Retkiruokaohje - Spaghetti Carbonara
Mainiolta maistuva retkiruoka, joka koestettiin ja todettiin toimivaksi Sarekin kansallispuiston erämaamaisemissa 26.8.2010:
Tarvittavat välineet:
- Jääkaappilämpötila patikkaolosuhteissa tai kokkaus parin ensimmäisen päivän aikana
- Trangia 25-3 (2 alumiinikattilaa, alumiininen teflonpinnoitettu pannu)
- Kaasupoltin + kaasua
- Light My Fire retkikauha
- Retkilautanen ja puukko
- Ruokailuvälineet
Raaka-aineet (3hlö):
- 350gr spaghettia
- 300gr pancetta siansivua siivuina (savupekoni)
- 2dl 15% ruokakermaa
- 3 kynttä valkosipulia
- 2kpl salottisipulia
- 150gr pecorino romana -juustoa (parmesaani)
- 3kpl kananmunia
- mustapippuria
- oliiviöljyä
- suolaa
Ohje:
Silppua pancetta (pekoni) puukolla käyttäen retkilautasen pohjaa leikkuualustana ja laita silppu pannulle tirisemään. Silppua sipulit samalla menetelmällä ja lisää pannulle oliiviöljyn kera, kun siankylki alkaa olla kypsää.
Pilko juusto murusiksi puukolla käyttäen lautasen sisäpuolta (hygienia!) hyväksesi. Erottele kananmunista keltuaiset ja jätä ne odottamaan munanpuolikkaisiin. Sipulien kuullotuttua kippaa pannun sisältö kattilaan ja heitä ruokakerma + 1/3 osa juustosta + mustapippuria sekaan ja kiehauta vielä.
Keitä toisessa kattilassa spaghetit kevyesti suolatussa väljähkössä vedessä lähes kypsiksi (al dente) ja kaada keitinvesi pois. Osan keitinvedestä voit hyödyntää notkistaaksesi hieman kuivahtaneen kastikkeen juoksevammaksi. Lämmitä vielä siankylkikastike kaasulla ja kaada keitetyt pastat sekaan. Lisää puolet jäljellä olevasta juustosta kattilaan ja sekoita kunnolla.
Annostele herkulliselta näyttävä ja jumalaiselta tuoksuva massa 3 lautaselle tarkoin siten, että kaikki ruokailijat saavat varmasti herkkua yhtä paljon. Ripottele jäljellä olevat juustomuruset lautasille, lisää hieman mustapippuria pintaan ja asettele lopuksi munankeltuaiset pieniin sieviin kuoppiin lautasten keskelle.
Ota valokuva, sekoita keltuainen pastamassaan ja nauti raskaan patikkapäivän päätteeksi hyvässä seurassa ja kauniissa maisemissa!