Kyllä mä aika 100 % varma olen, että vuoden päästä Kauppalehti jne huutaa, että Ruotsi tuli tästäkin kriisistä ulos voittajana!
Voi olla, että vuoden päästä ei mikään maa ole vielä tullut taloudellisesti tästä kriisistä ulos voittajana. Pessimistisissä skenaarioissa Euroopan pankkisektori alkaa luhistua loppuvuodesta ja vuoden päästä maailmantalouden syöksy olisi hyvässä vauhdissa.
Influenssan osalta leviämistä voitaisiin ehkäistä helposti myös rokottamalla. Riskiryhmistä esim. vanhuksilla vain n. 50-60 % ottaa rokotteen, pikkulapsista vain kolmannes. Jopa terveydenhuollon henkilöillä rokottaminen on täysin vapaaehtoista, mikä on mielestäni käsittämätöntä. Toivottavasti jatkossa koronarokotteen tultua saadaan se laajasti käyttöön ja samalla myös influenssarokotteen käyttöä lisätään.
Viime vuosina influenssarokotteissa on kai ollut ongelmana se, ettei rokote ole oikein antanut suojaa vanhemmissa ikäryhmissä. Eikö näin ollut ainakin tilastollisesti yli 200 000 ylimääräistä kuolemaa Euroopassa talvella 2016-17 aiheuttaneen epidemian aikana?
Itse en ole koskaan ottanut influenssarokotusta, vaikka työterveydestähän sen kyllä saisi ilmaiseksi. Yhtenä vuotena olin lähellä ottaa, se oli melkein 50/50, kun posti toi kotiin mainoksen, jossa rekryttiin osallistujia jonkun ihan uudentyyppisen influenssarokotteen potilastutkimukseen 50 euron palkkiota vastaan. Siinä olisi siis ollut 50/50 mahdollisuus saada joko se testattavana ollut influenssarokote tai lumerokote. Olin jo melkein toimenpidehuoneessa ottamassa piikkiä vastaan, kunnes viime hetkellä vetäydyin, kun kerrottiin, että olisi vuoden ajan pitänyt pitää tarkkaa päiväkirjaa kaikista mahdollisista oireista ja lisäksi rokotetutkimuksen tiimoilta minulle olisi sen vuoden ajan soitettu joka viikko ja tivattu oireista. En nähnyt palkkiota enää läheskään vaivan väärtiksi.
Koronasta muuten, kun jotkut kertovat tuntevansa sairastuneita ja toiset taas arvuuttelevat, etteivät kyllä ole kuulleet kenestäkään tartunnan saaneesta, niin itse voin myöntää, etten tietääkseni tiedä edes ketään, joka olisi joskus sairastanut influenssan. Tai siis varmasti tunnen tällaisia ihmisiä, eihän noista kaikista tavallisista sairastumisista ihmiset yleensä huutele ympäriinsä ja mistä sitä joka taudista tietääkään mikä virus sen aiheutti, mutta itsellä ei siis tietääkseni ole influenssasta mitään henkilökohtaista kokemusta enkä ole myöskään ikinä kuullut keneltäkään tämän sairastaneen influenssaa. Edes kenenkään tutun tutun en ole ikinä kuullut sairastaneen influenssaa. Niitä tarinoita olen toki kuullut paljonkin, että esimerkiksi jossain työpaikalla kaikki rokotteen ottaneet sairastuivat talven aikana johonkin flunssaan tmv, mutta kukaan rokottamattomista ei sairastunut. Mutta näissäkin tarinoissa on aina jäänyt epäselväksi se, oliko sitten sairastuttu tavalliseen flunssaan vai influenssaan vai mihin.
Koronaan sairastuneitakaan en tunne, mutta fb:ssä yksi kaveri kuvaili hiljattain oireitaan, jotka täsmäävät aika selvästi nimenomaan koronaan. Oireiden perusteella jopa aika ilmeisen kuuloinen tapaus, vaikka lieviä ne oireet olivat hänellä ja hänen perheellä olleetkin.
Ihan tavallisen perusflunssan suhteen olen aina ollut aika huoleton, mikä varmaan kumpuaa siitä, että ala-asteella, yläasteella ja vielä lukiossakin sen sairasti aina neljä kertaa vuodessa - ja joka vuosi vieläpä melko tarkkaan samoihin aikoihin. Ensimmäisen kerran kuukauden sisällä koulujen alkamisesta elo-syyskuussa, toisen kerran tauti iski marraskuussa, kolmannen kerran helmikuussa ja neljännen kerran huhtikuussa. Ikinä ei tullut mieleenkään, että flunssan takia olisi voinut olla koulusta poissa. Sitähän olisi sitten joutunut olemaan kolmasosan lukuvuodesta sairaana, mutta en ollut ylipäätään minkään sairauden takia koulusta pois kuin pari kertaa ala-asteella ja yhden tet-viikon yläasteella. Muistan kyllä, että ala-asteellakin kerran tuli tuo marraskuun flunssa tavallista rajumpana. Ehkä parina iltana nousi kuumetta ja samalla oli sellaista päänsärkyä, etten ole muulloin kokenut. Se päänsärky oli ikään kuin silmien takana, tai sai silmät jotenkin tosi aroiksi valolle. Pari päivää myöhemmin opettaja muistaakseni varoitteli koulussa, että aivokalvontulehdusta on ollut paljon liikkeellä ja pitäisi välittömästi hakeutua lääkäriin jos oireita saisi ja mietin, että mullahan oli just ollut täsmälleen ne oireet, joista ope puhui, mutta en ollut itseäni niin kipeäksi mieltänyt, että vaikkapa kouluun ei olisi voinut normaalisti mennä. Nyt kun netistä luen niin silloiset oireeni tosiaan sopivat aika täsmälleen virusaivokalvontulehdukseen; lievä tauti, joka ei yleensä vaikuta lapsilla yleiskuntoon ja paranee itsestään.
Lukiossa ekana vuotena tuo huhtikuun flunssa jatkui aika rajuna neljä-viisikin viikkoa putkeen, melkein kesäloman alkuun asti, kun tauti alkoi alusta heti uudestaan sen normaalin parin viikon jälkeen ja jo sen taudin ensimmäisen stintin lopulla sai monta päivää peräkkäin jatkuvasti yskiä verisiä putkimaisia ysköksiä keuhkoista pihalle. Cooperin testistä tuli silloin aika heikko tulos, mutta olin tyytyväinen, että osallistuin, koska ainoa mahdollisuus paikata ja saada kurssista arvosana oli viikkoa myöhemmin kylmässä kaatosateessa. Tuon kuukauden flunssan jälkeen oli vielä toisen kuukauden ajan korvat jotenkin tukossa, mitä en olisi muuten edes tajunnut, mutta kun yhtenä iltana kuukautta myöhemmin korvat yllättäen avautuivat.
Aikuisena sitten olin unohtanut flunssan olemassaolon jo melkein kokonaan, kun ei sitä yleensä enää ole sairastanut kuin korkeintaan muutaman vuoden välein. Ja jos lapsena flunssa tuli aina kalenterin mukaan niin aikuisena se on tuntunut yleensä tulleen ulkomaanmatkalta. Ja sitten silloin harvoin kohdalle osuessaan flunssa on nykyään alkanut tuntua jotenkin raskaammalta taudilta, mutta ehkä se on vain johtunut siitä, että on tottunut olemaan kaiken aikaa terve. Kuitenkin olen välillä jopa jäänyt töistä pois pariksi päiväksi flunssan takia. Oikeastaan herätys tässä oli, kun kerran tartutin flunssan yhteen syöpähoidoissa olleeseen työkaveriin. En toki tiennyt silloin vielä hänen tilanteestaan ja itse asiassa jäin muistaakseni juuri silloin ensimmäistä kertaa ikinä päiväksi töistä pois flunssan takia, mutta en heti taudin alettua. Viime syksynä, kun flunssa viimeksi yllätti jopa kahteen kertaan, yli 15 vuoteen en ollut sairastanut niin tiuhaan, niin tuli toki vielä taktikoitua, kun meillä saa olla omalla ilmoituksella kolme päivää saikulla niin menin vielä perjantaina töihin jo aika pahassa flunssassa, jotta ei saikku palanut viikonloppuun ja sai sitten saikuttaa alkuviikosta pari päivää jo hieman toipuneena. Seuraavalla viikolla olivat sitten kyllä työkaveritkin flunssassa. Nyt kun harjoitellaan näitä etätöitä, niin voi jatkossa pelata tuollaisissa tilanteissa näppärästi silläkin kortilla aikaa.
Mutta ehkä sitä tosiaan jatkossa osaa flunssan takia helpommin jäädä töistä pois hyvällä omallatunnolla. Ei nyt vielä ehkä tällaisista oireista, joita on tässä parin viikon aikana ollut, että on yhtäkkiä alkanut kutittaa sieraimen sisäpinnalta, mistä on seurannut aivastelua ja nenänvuotoa, joka on sitten mennyt puolessa tunnissa ohi ja ilman mitään muita flunssaoireita toistunut viikkoa myöhemmin. Mitään allergioita mulla ei tiettävästi ole, mitkä ehkä voisi tuollaista hetkellistä aivastelua vaikka aiheuttaa.