Löytyykö kokkeja?

  • 577 743
  • 2 899

Mosku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lieksan hurtat
Asia selvä, ymmärrän toki molemmat syyt. Kukapa sitä kaveriaan haluaisi syödä, ja toki jos ainesosissa on kusetettu niin joutaakin nousta äläkkä.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Olen seuranut jälleen tätä kotimaista Masterchef- kisailua ja viimeksi painetehtävässä piti valmistaa yksinkertainen kylmä tomaattikeitto. Pudotuskisaan joutui kaksi huonointa luonnollisesti. Oulun tyttö heitti blenderiin aivan liikaa valkosipulin kynsiä ja Porin poika vastaavasti chiliä.

Eivätkö ne jo tuossa vaiheessa kisaa osaa maustaa näinkin yksinkertaista keittoa vai mikä ihme siinä on, ettei osata maustaa kahdella ehkä kriittisimmällä mausteella sitä ruokaa sopivasti? Suola on mielestäni se kolmas kriittinen. Oululainen tytsy heittää 4-5 kynttä muutaman desin satsiin ja Porilainen X määrän Jalapenoa, joka saa tuomarit näkemään tähtiä. Tyttö tippui pudotustehtävässä mutta tuollaisten mokien jälkeen kummankin olisi pitänyt jättää kisa. Liikaa valkkaria tai chiliä on perus jatkislaisen maustaminen ruokaan mutta jokin roti töllössä nähtävään kokkikisaan pitäisi olla.
 
Omeletti

Omelettireseptit jakoon! Viime ajat olen suosinut rauhallisina viikonloppuaamuina pikaisesti valmistuvaa maukasta omelettia, joka on hyvin yksinkertainen:

4 munaa
0,5 dl maitoa
2 pientä tomaattia lohkoina
50g fetaa
kämmenellinen nyrkitettyä tuoretta basilikaa
pippuria
suolaa
oreganoa
paprikamaustetta
pari tippaa tabascoa

Riko munien rakenne, sekoita ainekset kulhoon. Kuumenna keski- tai pienikokoisella pannulla voita, lisää seos pannuun ja hiljennä lämpöä. Kaavi massaa lastalla reunoilta keskelle. Kun omeletti on lähes hyytynyt, taita se puoliksi, sammuta lämpö ja jätä vielä hetkeksi hyytymään.
 

U2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara & anyone against russia...
Omelettireseptit jakoon!

Omeletin tekohan on sinällään samanlaista, laittoi täytteeksi mitä vain. Mutta täytteistä puhuttaessa, mun suosikkitäytteekseeni on noussut chorizo. Kannattaa tietty ensin käyttää chorizonpalaset pannulla, niin saavat hieman rapeutta pintaan.

Usein tulee tehtyä myös munakasta raikastamaan "sipulisalaatti", jossa on (salotti)sipulia, oliiviöljyä, sitruunanmehua, persiljaa, suolaa ja pippuria. Toimii!
 

K3sis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Venäläinen taitokiekko, Caps
Pakko kyllä hehkuttaa lohi-avokadosalaattia wasabikastikkeella, jonka resepti löytyy paljon puhutusta Safkaa-kirjasta. Omaan makuun ihan huikea annos ja sopii näin kesällä erinomaisesti grillimättöjen vaihteluksi. Itse en edes ole mikään wasabin suurin ystävä, mutta tämä kyllä maistuu.

salaattia (mitä sattuu kaapista löytymään, tuoreyrtit sopii sekaan myös)
porkkanaa ja kurkkua (juustohöylällä ohuina pitkinä siivuina toimi itselle hyvin mutta muutenkin käy)
avokadoa (paloina)
kurpitsansiemeniä paahdettuna
ripaus inkivääriä lastuina (alkuperäisessä ohjeessa käytettiin garia, mutta inkivääriä löytyi jo valmiiksi kaapista)
0,5 rkl riisiviinietikkaa
suolaa ja pippuria
wasabikastiketta (1rkl tai oman maun mukaan)
n. 3 paistettua lohisiivua (todella kuumalle pannulle suolaa alle ja sentin paksuisina siivuina paistetaan 1min per puoli)


Wasabikastike syntyy nopeasti ja riittää noin 8 annokseen:

puolikkaan sitruunan mehu
0,5 tl suolaa
tuubi wasabia (45g)
1 dl rypsiöljyä
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kirjoitin kalastusketjuun tällaisen pätkän toukokuussa:

Kiiskestä keitettiin kiiskiuha, aivan loistava kalaliemi! Verkkoja putsatessa kiroaa pientä, limasta kalaa, mutta jos sen keittää, niin herkun maistaa. Suosittelen kokeilemaan!

Olen nyt kokeillut tätä pari kertaa ja on ollut hyvää. Oma kalaliemi syntyy seuraavasti:

Kattilan pohjalle nyrkillinen voita, jonka perään sipulia, porkkanaa, lanttua. Pieni freesaus ja vettä kattila täyteen. Lisää peratut kiisket, pippuri, laakerinlehti ja suola, keittele 1 - 2 tuntia. Kuori vaahto pinnalta pois, siivilöi ja sinulla on loistavaa kalalientä. Lientä voi tietysti tuunata erilaisilla mausteilla, itse pidän selkeästä kalan mausta.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Ihan maistuvat sapuskat tuli tänään väännettyä kokeellisesti aavistuksen pohjoisafrikkalaisella twistillä. Pääruoaksi burgerit lampaanjauhelihasta, lisäkkeeksi couscousia ja jälkiruoaksi hedelmien ja marjojen dippailua suklaassa.

Burgerit erityisesti yllättivät ja osasyy oli varmasti rapsakoissa chiapattasämpylöissä. Vedin ihan perusjamieoliverlinjalla eli n. 1,5 sentin pihvit jauhelihasta ihan naturel ja niihin dry rubit (merisuolaa, paprikaa, pippuria, chiliä, minttua, valkosipulia, garam masalaa, inkivääriä tjsp.) molemmin puolin. Grilliin vähän reiluksi viideksi minuutiksi ja tässä välissä sekoittelin harissasoossin, hyvin yksinkertaista sekin. Jogurttia, sitruunaa, minttua ja valmista harissatahnaa sekaisin ja hetkeksi vetäytymään. Tuon nyt voisi tehdä itse asiassa jo melko paljon aikaisemminkin. Chiapatat kahtia, jogurttikastiketta alle, pihvi päälle, rucolaa, minttua ja romainesalaattia seuraavaksi ja lisää soossia sekä rapsakka kansi päälle. Yksinkertaista, mutta toimii.

Couscousin keittelin kanaliemen ja valkkarin kanssa. Sekaan ihan sitä sun tätä eli paria eri paprikaa, kurkkua, avocadoa, minitomaatteja, halloumia, tuoreita papuja jne. ja ei kun sekaisin. Halloumia jäi myös lisäkkeeksi.

Juomaksi olin napannut biisonia lähi-Prismasta eli Ikiä ja BrewDogin pale alea. Ensin mainittu ei hypetykseen ja hintaansa nähden oikein vakuuttanut, vaikka hyvää olikin. Jälkimmäinen toimi kuuman tuulisena kesäpäivänä paremmin, vaikka olueksi maku hapuili jo melko lähelle loiroa. Lonsesterit ehkä mieluummin sitten erikseen.

Noh, näillä mennään eteenpäin.
 

Imagined

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jesse Puljujärvi, Jari Viuhkola, Kärpät
Hei vaan! harrastelija taasen vauhdissa ja kysyisinkin kokeneemmilta, että onkos teillä ideoita pulled porkiin kastikkeeksi? Kokeilin vasta keittämällä lihan ylikypsäksi lievästi maustetussa vedessä ja käytin grillissä jonka jälkeen sämpylän väliin kastikkeen kera. Kastikkeen roolia toimitti muistaakseni Siirappi,Fariinisokeri, Inkivääri,Valkosipuli, soija ainakin.. Kaikki sekasin ja kiehumaan hetkeksi.

kaksi kysymystä. Mitä lisäisitte kastikkeeseen saadaksenne enemmän savun/bbq:n makua ja saisitteko kastikkeesta millään muulla tavalla sakeampaa, kuin jauhosuurusteella?

Kastike oli aika hyvä muuten, mutta jotain särmää saisi mun makuun olla enemmän..
 

Hans Geering

Jäsen
Suosikkijoukkue
Doncaster Spinners

Ihan heti en löydä mitään happoa tuosta sinun kastikepohjasta, laitappa vaikka valkoviinietikkaa loraus ja maista sitten uudestaan..
Savun makua saa chipotle-tahnaa lisäämällä, samalla tosin tulee potkuakin lisää tai vaikka ihan vaan savuaromia lisäämällä, Poppamiehen tai jonkin muun valmistajan.
(Linkit vie Poppamiehen verkkokauppaan)
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Hei vaan! harrastelija taasen vauhdissa ja kysyisinkin kokeneemmilta, että onkos teillä ideoita pulled porkiin kastikkeeksi? Kokeilin vasta keittämällä lihan ylikypsäksi lievästi maustetussa vedessä ja käytin grillissä jonka jälkeen sämpylän väliin kastikkeen kera. Kastikkeen roolia toimitti muistaakseni Siirappi,Fariinisokeri, Inkivääri,Valkosipuli, soija ainakin.. Kaikki sekasin ja kiehumaan hetkeksi.

kaksi kysymystä. Mitä lisäisitte kastikkeeseen saadaksenne enemmän savun/bbq:n makua ja saisitteko kastikkeesta millään muulla tavalla sakeampaa, kuin jauhosuurusteella?

Kastike oli aika hyvä muuten, mutta jotain särmää saisi mun makuun olla enemmän..

En tiedä särmästä, mutta kannattaa hyödyntää ainakin noita keitinliemiä tai jos uunissa tekee, niin astian pohjalle valuneita rasvoja. Niissä on kuitenkin makua jo luonnostaan.

Jos sulla on sokeria mukana, kannattaa antaa porista jonkin aikaa, niin se keittyy kasaan aika mukavasti. Kaltattu tomaatti voisi tuoda myös makua, tai paahdettu paprika. Käyvät tuon savun maun kanssa hyvin yksiin. Perusjuttu on kuitenkin se, että jotain happoa, jotain makeaa ja jotain suolaista. Siitä sitten oman maun mukaan säveltämään.
---

Cottonmouthin eilinen kattaus on aikalailla mun ruokaani. Tuollaista perussimppeliä, hyviin raaka-aineisiin nojautuvaa touhuamista. Kiva tehdä ja vielä kivempi syödä.
 

Imagined

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jesse Puljujärvi, Jari Viuhkola, Kärpät
Kiitoksia vinkeistä. Piakkoin pääsen kokeilemaankin, kunhan valmistuu mökille tuo yllättävän isoksi osoittautunut grilliprojekti. nimimerkillä 6 letkaa tiiltä 45 säkkiä laastia. ps.paperilla oli ihan iisi biisi... :)
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mulla on tuo liquid smoke alkanut tökkiä. Se on vähän kuin Hesen mayo. Kerran vedät överit ja sen jälkeen ei enää maistu. Eli siis varovasti sen kanssa.
 

Hans Geering

Jäsen
Suosikkijoukkue
Doncaster Spinners
savustettu paprikajauhe toimii muuten myös aika hyvin, ei tule niin tuhtia makua kun tuosta nestemäisestä savusta, muutenkin sopii erinomaisesti tuollaiseen ruokaan.

(linkki vie kuvaan peltipurkista jossa on savustettua paprikajauhetta)
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
savustettu paprikajauhe toimii muuten myös aika hyvin, ei tule niin tuhtia makua kun tuosta nestemäisestä savusta, muutenkin sopii erinomaisesti tuollaiseen ruokaan.
Tämä on mullakin käytössä ja lisäilen sitä rubeihin ynnä kastikkeisiin, kun savun makua haluan maustamiseen. Ensi kerralla tosin ajattelin heittää grillille leppälastuja folioon kääräistynä tuomaa aitoja aromeja, kuten tällä palstalla joku joskus vinkkasi.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Himppasen olen tässä yrittänyt miettiä juhannusmenua kohdilleen. Tuo ylläoleva cottonmouthin burgeri sai ajatukset kiitämään Välimeren suuntaan, ja lisäksi ideana olisi testailla lähituottajien tarjontaa. Olen muutaman kerran tehnyt tsatsikin salaatinkastikkeeksi ja heitellyt sekaan fetapaloja, sopii hyvin yhteen yllättäen. Siitä ajattelin, että lampaanlihaburgeri rapean salaatin, tsatsikin ja fetakiekon kanssa voisi olla aika jees. Omat hampurilaissämpylät grillillä rapeaksi, notta niin. Possun ribsit yrttimarinadilla ja makealla glaseerauksella rinnalle. Lammasta saa parin kilsan päästä ja possua kolmen kilsan päästä. Fetakiekkoja saa lähituottaja-Lidlistä.

Alkupalaksi ajattelin grillata lohivartaita ja keitoksi jonkin kasvisviritelmän, sitä en ole hirveästi vielä miettinyt. Jälkkäriksi aivan maagisen hyvä stout-suklaa -mutakakku, jota virittelen sitruunaisella mascarponella ja mansikoilla. Jälkkäri ei ole aivan lukkoonlyöty, koska kokonaisuus olisi kiva saada natsaamaan loppuun saakka edes pseudokreikkalaisesti, mutta on tuo vaan niin hyvää, etten malttaisi olla tekemättä.
 
Mäkin ajattelin juhannuksena burgereita. Pulled porkia (kasvissyöjille seitanvaihtoehto) bbq:lla, ja haukimassaa tillimajolla. Aika vähän noihin voi rompetta työntää tai muuten menee suht sekavaksi. Sen mitä olen ehtinyt testailemaan niin muutamat pinaatinlehdet ja isot, ehkä hieman marinoidutkin, tomaattiviipaleet kuitenkin vähintään menee kaikkiin. Lisäkkeeksi riittää raikas varhaiskaalislaaki (slaw), kaks burgeria pitäis kyllä viedä suuremmankin nälän ja ajattelin tehdä kyllä tehdä mieluummin liikaa kuin liian vähän. Mikään ranskalaisten paistaminen yli kymmenelle hengelle mökkiolosuhteissa ei pahemmin napostele.

Toisen päivän menu ja jälkkärit on vielä ihan auki. Olosuhteet tosiaan aiheuttaa suurimman päänvaivan, kun juhlijoita on iso porukka, joista löytyy niin kasvissyöjiä kuin laktoosi-intolerantikoitakin, ja mahdollisimman paljon olisi kiva saada tehtyä valmiiksi etukäteen, ettei oma juhannus mee ihan kokonaan siellä keittiössä tuskaillessa, ja ois myös plussaa jos annoksesta ei jäähtyessään tulis ihan umpisurkea. Nokkosletut (mitä helvettiä täytteeksi?), raparperipastat, ja -piirakat, uunijuurekset, halloumit, banoffeet on vähän pyörineet mielessä. Ehdottomasti kuitenkin kotimaista tai ei ainakaan mihinkään tarkasti ulkomaille paikantuvaa, tuo perjantain setti kun vähän siltä akselilta pääsi lipsahtamaan.

Osin jopa stressaavaa, mutta tässähän sitä kehittyy kun puuhastelee.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Sen mitä olen ehtinyt testailemaan niin muutamat pinaatinlehdet ja isot, ehkä hieman marinoidutkin, tomaattiviipaleet kuitenkin vähintään menee kaikkiin. Lisäkkeeksi riittää raikas varhaiskaalislaaki (slaw), kaks burgeria pitäis kyllä viedä suuremmankin nälän ja ajattelin tehdä kyllä tehdä mieluummin liikaa kuin liian vähän. Mikään ranskalaisten paistaminen yli kymmenelle hengelle mökkiolosuhteissa ei pahemmin napostele.
Mulle riittää myös pelkät burgerit ja niiden kanssa nuo ribsit. Ehkä jotkut simppelit uunijuurekset otan mukaan keventämään.

Hampurilaisista unohtui punasipulipikkelsi sekä uunitomaatit.

Nokkosletut (mitä helvettiä täytteeksi?), raparperipastat, ja -piirakat, uunijuurekset, halloumit, banoffeet on vähän pyörineet mielessä.
Vaimo teki viikonloppuna raparperipiirakan keikausversiona. Eli vuoan pohjalle raparbergit ja päälle taikina, joka valui kivasti myös pohjalle. Uunissa rapsakka pinta ja jäähtymisen jälkeen keikaus. Pohja oli lievästi piparkakkumainen, makea ja natsaa todella hyvin kirpeän raparperin kanssa. Vaniljajäätelö kruunaa tuon. Ohjeesta ei ole mitään hajua, netistä se jotain varioi.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Himppasen olen tässä yrittänyt miettiä juhannusmenua kohdilleen. Tuo ylläoleva cottonmouthin burgeri sai ajatukset kiitämään Välimeren suuntaan, ja lisäksi ideana olisi testailla lähituottajien tarjontaa.
Välimeren malliin voisi burgerin välissä toimia myös ohueksi hakattu possun file joka paistetaan ensin yhdeltä puolelta, sitten käännetään, keskelle kasa fetajuustoa, tai mozzarella viipalaita ja sitten käännetään "kansi kiinni" eli jätetään juusto fileen väliin ja paistellaan toista puolta kunnes kypsä. Miksei tomaattikin toimisi siellä lisänä.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Välimeren malliin voisi burgerin välissä toimia myös ohueksi hakattu possun file joka paistetaan ensin yhdeltä puolelta, sitten käännetään, keskelle kasa fetajuustoa, tai mozzarella viipalaita ja sitten käännetään "kansi kiinni" eli jätetään juusto fileen väliin ja paistellaan toista puolta kunnes kypsä. Miksei tomaattikin toimisi siellä lisänä.

Itse teen aika usein vähän vastaavia simppeleitä ja nopeita burgereita. Otetaan kaupasta jokin tuore sämpylä missä hyvä rapsakka kuori, ne halki ja pientä lämpöä ja rapsakkuutta sisäpintaan. Possun ulkofileestä paloja, ehkä nyrkillä vähän painellen litteämmiksi, siihen painelee sormella valkosipuli ja oliivibiittejä. Suolaa ja mustapippuria myllystä mauksi. Lopuksi cheddar viipale piffille ja tuoretta basilikaa ennen kuin nostaa sämpylän väliin. Jokin hyvä sinappi sinne alle toimii hyvin. Juusto voi olla myös parmesania tai pecorinoa raasteena, mutta cheddar tuo ihan jees hampparimakua tuohon komboon.

Jotenkin noin, variaatioitahan on miljoona, mutta tuossa hyvä pohja nopealle possupurilaiselle jos filettä käyttää.

_
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Pienenä vinkkinä antaisin grillaajille pitaleivän. On edullista kamaa kaupasta ostettaessa ja paahtuu herkulliseksi aivan hetkessä grillissä. Väliin voi heittää kasviksia, pihvejä, makkaraa, sieniä ja eri sooseja. Pita toimii siis grillisafkan ns "tarjottimena" eli kädet ei tahriinnu ja samalla saa herkullisen paahtuneet kuoret grillisafkaan. Ei varmastikaan pilaa makunautintoa vaan antaa kokonaisuudelle oman makuleiman. Kannattaa kokeilla.
 
Pienenä vinkkinä antaisin grillaajille pitaleivän.

Pitaleivästä tuli mieleen, että saako Suomesta mistään sellaisia rapsakoita pitaleipiä? En tarkoita näitä kaupassa myytäviä mauttoman lötköjä versioita. Jos joku on vetänyt döneriä, niin tietää mitä tarkoitan. Samantyyppistä leipää on joissain parhaimmissa snägäreissä esim. pori- tai purilaisessa. Lienee aika teollista huttua, mut whatever.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Pitaleivästä ja nimenomaan kaupan pitaleivästä tuli mieleen kaupan naan-leipä. Jep, juuri se lötkö jota ei kukaan osta. Näin Nigellan ohjelmassa kun se teki pikaruokana himassa pitsaa naan-leipää käyttäen pohjana.
Siitä lähtien mun himassa tehdyt pitsat on olleet näitä, sopivan kuohkea pannupitsamainen pohja tuosta tulee ja täytteet oman maun mukaan.

NAAN PIZZA | Recipes | Nigella Lawson

_
 

Liitteet

  • NigellanPitsat.jpg
    NigellanPitsat.jpg
    29,4 KB · kertaa luettu: 525

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Juhannussapuskoista puheen ollen, ainahan pitää olla uusia perunoita. Perinteisten rinnalle voisi kokeilla Jamie Oliverin uusien perunien ohjetta: potut kattilaan ja mintun varret mukaan, lisäksi sormisuolaa ja voita. Kun potut on valmiit niin salsa verde -kastiketta tarjolle, ohjeet löytyvät netistä.

Samassa ohjeessa tarjolla oli myös lohi-katkarapu -vuokaa. Kuolemaksenikaan en ole sitä reseptiä löytänyt, mutta se meni suurin piirtein seuraavasti (ja tätä en ole ehtinyt edes kokeilla, päinvastoin kuin noita pottuja joista pidin): vuokaan reiluja lohileikkeitä nahkapuoli ylöspäin, kuorimattomia isoja katkarapuja, vihreätä parsaa, basilikaa, öljyä, sitruunaa paloina, hiukan chiliä ja valkosipulia, tomaatteja ja salsa verdestä yli jääneet anjovikset. Päälle hieman pancettaa tai pekonia ja uuniin about 15-20 min, lämpötilasta ei muistikuvaa.

Ohjelma tuli joskus talvella ja on ollut hieman muita kiireitä, joten vain noita pottuja tuossa kokeilin kun muutenkin pidän anjoviksesta. Ja sillistä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Uusien pottujen päälle voi raastaa myös hiukan sitruunankuorta ja puristaa mehua sekaan. Tuo kivan ja pirteän maun, kunhan ei vedä överiksi.
---

Juhannusmenu meni uusiksi, kun osa vieraista ei pääse pelipaikalle, vaan tulee jo aiemmin käymään. Otan ribsit kehiin tuolloin, rinnalle teen uunikasvikset. Helppoa ja hyvää, koska vierailupäivänä ei juuri aikaa ole ennen iltaa.

Anoppi oli mennyt ostamaan 12 litraa suolattua tomaattimehua sekamehuna Virosta. Pahvikontit vierekkäin ja nappasi väärän mukaansa. Nyt se kyseli, että mitä niistä voisi tehdä. Kokeilen huomenna pastakastikkeeseen ja ajattelin myös marinoida ribsit siinä, yrteillä tuunaan sitä hiukan. Kokeilen myös grillauskastiketta siitä vääntää possulle. Mitäs muuta mehusta voisi kokeilla? Keiton liemeksi? Koostumukseltaan se on hiukan paseerattua tomaattia juoksevampaa, mutta selkeästi paksumpaa kuin joku appelsiinituoremehu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös