Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 946 424
  • 81 126

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
. Salminen sanoi, että lapset sairastavat myös, mutta erittäin lievänä. Sen sijaan Salminen kertoi kyllä, että ei ole realistista, että lapsi tartuttaisi aikuisen. Tuo on aika kova väite, kun erilaista ja luotettavaa tuoretta tutkimustietoa on saatavilla.
Meille on viranomaiset, THL ja Sanna valehdelleen useamman kerran kirkkailla silmillä päin naamaa wuhanin aikana.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Itse uskon, että Salminen puheli löysiä, todellinen tarkoitus on kiihdyttää epidemiaa ja lisätä tartuntoja.
Juu, tuskinpa THL:n johtaja hallituksen tiedotustilaisuuteen mitenkään valmistautui, tai on tässä viimeisen parin kuukauden aikana muutenkaan ottanut mistään asiasta mitään selvää. Veti hatustaan jotain omasta mielestään kivan kuuloista joka tukee hallituksen pyrkimyksiä. Todellinen viisaus asuu näissäkin asioissa keskustelupalstoilla, joissa @Hagi ja kumppanit pystyy arvioimaan asiat selvästi paremmin kuin Yliopistosairaaloiden johtavat lääkärit ja THL:n asiantuntijat. Tähänkään keskusteluun kukaan ei ole vielä linkannut yhtään tutkimusta joihin tuollainen tieto voisi perustua, ei varmasti ole.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Kiinalaisen tutkimuksen mukaan alle 10-vuotiaat saavat koronan yhtä todennäköisesti kuin lapsetkin. Eli näyttää olevan ristiriitaista tutkimustietoa maailmalla. Ehkäpä THL on tähänkin tutkimukseen tutustunut. Tai sitten ei.

Voi toki olla kyse Iltapaskan väärästä tulkinnasta. En jaksa tutustua itse tutkimukseen. Sori siitä.
 

Oadie

Jäsen
Opettajilla varmaan parempi ymmärrys koulun olosuhteista ja miten koulujen todellisuus sitten peilautuu lääkärien ohjeisiin. Mikäli puhutaan tehokkaammasta siivoamisesta tai turvaväleistä ja opettaja tietää, että todellisuudessa näin ei tapahdu, niin onko sillä opettajan tiedolla merkitystä?
Juurikin näin ja tähän jo vastasinkin näkemyksen edellisessä viestissä mikä ilmeisesti jäi sinulta huomaamatta. Toistetaan nyt vielä. THL antoi myöntävän päätöksen kouluun palaamiselle, jonka pohjalta opetusministeriö on tehnyt päätöksen. Opettajat valmistelevat resurssiensa mukaan kuten heidän työhönsä kuuluu. Jos resurssit ei riitä, opetusministeriön on kohdennettava niitä lisää. Edelleen olen sitä mieltä, etteivät nämä lääkärit (THL) ole päättäneet koulun jatkosta. He ovat kertoneet sen olevan viruksen puolesta mahdollista, jonka pohjalta päätös on tehty.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Kyse ei ole yksittäisistä päivistä aktiivisimmissa kouluissa. Jos tuota kahta viikkoa päättöarvosanojen antamisen jälkeen tarkastellaan, on tässä esimerkki viime vuodelta eräästä koulusta yseiltä:

Viikko 1: leirikoulut/luokkaretki+messut
Viikko 2: liikuntapäivä, retkipäivä, ysien gaala, helatorstai, kevätjuhlaharjoitus/kahvitukset

Olen useammastakin suunnasta nyt nähnyt esimerkkinä nimenomaan ysiluokkalaiset - vielä on todettu, että arvosanatkin pitää järjestelmän takia antaa jo joskus vappuna.

Kaksi pointtia/ajatusta:

1. Ne ysiluokkalaiset lienevät perusopetuksesta noin 1/9 (todellisuudessa kai hieman alle). Entä se 8/9-osaa?

2. Kuntien ICT (ja moni muukin asia, koulusihteerit kuulemma printtaavat nätille paperille päättötodistukset edelleen koulun omilla välineillä aivan yleisesti) tuntuu olevan sitten todella jäljessä, jos järjestelmän pykimisen takia arvostelu pitää tehdä kuukautta ennen. Ehkäpä tälle asialle pitäisi esittää vaatimus, että jotain tehtäisiin? Onko sellaisia vaatimuksia esitetty - ja jos ei ole, miksei ole?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Juurikin näin ja tähän jo vastasinkin näkemyksen edellisessä viestissä mikä ilmeisesti jäi sinulta huomaamatta. Toistetaan nyt vielä. THL antoi myöntävän päätöksen kouluun palaamiselle, jonka pohjalta opetusministeriö on tehnyt päätöksen. Opettajat valmistelevat resurssiensa mukaan kuten heidän työhönsä kuuluu. Jos resurssit ei riitä, opetusministeriön on kohdennettava niitä lisää. Edelleen olen sitä mieltä, etteivät nämä lääkärit (THL) ole päättäneet koulun jatkosta. He ovat kertoneet sen olevan viruksen puolesta mahdollista, jonka pohjalta päätös on tehty.
Tässä on vain se dilemma, ettei kaikkia resursseja voida antaa, kuten vaikkapa tiloja. No, tuskinpa tulee paljon mitään muutakaan pl. tsemppiä ja hyviä vinkkejä.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Ei todellakaan ole. Ei tilastollista merkitystä kuolleisuuteen ja lyhentää 30% sairaala-aikaa. Toki iso askel eteenpäin eli eka toimiva hoito, mutta ei lähelläkään sitä mitä etsitään.
Tilastollinen merkittävyys yleensä rajataan siten että p-arvo on alle 0,05. Nyt kuolleisuuden osalta p-arvo oli 0,059. Hyvin todennäköisesti siis todellisuudessa vähentää kuolleisuutta ja isommalla tutkimusaineistolla tuo saadaan tilastotieteellisestikin vahvistettua.

Suomessakin on meneillään tutkimusta remdesiviiriin liittyen koronahoitona. Toivottavasti löytyy täälläkin samansuuntaisia tuloksia. Jos kansantaloudellisesti ajatellaan, niin tuo - 30% sairaalajaksoihin on jo iso juttu, jos lääke ei nyt sikakallis ole.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Liian paljon me tavalliset ihmiset murehditaan tätä tautia, kun tätäkin palstaa lukee. Elämässä ainoat varmat asiat on kärsimys, sairaus ja kuolema, niin liikaa tulee koronaa pohdittua itse kunkin.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Vapuksi kotiutui HYKS-ervan alueella isohko määrä ihmisiä, minkä myötä sairaalahoidossa olevien määrä laski 187 tapaukseen. Pientä laskua myös OYS:llä, KYS:llä ja TYKS:llä. 200 potilaan tienoilla on kohta sahattu noin kuukausi.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suomessa menehtyneiden mediaani on 84v. Keski-ikää ei ole julkaistu eikä tarkkoja ikiä, mutta julkaistujen tietojen ikäluoksista pohjalta tein tänne ketjuun laskelmaan ja tuota luokkaa se oli.
Ihan hyvä pointti, mutta kuten laskelman yhteydessä todettiin, niin kuolleet eivät kuole sattumalta, vaan he ovat lähtökohtaisesti jo erittäin heikkokuntoisia. 2/3 kuolleesta on hoivakodeista, joista tässä yhteydessä todettiin että jäljellä oleva elinikä on 0-2v. Jos 70v on joutunut hoivakotiin eli ei pärjää kotonaan tai edes vanhainkodissa, niin odote ei ole kymmentä vuotta. Tuo tutkimuksesi myöntää tämän saman asian viimeisessä kappaleessa:
"Nonetheless, we strongly agree that care home residents, are a special population, in whom more severe disease, multimorbidity and frailty are likely to be commoner "

En nyt ehdi sen enempää vastailla, mutta palataan asiaan. Edelleen, suositan hieman pohtimaan noita menetettyjä elinvuosia kun arviosi on aivan toisesta maailmasta todellisuuden kanssa ja perustui laskuvirheeseen. Esim. nyt tiedetään että ainoastaan HUS-alueen viidestä alle 70-vuotiaasta kuolleesta 3-4 oli vailla perussairauksia joten jo tuosta porukasta saadaan helposti vähintään 50-100 menetettyä elinvuotta. Aika alhaiseksi saa arvot laittaa lopuille reiluille kahdelle sadalle tapaukselle jotta päästään lukemiisi päinkään.

Muista myös että esim. 10% pysyvä haitta vähentää niitä laatukorjattuja elinvuosia kertoimella 0,1 x Jäljellä olevat elinvuodet.

Hyvä linkki jäljellä olevista elinvuosista ylipäänsä.

Tilastokeskus - Elämme toistakymmentä vuotta elinajanodotetta pidempään


Melkoista argumenttien alasampumista, että toteaa, että rokote jota ei ole vielä olemassakaan voi lievittää tautia. Ihan samalla tavalla se sairastaminekin voi lievittää tautia.

Tämä taisi nyt mennä sinulta ohi. Rokoteohjelmassa se taudin lievittävä vaikutus ei aiheuta sivuvaikutuksena tuhansia kuolemia ja ties kuinka monelle pitkäaikaisseuraamuksia. Ei siis ollenkaan "samalla tavalla" se sairastaminen voi lievittää uutta tautia.

Tuo oli Tuulilta aivan erinomaisen tärkeä pointtaus Oden typerästä argumentoinnista eikä sen arvoa yhtään vähennä se ettet sinä asiaa tajunnut tai halua myöntää tajuavasi.
 

RockTheRink

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NHL
Pari viikkoa Uudenmaan sulun purkamisesta alkais olemaan, onko liian aikaista vetää johtopäätöksiä lensikö paska tuulettimeen muualla Suomessa vai ei?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
En nyt ehdi sen enempää vastailla, mutta palataan asiaan. Edelleen, suositan hieman pohtimaan noita menetettyjä elinvuosia kun arviosi on aivan toisesta maailmasta todellisuuden kanssa ja perustui laskuvirheeseen. Esim. nyt tiedetään että ainoastaan HUS-alueen viidestä alle 70-vuotiaasta kuolleesta 3-4 oli vailla perussairauksia joten jo tuosta porukasta saadaan helposti vähintään 50-100 menetettyä elinvuotta. Aika alhaiseksi saa arvot laittaa lopuille reiluille kahdelle sadalle tapaukselle jotta päästään lukemiisi.
Ota nyt saatana sinäkin kaljaa wappuna.

Siitä kun laskelman tein on jo puolisentoista viikkoa ja kuolleiden määrät ovat sittemmin päivittyneet eli sillä hetkellä laskelmassa mukana olleita tiedossa olleita kuolleita oli reilusti vähemmän kuin nyt (olisiko ollut vähän reilu sata). Käytin silloin nuorinpien kohdalla menetettyinä ikävuosina kymmentä per kuollut henkilö, mutta en nyt enää muista kuinka monta heitä silloin oli (puhuin silloin muutamasta).
 

Byvajet

Jäsen
Saksalaisen virologin johtaman tutkimusryhmän mukaan kouluja ei tulisi avata, koska lapset kantavat virusta. Suomalainen virologi on asiasta eri mieltä. Vai onko? THL:n tavoite kun näyttää olevan laumasuoja, vaikka edelleenkään asiaa ei sanota ääneen.

Lapset eivät ole vaarassa, mutta lasten tartuttamat ovat.

The study, from the team of leading German virologist Christian Drosten, found that even though children tend to have far milder symptoms, those infected appear to have the same levels of circulating virus in their body as adults. This suggests schools and nurseries could act as hubs of Covid-19 transmission if current restrictions were lifted.

 

Liukumessias

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
HUS:ista tarkempia tilastoja ja graafeja. (Linkki vie HUS:in sivuilla olevaan .pdf-tiedostoon, jossa tilastoja ja kuvaajia)

Mielenkiintoista tietoa, huomio kiinnittyy mm. siihen, että reilulla kolmasosalla sairaalahoitoa vaatineista potilasta ei taustalla mitään perussairautta. Otsikkoteksti sanoo että kahdella kolmesta olisi perussairaus, piirakkakuvaaja vieressä näyttäisi jaon olevan n. 60-40. Tehohoidon puolella 2/3 miehiä, jos pylväsdiagrammi pitää paikkaansa niin hieman alle puolet tehohoitoon päätyneistä alle 60-vuotiaita.
 

Kaspar11

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Pittsburgh Penguins
Saksalaisen virologin johtaman tutkimusryhmän mukaan kouluja ei tulisi avata, koska lapset kantavat virusta. Suomalainen virologi on asiasta eri mieltä. Vai onko? THL:n tavoite kun näyttää olevan laumasuoja, vaikka edelleenkään asiaa ei sanota ääneen.

Lapset eivät ole vaarassa, mutta lasten tartuttamat ovat.
En jaksa etsiä uutista, mutta samainen Drosten varoitti myös sveitsiläisiä, kun siellä oli uutinen jossa joku tutkija oli sitä mieltä että lapset voivat halata isovanhempiaan. Jää nähtäväksi kuinka meidän tässä käy, toivotaan että Tanskan tapaan tartunnat laskisivat ennemmin kuin kasvavat koulujen avaamisen johdosta.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Pari viikkoa Uudenmaan sulun purkamisesta alkais olemaan, onko liian aikaista vetää johtopäätöksiä lensikö paska tuulettimeen muualla Suomessa vai ei?

Ei ole lentänyt. On tainnut muualla tartunnat jopa vähentyä reippaasti suhteessa Uusimaahan pl.Länsi-Pohja.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

Eli nyt Salminen on sitä mieltä, että lapsia ei kannata päästää mummolaan, koska heillä voi sittenkin olla pieni riski tartuttaa koronaa. Kouluun voi kuitenkin päästää, koska siellä on erilaiset kontaktit.
 
Viimeksi muokattu:

kyykäärme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Olen useammastakin suunnasta nyt nähnyt esimerkkinä nimenomaan ysiluokkalaiset - vielä on todettu, että arvosanatkin pitää järjestelmän takia antaa jo joskus vappuna.

Kaksi pointtia/ajatusta:

1. Ne ysiluokkalaiset lienevät perusopetuksesta noin 1/9 (todellisuudessa kai hieman alle). Entä se 8/9-osaa?

2. Kuntien ICT (ja moni muukin asia, koulusihteerit kuulemma printtaavat nätille paperille päättötodistukset edelleen koulun omilla välineillä aivan yleisesti) tuntuu olevan sitten todella jäljessä, jos järjestelmän pykimisen takia arvostelu pitää tehdä kuukautta ennen. Ehkäpä tälle asialle pitäisi esittää vaatimus, että jotain tehtäisiin? Onko sellaisia vaatimuksia esitetty - ja jos ei ole, miksei ole?
Meillä on tänä vuonna ysien päättönumerot oltava annettuina maanantaina 18.5. klo 8:00. Soitin tänään rehtorille ja kysyin, että voisiko tätä siirtää edes kahdella päivällä eteenpäin, jotta jokainen opettaja olisi etäopetuksen jälkeen nähnyt kaikki ryhmänsä edes kerran. Rehtori lupasi kysyä koulusihteeriltä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: DAF

Pluton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lukko
En tiedä mitä hyötyä on kiihdyttää taudin leviämistä jos lieväoireisille ei vasta-aineita muodostu. Tällöin on turha haaveilla mistään laumasuojasta jos jo taudin lievänä sairastanut voi sairastua uudelleen.
No silloinhan tauti ei ole henkilölle vaarallinen, toki tartuttaa muita. Saavathan tuolla idealla ne oireelliset vasta-aineita, eli joille haittaa on. Kaikkein vaikeimmat riskiryhmät sitten eristyksiin, ei koko maata. Ja vahva veikkaus että kohta päätetään näin toimia
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
No silloinhan tauti ei ole henkilölle vaarallinen, toki tartuttaa muita. Saavathan tuolla idealla ne oireelliset vasta-aineita, eli joille haittaa on. Kaikkein vaikeimmat riskiryhmät sitten eristyksiin, ei koko maata. Ja vahva veikkaus että kohta päätetään näin toimia

Mutta entä jos joku taudin lieväoireisena sairastanut saakin seuraavaksi sen vakavamman muodon? Tästä taudista tiedetään edelleen niin vähän että kaikki päätökset perustuvat enemmän tai vähemmän arvailuihin. Kukaan ei voi varmasti sanoa kenelle vasta-aineita kehittyy ja kenelle ei, testaus on vielä aivan lapsenkengissä.
 

Pluton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lukko
Mutta entä jos joku taudin lieväoireisena sairastanut saakin seuraavaksi sen vakavamman muodon? Tästä taudista tiedetään edelleen niin vähän että kaikki päätökset perustuvat enemmän tai vähemmän arvailuihin. Kukaan ei voi varmasti sanoa kenelle vasta-aineita kehittyy ja kenelle ei, testaus on vielä aivan lapsenkengissä.
Asia on jotenkin noin. Mutta rokotetta ei varmaan vuoteen joten blään B tarvitaan. Se ei voi olla vuosi nykymallilla joten?

Edit. Tämä on onneksi asia johon saamme alustavan vastauksen 2021 lopulla todennäköisesti. Ja vaikka vielä 2030 voidaan arvioida mikä oli lopputulemana se paras toimintamalli.
Se pärjää yleensä parhaiten joka osaa ajatella pisimmälle tulevaisuuteen.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös