Lama tulossa – taantuuko talous?

  • 301 122
  • 1 677

Viljuri

Jäsen
Kalle Isokalliosta on tullut porvarillisen työuransa jälkeen helvetin tarkkanäköinen ja suorapuheinen mies.

Et vain erehdy katsomaan asiaa niin, että hänestä olisi tullut vasemmistolainen, joka vain sattuu olemaan hyvissä varoissaan? Ainakin Aleksi Bardy tai miksei myöskin Paavo Haavikko kääntyisivät haudoissaan, jos siis molemmat olisivat kuolleet.

Isokallion argumentit eivät oikeasti ole kovin perusteltuja, vaikka ne vaikutteille alttiille siltä saattavat synkkyydessään vaikuttaa. Luultavasti kyseessä on ns. "minä vain voin tietää"-syndrooma, jossa vanhempi alan harrastaja pahasti epäonnistuttuaan Nokiassa katsoo kompetenssinsa olevan niin paljon muita edellä, ettei kukaan muu kuin hän osaa mitään, mukaan lukien hänet Nokialta pois potkineet.

Tieteessä ja tekniikassa ilmiö on ehkä kaiken tutuin, jos jokin kokenut professori ei ole tehnyt läpimurtoa alallaan, niin hyvin usein hän sortuu enemmän tai vähemmän luulemaan, ettei alalla edes voida tehdä läpimurtoa ja nuorten tutkijoiden pitäisi keskittyä johonkin muuhun. Huonoon valoonhan siinä tulee, kun sitten sen läpimurron tai keksinnön tekee joku muu, asioita hieman toiselta kantilta mietittyään.

Pelkkään savupiipputeollisuuteen ja bulkkituotteisiin tuijottaminen on sitä paitsi nyt ihan vain sitä itseään. Talous on muuttuva järjestelmä näissäkin olosuhteissa, joka sisältää enemmän informaatiota kuin kukaan tai mikään yksittäinen taho voi hallita. (Kuten kiiluvasilmäinen Esko Seppänenkin meni vahingossa myöntämään, kertoessaan, ettei tiedä ongelmiin ratkaisua, ja osaa lähinnä vain kritisoida.)

Tämänkin asian takia markkinatalous itseoppivana ja itsekorjaavana järjestelmänä toimii, siis se allokoi resursseja optimaalisemmin ja myös oikeudenmukaisemmin kuin muut järjestelmät (~ jos siis oletat tietäväsi oman ja perheenjäseniesi luonteet, tarpeet ja halut paremmin kuin esimerkiksi naapurisi, puhumattakaan Helsingin tai ex. Gosplanin herroista), kun aikajanaa venytetään hiemankin pidemmille aikajaksoille (~ informaatiovaje esimerkiksi reaalisosialismissa tai jossakin muussa keskusvirastomallissa tapaa kumuloitua sekä käytännössä että myös teoriassa).

Kuka nyt niistä kvartaaleista jaksaisi niin nipottaa!
 
Viimeksi muokattu:

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Itse näkisin että maailman talous loppuu kasvamasta pitkällä aikavälillä siinä vaiheessa kun suurin osa maailman ihmisistä on niin tyytyväisiä vallitseviin oloihin etteivät enää viitsi yrittää kovemmin.

Eiköhän tämä piste ala olla länsimaissa saavutettu. Pikemminkin taitavat monet tahtoa enemmän vapaa-aikaa kuin rahaa. Velkaorjuuteen sidotut on pakotettuja raatamaan, mutta tulevat sukupolvet saattavat tässäkin suhteessa viisastua eivätkä sido itseään suuriin velkoihin, jos se tulee pätkätyökulttuurissa edes olemaan mahdollista.

Käsitys tästä asiasta tosin riippunee paljon siitä, millaisissa piireissä liikkuu. Yksissä arvostetaan rahaa ja sosiaalista menestystä, toisissa henkistä vapautta ja vapaa-aikaa.
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
YLE uutisoi Saksan talouden olevan pahemmassa jamassa kuin kertaakaan 80 vuoteen. Historiallisessa katsannossa mielenkiintoinen juttu. Ja näyttää siltä, että Daimler-Benzinkin omistaa kohta saudit ja kiinalaiset.

O tempora, O mores!
 

Viljuri

Jäsen
Grim outlook for Europe / Wall Street Journal

Saksa vientivetoisena taloutena kuitenkin lähtee liikkeelle ennen Ranskaa tai Britanniaa, jos siis lähtee. Finanssisektorilta kuuluu edelleen huolestuttavia uutisia, siis nimenomaan Euroopasta, mikä kertoo omaa huolestuttavaa kieltään siitä, että edes katastrofaalisen koko järjestelmän laajuisen romahduksen uhka ei ole vielä ohi.

Suomi sukeltaa syvälle, mutta taloutemme omaa potentiaalia lähteä käyntiinkin nopeammin kuin muut ja sitä odotellessa kotimarkkinat on pidettävä käynnissä ja kilpailumahdollisuuksien rippeisiinkin on vientisektorilla tartuttava.

Siksi paljon enemmän me osaamme ja pystymme tekemään kuin esimerkiksi kroonisista vaikeuksista kärsivät Keski- ja Etelä-Euroopan taloudet. Silti on viisasta olla saman vapaakauppa-alueen, tulliliiton ja rahaliiton sisällä näiden maiden kanssa, koska silloin meihin ei edes protektionismi voi iskeä ihan samalla tavalla kuten se tulee vielä iskemään muihin reuna-alueiden talouksiin tulevien vuosien aikana talouskasvun elpymistä odoteltaessa.​
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Vienti vetämään?

Niin sehän Suomen ainut "pelastus" on ollut ja tulee olemaan. Huonolta vaan näyttää niin metsäteollisuudessa kuin elektroniikkapuolellakin.

Tuohon palveluihin ja kulutukseen perustuvaan rahankierrätykseen nyt ei kannata kansantaloutta laskea. Jos minä vaihdan vaimon autoon renkaat ja laskutan samoin kun hän hiusteni leikkuusta, ei meidän talous rikastu pätkääkään.

Pakko on saada maahan rahavirtoja palveluja rahoittamaan ja siihen että voidaan vastineeksi hankkia ulkomailta hyödykkeitä/turhakkeita. Muuten ennen pitkää edessä on näivettyminen. Ammattiliitot avain asemassa, että saadaan joustoja ja järkeä esim.metsäteollisuuteen ennenkuin on myöhäistä. Takapajulaksi tullaan muuttumaan, ihme toisaalta ettei sellainen jo olla.
 

j00sua

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Talous on muuttuva järjestelmä näissäkin olosuhteissa, joka sisältää enemmän informaatiota kuin kukaan tai mikään yksittäinen taho voi hallita. (Kuten kiiluvasilmäinen Esko Seppänenkin meni vahingossa myöntämään, kertoessaan, ettei tiedä ongelmiin ratkaisua, ja osaa lähinnä vain kritisoida.)

HS 9.4.2002:

"Valtuutetut kutsuttiin koolle lyhyellä varoitusajalla, asiakirjoihin oli aikaa tutustua muutama minuutti, minkä jälkeen piti tehdä päätöksiä miljardeista markoista. Aineiston kiinnostavimmat kohdat ovat markan revalvaatio 1980-luvun lopussa, markan ecu-kytkentää 1991, markan devalvaatiot 1991 ja 1992 sekä pankkikriisi.

Pöytäkirjojen perusteella "näytelmän" tärkeimmät henkilöt olivat pankinjohtajat Markku Puntila , Sirkka Hämäläinen , Matti Vanhala ja Esko Ollila . Pankkivaltuutetuista ylivoimainen oli kansanedustaja Esko Seppänen , joka kykeni ennustamaan kehityksen uskomattoman tarkasti."

"Pankkivaltuustossa kansanedustaja Seppänen arvosteli voimakkaasti pankin johtokunnan linjaa. Hän halusi ecu-kytkentään mukaan markan devalvaation. "Minusta te olette vastuuttomia luomalla tällä politiikalla Suomeen ennätystyöttömyyden", hän sanoi.

Marraskuussa 1991 markka devalvoitiin ensimmäisen kerran, ja siitä vajaan vuoden kuluttua toisen kerran. Kuten Seppänen ennusti, Suomeen syntyi työttömien armeija, joka ei vieläkään hävinnyt. "

http://www.hs.fi/arkisto/artikkeli/Miljardit+maksuun+vartin+varoitusajalla/HS20020409SI3TA0164w

Näin siis edellisen laman alla. Toivottavasti Seppänen ei tällä kertaa ole yhtä tarkkanäköinen...
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ei kai markan devalvoiminen tuolloin ollut mikään tahdon tai halun asia vaan se oli pakko. Toinen pohtimisen arvioinen juttu onkin sitten että aiheutuiko työttymyys devalvaatiosta vai lamasta, perinteisesti on ajateltu että jälkimmäisestä. Jättityöttömyys aiheutui valtion menojen tiukoista leikkauksista. Sikäli valittu politiikka oli erilainen kuin nyt.

Voin vielä sanoa etten ymmärrä ajattelua että viennistä riippuvaiset maat nousevat ensimmäisenä lamasta. Jos kaikki muut maat ovat lamasta, niin mistähän se kysyntä ulkomaisille tuotteile tulee? Tietenkin jos vieti muodostuu viennistä Kiinaan tai muille kehittyville markkinoille niin sitten, mutta kun käytännössä iso osa on vientiä lamassa oleviin länsivaltoihin, jotka eivät ennustuksen mukaan lamasta tule ensimmäisenä nousemaan.
 

j00sua

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
vähän historiaa

Ei kai markan devalvoiminen tuolloin ollut mikään tahdon tai halun asia vaan se oli pakko. Toinen pohtimisen arvioinen juttu onkin sitten että aiheutuiko työttymyys devalvaatiosta vai lamasta, perinteisesti on ajateltu että jälkimmäisestä. Jättityöttömyys aiheutui valtion menojen tiukoista leikkauksista. Sikäli valittu politiikka oli erilainen kuin nyt.


Täytyy näköjään muistella muutamia 90-luvun laman perusasioita. Ne näyttävät selvästikin unohtuneen.

Ensinnäkään silloisia devalvaatioita ja lamaa ei voi työttömyyden aiheuttajina mitenkään erottaa toisistaan: työttömyys johtui lamasta, joka oli seurausta silloisesta talouspolitiikasta, jonka olennainen osa puolestaan olivat kaksi 90-luvun alussa tehtyä devalvaatiota. Talouskriisin tausta liittyy säännöstelyn purkamiseen 1980-luvulla, ja talouspolitiikan oppisuuntaan, jota kutsuttiin vakaaksi markaksi Näin se meni pähkinänkuoressa:

1. Säännöstely purettiin 80-luvulla => maahan virtasi suuret määrät ulkolaista rahaa=> syntyi inflaatiopaineita, eli markan arvo uhkasi heiketä => Suomen Pankki ratkaisi asian revalvoimalla markan keväällä 1989. Sillä viestittiin, että kallista markkaa ei kannattaisi enää ostaa => Muutamassa kuukaudessa maasta alkoi paeta pääomaa sellaista vauhtia, että keskuspankki joutui taistelemaan täysin päinvastaisen ongelman kanssa.

2. Puolustustaistelussa Suomen Pankki päätti kytkeä markan suuriin eurooppalaisiin valuuttoihin aiemmin revalvoidulla korkealla markan arvolla kesäkuussa 1991. Juuri tätä Esko Seppänen pankkivaltuusmiehenä vastusti ja vaati markan devalvoimista ennen kytkentää. Hän ennusti, että devalvaatio joudutaan joka tapauksessa tekemään, ja kytkennän jälkeen tehtynä se merkitsee hyvin korkeita reaalikorkoja ja massatyöttömyyttä.

Tänään tiedämme, miten siinä kävi. Markka devalvoitiin kahdesti peräkkäin, korot syöksyivät taivaisiin ja valuuttalainojen pääomat hyppäsivät silmänräpäyksessä kymmeniä prosentteja. 60 000 yritystä kaatui (tästä se työttömien armada syntyi, ei mistään valtion leikkauksista), ihmiset menettivät omaisuutensa ja osa mielenterveytensä. Iso osa kokonaisesta yrittäjäpolvesta suistui velkaorjuuteen. Se oli Suomen historian suurin omaisuuden uusjako, mutta kummasti asiat vain vajaassa parissakymmenessä vuodessa ovat unohtuneet.

Tämä oli merkittävä vaihde Suomen taloushistoriassa. Kiinnostavaa, että Esko Seppänen dokumentoidusti ennusti niinkin tarkasti tulevan kehityksen, ja vielä pankkivaltuusmiehenä yritti siihen aktiivisesti vaikuttaakin. En ole mikään Seppäs-fani, mutta asiantuntemusta arvostan, tuli se sitten miltä suunnalta hyvänsä. Tämän hetken tilanteesta eli luottolamasta Seppänen näyttää blogissaan kirjoittaneen jo syyskuussa 2007 synkeän ennustuksen. Siksi toivonkin, että hän olisi tällä kertaa väärässä, ja oikeassa Katainen ja Vanhanen, jotka vielä syksyllä 2008 tiesivät, lama ei kosketa suojassa olevaa Suomea .
 

Viljuri

Jäsen
Suomen työttömyys alle Euroopan keskitason / YLE Uutiset

Tässä alkaa nyt näkyä sellaisia merkkejä, mistä itse kukin on tullut kirjoitteelleeksi, ts. suuri kuva on toistaiseksi menossa juuri niin kuin on pelättävissä lyhyellä aikavälillä, mikä panee korostamaan sitä, ettei kotimarkkinoiden toimintaa saa mennä sabotoimaan lyhytnäköisten poliittisten tai muiden intressien varjolla. Tämä koskee kaikkia vakavasti otettavia tahoja yhteiskunnassa (siis erityisesti myös kepun piirejä Pohjanmalla), niin makron kuin mikronkin puolella, järjestöistä markkinatoimijoihin.

Onneksi eduskuntavaalit ovat vasta 2011, ja puhemies Niinistöllekin olisi pakko kyllä kertoa, että jos näitä vaalisyklejä olisi etukäteen pystynyt itse kukin toivomaan parhaan (vajavaisen) tietämyksen valossa, niin nythän lähestytään melko lailla optimia.
 

j00sua

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät

Viljuri

Jäsen
The World owes Germany thanks / The Real Clear Politics (World)

Saksan tilanteessa on paljon samaa mitä meidänkin, toki aivan toisessa mittakaavassa, mutta tietyin oleellisin osin kuitenkin. Kun vienti Kiinaan ja Yhdysvaltoihin elpyy, Saksa elpyy ja Suomi elpyy. Sitä odotellessa kotimarkkinat pidetään kunnossa, ilman että valtiontalouden näkymiä uhrataan (~ tulevien sukupolvien elintasoa ja elämisen laatua) täydellisen tietämättömyyden ja lyhytnäköisen populismin alttarille.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Eipä taida vielä lama olla taittumassa:

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_pol...lueen_taantuma_ennakoitua_pahempi_718920.html

Hiljalleen alkaa tuntua, että nämä talousennusteet noudattavat samaa käsikirjoitusta kuin ilmaston lämpeneminen, aina vain pahenee ja nopeutuu. Taidetaan tätä kasvu rataa olla jo ensi vuonnakin suomessakin 10%+ työttömyysprosentissa, vaikka tilastot vielä vähän muuta vähän antavat ymmärtääkin.

Yksi mielenkiintoinen asia on myös EU alueen työvoiman liikkuminen. Voipa ehkä käydä niinkin että tännekin alkaa tulla muualta EU:sta (vaikka Ruotsista) työvoimaa "paremman" palkan ja työllisyystilanteen vuoksi. Esim. Espanjan ennustettu 20%+ työttömyysprosentin luulisi jo aiheuttavan muuttoliikettä vahvasti muuallekin EU:n alueelle.
 

j00sua

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
vasta- tai akanvrtaan...

The World owes Germany thanks / The Real Clear Politics (World)

Sitä odotellessa kotimarkkinat pidetään kunnossa, ilman että valtiontalouden näkymiä uhrataan (~ tulevien sukupolvien elintasoa ja elämisen laatua) täydellisen tietämättömyyden ja lyhytnäköisen populismin alttarille.

Minulle on edelleenkin epäselvää, mitä tarkoittavat "kotimarkkinoiden sabotointi" ja valtiontalouden näkymien uhraaminen "täydellisen tietämättömyyden ja lyhytnäköisen populismin alttarille." Sotaisat ilmaisut panevat ajattelemaan yhteiskuntaamme pesiytynyttä viidettä kolonnaa (Terijoen hallitus?), joka tahallaan tai taitamatomuuttaan tuhoaa taloutemme jo toteutumassa olevan nousukiidon.

Jokaisella lamalla on maksajansa. 90-luvun laman maksoivat - kuten aina - työnsä menettäneet ja raskaimmin ne kymmenet tuhannet yrittäjät, joilta meni omaisuuskin. Tätä lamaa maksavat tällä hetkellä työttömät. Tätä eivät (vielä) maksa ne, jotka ovat säilyttäneet työnsä. Kaikkein vähiten tätä tulevat maksamaan ne, joille kohdistettuja ohjattuja veronalennuksia varten on otettava valtionvelkaa. Ei siitä pääse mihinkään millään selittelyllä, että se, kenen hyvinvoinnista kannetaan ensisijassa huolta on edelleen ratkaiseva jakolinja politiikassa. Aivan tätähän käsite "Talvisodan henki" ei aikaisemmalta merkitykseltään ollut.

Mitä kotimarkkinoiden tukemiseen kulutusta ylläpitämällä tulee, niin Viljurin linkki on kyllä mielenkiintoinen:

"Germany has implemented two economic stimulus programs, amounting to 80 billion euro, or 3.2 percent of GDP, of which 1 percent of GDP will take effect in 2009. At first glance, this is indeed less than the American program, which totals 6.2 percent of GDP, of which 2 percent will be spent in 2009. But this impression is deceptive, since the German state, through the built-in flexibility of its extensive social-welfare system, already contributes to stabilizing the world economy.

Indeed, Germany's generous unemployment insurance policies ensure that people are able to maintain their consumption standards even if they lose their jobs. Germany even has short-time allowances that enable companies to reduce their employees' working hours, with the loss in earnings partly reimbursed by the state. Without this short-time allowance, the average number of unemployed in 2009 would be 300,000 higher than it is now."
 

Viljuri

Jäsen
Suomessa korporaatioiden fasismin maksavat tulevat sukupolvet, kuten aina ennenkin.

Ponzi -tyyliseen (ks. erityisesti ansiosidonnainen työttömyysturvajärjestelmä, eläkejärjestelmä), rahoituspohjaltaan epärealististen rakennelmien ja pyramidien rakenteluun viime aikainen muutos on siinä, ettei käytössä oleva rahayksikkö mahdollista "sikailua".

Lähellä totuutta on väittämä, ettei metsäteollisuus ole koskaan tuottanut mitään kansantaloudellisesti, se on hukannut vähäisiä pääomia, ja siten leikannut suomalaisten vertailukelpoisia kulutus-, työnteko-, yrittämis- ja säästämismahdollisuuksia lukuun ottamatta metsänomistajia ja työläisaatelia vuorineuvoksineen, ja erityisesti jatkuvien devalvaatioiden kautta koko ala on ollut kymmenien vuosien ajalta tulostiedoista katsottuna puhdasta yhteisten ja yksityisten resurssien varastamista. Ei mielestäni ole kovinkaan suuri ihme, että Paavo Väyrysen kaltainen ihminen kaipailee moista!

Toisaalta väestön koulutustaso ja monessa liemessä kehittynyt mahdollisuus saada informaatiota muistakin asioista kuin vain tiedotusvälineiden toimittajien angsteista eri tekstimuotoihin puettuna on siinä määrin toinen kuin vielä joskus aikaisemmin, ettei kuka tahansa huijari saa varastettua aivan ihan mitä tahansa, esimerkiksi pelkästään leikkimällä homeista sitruunaa kulttuuripuolen ns. "kriitikkojen" malliin, vrt. esim Haavikko.

Siksi keskustelua käydään, ja jokin asiat myös muuttuvat. Viimeistään siinä vaiheessa kun ei ole enää niitä halukkaita, jotka kaiken selkänahastaan työtä tekemällä kustantavat.

Viime lamaan eroa nyt on siinä, ettei työläisaateli saa samalla tavalla sikailla muiden ihmisten kustannuksella kuin silloin. Yrittäjäthän ajettiin melko lailla mielenkiintoisin tavoin pois markkinoilta ja useat myös koko elämästä, osin varmasti poliittisen ja oikeudellisen puolen välisiä, koko järjestelmän legitiimisyyttä määrittäviä raja-aitoa rikkoen. Järjestelmän korostaminen yksilön edelle on aina tietyn suuntauksen edustajien helmasynti, mihin olisi kyettävä tiedollisesti ja taidollisesti aina puuttumaan, kun mainittu älyllinen parasiitti alkaa uhkamaan yksittäisten yksilöiden yli ja ohi koko elimistön terveyttä ja toimintaa.
 

Viljuri

Jäsen
Katainen: Elvytys paisuttaa rajusti budjettialijäämiä / HS

Se mitä julkisessa keskustelussa ei olla tuotu millään tavalla esille, liittyy siihen, että talous- ja rahaliittoa (EMU) koskevat sopimusjärjestelyt sisältävät mekanismeja ja varaventtiilejä, joilla mahdollisesti "oikaisemaan" pyrkivien maiden ja talouksien toimintaan voidaan puuttua.

Hyvin merkittävän poliittisen lukon takana niihin turvautuminen luonnollisesti on, mutta se mitä historia on opettanut, niin reunamaille käy näissä peleissä yleensä köpelösti.
 

j00sua

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Suomessa korporaatioiden fasismin maksavat tulevat sukupolvet, kuten aina ennenkin.

Totta varmaan yleisemminkin tämä tulevien sukupolvien taakka, mutta kyllä lamaa maksetaan myös tässä ja nyt, eikä tämä mikään korporaatioiden fasismin tuote ole, vaan reaalitaloudesta kokonaan erkautuneen rahoitusmaailman tämänkertainen saavutus.

Kansalaisen ei tarvitse osata hienompia nyansseja taloudesta, riittää kun hän tarpeen tullen maksaa viulut. Kysymys näyttääkin olevan, kenen niskaan taakka sälytetään, ja se on selkeä arvovalinta. Hallituksen mantra on selkeästi suunnatut verohelpotukset, jotka rahoitetaan ottamalla valtionvelkaa ja joilla ilmoitettiin olevan kotimarkkinoita elvyttävä vaikutus. YLE:n (6.5.2009) mukaan ei suinkaan kotitalouksien kulutus- vaan säästämisaste on selvässä nousussa. Otetaanko siis "elvyttävää" ulkomaanvelkaa, jonka ne tulevat sukupolvet tulevat maksamaan, jotta tuhteja verohelpotuksia saavat pääsevät pistämään rahaa pankkiin?


Ylipäätään minkä hyvänsä taloudellisen tai rahoituksellisen toiminnan näkeminen jonakin "maailman terävimpien aivojen" luomana käsittämättömän hengästyttävänä ja itse itsensä oikaisevana täydellisyyden kudoksena on arvovalinta sekin ja muistuttaa enemmän uskontoa kuin ajattelua. Lisäksi se sisältää senkin ankean ajatuksen, ettei ole olemassa mitään ihmistä suurempaa ja taloutta parempaa. Aika näyttää, miten tässä käy. Oikeassa olemisen erityistä lahjaa ole kenelläkään, ei myöskään Viljurilla, ja se mikä tänään näyttää epätodennäköiseltä voi huomenna olla jo selkeä fakta:

17.9.2009

Suomi ei ole menossa lamaan tai taantumaan, ainakaan ilman kollektiiivista sairastumista mielenvikaisuuteen. Myöskään Yhdysvaltojen talous ei ole romahtamassa, päinvastaisistakin fantasiatason toiveista huolimatta.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Pörssikurssien perusteella voisi kohta ennustaa että taloudessa on jo tapauhtunut muutosta parempaan. Ainakin kuplahintojen jälkeinen pohja näyttäisi olevan takana ja viimeiset 3kk on ollut jo vahvaa nousua pörsissä.

Tässä OMX indeksin kehitystä viimeisen 10 vuoden ajalta parine kuplineen:

http://www.taloussanomat.fi/sivu.ph...basicdata&link=/sivu.php&bench=&chart_len=10y

Se kuitenkin on eriasia milloin työmarkkinat alkavat taas vetämään ja luottamus kulutukseen palautuu. Jos kuitenkin kaikki tapahtuu nopeasti ja sukanvarteen säilötyt rahat lähtevät liikkeelle yhdessä tukipakettien ja matalan koron kanssa voi olla uuden kuplan eväät taas kylvetty.

Taloustilanteen ennustaminen on kuitenkin sen verran vaikeaa, että itsekin vielä pari päivää sitten kirjoitin Ylen uutisiin perustuen laman syvenemisestä. No saapa nähdä miten tässä nyt käy.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Totta varmaan yleisemminkin tämä tulevien sukupolvien taakka, mutta kyllä lamaa maksetaan myös tässä ja nyt, eikä tämä mikään korporaatioiden fasismin tuote ole, vaan reaalitaloudesta kokonaan erkautuneen rahoitusmaailman tämänkertainen saavutus.

Joo, rupesin minäkin miettimään tuota fasismi-termiä. Enkä oikein - miettimisen jälkeenkään - näe Suomen tilannetta mussolinilaiseksi tai hitleriläiseksikään korporativismiksi, joissa kummassakin nimenomaan työntekijäjärjestöt oli armotta kahlittu ja työn hintaa pidettiin (etenkin Italiassa) kovin käsin alhaisena. Työnantajapuolella oli sitten melkoisen etuoikeutettu asema, mutta toki terrori-valtio sen viimeisen sanan sanoi heillekin (tarpeen vaatiessa vaikka väkivalloin). Olisi kiinnostava kuulla Viljurilta tarkempaa kuvausta missä suhteessa Suomi on "fasistinen" ja miten tämä "fasismi" on johtanut meillä laskukauteen. Jään odottamaan henkeä pidättäen - seppeleet voi lähettää vaimolle.
 

Viljuri

Jäsen
Korporaatiohan tuossa tarkoittaa ammattikuntaa, eli puhumme tästä meidän ammatti- ja muiden kuppikuntien muodostamien eliittien etujärjestövetoisesta "mallista", jossa ulkoparlamentaariset vaikuttajat sanelevat muille yhteiskunnallisille toimijoille ja intressiryhmille yhteiskuntapoliittiset ratkaisut, ainakin ns. edunvalvonnan alueella, mm. vaalituloksista tai muista yhteiskunnallista voimasuhteista ja aatteista riippumatta.

SAK:n mukaan edunvalvonnan piiri ja siten ulkoparlamentaaristen vaikutuskeinojen käyttö kattaa kaiken lukuun ottamatta ulkopolitiikkaa, mutta uskoo ken tahtoo SAK:n pysyvän tässä itsesääntelyn kautta asettamassaan rajauksessa. EK:n ja MTK:n käsitys on samansuuntainen, ja sittenhän on vielä STTK ja Akava.

Tosiasiallisesti nykyinen hallitus on hieman onnistunut laajapohjaisten valmistelua harjoittavien komiteoiden avulla laajentamaan perinteistä yhteisten asioiden hoidon mallia enemmän kansainvaltaisuuden periaatetta, perustuslakia ja maamme valtiosääntöä kunnioittavalle tasolle, eläkekiistasta ja monien uudistushankkeiden monista eri syistä johtuvista vaikeuksista huolimatta.
 

Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roihu
Kaikkinaisten vaalien läheisyys näköjään lisää aina sekopäisten viestien määrää Vapaan keskustelun yhteiskunnallisten aiheiden ketjuissa. No, parempi näin kuin esim aina täydenkuun aikaan.

Nythän olisi kieltämättä tilausta laajapohjaiselle sopimiselle, konsensukselle, tupolle ja muulle ei pelkästään kukkaron koosta lähtevälle 'ulkoparlamentaariselle vaikuttamiselle'.

Ymmärtääkseni tällaista harrastuneisuutta on epävirallisesti oltu tunnustelemassakin.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Alustavien tietojen mukaan Suomen talous supistui 11% eli siis -11% vuoden takaisesta helmikuussa. Tämä taitaa täyttää jo virallisen laman merkit, jos lukua ei korjata paremmaksi myöhemmin, kertoi TV1-uutiset.
 

j00sua

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
No niin. Minusta SAK,EK,Akava etc. eivät ole fasistisia, niiden toimintatavat eivät ole fasismia, ne eivät ole syyllisiä lamaan eivätkä toimineet siten, että "tulevien sukupolvien" on maksettava niiden aiheuttamat laskut. Ne ovat yksinkertaisesti osa sitä yhteiskunta- ja talouspoliittista sopimista, jonka varassa Suomessa on eletty hyvin rauhallisia vuosikymmeniä. Jatkostahan ei tiedä kukaan.

Tosiasiallisesti nykyinen hallitus on hieman onnistunut laajapohjaisten valmistelua harjoittavien komiteoiden avulla laajentamaan perinteistä yhteisten asioiden hoidon mallia enemmän kansainvaltaisuuden periaatetta, perustuslakia ja maamme valtiosääntöä kunnioittavalle tasolle, eläkekiistasta ja monien uudistushankkeiden monista eri syistä johtuvista vaikeuksista huolimatta.

Minä olisin tämän kansanvaltaisuuden periaatteiden kehumisen kanssa vähän varovaisempi. Jos hallitus on yhtä kuin ministeriensä ajattelun ja mielipiteiden summa, niin Katainen (Terijoki-lausunto) ei ilman opetusta näyttänyt ymmärtävän opposition tehtävää, joka on tuoda yhteiskunnassa esiin vaihtoehtoja ja arvioida kriittisesti hallitusta. Se ei ole maanpetturuutta vaan parlamentarismiin kuuluvan tehtävän täyttämistä. Niskojaan nakkelevan Henna Virkkusen lausunnot puolestaan saivat jo nietcheläisiä sävyjä kokoomuspuolueeseen kuuluvien ihmisten laadullisesta paremmuudesta. Molemmat ajattelijat ovat pyytäneet anteeksi möläytyksiään, mutta uskooko joku, että niiden takana oleva ajattelu olisi muuttunut?

jk. Uudet nuorisotyöttömyysluvut ovat kyllä kamalia. Minusta tässä ei kyllä kannata enää kysellä, tuleeko lama vai ei.
 

Viljuri

Jäsen
Vitussako päätäsi pidät, trolli, vai mistä olet lukenut sen väitteen, että olisin sanonut korporaatioiden aiheuttaneen laman?

Jos luet vielä kerrankin veli mjr:n olkiukon minun viestikseni, niin keskustelu loppuu siihen.
 

j00sua

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Pohdin laman syntyä ja maksumiehiä ja kirjoitin täsmälleen näin:

Jokaisella lamalla on maksajansa. 90-luvun laman maksoivat - kuten aina - työnsä menettäneet ja raskaimmin ne kymmenet tuhannet yrittäjät, joilta meni omaisuuskin. Tätä lamaa maksavat tällä hetkellä työttömät. Tätä eivät (vielä) maksa ne, jotka ovat säilyttäneet työnsä. Kaikkein vähiten tätä tulevat maksamaan ne, joille kohdistettuja ohjattuja veronalennuksia varten on otettava valtionvelkaa.

Sinä vastasit täsmälleen näin:

Suomessa korporaatioiden fasismin maksavat tulevat sukupolvet, kuten aina ennenkin.

Jos tässä nyt syntyi väärä assosiaatio, niin kyllä se oli tahaton ja kokonaan peräisin Sinun tieto-ja ajattelukoneestasi.

Vitussako päätäsi pidät, trolli, vai mistä olet lukenut sen väitteen, että olisin sanonut korporaatioiden aiheuttaneen laman?

Vastaukset: 1. Toisinaan.
2. Viittaan ylläolevaan. Luin ja käsitin lauseesi kuten yllä olen kertonut, enkä varmastikaan ollut ainoa.
 

Viljuri

Jäsen
Ei pidä paikkaansa.

Olet nimenomaisesti siteerannut aikaisempaa, vuoden takaista kirjoitustani tässä ketjussa, päivämäärän kanssa, jossa esitän parhaan (substanssivapaan) arvaukseni taloussyklin asennosta.

Tämä mielestäni indikoi vahvasti sen, että olet lukenut myös aiempia, tässä ketjussa esiintyviä viestejäni, joten varmasti kuka tahansa väittelyn sääntelyjä noudattava osaa ihan itse ilman tulkkia huomata, että minkä asian ja minkä tahojen katson aiheuttaneen nykyisen talouskurimuksen. Jos siis keskustelun on tarkoitus edetä, eikä joka kertaa toistaa kaikkia samoja asioita, ts. keskustelijat kunnioittavat toisiaan ja vaikka eivät kunnioittaisikaan, niin noudattavat sovinnaiskäytäntöjä, eivätkä siis ylipäätään toimi kuten Jussi Hallin suomi24.fi -palstalla toimitaan.

Myös tuon jälkimmäisen viestin osalta viittaus kymmenien vuosien aikajaksoon metsäteollisuuden tulostiedoissa kertoo auttavastikin sisälukutaitoiselle expresis verbis, että tarkastelukulma on toinen kuin siis nykyisen, hetkellisen tilanteen arvioimisessa.

Tieteenharjoittajat voivat esittää enemmän tai vähemmän objektiivisia näkökantojaan, tosin heidän mielipiteidensä arvo pitää ja tulee sitoa harjoittamansa alan metodien tieteellisyyteen ja muutoinkin itsekorjaavaan kriittisyyteen. Poliitikot eivät pääse edes asteikoille, ja "yhden kulttuurin" humanisteillakin tekee tiukkaa, jälkimmäisethän ovat panoksensa jo antaneet, siis lähinnä klassisen filosofian kautta, mutta sittemmin on ollut hiljaisempaa pari tuhatta vuotta lähinnä käsienheiluttelun ja erilaisten yhteiskunnallisten dystopioiden parissa puuhastellen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös