Brent Sapergia
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- KalPa
Muistelisin että 2000-3000Muistatko sinä tai joku muu, että montako testiä sillon keväällä otettiin, kun tartunnat huiteli parissa sadassa?
Muistelisin että 2000-3000Muistatko sinä tai joku muu, että montako testiä sillon keväällä otettiin, kun tartunnat huiteli parissa sadassa?
Kyllä siinä rokotteen oton jälkeen pariksi päiväksi vastustuskyky heikkenee.Minulle on tällä palstalla kerrottu, että rokotteet heikentävät ihmisten vastustuskykyä. Tältä palstalta oppii paljon uutta.
Jos ymmärsin oikein, niin sairastit Kiinan Kommunistisen Puolueen lahjan maailmalle lievänä ja jälkitaudit sitten ns lähes koko rahalla? Tsemppi sinne.Kohtapuoliin alkaa siis lähestyä kaksi kuukautta sairauslomalla, melko perseestä.
Sinällään olen kanssanne samaa mieltä mutta toisaalta myös altistukset ovat informaatiota. Erityisesti sen takia, että tauti taitaa suurelta osin levitä supertartuttajien ja supertartutustapahtumien välityksellä.
Ymmärsit oikein, vaikka kuvittelen "koko rahalla" olevan vielä jotain pahempaa, mutta on tässäkin ihan riittävästi.Jos ymmärsin oikein, niin sairastit Kiinan Kommunistisen Puolueen lahjan maailmalle lievänä ja jälkitaudit sitten ns lähes koko rahalla? Tsemppi sinne.
Etelä-Korea ja Japani saivat lopulta toiset aaltonsa varsin nopeasti kuriin. Japanissa toisaalta on edelleen kymmenkertainen määrä tartuntoja päivässä kesän tilanteeseen nähden, mutta määrä on pudonnut reilussa kuukaudessa huipuista jo kolmannekseen. Etelä-Korea taas sai aika nopeasti toisen aallon kuriin, eikä se äitynyt maan väkiluku huomioiden mitenkään erityisen pahaksi.
Onko joku seurannut, että mitä noissa maissa tehdään toisin? Mielestäni mihinkään massiivisiin lock-downeihin niissä ei ole ryhdytty, vaan testaus ja tiettyihin kohteisiin kohdistetut rajoitukset olisivat olleet se keino. Ilmeisesti ne toimivat, sillä tiheästi asutettuja kaupunkeja noissa maissa piisaa, ja niiden luulisi olevan hyvät paikat laajamittaiselle epidemialle.
Voisiko noista toimista olla hyötyä Euroopassakin?
Onko tämä THL:n määritelmä koronauhrista muuten tullut kerrattua milloin viimeksi:Kuolleita nyt sitten 343, 2 enemmän kuin maanantaina. Sairaalahoidossa 22, lisäystä 3 kpl. Teholla 4, nousua 2 verran.
Outoa, itselle sanottiin Aavasta että 1-3 päivää. Tänään kävin lounasaikaan testissä ja pe-aamulle annettiin arvio tuloksesta. Luulin olevani fiksu ja menin työterveyden kautta, näköjään olisi julkisella päässyt nopeammin. Maanantaina siis otin yhteyttä ja tänään pääsin testiin.Hkissä tuntuu olevan yllättävän ripeä tahti testauksissa tällä hetkellä myös kunnallisella puolella. Kävin varmuudeksi nuhan takia eilen testeissä.
- 11:55 ilmoitus omaolon kautta
- 12:05 takaisinsoitto
- 12:15 drive-in aika
- 12:45 tikku nokkaan
- 04:00 negatiivinen testitulos tekstarina (eli n. 16h ilmoituksesta)
Testipaikalla puhuivat vielä, että 2-5päivää menee HUSsilla. Yksityisen puolella 6h. Näyttäisi myös, että omaolon mukaan kaikki vähäoireisetkin saavat suosituksen testille tällä hetkellä.
Itseäkin tämä nopeus hämmensi. Voi toki olla, että satuin vain hyvää saumaan, mutta olen nyt kuullut muutaman lähes vastaavan nopeusasteen keissin tältä viikolta ja nimenomaan kunnalliselta.Outoa, itselle sanottiin Aavasta että 1-3 päivää. Tänään kävin lounasaikaan testissä ja pe-aamulle annettiin arvio tuloksesta. Luulin olevani fiksu ja menin työterveyden kautta, näköjään olisi julkisella päässyt nopeammin. Maanantaina siis otin yhteyttä ja tänään pääsin testiin.
Sen takia kirjoitikin tuon määreen eteen lähes. Ja olen iloinen puolestasi, että et saanut keskittymisongelmia ja muita mahdollisia herkkuja tämän kampailun lisämausteeksi. Uskallan väittää, että tuo virran vähyys on jo ihan tarpeeksi kamalaa. Lisää tsemppiä!Ymmärsit oikein, vaikka kuvittelen "koko rahalla" olevan vielä jotain pahempaa, mutta on tässäkin ihan riittävästi.
Toivottavasti on sitten siellä omakannassa tehty hoitopäätös, että ei hoideta kun se tauti tulee, ettei tarvitse veronmaksajien rahoja tuhlata näihin tapauksiin.Ymmärrän vanhuksia sinänsä ihan täysin. Kun elämä on jo eletty niin ei niitä viimeisiä aikoja halua missään eristyksissä viettää. Oma yli ysikymppinen isoäitini on ihan hälläväliä koko homman kanssa, odottelee muutenkin vain poispääsyä.
Toivottavasti on sitten siellä omakannassa tehty hoitopäätös, että ei hoideta kun se tauti tulee, ettei tarvitse veronmaksajien rahoja tuhlata näihin tapauksiin.
Tämä on sellaista huuhaata, että alta pois. Edelleen Ruotsi ei tehnyt käytännössä mitään ja maa otti silti ihan yhtä ison hitin Koronasta kuin muutkin maat, itseasiassa jopa isomman. Edelleen tämä on globaalia taloutta. Kaikki nämä väitteet, että rajoitukset tuhoaa firmat on täysin huuhaata, koska koko maailman tilanne on huono ja se koskee silloin ihan kaikkia yrityksiä rajoitetaan tai ei. Kuluttajien käytös on muuttunut jo ennen kuin mitään toimia tehtiin ja se tulee olemaan muuttunut niin kauan kuin Koronaa on liikenteessä. Kuluttajat tuo ne rahat firmoihin ja jos ne ei osta niin ne ei osta vaikka ei olisikaan rajoituksia.Onhan Jethrolla tuossa pointtinsa. Itsemurhan tekevän yrittäjän hengellä ei ole merkitystä, toisin kuin 84-vuotiaan monisairaan, joka muutenkin olisi kuolemassa parin vuoden sisällä.
Ehkä kamalinta tässä koko asiassa on kaksinaismoralismi. Tiedän monta tyyppiä, jotka ovat ilmastonmuutosjutuissa vaatineet tekoja, jotta kaikki kuorma ei jää tulevien sukupolvien harteille. Nyt nämä samat tyypit vaativat paniikissa sulkuja, toimintojen pysäyttämistä ja suurin piirtein liikkumiskieltoa. Tästä aiheutuvaa laskua tuleville sukupolville ei sitten käsitellä ollenkaan. Tämä lasku tulee vaikuttamaan myös ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun budjettiin. Tästä tulee aivan karmea velka tuleville sukupolville, jossei oteta realismia mukaan ajatteluun sekä tekoihin.
Koko keskustelu oli "laumaimmuniteetista". Voit keskustella jostain muusta aiheesta, mutta nyt keskusteltiin siitä. Silloin >70% väestöstä pitää saada tartunnan.
Se ketä sinä tiedät tai et tiedä, on kiva anekdootti, mutta ei liity asiaan mitenkään.
Se, että tauti leviää suurkaupungeissa ei tarkoita sen leviämistä Suomessa samalla tavalla. Yksinkertaisesti väestönmäärä ja asukastiheys ei puolla tätä teoriaa mitenkään vaikka sinä ja muutama muu tuomionpäivän tuomas sitä kovasti väittää.Ympäri maailmaa hyvin lyhyessä ajassa (=viikoissa) on sairastunut merkittäviä osuuksia väestöistä. Siis luokkaa 10-15-20 %. Viidessä-kuudessa kuukaudessa tartunnat leviävät kyllä n. ihan kaikkialle, jos mitään rajoituksia ei ole voimassa
Jos tartuntoja on kuusinumeroinen määrä yhtäaikaisesti Suomen väestössä, ei ole mitään realistista keinoa, millä vanhuksia ja riskiryhmiä voitaisiin suojella tartunnoilta tehokkaasti.
Kun se tosiasia, että euroopan asumistavat ja lääkkeiden käyttö liittyy hyvin vahvasti siihen miksi kuolleita oli niin paljon.Tosiasioiden tunnustaminen ei ole pelkoa. Minua ei pelota lainkaan, kaikkein vähiten omasta puolestani, oma riskini on ~0.
Antibiootit tai niiden tehokkuus eivät liity tähän mitenkään.
Mutta kuten olen tännekin jo linkittänyt niin sikainfluenssa oli aktiiviväestölle selvästi vaarallisempi tauti kuin korona. Joten miksi yhteiskunta suljetaan ja tuhotaan nimenomaan aktiviiväestön elämän edellytykset kun pitäisi tehdä toisinpäin sulkea ne riskiryhmät pois.Suomella on tosiaan n. maailman suurin kotikenttäetu asian suhteen. Olen tämän aiemminkin keskustelussa useaan otteeseen todennut.
Se että Suomessa henkilöitä per kotitalous on Euroopan toiseksi pienin, ei ole ylisukupolvisia kotitalouksia jne. hidastavat merkittävästi sekä viruksen leviämistä että sen leviämistä riskiryhmiin.
Ne eivät kuitenkaan sitä estä. Kuten jo moneen kertaan todettu: jos virus leviää erittäin laajamittaisesti väestössä, ei ole mitään realistista tapaa estää sitä leviämistä kaikkialle.
Mutta kuten jo sinullekin perustelin miksi tuo laskelma ei vaan Suomessa toimi tai mikäli tuollaisiin määriin päästään niin tartuttavuuden pitää olla jotain muuta kuin mitä se on nyt.Miten ihmeessä niiden pitäisi tulla jotenkin "kerralla"? Esitin juuri laskelmat siitä, mitä tapahtuu kun tartunnat jakautuvat melko tasaisesti kuuden-seitsemän kuukauden ajalle. Se ei ole kerralla.
Yhä mitään oikeaa perustelua ei näihin lukuihin ole.Jos kerralla sairastavia on 300 000 henkeä ja heistä vaikka se muutama prosentti tarvitsee sairaalahoitoa, kyse on n. 10 000 ihmisestä. Tämä olisi siis se määrä, mikä olisi koko puolen vuoden ajan pelkästään koronan takia sairaalahoidossa. Silloin ei sairaaloissa tapahtuisi yhtään mitään muuta. Lisäksi oltaisiin tilanteessa, missä koronasairaita hoitaisivat silmälääkärit ja ortopedit.
No ovat sairaita luulisin sen osaavan päätellä.Miksi siellä on 16?
Kesällä ei ollut rajoitteita ja tapauksia ei ollut. Nyt sairastuneet ovat noita muutamaa poikkeusta lukuunottamatta olleet terveitä nuoria aikuisia sairaalahoidolle ei ole tarvetta.Koska merkittävillä rajoituksilla viruksen esiintyvyys on pidetty n. nollassa. Ilman mitään rajoituksia sitä ei pidetä.
Kun nyt et tiedä yhtään mistä puhut, niin lopeta puhumasta. Minä olen lukenut nämä tutkimukset. Oletko sinä?
Ei kotona asuminen tappanut mutta se oli syy siihen miksi niitä tartuntoja oli niin paljon. Jos et tiedä juurisyytä miksi tartuntoja oli niin paljon et voi tehdä mitään laskelmia.Ei heitä tappanut kotona asuminen, vaan virustauti. Virustautia ei pidetä poissa vanhainkodeista, jos se leviää erittäin laajamittaisesti koko väestössä.
Ei vaan sikainfluenssa oli nimenomaan aktiviiväestölle vaarallisempi. Lisäksi se aiheutti merkittävästi enemmän jälkitauteja jotka ovat pilanneet Suomessakin ihan diagnoosien perusteella lähes saman verran elämiä kuin koronaan on kuolleita.Ja miksi näin on?
Koska rajoituksilla on estetty viruksen leviäminen väestöön lähes kokonaan.
Ja koska sikainfluenssaan oli rokote. Rokote jonka ottivat n. kaikki riskiryhmäläiset.
Joutui sairaalahoitoon (% virustesteillä varmistetuista tapauksista) | Tehohoitoon (% sairaalahoitoon joutuneista) | Kuoli (% tehohoidossa olleista) | |
---|---|---|---|
Potilaiden lukumäärä | 1560 (21) | 132 (8) | 44 (33) |
Keskimääräinen ikä, vuotta (ikähaarukka) | 32 (0–89) | 48 (0–88) | 56 (1–88) |
Niiden osuus, joilla ei ollut mitään perustautia, % | 57 | 41 | 7 |
Raskaana olevat, lukumäärä (%) | 35 (2) | 0 | 0 |
Luonnollisesti virus leviää suurkaupungeissa nopeammin kuin maaseudulla. Kun riittävästi aikaa kuluu, virus leviää ihan missä tahansa ja minne vain. Suurkaupungeissa virus voi pyyhkäistä väestön läpi viikoissa, maaseudulla siihen voi kestää kuukausia. Väestöntiheys ei mitenkään estä viruksen leviämistä lopulta, vain hidastaa sitä.Se, että tauti leviää suurkaupungeissa ei tarkoita sen leviämistä Suomessa samalla tavalla. Yksinkertaisesti väestönmäärä ja asukastiheys ei puolla tätä teoriaa mitenkään vaikka sinä ja muutama muu tuomionpäivän tuomas sitä kovasti väittää.
Jos Suomessa oli pahimmillaan 6000 tartuntaa yhtää aikaa niin miten se määrä nyt edes kymmenkertaistuisi saati vielä enemmän?
Perhe tappoi vanhuksia. Selvä.Kun se tosiasia, että euroopan asumistavat ja lääkkeiden käyttö liittyy hyvin vahvasti siihen miksi kuolleita oli niin paljon.
Yksinkertaisesti perhe tappoi vanhuksia tahtomattaan kun ne vanhukset asuivat samoissa asunnoissa aktiiviväestön kanssa, tällöin ne heikoimmat saivat tartunnan huomattavasti helpommin kuin Suomessa.
Siis... nyt vetää hieman sanattomaksi. Koronavirus SARS-COV2 aihettaa keuhkokuumeen. Se on se pääasiallinen tapa, millaiseen vakavampaan sairastumiseen korona johtaa pahemmissa tapauksissaan. Viruspohjaista keuhkokuumetta ei voida hoita antibiooteilla.Lisäksi suoraan koronaan ei kuollut kovinkaan moni vaan niihin jälkitauteihin kuten keuhkokuumeeseen ja kun niitä antibiootteja käytetään kuten Italiassa tai Espanjassa niin todellisessa tilanteessa ei ole enää toimivia antibiiotteja joilla taudit tapetaan.
Miten Suomi olisi se ainoa maa maailmassa, missä virus ei leviäisi kuten kaikkialla muualla, jos rajoituksia ei ole? Ovatko suomalaiset jotain superihmisiä?Miten tauti, joka on tähän mennessä todettu alle 10000 ihmisillä Suomessa tarttuisi nyt 290000 ihmiseen niin, että he olisivat yhtäaikaa sairaita? Mikään ei vaan viittaa tämmöisiin lukuihin kun seuraa niin Suomen toteutuneita lukemia kuin maailmalta tulleita lukuja.
Ihan kaikkialla Euroopassa, missä nyt on toinen aalto nousemassa, vielä muutamia viikkoja sitten tartunnat keskittyivät aivan ylivoimaisesti nuorimpiin ryhmiin (erityisesti 18-25-vuotiaisiin). Mutta samoin kaikissa näissä maissa nyt ensin alkoi tulla tartuntoja 30-40-vuotiaisiin, sitten 60+ väestöön.Lisäksi kun tällä hetkellä näyttää nimenomaan siltä, että kuolleiden määrä laskee kun terve väestö sairastaa tällä hetkellä ei ne heikot vanhukset jotka kuolivat jo keväällä.
Siis... missä maassa asut?Kesällä ei ollut rajoitteita ja tapauksia ei ollut.
Jos sinun mielestäsi sinulla on parempi tietämys kuin maailman parhailla tiedemiehillä ja tilastotieteilijöillä, onnittelen sinua itseluottamuksestasi. Itse mieluummin uskon näissä asioissa itseäni viisaampia ja dataa. David Dunningilla ja Justin Krugerilla voisi olla jotain sanottavaa tähän.Näyttää siltä, että vaikka olet lukenut et ole sisäistänyt sitä miksi esim. hoitokodeissa se keskimääräinen elinikä on luokkaa kaksi vuotta. Eli laskennassa otetaan se 10v vaikka todellisuudessa kyseisen potilaan odote olisi ollut se kaksi vuotta.
Ei rokote muuttaisi virusta mihinkään. Sen vaikutuksia yhteiskuntaan luonnollisesti merkittävästi - kuten rokotteet ovat tehneet kausi-influenssoille ja tekivät sikainfluenssalle.Jos koronaan olisi rokote se olisi näiden lukujen perusteella enemmän perus flunssa josta siitäkin on tullut osalle jälkitautina keuhkokuumetta ja sydänlihaksen tulehduksia.
Suurin osa Lombardian maakunnasta on muutamien tuhansien ja kymmenientuhansien ihmisten pikkupaikkoja ja peltoja.
Niin no Lombardia on Kainuun kokoinen alue jossa asuu tuplasti Suomen väestön verran porukkaa eli todellakin se on tiheää asutusta Suomeen verrattuna.Luonnollisesti virus leviää suurkaupungeissa nopeammin kuin maaseudulla. Kun riittävästi aikaa kuluu, virus leviää ihan missä tahansa ja minne vain. Suurkaupungeissa virus voi pyyhkäistä väestön läpi viikoissa, maaseudulla siihen voi kestää kuukausia. Väestöntiheys ei mitenkään estä viruksen leviämistä lopulta, vain hidastaa sitä.
Bergamon kaupungissa on 100 000+ asukasta ja se oli lähellä maailman pahiten kärsinyttä paikkakuntaa. Ei mikään suurkaupunki. Suurin osa Lombardian maakunnasta on muutamien tuhansien ja kymmenientuhansien ihmisten pikkupaikkoja ja peltoja. Alueen isoin kaupunki Milano ei kärsinyt mitenkään tätä ympäröivää aluetta pahemmin.
Sillä mitä Suomessa keväällä oli, on hyvin vähän merkitystä keskusteluun, mitä pahimmillaan talvella voisi olla, jos mitään rajoituksia ei olisi?
Perhe toi tartunnan kotiin missä ne heikot vanhukset asuvat tätä ei ole Suomessa sen takia mitään perusteluja lisärajoituksiin ei ole.Perhe tappoi vanhuksia. Selvä.
Kuten juuri yllä mainitsin, ja aiemminkin, nämä tekijät vaikuttivat siihen kuinka nopeasti virus leviää eri väestöissä. Lopulta kun virus leviää väestössä laajasti, leviää se myös vanhuksiin, vaikka kuinka pidettäisiin sormia ristissä.
Keuhkokuumetta on Suomessa vuodessa keskimäärin 50000 tapausta ja näistä yli 75v sairastuneista kuolee joka kuudes, tuota ikäluokkaa Suomessa on reilu miljoona ja jos heistä tuon laskukaavan mukaan saa vuodessa keuhkokuumeen se tekee jo yli 1600 kuollutta vuodessa.Siis... nyt vetää hieman sanattomaksi. Koronavirus SARS-COV2 aihettaa keuhkokuumeen. Se on se pääasiallinen tapa, millaiseen vakavampaan sairastumiseen korona johtaa pahemmissa tapauksissaan. Viruspohjaista keuhkokuumetta ei voida hoita antibiooteilla.
Islannissa näyttää leviäminen olevan hyvin Suomen tyyppistä nimenomaan Etelä-eurooppa ja USA näyttävän eroavan merkittävästi.Miten Suomi olisi se ainoa maa maailmassa, missä virus ei leviäisi kuten kaikkialla muualla, jos rajoituksia ei ole? Ovatko suomalaiset jotain superihmisiä?
Ihan kaikkialla Euroopassa, missä nyt on toinen aalto nousemassa, vielä muutamia viikkoja sitten tartunnat keskittyivät aivan ylivoimaisesti nuorimpiin ryhmiin (erityisesti 18-25-vuotiaisiin). Mutta samoin kaikissa näissä maissa nyt ensin alkoi tulla tartuntoja 30-40-vuotiaisiin, sitten 60+ väestöön.
Tilastot eivät ota huomioon maakohtaisia muuttujia jota et sinäkään huomioi eli väittämäsi eivät ole millään tasolla valideja.Jos sinun mielestäsi sinulla on parempi tietämys kuin maailman parhailla tiedemiehillä ja tilastotieteilijöillä, onnittelen sinua itseluottamuksestasi. Itse mieluummin uskon näissä asioissa itseäni viisaampia ja dataa. David Dunningilla ja Justin Krugerilla voisi olla jotain sanottavaa tähän.
Ei rokote muuttaisi virusta mihinkään. Sen vaikutuksia yhteiskuntaan luonnollisesti merkittävästi - kuten rokotteet ovat tehneet kausi-influenssoille ja tekivät sikainfluenssalle.
[MEDIA=imgur]3ZBvzVM[/MEDIA]Wikipedia:
"Lombardiassa on 10 miljoonaa asukasta, ja se on Italian väekkäin alue. "
"Pinta-ala 23 864 km2
Väkiluku (31.12.2015) 10 008 349
Väestötiheys 419 as./km2"
Vertailuksi voisi sanoa, että Uudenmaan väestöntiheys on 186,5 as./km2.
"Pikkupaikkoja ja peltoja".
Norskien turskantuoksuinen raportti maskeista, toki kesäkuulta:
Tiivistettynä:
" Given the low prevalence of COVID-19 currently, even if facemasks are assumed to be effective, the difference in infection rates between using facemasks and not using facemasks would be small. Assuming that 20% of people infectious with SARS-CoV-2 do not have symptoms, and assuming a risk reduction of 40% for wearing facemask, 200 000 people would need to wear facemasks to prevent one new infection per week in the current epidemiological situation. "
Hehe. Eli sama asukastiheys, mutta meillä on "välit" täytetty puilla ja Italiassa ihmisillä?Se että kaupunkien ja kylien välillä välimatkat ovat pienemmät, vaikuttaa asiaan hyvin vähän. Suomen kaupungit ovat ihan yhtä tiheään asuttuja, Suomessa vain on jokaisen paikan välillä jokunen hehtaari metsää.
Väite oli, että virus leviää vain suurkaupungeissa, ei Suomessa. Lombardiassa on yksi pk-seudun kokoinen väestökeskus ja loppu on 50 000 asukkaan ja sitä pienempiä kaupunkeja ja kyliä. Ovatko siis 50 000 asukkaan kaupungit suurkaupunkeja? Jos näin, Hauholla varmaan iloitaan uudesta statuksesta.Hehe. Eli sama asukastiheys, mutta meillä on "välit" täytetty puilla ja Italiassa ihmisillä?