Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 911 464
  • 81 126

Kentsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ok, sitten ymmärsin kai jotenkin väärin, että jossain olisi tätä hänen tapaansa paheksuttu, josta taas sinä olisit ollut huvittunut.
Juu, sitä en kirjoituksellani hakenut. Hän vaan tuntuu olevan oman lähipiirini ainoa hyvä esimerkki siitä, että voi olla huoleton mutta järkevä. Sitä arvostan. Vertailuna siis siskoni, joka desinfioi kotona 24/7 ovenkahvoja, vaikkei siellä edes käy ketään. Ja toisessa äärilaidassa äitini, jolle sai hyvin pitkään vääntää rautalangasta miksei Leville lähtö ole hyvä idea, vaikka kuinka sais nyt matkan halvalla.
 

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä

Kauhean vakuuttuneita ei tuolla who:n suunnalla olla, että virus pystyisi leviämään ilmateitse. Onhan se mahdollista, mutta kuten sanoin, nykyinen leviämisen nopeus ja tutkimukset eivät tue sitä.

Sairaaloista otetuista ilmanäytteistä ei ole löydetty virusta, edes teholta.

"CDC scientists reported that the rate of symptomatic infection among a patient’s household members was 10.5%. The rate among other close contacts was 0.45%. In the case of one particular patient, none of his five household members, although continuously exposed to the patient during the time he was isolated at home, tested positive for the virus."

Joko virus ei leiju ilmassa puolta tuntia, tai suurella osalla ihmisistä on immuniteetti.
 

444

Jäsen
Omaa lähipiiriä seuranneena tuntuu, että ainoa kultaisen keskitien löytänyt on 80-vuotias mummini. Hyväksyy rajoitteet ja sen, että muut hoitaa juoksevat asiat. Kuitenkin ulkoilee rollaattorinsa kanssa luonnossa, koska tietää että kunto romahtaa kokonaan, jos on vaan kotona. Treffattiin rannassa termarikahvilla ja totesi siinä samalla, että "Jos korona on viedäkseen niin sitten se vie". Näinhän se on.

Toki en tiedä, että kuinka riskialtista tämä hänen hurja "riskillä" eläminen on. Koko matkalla oli kuulemma tullut vastaan 1 ihminen.

Pyysi muuten tuomaan kaupasta kinkun ja ajatteli viettää joulun tähän väliin. Hänen sanoilla: Varmuuden vuoksi, jos vaikka sattuu osuu kohdalle.
Go, mummi! Vaikuttaa huikealta tyypiltä.
Itselläni on molemmat isoäidit myös elossa; toisella ikää 90 ja toisella vähän vähemmän. Jälkimmäinen on sellainen, joka hyväksyy rajoitteet ja toimii suositusten mukaan, mutta muistaa kuitenkin purnata niistä. Ensimmäinen onkin sitten aivan toinen ääripää. Tai ei hän nyt toki ajokortittomana ole lähdössä muureja murtamaan, mutta mitään apua ei tarvitse, koska kaikessa täytyy olla jokin hyöty. Ei sinne ulos kannata lähteä, jos ei samalla käy kaupassa. Ja kahvillekin pitäisi mennä käymään, kun edelliskerrasta on jo aikaa. Eikä siinä auta selittää, että vaikka häntä itseään ei taudit hetkauta, niin itse en viitsisi parin eri riskiryhmän edustajana leikkiä näillä asioilla.

Myönnän aluksi itse vähätelleeni tätä keissiä, mutta jotenkin sitä on osannut adaptoitua ymmärtämään sitä riskiä paremmin. Omat ihmiskontaktini ovat rajoittuneet nyt kahteen henkilöön, joiden tiedän ymmärtävän riskit kanssani samalla tavalla. Näitäkin näen suunnilleen kerran viikossa. Onneksi tänä päivänä on myös nämä matkaviestimet, joiden avulla kommunikointi on helppoa myös ilman kontaktia. Ei se sama asia ole, mutta sopii itselleni väliaikaisena keinona. Työt hoituvat etänä, joskin välillä on pakko käydä toimistolla, jossa ei muita ole ja autolla pääsee ovelta ovelle. Ulos metsään pääsee kotiovelta ja lenkkipoluilla ei hirveästi ruuhkaa ole ihmisistä. Mutta sitten kun tuohon lähi(ö)kauppaan menee, niin hamstereiden takia käytävät on tukittu lavoilla ja kärryillä, kun henkilökunta ei ehdi hyllyttää kaikkea. Siinä sitten tetsataan kanssaeläjien yli ja ali ja läpi, mikä sitten tekee tietyllä tapaa turhaksi kaikki muut toimenpiteet. Mutta eiköhän tästä hyvä tule, kunhan muistaa nuolla kädet puhtaaksi viimeistään vessan jälkeen.
 

Logan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Filip Kadera & Jan Lukas
Huvittaava vaikka ei ole, kyllä ulkomaalaisille kelpaa terveydenhuolto, mutta tutkinto valmis ni samantien lentolippu ja muualle töihin. Olen asunu 8 kk ulkomaalaisen kämppiksen kanssa ja voin sanoa että hygieniä käsitys on erilainen.

Rahavirtaa en tiedä mut mites ois armeija? Kävis kattoo mitä vaikka vuosi siellä on. Ainaki tuo Nepalin mies luovuttas 3 päivän kohdalla.

Trumppi laittaa vaikka mitä mut haastattelija kysy miksi puhuu Kiinan viruksesta. Koska se on. Joku uskaltaa sanoa vaikka katsotaan rasistiseksi. Ihmisten pitäs säilyttää tilannetaju.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Illinoisissa kuollut alle 1-vuotias, kertoo iltasanomat. Yhteensä 2000 ihmistä kuollut Jenkeissä ja sairastuneita on n. 120000.

Päivän päätteeksi 2221 kuollutta. Kolmessa päivää sitten luku oli 1027, joten vauhti kasvussa on kova. 268-401-525 päivittäiset lukemat. Huomenna 600-700 väliin ja alkuviikosta +1000? Ja millonkohan rupeaa edes taipumaan.

Koko maapallon tilastoissa oli nyt 9.päivä putkeen kun kuolemien yhteismäärä kasvaa 13 tai 14 prosenttia. Tuplaantuu siis 5-6 päivässä.

19.3: 10030
25.3: 21282
28.3: 30861 (eilen yht 3517)
30.3: ~40t ???
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Sama tutkimus totesi, että virus selvisi kuparilla neljä tuntia ja paperissa jopa 24 tuntia. Muovilla ja ruostumattomalla teräksellä 2-3 päivää. Tätä myös pidän erittäin luotettavana arviona.

Vaikka virus säilyykin joillain pinnoilla päiviä, se ei edelleenkään tartu pinnoilta kuin muutaman tunnin ajan. Niin kuin täälläkin on pariin kertaan mainittu. Ja niin kuin Tuomas Aivelo tässä mainitsee:

Koronavirus | Uuden tutkimuksen mukaan koronavirus voisi elää pinnoilla jopa päiviä – Tutkijatohtori kertoo, miksi ilma on sakeana osin ristiriitaisia tutkimustuloksia: Koronavirus | Uuden tutkimuksen mukaan koronavirus voisi elää pinnoilla jopa päiviä – Tutkijatohtori kertoo, miksi ilma on sakeana osin ristiriitaisia tutkimustuloksia

TUTKIJATOHTORI Tuomas Aivelo toteaa, että viruksen säilyminen pinnoilla ei vielä merkitse sitä, että se voisi tartuttaa ihmisiä.


”Tutkimus vaikuttaa osoittavan, että koronavirus voi säilyä tartuttavana tunteja, mutta ei päiviä”, hän kiteyttää.


”Ilmassa säilyvyydellä ei yleensä ole merkitystä, koska virus ei tavallisesti muutu aerosolimuotoon. Merkitystä sillä on sairaalassa, kun tehdään lääkinnällisiä toimenpiteitä”, hän toteaa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Niin ei tässä itsellänikään ole tarkoitus vähätellä kenenkään kokemuksia. Oma äitini kuuluu esimerkiksi selkeään riskiryhmään ja kannan aitoa huolta hänestä. Vanhemmilla en ole vieraillut useampaan viikkoon ja eipä tässä ole kauheasti tullut mitään muuta tehtyä tänä aikana kuin käytyä töissä, pari kertaa viikossa ruokakaupassa ja muuten olen möllöttänyt kotona. Reenannutkin olen täällä sen, mitä täällä nyt vähän pystyy. Ulos on välillä ihan pakko päästä lenkille ihan jo mielenterveydenkin vuoksi ja sitä ei ainakaan toistaiseksi mikään laki kiellä, vaan siihen on päinvastoin valtiovallan toimesta oikein erikseen kehotettu.

Mutta itse, kun kohtaa vaikkapa juuri siellä töissä useita kymmeniä ihmisiä päivän aikana (asiakkaat tulevat kaikki ulkomailta) ja sitten menee sen työpäivän päätteeksi käymään ruokakaupassa, jossa on vielä paljon enemmän ihmisiä. Mellä on töissä otettu vakavasti tämä asia, mutta silti minulla on siellä aivan valtavasti suurempi mahdollisuus saada tämä tauti/levittää sitä, kuin jossain metsässä olevan leuanvetotangon äärellä. Niin jotenkin minusta vain tuntuu aivan noh... en keksi parempaakaan sanaa kuin hysteria, että jollain menee tunteisiin se, että sanon käyneeni jossain kuntopolun reunassa tekemässä pikkureeniä parilla laitteella. Sekö minusta tekee mukamas jotenkin itsekkään ja sydämettömän ihmisen, kuten @aave tuolla aikaisemmin julistaa? Nyt vittu oikeesti...

Itse suhtaudun tähän sellaisella tavalla, että jos saan tämän, niin sitten saan. En voi mitenkään vaan linnottautua kotiini tärisemään vessapaperirullalinnaan ja haukkumaan sieltä Internetiin muita ihmisiä, vaan minun on pakko käydä ihan fyysisesti töissä ja olla siellä ihmisten kanssa tekemisissä. Noudatan kaikkia viranomaisten käskyjä ja lakeja, eikä mikään käsky tai laki kiellä ulkoilemasta tai vetämästä leukoja ulkona.

Rauhaa.
 
Viimeksi muokattu:

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Harmi, mutta en voi kirjoittaa asiasta juuri enempää. Kannattaa kuitenkin kerrata valtiomuotoa ja lukea vaikkapa listausta henkilöistä.
Niinistön valta ei perustu valtiomuotoon, vaan kannatukseen. Lähes koko kansa arvostaa Niinistöä. Eli jos pääministeri toimii Niinistön mielestä huonosti, Niinistö voi tämän tuoda julkisuuteen ja pääministerin kannatus murenee nopeasti. Hallituksen on näin ollen pakko kuunnella Niinistöä ja ottaa hänen sanomansa todesta.

Vaikka Niinistö ei siis ole se kuka käyttää nimellisesti valtaa, hänellä on suomalaisista yksittäisistä henkilöistä kenties eniten valtaa koko maassa.
 

Nahkaparturi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiseeraan TuToa
Jos minua joku harmittaa, niin se ei ole Serlan emborullien määrä....

Kyllä minä sen ymmärrän, että korona painaa päälle, mutta en sitä että veli aave tulee tänne heittämään tällaista disinformaatiota WC-papereista. Puhuu samassa lauseessa Serlasta ja Embosta. Anteeksiantamatonta! Serla on Serla, mutta Embo on Lotuksen tuote. LOTUKSEN! Se on pehmopaperia!! Tietääkö veli aave mikä on pehmopaperi? Sitä tehdään esimerkiksi Beloitin pehmopaperikoneella, jossa on 4,7 m Yankee sylinteri ja 2.4 MW kaasukuivain. Nyt puhutaan samassa lauseessa Joposta ja Jaguaarista. Serla on pyyhkimisominaisuuksiltaan lähempänä Euro-Tamin vuoden 2014 seinäkalenteria kuin WC-paperia! Piste. Mä häpeän. Mä häpeän!!
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Nämä iltakakkalehden uutiset voisi tyystin jättää linkkaamatta tänne. Noillekin Italian "ylimääräisille" kuolleille voi olla vaikka semmoinen selitys, etteivät saaneet hoitoa perussairauksiinsa, koska sairaalat olivat kuormittuneet.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Kontaktien rajoittamisen hyödyt tuodaan hyvin esille Washington Postin koronasimulaattorissa. Vaikka tätä tuskin kysyit, niin pidän tätä mallinnusta hyvin luotettavana.

Koronaviruksen tarttumistavoista on tehty valtava määrä tutkimuksia sekä nyt että 2003. Tiivistäen:

Pisaratartuntana. Hyvinkin mahdollinen.
Vertaisarvioitu ja julkaistu tutkimus The New England Journal of Medicine -lehdessä. Kirjoittajina Princetonin yliopiston, UCLA: n ja National Institutes of Healthin tutkijoita. Samoin Kiinalaisten tartuntatutkimukset tukevat tätä olettamusta.

Pääpiirteittäin:
- Tutkijat olivat havainneet, että SARS-CoV-2 oli havaittavissa ilmassa jopa vielä kolme tuntia sen jälkeen kun joku aivasti tai pärski. Lisäksi korona voi myös levitä ulosteen välityksellä.
- Sama tutkimus totesi, että virus selvisi kuparilla neljä tuntia ja paperissa jopa 24 tuntia. Muovilla ja ruostumattomalla teräksellä 2-3 päivää. Tätä myös pidän erittäin luotettavana arviona.
-Erityisesti vessat, kylpyhuoneet ja muut kosteat tilat ovat ongelmallisia. koronavirukset kun voivat pysyä elinkelpoisina kylmissä ja kosteissa pinnoissa yhdeksään päivään asti. Myös tätä arviota pidän luotettavana.

Yleisesti näiden ja muiden samankaltaisten tulosten perusteella virkamiehet suosittelevat mellle säännöllistä käsien pesua, säännöllistä pintojen puhdistamista ja ”sosiaalista etäisyyttä” julkisissa tiloissa sen vähintään 1,8 metriä.

Uskomus, että korkeammat lämpötilat tuhoaisivat koronan ja kun kesä tulee, niin korona katoaa taitaa olla toiveajattelua. Korona leviää kaikkialla ihmisten kanssakäymisen kautta ja se on eri virusperheestä kuin flunssa, joka aina häviää kesäksi.

Vastasinko kysymykseesi?
Vastasit. Edelleenkään en osta väitettäsi, jonka mukaan virus säilyy tartuttamiskykyisenä pinnoilla päiviä.
 

vero

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Vai olisiko nyt vaan niin, että krematorion ollessa seis viikkoja, myös muihin syihin kuin koronaan kuolleita kertyy ja näin ollen uurnia pitääkin olla huomattavasti enemmän? Oletettavaa on kuitenkin se, että Wuhanissa kuoli enemmän ihmisiä muiden syiden kuin koronan takia myös epidemian huippuaikana.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kiinan luvut voivat todellisuudessa olla mitä vaan. Paikallisviranomaiset saattavat pelätä ja siloitella lukuja keskushallinnolle ja keskushallinto saattaa silotella lukuja medialle ja ulkovaltioille. Toki ne luvut voivat olla tottakin.
 

Hexa

Jäsen
Nämä iltakakkalehden uutiset voisi tyystin jättää linkkaamatta tänne. Noillekin Italian "ylimääräisille" kuolleille voi olla vaikka semmoinen selitys, etteivät saaneet hoitoa perussairauksiinsa, koska sairaalat olivat kuormittuneet.
Tässä tilanteessa voidaan tilastoista saada hyvinkin erilaisia ottamalla mukaan sekä välittömät että välilliset tapaukset. Kaikki välilliset seuraukset laskutavasta riippuen paljastuvat lopullisesti vasta vuosien jälkeen. Oleellista olisi kuitenkin tilastoida vain suoraan ja varmasti viruksesta johtuneet kuolemantapaukset, että sen vaarallisuutta pystyisi kunnolla ja luotettavasti arvioimaan.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Onhan tämä eristys uudenmaan rajalla hieman hankala homma, koska monilla elämässä tarpeelliset asiat ovat rajojen molemmin puolin, ystävät ja palveluissa asiointi etc etc. Vähän sama asia kuin joku pistäisi Helsingin kahtia, niin kyllä siinä rajalla elämä muuttuisi. Toki tämä raja nyt oli jonnekkin vedettävä, eikä siinä mitään, mutta eniten tämä nyt hankaloittaa ihmisten elämää uudenmaan rajan tuntumassa.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Kyllähän hallituksen jämäkkä ja johdonmukainen toiminta näkyy siinä että Loviisalainen voi mennä sukuloimaan Helsingissä matkallaan Hankoniemen kesämökilleen. Mutta jos Ruotsinpyhtäältä aikoo mennä Kotkan Prismaan niin ammutaan rajalla.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Kyllähän hallituksen jämäkkä ja johdonmukainen toiminta näkyy siinä että Loviisalainen voi mennä sukuloimaan Helsingissä matkallaan Hankoniemen kesämökilleen. Mutta jos Ruotsinpyhtäältä aikoo mennä Kotkan Prismaan niin ammutaan rajalla.
Eipä huolta varjo. Suomessa ei väestötietojärjestelmän mukaan ole yhtään henkilöä, jonka nimi olisi Loviisalainen, joten hänen mahdollisista liikkumisistaankaan ei tarvitse olla huolissaan näin rajoitetun liikkumisen aikana.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kyllähän hallituksen jämäkkä ja johdonmukainen toiminta näkyy siinä että Loviisalainen voi mennä sukuloimaan Helsingissä matkallaan Hankoniemen kesämökilleen. Mutta jos Ruotsinpyhtäältä aikoo mennä Kotkan Prismaan niin ammutaan rajalla.
Tässä tulee näitä älyttömyyksiä, mutta toisaalta viranomaisten on pakko vetää raja jonnekin ja sitä rajaa on sitten kaikkien noudatettava. Jos se ruotsinpyhtääläinen päästettäisiin sinne prismaan, niin siinä rajalla olisi kohta 10 000 muutakin ihmistä yhtä "pätevillä" syillä ja siinä vaiheessa olisi ihan sama, vaikka siinä ei olisikaan mitään sulkuja. Eli on täysin oikein, että siitä ei nyt päästetä läpi ketään muuta kuin erittäin hyvästä ja todistettavasti syystä. Mitä vähemmän viranomaisen tulee tulkita ja soveltaa, niin sitä parempi.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Kyllähän hallituksen jämäkkä ja johdonmukainen toiminta näkyy siinä että Loviisalainen voi mennä sukuloimaan Helsingissä matkallaan Hankoniemen kesämökilleen. Mutta jos Ruotsinpyhtäältä aikoo mennä Kotkan Prismaan niin ammutaan rajalla.
Ihan mutulla luulisi, että Sverigespyttiksen asukkaille Loviisa olisi mieluisampi paikka tehdä ostoksia. Saisivatko Kotkassa edes palvelua ruotsiksi?
 

Glove

Jäsen
Huutelen täältä pohjoisesta kun mulle ei oikein avaudu, että mitä siellä rajan takana on semmoista, jota Uudellamaalla ei olisi? Jollakin on se mökki ja harmittaa kun ei sinne pääse. Töihin pääsee, jos sattuu duuni olemaan rajan toisella puolella. Kaikkia mahdollisisa kauppoja ja muita palveluita on varmaan rajan kummallakin puolella, joten se ei voi olla ongelma. Toki jollakin saattaa kauppamatka pidentyä kun joutuu lähtemään toiseen suuntaan kuin yleensä. ystävien tapaamista pitäisi muutenkin rajoittaa, mutta puhelut pääsee rajan yli helposti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös