Kyseenalaiset taklaukset Liigassa 2019–2020

  • 727 783
  • 4 986

Dexu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hallitseva Suomen Mestari 2021
Nemecekillä nyt ei jää aikaa reagoida yhtäkkiseen kiekon hukkumiseen ja on luultavasti jo päättänyt ottaa kontaktin.

Nemecek tuskin enää edes katsoi tuossa lopussa kiekkoon, kun pakeille opetetaan jo junnuista lähtien, että 1vs1 tilanteessa katse siihen hyökkääjän kroppaan eikä kiekkoon. Jos alkaa katseellaan seuraamaan kiekkoa niin aika usein käy niin, että hyökkääjä menee vaan viuhahtaen siitä pakin ohitse.
 

Hoitsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Aivojen tilannetta kallon sisällä ja kypärän vaikutusta vammaan voi myös havainnollistaa ikivanhalla auto esimerkillä.

Oletetaan, että voimamies Eddie Hall ahtautuu Nissan Micraan (joka on vuorattu kypärämateriaalilla) ja ajelee Mannerheimintietä kohti keskustaa vauhdilla 40km/h ilman turvavöitä. Herra Hall on esimerkin aivot (tiedän, kuulostaa hauskalta). Sivukadulta sitten tärähtää pakettiauto 60km/h suoraan kylkeen ja Nissan pyörii katon kautta ympäri Kiasman pihalle. Herra Hall kimpoilee autonsa sisällä ku pingispallo, Nissaniin ei tule ku pikku vekki kylkeen vuorauksen ansiosta. Herra Hallia se ei silti naurata kun hän on iskeytynyt autonsa koriin useita kertoja ja vammautunut vakavasti, vaikka auto ulkoisesti ihan hyvässä kunnossa onkin.

onneksi silminnäkijät tuumaa, että ei käyny pahasti kun Nissankin on vielä kunnossa
 

Samppakalja69

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen ILVES
Kivenmäki-Nemecek case on vienyt kaiken huomion ja huomasin vasta nyt Pitkänen-Suomi tilanteen. Pakko sanoa sen verran, että jos tuosta tulee Pitkäselle edes ottelu pelikieltoa niin Liigan kurinpito on vitsi. Eihän Pitkänen edes taklaa. Suomi vetelee pää alhaalla ilman mitään seuraamista, mitä muualla tapahtuu. Pitkänen koittaa kaiken kukkuraksi vielä väistää.

En tiedä kumpi on suurempi vitsi, yllä oleva boldattu kohta kommentista vai kalpan vaihtopenkin kommentit ja eleet sille, kun oma pelaaja vetelee vastustajaa puhtaasti päähän kolmantena pelaajana:

Ilves-tähteä taklattiin päähän, vastustajat solvasivat perään härskillä tavalla: ”Yksi pieksi suutansa älyttömästi”

Kuopiolaiset pilkkasivat Ilveksen Eemeli Suomea kolmannen erän puolivälin tärskyn jälkeen, vaikka KalPan Miikka Pitkäsen kyynärpää osui kiistattomasti Suomen päähän.

Koko Hakametsä näki tämän useaan otteeseen videotaululta.
– Jos jollekin vastustajan pelaajalle kävisi samoin kuin minulle, toivoisin hänen olevan kunnossa ja palaavan peliin, Suomi hämmästeli.

Nyt kunnioitusta löytyi vain Pitkäseltä, joka kävi pyytämässä Suomelta anteeksi kamppailun jälkeen.
– Minua ei kiinnosta tippaakaan KalPan reaktiot. Huomasin kyllä kaukalossa, kun yksi pelaaja pieksi suutansa älyttömästi.

Kuopiolaisten vaihtopenkiltä lähti runsaasti solvaavia kommentteja Ilveksen suuntaan, kun Suomi palasi kaukaloon hetken hengähdystauon jälkeen.
– Mitä minun olisi pitänyt tehdä, kun lääkäri antoi luvan ja pelaajalla oli kova hinku jäälle? Ilveksen valmentaja Jouko Myrrä kysyi.

Myrrä muistutti, että Pitkänen tuli ulosajoon johtaneeseen tilanteeseen kolmantena pelaajana. Suomi ei pystynyt tekemään mitään estääkseen törmäyksen.
Ilves-tähteä taklattiin päähän, vastustajat solvasivat perään härskillä tavalla: ”Yksi pieksi suutansa älyttömästi”


Joka tapauksessa, joskus tuota kalpaa tuli pidettyä ihan OK seurana, mutta nehän on ihan pellejä koko porukka. Ja ne tekee sen ihan itse päävalmentajaa myöten (Aamulehdessä päävalmentaja ihmetteli, että miten Suomi kehtasi vielä tulla jäälle pelaamaan ylivoimaa, senhän pitäisi kai tämän valmentaja-oletetun mukaan maata teholla tiputuksessa jonkun logiikan mukaan kun kalpa sai siitä niin ison rangaistuksenkin..).
 
Viimeksi muokattu:

Anu Saukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Jos ei viikonlopun päätälleistä tule min 6 peliä penalttia, kuten Zapolle vuoden alusta niin kurinpito ei ole missään linjassa tuomioissaan.
Mitä sellaista Nemecek tekee tuossa tilanteessa, että voisi tulla sama kuin Zaborskylle, joka tuli kolmantena miehenä tilanteeseen ja taisi vähän kättäkin nostaa? Tässä Nemecekin taklauksessa ei ole mitään tuollaista raskauttavaa tekijää ja taklattavakin muuttaa asentoaan viime hetkellä.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Näihin puutteellisiin varusteisiin on helppo ratkaisu. Vakuutusyhtiöt alkavat vaatimaan kaikkien varusteiden käyttöä, jotta vakuutukset ovat voimassa.
Minusta vielä helpompi keino olisi se vastustajajoukkueen mittausmahdollisuus, samaan tapaan kuin lavat. Toki tuomarit voisi oma-aloitteisestikin tarkastella esim ennen peliä (tällöin ei tietysti jäähyjä) tai pistokoeluonteisesti jonkun erän alussa pelaajat riviin. Olisi julkinen häpeä sekä valmennukselle että pelaajalle, jos tästä oikeasti jäähy tulisi, eli itse mittauksia ei tarvitsisi edes tehdä. @Ötökkä
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Entä jos Liiga tai jääkiekkoliitto kieltää avojään taklaukset? Mitä siinä tilanteessa tekevät ne nuoret pelaajat, jotka haluavat joskus pelata isosta rahasta sarjoissa, jossa avojään taklaukset ovat sallittuja? Lähtevätkö he kenties yhä enenevässä määrin pelaamaan ulkomaille sarjoihin, joissa taklaukset on sallittu? Voisi olla vaikeaa hypätä parikymppisenä Liigasta vaikka NHL:ään, jossa taklataan.
Ei ole kyllä mitään mahdollisuutta pelata eri taklaussäännöillä Suomessa ja NHL:ssä. Ja Pohjois-Amerikassa keskustelu taklauksista ja päävammoista ei ole läheskään Suomen tasolla, tai siis sitä ei käytännössä ole. Jossain vaiheessa asia toki lävähtää NHL:n naamalle ja lujaa, mutta siihen voi mennä vielä vuosia.
Avojään taklausten kieltäminen muuttaisi peliä kyllä jonkin verran, kun taklausuhka poistuisi. Kyllähän se varmasti loukkaantumisia vähentäisi, mutta toisaalta sitten kentällä voisi mennä pää alhaalla ja ympäristön tiedostaminen huonontuisi entisestään ja vahinkotörmäykset voisi lisääntyä. Itseasiassa tämä kovennettu 5:n pelin linjakaan ei ole pelkästään hyväksi, vaan kun se käytännössä vähentää myös sellaisia taklauksia jotka sääntöjen mukaan voisi ja pitäisi suorittaa mutta pelikiellon uhan takia jätetään suorittamatta, niin myös valmius ottaa niitä vastaan huononee.
Sen sijaan ns kolmannen miehen taklausten kieltäminen olisi melko yksinkertaista, eikä muuttaisi pelin luonnetta. Tätä jo NHL-osoissa ideoitiinkin Donskoi-niitin yhteydessä, eli menisi jotenkin niin että taklaajan pitää taklaamaan lähtiessään olla lähimpänä taklauksen kohdetta oleva pelaaja. Tai toisinpäin niin että vastustajaa ei saa taklata, jos oma pelaaja on lähempänä kuin mailanmitan päässä vastustajasta. Se lähin pelaaja tietysti saa taklata.
 

Raymond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kuinka pihalla oikein olet tämän vuoden pelikielloista? Joku Sportin vai Jukureiden jätkä sai viisi peliä luistellessaan taaksepäin ja osuessaan vastustajaa päähän. Säännöt ovat sääntöjä ja jos Pitkänen ei saa viittä peliä, Liigan kurinpito vasta silloin vitsi onkin.

Koittaa väistää? Kyynärpää osuu suoraan päähän ja liigan linjalla tästä tulee viisi peliä pelikieltoa. Tahallista ei varmasti ollut, mutta säännöt on sääntöjä.

Eihän tuo Pitkäsen hipaisu ole edes taklaus. Mielestäni kaiken järjen mukaan se ei silloin voi olla päähän kohdistunut taklaus. Päähän kohdistunut osuma se on ja miksi näin? No Suomi painaa pää alhaalla kohti eteenpäin. Pää ylös poika. Jos Pitkänen saa kakkua niin Liiga on suuri vitsi. Pää alhaalla vaan kaikki jätkät jatkossa niin kohta on kaikki pelikiellossa.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ja Pohjois-Amerikassa keskustelu taklauksista ja päävammoista ei ole läheskään Suomen tasolla, tai siis sitä ei käytännössä ole. Jossain vaiheessa asia toki lävähtää NHL:n naamalle ja lujaa, mutta siihen voi mennä vielä vuosia.

Kyllä tuosta keskustelua on ollut myös Änärissä ja kovaa painetta NHL:n suuntaan.


 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Aivotärähdys on aina lievä aivovamma.
Oikeassa olet, mutta eipä tässä keskustelussa tainnut kenelläkään olla asiasta epäselvyyttä.

Aivotärähdys on terminä jostain syystä kokenut tietynlaisen inflaation, eikä sitä ole pidetty niin vakavana kuin olisi aiheellista pitää. Tämä lienee syynä sille, että julkisuudessa on alettu puhumaan suoremmin aivovammasta, joka kertoo ehkä selkeämmin asian vakavuudesta.
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko

Liitteet

  • Screenshot_20200302-100634__01.jpg
    Screenshot_20200302-100634__01.jpg
    162,6 KB · kertaa luettu: 294

Hoki-Hemmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Olen monta kertaa kattonut läpi tuota Nemecekin-Kivenmäen taklaustilannetta. Tilanteessa on paljon huonoa tuuria.
Yrittänyt analysoida Nemecekin osuutta ja taklausta. Nemecek kolaa Kivenmäen yli. Taklaus ei osu puhtaasti Kivenmäkeen.
Miten olisi käynyt, jos Nemecek olisi taklannut puhtaasti kroppaan (olkapää-olkapäätä vasten)?
Mielenkiintoista nähdä millainen pelikielto tulee. Veikkaan 8-10 ottelua.
 

Raimoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Philadelphia Flyers, La Albiceleste

Liitteet

  • Screenshot_20200302-100918~2.jpg
    Screenshot_20200302-100918~2.jpg
    43,3 KB · kertaa luettu: 238

Samppakalja69

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen ILVES
Samalla logiikalla autokolareissa niskan retkahdus johtuu siitä, että osuma tulee suoraan päähän.

Jos sua lyödään suoraan nyrkillä nassuun, niin retkahtaako pääsi:

a) eteenpäin
b) taaksepäin
c) ei osunut suoraan nassuun?

Mietippä samaa logiikkaa ja fysiikan lakeja tuon autokolarivertauksesi kanssa.
 

Raimoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Philadelphia Flyers, La Albiceleste
Kaikkihan tosta näkee, että Nemecek osuu kroppaan ja vasta sen jälkeen päähän johtuen Kivenmäen huonosta asennosta, kun ei vastaanota taklausta.
Juu näkyyhän siitä, että Nemecek lähtee suorittamaan taklausta ihan oikein, muttei muuta asiaa että päähän se kolahtaa. Painoero sen verran, että väkisin isompi jyrää samalla pienemmän.

Tästä ny jo jauhettu 20 sivua pian, nähdään sitten mitä kurinpito tekee materiaalilla jota heillä on käytössä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Roku

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jos sua lyödään suoraan nyrkillä nassuun, niin retkahtaako pääsi:

a) eteenpäin
b) taaksepäin
c) ei osunut suoraan nassuun?

Mietippä samaa logiikkaa ja fysiikan lakeja tuon autokolarivertauksesi kanssa.
Suoraan päähän tulkitaan usein siten, että osuma tulee ensimmäisenä päähän. Näin ei tässä tapauksessa ole. Osuma päähän tulee, mutta ensisijainen osuma ei tule päähän. Kyllä se pää retkahtaa osumasta, vaikka osuma päähän olisikin toissijainen.

Päähän tuo taklaus ei suoraan kohdistunut, se on selvää.
 

SJK10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ei Nemecek tuossa ainakaan yhtään puhtaammin pysty taklaamaan. Kädet kiinni kropassa, painopiste alhaalla, polvet jopa koukussa. Vaihtoehtona olisi oikeastaan pelkkä vastustajan ohi päästäminen ja maalipaikat lahjoitus. Ensimmäinen kontakti näyttäis tulevan selkeesti olkapäähän ja siitä jatkuvan läpi myös päähän. Mun mielestä ei tosta pitäis antaa edes jäähyä.

Paljon oli epäonnea matkassa, ja tätä se silloin on kun kokoerot pelaajilla on suuria.

Kyllä mullekin tärkein asia on tällä hetkellä Kivenmäen kunto ja Nemecekin tuleva rangaistus siihen verrattuna ihan sivuseikka, tulee mitä tulee. Ei tuota todellakaan olisi halunnut nähdä tapahtuvan ja hetken teki ihan pahaakin.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Sääntöjen kannalta samantekevää osuuko suoraa päähän vai liukuuko kropan kautta kuten uuden kuvakulman perusteella näyttäisi.
Uudesta kuvakulmasta näkyy myös hyvin kun Kivenmäki alkaa riplailla (joka sekin on aika kylmäävän näköistä) ja pelaa tuon tilanteen koko lailla niin päin vittua kun vain mahdollista on, joka ei tietysti Nemecekin vastuuta poista eikä kumpaakaan osapuolta tässä kohtaa paljon lohduta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös