Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Löytyykö kokkeja?

  • 592 032
  • 2 915

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Huomenna olen tekemässä kalariisivuokaa. Nyt olisi tarpeen ehdotukset miten tuosta saisi maukkaampaan. Eli 3 dl pitkäjyväistä riisiä ja 6 dl kuumaa vettä uunivuokaan. Päälle kalafileet (ei hajuakaan mitä kalaa. Norjasta pyydettyä valkolihaista kalaa jota olen saanut pakasteena) ja päälle tilli+kerma seos. Mukaan vielä suola ja kalaliemikuutio. Ja koko paketti uuniin 200 C @ 50 min.

Mitä veikkaatte? Toimisiko tämä? Mitä lisäisitte / miten muokkaisitte tätä?

- Tinke-80
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Toimisiko tämä? Mitä lisäisitte / miten muokkaisitte tätä?

Paista pannulla herkkusieniä ja sipulia, tee paksuhko valkokastike ruoanlaittokermasta (mausta jotenkin, esimerkiksi kalaliemikuution puolikkaalla), sekoita ainekset yhteen ja kaada seitin päälle. Riisin voi keittää erikseen tai korvata lohkoperunoilla, jotka voi laittaa uuniin samaan aikaan kalan kanssa.

Selvennökseksi vielä, että kala tietenkin laitetaan uuniin sen jälkeen kun kastike on kaadettu sen päälle.
 
Viimeksi muokattu:

Nenna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lopen Uupuneet Sohvaperunaurheilijat.
Valkopippuria ja merisuolaa!

Vaalea kala - etenkin seiti - vaatii seurakseen ripauksen valkopippuria. Kalaliemikuution voi unohtaa, jos kerman joukkoon laittaa muutaman merisuolarakeen ja jälkiruokalusikallisen hunajaa (tai ruokosokeria) sekä sitä tilliä. Sipuli ja sienet (herkkusienet tai vaaleat orakkaat) täydentävät hienosti kastikkeen kuten Hemingway tuossa opasti.

Riisin voi keittää merisuolan kanssa ja rohkea laittaa vähän lipstikkaa. Liemikuutiot on pääasiassa arominvahventeita, suolaa ja sitä lipstikkaa... ;P

Mukavaa kokkausta!
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Katsoin tänään duunipaikan loppuviikon ruokalistaa ja huomattuani, että se sisälsi paljon wokkeja ja patoja, jotka Amican perinteen mukaisesti eivät maistu miltään päätin, että teen omat eväät mukaan ainakin pariksi päiväksi.

Tällaiseen ratkaisuun päädyin:

-Pitaleipiä 1 pkt 6kpl
-Kinkkukuutioita 1 pss 400g
-Pari suikaletta pekonia
-1 pieni paprika
-1 sipuli
-Lidlin chilisalsaa
-Mozzarellaraastetta
-1 habanero
-Mausteet: Tacomaustetta, suolaa, oreganoa.

Halkaisin pitaleivät ja kostutin salsalla. Annoin kostua n. 15 min. Samalla pilkoin sipulin, paprikan ja pekonin mahdollisimman pieniksi paloiksi. Sekoitin kinkun, paprikan, sipulin ja pekonin keskenään ja laitoin sekaan suolan ja tacomausteen.

Sitten vaan kostuneet pitaleivät pellille ja tuo sekoitettu täyte ohuena kerroksena leipien päälle. Jokaiselle leivälle siivu habaneroa ja päälle mozzarellaraastetta juuri sen verran, että se sulaessaan sitoo täytteen niin, että leipiä voi jäähdyttyään syödä käsin ilman ruokailuvälineitä. Juuston päälle vielä ripaus oreganoa.

Paisto n. 200-asteessa, niin että juusto on sulanut ja hieman ruskettunut, eli about 20min.

Hyvän näköisiä ja makuisia noista tuli. Pohja ei kuivunut liikaa, kun kostutin ne salsalla. Juustoa oli sopivasti, eli rasva ei valunut leivinpaperille. Tuon pekonin jätän seuraavalla kerralla pois. Tällä kertaa laitoin sen mukaan, koska viimeinen käyttöpäivä oli tänään.

Seuraavalla kerralla ajattelin kokeilla ruispaloilla tms. samantyylistä reseptiä, kun ehkä ne olisivat parempia tuolla vyötärölinjalle. Ruispaloja joutuu ehkä kostuttamaan kauemmin, kun eivät ole niin huokoista kamaa kuin nuo pitaleivät, jotka olivat todellinen heräteostos(Euroshopper 6 leipää 0,99€).

Tein vain puolikkaan annoksen, eli 6 puolikasta leipää, kun kyseessä oli ex tempore kokeilu.

Näitä voi sitten mutustella hiljalleen työpäivän aikana. Minulla on paha tapa vetää ylisuuria annoksia lounaalla, joten jospa näistä olisi apua hieman tasaisempaan syömiseen. Luulisin tuon satsin riittävän kahdeksi päiväksi.
 
Viimeksi muokattu:

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lihapullapasta

Bullat:

-400g jauhelihaa
-1prk kermaviiliä
-parikolme habaneroa omanmaun mukaan
-korppujauhoja
-muutama sipuli (omanmaun mukaan)
-kananmuna
-suolaa
-sokeria

sekoita korppujauho ja kermaviili sekä pieneksi hakatut habat (kannattaa laittaa tässä vaiheessa että tulisuus jakautuu mahd. tasaisesti). Seuraavaksi sipulit, niinikään hakattuina, hieman suolaa ja sokeria. Sitten liha. Ja koko paketti kasaan vielä yhdellä kananmunalla. Jos on liian tönkköä niin voi notkistaa vedellä tai vastaavasti löllön taikinan saa kiinni korppujauholla.

Bullista kannattaa pyörittää mahdollisimman pieniä ja laittaa uunipellille. Uuni reilut 200C. Bullista tulee parempia kun niitä pitää uunissa hieman ylipitkään. Puolirapea ja tumma (ei kuitenkaan palanut) pinta ja ylimääräinen rasva tirisee pois ja ne on valmiita.


Kastike:

-rosepippureita
-kermaa
-voita
-basilika
-paprikajauhe

kaada purkki kermaa kattilaan. Murskaa roseet morttelilla tai jollain muulla. Pilko basilika. Heitä ne ja lusikallinen paprikaa sekaan (antaa väriä). Kiehauta. Sammuta levy ja heitä kunnon knölli voita sekaan.
huom: kermaa ja muita maitotuotteita keitettäessä kannattaa sekoittaa soossia koko ajan!


Keitä pussillinen pastaa. Lopuksi sekoita bullat, soossi ja pasta.
Oliiviöljy on hyvää pastan kanssa ja sitä kannattaa kokeilla lautaselle.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Palstapoliisi tulee ja pamputtaa lihanuijalla otsikkoon.

Löytyykö kokkeja?

Perinteikäs ja pitkä ketju, jossa on myös minun - suuren kokin - mestariloihdoksia.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
En ole itse tätä reseptiä kokeillut mutta muuan 20-vuotias armeijasta kesällä päässyt ja omaan kämppäänsä sen jälkeen muuttanut pojankloppi oli eilen kokeillut uutta reseptiä, kun ei oli kaatunut netti ja sanoi, ettei ollut sitten muutakaan tekemistä. Tällainen oli resepti:

- raakoja kananmunia
- vehnäjauhoja
- ketsuppia mausteeksi sekaan melko roimasti

Kananmunat ja vehnäjauhot kuulemma lämmitti uunissa, ketsuppi sitten siihen päälle mausteeksi.

Oli kuulemma ollut hyvää. Innoissaan kertoi, kuinka hänellä on nyt uusi kokkausharrastus.

Bon appetit.
 

E V

Jäsen
Viikonloppuna pitäis värkätä rosvopaistia.
Mites se nyt taas menikään? Paljonko pitäis varata aikaa noin kymmenen kilon lihasatsille, villisikaa ja lammasta, kuopan kokokin on toki karannut muistista. Edellisestä kerrasta kuitenkin jo reippaat kakskyt vuotta.
Entäs mitkäs lisukkeet siinä kypsyis näppärästi sivussa, mielipiteitä, oi kokkigurut.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Paljonko pitäis varata aikaa noin kymmenen kilon lihasatsille, villisikaa ja lammasta, kuopan kokokin on toki karannut muistista.

Viime rosvopaistin värkkäämisestä on täälläkin jo jokunen kesä aikaa, mutta eikös se niin mene, että 1,5-2 tuntia/ lihakilo voi laskea valmistusajaksi. Sellainen noin puoli metriä syvä kuoppa riittää.

*edit*

Jos wikipediaa on uskominen, en ihan hirvittävän väärin muistanut. Toki palstalta varmaan löytyy sellaisiakin paistirosvoja, jotka osaavat antaa tarkat ohjeet.

Lisukkeeksi suosittelen olutta. Ei kannata kypsentää kuopassa, menee ihan raakanakin.
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Sellainen noin puoli metriä syvä kuoppa riittää.

Kun rosvoilu on jo näin myöhäiseen kesään ehtinyt niin itse ainakin huolehtisin kuopan pohjalle ehdottomasti tiiliä tai isoja kiviä eristämään hiillos hiekasta/mullasta. Märkä kolea maa nimittäin imee tehokkaasti kaiken lämmön hiilistä. Kerran on senkin kokenut sateisen yön jälkeen että 12h rosvoilu ei ollut riittänyt vaan punertavaa nestettä valunut liha oli vielä viimeisteltävä uunissa...
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kun rosvoilu on jo näin myöhäiseen kesään ehtinyt niin itse ainakin huolehtisin kuopan pohjalle ehdottomasti tiiliä tai isoja kiviä eristämään hiillos hiekasta/mullasta.

Näin meillä on toimittu aina, on paisti rosvottu sitten mihin aikaan kesästä tahansa. Ei siitä koskaan ole haittaakaan ollut. Mutta olet toki oikeassa, olisihan se perseestä vesi kielellä venailla 15 tuntia ja sitten huomata, että raakaahan se lammas on, perkele.

Lisukkeista vielä sen verran, että eiköhän siinä ajassa kun paistaa kymmenen kiloa lihaa kypsy ihan mikä lisuke tahansa.
 

U2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara & anyone against russia...
Lauantaina olisi tarkoitus tehdä ensimmäistä kertaa makkaraa itse. Pelit ja vehkeet löytyy (monitoimikone makkarapursottimilla). Pääraaka-aineeksi tullee sianliha (lapaa tai etuselkää).

Löytyisikö hyviä reseptejä, ohjeita tai vinkkejä aiheeseen? Lähinnä askarruttaa se, että miten saa makkaramassaan oikean koostumuksen, sekä massan riittävä maustaminen.
 

Mosku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lieksan hurtat
Noniin.. Kertokaapas joku hyvä Thai- tyyppinen kanawokki ohje.

Mitä niihin kastikkeisiin kannattaisi laittaa kun ne on niin hyvän makuisia, ja tarvisin myös vinkkejä kasvisten kypsentämiseen. Wokkipannu löytyy.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Noniin.. Kertokaapas joku hyvä Thai- tyyppinen kanawokki ohje.

Mitä niihin kastikkeisiin kannattaisi laittaa kun ne on niin hyvän makuisia, ja tarvisin myös vinkkejä kasvisten kypsentämiseen. Wokkipannu löytyy.
Mikäli et saa kyselyysi piakkoin vastausta nimimerkiltä Alamummo, kannattaa rohkeasti lähestyä häntä yksityisviestillä.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
En ole Alamummo, vastaan silti:

Kalakastike. Kuuluu olennaisena osana lähes kaikkeen thai-ruokaan. Tuore korianteri tekee myös ihmeitä. Googlella löytyy niin monta wok-reseptiä, etten rupea erikseen mitään suosittelemaan. Tarvittavia sooseja (öljyä, soijaa, osterikastiketta jne.) löytynee kaikista normaaleista marketeista tätä nykyä.

Kuten kaikessa thai-wokkaamisessa, tuoreet ainekset (poikkeuksena valmis inkiväärisose) ja huolelliset esivalmistelut ovat a ja o. Kaikki ainekset pilkotaan sopiviksi suupaloiksi niin, että veistä ei tarvita enää syödessä. Kasvikset wokataan aloittaen hitaimmin kypsyvistä, lopuksi pelkän lämmityksen vaativat ainekset. Ja kuumalla pannulla. Kanat voi wokata tai paistaa pannulla erikseen, jos haluaa. Itse en oikein hallitse sitä ritiläsysteemiä, joka wokkien mukana yleensä toimitetaan.
 

Koala

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, ManU, TPS - HIFK 16.03.1999
Tämä voi olla liian helppo kokeneille kotikokeille.

Sain tänään pari kiloa hirven lihaa pakastimeeni. Tavoitteena olisi valmistaa jotain hyvää porukalle, mutta keitto ei ole vaihtoehto.

Mikä olisi täten loistava tarjoiluehdotus á la Jatkoaika? Huom. keittoa ei voi tehdä.
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kyselisin näin syksyteemaan sopivasti sienistä.

Suppiskeiton ja muidenkin sieniruokien ohjeita löytyi tästä threadista ihan mukavasti, kiitos! Nyt kaipailisin kuitenkin edelleen ohjeita, joilla saisi runsasta vuosien aikana kertynyttä kuivattujen sienten (mustatorvisieni+suppilovahvero) kasaa pienenemään.

Kokeilimme viime viikolla lisätä tavalliseen juustolla ryyditettyyn jauhelihamurekkeeseen kuivattua ja murskattua suppilovahveroa, ja toimi kuin tauti. Ei tarvinnut edes liotella, kunhan murskaa sienet kunnolla ja ripottelee mureketaikinan sekaan. Periaatteessahan tuota murskaa voisi kai käyttää lähes mihin tahansa ruokaan?

Viikonlopun alustavana suunnitelma-hajatelmana olisi ostaa jokin järvikala ja tehdä sille sienikastike. Löytyisikö tähän valmista sapluunaa vai sovellanko (taas) osastolla voita suolaa kermaa sieniä?
 

Tpip

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L'equip blaugrana, La Albiceleste, Raiders

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Nyt kaipailisin kuitenkin edelleen ohjeita, joilla saisi runsasta vuosien aikana kertynyttä kuivattujen sienten (mustatorvisieni+suppilovahvero) kasaa pienenemään.

...

Viikonlopun alustavana suunnitelma-hajatelmana olisi ostaa jokin järvikala ja tehdä sille sienikastike. Löytyisikö tähän valmista sapluunaa vai sovellanko (taas) osastolla voita suolaa kermaa sieniä?

Kuivattuja sieniä voi laittaa vapaasti lähes kaikkiin ruokiin. Laatikot, kastikkeet, keitot, muhennokset, piirakat ja risotot. Tietenkin kohtuudella sillä musta torvisieni on aika vahva kuivattuna. Lisää jauhelihataikinaan jne.

Järvikalalle sopii juurikin tuo perinteinen ja yksinkertainen ohje, jonka raaka-aineet jo tuossa luettelitkin. Kokeile vielä lisukkeeksi jotain vahvaa juustoa, parsakaalia ja uunipeunaa. Sienikastikkeen voit vaikka soseuttaa sauvasekoittimella voin kera. Lisää joukkoon pannulla hyvin paahdettuja sieniä ja raakaa sipulia.
 

U2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara & anyone against russia...
Suppiskeiton ja muidenkin sieniruokien ohjeita löytyi tästä threadista ihan mukavasti, kiitos! Nyt kaipailisin kuitenkin edelleen ohjeita, joilla saisi runsasta vuosien aikana kertynyttä kuivattujen sienten (mustatorvisieni+suppilovahvero) kasaa pienenemään.

Jos harrastatte leivän leipomista, yksi hyvä tapa päästä eroon kuivatuista suppiksista on jauhaa kuivat sienet morttelissa jauhoksi ja heittää taikinaan sekaan.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Jos harrastatte leivän leipomista, yksi hyvä tapa päästä eroon kuivatuista suppiksista on jauhaa kuivat sienet morttelissa jauhoksi ja heittää taikinaan sekaan.

Ei niitä ole pakko jauhaa, ei välttämättä edes pilkkoa. Sekaan vain.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Laiton tontin perälle kasvamaan piparjuurta noin 12 sitten. Taimi oli pieni juurakko. Nyt vaimo kävi harvestotimassa osan kasvustosta. Kaveri oli levinnyt ihan saatanasti. Saaliiksi saatiin noin puoli kiloa piparjuurta ja tämä oli ainoastaan murto-osa tuosta levinneestä kasvustosta.

Raastin juurta kulhoon johon lisäsin luonnon jugurttia. Tätä massaa sitten hapankorpun päälle kera Hollantilaisen juuston kanssa. Vittu että toimii. Ihan eri makuista kuin kaupasta saatava Felixin piparjuuritahna. Oma kasvattama on paljon täyteläisemmän ja hieman miedomman makuista.

Great!
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
12 viikkoa? Kuukautta? Vuotta?
...tuntia, minuuttia..

Asiaan, piparjuuri on loistava mauste lohen tai muun riittävän rasvaisen kalan kanssa. Kalapalat/fileet uunivuokaan, päälle rouhaistaan suolaa ja pippuria. Kahteen desiin kermaa sekoitetaan purkki smetanaa ja piparjuuriraastetta maun mukaan. Sitten uuniin sopivaksi ajaksi ja tarjoillaan keitettyjen pottujen ja muiden tykötarpeiden kanssa. Aivan loistava arkipöperö.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös