Jos tämä suvaitseminen on siis, että koronakuolemia tulee alle yksi per päivä, niin joo, suvaitaan. Muussa tapauksessa puhutaan tapahtuneesta historiasta, mitä on mahdoton muuttaa.
Ainakin itselläni usko rokotteisiin on järkkymätön. Rokotteet ovat tehokkain, halvin, paras, vähiten haitallisin ja aivan ylivoimainen keino.
Ei ihan näinkään. Eri valtioiden välillä erot ovat tietysti massiivisia kuten itsekin käsittelit. Mutta valtioiden sisällä erot ovat myös olleet merkittäviä. Koronaan on eniten kuollut n. kaikkialla köyhiä, maahanmuuttajia, yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevia. He ovat saaneet huonointa hoitoa. Heidän tartunnan saamisensa todennäköisyys on suurin - koska he eivät voi eristäytyä ja jäädä Woltin varaan etätöihin. Ja tietysti kaikki taloudelliset seuraukset ovat olleet heille kaikkein karmeimmat.
Oman firman bisnekset dyykkasivat -25 %. Kuopan sai täytettyä, kun osti ETF:iä dipin pohjilta. Jollekin toiselle se 25 % olisi ero aterioiden väliin jättämisen, sähkölaskun maksamatta jättämisen jne. välillä.
Ei ole varmaan ketään (noin vielä johonkin Q-kuoppaan putoamatonta...), jonka mielestä enemmän tartuntoja olisi parempi kuin vähemmän.
Mutta sinä tuplarokotettu ja minä triplarokotettu hyvin todennäköisesti elämämme aikana saamme koronavirustartunnan vielä useita kertoja ja levitämme sitä eteenpäin. Koronaviruksen esiintyvyys Suomen väestössä on tällä hetkellä hyvin matala. Tulee olemaan hetkiä, jolloin se on merkittävästi nykyistä korkeampi.
Jos sinun mielestäsi tämän kaiken (massatestaus, karanteenit, rajoitukset, päivittäinen seuranta) pitää olla ikuista, sitten olemme varmaan niin eri planeetoilla koronan suhteen, että keskustelu ei tästä muuksi muutu.
Rokotepassi ei ole kannustin. Se on lievempi tapa pakottaa. Sitäkin voi tietysti kannattaa, mutta ei kukaan keppiä saava sitä porkkanaksi kuvittele.
Minulle ruotsalaisten
suvaitseminen on sitä, että heidän mielestään koronakuolemista ei tarvitse hiillostaa poliitikkoja.
Se on taas minusta käsittämätöntä. Taas toisaalta, aamupalagate näytti, mikä on kansalaisten tärkeysjärjestys täälläkin. Ehkä olen vain totaalisen pihalla siitä, millä oikeasti on merkitystä. Mitään historiaa en ole muuttamassa, se on selvä. Sitä pidän itsestään selvänä, että jos Ruotsi olisi valinnut toisin, kuolleita olisi vähemmän. Nyt osa kuolemista on yksiselitteisesti poliittisella päätöksenteolla siunattuja. Minusta ruotsalaisten olisi hyvä keskustella siitä, että menikö omasta mielestä kuinka hyvin.
Uskon rokotteisiin. Dataa on, luvut ovat hyvät ja luotettavat. Mutta eivät 100% Ja niin kauan, kun on mahdollista levittää kohtalokasta sairautta muihin ihmisiin, koen itseni riskitekijäksi, ja velvollisuudekseni sen riskin minimoimisen.
Tammikuussa tiedettiin useammankin huippupoliitikon tartunnasta:
Boris Johnson, British prime minister
Mikhail Mishustin, prime minister of Russia
Jair Bolsonaro, president of Brazil
Donald Trump, former U.S. president
Emmanuel Macron, president of France
Vastaavia listauksia en löytänyt kesän ajalta, joka kertonee rokotteiden tehosta sekin. Oleellista on, ettei korona ole väistänyt noitakaan, joita aivan varmasti ennen rokotuksia koitettiin mahdollisuuksien mukaan suojata tartunnalta. Kehitysmaiden resursseilla en usko, että eliittiä pystytään suojaamaan sen paremmin muilla kuin rokotteilla. Ja se saattaa olla niiden pelastus. Muutamaan tuhanteen rokotteeseen yhteiskunnan tärkeimpien rokottamiseksi löytyy rahat perseaukisimmankin maan kassasta. Eli siinä joudun ottamaan hieman takaisin, ja pyörtämään aiempia mietteitäni. Tulevaisuus näyttää, mitä jälki tulee olemaan maissa, joissa tartunnat saa pyöriä aivan vapaasti. Ihan kaikki ei ole netissä livenä, joten todellista tilannetta on mahdotonta vielä kartoittaa.
Uskon itsekin siihen, että koronasta tulee pitkäaikainen riesa. Tästä tulee rokoteteollisuuden ja virusmuunnosten kilpajuoksu. Nyt olisi kansainvälisellä yhteistyöllä mahdollisuus näyttää välittämistä ja rokottaa kaikki, mutta se on käytännössä aivan mahdotonta, joten virus jää elämään väistämättä. Suurin mielenkiintoni on varianteissa, mihin ne tulevat muuntumaan, koska virusta ei millään saada pidettyä maan rajojen ulkopuolella. Virusvariantin vaarallisuus taas määrittää haittavaikutusten minimointiin tähtäävien toimenpiteiden tarpeen. Nyt jälkikäteen voitaneen jo todeta, kuten joku joskus aikoja sitten täällä jo totesikin, ettei nyt uhratuilla panoksilla kovin kummoista tulosta saatu aikaiseksi. Saimme suojattua suojattavissa olevat, ulkonaliikkumiskielloilta on vältytty, ja elämä on rullannut pääsääntöisesti kuten ennenkin. Mutta taloudelle hinta on ollut hirvittävä, ja maksettavaa jää vuosikymmeniksi.
Tuleeko tartuntoja jatkossa olemaan enemmän vai vähemmän? Paljon riippuu tietenkin siitä, testataanko vai ei. Tämä ei vaikuta suoraan tartuntojen määrään, sillä vaikea on uskoa vaikkapa Puolaa virusvapaaksi, vaik'ei tartuntoja juuri nyt juuri olekkaan.
Jos viruksen haitta-aste pysyy nykyisellään, niin silloin on luontevaakin antaa viruksen levitä ilman toimenpiteitä. Mutta jos ilmaantuu variantti, joka tappaa kodissa ja puutarhassa, niin enpä usko sen annettavan vapaasti levitä. Se vaatisi heti jyrkkiäkin toimenpiteitä, sillä edelleenkin valtion ykkösprioriteetin tulee olla kansalaistensa hengen suojaaminen.
Ensimmäisenä ulkoistaisin nyt heti jäljityksen Punaisen Ristin vapaaehtoisille. Panostaisin näytteenoton kotitesteihin, joita valtio jakaisi ilmaiseksi, ja antaisi tikkarin raportoidusta tartunnasta. Pitäisin kattavaa testausta edelleenkin tarpeellisena kansalaisten tiedonhalun ja epidemiologisen kartalla pysymisen vuoksi. Meillä tiedotetaan pujon kukinnasta, niin sama oikeus koronatartuntaa välttävillä pitää olla paikkakuntakohtaisiin ilmaantuvuuslukuihin.
Olen ollut rokotepassia vastaan, koska ennen rokotuskattavuuden nykyistä tasoa en nähnyt sille mitään käyttöä. Nykyisillä rokotusmäärillä voidaan palveluja avata rokotettujen asiakkaitten massaan tukeutuen, mutta rajoituksia ollaan purkamassa jo ilman passiakin. Paras hyöty siitä olisi rokotteita välttävien ohjaamisessa. Tässä on moraaliset ongelmansa, mutta näitä ongelmia on lainsäädäntö täynnä, ja niiden kanssa on pärjätty.