Lama tulossa – taantuuko talous?

  • 299 210
  • 1 676

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Lama-aikoina ääriliikkeet nousevat suosion portailla kohden taivaspaikkoja. Ranskassa povataan jopa 15 prosentin kannatusta Antikapitalistiselle puolueelle, jonka on perustanut 34-vuotias entinen postinkantaja.

Tässäpä juttua tuosta.
 

Viljuri

Jäsen
Itse asiassahan tuo merkitsee ääriliikkeiden mittapuulla maltillistumista, sillä tuo liike ei enää vaadi ilmeisesti proletaarin diktatuuria (~ kymmenen prosenttia väestöstä tapetaan) ja kommunismikin on pudotettu ainakin nominaalisesti nimestä pois.

Ranska on kyllä ihan oma maansa, lakkoilunkin taustalla ovat pienet ja karvaiset miehet, joiden ego ei kalpene edes uskonnollisten herätysliikkeiden vastaaville. Maassahan järjestäytymisaste on kaukana pohjoismaista, mutta jos ala on sellainen, että pienikin porukka onnistuu aiheuttamaan yleistä haittaa, niin liittoja on yleensä alalle perustettu kolmeen lähtöön, ts. ns. yleinen, kommunistien ja trotskilainen. Yksi niistä on yleensä aina lakossa ja vaikka Napoleon olikin Korsikalta, niin lähes jokainen ranskalainen tuntee yhteenkuuluvuutta hänen kanssaan sosiaalisesta asemastaan riippumatta.

Eihän esimerkiksi ranskalaisia firmoja hoideta millään yleisesti hyväksytyllä tavalla (menetelmät ovat 1800-luvulta), joten voi hyvin ymmärtää, että monenlaiset ihmiset kokevat tarpeelliseksi haistattaa "enarkeille" pitkät ennemmin tai myöhemmin.
 
Viimeksi muokattu:

NaPa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Metsurit
...
Kyllähän nämä finanssikriisin syyt ovat tässä jo moneen läpikäyty, mutta kun tästä keskustelu alkaa olemaan tässä, joten minä ne vielä lyhyesti summata. Hyvinä aikoina amerikassa annettiin asuntolainoja huonotuloisille ihmisille. Mikään säätely ei tätä estänyt. Taustalla oli usko, että asuntojen hinnat nousevat tulevaisuudessakin jolloin pelkät asunnot riittävät takuiksi. Mikään sääntely ei tätä estänyt. Näistä lainoista muodostetiin instumentteja, joita jälkimarkkinointiin menestyksekkäästi. Mikään säätely ei tätä estänyt. Monet tahot ostivatkin näitä instumenttejä ymmärtämättä niiden riskejä. Mikään säätely ei tätä estänyt. Näillä köyhille ihmisillä ei talouden viiletessä ollut varaa maksaa velkojaan takaisin. Mikään säätely ei tätä estänyt. Niinpä näistä lainapapereista tuli erittäin huonoja sijoituksia. Mikään säätely ei tätä estänyt. Nuo vaikutukset muutenkin taloudellisesti kylminä aikoina aiheuttivat suurta vahinkoa yritysten vivutettuihin taseisiin, jonka takia finanssitaloja alkoi kaatuilemaan. Mikään säätely ei tätä estänyt.

...

Tapahtui juurikin näin mitä dana77 tuossa veti yhteen. Ja nimenomaan tämä koko finanssikriisi ja sitä kautta edennyt talouskriisi on USA-lähtöinen.

Näistä sääntelyistä kun on tässä väännetty, niin nostaisinkin tähän keskusteluun EU-tasolla tehdyn päätöksen, jossa eurooppalaisten rahoituslaitosten vakavaraisuussäännöksen muuttuivat varsin oleellisesti. Kyseessä on nk. Basel II -sopimus, joka loi varsin säädellyt normit luottolaitosten ja myös sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusedellytyksiin. Varsinainen sopimus hyväksyttiin jo vuonna 2005, mutta sen käyttöönotto on velvoitettu aloittamaan viim. 1.1.2008.

Sopimuksen pääasiallisena tarkoituksena on turvata em. liikeyritysten vakavaraisuuden hallinta ja että omat varat ovat riittävässä suhteessa niiden riskinottoon sekä parantaa yleistä riskienhallintajärjestelmää että sisäistä valvontaa.

Suomessa tämän direktiivin käyttööottoa valvoi Rata.

Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että mitä enemmän em. toimialalla toimivien yritysten liiketoimintaan liittyy riskiä sen enemmän se sitoo kyseisen yrityksen omaa pääomaa. Eli esim. pankeilla luottoriskin lisääminen TAI huom ! lisääntyminen (niin kuin nyt taantuman seurauksena tapahtuu ja on jo tapahtunut) sitoo sen omaa pääomaa vastaavasti. Tällä järjestelmällä on ollut mielestäni hyvin merkitsevä vaikutus sille, että ns. luottolama ei ole iskenyt niin massiivisella voimalla Eurooppaan vaikkakin vaikutuksilta ei voida välttyä. Tuo 1.1.2008 tuli siis "kreivin aikaan". Tästä kyseisestä pääoman sitoutumisesta äärimmäisen käytännöllinen esimerkki on Nordean tänään julkaisema tiedote tulevasta osakeannista. Nordean(kin) kohdalla luottosalkun riski (eli luottotappiot ja luottotappiovaraukset) on noussut selvästi ja tulee taantuman seurauksena edelleen kasvamaan eli pankki tarvitsee tai sanotaanko varautuu siihen hankkimalla pääomarahoitusta.

Toinen rahoitusmarkkinoiden sääntelykeinoksi ainakin Euroopassa on noussut eri maiden hallitusten muodostamat tukitoimet rahoitusmarkkinoiden ylläpitämiseksi. Valtiot osallistuvat siis pankkien rahoitusmahdollisuuksien ylläpitäjiksi keskuspankin ohella, mutta tätä ei varsinkaan pohjoismaalaiset pankit ole ottaneet kiljuvin suosionosoituksin vastaan, koska menemällä mukaan kyseiseen ohjelmaan, se sitoo pankin kädet varsin pitkäksi aikaa eli se ei käytännössä voi kasvattaa juurikaan liiketoimintaa. Eikä mielestäni tähän ole ollut myöskään paria poikkeusta lukuun ottamatta tarvetta. Pohjoismaalaisten pankkien vakavaraisuus ja pääomavaatimukset ovat olleet pääosin varsin mukavalla tasolla. Hyvänä esimerkkinä edelleen Nordea ja vaikkapa OP-Pohjola, joiden jälleenrahoituskulut rahan tukkumarkkinoilla ovat Euroopan alhaisimpia.

Se miksi keskityin tässä käsittelemään ainoastaan rahoitusmarkkinoita, johtuu siitä, että nyt meneillään oleva talouskriisi on lähtöisin juuri sieltä ja nimenomaan USAsta. Valtioiden massiiviset tukitoimet ja keskuspankkien rahan pumppaaminen markkinoille alkaa ennen pitkää purra ja sillä on taloutta elvyttävä vaikutus. Likviditeettikriisin vähentymisestä kertoo euriborien tämän hetkinen kulmakerroin.

Ja vielä tuohon mistä alkaa uusi nousu:

Nähdäkseni talous alkaa elpyä edelleen ensimmäisenä USA:ssa, jota seuraavat Eurooppa ja Aasia. USA on kuitenkin edelleen maailmantalouden veturi ja tämä talouskriisi on osoittanut sen, että vielä ei ole Kiinan aika tullut ottaa tätä veturin roolia. Kiinan merkitys talouden elvyttämisessä on kuitenkin erittäin ratkaiseva. Ratkaiseva siitä syystä, että sen huomattavan ylijäämäinen talous antaa sille erinomaisia mahdollisuuksia allokoida rahavirtoja. Viime aikoina Kiina onkin ollut USAn valtion suurin rahoittaja eli se on tehnyt ennennäkemättömän suuria investointeja USAn valtionlainoihin. Samaan aikaan se elvyttää omaa taloutta em. puskurinsa turvin eli tukee kotimaista kysyntää omalla paketillaan (600 mrd. $) ja niin ikään Kiinan keskuspankki on laskenut ohjauskorkoaan huomattavasti. Myös inflaatio on laskenut siellä selvästi eli on mahdollistanut rahapolitiikan keventämistä.

Loppujen lopuksi; kristallipalloahan meillä ei ole kenelläkään..
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Jaahas. Nalle se vaan meinaa, että pahin on jo ohi. Mitähän tästäkin nyt ajattelisi kun muualla puhutaan vuosista. No aika näyttää mihin olemme menossa. Nalle Positiivari

Tänään Sampo julkaisi v. 2008 tilinpäätöksen, josta selviää, että Nallen Sampo omisti vuodenvaihteessa n. 318m Nordean osaketta, jotka oli hankittu keskihintaan 10,60€. Nyt Nordean pörssikurssi on n. 4,45€, joten Nallella on melkein pari jaardia Nordea-turskaa possassaan. Nallella on nyt pikkuisen oma lehmä ojassa, kun vakuuttelee meille, että "pahin on jo ohi", vaikka saattaahan se olla, että Nalle on tällä kertaa taas oikeassa.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/tiedotteet/porssitiedote.jsp?id=200902110066
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
En vaan jotenkin usko että Nalle olisi oikeassa. Tuntuu uskomattomalta jos nyt joku puhuu että pahin olisi jo ohi. No,eletään toivossa ja katsotaan miten käyp.
 

NaPa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Metsurit
Edelliselle kolmelle nimimerkille: "Pahin on jo ohi" - rahoitusmarkkinoilla.

Koko tämä vyöry lähti liikkeelle rahoitusmarkkinoita kohdanneesta kriisistä ja nyt se on alkanut näkyä reaalitaloudessa lähes kaikilla toimialoilla.

Ja kyllä - pahin näyttäisi olevan rahoitusmarkkinoilla ohi. Likviditeetti rahan tukkumarkkinoilla on jo varovaisin ottein parantunut ja pikku hiljaa yritystenkin rahoitusinstrumenttien riskipreemiot lähtevät sitä kautta laskemaan. Tätähän etenkin yrityslainoista kiinnostuneet sijoittajat odottavat kuin kuuta nousevaa.

Se, että pahin on jo ohi rahoitusmarkkinoilla, aloittaa siis pikku hiljaa talouden elpymisen. Se, että itse taantuma olisi ohi, niin onkin sitten eri asia. Siihen menneekin vielä ainakin se parisen vuotta. Tapahtumat kun kulevat vähän eri sykleissä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
En vaan jotenkin usko että Nalle olisi oikeassa. Tuntuu uskomattomalta jos nyt joku puhuu että pahin olisi jo ohi. No,eletään toivossa ja katsotaan miten käyp.
Jos tuon jutun ihan oikeasti lukee, niin Nalle ei siinä puhu talouden kokonaistilanteesta, vaan luotonantoa koskeneesta kriisistä (pankki-ihmisenä asia on ilmeisesti hänellä lähellä sydäntä):
Wahlroos vakuutti uskovansa pääomamarkkinoiden toipumiseen.

– Oma mielipiteeni on, että pääomamarkkinoilla olemme ehkä nähneet jo pahimman. Näimme loka–marraskuussa paniikin laantuvan osittain julkisen sektorin ja hallitusten elvytystoimien ansiosta ja osin koska finanssimaailmaa koetelleet pelot osoittautuivat perusteettomiksi, Wahlroos totesi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
– Oma mielipiteeni on, että pääomamarkkinoilla olemme ehkä nähneet jo pahimman. Näimme loka–marraskuussa paniikin laantuvan osittain julkisen sektorin ja hallitusten elvytystoimien ansiosta ja osin koska finanssimaailmaa koetelleet pelot osoittautuivat perusteettomiksi, Wahlroos totesi.

Välillä Wahlroosin puheista saa sellaisen käsityksen, että julkinen valta kelpaa hädin tuskin katujen puhtaanapitoon (kai sekin tietysti voitaisiin ulkoistaa). Mutta näköjään sentään myös kelpaa finanssisektorin pelastaminen verorahoilla... Näin se sosiaaliapu saajan näkökulmasta usein on positiivista. Jälkikäteen on muuten herunut julkisuuteen melko dramaattisiakin kuvauksia siitä, kuinka lähellä syksyllä käytiin kuilun reunaa, kriisin seuraukset olisivat voineet olla vielä paljon pahempiakin, on tämä reaalitalouden notkahdus sitten poikkeuksellisen jyrkkä tai ei.
 

NaPa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Metsurit
Jälkikäteen on muuten herunut julkisuuteen melko dramaattisiakin kuvauksia siitä, kuinka lähellä syksyllä käytiin kuilun reunaa, kriisin seuraukset olisivat voineet olla vielä paljon pahempiakin, on tämä reaalitalouden notkahdus sitten poikkeuksellisen jyrkkä tai ei.

Tämä pitää paikkansa. Koko rahoitusjärjestelmä oli loppujen lopuksi erittäin hataralla pohjalla vielä syksyllä. Onneksi pelot osoittautuivat ylisuuriksi ja pahimmalta vältyttiin. Kiitos keskuspankkien ja eri maiden hallitusten ripeiden toimenpiteiden.
 

NaPa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Metsurit
Edelliselle kolmelle nimimerkille: "Pahin on jo ohi" - rahoitusmarkkinoilla.

Jos tuon jutun ihan oikeasti lukee, niin Nalle ei siinä puhu talouden kokonaistilanteesta, vaan luotonantoa koskeneesta kriisistä (pankki-ihmisenä asia on ilmeisesti hänellä lähellä sydäntä):
Wahlroos vakuutti uskovansa pääomamarkkinoiden toipumiseen.

– Oma mielipiteeni on, että pääomamarkkinoilla olemme ehkä nähneet jo pahimman. Näimme loka–marraskuussa paniikin laantuvan osittain julkisen sektorin ja hallitusten elvytystoimien ansiosta ja osin koska finanssimaailmaa koetelleet pelot osoittautuivat perusteettomiksi, Wahlroos totesi.

Jos tuosta omasta kirjoituksestani ei asia selvinnyt, niin Nalle sen toteaa nyt tuossa selkokielisemmin.

Ja edelleen painotan, että jos/kun tilanne tuolla paranee niin sen elvyttävät seuraukset reaalitaloudessa alkavat näkyä vuoden-parin päästä.

Virallisesti USA, Eurooppa & Japani ovat ainakin jo siis taantumassa. Syvyyttä ja kestoa ei pysty kukaan ennustamaan, mutta parantuneet uutiset velloneesta likviditeettikriisistä antavat uskoa olettaa, että parempia aikoja alkaa kohta olla perusteltuja syitä odotella. Ja tähän reagoi ensimmäisenä sijoittajat.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Mikähän polvessani on arvon palstaveljet. Ennemmin oli, että pelkästään nopeat liikkeet ja kontaktit sattuivat sellaisena vihlaisuna polven sisältä. Tämä kipu oli todella kova, mutta kesti aina ainoastaan pari minuuttia ja taas jatkettiin kentällä. Nyt tämä kipu on alkanut tulla jo normaalissa kävelyssäkin ja toissa päivänä piti kävellä "Ahtisaarena" salille.

Polvi ei ole turvonnut missään vaiheessa. Nivusten venyttely ns. Jooga-asennossa on lähes mahdotonta. Tai jos asentoon pääsee, niin sieltä pois pääsy on vaikeaa. Varmaan kierukka paskana?
Eihöhän tämä vaiva ole aiheutunut sääntelyn puutteesta.



NaPa, olin ehtinyt painamaan reply-nappulaan jo ennenkuin kuin sinun kirjoituksesi ketjussa oli. Ei tuohon olisi enää ollut tarvetta mitään lisätä eli tuli turhaa toistoa
 

V-man

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Mikähän polvessani on arvon palstaveljet. Ennemmin oli, että pelkästään nopeat liikkeet ja kontaktit sattuivat sellaisena vihlaisuna polven sisältä. Tämä kipu oli todella kova, mutta kesti aina ainoastaan pari minuuttia ja taas jatkettiin kentällä. Nyt tämä kipu on alkanut tulla jo normaalissa kävelyssäkin ja toissa päivänä piti kävellä "Ahtisaarena" salille.

Polvi ei ole turvonnut missään vaiheessa. Nivusten venyttely ns. Jooga-asennossa on lähes mahdotonta. Tai jos asentoon pääsee, niin sieltä pois pääsy on vaikeaa. Varmaan kierukka paskana?

Vanhojen ihmisten nivelet reagoivat usein ilmanpaineen muutoksiin. Ehkä sinun polvesi aistivat muutokset talousmarkkinoilla.
 
Suosikkijoukkue
Sydämellä pelaavat
Olihan tullut hieman väärään ketjuun heh! Toivottavasti talousnäkymät eivät heijastu polvestani, sillä silloin ne ovat erittäin tuskaiset :)..
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Sanomat siitä, että "pahin on ohi" ovat kyllä yliampuvia. Lamasta tähän mennessä melko hyvin selvinnyt Kiina nimittäin on ajautumassa koveneviin ongelmiin. Tammikuun tilastojen mukaan maan vienti romahti 17,5%, kun joulukuussa luku taisi olla "vain" alle 3; nämä luvut siis versus edellinen vuosi. Kun tästä on seuraamassa se, että talouskasvu jää edelleen "vain" sinne 7-8 prosenttiin, niin ongelmat ovat akuutteja: työttömyys leviää, ihmiset eivät kuluta (tosin kiinalaiset säästää aina; nythän tätä yritetään korjata luomalla sosiaaliturvaa), oravanpyörä on valmis. Kiinanhan olisi "pakko" ylläpitää sellaista 9 prosentin talouskasvua, jotta pyörät pyörisi ilman yhteiskunnallisia lieveilmiöitä (juuri työttömyys).

Myös uutisoinnit maan automyynnin ohittamisesta Yhdysvaltain vastaavan on aivan turha tilastokikka, sillä Yhdysvaltain automyynti on "0".

Nyt nimittäin katsotaan miten hyvin Kiinan perse kestää elvyttää, koska jos lama venyy sinne 2010 puolelle, niin edessä voi olla sisäpoliittinenkin kriisi. Ja en usko, että olisin ikinä uskonut siihen vielä vuosi sitten. Tämä kertoo aika hyvin siitä miten paljon enemmän ihminen sietää "poliittista" kuin "taloudellista".
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Jenkit ostivat tammikuussa autoja ja bensaa

U.S. retail sales jumped 1 percent in January, reversing a six-month declining trend and defying economists' expectations by posting the biggest increase in 14 months.

Pientähän tämä on, mutta kaikenlaista pientä sitä huomaa, kun tahtoo huomata.

Tiistaina haastattelemani pankinjohtaja kertoi, että Etelä-Pohjanmaalla asuntokauppa oli tammikuussa vilkkaampaa kuin tammikuussa 2008. Syksyn äkkipysäyksen jälkeen kulutuspainetta on niin USA:ssa kuin Jenkkilässäkin. Tuskin tämä nyt lopullinen käänne on, vaan paineen purkautumista, mutta kertonee ehkä siitä, että molemmilla rannoilla ihmiset ovat sitä mieltä, että paniikkiin ei kannata mennä eikä vetäytyä pommisuojaan haulikon kanssa?

Tai sitten kaikki on tyhmiä ja kohta käy tosi huonosti monelle.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.

kovalev

Jäsen
Tiistaina haastattelemani pankinjohtaja kertoi, että Etelä-Pohjanmaalla asuntokauppa oli tammikuussa vilkkaampaa kuin tammikuussa 2008
Enpäs ihmettele, jos lakeuksilla kauppa käy. Sen verran naurettavilta tuntuvat asuntojen hinnat verrattuna kasvukeskuksiin.
Ostaisin itsekin mielelläni jonkun hylätyn kansakoulun vaikka Lappajärveltä, mutta vielä ei elämäntilanne anna myären.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Valon pilkahdus Saksasta.

Viennin kannalta olisi ns. hyvä juttu.

Tosin yöunet meni, kun joku blogasi, että USA ajautuu hyperinflaatioon. Kehotti hankkimaan viskiä, koska viskilekalla voi hankkia kamaa silloinkin, kun paperiraha kannetaan vessaan.
 

peruna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Pahin on ohi?

Itse näen kaksi tärkeää asiaa tämän kriisin taustalla:

1. Riskienhallinta pettäminen

Koko luotonantoketjussa (lainanvälittäjä, investointipankit) on riskienhallinta pettänyt. Harva on kyseenalaistanut taustaoletuksia esim. luottoluokituksia tai sitten riskienhallinnan yli on kävelty, koska on ollut niin vahva "business case". Tämä riskienhallinnan koskemattomuuden puute on ollut määrävä tekijä. Vaikkakin joku olisi kyseinalaistanut tietyn osan busineksestä, niin häntä ei olisi a) kuunneltu, tai b) hän ei olisi uskaltanut puhua.

Hyvänä esimerkkinä tästä on CITI, joka haki orgaanista kasvua CDO markkinoilta. Käytännössä mitä tapahtu, niin kaikki hakemukset vedettiin yhden kaverin kautta, jonka tiedettiin olevan suopea tyyppi ja ymmärtävän järkeä. Näin saatiin aikaa tilanne, jossa voitiin kasvaa ns. vapaasti

2). Ei ymmärretä vastapuoliriskiä (riittävän laaja-alaisesti)

Jos ylläolevaa voidaan pitää syynä kriisi, niin kriisi suuruus taas liittyy vastapuoliriskiin ja siihen, ettei tunneta kunnolla/osata käsitellä vastapuoliriskiä. Toisin sanoen, ei ymmäretä miten interlinkattu maailma on. Toisaalta, yksikin pelaaja voi kasvaa todella suureksi suhteessa markkinaan (Vrt. AIG / Lehman) ja tälläkin on merkityksensä.

Tärkeä ja ratkaiseva tekijä ylläolevaan on, että johdon kannustinjärjestelmä on vioitunut. Palkitaan vain onnistumisesta. Esimerkiksi YIT osakkeenomistajat menettivät 24 miljoona euroa puhtaasti sen takia, että johto päätti olla suojaamatta translaatioriskiä. Pitäisikö tästä "rankaista" vai miten tätä pitäisi käsitellä. Siinä on todella iso kysymys ja ratkaisu tähän kriisiin.

Pahin on ohi, koska rahoitusmarkkinat ovat palautumassa normaaliin. Mitä tämän jälkeen? Pitäisikö se olla valtio mikä määrittelee uudet kannustinjärjestelmät vai osakkeenomistaja? Miten paljon säännellään?

Minä en jaksa uskoa sääntelyyn, se on lyhyen ajan lääketä. Vähän niin kuin hoitaisi syöpää Buranalla, koska on aina keinoja kiertää säännöt. Noh, lisää läpinäkyvyyttä kirjanpitoon ja tilinpäätöksen ja antaa yritysten keksiä itse ratkaisut ongelmiin. Noh, myöhemmin lisää...
 

Viljuri

Jäsen
Kyse ei ollut edes riskien hallinnasta tai matriiseista sinällään, vaan uudet finanssi-instrumentit karkasivat sovelletun matematiikan harjoittajilta käsistä, kun niitä oltiin luomassa ehdottomasti tämän planeetan terävimpien aivojen toimesta, siis sellaisten, jollaisia esimerkiksi Suomesta ei paljoa ei löydy jo puhtaasti populaatiogenettisiinkin argumentteihin pohjautuen, mutta myös oleellisesti rakentuen siihen, että koulutusputkemme vertautuu ainakin kotimaisten toimijoiden osalta ohjattuun "päivähoitoon".

Siis teoreettisen puolen fyysikot, erityisesti omalla alallaan seinään törmänneet säieteoreetikot, "loivat" tultuaan värvätyksi hedge-rahastojen puolelle nämä "jutut" meidän kiusaksemme, siis ihmiset, joiden lähtötilanne esimerkiksi älykkyysosamäärän osalta ylittää instrumenttien soveltajien ja käyttäjien kyvyt liiankin paljon.

Yliyksinkertaistaen, kysymyksessä voi olla tietyllä tavalla yhteensopivuusongelma, toisin sanoen analogisesti insinöörien mielipide käyttöliittymistä on usein kovin toisenlainen kuin kuluttajien.

Tietämättömyys on suurta ja paikoin asian ylle levitetään poliittisesti savuverhoa, erityisesti Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Sveitsissä, toisin sanoen maissa, jotka "elävät" finanssisektorinsa innovativiisuudesta, väittämällä että tilanne olisi ratkaistavissa vain "sääntelyä" lisäämällä.

Ajattelekykyinen lapsikin tajuaa, jos kiukuttelultaan haluaa, että tämä argumentti missaa perustasollaan jo sen, että paha on mennä sääntelemään lähes täysin "tuntematonta", josta ei edes tiedetä, ettei sitä tiedetä (unknown unknowns, eh?). Toisaalta kuka sääntelee sääntelijää, sillä toistuvaispropagandasta huolimatta, Yhdysvaltain epäonnistuminen asiassa menee kumpaankin suuntaan, ts. tiettyjä asioita on kyllä säännelty, spesifimmin kuin koskaan asiaa tullaan sääntelemään Suomessa jo oikeusjärjestelmien peruseroavaisuuksistakin johtuen, mutta itse asiassa sääntely on ollut omiaan vain pahentamaan kuplien syntymistä ja epäsymmetrisen informaation leviämistä markkinoilla. Kun ja jos Fannien ja Freddien asema oli täysin kestämätön niiden markkinavoiman takia 2000-luvulle tultaessa, niin niiden markkinapenetraatio vain kasvoi demokraattien kontrolloiman kongressin aikana aivan toissa vuoden loppuun saakka, toisin sanoen aikana, jolloin tietoa järjestelmää uhkaavista tekijöistä oli jo olemassa, mutta siitä ei poliittisesti päätetty välittää.

Hallintohan yritti tehdä jotakin, mutta kongressi ei näihin hankkeisiin suostunut. Järjestelmän nykytilan huomioiden ja esimerkiksi median täydellisen antautumisen vuoksi mahdollinen hyperinflaatio alkaisi näytämään entistäkin varteenotettavammalta lähes maailmanlopun skenaariolta. Eli taas köyhää kohta kyykytetään...
 
Viimeksi muokattu:

julle-jr

Jäsen
Siis teoreettisen puolen fyysikot, erityisesti omalla alallaan seinään törmänneet säieteoreetikot, "loivat" tultuaan värvätyksi hedge-rahastojen puolelle nämä "jutut" meidän kiusaksemme, siis ihmiset, joiden lähtötilanne esimerkiksi älykkyysosamäärän osalta ylittää instrumenttien soveltajien ja käyttäjien kyvyt liiankin paljon.
Eipä noita säieteoreetikkoja kovin älykkäiksi voi sanoa, jos eivät edes tajunneet ottaa huomioon sitä, että miten ihmiset keskimäärin instrumentteja soveltavat. Älykäs ihminen olisi lähtenyt kehittämään instrumenteista sellaisia, että niitä tulee sovellettua järkevästi.
 

Viljuri

Jäsen
Eipä noita säieteoreetikkoja kovin älykkäiksi voi sanoa, jos eivät edes tajunneet ottaa huomioon sitä, että miten ihmiset keskimäärin instrumentteja soveltavat. Älykäs ihminen olisi lähtenyt kehittämään instrumenteista sellaisia, että niitä tulee sovellettua järkevästi.

Siksi kirjoitinkin "lähtötilanteltaan". Hyvin älykkäät ihmiset, erityisesti abstraktien ja/tai spatiaalisten rakenteiden hallitsemisen merkityksessä, saattavat olla sosiaalisesti toistaitoisia, vaikkakaan johtoa tähän ei tule hakea mistään Hollywoodin viihdeteollisuudesta, kuten Sademies-elokuvan tapaisissa autismikuvauksista.

Kaikki eivät osaa ottaa yleisöään haltuun kuten Richard P. Feynman teki (ja mies oli egoltaan aivan mulkku, mutta siis melkoisen rakastettava mulkku), useimmiten nämä ovat sosiaalisesti Edward Wittenin oloisia piipittäjiä.

Siis heillä tämä jokapäiväisen elämän kohtaaminen voi olla vaikeaa, vaikka todellisuudessa olenkin sitä mieltä, että kyse myös heidän osalta on ollut melko lailla puhtaasta ahneudesta, eivät he sentään "niin" pihalla ole olleet.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös