Olisko palstalaisilla jotain uusia ideoita graavista tehtyihin alkupaloihin joulupöytään? Lohi ja siika nyt tulevat ehkä eniten mieleen, jotain uutta pitäis saada.
Siika ja varsinkin lohi ovat täälläkin ne vakiokalat. Lohi taipuu moneen, niinpä olen ennemminkin muunnellut sitä kuin vaihtanut kalaa. Varsinkin nyt kun maha kasvaa, en koske valmiisiin tuotteisiin, vaan varmistan saavani tuoreen kalan ja hoidan sen jatkokäsittelyn itse. En siis vastaa kysymykseesi, vaan kirjoitan lohesta...
Perusgraavin sijaan pöytään kuuluu yleensä muunnos jääkellarinlohesta. Pala lohta (nahkoineen) upotetaan 9% suolaliemeen, jonka seassa on punapippureita ja tillin oksia. Vuorokausi lilluttelemista ja kuivaksi pyyhkiminen. Viipaleet saavat olla selkeästi graavia paksumpia. Näin lohesta tulee mielestäni pehmeämmän makuinen.
Monesti myös levittelen ohueksi leikattuja lohiviipaleita kelmulle, penslaan "maton" sitruunaveteen liotetulla liivatteella ja päälle pistän mitä milloinkin – tuorejuustoa, tilliä, punapippuria, jotain ranskankermamössöä, mätiä jne jne. Rullaus ja jääkaappiin tekeytymään. Leikatut kiekot sitten tarjolle ruisleipänappien tai saaristolaisleivän päälle.
Ja jos kalojen ei tarvitse seisoskella pöydässä pidempään, kannattaa rasvaisen lohen parina kokeilla inkiväärijäätelöä. Jos ei sorbettimassaa voi/jaksa tehdä itse, niin Mövenpickin valmis sitruuna-limesorbetti ajaa saman asian. Pehmittelee sitä haarukalla, sekaan raastettua inkivääriä ja sitruuna- tai limemehua. Pehmennyt massa vaikkapa jääpalamuotteihin ja takaisin pakkaseen, niin on sopivina annospaloina otettavissa. Tämän kanssa lohi voi olla täysin käsittelemätöntä raakaa sashimia. Herkemmät kalat kärsivät sorbetin kylmyydestä, mutta rasvaiseen loheen tuo on nappivalinta. Ja raikastaa muutenkin muun joulumätön ohella makumaailmaa.
Laitetaanpa vielä helpon mallasleivän viritelmä, kun jouluruokiin päästiin:
2,5dl vettä
n. 5dl appelsiinimehua
vähän vajaa pala tai 1pss (kuiva)hiivaa
1 rkl suolaa (tai enemmän)
2dl tummaa siirappia
4dl ruisrouhetta
4dl kaljamaltaita (peruskaupan Tuoppi käy)
n. 8dl vehnäjauhoja
-Kulhoon 1 dl ruisrouhetta ja 1 dl kaljamaltaita, sekaan kiehuva vesi. Turvotus (n.15min)
-Sekaan lämmitetty appelsiinimehu. Jos käytät tuorehiivaa, liota hiiva kädenlämpöiseen mehuun ennen kulhoon lisäämistä. Ja vastaavasti kuivahiiva ohjeen mukaisesti jauhojen joukkoon - tällöin mehu voi olla lämpimämpää.
-Hiivaa suomalaiset leipojat käyttävät aivan liikaa. Älä siis laita ihan koko 50g tuorehiivaa tai pussia kuivahiivaa. Kyllä se kohoaa, vaikka hiivapaketin ohje toista väittää.
-Seuraavaksi suola ja siirappi, jotta ne ”sulavat” sekaan.
-Loput maltaat, rouheet ja jauhot sekaan. Älä vaivaa, vaan sekoita kunnolla. Tässä kohtaa aina lisään suolaa, sitä ei kuitenkaan ole tarpeeksi…
Taikinan tulisi olla helposti hämmennettävää, sopivan lötköä… Semmoista, että se vähän avittamalla valuu kulhosta vuokaan ja vähän joutuu tasoittelemaankin. Lisää mehua tai vehnäjauhoja tarvittaessa.
Tästä määrästä tulee kolmeen noin litran vetoiseen kertisleipävuokaan sopiva taikina. Taikina vuokiin ja kohomaan reiluksi tunniksi. Ei siis taikinakulhossa kohottelua. Sitten uuniin 175C, noin tunti. Tikulla kannattaa kypsyyttä kokeilla. Helppoa.
Vinkki: laita vuuat jo pellin päälle kohoamaan, ettei niitä tarvitse turhaa erikseen nostella. Pysyy ilmakuplat tallella.
Ja vaikka mieli tekee, älä syö heti, vaan anna tekeytyä vähintään 12h. Kaksi itselle, yksi lahjaksi. Edellisestä satsista jätin vain yhden kotiin ja en ehtinyt saada leivästä palaakaan - oli siis hyvää. Seuraavaksi kokeilen liottaa piimässä kaikki maltaat ja korvaan vehnäjauhoja vielä runsaammin rukiilla ja maltailla. Josko saisin päältä rapsakat ja sisältä pehmeät sämpylät aikaiseksi.