Tippi annetaan jälkikäteen hyvästä palvelusta, ei sillä osteta hyvää palvelua. Lähtökohta on se, että asiakaspalvelu on ystävällistä, osaavaa ja mahdollisimman toimivaa aina, ja jos joku siitä tahtoo kiittää, hän voi tipata halutessaan. Jos asiakaspalvelija on väärässä ammatissa eikä osaa duuninsa alkeita, ei siihen pitäisi pystyä setelinipulla vaikuttamaan, eikä tippaamiseen ainakaan ole mitään perustetta. Hyvä asiakaspalvelija on aina tippinsä ansainnut, mutta hyvä asiakaspalvelija ei tee työtään laadukkaasti vain tippien toivossa. Se ei kanna pitkälle.
Tämä on täysin totta. Kiistämätön fakta on kuitenkin myös se, että pelisilmää omaava tarjoilija muistaa tippaajan, ja tämä saa nopeampaa palvelua.
Em. korostuu eritoten baaritarjoilussa, jossa asiakkaan keskimääräinen juomanodotusaika saattaa olla useitakin minuutteja. Yleisimmin se tippi saadaankin onnistuneen asiakaspalvelutilanteen jälkeen, näitä tilanteita saattaa yhden asiakkaan kohdalla hyvinkin olla esim. kymmenen kappaletta illassa, jolloin ko. asiakas ensimmäisen tilanteen jälkeen tipatessaan "ostaa" myös nopeampaa palvelua niille lopuille yhdeksälle kerralle. Niin se vaan menee.
Sampio oikeilla linjoilla. Tosin näinhän se silti menee, eikä tässä tietenkään tutkainta vastaan olla potkimassa.
Kirjoituksen uskottavuus hieman kärsii Mustanseiskan tyylisessä räikeässä oman alan puffaamisessa. Tosin, eivät kai esim autokauppiaatkaan suoraan myönnä olevansa kusettajia. Mun mielestä tarjoilijat myös saavat TES:nsa perusteella ihan oikeankokoista liksaa duuninsa vaativuuteen nähden.
Tarkoitus olikin luoda hieman keskustelua, ja tästä syystä tuollainen hieman ylimitoitettu kirjoitus. Jos olet oikeasti sitä mieltä, että palkan suuruus on kohdillaan, suosittelen tutustumaan esim. sesonkipaikan tarjoilijan työn vaativuuteen. Ammatinvalintakysymys toki, itse pidän työstäni, miltei rakastan. Väitän, että muunlaisella mentaliteetillä varustettu kyyppari ei ammatissaan edes pärjäisi. Kävisi ehkä töissä, mutta ei pyrkisi eteenpäin, tekisi töitä, eikä "uhraisi" itseään ilta toisensa jälkeen humalaisten ihmisten armoille.
Miksi juuri tarjoilijoiden kuuluu saada asiakkaalta ylimääräistä rahaa siitä, että tekee työnsä hyvin? Miksi ei sitten pidä kuitenkaan jättää rahaa myös sille parturile joka leikkasi hiukset hyvin?
En minä ainakaan jätä tippiä suomalaisissa ravintoloissa missä on muutenkin jo korkeat hinnat ja tarjoilijoilla ihan ok palkka ilman tippejäkin. Ja miksi se raha pitäisi antaa sille joka sen ruuan tuo pöytään eikä sille joka sen oikeasti tekee?
Jokaisessa paikassa, jossa olen työskennellyt, on tipit jaettu koko työvuorossa olleen ravintolahenkilökunnan kesken, mukaan lukien keittiö, tiskari ja blokkarit. Ilman näitä em. tekijöitä mikään tarjoilutilanne ei onnistuisi. Poikkeuksen tekevät hovimestarit, joille tippiä ei jaeta. Ihmettelen suuresti myös sitä, ettet tippaa edes parturia.