Asiallista, että noiden 98 tartunnan kerrotaan jo heti otsikossa jakaantuneen noin monelle eri päivälle. Vielä vähän aikaa sitten otsikko olisi ollut vain muodossa "Suomessa todettu 98 uutta tartuntaa".
Ainahan ne jakautuvat useammalle päivälle. Yhtä lailla se toisaalta tarkoittaa sitä, että eilen on testattu tukku ihmisiä, joiden positiivinen tulos kuullaan vasta huomenna/ylihuomenna/joskus.
Joskus keväällä joku vanhempi ylilääkäri kertoi, kuinka luku mitä kannattaa tuijottaa on teholla olevien määrä ja tehdä siitä johtopäätöksiä. Ja niin se taitaa olla nytkin.
Toisaalta näin, eli pelkistä tartunnoista ei ole vielä syytä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
Toisaalta sitten taas, kun teholla olevien määrä alkaa kasvaa, kyse on siitä, mitä on maassa tapahtunut 2-3 viikkoa aiemmin. Jos homma olisi siis lähtenyt käsistä ja se näkyisi teholla, kestää vielä kuukauden ennen kuin mikään uusi toimi alkaisi vaikuttaa.
***
Oxfordin ja brittien hallituksen lääketestiohjelmassa uusi keino kokeilussa. Sama ohjelma siis toi isoilla tuplasokkotesteillään varmuuden siitä, että dexametasooni toimii ja millainen sen vaikutus on (sekä että hydroxyklorokiini ei toimi).
Kyse siis kloonatuista, laboratoriossa tuotetuista vasta-aineista. Mielenkiintoinen kokeilu, mutta ilmeisesti tuollaisten vasta-aineiden valmistus on hidasta, kallista ja siihen ei joka paikassa pystytä.
Mikäköhän tuollaisessa on myös lääkefirmojen rooli ja intressi. Luulisin nimittäin, että ihmiskehon tuottamia vasta-aineita ei pysty patentoimaan. Ehkä sitten sen menetelmän, millä niitä valmistetaan. Ja tässä tapauksessa vissiin brittihallitus kuittaa laskun.
Laboratory-made antibodies are to be trialled on 2,000 people with coronavirus in UK hospitals.
www.bbc.co.uk