Kana-/kalkkunalasagne
Resepti on hiukka isotöinen, mutta maksaa vaivan!
250-300 g broilerin tai kalkkunan jauhelihaa
pekonia
keltasipulia
valkosipulia
parsakaalia
juuriselleriä
porkkanaa
yrttitomaattimurskaa
punaviiniä
kana- tai häränlihafondia
maitoa
vehnäjauhoja
voita tai paistokelpoista margariinia
mozzarella ja – parmesan-juustoa
mustapippuria
suolaa
viherpippuria
oreganoa
muskottipähkinää
basilikaa
meiramia
salviaa
lasagnelevyjä 1 pkt
Aluksi ruskistetaan (vähintään 45 minuuttia aikaisemmin huoneenlämpöön tuotu) jauheliha ja noin 100 g pieneksi viipaloitua pekonia. Töki paistilastalla mahdollisimman hienorakenteiseksi. Lisää 2 keskikokoista kuutioitua sipulia ja 5-6 hienonnettua valkosipulin kynttä ja kuulota raukeiksi. Kaada sekaan noin desi täyteläistä punkkua ja reilu loraus fondia. Sekoita hyvin.
Kuori ja kuutioi juurisellerin mukula ja pari porkkanaa. Pilko parsakaalin nuput. Lisää kaikki tomaattimurskan (itse käytän Pirkan yrttitomskua) kera jauhelihan sekaan. Sekoita ja anna muhia pikkulämmöllä (omalla liesilevyllä asento 3) puolitoista tuntia kattilan kansi kiinni.
Valmista valkokastike: laita paksupohjaiseen kattilaan reilu siivu voita (väh. 50 g). Kun voi on sulanut, lisää desi vehnäjauhoja ja sekoita hyvin. Kun seos alkaa muhia, lisää kuumennettu maitolitra 4-5 osassa tiukasti vatkaten. Pidä huoli, ettei pala pohjaan, koska kastike on pilalla heti. Voit vähentää lämpöä.
Kun maito on lisätty ja kastike paksuuntunut vehnäjauhojen kypsyessä, lisää kevyesti kerrallaan noin 200 g mozzarella-juustoa raastettuna kastikkeeseen. Sekoita koko ajan huolellisesti. Voit tässä vaiheessa sammuttaa levyn.
Kun kaikki juusto on vatkattu sekaan, lisää joukkoon suolaa, reilusti morttelissa tai pippurimyllyssä hienonnettua viherpippuria sekä raastetua muskottipähkinää. Sekoita ja anna kastikkeen huilata liesilevyn jäännöslämmössä. Kastikkeen laitto kannattaa ajoittaa lihakastikkeen valmistumisen loppuvaiheeseen, jotta valkokastike ei pääse jäähtymään.
Nyt lisäät vähintään 1,5 tuntia muhineeseen jauhelihakastikkeeseen mustapippuria ja ainakin reilun teelusikallisen verran oreganoa, basilikaa ja meiramia. Kuivattua salviaa riittää hyppysellinen. Sekoita mausteet ja anna muhia vielä noin 15 minsaa. Tarkista maku.
Voitele sopivan kokoinen uunivuoka öljyllä ja lado siihen ensin jauhelihakastiketta, sitten valkokastiketta ja sitten lasagnelevyt. Ja sama uudestaan 3-4 kertaa riippuen vuoan koosta/korkeudesta. Viimeinen kerros pelkkää valko-juustokastiketta ja sen päälle reilusti raastettua parmesania.
Kypsennä 175-asteisessa uunissa (keskitasolla) 45 minsaa, ota pois ja anna vielä huilata 15 minuuttia ennen ateriaa. Tarjoile vaikka vuonankaalin lehdillä (ne punalehtiset) höystetyn vihersalaatin ja punaviinin kera.
PS. Valkokastikkeeseen voi lisätä/sulattaa mozzarellan lisäksi myös nokareen sinihomejuustoa!