Onko tämä vain maallikkovirologi Sistiksen arvio, vai onko tälle jotain asiantuntija-arviota tueksi?
Jos oletetaan, että nykyiseen testauskäytäntöön ei tehdä muutoksia ja rajoitukset pysyvät nykyisellään (eli käytännössä vain ravintoloiden aukioloaikaa rajataan), niin minun on kyllä hieman vaikea nähdä, että rokotteet toisivat syyskuussa tai edes lokakuussa mitään käännettä. Rokotteita annetaan tasaiseen tahtiin, mutta miksi niiden antama apu näkyisi juuri syksyllä? Tuolloin vaakakupin toisessa päässä painaa kuitenkin vahvasti se, että koulut, lastentarhat ja korkeakoulut alkavat pyöriä normaalisti, ainakin tätä varmaankin lähdetään yrittämään. Ja alaikäisiä ei millään muotoa ole kattavasti rokotettu.
En tiedä asiantuntijoista, mutta heidän viime keväänä käyttämänsä malli taisi katsoa vain nykyistä kasvuvauhtia ja olettaa sen jatkuvan sellaisenaan. Muistaakseni 11 000 tartuntaa vuorokaudessa oli joku ennustus.
No, kyllä uutisissa on puhuttu tuosta syys- ja lokakuusta. Mutta myönnettäköön, että eipä se kai ole suuremmin liittynyt tartuntojen määrään, vaan siihen, miten rajoituksia voidaan purkaa.
Perusteluni sille, miksi uskon tilanteen paranevan syksyllä, on matematiikka.
Jos oletetaan, että vastustuskyky rokotteista kehittyy noin kahdessa viikossa (17.7. ykköspiikkien osuus n. 65% ja kakkospiikkien n. 28%), ja yhden rokotteen suoja oireellista tartuntaa vastaan on 35% ja kahden 79% (THL:n pari viikkoa sitten kertomat), niin nyt rokotesuoja olisi suunnilleen seuraavaa: 0.35*(0.65-0.28) + 0.79*0.28 = 0.35. Eli tässä vaiheessa rokotteet estävät laskennallisesti noin 35% tartunnoista.
Kahdessa kuukaudessa tapahtuu selkeä muutos. Tällä nykyisellä rokorusvauhdilla laskeskelin, että syyskuun puolivälissä (15.9.) meillä olisi rokotettu 74% kertaalleen ja 59% kahdesti. Syyskuun lopussa rokotteet estäisivät laskennallisesti jo 0.35*(0.74-0.59) + 0.79*0.59 = 0.52, eli 52% tartunnoista.
Tällä hetkellä kasvuvauhdin perusteella R-luku on noin 1.2-1.3. Syyskuun lopussa se olisi laskennallisesti (35/52) * 1.2...1.3 = 0.81...0.88, mikä merkitsee jo varsin voimakasta hiipumista.
Toki tuo, mitä mainitset, on varmasti totta. Ja on vaikea tietää, miten nuo vaikuttavat itsessään kasvuvauhtiin. Keskeisintä tulee olemaan se, että miten rokotteet etenevät niissä ikäluokissa, jossa tauti jyllää tällä hetkellä, ja niissä arvioisin, että tuo vaikutus tartuntalukuun on vielä tuota suurempi.
Mutta on toki mahdollista, että joku "musta joutsen" saapuu, ja vaikuttaa tartuntalukua nostavasti, ja estää tuon skenaarion toteutumisen. Aika näyttää.
Mainitaan loppuun, että sanoin keväällä laskun alkaessa, että tauti hiipuu meillä heinäkuun aikana hyvin vähiin rokotusasteen kasvaessa. No, kuten huomataan, niin varsin pieleen meni maallikkovirologin pätevyydelläkin.