Kalle Isokalliosta on tullut porvarillisen työuransa jälkeen helvetin tarkkanäköinen ja suorapuheinen mies.
Et vain erehdy katsomaan asiaa niin, että hänestä olisi tullut vasemmistolainen, joka vain sattuu olemaan hyvissä varoissaan? Ainakin Aleksi Bardy tai miksei myöskin Paavo Haavikko kääntyisivät haudoissaan, jos siis molemmat olisivat kuolleet.
Isokallion argumentit eivät oikeasti ole kovin perusteltuja, vaikka ne vaikutteille alttiille siltä saattavat synkkyydessään vaikuttaa. Luultavasti kyseessä on ns. "minä vain voin tietää"-syndrooma, jossa vanhempi alan harrastaja pahasti epäonnistuttuaan Nokiassa katsoo kompetenssinsa olevan niin paljon muita edellä, ettei kukaan muu kuin hän osaa mitään, mukaan lukien hänet Nokialta pois potkineet.
Tieteessä ja tekniikassa ilmiö on ehkä kaiken tutuin, jos jokin kokenut professori ei ole tehnyt läpimurtoa alallaan, niin hyvin usein hän sortuu enemmän tai vähemmän luulemaan, ettei alalla edes voida tehdä läpimurtoa ja nuorten tutkijoiden pitäisi keskittyä johonkin muuhun. Huonoon valoonhan siinä tulee, kun sitten sen läpimurron tai keksinnön tekee joku muu, asioita hieman toiselta kantilta mietittyään.
Pelkkään savupiipputeollisuuteen ja bulkkituotteisiin tuijottaminen on sitä paitsi nyt ihan vain sitä itseään. Talous on muuttuva järjestelmä näissäkin olosuhteissa, joka sisältää enemmän informaatiota kuin kukaan tai mikään yksittäinen taho voi hallita. (Kuten kiiluvasilmäinen Esko Seppänenkin meni vahingossa myöntämään, kertoessaan, ettei tiedä ongelmiin ratkaisua, ja osaa lähinnä vain kritisoida.)
Tämänkin asian takia markkinatalous itseoppivana ja itsekorjaavana järjestelmänä toimii, siis se allokoi resursseja optimaalisemmin ja myös oikeudenmukaisemmin kuin muut järjestelmät (~ jos siis oletat tietäväsi oman ja perheenjäseniesi luonteet, tarpeet ja halut paremmin kuin esimerkiksi naapurisi, puhumattakaan Helsingin tai ex. Gosplanin herroista), kun aikajanaa venytetään hiemankin pidemmille aikajaksoille (~ informaatiovaje esimerkiksi reaalisosialismissa tai jossakin muussa keskusvirastomallissa tapaa kumuloitua sekä käytännössä että myös teoriassa).
Kuka nyt niistä kvartaaleista jaksaisi niin nipottaa!
Viimeksi muokattu: