Kuinka päästä läskeistä eroon?

  • 573 319
  • 3 046

HokiHero

Jäsen
Eli jotakuinkin näin:

Ap:
Puoli lautasta puuroa, näkkärisiivu juusto kinkku voi. Lasi tuoremehua. Hedelmä.

Välipala:
Hedelmä

Lounas:
Joku normi kotiruoka, lihakeitosta lasagnen ja kaalilaatikon kautta uuniloheen.. you get the point...
Tätä joku vähän vajaa lautasellinen salaatin ja mahdollisesti ruisleivän kera.

Välipala: Hedelmä.

Iltapala, Hedelmiä.. ehkä rahkan tai jogurtin kera. Mahdollisesti hapankorppua kinkkusiivulla ja juustolla.

Niin kuin aamulla jo mainitsin ruokavaliosi näyttää liian karsitulta, painon pudotuksen ei tarvitse olla itsensä näännyttämistä ja kroppa ja nälän hallinta on paljon helpompaa kun sen koostaa järkevästi. Eli suosittelen että vaikka sanoitkin että lähdet vähentämään määrää, lisää myös laatua. Tuolla elopainolla ei missään nimessä kannata lähteä alle 2000kcal ruokaohjelmalla liikkeelle vaan mielummin hakisin 2500 +- 300kcal/päivässä ja lähtisin siitä seuraamaan mitä tahtia viikkotasolla paino tippuu ja pudottaisin tarpeen vaatiessa.

Muutamia ideoita tuon ruokavaliosi laadun lisäämiseksi kun tässä tauolla on hetki aikaa.

Aamupala
Puuro on ok, mutta lisää ehdottomasti proteiinin ja rasvan lähde, marjat on myös parempi vaihtoehto hedelmän tilalle, mutta hedelmäkin menee. Näkkäri ja mehu nyt menee jos siltä tuntuu, mutta perusteita niille ei löydy.
Eli
- Puuroa voi/kookosöljysilmällä + 100-200g raejuustoa ja runsaasti marjoja. Kaikki menee hyvin sekaisin mutta miten parhaaksi näkee.

Välipala
Pyri tässäkin saamaan mahdollinen proteiiinin ja rasvan lähde, hedelmä tottakai yksinään voi mennä mutta lounaan viivästyessä saatat olla jo todella nälkäinen tämän annoksen voi myös ottaa lounaan ja iltapalan välissä uudestaan, koska siinä on melkoinen rako.
Eli
- Lisää mukaan kourallinen pähkinöitä tai manteleita ja vaikka jokin rahka
- Tee pieni smoothie jossa on hedelmiä/marjoja + maitotuote proteiinin lähteenä ja avocado/pähkinät/öljy rasvan lähteenä. Voit lisätä kauraleseitä tuomaan kuitua. Helppo tehdä, nopea nauttia.
- Tee yksi voileipä jossa päällä on runsaasti laadukasta leikkelettä ja vaikka kananmuna.

Lounas
Sitä mitä tarjolla on, mutta syö salaattia reilusti niin paljon kuin huvittaa ja lisää mukaan hiukan oliiviöljyä.
Eli
Ota kohtuudella pääruokaa ja "täytä" lautanen salaatilla, juo vettä. Älä täyty koko lautasta ensin lasagnella ja sitten lisää salaattia erilliseen lautaseen vaan vedä heti alkuun salaatti+pääruoka combo ja katso sen jälkeen oliko annos sopiva. On typerää syödä itsensä ähkyyn vain koska on ottanut lautasen aivan täyteen ja syö vaan ettei ruokaa jää yli.

Iltapala
Tässä samat perusideat kuin yllä.
Eli
- Rahka/maustamaton jogurtti, marjat/hedelmät + hapankorppu voilla ja runsaasti leikkelettä
- Munakas (johon voi lisätä halutessaan tomaattia, pinaattia etc) + hapankorppu ja runsaasti leikkelettä


Näkisin myös hyväksi jos saisit lounaan ja iltapalan väliin jonkinlaisen tukevamman iltaruoan tai edes yllämainitun välipalan.

Vaihtoehtojahan on loputtomiin, mutta toivottavasti perusidea tulee ilmi, hyvinvointi ei tule näännyttämällä tai jos tulee se ei kestä. Tulosten pysähtyessä karsi ensisijaisesti leivistä ja mehuista. Hyvän pohjan löytäessäsi voit myös välillä herkutella kohtuudella eikä se mitään kaada. Isosti tsemppiä!
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
HokiHerolla tosi hyviä pointteja, mutta nuo maitotuotteet korvaisin jollain paremmilla proteiininlähteillä, esim. kanalla, kalkkunalla, hyvälaatuisella punaisella lihalla, heraproteiinilla, kanamunilla tms.

Smoothienkin saa ilman rahkaa/maitoa tehtyä helposti esim. mantelimaidolla ja proteiinin lähteeksi vaikka heraa.

Oma aamusmoothieni sisältää: mustikoita, avokadoa, kookosöljyä, oliiviöljyä, heraa ja mantelimaitoa. Joskus lisään myös vähän banaania, jos sattuu kotona olemaan.
 

HokiHero

Jäsen
HokiHerolla tosi hyviä pointteja, mutta nuo maitotuotteet korvaisin jollain paremmilla proteiininlähteillä, esim. kanalla, kalkkunalla, hyvälaatuisella punaisella lihalla, heraproteiinilla, kanamunilla tms.

Smoothienkin saa ilman rahkaa/maitoa tehtyä helposti esim. mantelimaidolla ja proteiinin lähteeksi vaikka heraa.

Oma aamusmoothieni sisältää: mustikoita, avokadoa, kookosöljyä, oliiviöljyä, heraa ja mantelimaitoa. Joskus lisään myös vähän banaania, jos sattuu kotona olemaan.

Noinhan sen itsekin opettaisin monelle, mutta taas jos laktoosittomaan ja miksei gluteenittomaankin ruokavalioon lähdetään, menee se ehkä juuri "dieettailuksi" jota Mosku ei halunnut tehdä eli muuttuvat tekijät kaiken liikunnan aloittamisen ja syömään oppimisen lisäksi lisääntyisivät. Tämän vuoksi koitin pitää ruoka-aineet ns. helpoissa ja vaivattomissa perusaineissa jota luultavasti on tähänkin asti käytetty ja jotka eivät mene mihinkään kategoriaan erikseen.

Mutta muuten peukku vinkeille, asiapuhetta.
 

Esoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Itse en lähtisi missään nimessä rakentamaan ruokavaliota tuolla kcal määrällä neljän aterian ympärille, ehdottomasti 5 ateriaa päivässä, näläntunne pysyy paremmin poissa kun ateriaväli lyhenee mikä myös estää tehokkaasti liian suurten annosten syömistä. Jos peruskulutuksesi on tuo 3200 kcal, treenipäivänä tuohon voi laittaa n. 500 kcal lisää tunnin lenkin ansiosta niin lähtisin itsekkin syömään n. 2500 kcal päivässä kuten HokiHero ehdottaa. Kun tuon 2500 kcal ottaa kanasta, vähärasvaisesta lihasta/kalasta, riisistä, pastasta, kaurahiutaleista, rahkasta, marjoista, vihanneksista, hyvistä rasvoista yms. puhtaasta ruuasta niin päivittäin syötävä ruuan määrä on oikeasti aika suuri. Esim. ateria jossa on 200 g naturel kanaa, 80 g pastaa (kuivapaino), 250 g kasviksia ja 10 g rasvaa sisältää energiaa karkeasti n. 500 kcal ja on määränä sen verran suuri että hyvä kun mahtuu normaalikokoiselle lautaselle.

Tuo sinun alkuperäinen ruokavalio näyttää kyllä suorastaan kamalta ja tuota noudattamalla huono olo on kyllä ennemmin tai myöhemmin taattu. Energiaa on varmasti alle 1500 kcal ja iso osa tulee hedelmien nopeista hiilihydraateista (sokerista).

Eli nyt tosiaan alkuun tavoitteeksi tuo 2500 kcal päivässä viidellä aterialla. Kunnon aamupala, kaksi lämmintä ateriaa esim. yllä olevan mallin mukaan ja kaksi välipalaa, joka aterialla jokin proteiininlähde, riittävästi hyviä rasvoja (tämä yleensä unohdetaan, iso virhe!!!), reilusti kasviksia ja loppu energiantarpeesta hyvistä hiilihydraateista. Netistä löytyy ihan ilmaisia kalorilaskureita joissa on helppo suunnitella mieleisiään aterioita.

Ihmettelen suuresti jos tämän kaltaisella ruokavaliolla yhdistettynä noihin lenkkeihin paino ei tipu kiloa viikossa. Ekat viikot tullaan helposti useampi kilo viikossa kun alkumassaa kuitenkin on yli 100 kg. Kannattaa muuten muistaa että usein ekojen viikkojen hurjan painonpudotuksen jälkeen tulee pieni stoppi mistä ei pidä lannistua vaan jatkaa eteenpäin. Niin se painokin tulee jatkamaan laskuaan.
 

Mosku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lieksan hurtat
Kiitos kaikille vinkeistä, pitääpä tosiaan alkaa suunnittelemaan näiden ohjeiden mukaan. Vaikeinta kai tuossa on se annosten kalorimäärien arviointi kun keittiövaakaa en omista. Silmämäärällä hieman vaikea arvioida montako sataa grammaa sitä makaronilaatikkoa nyt lautasella on.
Mutta tuo hokiheron lista selvensi aika paljon, alan soveltaa siitä.
Homma on nyt hyvällä alulla, ja luulen että ei ihan heti lopukaan, sen verran mukavalta ainakin liikunta on tuntunut.
Sen verran annan itelle armoa että joskus pidän kyllä ns. Karkkipäivän jolloin saa syödä vaikka burgeria ja vetää kaljaa, ei kai sillä yhdellä illalla parin viikon treeniä pysty tuhoamaan.
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
Näemmä rakkaushuolilla on edes jotain positiivista vaikutusta: paino on ainakin tippunut.

Tuossa tammikuun alussa tuli aika kimurantti tilanne elämäni naisen kanssa ja ahdisti niin perkeleesti että ruokahalu meni tyystin. Nuorempana olen aina ollut suht sopusuhtainen mutta kolmenviiden ikävuoden jälkeen paino nousi +85:een kiloon ja neljänkympin jälkeen on paino ollut 90-95kg joka on kyllä tämmöiselle 176cm pitkälle kaverille vähän liikaa.

Mutta tosiaan; tammikuun alussa kävin lasten kanssa uimassa ja vaaka näytti 94,5kg. Eipä se silleen heilauttanut; elämä oli mukavaa lasten kanssa, exän kanssa asiat toimivat loistavasti ja aivan upea naisystävä. Sitten loppiaisen tienoilla pommi niskaa naisystävän taholta ja vitunmoinen masennushan siitä tuli eli ruokahalu katosi melkeinpä kokonaan. Lasten viikkoina tuli syötyä sentään lämmin ruoka päivittäin kun pitihän sitä nuo likat ruokkia mutta kun itsekseen oli niin juuri hedelmiä tai salaattia tuli ainoastaan syötyä. Ja sohvallekaan ei auttanut jäädä masentumaan joten joka päivä tuli rääkättyä itseään kunnon hikeen asti; käveltyä pitkiä lenkkejä, cross-traineria tai sitten uimahallin kuntosalilla soutulaite/kuntopyörä/uiminen triplaa. Mutta joka päivä jotain.

Ensimmäisen kolmen viikon jälkeen tippui paino 9kg ja nyt on noin kuudessa viikossa paino muuttunut 94,5 -> 81kg. Farkut on pitänyt kaikki ostaa uusiksi ja on muutos kyllä aikamoinen; ostin ennen joulua uuden vyön ja silloin mitattiin vyötärönympärykseksi tasan metri. Viime viikolla ostaessa uusia farkkuja mitattiin vyötäröksi 85cm eli 15cm on vyötäröä lähtenyt tämän vuoden puolella. Ja en mä nyt mikään hirveen lihava ollut vaikka ylipainoa oli.

Kunto on kyllä noussut ihan perkeleesti mutta onkohan tämä muutos ollut vähän liiankin nopea? Noh, fyysinen kunto on ainakin parempi kuin varmaan viimeiseen 15:sta vuoteen. Vielä kun saa tuon psyykkisen puolen kondikseen niin sitten alkaisi asiat olemaan jollain mallilla. Mutta siitä varmaan Naisasiat-ketjussa jos sinne nyt jaksaa mitään kirjoittaa....
 

Nick Neim

Jäsen
Hieman omia ajatuksia kun on projekti käynnissä. Tai ei niinkään projekti, vaan ihan pysyvämpää muutosta. Hyvin on painonpudotus alkanut, ja kolmannes tavoitteesta suoritettu n. 5 viikossa, mikä on ihan kiitettävä tahti. Ehkä turhankin nopea, tai no en tiedä kun pudotettavaakin on paljon. Mitathan olivat järkyttävät 186cm/128,8kg tammikuun puolivälissä, ja nuo kertovat kaiken oleellisen liikkumisesta sekä elintavoista. Aika paljon on paino viime vuosina taas noussut, kun armeijassa muutama vuosi takaperin käytiin satasen tienoilla. Tänään meni ensimmäinen kymppi rikki ja aamulla vaaka näytti 118,2 kg.

En lähtenyt varsinaisesti pudottamaan painoa, vaan kliseisesti muuttamaan elintapojani. Diabeteksen oireet herättivät aika pahasti, mutta tutkimuksissa en käynyt tai tuosta sen kummemmin kenellekään puhunut. Jatkuvaa väsymystä ja janon tunnetta, jalkojen särkyä... Kusellakin sai ravata jatkuvasti. Eli käytännössä kaikki aina ylipainosta lähtien täsmäsi oireisiin ja faijallakin tuo aikoinaan todettiin, niin tuo oli se viimeinen tikki, että pakkohan tässä on tehdä jotain itselle.

Aerobinen liikunta ei tuntunut "mun jutulta", joten liikuntamuodoksi valikoitui punttisalitreenit. Ja olen aika pahastikin koukuttunut, mikä on tietenkin vain helvetin hyvä juttu. 3-5 kertaa viikossa on tullut käytyä tämän reilun 5 viikon ajan, vähän työvuoroista ja -kiireistä riippuen. Työ on myös keskiraskasta, ja askelia työpäivän aikana saattaa parhaimmillaan tulla 11000-12000 kappaletta. Hyvää hyötyliikuntaa siis. Liikuntaa tulee nykyisellään siis viikkotasolla ihan kiitettävä määrä.

Se mikä mua eniten hämää (tässäkin ketjussa) laihduttajille annetuissa vinkeissä, on tuo välttäkää hiilareita tai hiilarit minimiin. No minä olen aivan päinvastaista mieltä, tai ainakin osittain. Hiilareita demonisoidaan mielestäni ihan turhaan, eikä liikkuvalle henkilölle hiilareista ole mitään haittaa, päinvastoin. Mikäli tavoitteena on ottaa lenkkiä/kuntosalia työn kylkeen, niin ei mun jaksaminen riitä siihen ilman hiilareita. Polttoaine kehosta loppuu kesken, ja sen kyllä huomaa hyvin. Tällaisina välipäivinä kun ei ole töitä tai välipäivä salista, niin tuo on ihan ok. Muuten en kyllä sen kummemmin karsi pastaa tai perunaa pois aterioilta jos mennään salin kautta töihin tai töiden kautta salille. Tietysti nämä on yksilöllisiä juttuja, mutta tuo on ainakin toistaiseksi toiminut hyvin meikäläiselle enkä sitä ala muuttamaan, vaikka parikin kaveria on tuohon suuntaan vinkannut.

Ruokavaliosta nyt ei sen kummempia niksejä, vaan ihan näitä perusjuttuja. Tummaa leipää enemmän, KAIKKI juomat vaihtui veteen (oli muuten varmaan aika merkittävä tekijä allekirjoittaneelle), enemmän salaattia ja hedelmiä. Ihan perusruokaa jauhelihakastikkeesta kanapastoihin ja erilaisiin keittoihin ja niin edelleen. Ainakin toistaiseksi on tuloksia tullut eikä nälkäkään ole vaivannut. Viime lauantaina "välipäivänä" meinasin käydä ulkona syömässä, mutta koin jonkin ennen aikaisen morkkiksen. Morkkiksen siis ostamattomasta mättösafkasta, ja se oli aika jännä tunne se. Loppujen lopuksi tuli väännettyä jauhelihapihvejä ja perunaa himassa. Kai sitä siis aika tosissaan on saanut itsensä tähän asennoitua.

Mielenkiintoinen seikka tosin on se, että kun tässä miinuskaloreilla vetelee ja salilla käy hikoilemassa, niin samalla on huomannut voimatasojen pudonneen. Erityisesti jaloissa ja prässissä sen huomaa hyvin. Läski ei joo voi muuttua lihakseksi, mutta onko tuo ihan normaalia? Vai onkohan vaan osunut pari heikompaa salipäivää putkeen?

Ensi kesä tulee turhan nopeasti, mutta jos tammikuuksi 2017 pääsisi edes siedettävään rantakuntoon kun on silloin reissuun lähdössä. Nythän tosiaan tahti on tuollainen 2 kiloa viikossa, mutta aika nopeasti se tuosta rauhoittuu ja tasaantuu, ja tuollainen 2 kiloa kuukaudessa olisi varmaan aika realistinen.

E: Niin joo, ja se tärkein jäi kirjoittamatta. Nuo 2 tyypin diabeteksen oireet ovat hävinneet kokonaan. Enhän mä tiedä oliko sitä mulle oikeasti puhkeamassa, kun en missään tutkimuksissakaan käynyt, mutta joka tapauksessa hyvä näin. Ainakin mun luulotautini sitten antoi sysäyksen oikeaan suuntaan jos olikin väärä hälytys.
 
Viimeksi muokattu:

Bay

Jäsen
Mielenkiintoinen seikka tosin on se, että kun tässä miinuskaloreilla vetelee ja salilla käy hikoilemassa, niin samalla on huomannut voimatasojen pudonneen. Erityisesti jaloissa ja prässissä sen huomaa hyvin. Läski ei joo voi muuttua lihakseksi, mutta onko tuo ihan normaalia? Vai onkohan vaan osunut pari heikompaa salipäivää putkeen?

No jos et aikaisemmin ole kuntosaliharjoittelua tehnyt ja nyt olet 5 viikkoa painanut 3-5 kertaa viikossa miinuskaloreilla niin voisiko olla että kroppa ilmoittelee väsymyksestä?
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No jos et aikaisemmin ole kuntosaliharjoittelua tehnyt ja nyt olet 5 viikkoa painanut 3-5 kertaa viikossa miinuskaloreilla niin voisiko olla että kroppa ilmoittelee väsymyksestä?
Jep. 3-5 viikon välein on hyvä pitää kevennetty viikko, jolloin treenaa ihan kevyesti tai ei ollenkaan.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Mulla meni ainakin muutama vuosi siihen että terveellisemmät elämäntavat ovat menneet jotenkin selkärankaan. Tärkeää on sekin että ei saa olla liian terveellistä. Ihan sairasta on minusta kytätä jokaista murusta, mitä suustaan alas työntää ja vahdata läskejään suurennuslasilla. Siihen on itsellä asettunut että suurin piirtein 1. viikossa on herkuttelupäivä ja muuten säännöllisesti ja terveellistä ruokaa. Liikuntaa säännöllisesti 4-6 kertaa viikossa.

Tärkeää on hakea minusta ne kaikki jutut mitkä itsestä tuntuu hyvältä. Siihen meni tosiaan jonkun verran aikaa, että löytää se oma tapa ja hommasta tulee luonnollinen osa elämää.

Kyllähän se palkitsee kokolailla kaikilla elämän osa-alueilla.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Se mikä mua eniten hämää (tässäkin ketjussa) laihduttajille annetuissa vinkeissä, on tuo välttäkää hiilareita tai hiilarit minimiin. No minä olen aivan päinvastaista mieltä, tai ainakin osittain. Hiilareita demonisoidaan mielestäni ihan turhaan, eikä liikkuvalle henkilölle hiilareista ole mitään haittaa, päinvastoin. Mikäli tavoitteena on ottaa lenkkiä/kuntosalia työn kylkeen, niin ei mun jaksaminen riitä siihen ilman hiilareita. Polttoaine kehosta loppuu kesken, ja sen kyllä huomaa hyvin.
Mielenkiintoinen seikka tosin on se, että kun tässä miinuskaloreilla vetelee ja salilla käy hikoilemassa, niin samalla on huomannut voimatasojen pudonneen.

Tuota noin. Enpä usko että täällä demonisoidaan hiilareita, järkeä saa käyttää. Itse ainakin olen (täälläkin) käyttänyt sellaista ohjenuoraa että ainakin tätä raskaampaa hiilariosastoa perunaa,pastaa,riisiä otetaan aina silloin kun tarvitaan polttoainetta, tietenkin. Ei kukaan ilman niitä voi treenata, se on hulluutta. Mutta sellainen arki kun moni tekee vaikkapa istumatyötä ja kävelee rivakasti duunin jälkeen sen tunnin aerobisen lenkin niin ei siihen tarvita mitään hiilaripainoitteista mättöä vaan esim salaatti proteiinilla riittää.

Sinä teet osittain fyysistä duunia, tarvitset jo siihen hiukan hiilareita varsinkin jos treenaat sen päälle. Sekä että menet suoraan duunista salille on sinulle ok, koska kävelet paljon arkipäivinä työssäsi eli kropassa on lämpö eikä se ole jäykistynyt päivän aikana, istumaduunari kun siirtyy toimistotuolista salille on tyhmyyttä, hänelle sopii se aerobinen lenkki siihen duunin päälle ja sitten vasta mietitään puntteja. Muuten tulee ongelmia kropan kanssa jo siinä viimeistään 30-40v kieppeillä.

Salipäiville en näe mitään hyötyä miinuskaloreista. Tee mielummin kova treeni niin että olet tankannut hyvin ja terveellisesti, myös ne hiilarit vaikkapa täysjyvästä. Kovan treenin hyöty tuntuu kropassa treenin jälkeen jopa vuorokauden pari ja kroppa kuluttaa myös silloin enemmän kuin normaalitilassa ilman sitä treeniä.
Summaten, sitä pitää syödä mitä kroppa tarvitsee. Ennen treeniä hiilareita, treenin jälkeen proteiinit, välipäivinä pärjää vaikkapa runsaalla salaatilla mistä saa riittävät ravintoaineet.

Ja vielä tuosta salaatista, en tiedä onko sinulle hankala asia mutta tiedän että monille on niin käyttäkää mielikuvitusta, itsellä perusvihreän lisäksi sinne menee vaihtelevasti vaikka mitä mukaan naudan jauhelihaa,kanaa, fetaa, avocadoa, hedelmiä, pähkinöitä/siemeniä, jalopenoja ja aina maustan oliiviöljy+viinietikka+ripaus myllystä mustapippuria
Tuossa on energiaa ihan riittämiin jos suunnitteilla ei ole punttitreeniä ja on maukasta, poissa on vain turhat pastat,riisit,perunat.

_
 

Nick Neim

Jäsen
No jos et aikaisemmin ole kuntosaliharjoittelua tehnyt ja nyt olet 5 viikkoa painanut 3-5 kertaa viikossa miinuskaloreilla niin voisiko olla että kroppa ilmoittelee väsymyksestä?

Jep. 3-5 viikon välein on hyvä pitää kevennetty viikko, jolloin treenaa ihan kevyesti tai ei ollenkaan.

Hyvinkin mahdollista. Tosin yleisessä vireystilassa sitä ei ole huomannut, vaan pikemminkin päinvastoin. Tarkoitus ei ole kuitenkaan vetää itseään piippuun, joten täytynee seurailla tilannetta ja tuo kuulostaa kuitenkin ihan järkeenkäyvältä.

Ihan sairasta on minusta kytätä jokaista murusta, mitä suustaan alas työntää ja vahdata läskejään suurennuslasilla.
Tätä nimenomaan olen 5 viikon aikana pyrkinyt välttämään. Tuollainen alkaa tuntumaan pakottamiselta, laihduttamiselta ja silloin se ei tule meikäläisen kohdalla toimimaan. Varma tieto. Aamupainon tsekkaan joka ikinen aamu, mutta en ole esimerkiksi keittiövaakaa käyttänyt. Tarkoituksena ei ole alkaa syömään annettuja ohjemääriä, vaan tarkoituksena on löytää ne omat ohjemäärät kokeilemalla. Kuitenkin on aika helppo todeta, että miinuskaloreilla tässä ollaan menty, kun alkujaan energiatarvelaskurit näyttivät massiivista 3500 kalorin tarvetta päivittäin. Suuntaa antavaa päässälaskemista olen harrastanut, mutta ei yhtään mitään sen tarkempaa, vaikka monen mielestä tämä mun systeemini hölmöltä saattaakin kuulostaa.
Salipäiville en näe mitään hyötyä miinuskaloreista. Tee mielummin kova treeni niin että olet tankannut hyvin ja terveellisesti, myös ne hiilarit vaikkapa täysjyvästä. Kovan treenin hyöty tuntuu kropassa treenin jälkeen jopa vuorokauden pari ja kroppa kuluttaa myös silloin enemmän kuin normaalitilassa ilman sitä treeniä.
Joo, tämä oli tiedossa. Pitää siis heti alkuun sanoa se, että mitenkään tarkoituksellisesti tai pakonomaisesti en ole miinuskaloreilla mennyt treenipäivinä. Siltikin tuollainen reilusti yli 3000 kilokalorin setti "puhtaasta" ruoasta on aikamoinen jopa tällaiselle lihavalle miehelle, ja ei tässä ole tarkoitus väkisinkään alkaa tankkaamaan ruokaa nassuun. Siinä vaiheessa kun painoa alkaa saamaan inhimillisiin lukemiin, niin salipäivinä varmasti tulee tankattua riittävästi. Näin ainakin uskon. Ero sali- ja välipäivissä on aika suuri, nimenomaan tuon ruoan määrän ja sisällön suhteen. Duunillakin on vielä se vaikutuksensa. Silloin ei lounaaksi pelkkä kanasalaatti riitä, tai joko duunissa/salilla loppuu paukut kesken. Kuten sanoit, välipäivinä kevyempi vaihtoehto menee hyvin.

Kuitenkin ykkösprioriteettina tällä hetkellä on saada rasvaa pois kehosta, ei se paino niinkään kiinnosta. Tai toki sinänsä kiinnostaa, mutta se ei ole "se" juttu. Ylimääräistä rasvaa on (edelleen) niin tolkuttoman paljon, että kyllä tässä hyvä tovi miinuskaloreilla (osittain tahattomasti) varmaan mennään.

Muutenkin hyviä viestejä ja kommentteja, kiitokset niistä.

P.S. @Jupe kun puhui tuosta mielikuvituksesta, niin yllättävän mielikuvituksellinen sitä loppujen lopuksi onkaan. En tiedä olenko tähän 5 viikon ajanjaksoon onnistunut tekemään edes kahta samanlaista salaattia - eikä syy ole edes siinä, että salaatit olisi jäänyt tekemättä. Heh. Mä olen aina, ihan pienestä pitäen tykännyt salaateista, mutta mun ongelma onkin siinä, että mä olen tykännyt myös aika paljon (ei-ehkä-niin-terveellisestä) muusta.
 
Viimeksi muokattu:

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Laitetaan tänne oma tarina, kun tässä vaiheessa, noin 10 kuukauden yritysten ja erehdysten jälkeen uskaltaa jo puhua elämäntaparempasta laihdutuskuurin sijaan. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, niin kyllä ainoa vaihtoehto on hiljalleen omaksua sellaiset uudet tavat ja käytännöt, mitä pystyy ylläpitämään. Itsestäänselvää, mutta sanon sen kuitenkin: kukaan ei pysty olemaan loppuelämää laihdutuskuurilla. Lisäksi kaikesta kirjaviisaudesta huolimatta matka on itselläkin ollut melkoinen yritysten ja erehdysten ja lipsumisten kautta tapahtunut metamorfoosi.

Minulla on tässä muutoksessa auttanut seuraavat alla listatut "kulmakivet", jotka olen pikku hiljaa omaksunut osaksi normaalia arkea (ei pidä sisällä yllätyksiä tai mitään mystisiä uusia jippoja..) Ehkä suurimpana yllätyksenä, että ruoka itsessään ei näyttele niin suurta roolia tässä listauksessa, kuten kuvitella saattaisi. Kuten Kari Runk totesikin tuossa yllä; jos pääosin syö "puhdasta ruokaa" niin sitä saa kyllä syödä niin paljon, että tuskin nälkä ainakaan vaivaa.

1. Mässy-päivä... Tämä auttoi oikeasti henkisesti rakentamaan niljakkaan selkärankaa kohti teräsmiehen vastaavaa... Kun tietää, että kerta viikkoon saa "luvan kanssa", niin kyllä se vaan helpottaa roskaruoka-retkahduksissa, mitä ennen tuli harrastettua. Tiedätte tunteen.. ajelet nälkäisenä illalla töistä kotiin, niin paljon helpompaa oli tilata jotain himaan (yleensä epäterveellistä), kuin alkaa itse kokkailemaan. Mässypäivän ansiosta voin luvata itselle, että ei tänään kuomaseni, odota lauantaille. Ja sitten kun se mässy-päivä tulee, niin yllättävän usein silloinkin ruoka on varsin terveellisellä pohjalla, kun se mielihalu on jo selätetty. Olisin etukäteen luullut, että aamupala mässypäivinä olisi ollut mallia tex-mex, lounas hampurilainen ja päivällinen pizza ja kyytipojaksi joka aterialla kaljaa, mutta ei se siihen kuitenkaan ole mennyt, heh

Karkit ja muut makeiset eivät koskaan ole olleet minun suuri heikkous, joten niitä en tähän ole alkanut omalla kohdallani sen enempää listaamaan. Mutta uskon tämän mässypäivä-metodin toimivan myös makeishimon yllättäessä...

2. Alkoholinkulutuksen radikaali vähentäminen. Tässä en vielä ole varmastikaan mikään malliesimerkki, mutta nyt kulutus on luokkaa kerta tai pari viikossa lasillinen tai kaksi viiniä ruoan kanssa ja korkeintaan kerta viikkoon enempi, silloinkin kuitenkin maksimissaan 6-8 annosta. Sitten korkki kiinni. Verrattuna aikaisempaan kulutukseen siinä on kuitenkin aika huima prosentuaalinen vähennys :-)

3. Perunan/riisin/pastan puolittaminen lautaselta ja salaattia/juureksia vastaava määrä tilalle. Toimii kuin junan vessa, joten turha tehdä asiaa monimutkaisemmaksi. En ole siis jättänyt hiilareita pois, koska kyllä niitä kuitenkin treenatessa tarvitsee, mutta annoskoko niiden osalta on paljon pienempi kuin ennen. Vihannesten, juuresten ja pitkälti myös tuoreiden hedelmien osalta en välitä tuon taivaallista niiden sisältämästä hiilarimäärästä. Alkuun (ensimmäiset kuukaudet..) pyrin syömään lounailla pelkästään salaatin tai keiton, mutta nyt syön aika vapaasti mitä milloinkin. Mulla on duunin vuoksi niin paljon lounas- ja päivällistapaamisia, että homma meni jo vähän hankalaksi.. Olen myös pitänyt huolen siitä, että syön vähintään neljä kertaa viikossa kalaa (lounas tai päivällinen..) proteiinilähteenä. En tiedä, onko sillä painon suhteen mitään merkitystä, mutta uskon sen olevan ainakin terveellistä.

4. Aamupalan lisääminen ruokarytmiin. En ollut ennen aamupala-ihminen, en sitten yhtään. Siitä seurauksena oli "negatiivinen kierre", eli jouduin syömään tukevan lounaan ja sitten taas parin tunnin ähkyn kautta ilman ruokaa päivälliseen saakka. Aamupalan myötä pystyn syömään kevyen lounaan ja senkin aiempaa myöhemmin, jonka ansiosta sitten pärjään ihan hyvin illalliseen ilman että taas on sudennälkä ja vältyn iltasyöpöttelyltä. Monet vannovat vielä tätäkin tiheämmän ruokarytmin nimiin, mutta tämä tuntuu toimivan minulle. Aamupalan lisäämisen lisäksi avainasemassa on myöhäisempi lounas (klo 13-14 välillä ja myöhäisempi illallinen, noin klo 19:30-20:30.

5. Ja sitten se ikivanha totuus... Ei yksin ruokavalio tai liikunta vaan molemmat! Olen kokeillut saada painoa alas vähentämällä syömistä sekä olen kokeillut ylläpitää painoa tiukalla liikunnalla. Kumpikin toimii niin kauan, kun ei sorru tai sairastu, mutta huomattavasti vaikeampaa painonhallinta on vain toiseen noista satsaamalla.

Liikunnan osalta ainakin allekirjoittaneelle kaikkein vaikeinta oli luoda kalenteriin tilaa säännölliselle liikunnalle hektisestä työstä ja siihen liittyvästä matkustamisesta johtuen. Olen erilaisten yritysten ja erehdysten jälkeen päätynyt treenaamaan arki-aamuisin ennen töitä, vaikka vain joitakin kuukausia sitten pidin tätä täysin mahdottomana ajatuksena. Herätys 6:30, nopea s-postien tsekkaaminen ja kiireellisimpiin työviesteihin vastaaminen. Siitä vartin yli seiska jo salilla tai uima-altaalla ja 45 minuutin treeni ja suihkun kautta töissä joskus puoli ysin aikaan, joka arki-aamu! Treeniaika lyhentynyt aika selvästi, mutta vastaavasti treenaan nyt säännöllisesti vähintään 5 kertaa viikossa, Viikkotasolla treenaaminen on lisääntynyt noin puolellatoista tunnilla. Negatiivisena puolena, että illalla nukkumatti hiipii yökylään jo reilusti ennen puoltayötä, joten arkipäivät ovat aika spartalaisia tätänykyä.

6. Hyötyliikunta, joka mun kohdalla on tarkoittanut hyvästejä hissille. Kun ravaa 4-8 kertaa päivässä sekä töissä että himassa portaat ylös viidenteen kerrokseen, niin kyllä se vaan toimii. Eron huomaa, kun joskus, ilmeisesti kohteliaisuus-syistä, työkaverit, asiakkaat tai vieraat haluavat kävellä portaat mun kanssa ylös (vaikka kehottaisin ottamaan hissin) ja niillä piruparoilla meinaa pumppu leikata kiinni viidenteen kerrokseen päästyään.

(7.) Työn alla... Kerta viikkoon puhdas kasvisruokapäivä. Se, että homma ei ole vielä täysin hallussa ei ole niinkään kyse itse ruoasta, vaan pinttyneistä tavoista. Hyvää kasvisruokaa on kyllä tarjolla.

Näillä minä olen nyt kohta kymmenisen kuukautta keventänyt hiljalleen. Painoa on lähtenyt erittäin tasaisesti noin kilo tai puolitoista kiloa kuukaudessa, (paitsi kun olin 6 viikkoa alkoholilakossa, niin silloin lähti enempi). Varmasti nopeamminkin saa tuloksia aikaan, mutta mulla kupletin juonena on ollut opetella yritysten ja erehdysten kautta sellaisia tapoja, jotka saan osaksi normaalia arkea. Se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle!

Negatiivisena puolena, että vaimo on muuttunut mustasukkaisemmaksi, kun mies komistuu :-). Kyllä se läski vaan vanhentaa. Paitsi ei sekään ole hyvän näköistä jos kehon rasvaa ei ole ollenkaan kropassa. Sellainen ohut terve laardikerros on hyvä olla olemassa suojaamassa rypyiltä ja muilta (vanhenemisen) uurteilta...
 
Viimeksi muokattu:

Nick Neim

Jäsen
Hieman omia ajatuksia kun on projekti käynnissä. Tai ei niinkään projekti, vaan ihan pysyvämpää muutosta. Hyvin on painonpudotus alkanut, ja kolmannes tavoitteesta suoritettu n. 5 viikossa, mikä on ihan kiitettävä tahti. Ehkä turhankin nopea, tai no en tiedä kun pudotettavaakin on paljon. Mitathan olivat järkyttävät 186cm/128,8kg tammikuun puolivälissä, ja nuo kertovat kaiken oleellisen liikkumisesta sekä elintavoista. Aika paljon on paino viime vuosina taas noussut, kun armeijassa muutama vuosi takaperin käytiin satasen tienoilla. Tänään meni ensimmäinen kymppi rikki ja aamulla vaaka näytti 118,2 kg.
Jatketaan päivittelyä kuukauden takaa. Tällä hetkellä vaa'alla komeilee lukemat 114,4 kg, johon olen sinänsä ihan tyytyväinen, ja alusta paino on pudonnut siis melkein 14,5 kiloa tuosta tammikuun puolivälistä. Ei toki ole kuin kilo/viikko tahtia tuosta edellisestä päivityksestä, mutta se(kin) on ihan sopiva tahti alun hurjastelujen jälkeen. Muutenkin tämä kyseinen viikko on ollut todellinen off-viikko kuntoilun suhteen, ja hieman olen ottanut myös vapauksia suuhun laitetusta ruoasta. Suurin syy tähän on kuningasalkoholi, jota tuli viime viikonlopun odotetulla risteilyllä nautittua. Kroppa huusi hoosiannaa aina keskiviikolle asti, kun väsymys ja krapula tuntuivat painavan vielä silloinkin todenteolla päällensä. Duunissa tuli liikuttua normaalisti, mutta kuntosalit ovat tällä viikolla jääneet väliin, joskin tänään on tarkoitus taas jatkaa. Tällainen lepo teki kyllä pääkopallekin todella hyvää.

Positiivista tosiaan tässä viikossa on se, että paino ei ole noussut kuin vajaan puoli kiloa, huolimatta ryyppäämisistä ja ulkona syömisistä. 114 kilossa käytiin viime viikolla parhaimmillaan ennen tuota laivareissua. Alkoholin merkitystä ei kyllä voi todellakaan väheksyä tällaisissa "projekteissa" (= kuten aikaisemmin tuolla mainitsinkin, tämän ei ole tarkoitus olla mikään projekti/dieetti, vaan ihan pysyvämpää muutosta) koska vaikutukset kestävät huomattavasti nautittua iltaa tai edes siitä seuraavaa iltaa pidempään. Uni on huonolaatuista, yleinen olotila on "ei vittu kykene" -tyyppistä ajattelua sekä roskaruokakin maistuu paremmalta kuin ennen. Siinä menee lähes koko viikko pipariksi, ja entistä enemmän sitä tulee ajateltua, että onko tässä juomisessakaan mitään vitun järkeä. Tosin tuollainen puoli vuotta ennen sovittu risteily on OK, koska sielläkin oli (odotetusti) helvetin hauskaa hyvällä kaveriporukalla. Muutenhan tämän reippaan parin kuukauden aikana ei ole alkomahoolia pahemmin tullut nautittua. Saa nähdä mitä kesä tuo sillä rintamalla tullessaan.

Positiivisin mielin tässä voi jatkaa taukoviikosta huolimatta, ja ehkä elo- tai syyskuussa paukkuu jo satanen rikki?
 

Giba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kainalniemen Hiki
Katsoin helmikuun alussa peiliin, taas kerran. Olutta, pizaa, hampurilaisia sun muuta suusta alas tiheään viimeiset kolme vuotta. Peiliin katsoessa päätin, että nyt perkele äijä alkaa muodonmuutos. Pituutta 175 cm ja vaaka näytti 112 kg!! Verenpaineet alkoi olla tapissa ja kolesterolit koholla suht reippaasti. Pippelikään ei vatsan takaa enää näkynyt. Sukkia ei saanut jalkaan ilman puuskutusta, varpaiden kynsien leikkuu lähes mahdoton tehtävä yms yms yms.

Ruokavalio uusiksi, lähes jokailtaiseksi muodostunut parin oluen ottaminen jäi pois. Viikonloppuisin tuli tilsittyä sitten alkoa ihan huolella. Koirakin katsoi, että miksi et enää tee pitkiä lenkkejä kanssani??

Viikko 8 tätä elämäntapamuutosta menossa. Vaaka näyttää 95 kiloa, yksi kolmesta leuasta on hävinnyt, kohta se toinenkin ylimääräinen. Vanhat, lähes käyttämättömät vaatteet alkavat tulla käyttöön. Ruokavalio on pysynyt hyvin hallussa, eikä pizzoja ja hampurilaisia tee enää oikeastaan mielikään. Koiran kanssa tulee ulkoiltua 3-5 tuntia päivässä reipasta kävelyä, nyt jaksaa jo juostakin pieniä matkoja. Puijon rappuset alkaa tulla tutuksi ja pyöräkin alkaa olla huollettu kesää varten.

Tavoitteeseen on vielä matkaa 15-20 kiloa. Läskit ovat saaneet kyytiä hyvin helpostikkin, itsekuriahan tämä ainakin minun kohdalla vaatii. Laihduttanut olen ennenkin mutta kilot tulleet takaisin korkojen kanssa. Mutta nyt olen päättänyt, että tämä on viimeinen kerta kun joudun laihduttamaan. Itse en tähän projektiin ole tarvinnut mitään trainereita tai ulkopuolisten neuvoja.

Tsemppiä kaikille muillekkin tuleville ex-pullukoille.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
3-5 tuntia _päivässä_ koiran kanssa ulkoilua vaatii kyllä muutakin kuin itsekuria, en ihan keksi mistä tuollainen aika normaalin ihmisen kohdalla revitään.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
C9-kuuri päällä taas ja kaksi ekaa kidutuspäivää takana. Kaksi päivää meni vedellä, kahvilla, noilla litkuilla ja kahdella omenalla. Tiedän, että ns. vapaita kasviksia olisi voinut enemmän tankata, mutta ei oikein maistunut ja ajattelin, että rankaistaan itseä nyt sitten kunnolla. Siihen päälle pitkät kävelylenkit ja raskaat työpäivät, niin eilen illalla oli kyllä ukko piipussa. Sokerit oli niin alhaalla, että oli pakko napata lusikallinen hunajaa, ettei mennyt taju.

Nyt mennään lounaalle johonkin miisukisuki-baariin ja kanaa, kasviksia ja naudanlihaa pikkuisen aion tankata. Riisit ja muut hiilarit passaan.

Teen nyt toista kertaa tätä kuuria ja toimii mulle. En edes uskaltautunut puntariin, enkä asettanut mitään tavoitteita. Kyllä peili kertoo sen tarvittavan. Ensimmäisen kerran jälkeen, en suinkaan juossut kuola suusta valuen pitsalle, vaan annoskoot ovat kautta linjan vähentyneet (vaikka en ole ennenkään mikään suursyömäri ollut). Aika rauhallisesti on mennyt, toki pääsiäisenä tehtiin jos jonkun sorttista paistia, mutta jotenkin se kasvisenemmistö on lautaselle ilmestynyt. Mutta ei minusta kyllä kasvisrouhijaksi ole, en vaan yksinkertaisesti pysty väyläämään salaattia sellaisia määriä, että elossa pysyisin. Ja soija maistuu karsealle minun suussani.

Katotaan nyt pitkässä juoksussa, miten tekemäni muutokset näkyy. Mitään paineita en ota.
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
Ensimmäisen kolmen viikon jälkeen tippui paino 9kg ja nyt on noin kuudessa viikossa paino muuttunut 94,5 -> 81kg.

Kunto on kyllä noussut ihan perkeleesti mutta onkohan tämä muutos ollut vähän liiankin nopea? Noh, fyysinen kunto on ainakin parempi kuin varmaan viimeiseen 15:sta vuoteen.

Päivitellään nyt vähän. Eli nyt on paino mennyt tuonne 78-79kg:n tienoille. Syömiseen on tullut tolkkua terveellisen ja sopivan määrän mukaan ja silloin tällöin tullut kaljoiteltuakin. Liikkuminen on 5-6 kertaa viikossa, tosin parin viime viikon aikana tuli liikuttua sen verran paljon että iski jalat vähän jumiin. Pääsiäisen kolmen päivän tauko teki hyvää; tämän viikon lenkit meni paljon helpommin.

Kunto on tosiaan noussut; 7km:n lenkki menee kolmeen varttiin kun suuren osan lenkistä pystyy hölkkäämään hyvää vauhtia ja kävelykin on aikasen ripeää. Kuntosalilla menee soutulaitetta parissakymmenessä minuutissa sen 5km ja siihen päälle vielä kuntopyörää 20min + 500m uintia; tämä siis pari kertaa viikossa.

On kyllä ollut fyysisesti loistava olo ja kroppa on oikeesti hyvässä kunnossa. Ja sen olen huomannut että naisia tuntuis olevan saatavilla aivan perkeleesti, kai hyvällä kondiksella on siihenkin joku yhteys.
 

Giba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kainalniemen Hiki
3-5 tuntia _päivässä_ koiran kanssa ulkoilua vaatii kyllä muutakin kuin itsekuria, en ihan keksi mistä tuollainen aika normaalin ihmisen kohdalla revitään.

Olenko sanonut missään vaiheessa olevani normaali?

Vuorotyöläisenä aamuvuoron ollessa tunti aamulla, pari tuntia töiden jälkeen ja illasta tunti. Iltavuoron ollessa kyseessä aamupäivällä 2 tuntia ja illasta tunti. Vapaapäivinä miten sattuu. Työmatkaan menee fillarilla noin 15 min suuntaansa. Joten en nyt näe tässä mitään ihmeellistä omalla kohdallani ajan suhteen.

Itsekurilla tarkoitin lähinnä ruokavaliota ja siinä pysymistä.
 

Jarner

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP. Philadelphia Flyers. Man United. JJK.
4 vuotta tuli maattua laakereilla tekemättä oikeastaan yhtään mitään ja kun paino meni yli 90:n kilon, niin oli tehtävä päätös että kaljan tissuttelu ja pizzojen mättämisen on loputtava.

Nyt on tullut treenattua sellaista puoltatoista tuntia - yhtä tuntia päivässä viidesti viikossa ja vaaka näytti tämän aamun treenin jälkeen 81.5 kg. Sykemittarin kun sain tuossa lahjaksi, niin kummasti se kiinnostus urheiluun kasvoi. Kalorien kulutus vaihtelee 500 ja 1000 kcal välillä päivässä ja annoskoot on pienentyny radikaalisti.

Onpas mukavan kevyt ja raikas fiilis :)
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Täälläkin alkoi lähestyä paino pikkuhiljaa sitä miehistä sataa kiloa, joka on toki mennyt aiemmin komeasti rikkikin, mutta nyt oli siis aihetta alkaa toimiin. Paino kanssa alkamaan kasilla, muutenhan luullaan heteroksi.

Niin ja se hyvä puoli tässä vielä on että kisakatsomoon kertynyt jo ihan mukavasti kaikkea kivaa naposteltavaa...
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Laihduttamisesta on tehty nykyään jotain tähtitiedettä. Läskeistä pääsee kyllä helposti eroon kun syö terveellisemmin ja liikkuu enemmän kuin ennen. Ei se sen vaikeampaa ole, jos oikeasti haluaa laihtua. Mutta läskeillä suurin ongelma onkin itsekuri ja itselleen valehtelu.
 

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Laihduttamisesta on tehty nykyään jotain tähtitiedettä. Läskeistä pääsee kyllä helposti eroon kun syö terveellisemmin ja liikkuu enemmän kuin ennen. Ei se sen vaikeampaa ole, jos oikeasti haluaa laihtua. Mutta läskeillä suurin ongelma onkin itsekuri ja itselleen valehtelu.
Tässä voi olla sinulle ehkä uutta tietoa: runsaasti laihduttaneen ihmisen aineenvaihdunta hidastuu, jolloin hänen täytyisi syödä reippaasti vähemmän, kuin aina normaalipainoisena olleen. Siis pysyvästi. Läskeistä pääsee eroon aika moni, mutta tuon faktan takia läskinsä laihduttaneen on huomattavan vaikea pysyä laihana. Jos mutun sijaan tiede kiinnostaa, niin tässä linkki: Fothergill et al.: Persistent metabolic adaptation 6 years after "The Biggest Loser" competition (Obesity 5/2016).
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös