Joku viisaampi saa valistaa että onko tuo AVIen toimesta edes mahdollista jos poikkeusolot eivät ole voimassa ja meneekö kuvio niin että kunnan joku instanssi on se joka vahtii että AVIn määräyksiä noudatetaan? Jos näin niin minkäs AVI sille mahtaa jos kunta päättää pitää jää- tai uimahallinsa ovet auki, ei ne silloin ala ovista sisääntulijoita sanktioimaan.
Sekavaahan tämä on ollut, mutta yritän vastata.
Suomessa on sovellettu koronan vastaiseen toimintaan kahta lakia, tartuntatautilakia ja valmiuslakia.
Valmiuslaki on kirjoitettu tilanteisiin, joissa Suomea uhkaa jokin sotilaallisesti tai jokin suuronnettomuus on sattunut ja ihmisiä pitää suojata niiden seurauksena. Siinä mainitaan myös, että se koskee vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.
Presidentti ja eduskunta hallituksen johdolla yhdessä päättää sen ottamisesta käyttöön. Valmiuslaki antaa valtioneuvostolle eli hallitukselle laajat valtuudet päättää tarvittavista toimista - myös pakkotoimista. Valmiuslaissa on hyvinkin tarkkaan mietitty miten valtio pyörittää finanssia ja käyttää pakkokeinoja esimerkiksi omaisuuden takavarikoimiseen yhteisen hyvän eteen. Valmiuslain aikana STM:n ja AVI:en rooli on merkittävästi pienennetty ja kaikki ministeriöt ja yhteiskunnan elimet osallistuvat uhkan torjumiseen ja hoitamiseen hallituksen ja eduskunnan johdolla.
Valmiuslaki on luonteeltaan sellainen, että sen käyttöönotolle tulee olla jämerät perusteet ja toisen maailmansodan jälkeen se onkin otettu käyttöön vain kahdesti: 2020 ja 2021.
Koska se saa kerrallaan olla voimassa vain väliaikaisesti maksimissaan 6 kuukautta, on molemmilla kerroilla katsottu, että tautiuhka ja sen välitön jälkihoidon tarve on poistunut ja ettei syytä ole ollut jatkaa valmiustilaa.
Valmiuslaki ei nykymuodossaan ole oikein antanut selkeyttä miten toimia koronan suhteen. Siitä puuttuu miltei kokonaan tarkemmat kirjaukset miten pandemioiden aikana toimitaan. Ollaankin menty aika mututuntumalla eteenpäin ja valmiuslaki tulisikin pikaisesti päivittää, mutta kun kaikissa päivitysehdotuksissa on surkeasti epäonnistuttu tähän mennessä.
Sitten on olemassa tartuntatautilaki, jossa päävastuu tartuntatautien suunnittelussa, ohjauksessa ja valvonnassa liittyvissä toimenpiteissä on STM:llä ja jonka ohjauksessa AVI:en tehtävänä on toimeenpanna linjaukset paikalliselle terveydenhuollolle ja kunnille. THL ja paikalliset lääkärit antavat asiantuntija-apuaan, mutta eivät päätä mistään.
Sinällänsä tartuntatautilaki soveltuu oikein hyvin, ettei jokin vaarallisista tartuntataudeista ryöpsähdä esimerkiksi järjestämällä rokotusohjelmat ja valvomalla aktiivisesti tartuntojen määriä. Laissa myös määritellään vastuusuhteet, STM:n, AVI:en, terveydenhuollon ja kuntien välillä. Huom! Valtioneuvostolla ei ole sinällään roolia tämän lain mukaan, vaan kaikki ohjausvastuu on yksiselitteisesti STM:llä.
Nyt lopulta vastauksiin:
Onko tuo AVIen toimesta edes mahdollista jos poikkeusolot eivät ole voimassa?
Kun poikkeustilaa ei ole - niin kuin on ollut jo viime huhtikuusta - se on juuri AVI:n tehtävä määrätä paikallisesti mitä tarkoittaa tartuntatautien osalta STM:n linjaukset. STM on linjannut juurikin näitä 2 metrin turvavälejä yms, joten nyt AVI määrää ne toteutettavaksi.
Meneekö kuvio niin että kunnan joku instanssi on se joka vahtii että AVIn määräyksiä noudatetaan?
Se menee juuri toisin päin. Kun poikkeustilaa ei ole, niin AVI vahtii, että kunnat toteuttavat antamiaan määräyksiä. Lain mukaan kunnan velvollisuus on noudattaa AVI:n antamia STM:n linjauksia.
Jos näin niin minkäs AVI sille mahtaa jos kunta päättää pitää jää- tai uimahallinsa ovet auki, ei ne silloin ala ovista sisääntulijoita sanktioimaan
Tämä onkin mielenkiintoinen kysymys ja ainakaan oma taitoni ei suoraan riitä vastaamaan tähän. Tartuntatautilaissa on määrätty, että poliisin tulee tarvittaessa auttaa, että tartuntatautilakia noudatetaan Suomessa.
Jos jokin kunta päättää pitää jää- ja uimahallinsa auki ja AVI katsoo sen rikkovan heidän määräyksiään, niin AVI voi ymmärtääkseni pyytää virka-apua poliisilta tilojen sulkemiseen. Aivan kuten kävi keväällä yksityisten kuntosalien kohdalla.
Yksittäisiä käyttäjiä ei sakoteta ainakaan tartuntatautilain perusteella tilojen käytöstä.
En tiedä selvensikö, mutta kyllä me AVI:n hyväntahtoisten tulkintojen varassa joudutaan elämään jatkossakin :)