Onko muka deltavariantian oireettoman tai vähäoireisen koronatartunnan saaneen karanteeni tullut takaisin 10 päivän mittaiseksi? Koitin googlailla.
Suht. kovat sunnuntailukemat. Eiköhän ensi viikolla pauku tonni rikki samalla kun hallitus kokoontuu, eli tiukentuvia rajoituksia odotellessa. Toivon toki, ettei näin käy, mutta kyllähän tässä kaikki elementit ovat olemassa.
Tartuntojen lsääntymisvauhti on kova. Tuosta kun laskee mahdollista tilannetta ensin parin viikon päähän, ja sitten kuuden viikon päähän, niin luvut ovat mielenkiintoisia. Missähän mahtaa olla rajat, rajoitustoimien lisäämiseen. Vai mennäänkö näillä päätyyn asti?Kalenteriviikkoina mitattuna tartuntoja julkistettiin tällä viikolla 4349 kappaletta. Viime viikosta kasvua varsin kovat 53%, eli 1533 tartuntaa. Kuudessa viikossa viikkotason tartunnat ovat noin 8.5-kertaistuneet.
Kalenteriviikkoina mitattuna tartuntoja julkistettiin tällä viikolla 4349 kappaletta. Viime viikosta kasvua varsin kovat 53%, eli 1533 tartuntaa. Kuudessa viikossa viikkotason tartunnat ovat noin 8.5-kertaistuneet.
Miksi se juuri nyt alkaa jotenkin mystisesti erityisemmin ja nopeammin näkyä? Tähän mennessä tuolta kesäkuun lopusta molemmat käyrät ovat kasvaneet, hieman erilaisella kulmakertoimella. Mutta suht tasaisesti viikko viikolta.Joo kohta alkaa näkymään selvemmin se, aiheuttaako sairaalahoitojen lisääntymistä merkittävästi vai ei. Tällä viikolla joku päivä oli vielä ainoastaan 65/7 (sairaala/teho) niissä, ja se on pieni lukema vielä. Näillä tartuntaluvuilla tietysti voi piankin tilanne muuttua, tai sitten se ei muutu juuri mihinkään.
Joo kohta alkaa näkymään selvemmin se, aiheuttaako sairaalahoitojen lisääntymistä merkittävästi vai ei. Tällä viikolla joku päivä oli vielä ainoastaan 65/7 (sairaala/teho) niissä, ja se on pieni lukema vielä. Näillä tartuntaluvuilla tietysti voi piankin tilanne muuttua, tai sitten se ei muutu juuri mihinkään.
Miksi se juuri nyt alkaa jotenkin mystisesti erityisemmin ja nopeammin näkyä? Tähän mennessä tuolta kesäkuun lopusta molemmat käyrät ovat kasvaneet, hieman erilaisella kulmakertoimella. Mutta suht tasaisesti viikko viikolta.
Tuohon lopun pohdintaasi olisin aika varma, että potilaiden määrä jatkaa edelleen kasvuaan, kuten on tehnyt tähänkin asti. Mutta kun siellä sairaalassa ei ole montaa sataa koronapotilasta, niin aika sama.
Kyllähän tuossa ilmaantuvuusluvun ja sairaalassa olijoiden välillä on edelleen aika selkeä yhteys, kun noita olen tutkinut. Sairaalaluvut reagoivat edelleen aika hyvin viikon viiveellä ilmaantuvuusluvun muutoksiin. Ero on vain siinä, että tuossa yhteydessä kulmakerroin on nyt paljon pienempi (kolmanneksen) kuin aiemmin.
Nopeasti katsottuna aiemmin tuo yhteys oli sellainen, että meillä olisi nyt näillä tartunnoilla kolme kertaa enemmän porukkaa sairaalassa.
En ymmärrä alkuunkaan ajatuksenjuoksuasi. Sistiskin tuossa mainitsi, että todella selkeä yhteys tässä on jo pitkään ollut tartuntamäärillä ja sairaalapotilailla. Miksi se nyt juuri yhtäkkiä todella merkitsevästi muuttuisi se suhde?En tiedä onko erikoista sattumaa noin pienet sairaalalukemat vai onko se oikeasti niin, että noillakaan kovilla nousumäärillä ei hoitoa tarvitse vrt aiemmat variantit jne.
Mutta jos siis tämä tahti jatkuu, ja tartuntoja 500-1000/pv, niin kyllä me kohta se totuus tiedetään deltan luonteesta sairaalan tarpeen suhteen. Jos tästä 1-2 viikossa ei siellä määrät juuri lisäänny, niin se olisi loistava juttu jatkoa ajatellen.
En ymmärrä alkuunkaan ajatuksenjuoksuasi. Sistiskin tuossa mainitsi, että todella selkeä yhteys tässä on jo pitkään ollut tartuntamäärillä ja sairaalapotilailla. Miksi se nyt juuri yhtäkkiä todella merkitsevästi muuttuisi se suhde?
Sistiksen datalla voisi helposti arvioida, minkä verran sairaalassa on viikon päästä. @Sistis ?
Tartuntojen lsääntymisvauhti on kova. Tuosta kun laskee mahdollista tilannetta ensin parin viikon päähän, ja sitten kuuden viikon päähän, niin luvut ovat mielenkiintoisia. Missähän mahtaa olla rajat, rajoitustoimien lisäämiseen. Vai mennäänkö näillä päätyyn asti?
Lisäys. Joo uutisissakin sanottiin juuri tuosta maimitsemastasi kaksinkertaistumisesta.
Sistiksen datalla voisi helposti arvioida, minkä verran sairaalassa on viikon päästä. @Sistis ?
ylöspäin mennään luvuissa, ei kai sitä tarvitse epäillä.Siis tartuntoja on uusia vaikka kuinka paljon, mutta sairaalassa jengiä ei koronan vuoksi juuri ole. Tämän viikon puolivälissä oli muistaakseni 65/7. Se on todella pieni lukema, kun peilaa viimeaikaisiin tartuntamääriin. Se HUS-henkilökin (mikä olikaan nimi), mainitsi että eivät ole juurikaan nousseet onneksi, ainakaan vielä. Mutta onko tuo määrä esim.1-3 viikon päästä noin pieni enää. Tai jo ensviikolla. Vähän epäilyttää, mihin suuntaan mennään niissä hoitoa tarvitsevien luvuissa tätä tahtia.
Tänks. Kuulostaa järkevältä.Olin itse asiassa aikeissa pistää tämän, koska katsoin tätä itsekin. Ilmaantuvuusluku on nyt hieman alle 130, ja tuohon piirtämääni kuvaajaan laitettu trendiviiva näyttäisi sillä jotain hieman alle 80 potilaan lukemaa.
Ole vaan jännityksessä, mutta itse en usko, että Kurikassakaan yllätytään, mikäli sairaalapotilaiden suhde tartuntoihin pysyy seuraavien viikkojenkin aikaan täsmälleen samana kuin se on pysynyt tähänkin asti (tässä aallossa).
Katsotaan. Mutta en silti usko, että lähiviikkojen aikana tässä tapahtuu vielä kovinkaan ratkaisevaa muutosta.Minä itse asiassa en usko sen pysyvän suhteellisen vakaana, vaan pienenevän, kun kakkoskierros etenee enenevissä määrin keski-ikäisiin.
Tai hetkinen... Nyt pitikin oikein alkaa pohtia tuota. On nimittäin myös ihan mahdollista, että jossain vaiheessa tuo suhde kääntyy taas nousuun, juuri tuosta johtuen. Se selittyy sillä, että ykköspiikin jälkeen sairaalaan joutuneita tulee vielä hieman, mutta lieväoireisia sairastuneita edelleen kohtuullisesti. Kakkospiikki leikkaa nuo sairaalapotilaat pois, mutta myös suuren osan noista lieväoireisista. Jäljellä on sen jälkeen käytännössä vain rokottamattomia (joilla suhdeluku on aiemmin tunnettu) ja harvoja läpäisyinfektion saaneita ja vielä harvempia sairaalapotilaita, mutta nuo ovat todennäköisesti hyvinkin merkityksettömiä.
Vaikea kyllä sanoa, mitä käy. Suhdeluku todennäköisesti muuttuu, mutta suunta on avoin. Tai voi se pysyä paikallaankin. Tai jotain muuta. :)
Katsotaan. Mutta en silti usko, että lähiviikkojen aikana tässä tapahtuu vielä kovinkaan ratkaisevaa muutosta.
Katsotaan. Mutta en silti usko, että lähiviikkojen aikana tässä tapahtuu vielä kovinkaan ratkaisevaa muutosta.
Ongelma on vain 12-15 vuotiaissa, joita ei ole vielä alettu rokottaa ja ei kai 16-20 vuotiaidenkaan rokotusten kattavuusprosentti vielä kovin korkea ole. Koulujen alkaessa tartuntojen määrä tulee lisääntymään tuossa ikäryhmässä. Hyvä puoli on kuitenkin se, että tuossa ikäluokassa hyvin harvoin on tarvetta sairaalahoidolle tartunnan takia. Eli tartuntojen määrä kyllä tulee kasvamaan syksyllä, mutta se ei juurikaan näy sairaalapotilaiden määrän lisääntymisessä. Kunhan oppilaiden vanhemmat ovat myös rokotettuja, niin lasten mahdolliset tartunnat eivät aiheuta myöskään jatkotartuntoja perhepiirissä.Jäljellä on sen jälkeen käytännössä vain rokottamattomia (joilla suhdeluku on aiemmin tunnettu) ja harvoja läpäisyinfektion saaneita ja vielä harvempia sairaalapotilaita, mutta nuo ovat todennäköisesti hyvinkin merkityksettömiä.
Ongelma on vain 12-15 vuotiaissa, joita ei ole vielä alettu rokottaa ja ei kai 16-20 vuotiaidenkaan rokotusten kattavuusprosentti vielä kovin korkea ole. Koulujen alkaessa tartuntojen määrä tulee lisääntymään tuossa ikäryhmässä. Hyvä puoli on kuitenkin se, että tuossa ikäluokassa hyvin harvoin on tarvetta sairaalahoidolle tartunnan takia. Eli tartuntojen määrä kyllä tulee kasvamaan syksyllä, mutta se ei juurikaan näy sairaalapotilaiden määrän lisääntymisessä. Kunhan oppilaiden vanhemmat ovat myös rokotettuja, niin lasten mahdolliset tartunnat eivät aiheuta myöskään jatkotartuntoja perhepiirissä.
Näinpä. Melko pianhan se selviää.Sitten tullaan tähän viime vuosien ikuisuuskysymykseen: leviääkö korona oikeasti tehokkaasti kouluissa vai ei? Todisteita puolesta ja vastaan löytyy tartuntakäyrien muutosten ajankohtia tutkimalla. Ja toinen kysymys on, että muuttaako delta tätä?
Omassa koulussani ei ainakaan viime lukuvuonna levinnyt koulun ollessa auki lähes koko syyslukukauden ja sitten keväällä. Tartuntoja, altistuksia ja karanteeneja oli jonkin verran, mutta tartunnat tuli harrastuksista ja kotoa eikä koulusta, eikä myöskään jatkotartuntoja esiintynyt. Delta on toki saattanut muuttaa tämän pelin.Sitten tullaan tähän viime vuosien ikuisuuskysymykseen: leviääkö korona oikeasti tehokkaasti kouluissa vai ei? Todisteita puolesta ja vastaan löytyy tartuntakäyrien muutosten ajankohtia tutkimalla. Ja toinen kysymys on, että muuttaako delta tätä?
Itekin olin koko viime lukuvuoden koululla töissä ja tulevana myös. Kaikesta kyllä samaa mieltä!Omassa koulussani ei ainakaan viime lukuvuonna levinnyt koulun ollessa auki lähes koko syyslukukauden ja sitten keväällä. Tartuntoja, altistuksia ja karanteeneja oli jonkin verran, mutta tartunnat tuli harrastuksista ja kotoa eikä koulusta, eikä myöskään jatkotartuntoja esiintynyt. Delta on toki saattanut muuttaa tämän pelin.
Itse toivon, että koulut voidaan pitää auki, eikä henkilökohtaisesti pelota lainkaan omasta puolesta. Kaksi piikkiä pitää lähes varmasti vaarallisen muodon loitolla. Mutta jos oppilaat alkaa joukolla sairastua eikä deltan takia riittäviä turvatoimia ole mahdollista ylläpitää, niin pakkohan jotain on silloin säätää.