Mainos

Kuinka päästä läskeistä eroon?

  • 588 648
  • 3 060

Jeffrey

Jäsen
No ei. Punainen liha on aika järjestään yhdistetty esimerkiksi kohonneeseen suolisto- ja peräsuolisyöpien riskiin. Siinä myös aiheesta vähän asiaa ammattikirjoittajan kynästä. kontekstista ja osittain lihan laadusta.

Kerro nyt vielä, että kuinka moni lihaa syömätön sairastuu näihin tauteihin, ja kuinka moni lihaa syövä vaikkapa nyt tuhatta ihmistä kohden. Erot lienee melko marginaalisia.

Vaikkapa tästä Huippu-urheilu - Urheilijat - Urheilijan ravitsemus - Ravintofysiologian pikakurssi - Proteiini - Sport.fi nyt melko korkean suomalaisen urheiluauktoriteetin ihan yleistietoa proteiinesta. Tämä siis ihan ihmisen day-to-day hyvinvointia, ei mitään sairastuuko nyt 4 vai 5, 10 000 ihmisestä syöpään jossain elämänsä vaiheessa.
 

sinikettu

Jäsen
Vaikkapa tästä Huippu-urheilu - Urheilijat - Urheilijan ravitsemus - Ravintofysiologian pikakurssi - Proteiini - Sport.fi nyt melko korkean suomalaisen urheiluauktoriteetin ihan yleistietoa proteiinesta. Tämä siis ihan ihmisen day-to-day hyvinvointia, ei mitään sairastuuko nyt 4 vai 5, 10 000 ihmisestä syöpään jossain elämänsä vaiheessa.
Aika yksinkertaistettua infoa. Urheilu ei ole terveyden edistämistä. Terveellinen proteiinin saanti ei ole urheilijan optimaalinen proteiinin saanti. Muutamia yleisiä kasviproteiinilähteitä yhdistelemällä on mahdollista saada täydellinen aminohappoprofiili (amino acid score), esimerkiksi viljoja ja palkokasveja yhdistämällä. Sen lisäksi esimerkiksi soijalla ja keltaisella herneellä on täydellinen aminohappoprofiini, ja esimerkiksi tattari pääsee niin lähelle täydellistä aminohappoprofiilia, että sillä voi käytännössä ajatella sellainen olevan. On sen lisäksi alkanut tulemaan pieniä viitteitä, että korkea proteiinin saanti vaikuttaa perustavanlaatuisesti solusykliin tai proliferaation esimerkiksi mTOR- ja IGF-1 aktivaatiolla, jotka on yhdistetty esim. erilaisten eliöiden eliniän vähenemiseen. Muistan lukeneeni laajan tutkimuksen, jonka tänne jonnekin ketjuun olen ainakin kertaalleen linkittänyt, jossa korkean proteiinin saannin ja IGF-1-tasot liitettiin lisääntyneeseen kuolleisuuteen ja muistaakseni pienempään elinikään ihmisillä.

En tosin tiedä, miten tämä liittyy punaisen lihan terveysvaikutuksiin. Tämä proteiini-argumentti on aika yleinen pro-liha-jengeillä, mutta se on lähemmin tarkasteltuna varsin köykäinen argumentti. Ilman mitään eläinkunnan proteiinia on mahdollista saada suhtkot helposti kaikkia tarvittavia aminohappoja, joskaan yksittäisistä ruoka-aineista se on harvinasta, mutta en ole koskaan kuullut, että joku söisi vain yhtä proteiinin lähdettä. Eläinkunnan tuotteista se voi toki olla helpompaa. Kalassa ja heraproteiinissä on btw parempi aminohappoprofiili kuin punaisessa lihassa.

Reduktionistiset argumentit tiettyjen ravintoaineiden paremmuudesta tietyssä tuotteessa ovat ylipäänsä äärimmäisen huonoja. Kaikissa ruuissa on sekä hyviä että huonoja puolia. Niiden kokonaisvaikutus on se mikä ratkaisee. Punaisen lihan kokonaisvaikutus on esimerkiksi lievästi negatiivinen. Kaikki ne hyvät puolet, jota punaisessa lihassa on, on mahdollista saada täysin sataprosenttisesti muista eläinkunnan tuotteista ilman negatiivisia vaikutuksia ja lähestulkoon sataprosenttisesti kasvikunnan tuotteista.

Siitähän tässä oli alunperin kyse, kun väitit, ettei punaisen lihan syönnillä ole terveysriskejä. Tutkimukset ovat eri mieltä. En yritä demonisoida eläinproteiineja tai lihaa, vaan todeta, että punaisella lihalla on aika vahvasti todettu lieviä negatiivisia terveysvaikutuksia. Punaisessa lihassa ei ole mitään korvaamatonta ja esimerkiksi kalojen syönti on lähestulkoon kaikilla mittareilla hyödyllisempää punaiseen lihaan nähden. On totta, etteivät monien epäterveelliseksi luokitelluiden ruoka-aineiden terveysriskit ole niin suuria yksilöllisellä tasolla. Kun otetaan kyseeseen miljoonien ihmisten populaatiot, vaikutukset alkavatkin yhtäkkiä eskaloitua.




Kerro nyt vielä, että kuinka moni lihaa syömätön sairastuu näihin tauteihin, ja kuinka moni lihaa syövä vaikkapa nyt tuhatta ihmistä kohden. Erot lienee melko marginaalisia.
Ei ole halua tuhlata aikaa tällaisen tiedon kaiveluun. Kaivele itse, jos kiinnostaa. Tuossa linkkaamassani jutussa alaotsikon Meta-analyses for red meat and processed meat jälkeen mainittu RR-arvoja erilaisissa meta-analyyseissä ja erilaisilla lihankäytöillä. RR tarkoittaa suhteellista riskiä verrokkeihin. Kun RR=1 riski on 0 %, 1.5 50 % korkeampi, 0.8 20 % matalampi jne. Useissa analyyseissä on esimerkiksi havaittu 20-30 prosentin kohonnutta riskiä suolistokanavan syöpiin, mikä on väestötasolla jo varsin merkittävä. Tuossa toisessa jutussa oli sitten muutaman muun sairaidet RR-arvoja ekassa kuvaajassa.
 
Viimeksi muokattu:

sinikettu

Jäsen
Muistan lukeneeni laajan tutkimuksen, jonka tänne jonnekin ketjuun olen ainakin kertaalleen linkittänyt, jossa korkean proteiinin saannin ja IGF-1-tasot liitettiin lisääntyneeseen kuolleisuuteen ja muistaakseni pienempään elinikään ihmisillä.
Tuossapa tuo on: Low Protein Intake is Associated with a Major Reduction in IGF-1, Cancer, and Overall Mortality in the 65 and Younger but Not Older Population Ja siinä toinen: IGF1 as predictor of all cause mortality and cardiovascular disease in an elderly population. - PubMed - NCBI

Pappaiässä proteiinin tankkaamisella saattaa ilmeisesti olla etua. Muutoin todennäköisesti ei. Tämä on aika lailla loogista, sillä vanhemmuuttaa keho alkaa turhan paljon heikkenemään ja ylipäänsä lihasmassan määrä vanhuksilla on assosioitu aika vahvasti hyvään kuntoon ja terveyteen.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Arsenal
Urhoa alkaa nyt pikkuhiljaa tympiä, kun mitään ei tapahdu.

Olin tuossa kymmenen vuotta sitten, reilu kolmikymppisenä, mitoissa 172/95. Varmaan lähes sata mittarissa pahimpaan aikaan, ei vaan tullut mitattua. Sittemmin palasin nuoruuden urheilulajien pariin, hiihtämään/juoksemaan/suunnistamaan ja parissa vuodessa kilomäärät olivat palautuneet fiksulle tasolle, 75-78 kilon tietämiin. Ai että olo oli hyvä. Toki tuossa rajuimmassa pudotusvaiheessa apuna oli myös pari liikuntatutkimusta, joihin tuli osallistuttua ja auttoivat kunnon kohotukseen, vaikka eivät painonpudotustutkimuksia olleetkaan. Elämäntavat olivat tuossa vaiheessa ns. normaalit; autolla joka paikkaan, päivän aikaan järkyttävän suuri lounas, illalla lenkki, mutta ei mitään syömistä (korkeintaan leipäpala tai hedelmä). Viikonloppuisin myös iltasyöminen oli sallittua.

Elämäntilanteessa ajankäytölliset haasteet tekivät muutama vuosi sitten sen, että urheilua oli karsittava ja paino luonnollisesti pomppasi tuonne lukemiin 84-86 kiloa. Lenkkeilin kuitenkin reilusti edelleen, mutta lenkkeilykerrat vähenivät ja painottuivat viikonloppujen pitkiin lenkkeihin. Koska olen myös jonkin verran Excel-pervo, aloin kolme vuotta sitten tarkkailemaan liikuntamääriäni ja laatujani nykyisellä tavalla ja nyt alkaa ärsyttää.

Niin, kolme vuotta sitten painoni oli 84 kg, josta ajattelin pyrkiväni 80 kiloon. Kuvittelin, että tämä tapahtuu palauttamalla liikuntamäärät tuohon pari vuotta aiemmin harrastetulle tasolle, jossa paino tuli alaspäin koko ajan. No, kolmas tilastointivuosi lähenee loppuaan ja paino oli tänä aamuna 89,6 kg. Erityisesti tämän vuoden saldo on surullinen: +3,1 kg, vaikka liikunnan määrä on isoin näistä seurantavuosista ja tietyiltä osin reilusti isompi kuin noina kovina painonpudotusvuosinani. Ruokailutottumukseni ovat pysyneet suurin piirtein samana, mutta tänä vuonna tuon vaa'an katselu on vituttanut niin paljon, että olen myös tätä alkanut koko ajan tietoisesti parantaa. Edelleen aamupala ja lounas ovat isoimmat, mutta lounasannos on pienentynyt ja puolet siitä on kasviksia. Iltaisin en edelleenkään harrasta syömistä kuin viikonloppuisin, mutta olen pyrkinyt nappaamaan nuo leipäpalaset ja hedelmät muutaman tunnin välein, jotta kropalla on työstettävää pitkin pitkää iltapäivää/iltaa. Lisäksi olen tietoisesti lisännyt hyötyaktiviteetteja; kävelen kaikki portaat ja usein käytän lounastauosta osan kävelyyn, en pelkkään syömiseen. Seuraan mm. askelmääriä ja niissä on lähes 10 % kasvu viime vuoteen verrattuna.

Noista liikuntamääristä: lähes kaikki on kestävyysurheilua; juoksua, pyöräilyä ja talvella hiihtoa. Määrät jalkaisin 4 - 7 tuntia per viikko viitenä harjoituksena, pk-syketasolla tuosta suurin osa (1-2 harjoitusta per viikko kovemmalla sykkeellä). Lihaskuntoon kuntopiirin omaisesti 0,5-1 tunti per viikko, lihasmassan kasvusta ei siis ole kyse (ja peilikin kertoo, että ylipaino kertyy vatsaan). Hiihtokaudella tuntimäärät ja syketasot nousevat (tunteina jopa 10 - 12), mutta siitä huolimatta olen yleensä ollut vuoden pienimmässä painossa näin myöhäissyksyllä, kun jalkaisin lenkkeily on suurimmillaan.
Urheilussa suorituskyky on aika lailla samassa kuin kolme vuotta sittenkin. Viisi kiloa painavampi kroppa on rasitteena nopeissa ja sähäkissä lajeissa, mutta kyllä minä kevyesti pk-sykkeillä jaksan kahden tunnin juoksulenkin tai neljän tunnin hiihtoreissun.

Itse kaipaan siis vinkkejä ja ajatuksia, mistä tämä voi johtua? Voiko joku sisäelimien (kilpirauhasen?) vajaatoiminta hidastaa kulutusta? Miten tämmöisestä pääsee kiinni, onko siihen korjaustapoja? Onko jollakin vastaavia kokemuksia ja oletteko löytäneet apua? Toki tässä ikää tulee ja testosteronitaso varmasti laskee, mutta näin helvetisti se ei voi vaikuttaa, tai en 50-vuotiaana mahdu ovista sisään.
Toinen mihin kaipaan vinkkejä, koska sitä voisin myös Excel-pervona seurata: ruoan tai kalorien määrä. Miten te sen teette? Siis nautittujen kalorien. Kyllähän kaljatölkissä kerrotaan paljonko siinä kaloreita tulee, mutta miten lounas seisovasta pöydästä tai kotona väännetty jauhelihakastike, muussi ja salaatti? Mistä te revitte ruoan painon tai kalorimäärän?
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Itselläkin nelikymppisenä ihan sama ongelma, vyötärörasvaa on eniten vaikka urheilen mielestäni riittävästi.
Työ sen saamiseksi minimiin vaatii todella paljon kuria ja olenkin ainakin osittain antanut periksi, aina on kilo pari rasvaa vyötäröllä. En kiellä itseltä täysin herkkuja tai tiettyjä ruokia, mutta järkikin sanoo että sen arjen peruspilarit aamusta iltaan pitää olla terveellisiä ja maltillisia määriä, siis ne ruoat jotka toistuu päivästä toiseen.
Älä myöskään unohda lihashuoltoa varsinkaan keskivartalosta, se on yksi varmasti iso tekijä minkä monet unohtaa, polttaa tehokkaasti vyötäröltä rasvaa. Kaiken a ja o on vahva keskivartalo, vahvat syvät lihakset vatsassa ja selässä, silloin jaksat lenkkeillä ja muu urheilukin on helpompaa ja turvallisempaa kun tuki on coressa kohdillaan.

_
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Aika samanlaisten ongelmien parissa näyttävät muutkin painivan tuon keskivartalon suhteen. On se vaan vaikeaa tässä iässä. Edelleenkään en ymmärrä, miten osa hiukan varttuneemmista äijistä on kuitenkin hemmetin hyvässä kunnossa myös keskivartalon osalta? Elääkö ne täysin spartalaista elämää vai mikä heidän salaisuus on? Kyllähän vatsakummusta pääsee yleensä eroon kun vetää pitkää kestävyystreeniä, mutta sitten katoaa myös lihakset, joka ei ole toivottavaa, ainakaan allekirjoittaneelle.

Kyllä noin 6-8 tuntia aktiivista liikuntaa pitäisi riittää viikkotasolla ja siihen päälle normaali arjen hyötyliikunta.. ei yksinkertaisesti riitä aika enempään.

Sellaisen muutoksen olen huomannut itsessäni, että kasvikset ovat alkaneet maistua enemmän ja lihan kokonaismäärä on pienentynyt. Vannoutuneelle lihansyöjälle tämä on ollut samaan aikaan yllättävä ja positiivinen muutos. Ainoa ongelma siinä, että aika paljon saa kiinnittää huomiota siihen, ettei hiilareiden osuus kasva, vaan se ekstra tulisi oikeasti sieltä kasviksista ja jossain määrin hedelmistä. Siis selvyyden välttämiseksi... onhan niissä kasviksissakin hiilareita...
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Arsenal
Älä myöskään unohda lihashuoltoa varsinkaan keskivartalosta, se on yksi varmasti iso tekijä minkä monet unohtaa, polttaa tehokkaasti vyötäröltä rasvaa. Kaiken a ja o on vahva keskivartalo, vahvat syvät lihakset vatsassa ja selässä, silloin jaksat lenkkeillä ja muu urheilukin on helpompaa ja turvallisempaa kun tuki on coressa kohdillaan.

_

Tämä jäi mainitsematta. Keskivartalo on hyvässä kunnossa lihasten osalta, ne vaan ei näy päällepäin kaljamahan alta mitenkään. Teen noin viiden minuutin lankkuharjoitusta vähän varioiden muinakin päivinä kuin lihaskuntopäivänä, eikä se sieltä pitäisi jäädä kiinni...

Semmosta vielä mietin: kun nyt ei omilla harjoitusohjelmilla tämä tästä mihinkään näytä muuttuvan, onko kanssakärsijöillä suositella aktiivisen kuntoilijan painonpudotusohjelmaa? Käytän Polarin sykemittaria, mutta en ole löytänyt Polarin ohjelmista kuin näitä juoksutapahtumiin valmistavia treeniohjelmia, jotka lienevät vähän yksipuolisia painonpudotukseen.
 

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Muistan pari vuotta sitten lukeneeni tätä ketjua. Sen jälkeen on tapahtunut, ja BMI 44 on nyt BMI 23. Menetelmänä pätkäpaasto, eli olen pitänyt kaksi paastopäivää viikossa. Painonhallintaan käytän omaksumiani keinoja, arkiliikuntaa, syömisen tarkkailua, satunnaisia paastopäiviä. Suosittelen lämpimästi - maailma on aika erilainen paikka normaalipainoiselle.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihan sama kuinka paljon liikkuu ja urheilee jos syö liian paljon. Mitä vanhemmaksi tulee, niin sitä vähemmän ruokaa tarvitsee, koska vanhempana ei pysty elämään lähellekään yhtä aktiivista elämää. 6 - 8 tuntia liikuntaa viikossa on esimerkiksi varttuneemmalle ihmiselle aivan riittävästi melkein kenelle vaan. Jos ei paino tipu, niin silloin vika on ruokailutottumuksissa. Eli siinä, että syö liikaa ruokaa. Tämä oli itsestäänselvyys, missä en ole väärässä. Seuraava on mutua, mutta olen todennäköisesti oikeassa. Liikaan ruoan syöntiin johtavat yleensä miehillä aivan liian suuret annokset. Kun työpaikkaruokalassa tai muualla katselee kuinka paljon me miehet tungemme ruokaa lautaselle, niin ei ihme, että kaljamaha kasvaa. Salaatin syöntikään ei laihduta jos kaikkea muuta tunkee vatsaan liikaa. Vaikka joku lihaksikas bodari syö helvetisti, niin ei se tarkoita, että perus pentin pitäisi syödä yhtä paljon.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Ihan sama kuinka paljon liikkuu ja urheilee jos syö liian paljon. Mitä vanhemmaksi tulee, niin sitä vähemmän ruokaa tarvitsee, koska vanhempana ei pysty elämään lähellekään yhtä aktiivista elämää. 6 - 8 tuntia liikuntaa viikossa on esimerkiksi varttuneemmalle ihmiselle aivan riittävästi melkein kenelle vaan. Jos ei paino tipu, niin silloin vika on ruokailutottumuksissa. Eli siinä, että syö liikaa ruokaa...

Joo, ihan oikeassa tuossa olet. Olenkin nyt miettinyt, että onko tämänikäiselle ja tällä tasolla treenaavalle kaksi lämmintä ateriaa päivässä kuitenkaan tarpeen? Toisen (lounaan tai päivällisen) voisi kyllä varmaan korvata vaikkapa salaatilla. Sinänsä syödyn ruoan määrä on kyllä tipahtanut aika rajusti viime vuosien aikana, kun iski pelko perseeseen jutila-metamorfoosista. Ilmeisesti sitä safkaa on siltikin vielä liian paljon lautasella, vaikka olen yrittänyt noudattaa tuota kolmasosa mallia salaatin, lihan ja hiilareiden suhteen. Pitää varmaan hankkia pienemmät lautaset, heh

Aina myös sanotaan, että alkoholista tulee niitä ekstra-kiloja huomaamatta ja niinhän se varmaan usein onkin. Vähemmälle huomiolle jää kuitenkin se tosiasia (ainakin omalla kohdalla), että kun alkoholin kulutus on tippunut kolmannekseen "huippuvuosista" niin ruoka on alkanut maistua taas enemmän. Muutama (lue 4) lasillista viiniä töiden jälkeen tappaa aika tehokkaasti nälän tunteen. Varmasti kuitenkin terveellisempi näin.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Joo, ihan oikeassa tuossa olet. Olenkin nyt miettinyt, että onko tämänikäiselle ja tällä tasolla treenaavalle kaksi lämmintä ateriaa päivässä kuitenkaan tarpeen? Toisen (lounaan tai päivällisen) voisi kyllä varmaan korvata vaikkapa salaatilla. Sinänsä syödyn ruoan määrä on kyllä tipahtanut aika rajusti viime vuosien aikana, kun iski pelko perseeseen jutila-metamorfoosista. Ilmeisesti sitä safkaa on siltikin vielä liian paljon lautasella, vaikka olen yrittänyt noudattaa tuota kolmasosa mallia salaatin, lihan ja hiilareiden suhteen. Pitää varmaan hankkia pienemmät lautaset, heh

Aina myös sanotaan, että alkoholista tulee niitä ekstra-kiloja huomaamatta ja niinhän se varmaan usein onkin. Vähemmälle huomiolle jää kuitenkin se tosiasia (ainakin omalla kohdalla), että kun alkoholin kulutus on tippunut kolmannekseen "huippuvuosista" niin ruoka on alkanut maistua taas enemmän. Muutama (lue 4) lasillista viiniä töiden jälkeen tappaa aika tehokkaasti nälän tunteen. Varmasti kuitenkin terveellisempi näin.
AInakin itselleni on toiminut parhaiten 5 ateriaa päivässä. Näistä kaksi ovat niin kutsuttuja lämpimiä aterioita, mutta sillä ei varsinaisesti ole väliä. Kyse on ruoan kokonaismäärästä. Kokeile ottaa lautaselle puolet salaattia, 1/4 hiilaria ja 1/4 lihaa. Toki tämä on vain yksinkertaistua, kaikki salaatti ei ole terveellistä. Toiset myös syövät vähemmän aterioita, jolloin ateriakoot voivat olla suuremmat. Tykkään syödä lounaaksi töissä lämpimän ruoan, mutta myös kotona illemmalla. Olen huomannut, että kun syö säännöllisesti ja usein, niin oma vireystila pysyy terveenä, eikä ole tarvettakaan mättää suuria annoksia. Oma setti on tällainen:

  • Aamupuuro (1dl hiutaleita, hieman mustikoita sekä pari ruokalusikallista raejuustoa)
  • Lounas (mitä milloinkin)
  • Hedelmä
  • Päivällinen (mitä milloinkin)
  • Hedelmiä joka ilta, mutta sekä rahka+mysli jos nälkä
Toki joskus tulee syötyä myös esimerkiksi pizzaa. Kuitenkaan tuollaista pizzerian peruslättyä ei tarvitse syödä yhteen putkeen. Siitähän saa kaksi isoa tai kolme pienempää annosta, jotka riittävät aikuiselle ihan hyvin. Pienempi annos vie nälän ihan samalla tavalla ja kumma kyllä nälkä pysyy poissa lähes yhtä kauan.

Joskus saatan korvata aamupuuron leivällä. Tää on vain esimerkki. Salitreenin jälkeen toki tulee pienehkö palautusjuoma vedettyä myös.
 

Byvajet

Jäsen
Joo, ihan oikeassa tuossa olet. Olenkin nyt miettinyt, että onko tämänikäiselle ja tällä tasolla treenaavalle kaksi lämmintä ateriaa päivässä kuitenkaan tarpeen?

Minä syön nykyään erilaisten kokeiluiden jälkeen vain yhden jättikokoisen lämpimän aterian päivässä. Lisäksi syön illalla jotain pientä, mutta aina en sitäkään. Tällä tavoin oloni on hyvä, vatsa toimii, paino pysyy kurissa eikä nälkä vaivaa. Vaikka olisin syömättä 24 tuntia, niin silti oloni voi olla sellainen, että ei tee mieli ruokaa. Nälän huomaan vasta, kun rupean syömään.

Aterialla syön paljon kasviksia ja kohtuudella pääruokaa. Oloni ruokailun jälkeen on tukeva mutta ei ahdas. Esimerkiksi kevyt liikunta onnistuu hyvin.

En tätä kaikille missään tapauksessa suosittele, mutta kannustan kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja.

Minulla usein syömisessä muodostuu ongelmaksi se, että nälkä ei lähde. Siksi energiaa tulee liikaa. Jos ihminen syö esimerkiksi neljä kertaa päivässä ja jokaisella aterialla sipaisee naamaansa 100 kcalia liikaa (vajaa puolikas Tupla Maxi), niin se tietää alle kolmessa viikossa yhtä kiloa lisää.

Painonhallinnan perusta ainakin kypsemmällä iällä on kiistatta syömisessä, mutta syö vähemmän kuin kulutat on käytännön elämää ajatellen huono neuvo. Täytyy löytää keino, kuinka pystyy syömään vähemmän kuin kuluttaa. Itsekurilla saattaa selvitä aikansa, mutta lopulta se aina murtuu. On keksittävä muita tapoja, jos ei tahdo vain jojoilla.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toinen mihin kaipaan vinkkejä, koska sitä voisin myös Excel-pervona seurata: ruoan tai kalorien määrä. Miten te sen teette? Siis nautittujen kalorien. Kyllähän kaljatölkissä kerrotaan paljonko siinä kaloreita tulee, mutta miten lounas seisovasta pöydästä tai kotona väännetty jauhelihakastike, muussi ja salaatti? Mistä te revitte ruoan painon tai kalorimäärän?

Itse harrastin tuota jokunen vuosi sitten, ja onhan siinä omat haasteensa. Itse hyödynsin silloin Etusivu - Fineli -sivustoa, jossa oli tuohon aikaan hieno toiminto, nimeltään ruokakori. Sinne sai laittaa eri raaka-aineita desilitra- ja grammamäärinä, ja sivusto laski sitten kokonaiskalorit. Itse tein kotona väännettyjen ruokien suhteen niin, että lätkin tuonne ruokaan tulleet raaka-aineet parhaan arvioni mukaan, minkä jälkeen jaoin kokonaiskalorit annosten määrällä, jolloin sain arvion annoksen kalorimäärästä. Näitä annoskohtaisia kalorimääriä olikin sitten aika pian yksi välilehti täynnä. Sieltä otti sitten aina sopivimman. Ravintola-annokset ovat vaikeampia. Niitä pystyi myös arvailemaan Finelin tietokannan perusteella, mutta melkoista hakuammuntaa se oli.

Mutta ei se mitään, laihduttaessa tärkeintä onkin välttää ravintolassa syömistä. Kotiruoalla kalorimäärät pysyvät varmimmin kurissa.

Tuo Fineli meni uudistuksessa aivan päin persettä, ja tuota todella helppokäyttöistä ruokakori-toimintoa ei enää ole. Se viimeistään lopetti oman Excel-säätämiseni.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kun työpaikkaruokalassa tai muualla katselee kuinka paljon me miehet tungemme ruokaa lautaselle, niin ei ihme, että kaljamaha kasvaa. Salaatin syöntikään ei laihduta jos kaikkea muuta tunkee vatsaan liikaa. Vaikka joku lihaksikas bodari syö helvetisti, niin ei se tarkoita, että perus pentin pitäisi syödä yhtä paljon.

Tässä on hyvinkin paljon totuutta. Ihminen tuntuu olevan luonnostaan ahne, ja se näkyy juuri siinä, että lounaslinjastoilla monet lappavat lautasensa äärimmilleen. Lisäksi monesti leivät ja jälkiruoat kuuluvat myös hintaan, joten ne on ikään kuin "pakko ottaa". Itsekin huomaan syyllistyväni tähän perisyntiin silloin harvoin kun lounaslinjastoilla lounastan.

Itselleni sopii parhaiten omien eväiden syönti lounaalla. Silloin ei tule ahmittua liikaa. Kun vielä valitsee syömisestä sopivasti, ei tule ähkyä oloa tai väsymystä, mutta nälkä pysyy poissa päivällisaikaan asti.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Erilaisia ruokapäiväkirjasovelluksia löytyy reilusti, mulla oli viime lukuvuoden käytössäni FatSecret. Alkuun se tuntui aikamoiselta näpertelyltä, mutta koska mulla on aikalailla vakioaamupala ja osa ruoistakin toistuu säännöllisesti, ei aterioiden kokoaminen vienyt lopulta kuin hetken. Alkutiedot eli ikä, sukupuoli, aktiivisuustaso, paino yms. kehiin ja saa suuntaa-antavan energiatarpeen, siitä sitten tarpeen mukaan plussa- tai miinuskaloreille. Suosittelen tuota tai jotain vastaavaa luuriin.

Mä sanoisin, että ihan perusruokaa saa kyllä syödä aika älyttömästi lihoakseen, jos jätetään kermakastikkeet, juustokuorrutukset yms. energiapommit pois. Toki sokeri+rasvasetit ovat vielä pahempia. Kalaa, lihaa, kasviksia, riisiä, pastaa ja perunaa saa kyllä aika huoletta mättää.

Iltaruokailua on turha pelätä, jos ei vedä mitään övereitä ja varsinkin, jos on liikkunut juuri. Mulle aamupala on päivän tärkein juttu, lisäksi syön lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Tämä kaava on toistunut myös nyt reilun neljän viikon liikuntakiellon aikana, tosin viime aikoina on kyllä tullut syötyä herkkuja turhaan ja se yhdessä treenitauon on tehnyt hallaa. Kai sitä jollain mielihyvän kokemuksella on paikannut treenien tuomaa fiilistä.

Mutta, vanha sanonta kuuluu, että sixpack treenataan keittiössä.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Iltaruokailua on turha pelätä, jos ei vedä mitään övereitä ja varsinkin, jos on liikkunut juuri.
Iltaruokailusta lienee edelleenkin melko monta mielipidettä ravintotieteilijöiden joukossa. Muistan juuri jostain lukeneeni, että oikeastaan yks paskan hailee, mihin aikaan ateriansa syö, kunhan syö muuten järkevästi. Ja ihan sama koskee myös aamiaista ja sen merkitystä. Varmaan ainoita asioista, mistä nuo yleensäkin ovat samaa mieltä, on tuo rasvojen ja sokerin liiton vahingollisuus.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Iltaruokailusta lienee edelleenkin melko monta mielipidettä ravintotieteilijöiden joukossa. Muistan juuri jostain lukeneeni, että oikeastaan yks paskan hailee, mihin aikaan ateriansa syö, kunhan syö muuten järkevästi. Ja ihan sama koskee myös aamiaista ja sen merkitystä. Varmaan ainoita asioista, mistä nuo yleensäkin ovat samaa mieltä, on tuo rasvojen ja sokerin liiton vahingollisuus.
Jep. Oma aamupalan painottamiseni juontuu siitä, että tykkään ensinnäkin siitä aamuisesta rutiinista, jaksan sillä hyvin lounaaseen ja lisäksi vielä duunissani näen, miten moni nuori paskoo hommansa jättämällä sen väliin, joten olen tottunut saarnaamaan aamupalan tärkeydestä. Mulle siihen kuuluu pieni kulho kaurapuuroa voisilmällä, pari voileipää, paistettu muna, iso lasi marjasmoothieta ja kuppi kahvia.
 
Suosikkijoukkue
Arsenal
Erilaisia ruokapäiväkirjasovelluksia löytyy reilusti, mulla oli viime lukuvuoden käytössäni FatSecret. Alkuun se tuntui aikamoiselta näpertelyltä, mutta koska mulla on aikalailla vakioaamupala ja osa ruoistakin toistuu säännöllisesti, ei aterioiden kokoaminen vienyt lopulta kuin hetken. Alkutiedot eli ikä, sukupuoli, aktiivisuustaso, paino yms. kehiin ja saa suuntaa-antavan energiatarpeen, siitä sitten tarpeen mukaan plussa- tai miinuskaloreille. Suosittelen tuota tai jotain vastaavaa luuriin.

Mä sanoisin, että ihan perusruokaa saa kyllä syödä aika älyttömästi lihoakseen, jos jätetään kermakastikkeet, juustokuorrutukset yms. energiapommit pois. Toki sokeri+rasvasetit ovat vielä pahempia. Kalaa, lihaa, kasviksia, riisiä, pastaa ja perunaa saa kyllä aika huoletta mättää.

Pitääpä kokeilla jotain tuommoista.

Tuohon toiseen kappaleeseen: jos luit nuo minun liikuntamäärät ja askelmäärät on jotain 12 000 per arkipäivä (keskiarvo ja mediaani) ja väitän, että syön ihan perusruokaa. En syö pullaa tai leivonnaisia ollenkaan, puolet lautasesta peittyy kasviksilla ja alkoholin käyttökin on aika vähäistä, niin onhan tämä nyt perkele vaikeaa. Pikaruokia tai eineksiä en harrasta, pizzaa ehkä kerran kuussa. Syön lounaani seisovissa pöydissä keskustan ravintoloissa, jotka nyt ei ole pahimmasta päästä. Määrä on lounaalla toki iso, mutta kun päivällistä en syö, luulisi homman olevan jollakin tavalla linjassa. Viikonvaihteen ruoat laitan itse, eikä ne tästä ainakaan pahempaan suuntaan mene. Askelmäärätkin reilusti isommat (18-20 000).

Enhän minä näitä ihmettelisi, jos en tietäisi liikuntamäärieni selkeästi kasvaneen, ruokavalion tervehtyneen ja painon lisääntyneen samaan aikaan. Saakeli.
 

ElmerMoody

Jäsen
Suosikkijoukkue
✦ IFK ✦
Muistan pari vuotta sitten lukeneeni tätä ketjua. Sen jälkeen on tapahtunut, ja BMI 44 on nyt BMI 23. Menetelmänä pätkäpaasto, eli olen pitänyt kaksi paastopäivää viikossa. Painonhallintaan käytän omaksumiani keinoja, arkiliikuntaa, syömisen tarkkailua, satunnaisia paastopäiviä. Suosittelen lämpimästi - maailma on aika erilainen paikka normaalipainoiselle.

Wau! Upeeta. Suuret onnittelut hienosta duunista! Haluatko avata noita metodeitasi vielä tarkemmin?
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
paljon hyvää pohdintaa ja antaa motvaatiota taas itsellenikin tehdä taas uusia korjausliikeitä ruokavalion ja ruokailutottumusten osalta. Pari juttua lähtee nyt välittömästi "vaihtoon".

1. Ateriaväliä tiheämmäksi.. Käytännössä syön ainoastaan kolme kertaa päivässä eli iltapäivälle tuon mukaan hedelmän välipalana myös niille päiville jolloin en treenaa.
2. Täytyy ottaa tuo lautasmalli käyttöön, jossa lihaa/kalaa neljäsosa ja perunaa/pastaa/riisiä neljäsosa ja puolet salaattia. Jos ei alkuun riitä, niin syödään sitten salaattia hiukan enemmän.
3. Veikkaan, että mun suurin kompastuskivi on siinä, että yli puolet viikon (14) lämpimästä) ateriasta tulee syötyä ravintolassa, jossa annosten kalorimäärää on paljon vaikeampi kontroloida. Kokkien salaisuus on suolan, sokerin ja rasvan/öljyn runsas käyttö eli veikkaisin että paljon epäterveellisempää kuin kotona kokatessa. Eväiden teko ei oikein kiinnosta ja kalenteri täyttyy muutenkin lounas- tai päivällistapaamisista, joten täytyy alkaa syömään ravintoloissa pääasiassa kasvista tai kalaa ja nekin terveellisemmin valmistettuna
4. Niille päiville jolloin en treenaa, hiilarit minimiin, eli lämpimistä aterioista voi aivan hyvin vähentää tai jättää kokonaan pois riisin/pastan/perunan
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
...Enhän minä näitä ihmettelisi, jos en tietäisi liikuntamäärieni selkeästi kasvaneen, ruokavalion tervehtyneen ja painon lisääntyneen samaan aikaan. Saakeli.

Tämä ei tietenkään selitä vatsakummun kasvamista, mutta olethan ottanut huomioon tuossa painon kasvussa, että treenattu lihas painaa neljä kertaa enemmän kuin vastaavan kokoinen pala rasvaa? Sanoit, että olet treenannut paljon enemmän joten veikkaisin, että ainakin osa painonnoususta selittyy tuollakin? Treenasin yhden syksyn personal trainerin opastuksella ja hän sanoi, että tämä painonnousu treenaamisesta huolimatta on kova paikka varsinkin monelle naiselle, vaikka kiinteytymistä sinänsä tapahtuu aivan silmiinnähtävästi. Sanoi, että osa asiakkaista jopa luovutti treenaamisen tämän vuoksi, kun paino ei laskenut tai alkuun jopa hiukan nousi.

Eikös käsite laiha läski viittaa käänteisesti hiukan tähän.. eli kaveri jolla painoindeksi sinänsä ei osoita (ainakaan merkittävää) ylipainoa, mutta kun lihasta ei ole kropassa ollenkaan, niin sitä rasvaa on silti liikaa? Mulla on tismalleen samanpituinen kaveri kuin itsekin olen ja hän painaa viitisen kiloa vähemmän ja on silti paljon heikommassa kunnossa fyysisesti. Lihaksia ei juuri ole, mutta keskivartalo ja man-boobsit ihan kiitettävät. Huvittaa ajatuskin, että pelkkää painoindeksiä tarkastellen hänen voi arvioida olevan minua paremmassa kunnossa. Minä juoksen 21 kilometriä kuitenkin alle kahteen tuntiin, hän 210 metriä kahteen minuuttiin ja rasvaprosenttini on takuuvarmasti pienempi kuin hänellä
 
Viimeksi muokattu:

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Päivän YLE:n uutinen: https://yle.fi/uutiset/3-9876415 (WHO: Lasten lihavuus kasvanut kymmenkertaiseksi vuodesta 1975)

Onhan tämä ihan silminkin nähtävissä. Eräs puolituttu liikunnanopettaja kommentoi myös kesällä, että samalla ovat laskeneet lasten ja nuorten fyysinen kunto. Tulokset lihaskuntotesteissä, juoksussa jne. ovat merkittävästi laskeneet kautta linjan ihan viimeisen parinkymmenen vuoden aikanakin. Lapsia tästä on tietysti turha syyttää, vaan vanhempien on kannettava vastuu. Lapsenkin on niin paljon helpompi jäädä iPadin ääreen sen sijaan että menisi ulos leikkimään ja pelaamaan pihapelejä. Meillä kotisäännöt ovat tältä osin selvät; netissä/somessa arkisin maksimissaan tunti Kun ei ole "tekemistä" sisällä, niin kummasti alkaa kiinnostaa ulkojutut. Kiva nähdä, että tämä on nyt tarttunut naapuriston lapsiinkin. Lähes joka ilta on joku peli tai leikki menossa pihallamme. Samalla hioutuvat myös sosiaaliset taidot ryhmässä sääntöjä ja tuloksia ratkottaessa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Pitääpä kokeilla jotain tuommoista.

Tuohon toiseen kappaleeseen: jos luit nuo minun liikuntamäärät ja askelmäärät on jotain 12 000 per arkipäivä (keskiarvo ja mediaani) ja väitän, että syön ihan perusruokaa. En syö pullaa tai leivonnaisia ollenkaan, puolet lautasesta peittyy kasviksilla ja alkoholin käyttökin on aika vähäistä, niin onhan tämä nyt perkele vaikeaa. Pikaruokia tai eineksiä en harrasta, pizzaa ehkä kerran kuussa. Syön lounaani seisovissa pöydissä keskustan ravintoloissa, jotka nyt ei ole pahimmasta päästä. Määrä on lounaalla toki iso, mutta kun päivällistä en syö, luulisi homman olevan jollakin tavalla linjassa. Viikonvaihteen ruoat laitan itse, eikä ne tästä ainakaan pahempaan suuntaan mene. Askelmäärätkin reilusti isommat (18-20 000).

Enhän minä näitä ihmettelisi, jos en tietäisi liikuntamäärieni selkeästi kasvaneen, ruokavalion tervehtyneen ja painon lisääntyneen samaan aikaan. Saakeli.
Mä luulen, että kun otat ruokapäiväkirjan käyttöösi ja täytteet sitä säännöllisesti, sulle avautuu ihan uusi näkökulma asiaan jo viikon jälkeen. Ensinnäkin voi olla niin, että syöt lopulta kuitenkin liian vähän ja sulle on käynyt laihaläskit ka säästöliekit. Paljon liikkuvalla se kalorimäärä on yllättävän suuri ja sitä on terveellisesti aika vaikea haalia kasaan. Onko aineenvaihduntasi ollut kunnossa? En nyt ala antaa näin puoskaripohjalta mitään suuria ratkaisuja tilanteeseesi, mutta suosittelen pitämään mahdollisimman tarkkaa ja rehellistä ruokapäiväkirjaa, samalla saat makrot ja jopa mikroravintoaineetkin tietoosi ja ylipäätään hahmottuu se, mitä, miten paljon ja milloin syöt. Mun oma näkemykseni on, että yhden suuren aterian sijaan söisin kaksi normaalia, mutta tätä en ala rummuttaa sen enempää, kun en sun päiväohjelmastasi tiedä.
 

Tekila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Kaloreiden vahtaamiseen on myös Sulamo niminen palvelu ja siellä on hurjasti erilaisia ruokia, myös lounas annoksia laskettuna. Eli sen avulla voi jo saada suuntaa-antavat arviot työpaikkaruokalan ruoasta.

Itselleni on parhaiten toiminut se, että syön 5 kertaa päivässä. Yleensä aina on jo pienin nälän tunne ennen seuraavaa ruokaa, niin tietää että aineenvaihdunta toimii.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Hyvää pohdintaa edelleen. Monia totuuksia tullut esille.
Paasto on pirun tehokasta, myös nämä vajaan vuorokauden paastot. Itsellä ainakin kiristyi veltto vatsa kun pitää vuorokaudessa pitkän tauon/mini paaston eli esim klo 18 jälkeen ei mitään ruokaa ennen aamu ysin aamiaista tuollainen 15 tuntia hoikentaa jo selvästi. Toimi ainakin itsellä kun sitä kokeilin.

Jos lihasta treenaa niin kannattaa luottaa tosiaan enemmän peiliin kuin vaakaan. Näet kyllä peilistä lisääntyneet lihakset ja veltotkin paikat. Itse sain syvien vatsalihasten treenillä esiin vatsalihakset vaikka läskiä jonkun verran onkin. Aikaisemmin kun nuorena nyin vatsalihaksia rutistuksia salilaitteita jne niin ei näkynyt muodot yhtä hyvin kuin nyt kun treenaan vain vähän toistoja mutta säännöllisesti laadukkaasti maltilla pitäen jännitystä ja laskien rauhassa, kaikki kiire pois treenistä.

Isot ateriat taas ei toimi, ne vain venyttää vatsalaukkua ja vatsa huutaa enemmän nälkää jatkossakin.
Kuitupitoisista eväistä taas mulla ollut pitkään listalla ihan luomuomenaa ja näkkileipää, pystyn niillä ja vedellä menemään vaikka päivän läpi jos ei ole urheilua.

Fakta kuitenkin on tuo täällä mainittu että kun ei olla nuoria enään niin ravintoa tarvitsee vain murto-osan siitä mitä vuosia sitten. Moni ei tätä riittävää tiputusta tee ruokamäärissä. Ja tosiaan se ruokaympyrän suositussalaatti otetaan siihen ruoan lisäksi jolloin hyöty on aika minimaalinen ainakin laihduttamnisen kannalta.

_
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös