THL ei ole päätösvaltainen viranomainen oikeastaan missään asiassa, eikä siten voi vaatia mitään. Sen sijaan tähän asti Traficom ja muut viranomaiset ovat laittaneet leiman papereihin ja tehneet THL:n suosituksista päätöksiä siltä osin kuin ne laillisia ovat. Samoin ovat toimineet lentoyhtiöt.
Tota noin...
Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
www.finlex.fi
7 §
Valtakunnallinen torjuntatyö
"Tartuntatautien torjunnan kansallisena asiantuntijalaitoksena toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, joka tukee asiantuntemuksellaan sosiaali- ja terveysministeriötä ja aluehallintovirastoja, ylläpitää tartuntatautien torjuntaa palvelevia valtakunnallisia epidemiologisia seurantajärjestelmiä sekä
ohjaa ja tukee tartuntatautien torjuntatyötä kunnissa, sairaanhoitopiirien kuntayhtymissä ja sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimintayksiköissä."
Eli laki velvoittaa ohjaamaan ja tukemaan. Sisältyykö tuohon päätösvaltaa, vaikea sanoa.
8 §
Torjuntatyö aluetasolla
"Aluehallintovirasto sovittaa yhteen ja valvoo tartuntatautien torjuntaa alueellaan. Aluehallintovirasto
valvoo, että sairaanhoitopiirien kuntayhtymät ovat varautuneet alueellisesti terveydenhuollon häiriötilanteita varten. Aluehallintovirasto valvoo torjuntatyön säännösten mukaista toteuttamista sekä kansallisten suunnitelmien ja sosiaali- ja terveysministeriön päätösten toimeenpanoa."
Mutta näitten AVI:n rooli on jäänyt itselleni ihan pimentoon. Laki velvoittaa heitä aivan selvästi, mutta ovatko käyttäneet saamaansa valtaa? Mielestäni on ollut hyvin hiljaista.
Finnair saatiin vaaatimaan matkustajiltaan testejä omistajaohjauksella, jolloin käytettiin yrityksen laillista oikeutta valita asiakkaitaan testien vaatimiseksi. Aika fiksu veto. Laivayhtiöihin samaa ei voida käyttää, koska valtiolla ei ole niissä tarvittavia omistusosuuksia.
Skopjen lentojen keskeyttämisessä THL oli mukana kuten laki velvoittaa:
" Toimivaltainen viranomainen eli Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnon perusteella päättänyt keskeyttää lentoyhteyden Skopjen ja Turun välillä kahdeksi viikoksi 28.8.-10.9.2020. Päätös ei koske muita lentoyhteyksiä." Päätös oli määräaikainen, koska laki ei salli pidempää.
"
Terveysviranomaisten arvion mukaan lentoyhteyden keskeyttämiselle Pohjois-Makedonian Skopjen ja Turun välillä ei tällä hetkellä ole perusteita, kertoo Yle. Arviota keskeytyksestä oli pyytänyt Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.
Traficomin mukaan matkustajat voisivat siirtyä muille reiteille, jos lentoyhteys keskeytetään."
Tuossa on tullut vastaan varmaat lait yhden vertaisesta kohtelusta.
Lennot saatiin houldiin lentoyhtiön omalla päätöksellä:
Viikonlopun aikana testataan myös Puolasta saapuvia matkustajia. Kaupunki lupaa testaajien määrän riittävän nyt.
www.hs.fi