Lätty-ylämummo
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- IFK
Kommenttisi on erinomainen, vaikka olemme sinun kanssasi asiasta ihan valtavan eri mieltä. Se ei kuitenkaan vähennä laadukkaan kommentin arvoa, että olemme linjoiltamme ääripäissä. Erinomaisesta tekstistä on aina väärin ottaa vain rusinat pullasta, mutta kaipaisin hieman täsmennystä tähän. On hyvin hankala verrata Suomea mihinkään, jos et anna selviä raja-arvoja, millä sitä onnistumista mitataan.
Esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa todelliset tartuntamäärät ovat aivan toisia kuin ne, mitä julkisuuteen tulee testauksen kautta. Etelä-Amerikka puolestaan menee muutoinkin kriisistä kriisiin ja tämä on vain yksi asia lisää. On hyvin vaikea arvioida, kuka on paskaansa parhaiten hämmentänyt, jos et määritä, miten paskan hämmentämistä mitataan. Millä raja-arvoilla edetään? Kokonaisuuden arviointi on aina mahdotonta, koska kokonaisuuteen vaikuttaa niin moni asia.
Suomi on vaikeroinut koko korona-ajan semmosella pohjoismaisella pehmeällä viestinnällä, joka ei toimi kuin pinkissä maailmassa. Jaksaa, jaksaa & pari viikkoa tai kuukautta retoriikka ja täysin epäonnistunut koronastrategia ovat esimerkkejä Suomen karmeista epäonnistumisista. Ruotsissa talous nousee jälleen kerran kovempaa tahtia kuin Suomessa. Miksi esim. ruotsalaiset urheiluseurat näyttävät olevan selviämässä pienemmillä taloudellisilla takaiskuilla kuin kotimainen Liiga, vaikka Ruotsissa on kuolemia moninkertaisesti?
Jos onnistumista ajatellaan taloudellisesti niin Suomi olisi ollut mallioppilas, jos se olisi pystynyt asettelemaan rajoitukset määräajaksi sekä pitämään kiinni strategiastaan. Suomi jaksoi noudattaa hybridistrategiaansa rajoitustoimien osalta tasan 2 kuukautta syksyllä 2020, sitten koko strategia lensi romukoppaan. Tämä on aiheuttanut paljon harmaita hiuksia, kun esim. Liigaa pelattiin "päällä/pois" -periaatteella koko kausi 2020-21. Tappiot ja pelaaminen itsessään olisi todennäköisesti mennyt lopulta paremmin, jos oltaisiin Ruotsin tapaan tehty jo syksyllä 2020 päätös, että kausi pelataan tyhjille katsomoille alusta loppuun. Ennakoinnista Suomelle ei voi antaa pisteitä, vaikka henkien pelastamiselle voikin antaa pisteitä.
Miten pisteyttää keskenään kuolleet, rajoitusten määrä, niiden kesto, talous, terveydenhoitovelka, oppimisvaje, matkustustase, pitkä korona, ja vielä tuntemattomat vaikutukset? Noista selkeitten raja-arvojen määrittely on itselleni liian haastavaa. Väitteeni perustuu kokonaisarviooni, jossa painotan menehtyneitä ja rajoitusten määrää ja kestoa, koska ne ovat suoraan koronan aiheuttamia. Ulkonaliikkumiskielto on taloudelle haasteellisempi, kuin lasten harrastaminen. Kuolema suurin haitta.
Korona on ollut todellinen maalitolpan siirtäjä tässä pelissä. Jälkikäteen on helppo nähdä, kuinka aina kun on luultu tilanteen helpottavan, niin uusi variantti tai joku muu tekijä on muuttanut pelin luonnetta. Nämä tietysti asettaa aiemmat lausunnot kyseenalaisiksi. Etenkin tulevaisuuden ennustaminen on haastavaa, mutta edes Jatkoajan kaikentietävä kirjoittajajoukko ei ole noita muutoksia kyennyt ennakoimaan. Itseäni AVI hämmentää kaikkein eniten. Ensin tuntui, ettei niitä saa liikkeelle mikään, ja nyt tuntuu, ettei taas mikään riitä. Tuon porukan suitsemiseen lakimuutokset ovat aivan välttämättömiä. Muuten pidän tiedotuksessa noudatettua linjaa oikeana, jolloin on vältelty antamasta liian ruusuista kuvaa tilanteesta, tai lupauksia joita joudutaan perumaan. Lapsiin kohdistuvat rajoitteet ovat nyt tapetilla hallituksen luvattua, ettei niitä tehdä. Nyt täytyy katsoa, että kuka tekee mitäkin kenenkin mandaatilla, ja kantaa kaiketi myös vastuunsa?
Viime lätkäkausi meni niin hyvin kuin se voi tartuntojen näkökulmasta suinkin mennä. Katsojat pääsivät halliin kun se oli mahdollista, ja se lienee koko toiminnan perusajatus. En oikein ymmärrä, mikä olisi ollut paremmin, jos koko kausi olisi pelattu tyhjille katsomoille. Sohvaperunalle aivan sama, mutta livelätkän kuluttajille ei. Omasta mielestäni tehtiin oikeita päätöksiä, vaikka loppukautta en päässyt näkemäänkään livenä.
Ruotsalaiset urheiluseurat saavat tukea vielä avokätisemmin kuin suomalaiset, mikä kannattaa huomioida vertailussa:
Så stort coronastöd får hockeyklubbarna från staten
Nya siffror från Rikdsidrottsförbundet för perioden januari till april.
hockeysverige.se