Eikö tuosta maailmanlaajuisesta kuolleisuuden laskemisesta ole tosiaan mitään tutkimustietoa? Vai onko vaan valistuneita arvioita?
Edit: syistä siis
Juuri eilen törmäsin
NY Timesin ansiokkaaseen artikkeliin, jossa on tutkittu koronan aiheuttamaa ylikuolleisuutta ympäri maailmaa vertaamalla tämän vuoden kuolinlukuja kunkin alueen normaalijakaumaan. Valitettavasti lukeminen vaati ainakin itselläni rekisteröitymisen, mutta vahva suositus silti. Ja samalla vinkki tätä palstaa lukeville toimittajille tehdä artikkelin sisällöistä suomenkielinen versio...
Ylikuolleisuus on ollut tuonkin katsauksen perusteella huomattavaa ympäri maailmaa. Poikkeuksia löytyy vain harvoja: Pohjoismaat (pl. Ruotsi), Saksa, Japani, Israel, Etelä-Korea ja Thaimaa.
Suurin ero tilastoiduissa koronakuolemissa ja kuolleisuuden todellisessa määrässä on ollut Etelä-Amerikassa. Perussa ylikuolleisuus maalis-elokuussa on ollut jopa 77 300, kun tilastoituja koronakuolemia siellä on sille ajalle merkitty vain n. 20 000. Todellinen kuolleisuus on siis ollut yli 3,5-kertainen siihen verrattuna mitä virallinen tilasto kertoo.
Pahoin koronasta kärsineistä maista monessa (USA, Espanja, Italia, Brasilia, Intia, UK, Venäjä) ylikuolleisuus on ollut melko johdonmukaisesti n. 20% suurempaa kuin viralliset tiedot koronakuolemista antavat ymmärtää. Intian ja Venäjän osalta tiedot on laskettu vain yksittäisistä kaupungeista, mutta oletettavasti antavat kuitenkin kohtuullisen hyvän kuvan kokonaistilanteestakin. Myös koko maailman ylikuolleisuus on ollut vastaavalla tavalla suurempaa mitä viralliset tiedot kertovat, lehden arvio tilastoista puuttuvista kuolemantapauksista on 263 000 kpl.
Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Suomenkin osalta lehti on laskenut korona-ajalta ylikuolleisuutta olevan n. 3%, eli n. 600 henkilön verran. Tilastoituja kuolemia on tuolle ajalle kertynyt kuitenkin vain 334 kpl, eli Suomenkin osalta on mahdollista, että kevään koronakuolemaluku valehtelee hieman alakanttiin. Mahdollisesti hoivakodeissa on tapahtunut enemmän koronaan liittyviä kuolemia kuin mitä viralliset tilastot kertovat. Toki tuo erotus on niin pieni, että on myös mahdollista, että jokin muu syy on taustalla, esim. viime talven influenssa-aallon heikkous, joka on siirtänyt ns. luonnollisia kuolemia hieman eteenpäin.