Mainos

Löytyykö kokkeja?

  • 589 803
  • 2 913

tty_01

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Koon laittama linkki aiheutti totaalisen makeannälän täällä suunnalla. Täytynee ilmeisesti suunnistaa läheiseen leipomon myymälään ja ostaa jotain kakuntynkää sieltä.
 

Gleb

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tätä seuraavaa olen tehnyt muutamaan kertaan, ja hyvää, ellei jopa erinomaista, on tullut. Lisäksi resepti on helppo. Vaatii valitettavasti vähän uunin käyttöä. Killer-Juustokakku

Tuolla reseptillä (tai no kaurakeksien puutteessa käytin Digestivejä) tuli sitten loppujen lopuksi tehtyä ja hyväähän siitä tuli ja muillekin tuntui maistuvan, kiitoksia vaan vinkistä.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Aroniahillo & hassuhillo

Omakotitalomme puutarhassa on muutama hyväsatoinen aroniapensas, lienevätkö tarkemmin marja-aronioita. Joka tapauksessa puskat tuottavat erittäin runsaasti marjoja, jotain 10 litraa per pensas vähintään. Marjojen mehun väri on hyvin tumma, hieman mustikkaa tummempi. Maku on hieman hapan, snadisti pihlajanmarjan sävyinen, mutta huomattavasti maukkaampi.

Päätimme kokeilla aroniamarjoista hillon tekoa. Netistä löytyy monia ohjeita joten en postaa niitä tänne. Kokeilimme eri sokeripitoisuuksilla ja osaan laitettiin raastettua omenaa mukaan. Oma väki tuntuu tykkäävän ja muut maistaneet eivät ole ainakaan kehdanneet moittia.

Joka tapauksessa voin varauksetta suositella aroniaa hillon raaka-aineena. Marja-aronia on suht yleinen koristekasvi, mutta käsitykseni mukaan monikaan ei välttämättä osaa tai ymmärrä hyödyntää marjoja mitenkään. Marjat kypsyvät syyskuussa ja säilyvät hyvin, joten ne ovat poimittavissa vielä pitkään.

Sitten homma meni viinalla läträämiseksi. Joissakin ohjeissa neuvotaan lisäämään tilkka kirkasta viinaa aroniahilloon, koska se kuulemma tuo marjan maun mainiosti esiin. Eikun kokeilemaan, ja tuloksena oli tosiaan oikein marjaisan makoinen tuotos. Alkoholin makua ei erottanut lainkaan.

Edellisestä innostuneena tein ihan privaattikäyttöön hillopurkin, jossa korvasin osan ohjeen vedestä grappalla. Näin viinaa tuli hilloon monikymmenkertainen määrä ohjeeseen verrattuna. Tuossa jo maistuu grappamainen aromi muttei alkoholi, vaan efekti on ihan kuin viinassa pitää ollakin. Ristin tuon purkin hassuhilloksi, ja talvella onkin sitten luvassa lystikkäitä lettuhetkiä!
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Edellisestä innostuneena tein ihan privaattikäyttöön hillopurkin, jossa korvasin osan ohjeen vedestä grappalla. Näin viinaa tuli hilloon monikymmenkertainen määrä ohjeeseen verrattuna. Tuossa jo maistuu grappamainen aromi muttei alkoholi, vaan efekti on ihan kuin viinassa pitää ollakin. Ristin tuon purkin hassuhilloksi, ja talvella onkin sitten luvassa lystikkäitä lettuhetkiä!

Itse tekisin noista hyytelöä. Jotenkin mukavampi käyttää ruoan kanssa kuin hilloa. Samaan tapaan kuin pihlajanmarjoista. Nam.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Itse tekisin noista hyytelöä. Jotenkin mukavampi käyttää ruoan kanssa kuin hilloa. Samaan tapaan kuin pihlajanmarjoista. Nam.
Kiitos vihjeestä, kävi jo mielessä kyllä. Pihassamme odottaa vielä pari pensasta marjojensa poimimista, joten eiköhän noista kunnon hyytelöt irtoa.

Vinkki: Jos jossakin vaikkapa julkisissa paikoissa on hyvää satoa tuottavia aroniapensaita, niin yleensä kukaan ei poimi noita marjoja. Kannattaa kysyä puskien hoidosta vastaavalta taholta lupaa marjojen viemiseen. Voisin kuvitella että lupa heltiää helposti. Lisäksi aroniamarja on voimakkaasti tahraava, joten esimerkiksi jalkakäytävään rajoittuvat aroniapensaat tahraavat asfalttipinnan tehokkaasti.

Aroniasta vielä sen verran, että ihmiselle hyödyllisiä flavonoideja marjasta löytyy poikkeuksellisen runsaasti. Lisää aronian ravintoarvosta voi lukea esimerkiksi täältä.
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Mustamarja-aronia tekee tosiaan hyvää satoa tänä vuonna. Meillä on parisenkymmentä puskaa rivarikämpän edessä näkösuojana, noista saa jo liikaakin marjaa.

Mutta noista tekee yksinkertaisesti helvetin hyvää likööriä. Tarvitaan lasipurkki, jonka saa tiiviisti kiinni. Ko purkki täytetään kerroksittain aronioilla ja sokerilla. Sitten kaadetaan päälle niin paljon kirkasta viinaa kuin sinne sopii. 60vol Pohjan Poika on osoittautunut toimivaksi. Purkki kiinni ja pariksi viikoksi jääkaappiin, jonka jälkeen liemi siivilöidään töhnä huolellisesti puristaen kuivaksi pulloon. Aine on valmiksi nautittavaksi vaikkapa digestiivinä juustolautasen kera takkatulen ääressä.

t. hanu
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Mutta noista tekee yksinkertaisesti helvetin hyvää likööriä.
Perskeles, tuotahan pitää kokeilla. Laitanpa purkillisen jalostumaan mitä pikimmin. Laitoitko aroniat purkkiin sellaisenaan vaiko kenties survottuna tms?

Muuan tuttavapariskunta kokeili ajat sitten hieman samalla periaatteella olisko ollut jonkin puolukka- tai karpaloliköörin tekemistä, mutta siitä ei kuulemma tullut kovin kaksista. Yksityiskohdat eivät ole tiedossa. Luulisi toisaalta, että melkeinpä marja kuin marja liukenee väkevään viinaan arominsa luovuttaen, ainakin ennen pitkää.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Luulisi toisaalta, että melkeinpä marja kuin marja liukenee väkevään viinaan arominsa luovuttaen, ainakin ennen pitkää.

Mustikka taitaa olla ainoa, josta eräänkin helsinkiläisen cocktailbaarin marjoihin friikahtanut osakas kiroilee, ettei siitä saa tehtyä likööriä tai mitään muutakaan ns. luonnollisin menetelmin, ilman arominvahventeita, esansseja ym.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mustikka taitaa olla ainoa, josta eräänkin helsinkiläisen cocktailbaarin marjoihin friikahtanut osakas kiroilee, ettei siitä saa tehtyä likööriä tai mitään muutakaan ns. luonnollisin menetelmin, ilman arominvahventeita, esansseja ym.
Ja Sloveniassa tuo on ihan yleisesti tarjolla. Joko sattumilla tai ilman. Olisihan sitä puteli tuolla tallessa, mutten taida lähteä availemaan vain siksi, että voisin analysoida tekotapaa. Avaan sen ihan muista syistä.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Ja Sloveniassa tuo on ihan yleisesti tarjolla. Joko sattumilla tai ilman. Olisihan sitä puteli tuolla tallessa, mutten taida lähteä availemaan vain siksi, että voisin analysoida tekotapaa.

Siis likööri vai viina? Joka tapauksessa, epäilen suuresti, että sitä olisi saatu aikaan ilman esansseja, aromivahventeita ym. Muista ilmoitella tänne päin sitten joskus kun avaat sen, jos olet ehdottoman varma, että se on tehty vain luonnollisin keinoin. Tunnen pari baarimestaria, jotka voisivat kiinnostua, sillä ovat itse yrittäneet samaa tuloksetta kerran jos toisenkin.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Siis likööri vai viina? Joka tapauksessa, epäilen suuresti, että sitä olisi saatu aikaan ilman esansseja, aromivahventeita ym. Muista ilmoitella tänne päin sitten joskus kun avaat sen, jos olet ehdottoman varma, että se on tehty vain luonnollisin keinoin. Tunnen pari baarimestaria, jotka voisivat kiinnostua, sillä ovat itse yrittäneet samaa tuloksetta kerran jos toisenkin.
Liköörinä sitä meille tarjottiin. Välillä tosiaan lasissa killui mustikoita, välillä ei. Tuo kaupallinen valmiste ei välttämättä ole samaa kamaa kuin se, mitä tuolla ravintoloitsijat valmistivat itse. Tuntuisi oudolta, jos olisivat esanssipohjaisia. Tietoa ei siis ole, mutta omakohtaista kokemusta ainakin kolmesta eri ruokapaikasta.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Mustikka taitaa olla ainoa, josta eräänkin helsinkiläisen cocktailbaarin marjoihin friikahtanut osakas kiroilee, ettei siitä saa tehtyä likööriä tai mitään muutakaan ns. luonnollisin menetelmin, ilman arominvahventeita, esansseja ym.
Olen kohta 20 vuotta ihmetellyt, kuinka ex-anoppi onnistui aikaansaamaan aivan loistavaa "mustikkaviiniä", tosin vahingossa. Maistoin aikoinaan tätä juomaa, ja maku oli voimakkaan mustikkainen. Alkoakin oli joukossa suutuntumalla mitaten reilut 10 prosenttia. Rouva sai viininsä aikaan kuulemma siten, että unohti muutaman mustikkamehupullon jonnekin kellarinnurkkaan useammaksi vuodeksi. En ole käymisprosessien asiantuntija enkä täten osaa arvioida, onko minua viilattu linssiin. Joka tapauksessa lopputuote oli oivallista, tosin ruman näköistä, sillä siilaamattoman juoman seassa kellui jos jonkinlaista rihmastoa ja muuta kökköä. Muita marjoja mehuun ei kuulemma käytetty mustikan lisäksi. Samoin väitettiin, ettei lopputulosta doupattu millään vierailla aineilla.

Onko muilla kokemuksia tällaisista sattumaviineistä?
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
mistä palstan kotikokit ovat työkalunsa hankkineet?

Tarkoitan nyt ihan laatupannuja ja veitsiä. Löytyyhän noita jonkin verran ihan Citymarketeistakin, mutta kauppa ottaa aika ison siivun välistä (lue: sairasta rosvousta) ja valikoima suppea. Ajattelin ostaa paistinpannuja, kasareita, kattiloita ja veitsiä ja noiden yhteissummaksi tulee äkkiä nelinumeroinen summa €uroja. Köyhälle opiskelijalle kaikki säästö on tarpeen. Hackmanin/fiskarsin ym kolisevien paskojen hankinta ei ole säästöä.

Tavoite olisi jättää valmisruuat kokonaan pois. Itse tehty safka tulee kuitenkin pitkässä juoksussa paljon halvemmaksi kuin chicos tai kotipizza. Tämän voi ajatella toisaalta ihan sijoituksena.

Saako näitä keittiövälineitä ostaa jostain maahantuojalta tai onko näille olemassa jotain erikoiskauppaa? Vai tuleeko Euroopasta tilaaminen halvemmaksi?
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Mustamarja-aronia tekee tosiaan hyvää satoa tänä vuonna. Meillä on parisenkymmentä puskaa rivarikämpän edessä näkösuojana, noista saa jo liikaakin marjaa.

Mutta noista tekee yksinkertaisesti helvetin hyvää likööriä. Tarvitaan lasipurkki, jonka saa tiiviisti kiinni. Ko purkki täytetään kerroksittain aronioilla ja sokerilla. Sitten kaadetaan päälle niin paljon kirkasta viinaa kuin sinne sopii. 60vol Pohjan Poika on osoittautunut toimivaksi. Purkki kiinni ja pariksi viikoksi jääkaappiin, jonka jälkeen liemi siivilöidään töhnä huolellisesti puristaen kuivaksi pulloon. Aine on valmiksi nautittavaksi vaikkapa digestiivinä juustolautasen kera takkatulen ääressä.
Kiitokset hanulle loistovinkistä. Nyt on nimittäin koeastiat valmistumassa, ja aika messevää aroniajuomaa on tulossa!

Itse tein ekan erän 2,5 litran Orthex-astiaan. Astia täyteen marjoja ja sokeria hanun ohjeen mukaan. Tehoaineen suhteen piti tyytyä Alkon valikoimaan, ja valinnaksi päätyi suht neutraali Dry Vodka 40%. Täydensin tosin latausta parilla desillä Schweitzer Kirschiä, joka on lievästi grapahtava kirkas viina. Taitaa olla juuri tuo ohut mutta hieman ponuun viittaava Kirsch-aromi, joka tekee juomaan viimeistelevää särmää. Parin viikon jääkaappimakuutuksen jälkeen juoma on siilaamattakin silkkaa herkkua.

Tätä settiä tulen tekemään seuraavina vuosina lisää. Saadaan sellaiset joululahjajuomat koko suvulle ettei paremmasta väliksi.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Kebab-kastikkeelle ohjeita tai suosituksia?

Tuossa olisi nyt kebablihaa niin sille pitäisi kehitellä joku kastike ja sitten koko hoito syödä riisin kera. Googlettelin joitain ohjeita mutta olisiko palstalaisilla hyviä vinkkejä kastikkeeseen?
 
Haluaisin konsultoivia näkemyksiänne, kiitos.
Perjantaina olis kokkausta tiedossa, ja ajattelin valmistaa yksinkertaisen ja selkeän setin.
Pääruuaksi naudanpihvi pinnassaan suola ja mustapippuri, kera uunitettujen bataattisiivujen, kermaviilismetanavalkosipulimönjän ja fetakurkkutomaattisalaattisalaatin. Kyytipojaksi Alkomiehen/naisen suosittelema punkku, ja jälkkäriksi jätskiä ja mansikoita.

Olisko teillä pro-kokeilla lisättävää/poistettavaa/korjattavaa? Tai saa vain nauraakin, kunhan tekee sen ivallisesti ja räkäisesti.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Haluaisin konsultoivia näkemyksiänne, kiitos.
Perjantaina olis kokkausta tiedossa, ja ajattelin valmistaa yksinkertaisen ja selkeän setin.
Pääruuaksi naudanpihvi pinnassaan suola ja mustapippuri, kera uunitettujen bataattisiivujen, kermaviilismetanavalkosipulimönjän ja fetakurkkutomaattisalaattisalaatin. Kyytipojaksi Alkomiehen/naisen suosittelema punkku, ja jälkkäriksi jätskiä ja mansikoita.

Olisko teillä pro-kokeilla lisättävää/poistettavaa/korjattavaa? Tai saa vain nauraakin, kunhan tekee sen ivallisesti ja räkäisesti.
Njam.

Itse lisäisin salaattiin rucolaa ja jättäisin kurkun pois. Kurkku tekee salaatista vetistä ja on hailakan väristä. Samoin jos haluat näperrellä, niin kaiva tomaatista siemenet pois ennen paloittelua, parantaa salaatin koostumusta ja ulkonäköä. Helpoimmalla pääsee kirsikkatomaateilla. Fetaksi tietysti aitoa vuohenjuustotavaraa. Kata pöytään vielä hyvälaatuista oliiviöljyä, korostaa mukavasti salaattiainesten makua. Jos kaipaat etikkaa käytä valkoista balsamicoa, ruskea värjää fetakuutiot kamalan näköisiksi.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Jäätelön voisi korvata kermamascarponevaahdolla. Mausteeksi esim. oikeaa vaniljaa. Mielestäni pelittää todella hyvin juuri marjojen kanssa. Mansikoiden kylkeen voi laittaa esim. mustikoita. Ihan silleen pakkasesta sulattamalla (ei liian sulaneeksi, kohmeiset on parhaita). Tai jos pelkkiä mansikoita niin sitten voisi mansikat käyttää kattilassa sokerin ja viinietikan kanssa. Tuosta tulee myös hyvä mansikkakastike esim. jäätelölle jos lämmittää enemmän ja pilkkoo/osittain survoo mansikoita.

Pääruokaan voisi tuoda syksyisiä värejä esim. porkkanalla ja lantulla jos niistä tykkää. Pieneksi paloiksi ja kuullottaa kattilassa. Jos haluaa vihreää väriä niin vihreät pitkulaiset pavut toimii lihan kanssa aina hyvin. Kattilassa keittää minuutin pari, vesi pois ja tilalle vähän voita ja suolaa.

Kyllähän tuohon settiin keksii vaikka, melkein vaikeampi päättää mitä ei laittaisi. :)
 
Juu, varmaan vois keksiä vaikka mitä, mut koitan välttää liikaa näpertelyä..
Tuo mascarponehässäkkä vois olla kyä jees!

Alamummo; kirsikkatomaatteja aattelinkin käyttää. Kurkku on tosiaan kiikunkaakun, mietin mahdollisesti punasipuliakin - se kun sopii hyvin fetan ja tomaatin kanssa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Espanjalaiset miniluumutomaatit ovat mielestäni maukkaampia kuin finski-kirsikat. Mutta samapa tuo, salaatissa on kivempia kuitenkin nuo pienemmät versiot. Kurkkua kannattaa harkita, se todellakin tapaa vetistää paketin aikalailla. Basilika on mun rakkauteni, sitä suosittelen kaikille ja kaikkialle. Hyvää öljyä silti pöytään, kuten Alamummo kehotti. Minä sen sijaan käsken!

Itse tein tuossa iltapäivällä vieraille salaatin, jossa oli jäävuorisalaattia revittynä, rucolaa, basilikaa, sipulirenkaita, auringonkukan siemeniä. Sekaan heitin hiukan mustapippuria ja suolaa myllystä, sekä pintaa kevyesti parmesan-lastuja sekä sitruunamausteista oliiviöljyä. Keltaiset ja punaiset miniluumutomaatit halkaisin, laitoin kulhoon ja rouhaisin pintaan hiukan mustapippuria sekä pirskotin hiukan oliiviöljyä. Vaalean tonnikalan ja mustat oliivit laitoin myös tarjolle omiin kuppeihinsa. Näin vieraat saavat blokata esim. ruokailijoita voimakkaasti jakavat oliivit pois ja toisaalta salaatin rakenne on kuohkeampi, kun siellä ei ole tomaatin möhkäleitä seassa.

Rostenin Crusta-patonkia tuputin ilmakuivatun kinkun ja suomalaiskansallisen voin kera. Puhvelimozzarellaa ei tällä kertaa ollut, mutta se sopisi hyvin tuohon kylkeen. Tuosta kun tonnikalan korvaa vaikka uunilohella, on kasassa aivan loistava päivällinen. Hyvää se oli noinkin.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Hyviä reseptejä, mutta miksi pitää pilata hyvä salaatti raa'alla sipulilla? Se jos mikä pitää sijoittaa omaan kuppiinsa blokattavaksi.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
...mustat oliivit ...
Kai muistit käyttää kreikkalaisia kalamata-oliiveja? Toinen riittävän laadukas vaihtoehto salaattiin ovat pienet, tummanruskeat nicoise-oliivit. Muut eivät salaatteihin kerta kaikkiaan käy.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös