Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 909 453
  • 81 125
F

Flonaldo

En toki ole asiantuntija, mutta mielestäni tässä uutisessa annetaan liiankin optimistinen kuva maskien käytöstä. Vaikka teoriassa kuvaillussa tilanteessa virus ei leviäisikään kaikkien käyttäessä maskia, niin käytännössä ei tuo asia ole noin yksinkertainen. Sitä maskia pitäisi vaihtaa tasaisin väliajoin ja olla tarkkana, että vaihdon yhteydessä ei kosketa kasvoja jne. Ei myöskään saisi korjailla maskin asentoa tmv. muutenkaan.

Toki, jälleen teoriassa, jos koronapositiivinen myös käyttää koko ajan maskia niin ei tautia levitä, mutta ei asiat ole tosielämässä noin kliinisiä vaan mukaan tulee inhimillisiä tekijöitä, jonka myötä taudin leviämistä voisi silti tapahtua.
Vähän mietityttää kuinka pahasti THL möhli, kun loppukeväästä piti tapella niin kovaa maskisuositusten kv-linjaa vastaan. Olisiko riittänyt vain, että todetaan ettei sellaisia nyt ole meiltä tulemassa - sen sijaan, että yritettiin kuopata koko ajatus.

Totta kai minkä tahansa kasvosuojan teho heikkenee, jos sitä yhtäjaksoisesti pitää kauan. Mutta ei se muutu olemattomaksi tunnin kohdalla. Silloin THL:llä tuntui olevan lähtökohtana pelkästään se, miten suojalla voitaisiin estää tartunta itse suojan käyttäjälle. Nythän n. kaikkialla on käännytty siihen, että maskien teho (missä määrin sitä onkaan) perustuu niiden tuomaan "laumasuojaan".

Vaikka oma maski olisi jo tehoaan menettänyt kuinka, jos kaikki ympärillä pitävät myös suojiaan, on viruksen vaikea levitä. Ainakin oireettomien, ei-yskivien / huutavien / laulavien jne. henkilöiden taholta.

Suojista on myös monelaisia demonstraatioita näytetty, missä nähdään kuinka heikommin suojaavista kangassuojista esim. hengitys tulee läpi - ja sen takia niistä ei hyötyä olisi. Kuitenkin samoissa demoissa on nähty, että suurin osa kaikesta suojan käyttäjästä ulos tulevasta jää vähintäänkin puolen metrin etäisyydelle omasta naamasta. Jos siis vaikka siellä lätkämatsissa kaikki suojia käyttäisivät, ne heikommat ja käytön aikana heikentyneetkin suojat voisivat tartuntoja estää edessä alemmalla penkkirivillä istuvan osalta. Eivät välttämättä sitä vieruskaveria taas säästä, jolle maalin tullen huudetaan kurkku suorana ÖÖÖtä kohti naamaa ja heitellään ylävitosia.

Siis aivan varmasti suojat eivät ole mikään hopealuoti - mutta ei niiden tarvitsekaan olla. Jokainen prosentti ja jokainen vältetty tartunta on jo kotiinpäin, ja kustannus sekä rahallisesti että ihmisille koituvan vaivan osalta vähäinen.

Se ei ole vaan kovin helppo kenenkään selittää tällaista kompleksista kokonaisuutta koko väestön tasolle. Varsinkaan kun ehdittiin ajaa THL:n toimesta läpi tuo ajatus suureen osaan kansasta, että on elintärkeää vaihtaa suojaa puolen tunnin välein, naamaan ei saa koskea missään olosuhteissa jne. jne.

Ihmiset nyt ihan normaaleissa olosuhteissa ennen pandemioita koskettelivat naamaansa keskimäärin 10-20 kertaa tunnissa. Ei se lopu mihinkään, eikä maskin käyttö tuoma mahdollinen pieni lisä asiaa muuta niin, että ne sen myötä olisivatkin haitallisia.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Itse keksin maskeille kolme järkevää käyttökohdetta: sairaalat, hoivakodit ja vanhusten kotihoito. Näissä ympäristöissä käytöstä tuleva hyöty tuntuu kaikkein suurimmalta. Toki näissäkin sillä lisäedellytyksellä, että jos on vähänkin oireinen niin erittäin paljon parempi vaihtoehto olisi pysyä kokonaan poissa.

Ruoka- ja muut kaupat ja osin myös joukkoliikenne ovat hyvin matalan riskin tartuntapaikkoja muutenkin, joten niissä maskin käyttö tuntuu yliampuvalta, samalla tavalla kuin maskin käyttö ulkoilmassa. Itse jouduin reilu viikko sitten käyttämään maskia lentokentällä, ja siellä se tuntui jo täysin absurdilta, kun joka puolella oli autiota kuin Turkuhallissa lokakuisessa SaiPa-matsissa.

Sitten taas jos mietitään sisällä tapahtuvia tapahtumia, joissa muita ihmisiä on pitkän aikaa hyvinkin lähellä toisiaan, itse en usko että maskien käyttö pelastaa kovinkaan paljon. Tartuntariski on joka tapauksessa suuri, jos joku lähistölle osuva henkilö sattuu virusta kantamaan. Sellaisenkin käytännön ongelman olen jo ehtinyt huomaamaan, että jos pitää vaikka maski päässä tilata jotain tiskiltä ja on vähänkin taustamelua, joutuu väkisinkin "huutamaan", jotta myyjä saisi jotain selvää, ja sama tietysti myös toisin päin. Tämä sitten luonnollisesti lisää tartuntariskiä, kun normaali puheentuotto ei riitä.

Mikäli ihmiset olisivat robotteja ja käyttäisivät maskia aina täydellisen oikein muiden suojautumiskeinojen ohella, niin varmasti maskit olisivat erittäin hyödyllinen kapistus. Mutta kun ihmiset ovat ihmisiä ja käyttö on mitä on, niin käytännön elämässä hyödyt jäävät valitettavan pieniksi. Mikäli maskipakolla jotain olennaista olisi saavutettavissa, niin varmaankin Ranskassa ja Espanjassa tällä hetkellä tilanne olisi aika paljon nykyistä parempi.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Eihän siihen oikeasti olekkaan mitään siitä kuten jokainen voi todeta näiden lukemien perusteella.
Käytännössä kaikki kuolleet ovat olleet ennen Koronaan sairastumista hoidossa eri laitoksissa kun kerran alle 2% kuolleista on ollut kotona eli se tekee vajaa seitsemän ihmistä.

Kun se kuolleiden mediaani ikä on se 84 eli mitään ylimääräistä kuolemaan ei ole tullut vaan nimenomaan tilastojen mukaista kuolleisuutta.
Eli tilastojen mukaan mihinkään uusiin rajoitteisiin ei ole oikeasti syytä.

Niin. Koronaan kuolleiden mediaani-ikä ylittää reippaasti keskimääräisen elinajanodotteen. Tuo kertoo kaiken. Kokonaiskuolleisuus on jopa laskenut.
 
Viimeksi muokattu:
F

Flonaldo

Ruoka- ja muut kaupat ja osin myös joukkoliikenne ovat hyvin matalan riskin tartuntapaikkoja muutenkin, joten niissä maskin käyttö tuntuu yliampuvalta, samalla tavalla kuin maskin käyttö ulkoilmassa.
Ulkoilmassa maskien käyttö tosiaan on tarpeetonta. Sen sijaan jos siinä viimeistä paikkaa myöden täydessä bussissa istuu puoli tuntia, ei se mitenkään erityisen matala riski ole todennäköisesti. Jos taas ruokakaupassa vain hoitaa omat ostokset, riski on liki olematon. Se on vain kaikista mahdollisista kaupoista erittäin vaikea lähteä erottelemaan eri tilanteita niin että ihmiset ymmärtäisivät. Jos nyt siis vaikka kenkäkaupassa yhdessä myyjän kanssa sovittelee erilaisia korkkareita 20 minuuttia, riski on hyvin erilainen.

Sitten taas jos mietitään sisällä tapahtuvia tapahtumia, joissa muita ihmisiä on pitkän aikaa hyvinkin lähellä toisiaan, itse en usko että maskien käyttö pelastaa kovinkaan paljon. Tartuntariski on joka tapauksessa suuri, jos joku lähistölle osuva henkilö sattuu virusta kantamaan.
Ei se nyt ihan kai noinkaan mene. Siis ajatuksella, että lätkämatsissa oireeton edessä istuvalle tartuttaisi 100 prosentilla. Ja mitä suurempi riski, sitä isompi vaikutus riskin vähentymiseen suojan käytöllä. Jos ilman suojaa tilanteessa on 80 % tartuntariski ja suojan teho on 50 %, ollaan vähennetty tartuntariskiä 40 %-yksiköllä. Jos riski on vain 5 %, ollaan vähennetty vain 2,5 %-yks.

Sellaisenkin käytännön ongelman olen jo ehtinyt huomaamaan, että jos pitää vaikka maski päässä tilata jotain tiskiltä ja on vähänkin taustamelua, joutuu väkisinkin "huutamaan", jotta myyjä saisi jotain selvää, ja sama tietysti myös toisin päin. Tämä sitten luonnollisesti lisää tartuntariskiä, kun normaali puheentuotto ei riitä.
En nyt tiedä onko erikseen tällaisesta vielä tutkimusta tehty, mutta itse laittaisin kyllä muutaman kolikon sen puolesta että riski maski + äänen korottaminen < ei maskia + tavallinen puheääni.

Mikäli maskipakolla jotain olennaista olisi saavutettavissa, niin varmaankin Ranskassa ja Espanjassa tällä hetkellä tilanne olisi aika paljon nykyistä parempi.
Tämä nyt tuntuu hieman juuri siltä hopealuotiajattelulta. Jos tartunnat tietyissä rajatuissa tilanteissa ovat vähentyneet vaikka 50 % ja kokonaisvaikutus on siten ollut vaikkapa 5 %, miten sen kukaan näkee Ranskan ja Espanjan luvuissa?
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Välillä tuntuu ettei kaikissa näissä korona-kiekuroissa ole ajateltu loppuun asti. Eräällä tuttavalla on kroonista aamuyskää ollut vissiin kolmisen vuotta. Eli hän yskii aamulla heti ylösnoustuaan ja kurkusta nousee vähän limaa. Koska haitta on ollut vähäinen niin asiaa ei ole tutkittu tarkemmin. Nyt limaisuus on lisääntynyt ja se ärsyttää tuttavaa joten hän yritti saada aikaa terveyskeskukseen. Siellä ei yskää tutkita ja pyydettiin kääntymään koronapalvelunumeron puoleen. Sinne kun soitti niin luvattiin kyllä koronatesti. Ei tiedetty avaako negatiivinen tulos ovet terveyskeskukseen. Soitto terveyskeskukseen ja sieltä kerrottiin että yskää ei tutkita vaikka ei olisi todettua koronaa. Ja koronapoli hoitaa vain koronaa. Kuka hoitaa niitä joita yskittää muun takia? Ja kyllähän tälle tuttavalle voidaan antaa aika lääkärille muun asian takia kunhan se ei ole (krooninen) yskä. On käynyt jo hoidattamassa limapussin tulehdusta ja jäätynyttä olkapäätä korona-aikana.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mikäli maskipakolla jotain olennaista olisi saavutettavissa, niin varmaankin Ranskassa ja Espanjassa tällä hetkellä tilanne olisi aika paljon nykyistä parempi.

Vai näkyisikö tuo siinä, että kuolleisuus ja vakavat tautitapaukset ovat pysyneet tartuntoihin nähden sangen maltillisina? Ainakin suomalainen virologi vihjailee tällaista hyötyä maskeilla saavutettavan...


Edit: vi*un autocorrect
 
Viimeksi muokattu:
K

kiwipilot

Välillä tuntuu ettei kaikissa näissä korona-kiekuroissa ole ajateltu loppuun asti. Eräällä tuttavalla on kroonista aamuyskää ollut vissiin kolmisen vuotta. Eli hän yskii aamulla heti ylösnoustuaan ja kurkusta nousee vähän limaa. Koska haitta on ollut vähäinen niin asiaa ei ole tutkittu tarkemmin. Nyt limaisuus on lisääntynyt ja se ärsyttää tuttavaa joten hän yritti saada aikaa terveyskeskukseen. Siellä ei yskää tutkita ja pyydettiin kääntymään koronapalvelunumeron puoleen. Sinne kun soitti niin luvattiin kyllä koronatesti. Ei tiedetty avaako negatiivinen tulos ovet terveyskeskukseen. Soitto terveyskeskukseen ja sieltä kerrottiin että yskää ei tutkita vaikka ei olisi todettua koronaa. Ja koronapoli hoitaa vain koronaa. Kuka hoitaa niitä joita yskittää muun takia? Ja kyllähän tälle tuttavalle voidaan antaa aika lääkärille muun asian takia kunhan se ei ole (krooninen) yskä. On käynyt jo hoidattamassa limapussin tulehdusta ja jäätynyttä olkapäätä korona-aikana.

Tässä on äärimmäisen hyvä esimerkki siitä kuinka lapsi lentää ulos pesuveden mukana koska korona.
 

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
ei jumalauta koska tällä hulluudelle laitetaan stoppi? Just Hus ilman kilpailutusta teki 100millin diilin 10kk testauksesta yksityisen labran kanssa. Tohon päälle tulee vielä muitakin kuluja et olisiko kokonaishinta 150miljoonaa! Varmaan paljastuu jatkossa että joku lehmänkauppa sielläkin tehty. Joidenkin etu on että testataan kaikki vauvasta vaariin ja useasti. Tiedän yhdenkin 5 henkisen perheen jossa koko perhe testattu kolme kertaa syksyn aikana. Ensimmäinen kerta oli ripulin takia ja toinen huonovointisuuden takia. Anna mun kaikki kestää. Tuhat koiraa lisää!

 

Jakedeus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
ei jumalauta koska tällä hulluudelle laitetaan stoppi?

Niin mille? Sille, että testataan? Mikä on vaihtoehto? Fiiliksen mukaan testeihin meno? Koronan vapaa jyllääminen? Koko yhteiskunan sulku niin kuin keväällä?

Sillä, että testataan laajasti saadaan aikaa se, että todella sairastuneet ja altistuneet saadaan karanteeniin (tai siihen ainakin pyritään), eikä koko yhteiskuntaa tarvitse laittaa sulkuun -- mikä vasta tulisi kalliiksi -- tai että tauti ei pääse jylläämään vapaasti -- mikä vasta tulisi kalliiksi, koska kukaan ei uskaltaisi mennä mihinkään.
 

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Niin mille? Sille, että testataan? Mikä on vaihtoehto? Fiiliksen mukaan testeihin meno? Koronan vapaa jyllääminen? Koko yhteiskunan sulku niin kuin keväällä?

Sillä, että testataan laajasti saadaan aikaa se, että todella sairastuneet ja altistuneet saadaan karanteeniin (tai siihen ainakin pyritään), eikä koko yhteiskuntaa tarvitse laittaa sulkuun -- mikä vasta tulisi kalliiksi -- tai että tauti ei pääse jylläämään vapaasti -- mikä vasta tulisi kalliiksi, koska kukaan ei uskaltaisi mennä mihinkään.

Juu tuhat nuuskukoiraa lisää ja vaikka jäähallien oville koirat tekemään testejä!
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Niin mille? Sille, että testataan? Mikä on vaihtoehto? Fiiliksen mukaan testeihin meno? Koronan vapaa jyllääminen? Koko yhteiskunan sulku niin kuin keväällä?

Sillä, että testataan laajasti saadaan aikaa se, että todella sairastuneet ja altistuneet saadaan karanteeniin (tai siihen ainakin pyritään), eikä koko yhteiskuntaa tarvitse laittaa sulkuun -- mikä vasta tulisi kalliiksi -- tai että tauti ei pääse jylläämään vapaasti -- mikä vasta tulisi kalliiksi, koska kukaan ei uskaltaisi mennä mihinkään.
Sille, että suhteutetaan tämä sirkus siihen mikä uhka oikeasti on.
Olen tässä viime päivinä linkittänyt useamman kerran tutkimus tuloksia Suomesta joista näkee suoraan, että mm. Sikaflunssa oli aktiiviväestölle vaarallisempi tauti kuin korona siihen kuoli enemmän porukkaa ja siitä tuli huomattavasti isommalle porukalle vakavia jälkiseurauksia.

Koronaan on taas kuollut pääasiassa niitä elämän reilulla jatkoajalla olleita vanhuksia hoitokodeissa joiden eliniän odote oli muuten luokkaa kuukausia.
Kun näiden faktojen perusteella ollaan asettamassa merkittävä kieltoa yksityisen puolen ammatinharjoittamiseen mutta samalla ollaan syytämässä rahaa mm. kunnille etteivät ne lomauttaisi henkilöstöään ollaan menossa todella pahasti metsään.

Jos kerran pistetään kaikki kiinni niin myös valtion ja kuntien virkamiesten pitää olla talkoissa mukana.
Eli vastaavat leikkaukset sinne kuluihin, mitä sulut ja muu hallituksen ja viranomaisten toiminta aiheuttaa yksityisille toimijoille.
 

Jakedeus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Juu tuhat nuuskukoiraa lisää ja vaikka jäähallien oville koirat tekemään testejä!

Niin, avaatko nyt mikä on ongelma? Minulla ei ole kompetenssia arvioida kuinka luotettavia koirat todella ovat, mutta jos nyt ovat niin luotettavia kun juttu antaa ymmärtää tai edes sinne päin ja ne todella auttavat siinä, että lentoliikenettä voidaan ja ollaan voitu vapauttaa, niin eikö se ole hyvä asia? Tai vaikka jos tulevat hallien oville, niin eikö sekin ole hyvä asia, jos auttaa siinä että matseja saadaan pelattua?
 

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Sille, että suhteutetaan tämä sirkus siihen mikä uhka oikeasti on.
Olen tässä viime päivinä linkittänyt useamman kerran tutkimus tuloksia Suomesta joista näkee suoraan, että mm. Sikaflunssa oli aktiiviväestölle vaarallisempi tauti kuin korona siihen kuoli enemmän porukkaa ja siitä tuli huomattavasti isommalle porukalle vakavia jälkiseurauksia.

Koronaan on taas kuollut pääasiassa niitä elämän reilulla jatkoajalla olleita vanhuksia hoitokodeissa joiden eliniän odote oli muuten luokkaa kuukausia.
Kun näiden faktojen perusteella ollaan asettamassa merkittävä kieltoa yksityisen puolen ammatinharjoittamiseen mutta samalla ollaan syytämässä rahaa mm. kunnille etteivät ne lomauttaisi henkilöstöään ollaan menossa todella pahasti metsään.

Jos kerran pistetään kaikki kiinni niin myös valtion ja kuntien virkamiesten pitää olla talkoissa mukana.
Eli vastaavat leikkaukset sinne kuluihin, mitä sulut ja muu hallituksen ja viranomaisten toiminta aiheuttaa yksityisille toimijoille.

ja loppupeleissä se ollaan me kansalaiset ja yritykset jotka tämän hoopoilun maksaa. Vantaa jo nostamassa kiinteistöveroa. Siitä tulossa 200-300eur lisämaksua ihmisille. Polttoaine juuri nousi ja tulevaisuudessa tulee maksua maksun perään kunhan selviää tämän kustannukset.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Belgia purkaa rajoituksia vaikka tilanne huono siellä.

Oho, belgiassa mennään järkevään suuntaan. Olenkin odottanut, että kuka pikkuhiljaa ensimmäisenä huomaa, että ei maailma voi olla uuden influenssan takia säpissä tästä hetkestä maailman tappiin asti.

Toki tuolla näyttää edelleen olevan kovemmat rajoitukset kuin esim. Suomessa. Mutta selvästi kovemmista tartuntaluvuista huolimatta ei belgiassakaan sairaalat natise liitoksistaan, eikä koronaruumiita kerätä kaduilta rekkalasteittain.

Hienoa! Vähän lisää kun vielä keventävät ja siirtyvät normaaliin elämään, niin pitää ruveta tutkimaan ja selvittämään belgiaan muuttoa.

ja loppupeleissä se ollaan me kansalaiset ja yritykset jotka tämän hoopoilun maksaa. Vantaa jo nostamassa kiinteistöveroa. Siitä tulossa 200-300eur lisämaksua ihmisille. Polttoaine juuri nousi ja tulevaisuudessa tulee maksua maksun perään kunhan selviää tämän kustannukset.
Nuo ovat vasta pähkinöitä. Odota vaan kun 10 vuoden päästä ihan keskituloinen palkansaajakin maksaa veroja ja sen kylkiäisiä yli 50% palkastaan. Tämä osin sen takia, että saatiin osan ihmisistä eloa pidennettyä. Toki tämä osa on kuollut jo muutenkin tuolloin 10 vuoden päästä.
 

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Niin, avaatko nyt mikä on ongelma? Minulla ei ole kompetenssia arvioida kuinka luotettavia koirat todella ovat, mutta jos nyt ovet niin luotettavia kun juttu antaa ymmärtää ja ne todella auttavat siinä, että lentoliikenettä voidaan ja ollaan voitu vapauttaa, niin eikö se ole hyvä asia? Tai vaikka jos tulevat hallien oville, niin eikö sekin ole hyvä helvetti soikoon hyvä asia, jos auttaa siinä että matseja saadaan pelattua?

ongelma siinä että kun tuonkin jutun luki niin 1000 koiraa tarvitaan lisää ja ongelmana on rahoitus. Mikäpä muukaan. Tuntuu että Koronan varjolla piikki on auki kunhan sanoo taikasanan korona! En halua olla maksamassa tulevaisuudessa yhtään enempää kuin tälläkään hetkellä yhteiseen pottiin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Hexa

Jakedeus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
ja loppupeleissä se ollaan me kansalaiset ja yritykset jotka tämän hoopoilun maksaa. Vantaa jo nostamassa kiinteistöveroa. Siitä tulossa 200-300eur lisämaksua ihmisille. Polttoaine juuri nousi ja tulevaisuudessa tulee maksua maksun perään kunhan selviää tämän kustannukset.

Niin, eikö sitten ole hyvä, että niitä koiria on tai vaikka testataan niin perkeleesti ja laitetaan vaikka mitkä maskipakot, jos tämä mahdollistaa, että yritystoimintaa täytyy rajoittaa mahdollisimman vähän?

Jos sinua tai Jani82:a ei pätkääkään tauti hetkauta, niin kiva teille, mutta sillä nyt ei noin niin kuin laajassa mittakaavassa ole mitään merkitystä, koska suurinta osaa ihmisistä hetkauttaa.
 

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Niin, eikö sitten ole hyvä, että niitä koiria on tai vaikka testataan niin perkeleesti ja laitetaan vaikka mitkä maskipakot, jos tämä mahdollistaa, että yritystoimintaa täytyy rajoittaa mahdollisimman vähän?

Jos sinua tai Jani82:a ei pätkääkään tauti hetkauta, niin kiva teille, mutta sillä nyt ei noin niin kuin laajassa mittakaavassa ole mitään merkitystä, koska suurinta osaa ihmisistä hetkauttaa.

en ole sanonut että ei hetkauttaisi. Suomessa vaan ei ole missään vaiheessa tilanne ollut sellainen, että on aihetta näin suurille toimille. Ehkä keväällä oli hyvä että oltiin varovaisia kun taudista ei tiedetty mitään. Tällä hetkellä toimet liioiteltuja.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Niin, eikö sitten ole hyvä, että niitä koiria on tai vaikka testataan niin perkeleesti ja laitetaan vaikka mitkä maskipakot, jos tämä mahdollistaa, että yritystoimintaa täytyy rajoittaa mahdollisimman vähän?

Jos sinua tai Jani82:a ei pätkääkään tauti hetkauta, niin kiva teille, mutta sillä nyt ei noin niin kuin laajassa mittakaavassa ole mitään merkitystä, koska suurinta osaa ihmisistä hetkauttaa.
Tällä hetkellä näyttää juuri siltä, että suurinta osaa ei korona juuri hetkauta.
Kaikki tiedostavat kyllä sen olevan kiertävä tauti mutta ei missään nimessä niin vakava kuin pelotellaan sen näkee ihan tilastoista.
Kevään tilastot näyttävät vaan pahemmilta kun korona iski niihin muutamaan hoitokotiin silloin luonnollisesti tulee kuolleita, tosin niissä sen saman lopputuloksen olisi tehnyt mikä vaan tauti.

Ruotsin osalta oli jo laskelmia, että jokainen säästetty henki on maksanut n.2M€ se täysin järjetön summa siitä, että ihmisten joiden eliniän odote on kuukausia.
 

Jakedeus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tällä hetkellä toimet liioiteltuja.

Ok, eli sinun mielestäsi pitäisi jättää koirat hankkimatta ja testata vähemmän ja mitä muuta? Ei millään pahalla, mutta jos yritystoiminta ei oikein ota tuulta alleen, niin kannattaa katsoa ehkä peiliin, koska näyttää siltä että syiden ja seurausten hahmottaminen on aika vajavaista. Väitän nimittäin, että jos nyt elettäsiin kuin pellossa, niin pitkällä tähtäimellä tämä kävisi paljon kalliimmaksi kuin se, että nyt laitetaan rahaa ja kunnolla testaamiseen.

Tällä hetkellä näyttää juuri siltä, että suurinta osaa ei korona juuri hetkauta.
Kaikki tiedostavat kyllä sen olevan kiertävä tauti mutta ei missään nimessä niin vakava kuin pelotellaan sen näkee ihan tilastoista.
Kevään tilastot näyttävät vaan pahemmilta kun korona iski niihin muutamaan hoitokotiin silloin luonnollisesti tulee kuolleita, tosin niissä sen saman lopputuloksen olisi tehnyt mikä vaan tauti.

Ok. Kiitos tästä infosta.
 
Viimeksi muokattu:

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
IS:ssä HUSin infektiosairauksien klinikan apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen väittää: "kun kaikki käyttävät maskia, et tartuta etkä saa tartuntaa". Toimittaja olisi voinut kysyä että miten hitossa maissa, joissa on maskipakko tartunnat siis leviävät.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
IS:ssä HUSin infektiosairauksien klinikan apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen väittää: "kun kaikki käyttävät maskia, et tartuta etkä saa tartuntaa". Toimittaja olisi voinut kysyä että miten hitossa maissa, joissa on maskipakko tartunnat siis leviävät.
Eli on ihan ok lähteä pienissä koronoissa kouluun ja työpaikalle, kunhan muistaa pitää maskia. Ruotsalainen saattaa ehkä jossakin vaiheessa haluta muotoilla sanojaan uudestaan. Tai mistä sitä tietää. Tällä hetkellä vain tuntuu aika hämmentävältä lausunnolta.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eli on ihan ok lähteä pienissä koronoissa kouluun ja työpaikalle, kunhan muistaa pitää maskia. Ruotsalainen saattaa ehkä jossakin vaiheessa haluta muotoilla sanojaan uudestaan. Tai mistä sitä tietää. Tällä hetkellä vain tuntuu aika hämmentävältä lausunnolta.
”Kun kaikki käyttävät maskia, et tartuta etkä saa tartuntaa. Silloin maskillisia ihmisiä ei katsota altistuneiksi, eikä heitä tarvitse laittaa karanteeniin, Ruotsalainen kertoo.

Tuo on mielestäni aika merkittävä näkökohta, ja osoittaa, että Ruotsalaisen mielestä maski suojaa käyttäjäänsä todella hyvin.

Jääkiekkokatsomossa voi kaiketi olla ilman huolen häivää, kunhan käyttää maskia, pesee kätensä ja pitää turvavälejä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös