Löytyykö kokkeja?

  • 577 517
  • 2 899

Pertsa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Pitaleivästä tuli mieleen, että saako Suomesta mistään sellaisia rapsakoita pitaleipiä? En tarkoita näitä kaupassa myytäviä mauttoman lötköjä versioita. Jos joku on vetänyt döneriä, niin tietää mitä tarkoitan. Samantyyppistä leipää on joissain parhaimmissa snägäreissä esim. pori- tai purilaisessa. Lienee aika teollista huttua, mut whatever.

Ei oo muuten paha rasti tehdä itse. Durum-jauhoista taikina, sopivia pyörylöitä ja kuumalle pellille/kivelle kuumaan uuniin. Onnistuu sopivan pizza/laavakiven kanssa grillissäkin. Ja on sen arvoista. Kylkeen vielä vaikka omatekoinen kebabliha(vaikka lammasta 50% ja sikaa 50%) tai vaikka ylikypsä lampaan lapa revittynä jne. Aijai..
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
- - -
Anoppi oli mennyt ostamaan 12 litraa suolattua tomaattimehua sekamehuna Virosta. Pahvikontit vierekkäin ja nappasi väärän mukaansa. Nyt se kyseli, että mitä niistä voisi tehdä. - - -

Bloody Mary voisi olla kova sana. Tosin 12 litraa sitä, niin meneehän siinä koko juhannus isommallakin porukalla...
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Uusien pottujen päälle voi raastaa myös hiukan sitruunankuorta ja puristaa mehua sekaan. Tuo kivan ja pirteän maun, kunhan ei vedä överiksi.
Jos tykkää perunan ja sitruunan liitosta, voi kokeilla krossiperunoita Aleksi Herlevin tapaan. Keitetään uudet potut kypsiksi. Paahdetaan kattilassa 50 g voita (väri nätin vaaleanruskea, kivan pähkinäinen aromi). Raastetaan 1-2 sitruunan kuoret ja puristetaan vielä mehutkin. Murskataan perunat kattilassa haarukalla karkeasti ja sekoitetaan mukaan paahdettu voi ja sitruunat. Päälle vielä tillisilppua ja maustetaan suolalla ja pippurilla.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jos tykkää perunan ja sitruunan liitosta, voi kokeilla krossiperunoita Aleksi Herlevin tapaan. Keitetään uudet potut kypsiksi. Paahdetaan kattilassa 50 g voita (väri nätin vaaleanruskea, kivan pähkinäinen aromi). Raastetaan 1-2 sitruunan kuoret ja puristetaan vielä mehutkin. Murskataan perunat kattilassa haarukalla karkeasti ja sekoitetaan mukaan paahdettu voi ja sitruunat. Päälle vielä tillisilppua ja maustetaan suolalla ja pippurilla.

Tuotahan pitää kokeilla, ehdottomasti. Varmasti kalan kanssa aika hyvin stemmaava satsi.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tuotahan pitää kokeilla, ehdottomasti. Varmasti kalan kanssa aika hyvin stemmaava satsi.
Oo sitten varovainen sen voin paahtamisen kanssa, ettet polta sitä. Ei se tosin mahdottoman vaikeaa ole, mutta tarkkana saa olla.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jotenkin on tuo majoneesin teko hankalaa. Eilenkin ostin tarkoituksella munarasian harjoittelua varten, kuuden palleron paketin, ja viimeisellä onnistui. Kokeilin ensin ulkomuistista, sitten keittokirjan kanssa ja lopulta hain pari eri versiota youtubesta. Vatkasin käsin ja koneella, laakeaan ja kapeaan kippoon, pelkkään keltuiaiseen ja koko munaan, vaan ei onnistunut. Viimeinen satsi siis onnistui, ja se tuli helposti. Niin naurettavan helposti, että en ymmärrä, miksei se aina onnistu. Periaatteessa se onkin helppoa. Vähän kuin tuulihattujen teko. Vaan joku kosminen virhe jossain tapahtuu, tähdet eivät ole oikeassa asennossa, täysikuu juoksettaa majon tai negatiivinen energia lätsäyttää taikinan. Tosin juuri taisin onnistua tuulihattujen kanssa. Kop kop.
 

Jeffrey

Jäsen
Vaan joku kosminen virhe jossain tapahtuu, tähdet eivät ole oikeassa asennossa, täysikuu juoksettaa majon tai negatiivinen energia lätsäyttää taikinan. Tosin juuri taisin onnistua tuulihattujen kanssa. Kop kop.

Tehosekoittimella tehdessä olen löytänyt yhden kosmisen virheen. Eli se, että sekoittimen pohja pitää olla kulhon pohjassa kiinni. Jos välimatkaa näillä kahdella on ollut milliäkään, niin majoneesit ovat juoksettuneet. Sinällään ihan maistuvia sooseja juoksettuneistakin usein tulee.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Majoneesin salaisuus: kaikki ainekset korkeaan kapeahkoon astiaan. Sauvasekoitin pohjalle ja käyntiin. Nostetaan hitaasti ja viimeistellään tarvittaessa pumppaavalla liikkeellä. Onnistuu aina.
 

Maila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Slavia Praha
Viimeinen satsi siis onnistui, ja se tuli helposti. Niin naurettavan helposti, että en ymmärrä, miksei se aina onnistu.

Saanko arvata? Kanamunat olivat ensin jääkaapissa, nostit paketin pöydälle ja aloitit harjoittelun pitäen kanamunia koko treenijakson ajan pöydällä.

Ajankohtaiseen, eli juhannukseen. Aattona nostetaan hiiligrilli pöydän päätyyn, katetaan pöytään japsi/aasia -henkisesti sushi (siis pelkkä riisi), kastikkeita, rehuja ja raakaa lihaa. Mukana eri marinadeissa lohta, jättiravun pyrstöjä, möön kassleria ja possufilettä. Hiiligrilliin sopivat lämmöt ja mm. lohta varten ritilä osittain parilalla peittoon. Siinä sitten grillaillaan ruokaa suoraan lautasille. Grilliin myös foliovuuallinen seesamiöljyssä pyöräytettyä kaalisuikaletta pientä ruskistumista ottamaan.

Juhannuspäivänä varmaan tulee possun kassleria jossain muodossa, tai jos innostutaan tuplakypsentämään se, niin sitten sitä vasta sunnuntaina. Riippuu myös juhannusvieraiden poistumisajasta. Pitaleipiä juurikin mietin, kun jugurttia on useampi purkki kaapissa. Possunniska kypsennetään perinteitä noudattaen hitaasti oman omenapuun oksia grillissä savutellen.

Joitakin vuosia sitten kaupassa oli littanaa, jotain turkkilaisperäistä leipää. En nyt mitenkään muista mitä. Mutta sitä tuli ostettua, laitettua neljään osaan, halkaistua ja täytettyä kepsutäyttein. Pitääkin katsoa, vieläkö ko. tuotetta löytyy. Jotenkin voisin kuvitella ettei, kun ei ole osunut silmiin. Mutta tuolla leivällä tuntui pääsevän lähimmäksi Saksakebappia.

Tänä vuonna oli muuten todella lähellä, ettei olisi jo oman maan paprikat ja kesäkurpitsat pöydässä. Salaattivariaatiot ovat jo käytössä, papujen kanssa kävi vähän köpelömmin. Hieno alkukesä!
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Juoksettuneen majoneesin voi yrittää korjata vatkaamalla se yhteen lisäkananmunaan / munankeltuaiseen.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Saanko arvata? Kanamunat olivat ensin jääkaapissa, nostit paketin pöydälle ja aloitit harjoittelun pitäen kanamunia koko treenijakson ajan pöydällä.
Itse asiassa fundeerasin tuota itsekin, kun mietin, että mikä nyt olisi yhdistävä tekijä epäonnistumisilla. Otin munat suoraan jääkaapista, joten pari viimeistä jätin pöydälle. Käsipelissä molemmat vatkasin ja jälkimmäinen onnistui. Vahvistanet siis epäilyni, ettei jääkaappikylmään parane kokeilla.
 

Maila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Slavia Praha
Lagavulin-bbq

Laitetaanpa vielä lähestyvän juhannuksen kunniaksi kehittelemäni Lagavulin-bbq kastike jakoon. Määrät ovat vähän sinne päin.

1/2 valkosipuli pilkottuna
nokare voita
1prk tomaattipyrettä
0,5dl tummaa sokeria
2rkl hunajaa
1dl punaviiniä
2cl Lagavulinia
vettä
tummaa maizenaa

Pehmittele valkosipulit voissa, lisää sokeri ja tomaatipyre. Pyörittele hetken aikaa, jotta sokeri kunnolla sulaa ja hitusen karamellisoituu. Lisää punkku ja Laga. Haihduttele kansi auki, lisää hunajaa sopivasti. Jatka tarvittaessa vedellä, suurusta maizenalla. Siivilöi tai soseuta valkosipulit.

Noinkin pienellä viskin määrällä soosista tulee tuhdin tuoksuinen ja makuinen,varsinkin lämpimänä. Itse suurustin kastikkeen varsin paksuksi. Toisella kerralla tuplasin valkosipulin määrän ja paahdoin ne ensin uunissa - ei toiminut mielestäni tomaatin kanssa niin hyvin yhteen.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Kuhakausi kovimmillaan, joten kalapainotteista on myös ruokavalio. Helposti sortuu vain paistamaan tai savustamaan ja uusien pottujen kanssa sitten nassuun. Hyvää toki, mutta alkaa viikossa maistua varsin tutulta. Paria yksinkertaista juttua tullut värkkäiltyä ja hyvää on ollut.

Savukalalle pottujen sijaan kaveriksi munakokkeli. Kokkelimassa kattilan ryhtymään ja sekaan savukuhaa, silputtua kevätsipulia, ripaus pippuria ja pieni loraus sitruunan mehua. Äärimmäisen yksinkertaista, kevyttä, nopeaa ja taivaallisen hyvää kesäsafkaa.

Grillatessa toimii hyvin kesäkurpitsasiivuihin käärityt kuhafileet. Kääröt vartaaseen, eikä tarvii montaa minuuttia grillissä pyöritellä. Hyvää, kevyttä ja suhteellisen nopeaa.

Tänään tenavat tilasivat huomiseksi kalakeittoa, jota tehdään sitten jääkaappiin jääneestä savukuhasta. Sekaan perus potut, sipulit ja liemeen loraus kermaa.

Savustuksen olen alkanut suorittamaan pelkästään nahallisena ja ruodottomana fileenä. Syöminen on paljon siistimpää ja vaivattomampaa, eikä kalat kuivu, kun pitää lämmöt kurissa.

Sent from my PadFone using Tapatalk 2
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Nuo Leonin ilmoille heittämät krossiperunat toimivat oikein hyvin ahvenen kanssa. Tarjosin peräti vieraille, eivätkä sylkeneet pois. Uudet potut ovat tietysti hyviä liki aina, mutta kannattaa kokeilla, jos haluaa vaihtelua.

Lohikeittoa kokeilin hieman muokatulla tyylillä. Olin joku aika sitten tehnyt jonkun tv-kokin ohjeella keittoa, jossa lohi kypsytettiin liemellä ja kermaa ei keitetty vaan vaahdotettiin ja laskettiin keittoon sulamaan. Pidin tuon perustana keitolle, mutta sovelsin sitä ulkomuistista.

Kuullotin ensin sipulisilpun ja valkosipulia sekä lorautin sekaan hiukan valkoviinietikkaa. Sitten reilu litra vettä sekaan, tai ehkä 1,5 litraa ja savulohen ranka ruotoineen. Nahat jätin pois, koska pelkäsin, että savun maku tulee liian voimakkaaksi. Heitin sekaan vielä yhden porkkanan pilkottuna, reilusti suolaa ja muutaman mustapippurin sekä yhden kasvisfondin varmuuden vuoksi.

Keittelin sitä vajaan tunnin ja siivilöin. Liemessä keitin uudet perunat ja porkkanat kypsiksi, nostin lautaselle, tiputtelin päälle kermavaahtoklönttejä sekä savulohta ja pintaan vielä tilliä. Kuuma keitto lämmitti lohen ja kerman, jotka oli toki otettu jääkaapista hyvissä ajoin pois.

Laitan kuvan juhannushampurilaisesta, kun on tuossa fb-auki ja kuva siellä tarjolla sopivasti. Hyvää siitä tuli, todella hyvää oikeastaan. Sen verran viilaisin, että jos tuollaisen vielä teen, murustelen fetan tsatsikin sekaan, kuten joskus olen tehnyt. Paksuna jöötinä feta teki burgerin ehkä inauksen kuivakkaaksi niiltä kohdin. Piffi on medium, mutta lammas ei toteutunut, joten kyseessä on laadukas naudanjauhis, 200 grammaa kyseinen yksilö.

Edit: Laitanpa tuon keitonkin nyt kun tuntuu siltä.
 

Liitteet

  • Juhannushamppis.jpg
    Juhannushamppis.jpg
    55,5 KB · kertaa luettu: 601
  • Lohikeitto.jpg
    Lohikeitto.jpg
    52,1 KB · kertaa luettu: 543
Viimeksi muokattu:

Nume

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, FC Bayern München, SoJy
Heitetäänpä nyt kysymys ilmoille. Te hifistelijäkokit, voitte painaa back-nappulaa, tämä ei ole kaunista luettavaa!

Vietän tänään yksinäistä koti-iltaa, johon kuuluu jonkun leffan katsomista, saunomista, muutama olut ja sitten tietenkin ruokaa. Mutta mitä ruokaa? Tykkään tehdä vartaita ja salaatteja sekä siihen kaveriksi vaikkapa patonkia, mutta jotenkin vaihtelu nyt virkistäisi. Tuleeko teillä mitään ideoita mieleen, joka voisi maistua oluen kanssa ja siitä ei tulisi niin paljoa, jotta se jää jääkaappiin homehtumaan? Pelkkä makkara ei sovellu vastaukseksi, jotain aika laadukasta kuitenkin ja ei mitään hirveää pekoni-makkara-juusto- pataa, koska salaatti se on poikaa yhdessä lihan kanssa.
 
Tuleeko teillä mitään ideoita mieleen
Hyvät kriteerit, saattaiskohan tällänen osua:

Tortillat
------
valmis maissilettu tai täysjyvätortilla
tacokastiketta (tomaattimurska, chili, paprika, (sokeri), keittele pitkään, suurusta)
quacamolea (kypsä avocado, valkosipuli, sitruuna, s&p)
kurkkua
tomaattia
punasipulia
naturelli rintafileestä _ohuita_ pitkiä kanasuikaleita nopeesti tosi kuumassa, suola, paprikajauhe


Patonkisetti
------
raakapaistettu vehnäpatonki, johon pikku sipaisu tuorejuustoa tai oliiviölyä tai molempia
rucolaa
kypsää tomaattisiivua
päälle s&p&oliiviöljy (balsamico)
reilusti käsin mehustettua ja hienonnettua basilikaa
sinihome / valkohome / chevre, tsekkaa maku ja mieti määrä
tämän kanssa käy bissen lisäksi myös viini tai kahvi
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Tullut katseltua Jamien 30 minute meals-sarjaa ja siitä hieman mukaille tuli tänään ihan hyvät mätöt tehtyä. Täytettyjä kanan rintafileitä, parsaa, riisisalaattia ja korvasienikastiketta. Fileiden täytteeksi reilu annos persiljaa ja basilikaa, aurinkokuivattuja tomaatteja (, jotka yleensä pilaavat ruoan kuin ruoan, mutta nyt ihme kyllä toimivat), fetaa, korvasieniä, yhden sitruunan kuori raastettuna, merisuolaa, pippuria, hyvää oliiviöljyä ja ei kun sekaisin. Lopuista korvasienistä smetanapohjainen kastike, hieman tuorejuustoa ja tuoretta timjamia.

Riisilisäkkeeksi basmatiriisin sekaan oliiviöljyä, balsamicoa, tuoretta kesäkurpitsaa, paahdettuja paprikoita, basilikaa, suolaa, pippuria, sitruunan mehut ja sekaisin leikkuulaudalla. Parsat ja kirsikkatomaatit heitin kattilaan paistumaan hiljakseen voin, tuoreen rosmariinin ja timjamin kanssa sekä päälle hieman valkoviiniä. Bongasin Jamielta myös hyvän tavan paistaa muutoin räiskyvät kanafileet eli leivinpaperista sopivan kokoinen pala, ruutattiin se vesihanan alla ja ilmavasti kasarin päälle. Roiskeet pysyvät minimissä ja fileet mehukkaina. Oli kyllä helppo, nopea sekä ennen kaikkea maukas ateria.

Edit: Toinen ihan hyvä haku viime ajoilta on vaihtaa pizzan tomaattikastike kotitekoiseen quacamoleen. Tuohon harton ohjeeseen (kypsä avocado, valkosipuli, sitruuna, s&p) olen lisännyt vielä tuoreen korianterin ja chilin, kevätsipulia ja tomaattia.
 
Viimeksi muokattu:

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC, maapisteet, Captain Conker
Nyt kun löytyi todella hyvä pulled porkin ohje, niin pitäähän se jakoon pistää. Itse lisäsin hiukan chiliä ja valkosipulia ja haudutin kuutisen tuntia. Eli tässä:

Dr. Pepperissä haudutettua revittyä possua
n. 2 kg porsaan lapaa
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 chilipippuria
5 dl Dr. Pepperiä
1 rkl liquid smokea
1/2 dl soijakastiketta
1/2 dl ketsuppia
suolaa ja pippuria

Lämmitä uuni 150 celsius asteeseen.

Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi. Leikkaa chilipippuri puoliksi pitkittäin, poista siemenet ja leikkaa puolikkaat muutamaan pienempään osaan. Kuori ja murskaa valkosipulit kevyesti veitsen lappeella.

Mausta porsaan lapa runsaalla suolalla ja pippurilla. Nosta kasvikset ja lapa suurehkoon uuninkestävään kannelliseen pataan.

Kaada Dr. Pepper, liquid smoke, soijakastike ja ketsuppi porsaan päälle pataan. Sekoita hiukan, laita pataan kansi päälle ja nosta uuniin.

Hauduta possua uunissa vähintään viiden tunnin ajan. Käännä liha pariin kertaan paistamisen aikana. Liha on valmista, kun se hajoaa helposti haarukalla.

Nosta pata pois uunista ja nosta liha pois padasta. Riivi liha kahdella haarukalla pienehköksi silpuksi erilliseen astiaan.

Siivilöi porsaan paistoneste ja kuori sen pinnalta enin rasva pois. Voit myös antaa paistonesteen jähmettyä yön yli jääkaapissa, jolloin rasvan kuoriminen on helpompaa.

Sekoita paistoneste ja revitty possu keskenään. Tarjoa heti lämpimänä tai säilytä jääkaapissa lämmitä tarvittaessa.


Toimi kuin tauti grillissä käväisseiden sämpylöiden ja coleslaw-salaatin kanssa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Hain tänään Säkylän kalasatamasta tuoretta vapaana kasvanutta merisiikaa fileinä 350 g ja Norjan lohta 300 g. Maksoi 14 €.

Siika menee kahteen osaan eli chevichee ja normaali graavi. Lohi myös (vodkalla maustettu). Tänään pääsee herkuttelemaan jo myöhemin illalla chevicheellä Jokioisten tomaattileivän päällä.

Löytyykö Jatkoajan massasta muita raakakypsytetyn kalan ystäviä? Sushi masterita?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Löytyykö Jatkoajan massasta muita raakakypsytetyn kalan ystäviä? Sushi masterita?
Sushia en ole tehnyt koskaan, mutta ceviche ja graavaus on tuttua ynnä maukasta. En varmasti ole mikään mestari tässäkään, mutta tykkään kyllä tehdä ja syödä.

Savustamisen haluaisin oppia viimeisen päälle kaikkine nyansseineen, kunhan ensin sen ok-talon ja kunnon pöntön hommaan. Viikonloppuna kokeilin possunkylkeä porukoilla. Kyllä siitä syötävää ja maukastakin tuli, mutta en jaksa uskoa, että sain irti läheskään kaikkea tuosta tekniikasta.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
- - -
Löytyykö Jatkoajan massasta muita raakakypsytetyn kalan ystäviä? Sushi masterita?

Ex-vaimon kanssa syötiin paljon sushia ja jonkin verran tehtiin itsekin raakakypsytettyjä juttuja. Hän oli tosin parempi kalojen kanssa kuin minä.

Perusgraavien lisäksi virittelin aikoinaan sellaisen italialaistyyppisen basilikagraavin. Mortteliin revin basilikaa, persiljaa, sitruunapippuria ja oliiviöljyä. Sen kun huhmaroi ja levittelee lohen päälle sekä merisuolaa ja oikeaa sitruunamehua päälle, niin onpa aika namia 6-8 tunnin kuluttua. Tulee aika ajoin tehtyä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös