Kun lukee maailmalta ja vaikka meiltä Suomestakin kantautuvia viestejä, niin toipuminen tästä vitsauksesta on jo alkanut. Länsimaat ovat päässeet jo hyvään alkuun rokoteohjelmissaan ja monissa paikoissa tiukkoja rajoituksia on jo hieman alettu keventää. Varmasti nyt sillä mielellä, että takaisin niitä ei tällä kertaa enää tarvitse laittaa.
Maailmalla mennään ainakin tilastollisesti todella paljon parempaan suuntaan. Yksi selitys on toki se, että tilastossa dominoivat ne maat, joissa tilastointi on luotettavaa, eli käytännössä kaikki kehittyneet maat. Ja niissä tartunnat ovat olleet todella voimakkaassa laskussa laajalla rintamalla.
En kuitenkaan usko, että syy olisi vielä rokotteissa, sillä rokotekattavuus on vielä niin vähäinen, ettei sillä voi olla suurta vaikutusta. Eilen osui silmiini joku uutinen, jossa Olli Vapalahti kertoi aiheesta. Lock-downit ja mahdollisesti joillain alueilla sairastaneiden suuri osuus ovat syynä tähän.
Itse muistelen, että viime keväänä lock-downit lopulta tehosivat paremmin kuin arveltiin. Tästä käytiin silloin täälläkin keskustelua aiheesta. Pohdin silloin teoreettisesti sitä, että lock-downien ansiosta vähenee sairastuneiden lisäksi myös viruksen määrä yhteiskunnassa. Virus kun kykenee elämään mm. pinnoilla pitkäänkin. Ja kun tämä vähenee enemmän, joku kynnysraja alittuu, jonka jälkeen tapauksien määrä laskee enemmän kuin voisi olettaa.
Tuo oli puhtaasti epämääräistä pohdintaa vailla mitään tieteellistä näyttöä. Ilmiön kuitenkin huomasi tilastoista, mutta eri asia on, että mistä tuo johtui. Silti samanlainen kehitys näyttäisi jossain määrin olevan nytkin käynnissä.
Britanniassa tultu 75% alas huipuista nopeasti. Brittivariantti pystytään siis pysäyttämään. Tuolla voi rokotuksillakin olla jo vaikutusta, mutta pudotus alkoi jo silloin kun kampanja oli vasta aluillaan.
Tuomiopäivän pasuunat voi jättää omaan arvoonsa, mutta todellisuus on nyt se, että me ollaan jo kaartamassa loppusuoralle tämän pandemian pahimman vaiheen kanssa. Jollain tavallahan virus jää tänne vielä elämään ja maailmassa on paljon valtioita, jotka eivät ole vielä tainneet pistää piikin piikkiä yhteenkään ihmiseen. Joten seuralaiseksemme se jossakin muodossa jää, mutta ei likimainkaan tässä mittakaavassa.
Ainakin suunta on nyt pirun hyvä. Ja tuo Euroopan kehitys heijastuu suoraan meillekin. Laskin täällä yksi päivä, että kuinka paljon eroa on lopulta päivittäisissä tartunnoissa toukokuun lopussa, jos R-luku on hieman alle yhden, ja jos keskimääräinen päivätuonti ulkomailta vaihtelee 3.5 - 15 tapauksen välillä. Ero oli yllättävän suuri.
Toivotaan, että olemme loppusuoralla nimenomaan tämän pandemian pahan vaiheen kanssa, emmekä vain yhden aallon. Muistan hyvin, kun jotkut oikein suuttuivat viime kesänä, jos yritti mainita, että tämä tauti ei välttämättä ollut tässä...