Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 923 074
  • 81 126

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Totta kai Suomi ja muu maailma "maksaa" tästä ainakin seuraavat 10 vuotta. Henkilötasolla jotkut maksavat elinkeinonsa, toiset elämänsä. Näinhän se on globaalin kriisin kohdalla. Ja tämä on todellinen globaali kriisi, joka vaikuttaa kaikkialle. Ehdottomasti myös Ruotsiin.

Itse asiassa Ruotsissa on tällä hetkellä aikamoinen paniikki päällä ja useat kokevat valtiojohdon toimineen väärin. Itse näen sen myöskin olevan näin tämän hetkisillä tiedoilla. Mitä tässä olen ystäviäni ja sukulaisiani jututtanut, niin tilanne on todella hankala. Kohta 400 kuollutta, nyt miltei 400 kriittisessä tilassa, terveydenhuolto etenkin Tukholmassa täydessä kaaoksessa ja ovat joutuneet perumaan tämän kaaoksen keskellä mm. syöpähoidot ja useita erittäin tärkeitä toimenpiteitä. Ja tilanne vain pahenee pahenemistaan, kun henkilökuntaresurssien puute vaivasi maata jo aiemmin.

Lisähuomiona todettakoon, että talousseikkoja muiden puolien kustannuksella suosivassa ajattelussa kehottaisin myös muistamaan, että tässä talousjärjestelmässä olemme riippuvaisia muiden maiden ja naapureidemme teoista, joten kaikki vaikuttaa todellakin kaikkeen etenkin lähiympäristöissä. Ruotsilla ja Suomella on merkittävä suhde toisilleen taloudellisesti. 2018 Suomi toi Ruotsista 8.43 miljardilla ja Ruotsi Suomesta 11.53 miljardilla. Ruotsin osuus on tavallisesti sellainen hieman alle 10% Suomen viennistä ja Suomen osuus Ruotsin viennistä pyörii 5% tuntumassa. Suomi on Ruotsille vähintään yhtä tärkeä vientikohde suuruusluokassa kuin vaikkapa Ranska. Ruotsi taas Suomelle se toiseksi tärkein vientikohde Saksan jälkeen. Maiden talousjärjestelmät ovat myös työvoiman, älyviennin/-tuonnin sekä jopa ulkopoliittisesti ja diplomaattisen vaikuttamisen suhteen kovasti linkittyneet. Siinä mielessä on harmittavaa, että Ruotsi vetää niin omaa linjaansa, joka ei näytä meidän silmiimme kovin humaanilta linjalta.

Oman humaanimman ajatusmallini kannattamisessa helpottaa ajatuksena se, että raha ei ole todellista ja esim. pankki- tai valtionlaina ei ole oikeasti edes lainaa, vaan jälleen yksi monista uutta rahaa luovista mekanismeista. Kriisin jälkeinen rahan arvo ja asioiden arvo voi olla jotain täysin muuta, kuin mihin olemme tottuneet. Jos suuri osa maailmasta ajautuu "talouskriisiin" niin globaalia taloutta ja sen seuraussuhteita pohditaan uudelleen ja tiettyjä mekanismeja varmasti muokataan. Ja todettakoon, että en todellakaan ole mikään Zeitgeist-henkinen toimija, en siis todellakaan mikään radikaali joka vaatii rahan poistamista ja talouden periaatteiden nollausta. Sen sijaan rahan illusionaarisen olemuksen hahmottaminen helpottaa tekemään kovia ihmishenkiin liittyviä päätöksiä milloin vain. Työpaikka ei ole yhtä tärkeä kuin henki.

Jos haluaa positiivisia jälkivaikutuksia pohtia, niin toisaalta kriiseistä noustaan aina uuteen nousukauteen (ja kapitalistisessa järjestelmässä jokaista nousukautta seuraa lasku, ei välttämättä aina taantuma, tosin). Historia on osoittanut, että suuria kriisejä seuraavat jälleenrakennustoimet ovat myös täysin uutta luovia ja kohottovia tapahtumaketjuja, vaikkakin itse kriisin kokevat joutuvat elämään erittäin kovassa paikassa ja romahdukset ja jopa tuho ovat useiden kohtalona (mitä en tietenkään kenellekään toivo).

Niin kuinka paljon historiaan kannattaa edes katsoa. Nyt on viimeiset 50v eletty ihan erilaista ja mullistavaa maailmaa, kun vaikkapa edelliset vuosisadat yhteensä. Mun idolini Esko Valtaoja heitti yhdessä kirjassaan, että 1800- luku oli kehitykseltään lähempänä 200-lukua kuin 2000-lukua. Uskon häntä kyllä tässä ideologiassa.

Edes se mitä on tapahtunut 1900 luvun alkupuolella, niin ei mun mielestä kerro oikein mitään vertailua tähän. Aikalailla 2 eri maailmaa kyseessä.

Noh, tää meni nyt vähän ohi tosta jo, sori.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
On siinä molemmilla luultavasti ihan yhtä paljon taloudellisesti tekemistä, niin Suomella kuin Ruotsillakin, ja vielä varsinkin jos/kun tuosta ympäriltä Euroopasta ja vähän muualtakin kauppakumppaneita romahtelee huonoon kuntoon.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Ranskassa taas yli 1000 kuollutta päivässä. Ilmeisesti vanhainkodeissa ja hoitolaitoksissa kuolleet on alettu lisätä tuohon päivittäin.
 

hiitti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Tulee varsin ahdistunut olo kun miettii itselle aika tuttuja Italiaa ja Espanjaa. Tästä kun joskus tilanne siellä rauhoittuu niin ei voi edes käsittää missä kunnossa talous siellä tulee olemaan.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Ootko tosissas?

No jengillä on sitten fyffeä ostaa heti kotimaisia palveluita, tuotteita jne kun eivät ole olleet lomautettuina tms. pahimmassa tapauksessa saaneet verokorttia 10 % työvoimasta kouraan.

Se on 100% varma että Suomi tässä kyykkää taloudellisesti kovempaa kuin länsinaapuri.

Siis hetkinen.. vaikka SKFn kuulalaakeritehtaan markkinat tihkaisevat eli italiaisen firman kassa on kertakaikkisen tyhjä, niin SKFn duunari jatkaa duunissaan ja ravintolakäytöstään normaalisti. Kyllä toki toimii, mutta kuinka kauan?

Ruotsalaiset, nuo ammattiyhdistysten ja vanhalla aatelisrahalla luotujen vahvojen teollisuusfirmojen synergian äänestäjät,. Työllistäjät vailla vertaa eli tyylikkään skandivaasin ( ei Iittalaa), joka kotiin puhalletun utopian ihailijat saattavat kuitenkin jossain taudin vaiheessa ryhtyä tunteelliseksi. Vanhoja demareita alkaa kuolemaan vanhainkodeissa, herkemmät taiteilijat eivät jaksa kansantaloustilastomatikkaa, edes ruotsalaiset.

Vaahteramäen Eemelin perhe ehkä arvosti vanhuksia yli kansantalouden, toki oli muinaista menoa se.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kyllä mä aika 100 % varma olen, että vuoden päästä Kauppalehti jne huutaa, että Ruotsi tuli tästäkin kriisistä ulos voittajana!
Voi olla, että vuoden päästä ei mikään maa ole vielä tullut taloudellisesti tästä kriisistä ulos voittajana. Pessimistisissä skenaarioissa Euroopan pankkisektori alkaa luhistua loppuvuodesta ja vuoden päästä maailmantalouden syöksy olisi hyvässä vauhdissa.

Influenssan osalta leviämistä voitaisiin ehkäistä helposti myös rokottamalla. Riskiryhmistä esim. vanhuksilla vain n. 50-60 % ottaa rokotteen, pikkulapsista vain kolmannes. Jopa terveydenhuollon henkilöillä rokottaminen on täysin vapaaehtoista, mikä on mielestäni käsittämätöntä. Toivottavasti jatkossa koronarokotteen tultua saadaan se laajasti käyttöön ja samalla myös influenssarokotteen käyttöä lisätään.
Viime vuosina influenssarokotteissa on kai ollut ongelmana se, ettei rokote ole oikein antanut suojaa vanhemmissa ikäryhmissä. Eikö näin ollut ainakin tilastollisesti yli 200 000 ylimääräistä kuolemaa Euroopassa talvella 2016-17 aiheuttaneen epidemian aikana?

Itse en ole koskaan ottanut influenssarokotusta, vaikka työterveydestähän sen kyllä saisi ilmaiseksi. Yhtenä vuotena olin lähellä ottaa, se oli melkein 50/50, kun posti toi kotiin mainoksen, jossa rekryttiin osallistujia jonkun ihan uudentyyppisen influenssarokotteen potilastutkimukseen 50 euron palkkiota vastaan. Siinä olisi siis ollut 50/50 mahdollisuus saada joko se testattavana ollut influenssarokote tai lumerokote. Olin jo melkein toimenpidehuoneessa ottamassa piikkiä vastaan, kunnes viime hetkellä vetäydyin, kun kerrottiin, että olisi vuoden ajan pitänyt pitää tarkkaa päiväkirjaa kaikista mahdollisista oireista ja lisäksi rokotetutkimuksen tiimoilta minulle olisi sen vuoden ajan soitettu joka viikko ja tivattu oireista. En nähnyt palkkiota enää läheskään vaivan väärtiksi.

Koronasta muuten, kun jotkut kertovat tuntevansa sairastuneita ja toiset taas arvuuttelevat, etteivät kyllä ole kuulleet kenestäkään tartunnan saaneesta, niin itse voin myöntää, etten tietääkseni tiedä edes ketään, joka olisi joskus sairastanut influenssan. Tai siis varmasti tunnen tällaisia ihmisiä, eihän noista kaikista tavallisista sairastumisista ihmiset yleensä huutele ympäriinsä ja mistä sitä joka taudista tietääkään mikä virus sen aiheutti, mutta itsellä ei siis tietääkseni ole influenssasta mitään henkilökohtaista kokemusta enkä ole myöskään ikinä kuullut keneltäkään tämän sairastaneen influenssaa. Edes kenenkään tutun tutun en ole ikinä kuullut sairastaneen influenssaa. Niitä tarinoita olen toki kuullut paljonkin, että esimerkiksi jossain työpaikalla kaikki rokotteen ottaneet sairastuivat talven aikana johonkin flunssaan tmv, mutta kukaan rokottamattomista ei sairastunut. Mutta näissäkin tarinoissa on aina jäänyt epäselväksi se, oliko sitten sairastuttu tavalliseen flunssaan vai influenssaan vai mihin.

Koronaan sairastuneitakaan en tunne, mutta fb:ssä yksi kaveri kuvaili hiljattain oireitaan, jotka täsmäävät aika selvästi nimenomaan koronaan. Oireiden perusteella jopa aika ilmeisen kuuloinen tapaus, vaikka lieviä ne oireet olivat hänellä ja hänen perheellä olleetkin.

Ihan tavallisen perusflunssan suhteen olen aina ollut aika huoleton, mikä varmaan kumpuaa siitä, että ala-asteella, yläasteella ja vielä lukiossakin sen sairasti aina neljä kertaa vuodessa - ja joka vuosi vieläpä melko tarkkaan samoihin aikoihin. Ensimmäisen kerran kuukauden sisällä koulujen alkamisesta elo-syyskuussa, toisen kerran tauti iski marraskuussa, kolmannen kerran helmikuussa ja neljännen kerran huhtikuussa. Ikinä ei tullut mieleenkään, että flunssan takia olisi voinut olla koulusta poissa. Sitähän olisi sitten joutunut olemaan kolmasosan lukuvuodesta sairaana, mutta en ollut ylipäätään minkään sairauden takia koulusta pois kuin pari kertaa ala-asteella ja yhden tet-viikon yläasteella. Muistan kyllä, että ala-asteellakin kerran tuli tuo marraskuun flunssa tavallista rajumpana. Ehkä parina iltana nousi kuumetta ja samalla oli sellaista päänsärkyä, etten ole muulloin kokenut. Se päänsärky oli ikään kuin silmien takana, tai sai silmät jotenkin tosi aroiksi valolle. Pari päivää myöhemmin opettaja muistaakseni varoitteli koulussa, että aivokalvontulehdusta on ollut paljon liikkeellä ja pitäisi välittömästi hakeutua lääkäriin jos oireita saisi ja mietin, että mullahan oli just ollut täsmälleen ne oireet, joista ope puhui, mutta en ollut itseäni niin kipeäksi mieltänyt, että vaikkapa kouluun ei olisi voinut normaalisti mennä. Nyt kun netistä luen niin silloiset oireeni tosiaan sopivat aika täsmälleen virusaivokalvontulehdukseen; lievä tauti, joka ei yleensä vaikuta lapsilla yleiskuntoon ja paranee itsestään.

Lukiossa ekana vuotena tuo huhtikuun flunssa jatkui aika rajuna neljä-viisikin viikkoa putkeen, melkein kesäloman alkuun asti, kun tauti alkoi alusta heti uudestaan sen normaalin parin viikon jälkeen ja jo sen taudin ensimmäisen stintin lopulla sai monta päivää peräkkäin jatkuvasti yskiä verisiä putkimaisia ysköksiä keuhkoista pihalle. Cooperin testistä tuli silloin aika heikko tulos, mutta olin tyytyväinen, että osallistuin, koska ainoa mahdollisuus paikata ja saada kurssista arvosana oli viikkoa myöhemmin kylmässä kaatosateessa. Tuon kuukauden flunssan jälkeen oli vielä toisen kuukauden ajan korvat jotenkin tukossa, mitä en olisi muuten edes tajunnut, mutta kun yhtenä iltana kuukautta myöhemmin korvat yllättäen avautuivat.

Aikuisena sitten olin unohtanut flunssan olemassaolon jo melkein kokonaan, kun ei sitä yleensä enää ole sairastanut kuin korkeintaan muutaman vuoden välein. Ja jos lapsena flunssa tuli aina kalenterin mukaan niin aikuisena se on tuntunut yleensä tulleen ulkomaanmatkalta. Ja sitten silloin harvoin kohdalle osuessaan flunssa on nykyään alkanut tuntua jotenkin raskaammalta taudilta, mutta ehkä se on vain johtunut siitä, että on tottunut olemaan kaiken aikaa terve. Kuitenkin olen välillä jopa jäänyt töistä pois pariksi päiväksi flunssan takia. Oikeastaan herätys tässä oli, kun kerran tartutin flunssan yhteen syöpähoidoissa olleeseen työkaveriin. En toki tiennyt silloin vielä hänen tilanteestaan ja itse asiassa jäin muistaakseni juuri silloin ensimmäistä kertaa ikinä päiväksi töistä pois flunssan takia, mutta en heti taudin alettua. Viime syksynä, kun flunssa viimeksi yllätti jopa kahteen kertaan, yli 15 vuoteen en ollut sairastanut niin tiuhaan, niin tuli toki vielä taktikoitua, kun meillä saa olla omalla ilmoituksella kolme päivää saikulla niin menin vielä perjantaina töihin jo aika pahassa flunssassa, jotta ei saikku palanut viikonloppuun ja sai sitten saikuttaa alkuviikosta pari päivää jo hieman toipuneena. Seuraavalla viikolla olivat sitten kyllä työkaveritkin flunssassa. Nyt kun harjoitellaan näitä etätöitä, niin voi jatkossa pelata tuollaisissa tilanteissa näppärästi silläkin kortilla aikaa.

Mutta ehkä sitä tosiaan jatkossa osaa flunssan takia helpommin jäädä töistä pois hyvällä omallatunnolla. Ei nyt vielä ehkä tällaisista oireista, joita on tässä parin viikon aikana ollut, että on yhtäkkiä alkanut kutittaa sieraimen sisäpinnalta, mistä on seurannut aivastelua ja nenänvuotoa, joka on sitten mennyt puolessa tunnissa ohi ja ilman mitään muita flunssaoireita toistunut viikkoa myöhemmin. Mitään allergioita mulla ei tiettävästi ole, mitkä ehkä voisi tuollaista hetkellistä aivastelua vaikka aiheuttaa.
 
Viimeksi muokattu:

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Itsellä on vahva usko että kun 5v päästä katsotaan kuinka kävi, Ruotsi on vahvoilla. Ei ne voi olla niin nyt niin tyhmiä etteivät jotain tietäisi.

Varmasti on, hannuhanhista kun on kysymys. Koronakuolemia tulee enemmän kuin Suomessa, mutta viiden vuoden päästä ne on unohdettu ja talous on heillä vahvassa nousukiidossa, täällä lama jatkuu.

Tosin vielä pahemmin kävisi, jos Suomi olisi se löysäilijä ja Ruotsi olisi ottanut tiukan linjan. Silloin meillä tulisi hitosti koronakuolemia, ja talous olisi silti lamassa viiden vuoden päästä, mutta samaan aikaan Ruotsissa olisi nousukausi menossa.
 

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä

Leijona

Jäsen
Täällä on syntynyt palstatotuus, että Ruotsi menee koronakriisissä talous edellä ihmishenkien kustannuksella. Tämähän ei varsinaisesti pidä paikkaansa. Ruotsin (virallinen) linja on sama kuin Suomenkin, flatten the curve ja siitä seuraava immuniteetti, tämän lisäksi erityisesti riskiryhmien suojelu. Siellä on tehty laskelmia, että nykyiset toimet ovat tässä vaiheessa riittäviä, jotta terveydenhuollon kapasiteetti ei ylity. Ne jotka kuolevat hoidosta huolimatta, olisivat kuolleet muutenkin.

Anders Tegnell on useasti sanonut, että kovempia rajoituksia on mahdollista ottaa käyttöön, mutta kyse on ajoituksesta. Liian paljon liian aikaisin siirtää huipun myöhemmäksi. Uusia toimia tullaan tekemään varmasti mutta ne on säästetty epidemian piikille.

Tässä mielessä esimerkiksi death tollin vertaaminen Suomen ja Ruotsin välillä juuri tällä hetkellä on aika merkityksetöntä, koska epidemiat etenevät eri vaiheissa. Ruotsi on edellä mikä tarkoittaa että epidemia myös loppuu aiemmin.


Ps. Tämä ei ollut puolustuspuheenvuoro Ruotsin löysemmän politiikan puolesta. On mahdollista, että laskelmat ovat väärin ja kenties hoitokapasiteetti ylittyy sittenkin. Ehkä epidemian tukahduttaminen Aasian malliin olisi ylipäänsä parempi vaihtoehto. Tarkoitus oli havainnollistaa logiikkaa Ruotsin toimissa. Olen varma, että jo ensi viikolla iltapäivälehdissä kuulutetaan Ruotsin uusia rajotteita ja ”täyskäännöstä”, vaikka todellisuudessa ne oli suunnitelmissa koko ajan.

Ps2. En usko Ruotsin talouden selviävän merkittävästi muita maita paremmin, johtuen globaaleista maailmanmarkkinoista.

edit. muotoilu
 
Viimeksi muokattu:

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Venäjällä pandemia on hieman länsimaailmaa, kaikkea muuta maailmaa jäljessä. Ovat siihen eli jälkeenjäämiseen tottuneet.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tilastoja tutkiessa tulin huomanneeksi, tämä tauti näyttää pärjäävän Australiassa merkittävästi huonommin kuin euroopassa. SIellä tautitapaukset kovassa laskussa jo monta päivää peräkkäin. Voisiko sittenkin olla niin, että lämmin ilmasto hillitsee pöpöä? Samaa tapahtumassa Thaimaassa, eikä muuallakaan tropiikissa ole räjähtänyt täysin käsiin.
 
Viimeksi muokattu:

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Vähän jenkkilukuja taas ja huomioita:

Jos muutama päivä sitten kirjoitin, että USA:ssa 1/3 osuus koko maailman uusista tapauksista on ylitetty, niin nyt ollaan jo yli 40%. Eilen 34196 uutta tapausta, ja kasvaa edelleen kovaa. Kuolleita 1331, joka sekin kasvaa. Voi jopa olla että tänään mennään tuollakin jo yli 10t lukeman.

New York pahimpana pesäkkeenä, Eilen yli 11t uutta tapausta, 630 kuollutta ja nämäkin kasvavat edelleen. Ja huolestuttavaa on se että väkiluvultaan yli puolet pienemmän naapurin New Jerseyn lukemat nousevat myös kovaa tahtia. Eilen 4229 uutta tapausta ja 200 kuollutta. n. Ruotsin kokoisessa (väkiluku) paikassa.

Lisäksi vajaa 10 osavaltiota jossa yli 1000 uutta tapausta per päivä sekä kymmeniä kuolleita. Asukaslukuun suhteutettuna Louisiana yksi pahin. ~5milj asukasta ja eilen 2199 uutta tapausta ja 39 kuollutta.

Sitten yli puolet osavaltioista missä luvut nousevat omaan rauhalliseen tahtiinsa. Enemmän tai vähemmän kuten Suomessa. Mihin sitten etenevätkään, turha arvailla.

Mutta ei tuo kyllä hyvältä näytä, varsinkin kun seuraa esim. Italian ja Espanjan lukuja jossa kuolleiden määrä pysyy edelleen ylhäällä vaikka uudet tapaukset per päivä jo vähän maltillisempia.

Suomen tilanteesta: mitäpä tässä muuta kuin päivä kerrallaan mennään. Odottaminen jatkuu. Se on kuitenkin varma ettei tässä jouluun asti voi odotella. Positiivista se tällä hetkellä että tilauksia omassa duunissa riittää ja että oma fyysinen kunto nousee kohisten (19 lenkkiä 21 päivään). Henkisestä en niin tiedä. Koronaa vältellään kun se varmasti häiritsisi tuota sporttailua ja töidenkin tekoa. Enkä niin välittäisi hautajaisiinkaan osalistua ihan heti vaikka faija varsinkin viime vuoden vetänyt aikamoisella jatkoajalla. Poika aloittaa 2kk työharjoittelun huomenna, se vähän lisää riskiä saada tautia kotiin, mutta ihan hyvä että teinikin pääsee näkemään vähän muutakin kuin tuota PS4:sta.
 

aave

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahden Pelicans
Tilastoja tutkiessa tulin huomanneeksi, tämä tauti näyttää pärjäävän Australiassa merkittävästi huonommin kuin euroopassa. SIellä tautitapaukset kovassa laskussa jo monta päivää peräkkäin. Voisiko sittenkin olla niin, että lämmin ilmasto hillitsee pöpöä? Samaa tapahtumassa Thaimaassa, eikä muuallakaan tropiikissa ole räjähtänyt täysin käsiin.

Vale, emävale, tilasto.

Australiasta en tiedä, mutta Thaimaassa tapaukset ovat vahvassa kasvussa. Samoin Singaporessa, Etelä-Afrikassa jne.
Eniten huolissani olen Filippiineistä sekä erityisesti Indonesiasta, jossa on paljon ihmisiä mutta terveydenhoito vaillinaista. Siellä epäillään paljon isompia lukuja, sillä testaus on ollut mitätöntä ja valtionjohtoa myöten on tunnustettu, ettei kansalle voi kertoa ihan koko totuutta kerralla.

Lämmöllä saattaa olla jotain hidastavia vaikutuksia, mutta ei mitenkään merkittävästi. Tämä tauti leviää ihmisten välillä.
 
Eikä Australiassa mitään kovin lämmintä edes ole (No trooppisilla alueilla on siellä aina lämmin), siellähän on syksy käynnissä ja lämmöt suunnilleen samaa luokkaa kuin Etelä-Euroopassa keväällä.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Sellanen tuntuma on että Australiassa osaavat ainakin tuon eristämisen hoitaa. Ja rajojen kiinni laittamisen. Lääniä, etäisyyttä ja kaukaisia saaria kun riittää niin onnistunee nuo karanteenitkin. Sitä en tiedä miten nuo hoitavat tai missä vaiheessa rajoja ovat sulkeneet mutta varmasti työkalupakista löytyy keinoja.

Toki löytyy sitten myös isompaa kaupunkia, jossa tauti varmasti nopeasti pääsisi leviämään mutta ehkä Ausseissa on oltu ajoissa noissa rajoittavissa toimenpiteissä?
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: DAF

Tuljakov

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, PaKa
Onko tämä nyt sitten odottelua seuraavat viikot vai pitäisikö vielä tehdä jotain, mitä mieltä olette?

Ymmärrän miksi Ruotsin tielle ei kannata lähteä: Riski homman räjähtämiseen on olemassa ja meillä ei ole hengitykonetehdasta, kuten ruotsalaisilla.

Jäljelle jää kaksi vaihtoehtoa: Hidastaminen tai yritys nitistää koko mörkö edes hetkellisesti.

Jos mörkö yritettäisiin vakavasti nitistää rajojen sisällä, niin mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua:
-epäonnistuminen, jolloin palaisimme hidastamisen linjalle
->lisäkustannukset, kuinka isot nykyiseen verrattuna?

Mikä olisi parasta mitä voisi tapahtua:
-kustannussäästöt jos maan sisäistä liiketoimintaa voitaisiin avata edes hetkellisesti jossain vaiheessa
-yrityksen epäonnistuessakin lisäturvapuskurin saaminen terveydenhuoltoon pahimman odotusarvon tilanteessa, tai sen ylittyessä
-ajan ostaminen mahdollisille uudelle lääkitykselle ja materiaalihankinnoille terveydenhuoltoon

Miksi siis ei laitettaisi lisärajoituksia nyt eikä 15. päivä?
 
Viimeksi muokattu:
Sellanen tuntuma on että Australiassa osaavat ainakin tuon eristämisen hoitaa. Ja rajojen kiinni laittamisen. Lääniä, etäisyyttä ja kaukaisia saaria kun riittää niin onnistunee nuo karanteenitkin. Sitä en tiedä miten nuo hoitavat tai missä vaiheessa rajoja ovat sulkeneet mutta varmasti työkalupakista löytyy keinoja.

Toki löytyy sitten myös isompaa kaupunkia, jossa tauti varmasti nopeasti pääsisi leviämään mutta ehkä Ausseissa on oltu ajoissa noissa rajoittavissa toimenpiteissä?
Rannoilla on vissiin ollut paljon porukkaa esim Sydneyssä, mutta aussien tärkein teko oli se, että ulkomailta tulleiden karanteenia valvotaan oikeasti, eikä luoteta sinisilmäisesti ihmisten kykyyn/haluun toimia kehoitusten mukaan.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Viime vuosina influenssarokotteissa on kai ollut ongelmana se, ettei rokote ole oikein antanut suojaa vanhemmissa ikäryhmissä. Eikö näin ollut ainakin tilastollisesti yli 200 000 ylimääräistä kuolemaa Euroopassa talvella 2016-17 aiheuttaneen epidemian aikana?

Itse en ole koskaan ottanut influenssarokotusta, vaikka työterveydestähän sen kyllä saisi ilmaiseksi. Yhtenä vuotena olin lähellä ottaa, se oli melkein 50/50, kun posti toi kotiin mainoksen, jossa rekryttiin osallistujia jonkun ihan uudentyyppisen influenssarokotteen potilastutkimukseen 50 euron palkkiota vastaan. Siinä olisi siis ollut 50/50 mahdollisuus saada joko se testattavana ollut influenssarokote tai lumerokote. Olin jo melkein toimenpidehuoneessa ottamassa piikkiä vastaan, kunnes viime hetkellä vetäydyin, kun kerrottiin, että olisi vuoden ajan pitänyt pitää tarkkaa päiväkirjaa kaikista mahdollisista oireista ja lisäksi rokotetutkimuksen tiimoilta minulle olisi sen vuoden ajan soitettu joka viikko ja tivattu oireista. En nähnyt palkkiota enää läheskään vaivan väärtiksi.

Koronasta muuten, kun jotkut kertovat tuntevansa sairastuneita ja toiset taas arvuuttelevat, etteivät kyllä ole kuulleet kenestäkään tartunnan saaneesta, niin itse voin myöntää, etten tietääkseni tiedä edes ketään, joka olisi joskus sairastanut influenssan. Tai siis varmasti tunnen tällaisia ihmisiä, eihän noista kaikista tavallisista sairastumisista ihmiset yleensä huutele ympäriinsä ja mistä sitä joka taudista tietääkään mikä virus sen aiheutti, mutta itsellä ei siis tietääkseni ole influenssasta mitään henkilökohtaista kokemusta enkä ole myöskään ikinä kuullut keneltäkään tämän sairastaneen influenssaa. Edes kenenkään tutun tutun en ole ikinä kuullut sairastaneen influenssaa. Niitä tarinoita olen toki kuullut paljonkin, että esimerkiksi jossain työpaikalla kaikki rokotteen ottaneet sairastuivat talven aikana johonkin flunssaan tmv, mutta kukaan rokottamattomista ei sairastunut. Mutta näissäkin tarinoissa on aina jäänyt epäselväksi se, oliko sitten sairastuttu tavalliseen flunssaan vai influenssaan vai mihin.
Ei mennä liian syvälle influenssaan koronaketjussa, mutta influenssarokotteen teho joinakin vuosina on tosiaan heikompi virukseb muututtua. Tuolloinkin se kuitenkin on tyhjää parempi ja usein vähintään lievittää/lyhentää tautia. 2016/17 jälkeen on myös siirrytty oaremmin suojaavaan tetravalenttiseen rokotteeseen ja viime vuosina suojaus on käsittääkseni ollut hyvä.

Nuorilla ihmisillä influenssa on yleensä lievä, eli pahan ja kuumeisen flunssan oireet, mutta ei vie teholle/sairaalahoitoon. Eipä sitä silloin testillä varmisteta eikä sairastanut välttämättä hoksaa mistä on kyse. Silti tälläkin palstalla saa vähän väliä lukea kirjoituksia sitkeistä, pahoista flunssista, jotka hyvinkin voivat olla influenssaa. Tuollaiset "otti rokotteen ja sitten sai flunssan" - vihjailut on kyllä ihan tuubaa. Rokotteesta voi lieviä oireita joillekin tulla, mutta kyllä sen hyöty on suurempi kuin haitta. Flunssaa nyt aiheuttavat kymmenet muutkin virukset, joten ei liene yllätys, että joskus sattuu oireita olemaan rokotuksen jälkeen ihan rokotteesta riippumattomista syistä. Henk. koht. suosittaisin influenssarokotetta vuosittain ihan kaikille. Samaten oikeastaan suosittaa THL, joka suosittaa rokotetta riskiryhmille ja heidän kanssaan viikoittain tekemisissä oleville. Mikö kattanee n. 98-99% suomalaisista.

Anekdoottina mainittakoon, että minä ja useat kaverini ollaan työnkuvan takia otettu rokote jo useita vuosia. Kertaakaan wi ole tullut pahempia oireita, itselleni ei oikeastaan mitään pistokohdan lievää hellyyttä lukuunottamatta.
 

HPL76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kaveri Etelä-Afrikasta kertoi, että heillä on ihan täys lockdown. Armeija kadulla ja ei oikein ulos uskalla mennä. Ei ole tauti vielä vissiin ihan käsiin levinnyt, mutta päättivät rajoittaa ihmisten liikkumista aika rankasti heti kärkeen.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Vale, emävale, tilasto.

Australiasta en tiedä, mutta Thaimaassa tapaukset ovat vahvassa kasvussa. Samoin Singaporessa, Etelä-Afrikassa jne.
Eniten huolissani olen Filippiineistä sekä erityisesti Indonesiasta, jossa on paljon ihmisiä mutta terveydenhoito vaillinaista. Siellä epäillään paljon isompia lukuja, sillä testaus on ollut mitätöntä ja valtionjohtoa myöten on tunnustettu, ettei kansalle voi kertoa ihan koko ältotuutta kerralla.

Lämmöllä saattaa olla jotain hidastavia vaikutuksia, mutta ei mitenkään merkittävästi. Tämä tauti leviää ihmisten välillä.
Näyttää kuitenkin tietyillä leveysasteilla leviävän eniten, sattumaa tai ei, en osaa sanoa. Enkä usko köyhemmissä maissa covidin nousevan suhteellisesti niin merkittäväksi ongelmaksi kuin vauraammissa maissa. Niissä painitaan päivittäin isompien ongelmien kanssa, kuten malaria ja nälänhätä. Ja niistä johtuen vanhukset ovat hyvin vähissä joihin tauti rankimmin iskee.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Jos eilinen piikki johtui lähinnä siitä, että ilmoitettiin vanhoja tapauksia iso nippu kerralla, olisi ehkä jatkossa hyvä päättää, että ilmoituspäivä on jatkossa aina perjantai/lauantai, niin kokonaistilanteen hahmottaminen pysyy helpompana tavalliselle pulliaiselle. Tästä "koontipäivästä" sitten selkä info tiedotusvälineissä, ettei mene pessimisteillä aamukahvit kerran viikossa väärään kurkkuun.

Ja vielä aiheeseen liittyen. 45 tartuntaa on hämmentävän vähän koko maan osalta, kun viimeaikaiset päivälukemat ovat kuitenkin pyörineet 100 tapauksen molemmin puolin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Onko tämä nyt sitten odottelua seuraavat viikot vai pitäisikö vielä tehdä jotain, mitä mieltä olette?

Ymmärrän miksi Ruotsin tielle ei kannata lähteä: Riski homman räjähtämiseen on olemassa ja meillä ei ole hengitykonetehdasta, kuten ruotsalaisilla.

Jäljelle jää kaksi vaihtoehtoa: Hidastaminen tai yritys nitistää koko mörkö edes hetkellisesti.

Jos mörkö yritettäisiin vakavasti nitistää rajojen sisällä, niin mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua:
-epäonnistuminen, jolloin palaisimme hidastamisen linjalle
->lisäkustannukset, kuinka isot nykyiseen verrattuna?

Mikä olisi parasta mitä voisi tapahtua:
-kustannussäästöt jos maan sisäistä liiketoimintaa voitaisiin avata edes hetkellisesti jossain vaiheessa
-yrityksen epäonnistuessakin lisäturvapuskurin saaminen terveydenhuoltoon pahimman odotusarvon tilanteessa, tai sen ylittyessä
-ajan ostaminen mahdollisille uudelle lääkitykselle ja materiaalihankinnoille terveydenhuoltoon

Miksi siis ei laitettaisi lisärajoituksia nyt eikä 15. päivä?
Riippuu mitä ne lisärajoitykset olisi. Jos ne estävät ihmisten työntekoa tai kulutusta, niin sitten seurauksena on konkursseja, työttömyyttä ja lomautuksia. Jos kielletään vapaa-ajalla ulkoilu, niin seurauksena on mielenterveydellisiä oireita, perheväkivaltaa ja avioeroja. Ilmaisia lounaita ei ole ja kaikilla toimilla on seurauksia.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei maailmasta raha lopu. Tämä on pandemia eli koskettaa tai tulee koskettamaan jokaista valtiota tällä pallolla tavalla tai toisella.
Tähän voisi tiivistää kommunistin ymmärryksen maailmantaloudesta. Ja jos se raha alkaa käymään vähiin, niin ainahan sitä voi painaa lisää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös