Todennäköisesti Suomessakin kohta on uutisissa Tirolissa leviävä B.1.351 eli koronaviruksen n.k. Etelä-Afrikka -mutaatio. Alueella 15 prosenttia tartunnoista on tuota varianttia (5 prosenttia brittivarianttia), joka muualla Euroopassa ei ilmeisesti ole vielä juuri levinnyt.
Itävallan hallitus kaavailee Tirolin eristämistä variantin leviämisen ehkäisemiseksi. Alueen tartuntatilanne kokonaisuudessaan ei ole sen huonompi, kuin se on koko maassa (Tiroli 102,7 tartuntaa / 100 000 asukasta / 7 päivää, koko maa 105,3).
Jotkut valtakunnalliset mediat syyttävät tästä auki olevia hiihtokeskuksia ja väläyttelevät "toista Ischgliä". Näitä varmaan tullaan toistelemaan myös ulkomaisissa medioissa siinä vaiheessa, kun ne tästä alkavat kirjoittamaan. Sanon kuitenkin tässä vaiheessa, että mitään näyttöä siitä ei ole, että variantin leviäminen olisi jotekin hiihtokeskuksiin johdettavissa: mitkään après-ski -baarit, hotellit tai edes rinneravintolat eivät ole auki ja kaikissa hisseissä on velvollisuus käyttää FFP2-maskia. Tartuntaketjuja variantin osalta sen kummemmin kuin muidenkaan tartuntojen osalta ei ole jäljitetty hiihtokeskuksiin. Turisteja ei luonnollisestikaan ole, koska rajat ovat vapaa-ajan matkustamisen osalta kiinni.
Tuon variantin leviämisen ehkäiseminen on tietysti otettava vakavasti ja kannatan jopa osavaltion eristämistä, jos asiantuntijat näkevät sen oikeaksi ratkaisuksi. Toivoisin kuitenkin, ettei tässä haukuttaisi väärää puuta ja yhdistettäisi tätä tilannetta viime talveen ja kevääseen, jolloin koronavirus levisi samalta alueelta ympäri Eurooppaa massaturismin kautta. Asia ei ole nyt näin, koska turismia ei ole.
Eine Entscheidung darüber plant der grüne Gesundheitsminister erst für Sonntag. Die Datenlage gebe eine Quarantäne nicht her, kontert Landeshauptmann Platter (ÖVP)
www.derstandard.at