Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 177 956
  • 81 180
Suosikkijoukkue
HIFK
Miksi ei kohdisteta rajoituksia sinne missä tartunnat eniten leviää? Nyt saatiin eilisessä esimerkissä pitkien tartuntaketjujen kautta selville että yksi ihminen oli saanut ravintolassa tartunnan ja tartutti sitä harrastustoiminnassa kymmenelle muulle->ravintolan syy.
Niin, no kyllähän meillä sitä harrastustoimintaakin ohjeistetaan ja rajoitetaan.

Tässähän pitää ajatella niitä ketjuja eteen ja taaksepäin, mistä ravintolassa tartuttanut oli saanut tartunnan? Tartuttiko harrastuksessa altistuneet.

Kyllähän rajoitukset kohdistuu nyt lähes jokaiselle elämänalueelle.
 

Magenta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Osaako joku kertoa, pitääkö odottaa karanteenissa varsinaisen koronatestin tulosta, jos pikatesti on osoittautunut jo negatiiviseksi? Puolisolta otettiin eilen illalla molemmat testit ja ohjeeksi annettiin "mennä kotiin odottamaan tuloksia". Aamulla oli pikatestin tulos tullut mutta varsinaisen testin tulosten saannissa voi mennä kolmekin päivää. Nyt on epävarmana, voiko lähteä ihmisten ilmoille tämän pikatestin jälkeen. Oireet hyvin lieviä eli vatsavaivoja ja päänsärkyä eli ei varsinaista huolta edes flunssan levittämisestä.

Kyllähän maalaisjärki sanoo, että odottelee kotona niitä testin tuloksia. Nuo pikatestit eivät käsittääkseni ole kovinkaan luotettavia vieläkään.
 

Orvo Muusi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Niin, no kyllähän meillä sitä harrastustoimintaakin ohjeistetaan ja rajoitetaan.

Tässähän pitää ajatella niitä ketjuja eteen ja taaksepäin, mistä ravintolassa tartuttanut oli saanut tartunnan? Tartuttiko harrastuksessa altistuneet.

Kyllähän rajoitukset kohdistuu nyt lähes jokaiselle elämänalueelle.
No itse rajoittaisin sillä tavalla mistä tulee vähiten taloudellisia menetyksiä. Jos esim sählypaikka lyödään pariksi viikoksi kiinni niin toki tilan vuokraajalta jää tulot saamatta mutta muut kärsii lähinnä mielipahaa, ei rahallisia menetyksiä.

Esim Oulun tilannetta kun katsoi 8 viikkoa taaksepäin niin ravintoloista ei löytynyt yhtään tartuntaa. Tosin kaikkien tartuntojen alkuperä ei ole tiedossa.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
THL:n ylilääkäri muistuttaa kausi-influenssarokotteen tärkeydestä nyt koronaepidemian aikana:


Samalla Nohynek toivoo samaa, miten itsekin olen toivonut jo maaliskuusta lähtien. Kausi-influenssan vaaroista pitäisi puhua myös enemmän:

Koronasta puhutaan paljon, joidenkin mielestä jopa kyllästymiseen asti. Nohynekin mielestä myös kausi-influenssasta ja sen vaaroista olisi syytä puhua.

Hän arvioi, että jos influenssa pääsee leviämään, niin siihen voi kuolla Suomessa enemmän ihmisiä kuin koronaan on tähän mennessä kuollut. THL:n tilastoissa(siirryt toiseen palveluun) koronavirukseen liittyviä kuolemia on tällä hetkellä (27.10.) 354.

Kuolleisuudesta mielenkiintoinen huomio myös seuraava, kun olen ymmärtänyt, että korona merkitään pääkuolinsyyksi suhteellisen herkästi:

THL:ssä on arvioitu, että vuosittain kausi-influenssaan kuolee 500–2000 suomalaista. Arviota on pidetty myös liian suurena.

– Viralliset kuolintilastot perustuvat kuolinsyiden koodeihin, joita hoitavat lääkärit tekevät. Influenssaa ei koskaan merkitä henkilön pääkuolinsyyksi, Nohynek sanoo.

Täälläkin esillä olleeseen yhdysvaltalaiseen tutkimukseen koronasta ja kausi-influenssasta Nohnyek kommentoi:

Koronan ja kausi-influenssan vaarallisuutta vertailtiin Ylen jutussa. Nohynekin mukaan influenssakaudet ovat hyvin erilaisia riippuen siitä, mikä virus on valtavirus ja kuinka hyvin se vastaa rokotteeseen valittua virusta. USA:n tutkimuksessa verrattiin viime influenssakauteen, joka ei ollut niin rankka kuin esimerkiksi kausi 2017–18.

– Myös hoitoon hakeutuminen vaikuttaa. Tässä tapauksessa katsottiin sairaalassa hoidettuja tapauksia ja tehtiin se johtopäätös, että samanlaiset lainalaisuudet pätevät kotihoitoidossa oleviin.

Myös testaamisessa on huomattavia eroja tautien välillä:

Kausi-influenssaan kuolevien määrää vääristää myös otettujen testien määrä ja kohdistaminen eli se, kuka näytteenottoon hakeutuu ja kenestä näyte otetaan.

– Nyt koronan tapauksessa testausaktiviteetti on sellaista, mitä emme koskaan aikaisemmin ole nähneet muiden hengitysteitse leviävien tautien kohdalla. Tästä tulee huomattava epäsuhta.

Varmaan sohitaan taas muurahaispesää tälläkin uutisnostolla, mutta mitä tässä nyt taas työporukoissa ja muualla ihmisten kanssa jutellut, niin ihan oikeasti se jaksaa ihmetyttää, miten löysästi jaksetaan influenssaan suhtautua. Halusin myös nostaa tämän uutisen esille pohjustuksena sille, miten itse suhtaudun koronaan. Miten olen oikeastaan ihan alusta asti suhtautunut.

Tässä maailmassa on tälläkin hetkellä noin 500 000 tuntematonta zoonoosi-virusta, jotka voivat aiheuttaa tappavia pandemioita:


500 000. Se on aika iso määrä. Se kertoo myös siitä, että virukset ja bakteerit ovat osa tätä maailmaa ja osa meidän joka päiväistä elämää. Ovat olleet jo aikojen alusta lähtien. Koronakin on siis satavarmasti ollut osa meidän maailmaa ihan helvetin kauan. Nyt oli tämän viruksen aika lähteä leviämään ympäri maailmaa, ihmisestä toiseen ja jossain vaiheessa on taas seuraavan zoonoosi-viruksen vuoro.

En tiedä, elääkö länsimainen ihminen sitten oikeasti niin kuplassa, että ottaa terveytensä täysin itsestäänselvyytenä. Ja kun joku aiemmin meille tuntematon virus lähtee pyörimään keskuudessamme, meiltä katoaa kaikki suhteellisuuden taju, emmekä ymmärrä, että olemme jo tähänkin asti eläneet virusten kanssa, joilla on potentiaalia viedä ihmisiä hautaan suuria määriä. Tai aiheuttaa niitä pitkäkestoisia jälkioireita. Siinä oikeasti silmät avautuu, kun matkustaa ebola, malaria, keltakuume -alueilla ja näkee, että huolimatta näistä huomattavan vakavista taudeista, ihmiset elävät ja naureskelevat ja nauttivat elämästä. Ja siellä kuolee kuitenkin huomattavan suuria määriä niitä nuoremman ikäpolven edustajia.

Ja nyt tähän kommenttina, puhun taas siitä kuolleisuudesta vaarallisuuden määritelmänä. Puhun siitä siksi, että kaikki ne, joiden kanssa on tullut juteltua ja jotka nyt ovat olleet maaliskuusta lähtien suhteellisen paniikissa tästä taudista, ovat puhuneet vain ja ainoastaan koronan tappavuudesta. Ja pelkäävät kuolevansa koronaan. Eivät pelkää siis sitä, että siitä saattaa aiheutua joitain vakavampiakin jälkitauteja. En myöskään usko, että vastaavaa hässäkkää olisi nähty, mikäli olisi ollut alusta asti jo varmaa, että korona on tappavuudeltaan influenssan luokkaa (en siis sano, että on), mutta saattaa aiheuttaa enemmän pitkäkestoisia oireita.

Joku on saattanut ajatella, että suhtaudun vähättelevästi koronaan. Ja olen vain denialisti, kun vertailen koronaa ja kausi-influenssaa. Kyse ei ole siitä. En koe suhtautuvani mihinkään virukseen tai taudinaiheuttajabakteeriin vähättelevästi, sillä kuten olen aiemmin sanonut, ihmisen ei kuulu olla sairas. Mikään tauti ei tee ihmiselle hyvää. Näen kuitenkin koronan yhtenä taudinaiheuttajana muiden joukossa ja siihen voin sairastua yhtälailla kuin muuhunkin tautiin. Ja itse olen noudattanut jo ennen koronaa niitä hygieniaohjeita, mitä nyt toitetaan ympäri Suomea, välttääkseni saamasta niitä muita potentiaalisesti vakavia tauteja. Olen myös alusta asti vierastanut sitä, että tämän viruksen varjolla on pyydetty ihmisiä pitämään huolta läheisistään ja pitämään läheisensä turvassa. Pitääkö ihmisiä oikeasti tähänkin ohjeistaa? Ihanko oikeasti aikana ennen koronaa ihmisiä ei ole kiinnostanut, mitä tauteja mahdollisesti tartuttavat esimerkiksi isovanhempiinsa?

Loppuun on sanottava edelleen, että tässä ketjussa on kyllä todella hyvää keskustelua. Eikä tämä avautuminen ollut varsinaisesti kohdistettu tähän ketjuun. Tämä oli lähinnä vain omien ajatusten tuomista esille kirjoitetussa muodossa, kun kieltämättä päivä päivältä koko korona taas vituttaa enemmän ja enemmän. Varsinkin näin pimeänä vuodenaikana.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Faktahan on se että Suomessa tullaan jälkijunassa muuhun Eurooppaan verrattuna. En ihmettelisi vaikka ensi viikolla mentäisiin yli 500 uuden tartunnan päivävauhtia, 1000 jopa mahdollinen.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Jokohan nyt ne koulut ja harrastetoiminta saadaan suljettua? Ei tästä muuten mitään tule.
Koulujen sulkemista en näe järkeväksi, koska kerrannaisvaikutukset kaikkeen yhteiskunnan toimintaan on aika isot ja muutenkin koulut eivät paljoa virusta levitä. Harrastetoiminnan rajoittaminen puolestaan olisi mielestäni hyvinkin perusteltua, koska vaikutukset talouteen on kuitenkin kohtuullisen pienet, etenkin jos aloitetaan kilpailutoiminnan rajoittamisesta, jossa ryhmät pääsevät sekoittumaan ja näin mahdollistavat leviämisen laajemmalle. Rajoitukset olisi järkevä tehdä heti, koska myöhemmin niiden vaikutus on on koko ajan heikompi.
 

Sakari78

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eipä Suomessa menty keväälläkään millään muotoa muun Euroopan tahtiin tartuntojen määrässä, joten spekulointi siitä, että kahden viikon sisällä mennään yli tuhannen päivätartunnan, on täysin turhaa. Ei se mahdotonta ole tietenkään, mutta ei missään määrin todennäköistä tai oletettavaa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Oles

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yllättävän iso luku, mutta jos jää yksittäiseksi, niin ei vielä suurta huolta. Varsinais-Suomessa tuo leviää nyt näemmä jonkin verran koululuokissa, eli opetukseen liittyvät linjaukset menevät varmasti tarkasteluun. Voi kuitenkin olla, että niihin ei ole tarvetta tehdä vielä muutoksia. Ja joka tapauksessa valtaosa Turun tartunnoista on kuitenkin jostain muualta. Voi toki olla, että noissa korostuvat myös oppilaiden vahempiinsa tartuttamat tapaukset?
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Eipä Suomessa menty keväälläkään millään muotoa muun Euroopan tahtiin tartuntojen määrässä, joten spekulointi siitä, että kahden viikon sisällä mennään yli tuhannen päivätartunnan, on täysin turhaa. Ei se mahdotonta ole tietenkään, mutta ei missään määrin todennäköistä tai oletettavaa.

Keväällä ei testattu näin paljon joten siihen vertaaminen ei taida kestää tarkastelua.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jos olisit maininnut, niin mitäpä luulet olisinko kysynyt?

Toisaalta tunnut olevan todellinen asiantuntija ennustamaan tulevaisuutta, niin varmasti olisit faktana tuonkin tiennyt.

Ainoa fakta mitä tuossa esitin on se että Suomi tulee jälkijunassa muuhun eurooppaan verrattuna, luvut mitä esitin on arvioita.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
THL:n ylilääkäri muistuttaa kausi-influenssarokotteen tärkeydestä nyt koronaepidemian aikana:

Veikkaan, että tämän talven kausi-influenssa jää tuhnuksi jos sitä ylipäänsä tulee ollenkaan. Influenssa on kumminkin tarttuvuudeltaan puolet koronasta ja kaikkien maskien, käsidesien, etäisyyksien ja vähäisen matkustuksen kanssa on vaikea uskoa, että influenssalla olisi mitään jakoa levitä laajemmin.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Itse en tuolle tasaantumiselle vielä viitsinyt hurrata, jokin takaraivossani aina tykyttää.

Varsinais-Suomen plussat sai hieman hiljenemään, mitähän nyt. Omaan korvaani ei ole osunut mitään suurempia aiheuttajia, mutta tosiaan nuo koulut ja harrastukset, niissä ehkä...
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Aika paljon lisääntyy tarinat henkilöistä, jotka "eivät olisi ikinä uskoneet" olevansa koronapositiivisia. Kokonaan tai lähes oireettomien osuus tuntuu olevan erittäin suuri ja pitäisin pienenä ihmeenä ellei tautia jäisi piiloon huomattavia määriä kansamme keskuudessa. Nythän moni oireeton menee testeihin lähipiirin tartuntojen takia (=altistuminen) ja sieltä tuntuu tulevan yllättävän paljon näitä "positiivisia" yllätyksiä.

Sitä en sitten ymmärrä miksi antigeenitesteissä meillä tai maailmalla ei tunnu lukemat vaan nousevan. Se sotii tätä ajatusta vastaan melko tavalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös