Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 027 727
  • 81 135

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Erikoinen näkemys kun Suomesta ramppaa pohjois-Ruotsiin hoitohenkilökuntaa ja pohjoisen sairaalat ovat luvanneet ottaa koronapotilaita Ruotsista hoitoon jos sairaalapaikat naapurissa täyttyvät. Täällä kyllä ihmetellään naapurin koronastrategiaa, minäkin, mutta varsinaista lällättelyä en ole huomannut.

Juuri näin. Ainoa, joka on saanut mielestäni lällättelyä osakseen, on Tegnell, ja tämä ihan siitä syystä, että miehen kommentit mediassa ovat sitä luokkaa, että etäisesti tulee jo mieleen eräs irakilainen tiedotusministeri....
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Suostuisivatkohan ihmiset testeihin mieluummin jos siitä saisi ämpärin?
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jossain vaiheessa tuli mieleen että eikö nuo maskit voi hävittää polttamalla kun moni ihmettelee jätemääriä niistä? Samalla saisi kyytiä maskeihin jääneet koronatkin.

Itse en ole tutkinut niiden hävittämistä kummemmin mutta loogiselta tuo tapa tuntuisi.

Kyllä varmasti voidaan samoin kuin muukin muovijäte, jota ei voida kierrättää. Ongelmana tässä on maat, jotka eivät ole hoitaneet edes sitä "tavanomaista" muovijätemääräänsä. Tuohon kun yhdistetään miljardit kertakäyttömaskit, niin taitaa Tyynenmeren jätepyörteet saada taas vähän lisää täytettä.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Toivottavasti tämä laki on riittävän selkeä, eikä siinä ole esimerkiksi ristiriitaa jonkun toisen lain kanssa. Onko esimerkiksi nimimerkillä @DAF jotain näkemystä asiaan?

Sikäli kun ymmärrän oikein ei pitäisi olla. Tässähän tosin klikkijournalismi taas vähän jylläsi, kun se kolmasosa oli kieltäytynyt testeistä pääosin siksi, että heidät oli testattu ennen lähtöä ja että tämä nimenomaan oli odotettua valmiusjohtajan mukaan. Ylen uutinen kertoi tämänkin, "jostain syystä" iltapäivälehdessä tämä oli jätetty pois.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Yrityksen edustajan ainoa tavoite on tässä myydä omia maskejaan ja vähentää kilpailevien suojien myyntiä. Ottaen huomioon tilanteen, kyseinen henkilö on massiivinen kusipää.

Niin, se on vähän ketä uskoo. Uskooko yksittäistä nettikirjoittajaa keskustelupalstalla vai ihmistä, joka on kuitenkin asian kanssa koko ajan tekemisissä.

VTT:n edustajan kommentti: "VTT:n Harlinin arvion mukaan kangasmaskin käyttöaika on noin puoli tuntia. Mäkelä korostaa, että maskia ei tule pukea kasvoille uudelleen käytön jälkeen, koska käytetty kangasmaski voi olla tartuntariski. Käytön jälkeen kangasmaski tulee jättää ilmatiiviiseen astiaan tai muovipussiin odottamaan pesua. Kangasmaski tulee pestä 60 asteen pesuohjelmalla tai keittämällä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta"

Eli puoli tuntia maksimissaan, jonka jälkeen enemmän haittaa kuin hyötyä? Tämän jälkeen maski pitää "piilottaa" hyvin. Aika monen bussimatka on pidempi kuin puoli tuntia. Ja eihän nyt ole mitään järkeä alkaa räpläämään ja vaihtamaan maskia esim. bussissa. Ei kovin vaivattomalta vaikuta.

 

Lugu63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mielenkiintoinen yksityiskohta tämän viikon lukemissa on "kaikkien" tilastojen yllättävä hyppäys melkein samaan aikaan.
Syitä tähän "sattumaan" voi jokainen arvailla, mutta itse luulen, että tapausten nousu ja sitä seurannut mediahässäkkä on saanut monet varpailleen jostain syystä.

Näytteenottopäivän mukaiset tartunnat nousivat 3.8 reilusti, noin 10 tapauksesta yli 30 tapaukseen. Tämän hetken korkein lukema on tuo maanantaille kirjattu 33 todettua tapausta.

Omaolo-palveluun tehdyt koronaepäilyt lähes tuplaantuivat samana päivänä ja epäilyjä on tehty noin siitä lähtien noin tuplat verrattuna viime viikon päivätasoon.

Tehtyjen koronatestien määrä nousi myös selvästi tällä viikolla, mutta kuten todettua, positiivisten osuus on pysynyt samoissa, kuin aiemmin.

"RÄJÄHDYSMÄINEN KORONATAPAUSTEN KASVU" (by: MTV) tapahtui tällä viikolla, mutta tapausmäärät ovat merkittävästi kasvaneet vain HUS:ssa ja Varsinais-Suomessa. Tuntuu, että joka puolelta tippuu näitä uutisia, että melkein kaikkien tartuntojen jäljet johtaa tavalla tai toisella ulkomaille. Karanteenit ja muut on pakko saada kuntoon.

Viikon päästä varmaan voidaan jotain johtopäätöksiä tehdä, että onko tämän viikon hysterisoinnista mennyt ihmisille jotain jakeluun.

Tartuntatilanne lauantaina | Suomessa 14 uutta koronavirustartuntaa – HS:n grafiikat kertovat nyt myös tuoreimmat kuntakohtaiset tiedot

Linkki HS:n tilastoihin ja käppyröihin.
 

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Nämä tapaukset jotka tulee THL rekisteriin tulee viiveellä. Sen me kaikki varmasti tiedetään jo. Tänään taisi olla Hus alueella 12 tapausta siellä, mutta fakta on se että ainakin nämä pari viimeistä päivää tilanne on rauhoittunut Hus alueella. Olikohan kaksi edellistä päivää yhteensä todettu 13 tartuntaa.

Mitenköhän se menee. Onko se parempi että tautia esiintyy vähän siellä sun täällä, vai että koko homma on keskittynyt tietylle alueelle? Itse olen ainakin sitä mieltä että mikäli yksittäisiä tapauksia esiintyy siellä sun täällä niin ei meillä mitään hätää ole vielä. Tuntuu nämä yksittäiset ketjut katkeavan hyvinkin nopeasti kun katsoo koko maan tasolla

Edit. Selvennyksi että Hus labra todennut viimeisinä päivinä sen 13 tartuntaa. Luulisi näkyvän ensi viikolla thl rekisterissä positiivisena asiana.
 
Viimeksi muokattu:

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Omakohtaisesta kokemuksesta voin kertoa, että koronatesti ei sattunut ollenkaan ja oli ohi n. 15 sekunnissa. 10 sekuntia meni siihen puikon riittävään pyörittelyyn. Tuntemus testin jälkeen muistutti ehkä eniten sitä, kun vettä menee nenään, eli pienimuotoinen kirvely siis ja meni ohi muutaman minuutin päästä. Tämä pieni kirvely toistui pari kertaa muutaman seuraavan tunnin aikana ja sitten se oli siinä. Näin minulle myös testin ottajan toimesta kerrottiin, joten tämä lienee hyvin yleistä.

Tuosta perheenjäsenten sairastamisesta vielä: itse olen kuullut tapauksesta, missä perheen äiti oli perheensä ainoa, joka sairastui ja joutui jopa sairaalaan. Eristäytyminen muusta perheestä ei ollut mahdollista, vaikka toki hajurakoja ja hyvää hygieniaa noudatettiin niin hyvin kuin se kerrostaloasunnossa oli mahdollista. Kaikki muut perheenjäsenet testattiin useita kertoja, mutta tulos oli aina negatiivinen eikä kenelläkään ollut oireita. Selitykseksi arveltiin sitä, että muut perheenjäsenet olisivat sairastaneet aiemmin flunssana jonkun muun koronaviruksen tai riittävän läheisen sukulaisviruksen ja saaneet sitä kautta immuniteetin. Tällaisia tapauksia voi olla Suomessakin vaikka kuinka paljon, mutta kukaan ei tiedä keitä nämä ihmiset ovat. Se selviää vasta, kun joku riittävän lähellä oleva sairastuu ja nämä ihmiset ovat oikeasti kunnolla altistuneet tartunnalle kuitenkaan itse sairastumatta ja kaikki on testattu. Yksi ongelma on myös se, että tämä selviää vasta jälkikäteen eikä riskin ottaminen välttämättä kannata ja virus voi aiheuttaa vakaviakin seurauksia. Siksikin on tärkeää noudattaa ohjeistuksia ja suosituksia.

Helsingin keskusta on muuten juuri nyt ihan täynnä jengiä ja kaikki terassit ja Espa ovat aivan turvoksissa. Turvaväleistä ei tietoakaan eikä maskeja näy naamoilla. Tai no, yhdellä oli maski. Omasta autosta voi paheksua onneksi rauhassa tätä järjettömyyttä turvallisesti. Media on päivästä toiseen täynnä varoituksia, mutta niitä ei näytetä enää jaksettavan huomioida mitenkään. Ja nyt ei ole kysymys ”muutamasta yksittäisestä ajattelemattomasta tyypistä”, vaan sadoista tai tuhansista.

Rohkenen epäillä, että nämä ihmiset, joita väenpaljous ei haittaa tai kiinnosta, eivät muutenkaan jaksa kiinnittää huomiota ohjeistuksiin. Saattavat myös olla intoutuneet matkustelemaan ulkomaille jäämättä omaehtoiseen karanteeniin matkan jälkeen. Tervejärkinen ihminen ymmärtää, että vaikka matkustuspaikka ei olisikaan mitään riskialuetta, sinne on matkustettu myös muualta muiden, täysin itselle tuntemattomien ihmisten toimesta. Näiden ihmisten toimintatavoista tai heidän matkareiteistään tai heidän matkan aikana tapaamiensa ihmisten toimista jne. kukaan ei tiedä mitään. Siksi eristäytyminen minkä tahansa ulkomaanmatkan jälkeen pitäisi olla kaikille itsestäänselvää. Jotta suojellaan Suomea ja Suomessa asuvia henkilöitä ja jotta tästä selvittäisiin mahdollisimman pienillä vaurioilla.

Hellekö se on, mikä sekoittaa ihmisten järjenjuoksun, vai WTF? Kyllä tällainen vähän surulliseksi vetää ja turhauttaakin. Mistään turnausväsymyksestä on mun mielestäni ihan turha puhua, kun täällä ollaan jo aika pitkään eletty melko lailla normaalisti ja toivo siitä, että oltaisiin voiton puolella, oli olemassa ja jokseenkin realistista. Nyt ei auta muu kuin laittaa sormet ristiin ja toivoa parasta.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Hädän tai poikkeustilan tai muun vastaavan hetkellä maa, jolta ei löydy auttamishalukkuutta, yhteistyökykyä tai empatiaa, saa helposti itselleen maineen, jonka korjaaminen on vaikeaa. Meillä muistellaan edelleen lämmöllä niitä, jotka auttoivat Suomea 80 vuotta sitten. Suomi on viime aikaisen yltiökansallismielisyyden ansiosta saanut hyvin erikoisen maineen maailmalla. Ja se kostautuu vielä.
Nyt tulee sellaisen tason tarinaa, että sinulla varmaan on laittaa vähän lisää faktoja tiskiin tästä Suomen maineesta ja siitä, että ketä oikeasti kiinnostaa joku 5 miljoonan ihmisen saari EU:ssa? Suomi nimen omaan nuollut, taas, kaikkien muiden kenkiä ja pelleillyt ja nöyristellyt kun piti olla tiukkana. Huomaa, että miten sekaisin jotkut oikeasti on kun miettii jotain helvetin maineita ja täysin vailla faktoja.

Ruotsi on just sellainen ulisija maa, että sillon ulistaan kun itse ei mene hyvin ja sitten jos olisi tilanne päin vastainen olisi se käyttäytyminen vielä 100x kylmempää kuin Suomen nöyristely. Jotkut ne osaa pitää puoliaan ja toiset kuvittelee, että jollain maineella on hevon vatulan vertaa merkitystä maailman pelikentillä, saati että tälläisissä tilanteissa menee joku mystinen maine.

Nämä tälläiset on ihan yhtä harhaisia kuvitelmia, kuin että EU tulee ja pelastaa Suomen jos Venäjä tänne päättää hyökätä. Se nähtiin jo kuinka EU on täysin paska toimimaan oli kyse sitten Eurooppalaiseen valtioon kohdituneesta hyökkäyksestä (Ukraina) tai EU:n jäsenvaltiossa jylläävästä pandemiasta (Italia). Mitään ei saa EU aikaan ja ihmisiä kuolee. Sitten vähän pakotteita ja voivottelua ja matka jatkuu vain.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Omasta autosta voi paheksua onneksi rauhassa tätä järjettömyyttä turvallisesti.
Haluan sanoa ensiksi, että arvostan sitä, että et tee mitään kompromisseja asian suhteen ja katsot tilanteen rauhassa loppuun ennen kuin hellität. Tässä ei ole mitään vikaa ja jos saat tällä palstalla osaksesi jotakin kuittailua, niin tikulla vain silmään.

Seuraavaksi haluan sanoa, että näin "järjettömästi" on toimittu nyt noin 2,5 kuukautta putkeen, eikä sillä ole ollut mitään vaikutusta tartuntojen määrään (ainakaan niitä korottavasti). Suuri enemmistö tänään iltaa ulkona ja sisällä viettävistä on varmasti tiedostavia ihmisiä, jotka ovat punninneet oman riskinsä ja koronatilanteen tarkkaan.
 
F

Flonaldo

Niin, se on vähän ketä uskoo. Uskooko yksittäistä nettikirjoittajaa keskustelupalstalla vai ihmistä, joka on kuitenkin asian kanssa koko ajan tekemisissä.

VTT:n edustajan kommentti: "VTT:n Harlinin arvion mukaan kangasmaskin käyttöaika on noin puoli tuntia. Mäkelä korostaa, että maskia ei tule pukea kasvoille uudelleen käytön jälkeen, koska käytetty kangasmaski voi olla tartuntariski. Käytön jälkeen kangasmaski tulee jättää ilmatiiviiseen astiaan tai muovipussiin odottamaan pesua. Kangasmaski tulee pestä 60 asteen pesuohjelmalla tai keittämällä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta"
Suomessa ei ole koko kasvosuojakeskustelun kohta #1 vielä ymmärretty. Kasvosuojan tarkoitus ei ole suojata suojan pitäjää virustartunnalta.

Senkin se voi tehdä. Olosuhteista ja tilanteesta riippuen, jollakin asteella.

Kasvosuojan pitäminen suojaa muita ihmisiä. Jos ihan kaikki pitäisivät vaikkapa ruuhkabussissa kasvosuojaa, olisi kaikkien kohdalla riski tartunnasta hyvin matala. Tietynlainen "laumaimmuniteetti" siis.

Kun leikkaussalissa kirurgi vetää kertakäyttömaskin naamalleen, ei hän suojele itseään siltä varalta, että potilaan vatsaontelosta yhtäkkiä hyppää jotain naamalle. Hän suojaa potilastaan omilta pärskeiltään. Kun terveydenhuollon henkilöstö oikeasti suojaa itseään suojavarusteilla virukselta, he käyttävät muovikaapuja, hanskoja, täydellisesti kasvoille sovitettu FFP3-maskia ja visiiriä.

Niin kankainen suoja kuin kertakäyttömaski menettävät tehoaan, kun ne alkavat kostua. Mutta siinäkin tilanteessa ne toimivat yhä paremmin suojaamaan muita sinulta kuin sinua muilta.

Suoja voi tietenkin olla riski. Se vaatii vain sen ensin, että suojan pinnalle on pitänyt kertyä viruksia. Jos suojan pinnalle on kertynyt jostakin viruksia, niistä viruksista 99 % olisivat ilman suojaa menneet suoraan henkilön keuhkoihin lyhentämättömänä.

Suojan muu kuin täydellinen käyttäminen ei lisää riskiä verrattuna siihen, että ei käyttäisi suojaa lainkaan. Se kylläkin syö pois osan siitä tehosta, minkä suoja on antanut. Jos suojalla pyyhii silmämunansa joka käyttökerran jälkeen, koko teho on kadonnut. Mutta elimistössä ei ole yhtään viruspartikkelia enemmän kuin olisi ollut ilman suojaa.

Sen sijaan kaverin suojaan ei ole syytä kajota missään tilanteessa.

Koko suojakeskustelussa laajemmin väestön osalta olisi nyt hyvä hallituksen ja kaikkien asiantuntijoiden siirtää aihe siihen, miten me kukin voimme suojella toisiamme, ei miten me suojelemme itseämme muilta. Tosin en ole vakuuttunut siitä, että yksilökeskeisessä yhteiskunnassa tulee onnistumaan. VTT:n edustajan kommenttikin on sinällään 100 % faktaa, mutta tuon kertominen ei vaan hyödytä ketään tai mitään.
 

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Laitetaan tänne vielä omasta lähipiiristä pieni tarina. Kävin tänään yhdessä syntymäpäiväjuhlissa. Paikalla oli vain kyseisen lapsen kummit ja isovanhemmat. Ennen juhlia soittaa sitten eräs toinen sukulainen että hän tulee tyttäriensä kanssa käymään myös nyt kun ne kerran ovat täällä Kokkolassa käymässä. Tytöt oli tullut suoraan Ruotsista ja kyseinen soittaja Ahvenanmaalta. Tytöt ei todellakaan ole missään karanteenissa ollut.

Ihmettelen kyllä kovasti ihmisten typeryyttä. Tässä oli selvästi tiedossa että siellä ne mummut ja vaarit on myös käymässä. Tiedossa on myös että yhdellä on syöpä ja toisella krooninen keuhkosairaus. Parasta koko jutussa oli että kyseinen henkilö suuttui kun kerrottiin ystävällisesti että tämä ei nyt oikein onnistu.

Minua jäi oikeasti vaivaamaan että omassa lähipiirissä on tällaisia idiootteja. Onneksi jäivät nyt mökille omiin oloihinsa. Näiden tyttöjen sosiaalinen elämä on muutenkin niin vähäistä että tässä taisi olla se ainoa portti missä olisivat voineet päästä teoriassa tartuttamaan ketään täällä omalla kotipaikkakunnalla.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Suomessa ei ole koko kasvosuojakeskustelun kohta #1 vielä ymmärretty. Kasvosuojan tarkoitus ei ole suojata suojan pitäjää virustartunnalta.

Senkin se voi tehdä. Olosuhteista ja tilanteesta riippuen, jollakin asteella.

Kasvosuojan pitäminen suojaa muita ihmisiä. Jos ihan kaikki pitäisivät vaikkapa ruuhkabussissa kasvosuojaa, olisi kaikkien kohdalla riski tartunnasta hyvin matala. Tietynlainen "laumaimmuniteetti" siis.

Kun leikkaussalissa kirurgi vetää kertakäyttömaskin naamalleen, ei hän suojele itseään siltä varalta, että potilaan vatsaontelosta yhtäkkiä hyppää jotain naamalle. Hän suojaa potilastaan omilta pärskeiltään. Kun terveydenhuollon henkilöstö oikeasti suojaa itseään suojavarusteilla virukselta, he käyttävät muovikaapuja, hanskoja, täydellisesti kasvoille sovitettu FFP3-maskia ja visiiriä.

Niin kankainen suoja kuin kertakäyttömaski menettävät tehoaan, kun ne alkavat kostua. Mutta siinäkin tilanteessa ne toimivat yhä paremmin suojaamaan muita sinulta kuin sinua muilta.

Suoja voi tietenkin olla riski. Se vaatii vain sen ensin, että suojan pinnalle on pitänyt kertyä viruksia. Jos suojan pinnalle on kertynyt jostakin viruksia, niistä viruksista 99 % olisivat ilman suojaa menneet suoraan henkilön keuhkoihin lyhentämättömänä.

Suojan muu kuin täydellinen käyttäminen ei lisää riskiä verrattuna siihen, että ei käyttäisi suojaa lainkaan. Se kylläkin syö pois osan siitä tehosta, minkä suoja on antanut. Jos suojalla pyyhii silmämunansa joka käyttökerran jälkeen, koko teho on kadonnut. Mutta elimistössä ei ole yhtään viruspartikkelia enemmän kuin olisi ollut ilman suojaa.

Sen sijaan kaverin suojaan ei ole syytä kajota missään tilanteessa.

Koko suojakeskustelussa laajemmin väestön osalta olisi nyt hyvä hallituksen ja kaikkien asiantuntijoiden siirtää aihe siihen, miten me kukin voimme suojella toisiamme, ei miten me suojelemme itseämme muilta. Tosin en ole vakuuttunut siitä, että yksilökeskeisessä yhteiskunnassa tulee onnistumaan. VTT:n edustajan kommenttikin on sinällään 100 % faktaa, mutta tuon kertominen ei vaan hyödytä ketään tai mitään.
Korjataan nyt kuitenkin sen verran, että kasvomaski, oli se mistä materiaalista tahansa, antaa myös suojaa käyttäjälleen. Se vähentää ihan samalla tavalla niitä viruspartikkeleja ilmasta myös käyttäjänsä suuntaan vaikka suodatusteho olisi miten huono. Se paljonko se vähentää on toinen tarina, mutta kyllä se vähentää. Lisäksi on jo arvioitu asiantuntijoiden taholta, että pienempi altistus virukselle = lievempi tautimuoto, joten jokainen virus ilmasta minkä maski nappaa on pois sen käyttäjän elimistöstä.

Jostain syystä koko maskikeskustelu tuntuu pyörivän täysin utopistisen täydellisen suodatuksen tasolla ja muuten se ei muka suojaa. 10% suoja on sekin jotain koska mikään virus, bakteeri, aine ei tee tuhojaan yhden kappaleen määrissä vaan aina lasketaan altistusmääriä oli se sitten radioaktiivisuutta tai veden bakteeripitoisuuksia. Mikä tahansa suodatusteho on parempi kuin ei suodatusta ollenkaan. Vasta kun se määrätty altistusmäärä ylittyy niin se alkaa vaikuttamaan kohteeseensa.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Tänäänkin taitaa olla hukkunut ainakin kolme ihmistä mutta ei yhtään kuollut koronaan. Lähtö voi tulla niin monella tavalla...
 
F

Flonaldo

Korjataan nyt kuitenkin sen verran, että kasvomaski, oli se mistä materiaalista tahansa, antaa myös suojaa käyttäjälleen.

Jostain syystä koko maskikeskustelu tuntuu pyörivän täysin utopistisen täydellisen suodatuksen tasolla ja muuten se ei muka suojaa.
Juuri näin molempiin kohtiin.

Jos turvaväleistä puhuttaisiin samalla tapaa kuin kasvosuojista, olisi suojarajaksi asetettu 25 metriä. Siinä voi sitten kokeilla huutaa Ärrän tädille tien toiselta puolelta, että pistähän kolme riviä lottoa ja kokeilla kuinka pitkälle saa heitettyä pankkikorttiaan.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Yksi asia mikä itseäni hämmentää on se, että HUS-alueella tällä hetkellä paljastuvista tapauksista yli puolissa ei tartunnan alkuperää ei ole voitu selvittää. Koska tartuntamäärät ovat kuitenkin pysyneet tästä huolimatta matalina, olen miettinyt selitykseksi mm. seuraavia seikkoja:

- Jäljittäjille ei kerrota koko totuutta omista menoista/tekemisistä (häpeä, yhteistyöhaluttomuus).
- Jäjittäjiltä puuttuu tiettyjä resursseja työnsä hoitamiseksi (kielimuuri, tulkkien puute).
- Korona tarttuu edelleen varsin heikosti ilman selkeää ja pitkäaikaista lähikontaktia (nopeista altistumisista tuntemattomalle henkilölle seuraa vain erittäin harvoin jatkotartuntoja).

Minusta se, että tartuntojen lähteistä 50-70% on saatu selville, on varsin hyvä tulos nykyisissä melko vapaissa olosuhteissa.

Jäljittäminen on sitä helpompaa, mitä vähemmän menoja ja kontakteja tartunnan saaneilla ihmisillä on. Kevään poikkeusoloissa ihmisillä oli huomattavan paljon vähemmän kontakteja ihan peruskauppareissuista lähtien kuin nykytilanteessa. Jos vaikka itselleni tulisi jostain syystä mustapekka käteen eli positiivinen koronatartunta, niin aika vaikea olisi niistä kaikista viimeisen kahden viikon aikana koetuista kontakteista lähteä arpomaan sitä, mikä olisi ollut tartunnan lähde, sen verran potentiaalisia (mutta toki äärimmäisen epätodennäköisiä) tartunnan saamisen tilanteita on vastaan tullut.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Jostain syystä koko maskikeskustelu tuntuu pyörivän täysin utopistisen täydellisen suodatuksen tasolla ja muuten se ei muka suojaa. 10% suoja on sekin jotain koska mikään virus, bakteeri, aine ei tee tuhojaan yhden kappaleen määrissä vaan aina lasketaan altistusmääriä oli se sitten radioaktiivisuutta tai veden bakteeripitoisuuksia. Mikä tahansa suodatusteho on parempi kuin ei suodatusta ollenkaan. Vasta kun se määrätty altistusmäärä ylittyy niin se alkaa vaikuttamaan kohteeseensa.

Varmasti näin. Mutta 10-20 % marginaalissa liikkuvia suosituksia voisi antaa muitakin. Esimerkiksi terveysviranomaisten ja hallituksen suositus yksityisautoilun käytöstä siirtäisi mahdollisimman monen pois joukkoliikenteestä, jolloin virusriski pienenee ja maskikaan ei niin vaivaa käyttäjää. Miksei tällaista suositusta näy, jos haluamme välttää kaikki riskit? Tai, toivottavasti ensi viikolla näkyy.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Varmasti näin. Mutta 10-20 % marginaalissa liikkuvia suosituksia voisi antaa muitakin. Esimerkiksi terveysviranomaisten ja hallituksen suositus yksityisautoilun käytöstä siirtäisi mahdollisimman monen pois joukkoliikenteestä, jolloin virusriski pienenee ja maskikaan ei niin vaivaa käyttäjää. Miksei tällaista suositusta näy, jos haluamme välttää kaikki riskit? Tai, toivottavasti ensi viikolla näkyy.
No tuo 10% nyt oli tarkoituksella alakanttiin heitetty juttu. Kangasmaskilla parilla kerroksella se todellinen lienee jotain 25%. Mutta se syy on siinä, että eihän nyt voi yksityisautoilua koska ilmastonmuutos ja Vihreät suuttuisi. Tätä se valitettavasti on, vaikka järki sanoisi, niin kun ei vain voi. Olihan se koko touhu alun alkaenkin ihan naurettavaa. Jokainen ymmärtää ja muualla tehty hieno animaatiokin, että maski päässä se aivastuskin lentää paljon lyhyemmälle. Matematiikkakin sanoo, että jos sairaalla ja terveellä on molemmilla maski niin se suoja on jo aika hyvä, koska pienikin suodatus pätee molempiin.Täällä sitä silti kiukuttiin, että kun ei niitä FFP3 maskeja riitä.

En ole ikinä ymmärtänyt tätä suomalaista byrokratiaa. Ja tämä pätee siis ihan tuhottoman moneen asiaan. Mietitään sitten vaikka nuuskaa, niin se kuitenkin on parempi kuin tupakka, mutta ei käy koska se ei ole 0%. Ihan kuin vaihtoehdot olisi aina kaikessa vain joko tai. Mitään välimaastoa ei missään asioissa ole. Maskikeskustelu on täysin samaa, ei voi suositella kun se suoja ei ole 100%. Ihan kuin mitään vaihtoehtoja ei siellä välillä olisi ja ihan kuin ei olisi merkitystä saako sitä virusta/bakteeria annoksen 100 000 vai 50 000. Vaikka ihan jokainen ymmärtää, että nimen omaan sillä määrällä on merkitystä ja kaikki keinot sen vähentämiseksi on hyvä asia.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Miten tämä yltiökansallismielisyys ja Suomen erikoinen maine on näkynyt?
Otan esimerkin elävästä elämästä vaikka homma meneekin vahvasti offtopiciksi.
On alkamassa kokous EU:ssa. Suomalaiset marssivat huoneeseen ja ilmeet kirkastuvat. Pöydällä on laseja joissa on valkoinen i-kirjain punaisessa pallossa. ”Tiesittekö että Iittala on suomalainen lasitehdas ja nuo lasit ovat Iittalaa!”. Huoneeseen laskeutuu hiljaisuus ja joku vaihtaa vaivautuneena puheenaihetta. Mitä ajattelisit jos saksalainen samassa tilanteessa sanoisi ”huomasitko muuten, että auto jolla tulitte on saksalainen?” tai ruotsalainen sanoisi ”katsos vain, mehän istumme ruotsalaisilla tuoleilla!”.
Monet suomalaiset tuntuvat oikeasti uskovan, että suomalainen ruoka on maailman parasta, Suomen kesä on maailman paras, suomalaiset maisemat ovat maaailman kauneimpia jne. Suomalaiset ovat erittäin, jopa lapsellisen kansallismielisiä ja se on yleisessä tiedossa maailmalla.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Otan esimerkin elävästä elämästä vaikka homma meneekin vahvasti offtopiciksi.
On alkamassa kokous EU:ssa. Suomalaiset marssivat huoneeseen ja ilmeet kirkastuvat. Pöydällä on laseja joissa on valkoinen i-kirjain punaisessa pallossa. ”Tiesittekö että Iittala on suomalainen lasitehdas ja nuo lasit ovat Iittalaa!”. Huoneeseen laskeutuu hiljaisuus ja joku vaihtaa vaivautuneena puheenaihetta. Mitä ajattelisit jos saksalainen samassa tilanteessa sanoisi ”huomasitko muuten, että auto jolla tulitte on saksalainen?” tai ruotsalainen sanoisi ”katsos vain, mehän istumme ruotsalaisilla tuoleilla!”.
Monet suomalaiset tuntuvat oikeasti uskovan, että suomalainen ruoka on maailman parasta, Suomen kesä on maailman paras, suomalaiset maisemat ovat maaailman kauneimpia jne. Suomalaiset ovat erittäin, jopa lapsellisen kansallismielisiä ja se on yleisessä tiedossa maailmalla.
Nyt tulee taas sen tason settiä, että näytä niitä faktoja näiden väitteiden tueksi. Se, että suomalaiset on ylpeitä kotimaastaan ei poikkea millään tavalla muiden maiden kansalaisista. Ihan joka maassa ollaan aivan saman laisia. Suomessa on oikein nöyristelyn kulttuuri ja suomalaiset ei todellakaan mene missään maailmalla kertomassa, että huomasitko, että toi on Suomesta, ihan kaikkea muuta. Tämä koko ajatusmallisi ja väitteesi on niin täysin päinvastaisia vallitsevaan todellisuuteen, että hirvittää. Todellisuus kun on se, että suomalaiset eivät osaa pitää yhtään ääntä itsestään ja mainostaa itseään. Sen takia esim. tuosta naapurista löytyy ihan helvetisti suurempia firmoja ja kovemmat meriitit juurikin markkinoinnin saralla, koska ne on niin häikäilemättömiä. Jostain USA:sta puhumattakaan. Jotkut valehtelee ummet ja lammet omista teoistaan ja se on ihan jees, mutta kun tulee tänne niin vedetään kölin ali ja ihan syystä. Mutta ei kuulemma suomalaiset on ne jotka tuolla menee rinta rottingilla ja vaivannuttavasti kehuskelee teoillaan.

Täällä saadaan jumalauta iltalööppeihin juttu aikaiseksi kun joku edes mainitsee Suomen jossain. Kuulostaa todellakin sellaiselta kansalta jotka Iittalan laseista alkaa meuhkaamaan muille. Ollaan sellasia piipertäjiä ja muita ei edes kiinnosta me eikä meidän mielipiteet. Suomi on varmaan ainoa maa missä ihmiset ajattelee, että mitä ne ajattelee meistä ja jatkuvasti tätä oikein korostetaan. Sitten yksi sankari tulee kertomaan, että ei se näin ole, vaan tuolla kertoillaan maailmalla, että toi ja toi on Suomesta ja sitten muut katsoo meitä silleen, että on noi kyllä nationalistisia ja ihan sekaisin, tai jotain. "Suomi mainittu, torille" kansa onkin muuttunut salaa omilla uroteoillaan pröystäileväksi ylimieliseksi natsi laumaksi.

Tulee mieleen se Iron Skyn kohtaus, että kuka ei laittanut alukseensa aseita.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suomalaiset ovat erittäin, jopa lapsellisen kansallismielisiä ja se on yleisessä tiedossa maailmalla.

Tämä näkyy jo siinä, että aina kun on joku urheilun suurtapahtuma, suomalaiset toimittajat ovat haastattelemassa paikallisia, ja kyselemässä, mitä he ovat mieltä Suomen joukkueesta tai jostain suomalaisesta urheilijasta.

"What is the breaking point of team Finland?".

Kansallismielisyyttä tuo ei minusta ole, mutta hieman sellaista pakonomaista itsensä esille tuontia. Ehkä tuossa on taustalla ne traumat, kun meitä on luultu venäläisiksi ja Nokia oli japanilainen yhtiö. Tuosta olisi jo aika päästä eroon. Kuten koronastakin.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Olen moneen otteeseen tässä ketjussa kritisoinut Ilta-Pulujen koronauutisointia, mutta nyt pamahti Iltalehdeltä eetteriin erinomainen artikkeli, jossa Tuomas Aivelon johdolla pohditaan erilaisten arkisten tilanteiden riskiä viruksen tartuttamisessa.

Texas Medical Association on koonnut listauksen erilaisista tilanteista postin avaamisesta baarikäyntiin ja asettanut niille riskiarvion viruksen tarttumisen suhteen. Suurin osa arvioista oli jo entuudestaan tuttuja, mutta osa hieman pääsi yllättämään. Esim. huvipuistokäyntiä ja kuntosalikäyntiä pidetään tuossa listauksessa hyvin korkean riskin tilanteina, toisaalta perus kauppakäynnit tai lääkärin vastaanotto eivät tuon mukaan olisi kovinkaan riskialttiita tilanteita. Alkuperäinen listaus täällä.

Toki tuossa pitää huomioida jenkkinäkökulma, "football" viittaa jenkkifutikseen ja "going to a sports stadium" oletettavasti ennemminkin 10 000 ihmisen massakokoontumiseen kuin 150 katsojan pesäpallo-otteluun. Silti tuo vaikuttaa erittäin hyödylliseltä koonnilta.

Suosittelen lämpimästi lukemaan. Ja samalla suosittelen THL:ää (jossa tietenkin luetaan Jatkista) mahdollisimman pian laatimaan Suomen olosuhteisiin soveltuvan vastaavanlaisen listauksen.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Haluan sanoa ensiksi, että arvostan sitä, että et tee mitään kompromisseja asian suhteen ja katsot tilanteen rauhassa loppuun ennen kuin hellität. Tässä ei ole mitään vikaa ja jos saat tällä palstalla osaksesi jotakin kuittailua, niin tikulla vain silmään.

Seuraavaksi haluan sanoa, että näin "järjettömästi" on toimittu nyt noin 2,5 kuukautta putkeen, eikä sillä ole ollut mitään vaikutusta tartuntojen määrään (ainakaan niitä korottavasti). Suuri enemmistö tänään iltaa ulkona ja sisällä viettävistä on varmasti tiedostavia ihmisiä, jotka ovat punninneet oman riskinsä ja koronatilanteen tarkkaan.

Kiitos ystävällisistä sanoistasi. Kuten olen aiemmin todennut, en pelkää koronatartuntaa omalta tai edes läheisteni osalta. Perheeni ei elä kotimme vankina, mutta mietimme tarkkaan, mikä toiminta on järkevää ja/tai välttämätöntä vallitsevissa olosuhteissa ja mikä ei. Lapsemme elävät normaalia nuoren ihmisen elämää, mutta sen edellytyksenä on, että annettuja ohjeistuksia noudatetaan. Niin pitkälle en ole mennyt, että kyttäisin heidän tekemisiään, joten on mahdollista, että lapseni eivät noudata turvavälejä ja käytä käsidesiä ja voin olla jonkun mielestä epäonnistunut vanhempana. Mutta ohjeistuksen ja esimerkin puutteesta se ei ole jäänyt kiinni.

Se, että viimeiset 2,5kk on toimittu samalla tavalla, eli eletty vapaasti ilman rajoitteita, ei tee siitä mun silmissäni järkevää käytöstä. Varsinkaan nyt, kun joka tuutista tungetaan infoa siitä, että tilanne on huonontunut ja että ihan lähitulevaisuutemme rajoitukset riippuvat siitä, miten toimimme nyt. Siis juuri nyt, ei esim. viiden vuoden päästä. Ihmisten toiminta Helsingissä juuri nyt, vaikuttaa ihmisten elämään Helsingissä seuraavien viikkojen ja mahdollisesti kuukausienkin aikana. Vaikea uskoa, että kaikki ihmiset olisivat muualta tulleita turisteja, vaikka joukossa voi olla niitäkin. Miksi siis toimia oman edun vastaisesti?

En pyydä ihmisiä olemaan yksin kotonaan. Peräänkuulutan ihmisten tervettä järkeä noudattaa esim. turvavälejä. Jos haluat juoda pussikaljaa, onko sitä pakko juoda ryysiksessä? Eikö seurueenne voi valita paikkaa, missä on tilaa pitää etäisyydet kunnossa? On ihan mahtavaa, että ihmiset haluavat esim. tukea ravintoloitsijoita ja käyttävät ravintoloiden palveluja. Mutta pitääkö terassit täyttää äärimmilleen, vaikkei rajoituksia virallisesti ole ja sitä ole erikseen kielletty? Eikö olisi parempaa tukemista, että taattaisiin se toiminta myös kuukauden-kahden päästä? En toisaalta usko, että moni edes varsinaisesti ajattelee tukevansa ravintoloitsijaa, vaan istuu niillä täyteen ammutuilla terasseilla, koska itse haluaa. Juuri nyt, koska itse haluaa.

Jos tulee paikallisia rajoituksia, ne iskevät ainakin ensin pahiten pääkaupunkiseudulle, se on varmaa. Ja vaikka kuinka sanottaisiin, ettei ravintoloita suljeta kokonaan, kuten keväällä, kyllä ihmiset aivan varmasti tulevat vähentämään ravintoloissa käymisiään, jos virustilanne pahenee. Koska niin ihmiset toimii, kun tilanne pahenee riittävän huonoksi. Miksi pitää odottaa sitä ”sitten jos-aikaa”? Kuten aiemmin totesin, en odota, ettei kukaan käy yhtään missään, vaan ainoastaan sitä, että toimitaan vastuullisesti.

Voin hyvin myöntää myös sen, että mulla on oma lehmä ojassa: toivon nimittäin sitä, että tilanne paranee ja pääsemme kaikki elämään mahdollisimman vapaasti mahdollisimman vähän rajoitettua elämää. Toivon, että mahdollisimman moni säästyisi koronan kurimukselta. Toivon, että Suomen edellytykset nousta mahdollisimman nopeasti taloudelliseen kukoistukseensa paranevat, työllisyys kohenee ja sen kautta ihmisten elämänlaatu paranee. Toivon, että tulevaisuus olisi valoisa ja ihmisillä nykyistä parempi usko siihen. Toivon myös, että urheilu- ja viihdeteollisuus pääsisivät vihdoin löysästä hirrestään ja kansa saisi sirkushuvinsa. Itse kaipaan jo liigapelejä kovasti. Jos kaikki yhteisten suositusten vapaamatkustajat sallitaan, olemme aina vain kauempana noista toiveista eikä se ole meidän kenenkään etu. Miksi riskeerata se, kun muutaman viikon tai kuukauden maltti parantaisivat näitä edellytyksiä? Sitä minä en tässä ymmärrä. Eikä mun tarvitsekaan.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Toki tuossa pitää huomioida jenkkinäkökulma, "football" viittaa jenkkifutikseen ja "going to a sports stadium" oletettavasti ennemminkin 10 000 ihmisen massakokoontumiseen kuin 150 katsojan pesäpallo-otteluun.
Jenkkifutisstadionien koot ovat jopa siellä 80 000 ihmisen luokassa ja basebaöö-stadionit ovat isoja myös. Ne ovat valtaosin ulkoilmatapahtumia.
Koripallon ja jääkiekon sitten 20 000 ja sisällä.
 
Otan esimerkin elävästä elämästä vaikka homma meneekin vahvasti offtopiciksi.
On alkamassa kokous EU:ssa. Suomalaiset marssivat huoneeseen ja ilmeet kirkastuvat. Pöydällä on laseja joissa on valkoinen i-kirjain punaisessa pallossa. ”Tiesittekö että Iittala on suomalainen lasitehdas ja nuo lasit ovat Iittalaa!”. Huoneeseen laskeutuu hiljaisuus ja joku vaihtaa vaivautuneena puheenaihetta. Mitä ajattelisit jos saksalainen samassa tilanteessa sanoisi ”huomasitko muuten, että auto jolla tulitte on saksalainen?” tai ruotsalainen sanoisi ”katsos vain, mehän istumme ruotsalaisilla tuoleilla!”.
Monet suomalaiset tuntuvat oikeasti uskovan, että suomalainen ruoka on maailman parasta, Suomen kesä on maailman paras, suomalaiset maisemat ovat maaailman kauneimpia jne. Suomalaiset ovat erittäin, jopa lapsellisen kansallismielisiä ja se on yleisessä tiedossa maailmalla.
No tämä nyt ei kyllä taida juuri erota muista maista... Ja ei varmasti pilaa kyllä mitään maan mainetta. Jostakin yksittäisestä ihmisestä voi tehdä hiukan rasittavan kyllä, mutta näitä löytyy joka paikasta.

Voisitko antaa esimerkkejä viime aikaisista yltiökansanmielisyyksistä ja lisäksi niistä empatia puutoksista, yhteistyöhaluttomuuksista ja vähäisestä auttamishalusta?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös