Ps. Muutamalla paikkakunnalla on ruuvi kiristynyt jo niin tiukalle Jordanin suhteen, että saakohan sitä edes rälläkällä irti?
Noin lähtökohtaisesti Jordan ei yksilönä kiinnostane oikeastaan ketään, joka aiheesta kriittistä viestiä laittaa. Kieltämättä se Jordanin päätös palata Venäjälle kertoo jotain hänen arvoistaan, mikä saa osan ihmisistä suoraan häntäkin kritisoimaan. Epäilemättä viimeistään jokusen oluen jälkeen lausunnot karkaavat alatyylisiksi. Silti nähtävä kritiikki ei nähdäkseni kohdistu Jordaniin yksilönä, ei pelaajana. Pelicansin toimintaa suoremmin kritisoidaan. Kitisoidaan sitä, mitä Jordanin pelaaminen Liiga-kaukaloissa edustaa.
Joka kerta kaukaloon astuessaan Jordan on muistutus siitä, että yhden Liiga-seuran moraalikäsitykset eroavat aika olennaisesti monen liiga-seuraajan vastaavista. Hyökkäyssodan eskaloitumisesta huolimatta Jordan palasi KHL:ään vielä kesätauon jälkeenkin. KHL:ään, joka jo vuosikausien ajan on tiedetty vain Venäjän propagandan yhdeksi välineeksi. Taannoisen haastattelunsa perusteella Jordanille syy Venäjältä poistumiseen tuli vasta vaimonsa loukkaantumisesta, siihen asti ne verirahat vielä syksylläkin olivat OK. Odotusarvo kiekkoseuraajien parissa vaikuttaisi olleen, ettei näitä pelaajia länsisarjoissa nähtäisi.
Urheilu ei ole vain urheilua. Urheilu on aina tavalla tai toisella osa politiikkaa. Urheilijat (,ja tavallaan seuratkin) ovat esikuvia, jonkinlaista arvojohtajuutta odotetaan. Maailmalla on vuosikausia sitten osoitettu lajiliittojen mädännäisyys, ja sitä on kritisoitu. NHL:n silmien sulkeminen Ovien tekemiseltä on nähty, ja laajalti kritisoitu. Kenellekään ei pitäisi olla yllätys, että syksyllä 2022 KHL:ään joukkueensa kapteeniksi palanneen pelaajan palkkaaminen herättää laajaa kritisointia liigan seuraajakunnassa. Se KHL:n arvo propagandatyökaluna kun asettui vielä napsun verran rumempaan valoon helmikuun 2022 jälkeen. Jordan oli valmis siihen valokeilaan vielä syksyllä 2022, ja Pelicans hyvin epämääräisten kommenttien saattelemana oli valmis tällaisen pelaajan palkkaamaan.
Ei nyt nähtävässä kritiikissä ole kyse mistään Jordaniin "kiinni hitsaamisesta" tai "tunteisiin menemisestä". Pelicans hyppäsi eräänlaisen rajan yli Jordanin palkkaamisella. Pöyhösen höpinät ja sen jälkeinen vaikeneminen ei tiedotuspolitiikkana riitä vakuuttamaan ketään Pelicans-fanien ulkopuolella (,eikä varmaan osaa Pelicans-seuraajistakaan,) palkkauksen moraalisesta oikeutuksesta. Kerta kerran jälkeen on vain surullista nähdä, kuinka joustava urheilutoimijoiden moraali lopulta on, kun urheilullista tai taloudellista etua haetaan.
Keskustelujen taso ei kovin korkea ole valitettavasti, mutta näen näissä tilanteissa kuitenkin positiivisena, että kuluttajista se kriittinen ääni kerta toisensa jälkeen löytyy. Toki sekään ei yllätä, että nimenomaan Pelicans-faneista ne puolustelijat ääneen löytyvät tällä kertaa. Sama ilmiö on nähtävissä esim. NHL:ään liittyen Ovien osalta tai oli KHL-Jokerien aikana Jokerien hiekkalaatikolla. Suosikin kohdalla moni on valmis silmiä hiukan sulkemaan. Silti aina niitä moraalisesti kyseenalaisempia päätöksiä löytyy joku kyseenalaistamaan, tälläkin kertaa. Nähdäkseni se kertoo jotain urheilun roolista enempänä kuin vain urheiluna.