Ilmoitukset

Nimimerkki Backhander kuittaa itselleen viikon pelikiellon jalkapallon MM-kisojen mediaketjuun kirjoitetuista hyvän maun vastaisista viesteistään.

Sulje ilmoitus

Lama tulossa – taantuuko talous?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Kyylä, 29.06.2007 klo 21.07.

 1. Kyylä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Uusis oli sitä mieltä, että lama kolkuttelee jo ovella. Ja miksipä emme Markkua uskoisi? Elin itse nuoruuttani pienessä pohjoisen kunnassa 1990-luvulla ja tuolloinen lamakausi jätti minuun isot jäljet. Kun nyt kuuntelee arvioita talouden taantumasta tai jopa lamasta alkaa hieman hirvittää. Ei kai taas? Miten suomalaiset kestävät, jos taas käy niin?

  Pankkien luotonanto on ollut taas julmetun vilkasta. Tuntuu siltä, että ihmisten usko omaan tulevaisuuteen on kova ja pankista uskalletaan kiskoa vähän isompiakin luottoja. Väkisinkin hiipii mieleen, onko monikaan ajatellut varasuunnitelmaa, jos työttömyys iskee tai korot nousevat reippaasti yli viiden? Korko on itseasiassa jo nyt monella lähellä viittä, sillä euribor keikkuu nyt 4,5 tuntumassa. Siihen marginaali päälle ja ollaan lähellä viittä. Jossakinhan se raja tulee vastaan. Asuntojen hinnat toki aina nousevat, mutta ei aina tätä tahtia. Ja myös notkoja tulee aivan varmasti.

  Toisaalta historia ei luonnollisesti toista itseään. Vaikka 90-luvun laman osasyynä olikin pankkien holtiton luotonanto, ollaan niistä ajoista kaukana. Pankit ovat nyt suurempia ja kansainvälisiä. Muutaman suuruudenhullun suomalaisen luottotappio ei kaada isoa pankkia. Täytyy muistaa myös, että 90-luvun lamaan oli muitakin syitä. Neuvostoliiton kauppa käytännössä pysähtyi ja yrittäjien ulkomailta otetut velat moninkertaistuivat devalvaation myötä.

  Lama jätti minuun kuitenkin jäljet aikanaan. En ole uskaltanut ottaa isoa lainaa ja muutenkin seuraan perheemme rahaliikennettä tarkkaan. Taloutemme on oikeastaan rakennettu "worst case scenario" varaan, eli kestäisimme vaikka molempien työttömyyden. Toisaalta ärsyttää vierestä seurata toisten holtitontakin rahapeliä. Tyypillinen lienee se peli, jossa suurella lainalla rakennetaan taloa ja myydään se sitten parin vuoden päästä ja aloitetaan seuraava urakka. Menee niin pitkään hyvin, kun asunnot menevät kaupaksi. Tällainenhan se taisi olla 90-luvun tyyppiesimerkki ylivelkaantuneesta perheestä.

  Mitenkäs on muilla? Pelottaako lama tai taantuma? Uskallatko tunnustaa että perheelläsi on velkaa yli 200,000€? Oletko jotenkin suojannut talouttasi?
   
 2. Hartiapankki Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sport ja kaikkinainen urheilu vaasalaisittain
  Lainaus:
  Velkaa on tällä hetkellä n. 70000€, ja sekä vaimo että minä olemme töissä. Lainan korko on itseasiassa tasan 5, ja kyllä sen jo huomaa miten hitaasti se pääoma lyhenee nykyään verrattuna siihen aikaan kun laina otettiin. Nyt olisi vielä vakavassa harkinnassa rantatontin osto, ja lainaa siihenkin pitäisi hakea.

  Muuten olen turvannut uskossani yleisiin mielipiteisiin; vaikka lama tulisikin, se ei voi tulla yhtä musertavana kuin 90-luvun alkupuolella.


  ..eihän?
   
 3. Gianfranco Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jukurit
  Lainaus:
  Tuntuu tuo 90-luvun alun lama-peikko kummittelevan vielä suomalaisten mielissä. Joka tapauksessa siinä rysäyksessä niin moni asia meni vituralleen samaan rysäykseen, että samanmoista "ilotulitusta" ei voi ilman jotain maailmanlaajuista kriisiä tulla Suomen taloudessa ihan heti näkemään, näin asian näkisin. Mutta se, että kansantalous ei normaalin taantuman puitteissa vajoa todelliseen lamaan, ei tarkoita toisaalta sitä, etteikö kotitalouksien kohdalla voitaisi puhua taloudellisesta lamasta, jos nämä koronnostot jatkuvat ja lainanhoitokulut karkaavat holtittoman korkeiksi. Tämähän johtaa eittämättä palkkapyyntien nousuun, inflaation, korkojen nousuun jne, jne... Eli siis jollain mikrotasolla ongelmia voi olla edessä, joo, mutta kansantaloudellisesti yritykset ja rahoituslaitokset toimivat nyt niin eri puitteissa kuin 90-luvun alussa, ettei smaanmoisesta lamasta ole kyllä tietoakaan.
   
 4. Daespoo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hameenlinna Moderators
  Vaikka Uusis onkin Äijä isolla Ä:llä niin en hirveästi anna painoa hänen arvioilleen talouden tulevaisuudesta. Vertaukset 90-luvun lamaan ovat lähinnä naurettavia useastakin syystä.
   
 5. Hemingway Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sapko
  Lainaus:
  Älähän nyt. Uusis osoittautuu oraakkeliksi, koska eikös talouden lainalaisuuksien mukaan nousut ja laskut seuraa toisiaan. Vai elämmekö nyt siinä suhteessa poikkeuksellisia aikoja?
   
 6. SergeiK Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelikirjasto
  Lainaus:
  Uusis povaa siis lamaa, ei normaalia hitaan kasvun kautta tai edes taantumaa.

  Wikipedian mukaan lama "on käytännössä nimitys tavallista vakavammalle taantumalle, joka ei kuulu normaaliin suhdannevaihteluun."
   
 7. Hemingway Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sapko
  Lainaus:
  OK. Tuo selittää asiaa. Tosin eikös viime lamankin aikaan riittänyt nurinaa siitä, että ei tämä mikään oikea lama ole, kun ihmisillä on ruokaakin syödäkseen. Paljon kovempiakin aikoja on ollut. Mitenkäs laman virallinen määritelmä kuuluu?

  Hmm, laitoitkin tuon määritelmän. En huomannut sitä heti.
   
 8. SergeiK Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelikirjasto
  Tässä Wikipedian lista edellisistä lamoista ja taantumista:

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_lamoista_ja_taantumista


  Mielipiteeni saattaa suomalaiseksi poikkeuksellinen, sillä olin periaatteessa koko Uusis-kuumeen ajan ulkomailla ja en täten ymmärrä kaverin kulttiasemaa. Täten miehen mielipiteet ovatkin minulle henkilökohtaisesti aivan yhdentekeviä - varsinkin kun ne oli perusteltu noinkin vahvasti.

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/200706286290783_uu.shtml

  Onkohan kukaan kysynyt Pamela Anderssonilta hänen visioitaan talouden näkymistä?
   
 9. Castillo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kaikki jotka Sport kaudella 2015-2016 voittaa.
  Kyllähän Uusista pitää uskoa. Mieshän ratkaisee Rubikin kuutionkin 40 sekunnissa, joka oli nostettu jutussakin esille.

  Kannattaa SergeiK:n yrittää tehdä sama temppu ja ruveta sitten vasta vähättelemään Uusiksen mahtavia kykyjä ja ylitsepääsemätöntä viisausta, sillä kuten sanottu mies ratkaisee suomalaisena älyn mittarina pidetyn Rubikin kuution 40 sekunnissa.

  Todellisuudessa en usko lamaan. Taloudellisia taantumia tulee ja sellainen on varmasti tulossa jossain vaiheessa nytkin, mutta itse veikkaisin seuraavan laman tulevan joskus silloin kun öljy maapallolta loppuu, ellei sitä ennen ole kyetty keksimään korvaavia asioita öljyn tilalle. Nyt tilanne tuntuu ainakin minusta siltä, että jos maapallolta öljy loppuisi, niin koko maailma olisi yhtä hädissään ja sanaton kun tyttö, jonka äiti yllättää huoneesta poikaystävän patukka poskessa.
   
 10. Daespoo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hameenlinna Moderators
  90-luvun lama oli niin monen asian yhteensattuma ettei se käytännössä ole mahdollinen ellei hallitus/ECB tee jotain vitun tyhmää.

  90-luvun alussa romahti valuutan arvo, korot nousivat pilviin, N-liiton kauppa romahti ja 80-luvun pankkien Sundqvist-mäinen hölmöily, kaikki samaan aikaan.
   
 11. Sniper Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Timo Suden kääntölämäri
  Velkaa on ihan tarpeeksi, mutta sinänsä kaikki on kyllä hallinnassa, mikäli arviot siitä ettei yli 6% mennä, pitävät paikkansa.

  Sen 90-luvun laman jälkeen mua on kyrsinyt yksi asia. Joillakin kun on ikävä tapa jopa ihannoida lamaa pääasiassa omien investointien näkökulmasta. "Odottelen että lama tulee, ja sitten ostan puoli-ilmaiseksi lähes uuden kämpän joltain ylivelkaantuneelta" tai "pian on nekin kusessa kun lama iskee!" on vähän liian yleisesti omiin silmiini tai korviini kulkeutunut ajatusmalli.

  Siinä unohdetaan kyllä kuinka vittumaista aikaa se lama oikeasti oli ja mitä kaikkea lähes jokaisen ihmisen lähipiirissä tapahtui siihen aikaan. Lähinnä viittaan sinänsä kannattavien yritysten väkivaltaisiin alasajoihin pankkien toimesta, jättäen jäljelle aika kasan katkeria kohtaloita. Itse tai perheeni ei kärsinyt ajasta mitenkään mainittavasti, mutta esimerkiksi parin kaverin isät alasajettiin pitkäksi aikaa ihan henkilökohtaisesti.
   
 12. Hazardipakki Jäsen

  Lainaus:
  Tiedän yhden pientilallisen, joka oli oikein tyytyväinen laman iskettyä. Mies oli itse vältellyt lainanottoa kuin ruttoa.
   
 13. AnaMasa Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Lahko
  Uusis on Uusis, mutta itse laittaisin jäitä hattuun ja odottaisin vielä Bryggaren, Miedon ja Asellin kommentteja.

  Tuoreena asuntovelallisena korkojen nousua tulee seurattua vasemmalla silmällä, mutta eipä juuri stressaa. Laskin juuri, että perse kestäisi jopa levottoman 18% koron laina-aikaa pidentämättä. Lainanhoitoon menee alle kolmannes nettotuloista, eli perse kestäisi toisen työttömyydenkin. Tämä ei johdu mistään poikkeuksellisesta vauraudesta, eikä huimasta tulotasosta vaan tavallisesta tilanteesta, jossa taloudessa 2 työssäkäyvää ilman lapsia. "Double income, no kids", vai miten ne sanoo.

  Muutenkaan tämä totaalinen talousummikko ei usko lamaan pätkääkään. Korot voivat vielä tuplaantuakin, mutta se ei tarkoita vielä lamaa. Tosiaan viimeksihän Suomen talous oli riippuvainen muutamasta hiuskarvasta, jotka kaikki katkesivat. Nyt on talouden lonkeroita moninkertaisesti joka suuntaan, eikä parin karvan katkeaminen heilauta koko maata mihinkään suuntaan. Tietynlainen ylijännite saattaa Suomen mittakaavassa laueta asuntomarkkinoiden osalta, mutta ei se vielä lamaa tarkoita.

  Edellisestä lamasta tulikin maksettua ns. äärimmäinen hinta ainoan vanhemman lopullisen ratkaisun myötä. Se väänsi kyllä kerralla selkärangan siihen asentoon, että vaikka kaikki Suomen velat lankeaisi minun maksettavaksi, niin olisin silti keskivertoa onnellisempi mies. Taisin tulla tuolloin jotenkin immuuniksi rahahuolille.
   
 14. Rodion Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
  Riskejä on, mutta eri asia toteutuvatko.

  Lainamarkkinoiden takaisinkytkennät alkavat olla jo sitä luokkaa, että näennäisesti kenelläkään ei ole mitään riskiä, vaikka korot nousisivat kuinka korkealle.

  Jossain vaiheessa johdannaisweb voi "mennä solmuun", josta voi alkaa maailmanlaajuinen rahoituskriisi.

  Millähän tasolla JPM:n johdannaissitoomukset mahtavat pyöriä tällä hetkellä. Puolisen vuotta sitten olivat noin 80 triljoonaa dollaria.
   
 15. Kyylä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara
  Lainaus:
  Mielestäni riski on olemassa ja taantuma tulossa. Todellisuudessa voi olla, kuten monet ovat pohtineet, ettei 90-luvun lukuihin tulla vajoamaan. Luulisin, että seuraavan kunnon notkahduksen aikana pelistä putoavat ne, joilla oli liian kireälle vedetty talous ja liian isoja lainoja. Tällainen liike olisi jopa tervetullut ja palauttaisi maalaisjärkeä esimerkiksi asuntokauppaan.

  Onhan tietenkin myös mahdollista, jos notkahdukseen liitetään jokin muu ulkoinen tekijä, esimerkiksi ulkomaankaupan väheneminen, voi taantuma saada suuremmat mittasuhteet. Tämä voi aiheuttaa efektin, joka kumuloituu merkittävänä lamana. Täytyy muistaa, että esimerkiksi USA:n talous on ollut pitkään alijäämäinen. Entäs jos jättiläinen alkaa huojua?
   
 16. Jarschka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät
  Uusiksen päättelyketju (lähde:www.uusis.fi) tässä:

  LAMAN SYNTY:

  1. a) kotitalouksien nopea velkaantuminen
  b) sitä kautta suuri yksityinen kulutus
  2. ympäröivä talous (valtio,kunta, yritykset) sopeutuu kyseisiin parametreihin
  3. "velanottoreservi" täyttyy
  4. a) velanotto pienenee
  b) sitä kautta yksityiskulutus pienenee (myös lisääntyvät korko- ja lainanhoitokulut pienentävät yksityistä kulutusta)
  5. talous romahtaa

  Uusis ei tässä erittele, mitä kohta 2 tarkemmin tarkoittaa. Sopeutuuko tuo ympäröivä talous esim palkkaamalla yli-innokkaasti lisää väkeä tai investoimalla velaksi. Mikä on yritysten velkaantumisaste? Yksityisethän eivät viime lamaakaan luotonotolla saaneet aikaiseksi, vaan pankkien ongelmaluotoista enemmistö oli yrityspuolella.
   
 17. Huerzo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Donnerwetter S.p.A.
  En itsekään odota suoranaista lamaa, mutta jonkinlainen taantuma on odotettavissa. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen totesi jossain haastattelussa, että Kiinan ja muiden kasvavien "tiikeritalouksien" tarjoama halvempi työvoima on pitänyt muualta ostettujen tuotteiden hinnat kurissa tai jopa laskenut niitä, mikä on antanut tilaa talouden kasvamiselle Suomessa ja Euroopassa. Tosin mies totesi samaan hengenrykäisyyn, ettei tällainen meno jatku iäisyyksiin (tuontituotteet kallistuvat) ja varoitteli samalla säästämisasteen laskemisesta. Lisäksi kasvua tukee Suomen tärkeimpien vientimaiden ja lähimpien naapureiden hyvä taloustilanne.

  Tämän kesän ja alkusyksyn aikana ollaan vedenjakajalla. Järki sanoo, että kasvulla täytyy olla rajat jossain, mutta toisaalta ei voi tietää missä ne ovat. Ehkä IT-buumin hyötyjä korjataan vasta nyt 10 vuotta varsinaisen hypen jälkeen tuotantosysteemien ja tiedonsiirron kypsyttyä kypsälle tasolle (ja ihmiset ovat oppineet käyttämään niitä).

  Pelottavin asia nykytaloudessa on mielestäni kysynnän ja tarjonnan vaihtelu. Kysynnän mukaan säädettävä tuotanto voi hidastaa tai kuumentaa taloutta yllättävän nopeasti. Tuotteita ei tehdä merkittävästi varastoon vaan "ainoastaan" kysyntää vastaava määrä. Asian ilkeä puoli on kysynnän vaihtelujen nopea heijastuminen laajoille alueille ja siitä johtuvat rajut heilahtelut ylös & alas. Ja edelleen pidemmän aikavälin talousnäkymien epävarmuus.

  Itse kuulun (yhä) passailijaporukkaan eli odotan sitä laskuvaihetta ennen suurempien investointien (=asunto) tekemistä. Tosin sitä laskuvaihetta olen odottanut jo syksystä lähtien, joten ei ole helppoa tämä veikkaaminen. Joku toinen ajattelee toisin ja tekee hankintansa nyt. Tämä on aivan ok, näin talouden pitää toimiakin. Toinen säästää ja toinen ostaa pankista minun säästämät rahani. Ei siitä mitään tulisi, jos kaikki säästäisivät tai investoisivat samaan aikaan...

  Noh, näitä asioita on mukava pohtia aamuteen lomassa. Tästä voi päätellä, että allekirjoittaneella ei ole raskasta velkasalkkua raahattavana...
   
 18. Rodion Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
  Lainaus:
  Uusis on näköjään itävaltalais-koulukuntalaisia.

  von Mises on sanonut: "Depression is the aftermath of credit expansion, it is coming like night follows day."

  Tottahan tuo on. On vain erittäin vaikea arvailla, että mihin asti tuota velkaantumista voidaan jatkaa. USA:ssa on tainnut tulla katto vastaan yksityisten velkaantumisessa, mutta entä liittovaltion velkaantumisessa?

  Hurjia käppyröitä löytyy vaikka mistä, kun vähän kaivelee.

  Toisaalta: kun on vasara ainoa työkalu, alkaa kaikki ongelmat näyttää nauloilta.
   
 19. obi-wan Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
  http://lehti.samizdat.info/2007/07/09/2040/

  Luin Uusiksen haastattelun viikonlopun lehdestä, joko IS tai IL. Epäsuorastihan Uusis siinä ilmoitti että hän on oikeassa ja ihmettelee ettei muut tajua sitä.

  Ihan kuinka vaan.
   
 20. Ramchester Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS, Chicago Blackhawks
  Lamasta on tällä hetkellä turha puhua ja sitä taantumaakin on povattu sen verran kauan, että sekin taitaa tällä kierroksella(eikös nämä nousu- ja laskukaudet ole kulkeneet keskimäärin seitsemän vuoden sykleissä?) jäädä väliin. Oliko se vuosi 2000, kun HEX-indeksi oli vielä yli 18000 ja sitten tultiinkin lujaa alas. Nyt on nousua taas ollut se seitsemän vuotta, joten kaiken järjen mukaan tänä vuonna pitäisi vielä tärähtää. Ei vaan taida olla vielä tällä hetkellä olemassa mitään mikä alamäen laukaisisi vaan kotitaloudet saavat velkaantua vielä ainakin muutaman vuoden lisää, ennen seuraavaa mahalaskua...
   
 21. kristian Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  IFK - Muita ei oo
  Nykyinen hyvinvointi perustuu pääasiassa velkarahaan. Lama-aikana suhteellinen ostovoima palkkaan nähden oli paljon parempi.

  Ostin ensimmäisen asuntoni vuonna 1993 Leppävaarasta, 60m2 = 254.000 markkaa. Eli alle 40.000 Euroa. Tein opiskelun lomassa yöduunia, ja sen aikainen keskipalkka oli noin 8500 markkaa. Jokainen voi päätellä, kuinka paljon asuminen on kallistunut sen jälkeen... ainakin suhteessa palkaan.

  Jos käännät markat suoraan euroiksi, niin keskipalkka on noussut ehkä 35-40 prosenttia, samaan aikaan kun asuminen on kallistunut ehkä 250-300 prosenttia. Ok, siihen aikaan korko oli tuossa kahdeksan tuntumassa, mutta ASP-lainaajalle sillä ei ollut merkitystä valtion korkotuen takia.

  Kuplahan tässä on, joka vain odottaa puhkeamistaan. Joskus tuntuu, että juniorit eivät tajua miten kova tikki on maksaa nettona jotain sadan tonnin lainoja takaisin korkoineen.
   
 22. ELÄKELÄINEN Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Keski- Uudenmaan muoviseurat
  Meitä on kaksi akateemista lähes 20 vuotta töitä tehnyttä ihmistä.Nuoremmat tolkuttomia lainoja ottavat ovat viime vuosina pilanneet asuntomarkkinat täysin.
  Sitä vaan ei voi perseet kestää,kun korot nousevat tai työttömyys iskee.
  Meno on tolkutonta ja Uusis oikeassa.
  Yksi lama nähty.
   
 23. DAF Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
  Lainaus:
  Koronnousun ymmärrän tässä mainittavana, mutta siinähän oman maksukyvyn rajat ovat laskettavissa helpostikin. Tätä työttömyyskorttia sen sijaan en aina tässä keskustelussa tajua. Mun on aika vaikea hahmottaa, millainen on sellainen asuntolaina, jonka perse ylipäätään kestää työttömänä maksella? Ts. en usko, että tilanne on siltä osin muuttunut miksikään. Jos työttömyys iskee, ei se kyllä ole kestänyt ennenkään lainanmaksussa.
   
 24. Rodion Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kakun kasvattajat. Sympatiat kakun jakajille.
  Lainaus:
  En tiedä, mutta omat vanhempani maksoivat asuntolainaa laman aikanakin, vaikka äiti oli työttömänä kohtuullisen ajan.

  Samoin tunnen Oulusta tapauksen, jossa toinen oli työttömänä ja toinen opiskelijana, mutta hoitivat silti asuntolainansa!

  Ehkä sitä on vaikea ymmärtää, että millainen asuntolaina tuollainen on, etenkin täällä pk-seudulla. Mutta joskushan 10 vuoden laina-aika on ollut piiiitkä. Nyt 10 vuoden laina-aika on käytännössä mahdoton useimmille (pk-seudulla).

  10 vuoden asuntolainassa kun voi sopia pankin kanssa, että ok, venytetään laina-aika 20 vuoteen niin saatte maksettua työttömänä ollessannekin lainalyhennyksen. Sen sijaan 30 vuoden laina ja työttömyys, venytetäänkö takaisinmaksu 60 vuoteen?
   
 25. DAF Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
  Lainaus:
  10 vuoden laina-aika ei ole kyllä ollut pitkä 70-luvun puolenvälin jälkeen (siihen maailmanaikaan ei kannata vertailla edes retorisesti, silloin sen laina-ajan lyhensi järjetön inflaatio). Siitä olen samaa mieltä, että nämä 30-vuotiset lainat ovat ufoja.

  Opiskelijathan lainoja maksavat nykyäänkin, mutta työttömyydestä itse puhuin - ajattelin kyllä tilannetta, jossa ollaan kokonaan työttömänä, ts. palkkatuloja ei ole (toisen työssäolo on jo aika eri tilanne). Opiskelijoista kuitenkin tutkitusti ~80% käy töissä kasvukeskuspaikkakunnilla.