Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 008 687
  • 81 135

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Varmasti tiettyjen lajien harrastaminen on noiden lausuntojen puitteissa mahdollista, kuten vaikka kuntosalilla käynti, uinti sekä tennis ja yleisurheilu sisätiloissa. Kamppailu- ja kontaktilajit sekä käytännössä joukkuelajit palloilussa putoavat kuitenkin automaattisesti pois, eivätkä mahdu noiden raamien sisään.
Ei mahdu ja minusta on törkeää valehtelua muuta väittää jos harrastettavalta lajilta kastroidaan rajoituksilla siihen kuuluvat elementit. AVI tuntuu olevan aivan pihalla varsinkin joukkuelajien suhteen. Ihan turha uhriutua saamastaan palautteesta, sen palautteen laatu kun ei voi olla loukkaavampaa ja törkeämpää kuin AVIn läjäyttämät rajoitukset tähän tilanteeseen jossa kahden piikin taktiikalla olevia alkaa olemaan runsaasti.

@peterra ei todellakaan ole enää porukka hyväksymässä mitään määräaikaisia harrastuskieltoja/rajoitteita palloilulajeille. Muistan hyvin ne puheet viime marraskuulta että kyllä te kolme viikkoa jaksatte. Kaikki lätkäpelit päättyi koko kaudelta ammattilaisia lukuunottamatta tuohon. Kaikki jääharjoittelu yli 12-vuotiailta myös. Minä en luota enää yhdenkään virkamiehen tai poliitikon sanomaan kun se sisältää määreen lyhytaikainen/tilapäinen etc. Ei usko kovin moni muukaan. Luvatut asiat eivät todellakaan pidä. Tähän on ihan turha enää suostua. Tämän luottamuksen suhteen olet näkemyksinesi aivan kovimmassa ytimessä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
IFK
Luin. Kerrassaan erinomainen juttu asiasta, jota läheskään kaikki eivät ymmärrä. On monille niin helppoa ajatella rajoituksia epidemian näkökulmasta, eli että kunhan sitä saadaan hillittyä, niin voitolla ollaan. Vaan kun se ei vaan perkele niin ole, ei lähellekään.

Enhän minäkään noita rajoituksia ja muuta perseilyä niin ankarasti kritisoisi, mutta kun on niin läheltä nähnyt kolikon toisen puolen. Itselläni on kolme eri elämänvaiheessa olevaa lasta, ja olen nähnyt miten tämä paska on vaikuttanut kaikkiin, enemmän vähemmän. Eikä me edes olla oltu niitä jotka ovat tässä huonoiten henkisesti pärjätty, tiedän tapauksia joille tämä show on soveltunut vielä paljon huonommin. Ahdistusta, harrastusten lopettamista, koulumenestyksen laskua jne. Lista on loputtoman pitkä.

Olen kutsunut pandemian hoitoa kärpäsen ampumisesta haulikolla, eli sekoilu on ollut aivan suhteetonta, muuttuen päivä päivältä suhteettomammaksi. En suinkaan vähättele koronaa tautina, mutta en myöskään ole missään vaiheessa pitänyt sitä niin kauheana kuin mitä meille on yritetty iskostaa. Joku saattaa olla allerginen koronan vertaamisesta influenssaan, mutta vertaan silti. Edelleenkään ei ole koronaan kuollut likikään niin paljon ihmisiä kuin kovan influenssaepidemian aikana influenssaan.

Olen myös useammassakin keskustelussa ottanut eri ihmisten kanssa puheeksi, että mitä sitten tapahtuu jos/kun tulee vastaan sellainen ihan oikeasti kauhea tauti. Siis sellainen, joka uhkaa kymmeniä prosentteja maailman väestöstä. Miten edes voi kuvitella päättäjien suhtautuvan sellaiseen, kun tällainen hiukan influenssaa pahempi virus saa päät näin sekaisin. Kun se Ebola v2.0 saattaapi vielä olla sellainenkin, ettei siihen saada kehitettyä rokotetta, ainakaan tarpeeksi nopeasti.

Ei voi ymmärtää miten asioista päättävät ei näe kokonaisuutta. Useimmat kuitenkin perheellisiä ja painii pitkälti samojen arkijuttujen kanssa kuin me muutkin vanhemmat. Lisäksi noiden lehdissä paistattelevien tuttavapiirit on takuulla laajempia kuin meidän tavallisten pulliaisten. Eikö luulisi kaikkien tutuista löytyvän joku koronasodan uhri, joka sanoo, että jumalauta nyt riittää?


Mikä on sitten suhteellista koronasta keskustellessa? Vertaus taudin vakavuudesta influenssaan on ihan relevantti, mutta onko Ruotsissa koskaan kuollut samassa ajassa influenssaan 14 724 henkilöä, kun täällä on kuollut 995.
Jos Suomessa olisi suhtauduttu koronaan samalla tavalla kuin Ruotsissa, niin uskoisitko suhdelukujen silti pysyneen samana täällä väitetyn asumistiheyden ja sosiaalisen käyttäytymisen erojen vuoksi? Olisiko mukulat nyt onnellisempia, kun leikit olisi jatkuneet, mutta isovanhemmat kuolleet?
Korona on ihan eri levelin harventaja, kuin influenssa. Rajoituksilla ja nyttemmin rokotuksilla on ollut uskomaton vaikutus kansalaisten suojaamisessa, josta kunnia sinne, minne se kuuluu. Itselleni on täysin käsittämätöntä, kuinka Ruotsissa suvaitaan moista lahtaamista - yhteiskunnassa jota olen pitänyt turvallisuuden ja toisista välittämisen pioneerimaana koko maailmassa.

Päättäjät toimii tilanteen mukaisesti. Suomessa on selvitty Eurooppalaisessa vertailussa erinomaisesti miltä kantilta tahansa koronan aiheuttamia haittoja tarkasteltaessa. En näe mitään syytä sille, mikä veisi päättäjien kyvyn tehdä oikeita päätöksiä vakavammankaan uhan edessä. Suomi on selvinnyt nälänhädistä, maailmansodasta, sisällissodasta, lamoista, ja nyt pikkuhiljaa koronasta. Kyllä päättäjillä on taustaa ja historiaa sille, mitä on tehtävä, eikä mikään viittaa jäätymiseen seuraavan kikkareen osuessa ropeliin. Kenen pää täällä on ollut sekaisin?

Isossa kuvassa korona on sekoittanut koko maailman talouden, pudottanut tuotantoa enemmän kuin pahimmat lamat, kasvattaa inflaatiota, tappaa ihmisiä, aiheuttanut työttömyysaallon, ja uhkaa köyhimpiä maita luhistumisella. Onko tässä kokonaisuudessa nyt kaikkein oleellisinta se, että pääseekö tiivitaavi harrastamaan vai ei? Mielestäni ei ole. Kyseessä on globaali pandemia, mikä on helvetin kaukana paikallisesta räkäyskästä. Tällä taudilla on erittäin merkittävä vaikutus koko ihmiskunnan toimintaan, ja siinä kuvassa tiivitaavin harrastelut on aika pieni detalji. Yksilötasolla erittäin valitettavaa draamaa, mutta siinä isossa kuvassa aivan sama. Koronasodan uhreja ovat kuolleet ja pysyviä vammoja saaneet. Nyt harrastuksensa menettäneet ovat samassa joukossa niiden -90 luvun kakaroiden kanssa, joilta lama vei lätkät, säbät, heppavuorot, uudet vaatteet ja ulkomaan matkat vanhempien talouden romahdettua. Täällä kirjoittavista aika moni on sen ikäinen, että oli lapsi tuolloin. Kokevatko he itsensä uhreina, väärinkohdeltuina? Elämä ei ole reilua, se on tosiasia. Mutta jos ihan oikeasti katsoo sitä isoa kuvaa, niin missä muualla tätä paskaa on paremmin hämmennetty?

Nyt eletään tiettyä taitekohtaa. Katsooko riittävä osa kansalaisista rokotteen ottamisen tarpeelliseksi, joka todistetusti on ollut tehokkain suoja tartuntaa vastaan. Päättäjät ovat tuoneet rokotteet kaikkien saataville ilmaiseksi sitä mukaa, kuin niitä on maahan saatu. Onko rajoituksista luopuminen nyt enemän kansalaisten itsensä, kuin päättäjien käsissä?
Kaikella järjellä ajateltuna vähäinen tartuntojen määrä ajaisi rajoitusten alasajoon vääjäämättä, mutta miksi meillä tartunnat on ennätystasolla? Mikä on pienen vähemmistön oikeus kusta kaikkien muiden muroihin? Eikö sen pitäisi pikkuhiljaa jumalauta riittää? Onko kokonaiskuva Suomessa nyt se, että kansalaiset itse ylläpitävät tartunnoillaan rajoitteita?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mutta jos ihan oikeasti katsoo sitä isoa kuvaa, niin missä muualla tätä paskaa on paremmin hämmennetty?

Kommenttisi on erinomainen, vaikka olemme sinun kanssasi asiasta ihan valtavan eri mieltä. Se ei kuitenkaan vähennä laadukkaan kommentin arvoa, että olemme linjoiltamme ääripäissä. Erinomaisesta tekstistä on aina väärin ottaa vain rusinat pullasta, mutta kaipaisin hieman täsmennystä tähän. On hyvin hankala verrata Suomea mihinkään, jos et anna selviä raja-arvoja, millä sitä onnistumista mitataan.

Esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa todelliset tartuntamäärät ovat aivan toisia kuin ne, mitä julkisuuteen tulee testauksen kautta. Etelä-Amerikka puolestaan menee muutoinkin kriisistä kriisiin ja tämä on vain yksi asia lisää. On hyvin vaikea arvioida, kuka on paskaansa parhaiten hämmentänyt, jos et määritä, miten paskan hämmentämistä mitataan. Millä raja-arvoilla edetään? Kokonaisuuden arviointi on aina mahdotonta, koska kokonaisuuteen vaikuttaa niin moni asia.

Suomi on vaikeroinut koko korona-ajan semmosella pohjoismaisella pehmeällä viestinnällä, joka ei toimi kuin pinkissä maailmassa. Jaksaa, jaksaa & pari viikkoa tai kuukautta retoriikka ja täysin epäonnistunut koronastrategia ovat esimerkkejä Suomen karmeista epäonnistumisista. Ruotsissa talous nousee jälleen kerran kovempaa tahtia kuin Suomessa. Miksi esim. ruotsalaiset urheiluseurat näyttävät olevan selviämässä pienemmillä taloudellisilla takaiskuilla kuin kotimainen Liiga, vaikka Ruotsissa on kuolemia moninkertaisesti?

Jos onnistumista ajatellaan taloudellisesti niin Suomi olisi ollut mallioppilas, jos se olisi pystynyt asettelemaan rajoitukset määräajaksi sekä pitämään kiinni strategiastaan. Suomi jaksoi noudattaa hybridistrategiaansa rajoitustoimien osalta tasan 2 kuukautta syksyllä 2020, sitten koko strategia lensi romukoppaan. Tämä on aiheuttanut paljon harmaita hiuksia, kun esim. Liigaa pelattiin "päällä/pois" -periaatteella koko kausi 2020-21. Tappiot ja pelaaminen itsessään olisi todennäköisesti mennyt lopulta paremmin, jos oltaisiin Ruotsin tapaan tehty jo syksyllä 2020 päätös, että kausi pelataan tyhjille katsomoille alusta loppuun. Ennakoinnista Suomelle ei voi antaa pisteitä, vaikka henkien pelastamiselle voikin antaa pisteitä.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
765 uutta tartuntaa. 2vk:a sitten 794. Ehkei se tilanne olekaan niin synkkä, mitä mediassa puhellaan.

1. Kainuun - ja Päijät-Hämeen 14pv:n ilmaantuvuudet edelleen kivassa laskussa. Pohjois-Karjalassakin kääntynyt 14pv:n ilmaantuvuus laskuun.

2. Varsinais-Suomessa mennään parempaan suuntaan, onneksi. Pirkanmaallakin ollut viimepäivinä TAYS:n seurannassa parempia lukemia.

3. HUS:ssa edelleen pienoinen nousu jatkuu. Onneksi Helsinkiin tuli eiliselle vain 128 tartuntaa.
7pv:n ilmaantuvuuskin saatu Helsingin osalta taas laskuun. Tietoja Helsingin koronavirustilanteesta

edit. väärin tartuntojen määrä kirjattu
 
Viimeksi muokattu:

Pekkis

Jäsen
Ei käy kyllä yhtään viranomaisia kateeksi. Tehdään sitten minkälaisia päätöksiä tahansa, niin metsäänhän sitä mennään että kolina käy.

Viikolla oli muistaakseni Hesarissa juttua, kun viiden kaveruksen seurue kävi alkukesällä vähän Euroopassa lomailemassa. Melkoinen hässäkkähän siitä sitten saatiinkin aikaiseksi. Kuopiossakin rokkailtiin vailla huolen häivää. Kuvia kun katsoo, niin olihan siellä joillain valveutuneilla maskit päässä, mutta tukevasti vähemmistöön kuuluivat. Kertokaas nyt viisaammat, että mitenkä suuresti se maski häiritsee sitä musiikin kuuntelua? Mutta jos ehdotonta pakkoa ei saada aikaiseksi, niin tällaistahan tämä tulee jatkossakin olemaan. Heti tuli Kuopion seudulle noin 20 osumaa, ja useista sadoista jatkotartunnoista on pelko persiissä.

Itse olen päässyt tästä pandemiasta melko vähällä. Jotain menoja on joutunut perumaan/siirtämään, mutta nyt elellään sitten tällä tavalla. Käsidesiä kouraan aina kun pullo tulee jossain vastaan, ja maski päässä. Autoa tankataan sormikkaat kädessä ja sitä rataa. Eihän tämä ole muusta kuin asenteesta (ja toki vähän tuurista) kiinni. Olen saattanut jossain vaiheessa altistua, mistä helvetistä sitä tietää, mutta yhtään koronatestiä en ole vielä joutunut tekemään, enkä karanteenissa notkumaan. Jotenkin mukavampaa näin.

Tartuntaluvut ei kun nousevat, mutta jotkut älyköt jo haluaisivat palata normaaliin. Hyväksytään siis se, että ruumiita tulee, mutta pakkohan tämä on saada jo loppumaan. Ei hyvää päivää.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
764 uutta tartuntaa. 2vk:a sitten 794. Ehkei se tilanne olekaan niin synkkä, mitä mediassa puhellaan.

765 ilmeisesti viimeisimmän tiedon mukaan. Jos jätetään tuo viime viikonlopun järjestelmävirhe huomioimatta, niin tänään ilmaantuvuusluku kääntyi laskuun. Eli tartuntoja oli vähemmän kuin kaksi viikkoa sitten. Ei tuo yksi päivä todista mitään, mutta totean kuitenkin, että meillä oli putkeen peräti 51 päivää, jolloin ilmaantuvuusluku nousi. Tämä siis katkaisi tuon putken.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
765 ilmeisesti viimeisimmän tiedon mukaan. Jos jätetään tuo viime viikonlopun järjestelmävirhe huomioimatta, niin tänään ilmaantuvuusluku kääntyi laskuun. Eli tartuntoja oli vähemmän kuin kaksi viikkoa sitten. Ei tuo yksi päivä todista mitään, mutta totean kuitenkin, että meillä oli putkeen peräti 51 päivää, jolloin ilmaantuvuusluku nousi. Tämä siis katkaisi tuon putken.

Joo, 765 on THL:n koronakartassakin. Väärin oon vissiin katellu.
 
F

Flonaldo

Itselleni on täysin käsittämätöntä, kuinka Ruotsissa suvaitaan moista lahtaamista - yhteiskunnassa jota olen pitänyt turvallisuuden ja toisista välittämisen pioneerimaana koko maailmassa.
Suvaittiin, imperfekti. Viimeisten ~60 päivän ajan Ruotsissa koronakuolleita ei ole per capita yhtään enempää kuin Suomessa. Se mitä Ruotsi teki ja oli tekemättä, on ehkä relevanttia, kun tehdään retrospektiiviä pandemiasta eurooppalaisella tasolla. Mutta ne kuolleet eivät nouse haudoistaan, vaikka väestö kuinka ruoskisi itseään miten tahansa pitkään.

Isossa kuvassa korona on sekoittanut koko maailman talouden, pudottanut tuotantoa enemmän kuin pahimmat lamat, kasvattaa inflaatiota, tappaa ihmisiä, aiheuttanut työttömyysaallon, ja uhkaa köyhimpiä maita luhistumisella. Onko tässä kokonaisuudessa nyt kaikkein oleellisinta se, että pääseekö tiivitaavi harrastamaan vai ei? Mielestäni ei ole.
Kuka ajattelisi Afrikan lapsia? Siellä yhä on nälänhätää, sisällissotia, Boko Haram, korruptoituneita diktaattoreita ja tartuntatautien osalta monta muuta koronaa enemmän väestöä koskettavia - eturivissä malaria. Ja jokainen meistä on elämäämme elänyt, tiivitaavin harrastuksista huolehtinut ja pihvinsä paistanut ilman puolikastakaan ajatusta niille Afrikan lapsille. Se parempiosaisten itsensä ruoskiminen ei tätäkään asiaa korjaa.

Katsooko riittävä osa kansalaisista rokotteen ottamisen tarpeelliseksi, joka todistetusti on ollut tehokkain suoja tartuntaa vastaan. Päättäjät ovat tuoneet rokotteet kaikkien saataville ilmaiseksi sitä mukaa, kuin niitä on maahan saatu. Onko rajoituksista luopuminen nyt enemän kansalaisten itsensä, kuin päättäjien käsissä?
Ei ole mitään "riittävää osaa". Riittävä osa on jo ottanut kaksi annosta, tai sitten ei ota koskaan. Mitään laumasuojan rajaa ei saavuteta koskaan rokottamalla. Tämä ei ole kyllä/ei-kysymys, missä Marinin 80 tai 90 hillotolppa jotenkin yhtäkkiä muuttaisi asiaa. Sen sijaan väestötason immuunisuojan määrä kasvaa koko ajan rokotusten myötä, ja ihan pian se alkaa jo hiipua alaspäin, kun lakipiste saavutetaan.

Joten ei, rokotuksista luopuminen ei ole kenenkään muun kuin niistä päättävien käsissä.

Kaikella järjellä ajateltuna vähäinen tartuntojen määrä ajaisi rajoitusten alasajoon vääjäämättä, mutta miksi meillä tartunnat on ennätystasolla? Mikä on pienen vähemmistön oikeus kusta kaikkien muiden muroihin? Eikö sen pitäisi pikkuhiljaa jumalauta riittää? Onko kokonaiskuva Suomessa nyt se, että kansalaiset itse ylläpitävät tartunnoillaan rajoitteita?
Kukaan ei halua saada tartuntaa. Tosin sellaisiakin kohta ehkä nähdään kuten telttoihin pysyvästi, ilman vapautuspäivää, eristettyjen varusmiesten tapauksessa kuultiin.

Tartunnat ovat ennätystasolla. Ja ne ennätykset tullaan vielä rikkomaan moneen kertaan, ja uudelleen ja uudelleen on se sitten talvella 2023 tai 2025 tai koska vain.

Tartuntojen rajaaminen vain tartuntojen rajaamisen vuoksi ei ole koskaan ollut osa Suomen strategiaa. Näin on tehty, jotta terveydenhuollon kapasiteetti ei olisi uhattuna. Nyt on päivänselvää, että näin tapahdu - vaikka kaikki rajoitukset poistuisivat tänään ja massatestaaminen loppuisi samalla kellonlyömällä. Perusterveydenhuollon tämänhetkiset ongelmat johtuvat vain siitä, että henkilökuntaa on siirretty pois omista työtehtävistään - tekemään asioita, joita näin poikkeustilanteessa voisi tehdä hyvin moni muu ihminen.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tartuntaluvut ei kun nousevat, mutta jotkut älyköt jo haluaisivat palata normaaliin. Hyväksytään siis se, että ruumiita tulee, mutta pakkohan tämä on saada jo loppumaan. Ei hyvää päivää.

Tähän haluaisin ottaa kiinni ja kysyä mielipidettäsi seuraavaan asiaan.

Koronarokote on Suomessakin saatavilla kaikille halukkaille. Toki on olemassa myös ryhmä, jotka eivät sitä voi terveydentilansa takia ottaa, mutta heidät voidaan jättää nyt tässä kontekstissa huomioimatta.

Koronarokote vähentää vakavia sairastumisia ja kuolemia erittäin tehokkaasti. Mitä sinun mielestäsi pitäisi tehdä kun ihmisiä on jo nyt rokotettu kattavasti ja vakavat sairastumiset (varsin pieni määrä tartuntalukuihin nähden) sattuvat oikeastaan vain rokottamattomille muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta?

Onko tässä tilanteessa oikein laatia kokoontumisrajoituksia, jotka vaikuttavat suoraan ihmisten toimeentuloon sekä esim. lasten liikuntaan?
 

Yuppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team, Україна
Eikös sekin ole nyt niin, että onko ainuttakaan tartuntaa pystytty jäljittämään pinnoilta tarttuneeksi? Eli tämä käsidesin ym. lotraus on aiheuttanut vain ja ainoastaan punertuneita kätösiä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toinen havainto: maakunnissa alkaa olla entistä enemmän hiipumista. TAYS laskettelee oikein kunnolla. Neljässä päivässä viikkotrendi tullut alas yli 16%, ja R-luku trendin perusteella reipasta laskua indikoivasti alle 0.9. Varsinais-Suomessa huippu oli jo melkein kaksi viikkoa sitten. Sieltä ollaan myös tultu alas, mutta heiluvammin, ja tällä viikolla oli pientä rekyyliä, joka on nyt hiipunut. Päijät-Hämeessä muuten samat, mutta siellä on jo kolme viikkoa tämän aallon huipuista.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eikös sekin ole nyt niin, että onko ainuttakaan tartuntaa pystytty jäljittämään pinnoilta tarttuneeksi? Eli tämä käsidesin ym. lotraus on aiheuttanut vain ja ainoastaan punertuneita kätösiä.

Näin olen ymmärtänyt. Ehkä sellainen hypoteettinen mahdollisuus voisi olla, että joku koronaa sairastava sylkäisee tai aivastaa johonkin kahvaan, menet ottamaan sitten välittömästi siitä kahvasta kiinni ja laitat sormet suuhun. Siinä välissä ennen kuin laitat sormet suuhun, jos lotraat desillä niin siitä olisi varmasti iloa?

Se hyvä puoli käsidesissä on, että hyvä käsihygienia ehkäisee sitten ainakin muita tauteja. Ehkä sen kanssa lotraamisella välttää esim. vatsataudin. Nämä hanskat kädessä tankkaajat on ilmeisesti ymmärtäneet jotain väärin mikäli koronan tarttumista näin toimimalla yrittävät vältellä.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Eikös sekin ole nyt niin, että onko ainuttakaan tartuntaa pystytty jäljittämään pinnoilta tarttuneeksi? Eli tämä käsidesin ym. lotraus on aiheuttanut vain ja ainoastaan punertuneita kätösiä.

Tämän uutisen mukaan koronavirusta ei todettu kertaakaan tarttuneen pinnoilta.

Tähän päivään saakka ei kuitenkaan ole tavattu yhtään varmistettua koronavirustartuntaa pinnoilta, kertoo yliopistonlehtori ja biokemisti Matti Waris Turun yliopiston biolääketieteen laitokselta. Waris julkaisi kolmen muun tutkijan kanssa aiheesta artikkelin Lääketieteellisessä aikakauskirjassa Duodecimissa.

On tosin hyvin vaikea vahvistaa tutkimuksen avulla koronaviruksen tarttumista pinnoilta. Koe vaatisi ihmisen tarkoituksellisen altistamisen koronavirustartunnalle, eikä näin voi tehdä.

– Pinnoilta tarttuminen on mahdollista, mutta mitään todellisiin tartuntoihin perustuvaa näyttöä siitä ei ole. Tartuntaa on pidettävä mahdollisena esimerkiksi pinnalta, jossa on tuoretta tartuttavan henkilön ysköstä, Waris sanoo.

 

Center#30

Jäsen
Suosikkijoukkue
CAR, FLA, Suomen maajoukkue(et)
Onko tässä kokonaisuudessa nyt kaikkein oleellisinta se, että pääseekö tiivitaavi harrastamaan vai ei? Mielestäni ei ole. Kyseessä on globaali pandemia, mikä on helvetin kaukana paikallisesta räkäyskästä. Tällä taudilla on erittäin merkittävä vaikutus koko ihmiskunnan toimintaan, ja siinä kuvassa tiivitaavin harrastelut on aika pieni detalji.
Ihan ansiokasta pohdintaa, mutta miksi pitää hyvään kirjoitukseen ottaa tällainen väheksyvä asenne? Tästä olemme eri mieltä ja se suotakoon näin keskustelupalstalla.

Etkö näe mitään merkitystä sille, mikä kokonaisvaikutus lasten ja nuorten harrastusten pitkäaikaisella rajoittamisella on tulevaisuudessa kansanterveyteen? Ei voi olla näkymättä se, että tämän pandemian aikana on kymmeniä tuhansia lapsia lopettaneet harrastamisen. Jollakin he tulevat siitä vapautuvan ajankäytön korvaamaan ja tuskin suurimmassa määrin omaehtoiseen liikuntaan.

Tottakai nuo mainitsemasi pandemian isot seuraukset huolettavat meitä kaikkia. Valitettavasti minulle jää tästä kirjoituksestasi mielikuva, että suhtaudut vähättelevästi tähän harrastusten lopettamisista johtuviin seurauksiin.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämän uutisen mukaan koronavirusta ei todettu kertaakaan tarttuneen pinnoilta.

Tähän päivään saakka ei kuitenkaan ole tavattu yhtään varmistettua koronavirustartuntaa pinnoilta, kertoo yliopistonlehtori ja biokemisti Matti Waris Turun yliopiston biolääketieteen laitokselta. Waris julkaisi kolmen muun tutkijan kanssa aiheesta artikkelin Lääketieteellisessä aikakauskirjassa Duodecimissa.

On tosin hyvin vaikea vahvistaa tutkimuksen avulla koronaviruksen tarttumista pinnoilta. Koe vaatisi ihmisen tarkoituksellisen altistamisen koronavirustartunnalle, eikä näin voi tehdä.

– Pinnoilta tarttuminen on mahdollista, mutta mitään todellisiin tartuntoihin perustuvaa näyttöä siitä ei ole. Tartuntaa on pidettävä mahdollisena esimerkiksi pinnalta, jossa on tuoretta tartuttavan henkilön ysköstä, Waris sanoo.

Niin siis ei voida todistaa koronan tarttuneen pinnoilta, koska sen todistaminen on mahdotonta. Eli korona ei tartu pinnoilta ja käsidesi on turhaa. Lokik.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Eikös sekin ole nyt niin, että onko ainuttakaan tartuntaa pystytty jäljittämään pinnoilta tarttuneeksi? Eli tämä käsidesin ym. lotraus on aiheuttanut vain ja ainoastaan punertuneita kätösiä.
Huvittaa myös nämä henkilöt, jotka käyvät kaupoissa hanskat kädessä. Ja sitten ärsyttää nämä, jotka kaupoissa hinkuttavat jollain desillä kärryjä ja koreja ja tämän seurauksena joka vitun kärryssä ja korissa on näitä käytettyjä papereita.

Toi kädisesi taitaa ylipäätään tuoda vaan kaivattua turvallisuuden tunnetta. En ole itse jaksanut lähteä siihen lainkaan mukaan, muutenkin kädet varsinkin talvella rutikuivat. Samalla tavalla niitä kun pesee kuin ennen koronaakin, niin homma lienee ihan ok.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Kommenttisi on erinomainen, vaikka olemme sinun kanssasi asiasta ihan valtavan eri mieltä. Se ei kuitenkaan vähennä laadukkaan kommentin arvoa, että olemme linjoiltamme ääripäissä. Erinomaisesta tekstistä on aina väärin ottaa vain rusinat pullasta, mutta kaipaisin hieman täsmennystä tähän. On hyvin hankala verrata Suomea mihinkään, jos et anna selviä raja-arvoja, millä sitä onnistumista mitataan.

Esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa todelliset tartuntamäärät ovat aivan toisia kuin ne, mitä julkisuuteen tulee testauksen kautta. Etelä-Amerikka puolestaan menee muutoinkin kriisistä kriisiin ja tämä on vain yksi asia lisää. On hyvin vaikea arvioida, kuka on paskaansa parhaiten hämmentänyt, jos et määritä, miten paskan hämmentämistä mitataan. Millä raja-arvoilla edetään? Kokonaisuuden arviointi on aina mahdotonta, koska kokonaisuuteen vaikuttaa niin moni asia.

Suomi on vaikeroinut koko korona-ajan semmosella pohjoismaisella pehmeällä viestinnällä, joka ei toimi kuin pinkissä maailmassa. Jaksaa, jaksaa & pari viikkoa tai kuukautta retoriikka ja täysin epäonnistunut koronastrategia ovat esimerkkejä Suomen karmeista epäonnistumisista. Ruotsissa talous nousee jälleen kerran kovempaa tahtia kuin Suomessa. Miksi esim. ruotsalaiset urheiluseurat näyttävät olevan selviämässä pienemmillä taloudellisilla takaiskuilla kuin kotimainen Liiga, vaikka Ruotsissa on kuolemia moninkertaisesti?

Jos onnistumista ajatellaan taloudellisesti niin Suomi olisi ollut mallioppilas, jos se olisi pystynyt asettelemaan rajoitukset määräajaksi sekä pitämään kiinni strategiastaan. Suomi jaksoi noudattaa hybridistrategiaansa rajoitustoimien osalta tasan 2 kuukautta syksyllä 2020, sitten koko strategia lensi romukoppaan. Tämä on aiheuttanut paljon harmaita hiuksia, kun esim. Liigaa pelattiin "päällä/pois" -periaatteella koko kausi 2020-21. Tappiot ja pelaaminen itsessään olisi todennäköisesti mennyt lopulta paremmin, jos oltaisiin Ruotsin tapaan tehty jo syksyllä 2020 päätös, että kausi pelataan tyhjille katsomoille alusta loppuun. Ennakoinnista Suomelle ei voi antaa pisteitä, vaikka henkien pelastamiselle voikin antaa pisteitä.

Miten pisteyttää keskenään kuolleet, rajoitusten määrä, niiden kesto, talous, terveydenhoitovelka, oppimisvaje, matkustustase, pitkä korona, ja vielä tuntemattomat vaikutukset? Noista selkeitten raja-arvojen määrittely on itselleni liian haastavaa. Väitteeni perustuu kokonaisarviooni, jossa painotan menehtyneitä ja rajoitusten määrää ja kestoa, koska ne ovat suoraan koronan aiheuttamia. Ulkonaliikkumiskielto on taloudelle haasteellisempi, kuin lasten harrastaminen. Kuolema suurin haitta.

Korona on ollut todellinen maalitolpan siirtäjä tässä pelissä. Jälkikäteen on helppo nähdä, kuinka aina kun on luultu tilanteen helpottavan, niin uusi variantti tai joku muu tekijä on muuttanut pelin luonnetta. Nämä tietysti asettaa aiemmat lausunnot kyseenalaisiksi. Etenkin tulevaisuuden ennustaminen on haastavaa, mutta edes Jatkoajan kaikentietävä kirjoittajajoukko ei ole noita muutoksia kyennyt ennakoimaan. Itseäni AVI hämmentää kaikkein eniten. Ensin tuntui, ettei niitä saa liikkeelle mikään, ja nyt tuntuu, ettei taas mikään riitä. Tuon porukan suitsemiseen lakimuutokset ovat aivan välttämättömiä. Muuten pidän tiedotuksessa noudatettua linjaa oikeana, jolloin on vältelty antamasta liian ruusuista kuvaa tilanteesta, tai lupauksia joita joudutaan perumaan. Lapsiin kohdistuvat rajoitteet ovat nyt tapetilla hallituksen luvattua, ettei niitä tehdä. Nyt täytyy katsoa, että kuka tekee mitäkin kenenkin mandaatilla, ja kantaa kaiketi myös vastuunsa?

Viime lätkäkausi meni niin hyvin kuin se voi tartuntojen näkökulmasta suinkin mennä. Katsojat pääsivät halliin kun se oli mahdollista, ja se lienee koko toiminnan perusajatus. En oikein ymmärrä, mikä olisi ollut paremmin, jos koko kausi olisi pelattu tyhjille katsomoille. Sohvaperunalle aivan sama, mutta livelätkän kuluttajille ei. Omasta mielestäni tehtiin oikeita päätöksiä, vaikka loppukautta en päässyt näkemäänkään livenä.

Ruotsalaiset urheiluseurat saavat tukea vielä avokätisemmin kuin suomalaiset, mikä kannattaa huomioida vertailussa:


 
F

Flonaldo

Tartuntaluvut ei kun nousevat, mutta jotkut älyköt jo haluaisivat palata normaaliin. Hyväksytään siis se, että ruumiita tulee, mutta pakkohan tämä on saada jo loppumaan. Ei hyvää päivää.
Kyllä. Ihminen ei ole kuolematon. Tartuntataudit kiertävät ja ovat kiertäneet meidän jokaisen elossaolon päivän.

Autoilla on mahdollista ajaa yli 20km/h. Alkoholia on sallittua myydä ja nauttia. Emme käytä FFP3-maskeja kaikkialla, aina, kaikissa olosuhteissa.

Hyväksymme tietyn määrän riskiä, ja olemme niin tehneet aina.

Ei rajoituksia pidä poistaa ja normaaliin elämään pidä palata vain sen takia, että "nyt riitti". Vaan koska väestön immuunisuojan taso ei enää nouse merkityksellisesti. Itse asiassa pian saavutetaan lakipiste, minkä jälkeen se alkaa hiipua. Tilanne ei siis parane sen jälkeen, vaan heikkenee. Jos nyt ei ole oikea hetki palata elämään, se ei ole koskaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kolmas havainto: 20-29 -vuotiaiden keskuudessa taudin suhteellinen osuus on pudonnut melko selvästi. Kahden viime viikon aikana todetuista tapauksista tähän ikäryhmään osui nyt 29%, kun pitkän aikaa tuo oli noin 35%. On tuo vieläkin selvästi isoin ikäryhmä osuudeltaan, mutta erot ovat tasoittuneet. Sitten taas 30-39 -vuotiaissa on ollut yllättävästi kovaakin kasvua. Heinäkuun puolivälissä tuon ryhmän osuus oli noin 14%, kun nyt ollaan jo liki 20% paikkeilla.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
En oikein ymmärrä, mikä olisi ollut paremmin, jos koko kausi olisi pelattu tyhjille katsomoille.

En muuten tässä kohtaa ehdi vastata muuhun, täytyy lukea ajatuksella ja sitten miettiä mihin kohtiin haluan tekstissäsi vielä tarkennusta. Vastaan nyt tähän, että tapahtuma- ja kulttuurialan kohdalla ennakoitavuus on se kaikkein tärkein asia. Olisi ollut monella eri tavalla helpompi pelata kausi yhdessä putkessa suunnitellusti tyhjille halleille kuin se, että valtiovalta antoi lupauksia, että kuukauden päästä saa ottaa katsojia ja jouluna mietittiin, laitetaanko kausi poikki. Jälkikäteen olisi ollut parempi toimintaympäristö pelata niin paljon pelejä kuin mahdollista suunnitellusti tyhjille.

Tämän lisäksi haluan nostaa sen toisen asian esille, että pelkästään kuolleisuuden tuijottaminen ei nimenomaan ole sitä kokonaisuutta katsovaa toimintaa. Ruotsissa kuolleisuus on koholla, mutta kyllä globaali fakta on koko ajan ollut, että kuolemat kohdentuvat voimakkaasti vanhempiin ikäluokkiin. Ikä on tässä leikissä riski. Kuten itsekin sanoit niin kuolema on aina inhimillinen tragedia, mutta monisairas ikäihminen voi kuolla moneen muuhunkin kuin tähän. Ja se ei ole kuolemien vähättelyä vaan tilanne ei ole ihan noin suoraviivainen kuin sinä sanot.

Se, että esim. voisi arvioida Aasian, Afrikan & Etelä-Amerikan tilannetta kokonaisuutena pitäisi ensin tietää, kuinka iso riski kuolemalla tämä on kaikkien muiden riskien lisäksi. Kun testaus- ja jäljitys eivät kuitenkaan ole kunnossa niin niitä kuolemia tulee moninkertaisesti ihan vaan nälänhädän vuoksi. Erityisesti Afrikassa on jonkinlainen moraalinen naurettavuus olla huolissaan afrikkalaisista, jotka kuolevat koronaan samalla kun koronan vuoksi supistuvat taloudet aiheuttavat entistä suurempaa nälänhätää, joka tappaa vielä enemmän lapsia ja kaikista heikoimmassa asemassa olevia.

Sanoit aiemmin, ettei maailma ole reilu. Ei olekaan, mutta koronavirukselta sitä yritetään yhdestä suunnasta tehdä reiluksi, joka ei nyt ihan pelitä.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Ihan ansiokasta pohdintaa, mutta miksi pitää hyvään kirjoitukseen ottaa tällainen väheksyvä asenne? Tästä olemme eri mieltä ja se suotakoon näin keskustelupalstalla.

Etkö näe mitään merkitystä sille, mikä kokonaisvaikutus lasten ja nuorten harrastusten pitkäaikaisella rajoittamisella on tulevaisuudessa kansanterveyteen? Ei voi olla näkymättä se, että tämän pandemian aikana on kymmeniä tuhansia lapsia lopettaneet harrastamisen. Jollakin he tulevat siitä vapautuvan ajankäytön korvaamaan ja tuskin suurimmassa määrin omaehtoiseen liikuntaan.

Tottakai nuo mainitsemasi pandemian isot seuraukset huolettavat meitä kaikkia. Valitettavasti minulle jää tästä kirjoituksestasi mielikuva, että suhtaudut vähättelevästi tähän harrastusten lopettamisista johtuviin seurauksiin.

Kaikki kunnioitukseni lapsille, kun itsekin olen sellainen kait joskus ollut. Nyt ne on mulle tiivitaaveja ja hieman ikäännyttyään janipettereitä. Ei kumminkaan lampaita, pelkääjiä, korona hysteerikkoja tai mitä muuta paskaa täällä nyt suolletaankaan niiden niskaan, jotka näkee koronan muunakin kuin räkäyskänä.

Itse olen kotoisin seudulta aikakaudelta, jossa ohjattu harrastaminen oli aivan totaalisen tuntematon käsite. Kaikki aktiviteetit oli omaehtoisuuteen pohjautuvaa toimintaa, jonka ilomielin soisin jossain määrin palautuvan nykylapsen maailmaan.
Maailma on tietenkin muuttunut, vanhemmilla vähemmän aikaa, mutten ihan osta sitäkään, että harrastaminen on pakko ulkoistaa muitten toimeksi. Vanhemmilla on oltava vastuunsa kasvatuksesta, ja harrastaminen on osa sitä.
 

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Sitten taas 30-39 -vuotiaissa on ollut yllättävästi kovaakin kasvua. Heinäkuun puolivälissä tuon ryhmän osuus oli noin 14%, kun nyt ollaan jo liki 20% paikkeilla.
Tämä menee nyt täysin arvailun piikkiin, mutta minusta tuntuu että viime aikoina on järjestetty enemmän sellaisia tapahtumia joka houkuttelee tätä "vanhempaa" väestöä. Alkukesästä oli näitä juhannusbileitä mitä ihan mututuntumalla luulisi olevan enemmän "nuorison" juttuja. 30-40v on myös todennäköisesti matkustanut enemmän kuin nuoret.

OT! kiitoksia teille jotka tuotte näitä tilastoja tänne foorumille. Niitä on kiva seurata ja yrittää omassa päässä vetää johtopäätöksiä mihin suuntaan tämä koronalaiva kääntyy.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös