Kouvola on parempi kuin Lappeenranta

  • 97 613
  • 657

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Pietarin ja Viipurin mainitsin Lappeenrannan luontaisina kaupankäyntisuuntina historiallisia aikoja tarkoittaen. Eli joskus 1600-1700-luvuilla, kun jonkinlainen kaupungistuminen ylipäätään käynnistyi. Kyllä Suomessakin monen yrityksen juuret ja usean suvun rikkaudet ovat peräisin vuosisatojen takaa. Ja tätä takamatkaa on monen itäsuomalaisen edelleen vaikea kuroa kiinni.

Lisäksi Suomessa vielä se, että lännessä (lähinnä Pohjanmaa) maa on ollut sopivampaa maanviljelyksiin kuin vaikkapa Savossa tai Kainuussa. Ne on vähän eri mittakaavassa olleet siellä nuo pellot kuin idemmässä.
1800-luvun loppu ja 1900-luvun alku aina 1. maailmansodan puolelle saakka ja varsinkin sodan ensimmäisinä vuosina Pietari oli erityisesti Itä-Suomen, tai sen omistavan ja kauppaa tekevän luokan, rahakone. Imperiumin pääkaupunki vaurastutti lisäksi suurruhtinaskunnan kaakkoiskulman asukkaita aivan sieltä mitättömimmästä torpan rengistä lähtin, kun käsitöitä, maataloustuotteita, palveluita ja työvoimaa upposi rajattomasti Nevan suistoon. Suomen itsenäistymisen myötä ja lopullisesti Tarton rauhan myötä tämä satavuotinen tuottoisa kauppareitti sulkeutui, ja Itä-Suomen periferia-aseman sinetöi toinen maailmansota, jonka jälkeen Viipuri ja koillisen tehtaat luovutettiin Neukkulaan.

Historiallisesti lännestä on ollut yhteys meren kautta Baltiaan ja Ruotsiin. Tämä yhteys on säilynyt, vaikkakin muuttanut muotoaan ymmärrettävästi historian myötä. Idässä vastaavaa luontevaa jatkumoa ei ole ollut, vaan taloudellinen vaurastuminen on lähdetty hakemaan muualta. Mielenkiintoista kuitenkin nähdä, onko koronan herättelemä ja etätyön mahdollistama luonnon pariin muuttaminen kääntämässä trendiä edes vähän - Itä-Suomi kun tarjoaa sen osalta aivan toisenlaiset puitteet kuin länsi.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Just tuli kateltua tätä samaa uutista.

Mikä tossa idässä aina on kun se on aina köyhempi kuin länsi.

Suomessa, Saksassa, Euroopassa, Helsingissä, Maailmassa...
Entä maailmanhistoriassa? Länsimainen historiankirjoitus on varsin kapea tämän tarinan osalta, ja lyhyesti voitaneen todeta, että vaakakuppi on ollut vähintään yhtä usein idässä kuin lännessä. Ja usein myös siinä keskellä.

Noin muutoin noihin esimerkkiin jokaiseen on varsin luonnollinen syy olemassa. Mutta helpompi toki virittää jokin narratiivi reippaasta länsisuomalaisesta talonpojasta, joka panee lampaitaan, eikun siis kasvattaa perhettään jalon kristillisesti ja kirkasotsaisesti lännen etuvartiostossa pimeän ja julman idän edessä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Selittääkö alueen kehittymättömyyttä se, että sieltä lähti paras aines ja muut jäivät savupirtteihinsä lisääntymään keskenään?
Ei, se osasto muutti viimeistään 60-luvulla Turkuun ja Ruotsiin. Nykyistä tilannetta selittää enemmän se, että väestö on keskittynyt harvoihin maakuntakeskuksiin, joissa opiskelumahdollisuudet pudottavat sinne hakeutuvien nuorien myötä keskimääräisiä tuloja entisestään, eikä maaseutua asuta eläkeläisten lisäksi riittävästi työtä tekevää väestöä.
---

Tiedättekö muuten, miksi Pohjanmaalla on niin alavaa? Näkee nussia lampaita paremmin!

Keksin juuri itse. Saa jakaa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Oletko sinä mahdollisesti Pohjanmaalta, kun lampaitten nussiminen näyttää kiinnostavan sinua kovasti?
En, mutta matkustin junalla Ouluun tuossa syksyllä. Kyllä siinä oli ihmettelemistä junan ikkunasta.

Oulu on sikäli turvallinen paikka, että se on siinä lampaan ja poron nussijoiden ei kenenkään -maalla.

Olen Savosta. Sukuni asutti Suomen ja Ruotsin, perusti Yhdysvallat ja koulutti ensin talvisodassa isänmaan urhoja ja myöhemmin Yhdysvaltain armeijassa sikäläisiä sankareita. Itse vietin lukiokesäni lammaspaimenena Turussa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Voi lammasraukkoja. Olivat varmaan kovilla.
No, olivat jo tottuneet paikallisiin ja mulla on sen verran pieni muutenkin, etteivät tainneet edes huomata.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös