Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 008 836
  • 81 135

Mikko78

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Miten firmalla ei ole palkanmaksuvelvoitetta? Karanteenin voi määrätä vain lääkäri, ei työnantaja. Lomauttaahan työnantaja toki voi, mutta sitten lappu pitää antaa 14-päivää ennen lomautusta.

Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajana voit saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsesi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi etkä voi siksi mennä töihin.

Kiitos vastauksista. Soitin firman johtoon ja heillekin tilanne luonnollisesti niin ainutlaatuinen, että kukaan ei vielä osannut vastata.

Minua ei voi luottamusasemasta johtuen lomauttaa.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Voisiko olla niin, että sinua fiksummat ja asiaa paremmin tuntevat tahot ovat asiaa tuumineet ja jopa perustelleet miksei tuo pelkkä riskiryhmien eristäminen ole hyvä strategia? En nyt tarkoita etteikö asiasta saisi keskustella maallikkopohjalta vaan lähinnä sitä, että olet julistanut täällä mielestäni aika vaarallisia "ohjeita" siitä kuinka kannattaa lähteä kaupungille ja on hienoa että ihmiset "tulevat järkiinsä" ja lähtevät julkisille paikoille liikkumaan. Samaan aikaan kuitenkin niin THL kuin WHO ja ylipäätään valtaisa asiantuntijoiden enemmistö maailmalla suosittaa ei-välttämättömän julkisilla paikoilla pyörimisen ja ylipäätään fyysisten kontaktien välttämistä.

Jos Suomessa olisi annettu määräys välttää liikkumista julkisilla paikoilla, tekisin toki niin. Nythän on siis kielletty yli 500 ihmisen kokoontumiset, ei muuta. Mielestäni näillä tiedoilla, edelleen, kaiken "elämän" välttäminen tuntuu ylilyönniltä ellei kuulu riskiryhmiin. Ja tämä ei ole henkilökohtaisen mukavuuden takia vaan puhtaasti talouden takia. Mutta toisaalta, lama on nyt jo aikalailla saletti, joten turha kai tässä taistella vastaan.

En ehkä ole fiksu ja asiaa hyvin tunteva, mutta mun mielestä homma olisi pitänyt hoitaa enemmän brittien malliin: riskiryhmät itsekaranteeniin ja elämä jatkuu kunnes suurin osa kansasta on kerennyt taudin sairastaa. Kipeänä ei tietystikään lähdetä minnekään, mutta se, että terveet ihmiset lukkitautuvat koteihinsa on typeryyttä.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos Suomessa olisi annettu määräys välttää liikkumista julkisilla paikoilla, tekisin toki niin.

Ei Suomessa voida tuollaisia määräyksiä noin vain antaa. On kuitenkin annettu viranomaissuosituksia. Pidän vastuuttomana tällaisessa tilanteessa kehoituksia toimia niitä vastaan, kun edelleen asiantuntijakonsensus ei ole näkemyksesi puolella.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kirjoitin jo aiemmin kuinka Kiinan koronaepidemian alkuvaiheessa Yhdysvalloissa oli tehty analyysia siitä, voisiko korona olla "piilossa" flunssan kaltaisten tautien tilastoissa. Silloin näin ei ollut, mutta tilanne näyttää ei-niin-yllättäen muuttuneen. Ilmeisesti siis korona tällä hetkellä hyvin yleinen USA:ssa. Influenssan ja flunssan kaltaiset taudit siis poikkeuksellisen korkealla mutta testausten perusteella influenssatapaukset ovat normaalia alempana.



 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Edelleen, on hyvä olla varovainen. Mielestäni olisi vain järkevämpää jos riskiryhmät itse pistäisivät itsensä karanteeniin sen sijaan, että muu yhteiskunta lyödään polvilleen.

Tämä "joukkosuojan hankkiminen" on strategiana vähän herkkä. Se olisi vähän kuin se proverbiaalinen pärekaton kulotus. Pikkuisen laskelmat pieleen ja meillä olisi yhtäkkiä tuhansia sairaalahoitoa vaativia potilaita ja merkittävä osa hoitohenkilökunnasta sairaana. Ja yhteiskunta polvillaan...
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
En ehkä ole fiksu ja asiaa hyvin tunteva, mutta mun mielestä homma olisi pitänyt hoitaa enemmän brittien malliin: riskiryhmät itsekaranteeniin ja elämä jatkuu kunnes suurin osa kansasta on kerennyt taudin sairastaa.

Edelleenkin samasta asiasta. Kaikki riskiryhmäläiset eivät ole eläkeläisiä tai työttömiä.

Kuka maksaa työssäkäyvien riskiryhmäläisten itsekaranteeniin aikaisen elämisen?
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
On ihan paikallaan tiedostaa että valmistautuminen, siis se valmistautuminen mitä olisi pitänyt tehdä vuosia sitten, on ollut heikkoa. Rahoitus ei ole ollut riittävää. Toivottavasti kukaan ei unohda sitä epidemian laannuttuakaan jotta seuraavalla kerralla ollaan oikeasti valmiina.

Tämänkaltaisessa tilanteessa ihan oikeasti se pieni ylireagointi yksilöidenkin puolelta, olkoon se paniikkia joidenkin mielestä, on parempi kuin Juhaht-mainen ihmisten kaupungille liikkumaan kannustaminen viranomaisohjeiden vastaisesti jonkun hemmetin "järjen" nimissä. Tämäkään twiitti ei ole paniikinlietsontaa. Se on yritys saada tätä @Juhaht ja @Jani82 -jengiä tajuamaan että syytä huoleen on. Niin kauan kuin "panikointi" näkyy lähinnä tyhjinä paperihyllyinä kaupoissa, aion olla enemmän huolissani koronaviruksen kuin "paniikin" aiheuttamista ongelmista.
Valmistautumista mihin?
Ei se testaaminen hyödytä tippaakaan silloin jos oireita ei oikeastaan ole silloin riittää ihan se, että käyttää järkeään.
Toisekseen tuollaisen patteriston ylläpito maksaisi myös järkyttävän paljon ihan jo vuositasolla ja se olisi kaikki pois siitä päivittäisestä toiminnasta.

Ei se, että jatkaa elämistä ole mitään ohjeiden vastaisesti toimintaa. Tässä olisi nimenomaan helpompaa eristää ne riskiryhmät eikä kaikkia muita.
Virallisten rajoitusten ja sulkujen tullessa väki nimenomaan lähtee liikkeelle kuka minnekin ja levittää tautia kuten Italiassa kävi.

Jo tänään tämän seuraukset alkavat tulla useita mm. Teollisuuden yrityksiä ilmoittaa YT-neuvotteluista ja useiden kuukausien lomautuksista.
Helppoa varmasti puhua rajoituksista jos ei ole mitään hätää ja sattuu olemaan valtion tai kuntien hommissa joissa YT-neuvotteluja ei ole tulossa.
 

Freya

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, TPS & M.Koivu
Ei Suomessa voida tuollaisia määräyksiä noin vain antaa. On kuitenkin annettu viranomaissuosituksia. Pidän vastuuttomana tällaisessa tilanteessa kehoituksia toimia niitä vastaan, kun edelleen asiantuntijakonsensus ei ole näkemyksesi puolella.
Itse ajattelen että tämän luulisi olevan itsestäänselvyys, että välttelee tälläisinä aikoina turhia kontakteja, ja omalta osaltaan koittaa mahdollisimman hyvin estää taudin leviämistä. Ajattelen myös että suojaan niitä henkilöitä, joiden on esim. pakko käydä töissä, ( hoitohenkilökunta, virannomaiset jne.) välttämällä sellaisia juttuja joihin ei ole pakko mennä.

Jotenkin omituista että joidenkin ihmisten kohdalla aina kaikki täytyy kieltää ylemmällä taholla, eikä sitä ennen raksuta oma järki ollenkaan.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Tästä syystä taudin tilastoihin ei kannata liikaa luottaa tässä vaiheessa.

Luotan enemmän meidän taloudessa oleviin kahteen koiraan kuin yhteenkään huorausotsikkoon, mitä tästä viruksesta tällä hetkellä kirjoitetaan eri medioissa. Koirat eivät puhu paskaa...

Eilen oli Messilässä ihan perusmeininki rinteessä, porukkaa oli yhtä paljon kuin viikko sitten ennen koronahysteriaa. Ihmiset toki käyttäytyivät järkevämmin esim. ravintoloissa -> pestiin kädet ja käytettiin käsidesiä ennen kuin koskettiin tarjottimiin yms.. Se on vaan kumma juttu, että siihen tarvitaan tällainen pöpö. Muutenhan suurin osa vähät välittää hygieniasta, kaivetaan persettä ja nenää ennen kuin kosketaan ruokailuvälineisiin tai muihin tarvikkeisiin.
 
Viimeksi muokattu:

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Edelleenkin samasta asiasta. Kaikki riskiryhmäläiset eivät ole eläkeläisiä tai työttömiä.

Kuka maksaa työssäkäyvien riskiryhmäläisten itsekaranteeniin aikaisen elämisen?
Tämä ryhmä on vain merkittävästi pienempi kuin se muu osa.
Kuka maksaa ne menetetyt työpaikat, vanhempien kotona olon, sairaanhoidon työntekijöiden kotona olon kun lapset ovat kotona yms.

Suluilla nimenomaan tämä räjähtää käsiin.
Riskiryhmät karanteeniin he saavat rahaa tartuntatautilain mukaan.
 

Cloaca Maxima

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers
Itse ajattelen että tämän luulisi olevan itsestäänselvyys, että välttelee tälläisinä aikoina turhia kontakteja, ja omalta osaltaan koittaa mahdollisimman hyvin estää taudin leviämistä.

Näinhän sitä luulisi, mutta ihan omastakin tuttavapiiristä löytyy tapauksia jotka ovat liikkeellä hälläväliä asenteella ja jotka vakaasti uskovat, että tämä koko virus on hävinnyt Suomesta kuukauden päästä. Tämä on nimenomaan se ihmisryhmä joka eniten edesauttaa sitä leviämistä joka väistämättä tapahtuu - kysymyshän onkin vain siitä että miten paljon sitä saadaan hidastettua ettei kaikki ole sairaina yhtä aikaa.

Emme tietenkään voi kaikki eristäytyä neljän seinän sisään viikoiksi mutta nimenomaan maalaisjärki pitäisi nyt pitää matkassa. Harmi vain että edelleen monet ajattelevat asian vain sitä kautta, että itse sairastuessaan eivät olisi vakavasti kipeänä ja sen vuoksi eivät laita arvoa varotoimenpiteille.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Helppoa varmasti puhua rajoituksista jos ei ole mitään hätää ja sattuu olemaan valtion tai kuntien hommissa joissa YT-neuvotteluja ei ole tulossa.

Juuri näin. Jos munkin liksa tulisi jostain taikanapista riippumatta siitä mitä ympärillä tapahtuu niin mikäs tässä ollessa. Vähän ns. kuumottaa se, että edessä on massatyöttömyys ja sen seurannaisvaikutukset.
 

Janiz80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Niin se korona yrittää koskea meidänkin perhettä. Yhdellä lapsistani on eri äiti, ja lapsi oli viime viikon äidillään. Loppuviikosta kuumeillut. Lapsen äiti yritti perjantaina saada minusta syyllistä, missä olen matkustellut, kun tuohan voi olla vaikka koronaa. "Meillä ei ole tiettävästi mitään syytä epäillä altistumista". Ja mehän ei pienen vauvan kanssa käydä yhtään missään, keskustelu loppui siihen.

Seuraava viesti sunnuntaina. "Meillä aikuisilla on nyt kuumetta ja kovaa lihassärkyä ollut pari päivää. Oltiin kyllä viikko sitten Espoossa ristiäisissä, ja siitä porukasta muutamalla pariskunnalla on nyt oireita ja heidät on testattu." Ja voi helvetin päivää, tätä ei siis vissiin muistanut... No lapsi saa nyt odotella äidillään sen aikaa, että selviää, ovatko tuoneet viruksen mukanaan Poriin.

Olipa vain kiva todeta, että sieltähän se looginen altistusreitti löytyikin. Vähän harmittaa, jos esikoiseni ei tuon vuoksi pääse viikonloppuna ristiäisiin. Sellaista tällä kertaa.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Eli riskiryhmäläisen pitää käyttää vaikka kaikki säästönsä ja jättäytyä pois töistä vain työnantajalle ilmoittamalla, kunhan talous pyörii ja kenenkään perusterveen ihmisen elämää ei rajoiteta. Tämä selvä!

Ei tietystikään. Jos riskiryhmäläiset laitetaan karanteeniin, valtio laitetaan korvaamaan. Tulisi aika helvetin paljon halvemmaksi kuin se mitä nyt on käynnissä. Suomessa tulee loppukesästä olemaan kaksinumeroinen työttömyysprosentti ja kulutus/kysyntä täysin seis.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Tässä koko roska analysoituna ja mallinnettuna. Analyysit perustuvat Wuhanin alueeseen.


Ja tässä toimintasuositukset.

As you continue (intentionally or not) to come across news coverage of COVID-19, take necessary precautions, but don’t panic!

Remember, even in the most affected countries, well below 1% of the population has a confirmed infection—and 70% of those infected in China have already recovered.

Nonetheless, it is prudent to abide by precautionary guidelines, such as those provided by the WHO. Although most infected people become mildly sick and recover, you can protect yourself and more vulnerable populations by: * Washing your hands frequently and thoroughly with soap and water or an alcohol-based hand product. * Staying at least 3 feet away from anyone who is coughing or sneezing. * Refraining from touching your face—particularly your eyes, nose, and mouth. * Covering your mouth and nose with tissue (or your own arm, if you’re desperate) when you cough or sneeze, then immediately discarding the tissue. * Staying home until you recover if you start to feel sick with mild symptoms. * Seeking medical care early if you experience a fever, cough, and difficulty breathing. * Calling your health care provider in advance if you do seek medical care, and informing them about recent travel and contact with travelers. * Staying informed about the current state of the pandemic. * Following the advice of health care providers, health authorities, and your employer.

Huomiota herättävää on, että missään ei kehoiteta koko yhteiskunnan alasajoon. Ei paniikkia, terve järki riittää aivan mainiosti.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ei tietystikään. Jos riskiryhmäläiset laitetaan karanteeniin, valtio laitetaan korvaamaan. Tulisi aika helvetin paljon halvemmaksi kuin se mitä nyt on käynnissä. Suomessa tulee loppukesästä olemaan kaksinumeroinen työttömyysprosentti ja kulutus/kysyntä täysin seis.
No niin, mutta asia on vallan eri, jos näin tehdään. Silloin ei ole kyseessä mikään itsekaranteeni.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Huomiota herättävää on, että missään ei kehoiteta koko yhteiskunnan alasajoon. Ei paniikkia, terve järki riittää aivan mainiosti.

Näiden olkinukkejuttujen kohdalla aina miettii, että missä niin on kehotettu "koko yhteiskunnan alasajoon"? Toisille vessapaperin hamstraaminen satunnaisten toopejen toimesta on merkki hirvittävästä paniikista ja liikkumisen rajoittaminen julkisilla paikoilla ja koulujen mahdollinen sulkeminen on yhtä kuin "koko yhteiskunnan alasajo".
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
No niin, mutta asia on vallan eri, jos näin tehdään. Silloin ei ole kyseessä mikään itsekaranteeni.

Totta, ajatusvirhe osaltani. Mutta siis tuo olisi ollut mielestäni sekä inhimillisesti että yhteiskunnan rasituksen kannalta kaikkein paras vaihtoehto. Toki ymmärrän, että hallitus ei ollut varautunut selkeästikään tällaiseen epidemiaan, mutta rumaa jälkeä tästä tulee talouden (eli ihmisten arjen) kannalta.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Näiden olkinukkejuttujen kohdalla aina miettii, että missä niin on kehotettu "koko yhteiskunnan alasajoon"? Toisille vessapaperin hamstraaminen satunnaisten toopejen toimesta on merkki hirvittävästä paniikista ja liikkumisen rajoittaminen julkisilla paikoilla ja koulujen mahdollinen sulkeminen on yhtä kuin "koko yhteiskunnan alasajo".

Siinä mielessä se on "koko yhteiskunnan alasajo", että jos ihmiset eivät käy ravintoloissa/tapahtumissa/missään - tai ylipäänsä kuluta - talouden rattaat pysähtyvät. Siitä seuraa näiden ravintoloiden/tapahtumpaikkojen/muiden irtisanomiset ja siitä seuraa lisää ihmisiä, joilla ei ole rahaa tehdä yhtään mitään. Nämä kuormittavat osaltaan työttömyyskassoja, eivät pysty maksamaan lainojaan yms. Ei tarvinne jatkaa, sillä ketju on riittävän pitkä ja ymmärrettävä ilmankin.

En tiedä mitä teet työksesi, mutta jos se millään tavalla liittyy normaaliin yritystoimintaan, ymmärrät varmaan miksi tuollainen äkillinen alasajo on tuhoisa.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ässien puolelle tästä jo laitoinkin, mutta laitan vielä tänne.

Ässien entinen valmentaja Pasi Kaukoranta matkusti viikko sitten lomalle Floridaan ja on nyt siellä jumissa.

Pasi SK:ssa: ”Tänne pitäisi lähettää kone tyhjänä hakemaan suomalaiset pois. Kestämätön tilanne, että meitä pidetään täällä Trumpin takia.”

Ymmärrän, että vituttaa, mutta ei kai tämä korona-asia ihan yllätyksenä voinut tulla, vaikka rajut toimenpiteet ehkä nyt yllättävätkin.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Britannian tapa hoitaa asiaa herättää kummastusta laajalti. Boris Johnsonin jonkinlaisena ajatuksena on antaa viruksen raivota ja saada siten populaatioon laumaimmuniteetti. Tämä on peribrittiläinen "hardening" ajattelu, joka tässä tapauksessa perustuu joko harhaiseen käsitykseen NHS:n toimintakyvystä tai silkkaan kyynisyyteen. Jos viruksen todella annetaan levitä ilman merkittäviä rajoitustoimia, niin piikki tulee olemaan terävä ja se johtaa suurempaan määrään kuolemia kuin rajoitustoimien jälkeen tapahtuisi. Myöskään immuniteetin saavuttaminen sairastamalla ei ole varmaa: virus voi muuntua nopeastikin.


Melkoinen ihmiskoe tosiaan käynnissä. Terveysministerihän ehti jo ottaa kantaa ja kiistää että laumaimmuniteetin hankkiminen olisi strategia. Näin ei kuulemma missään nimessä ole, mutta vähän muultahan tuo toiminta vaikuttaa. Mutta onneksi esim. se yli 300:n tiedemiehen allekirjoittama lista, jonka allekirjoittajista löytyy jo mm. Harvardin lääketieteellisen tiedekunnan proffa, voidaan lytätä "opiskelijoiden hullutteluna", vai mitä @Flonaldo ?

Onko laumaimmuniteetin hankkimista muuta kuin rokottamalla käytetty tai suositeltu ikinä missään muualla?
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Siinä mielessä se on "koko yhteiskunnan alasajo", että jos ihmiset eivät käy ravintoloissa/tapahtumissa/missään - tai ylipäänsä kuluta - talouden rattaat pysähtyvät. Siitä seuraa näiden ravintoloiden/tapahtumpaikkojen/muiden irtisanomiset ja siitä seuraa lisää ihmisiä, joilla ei ole rahaa tehdä yhtään mitään. Nämä kuormittavat osaltaan työttömyyskassoja, eivät pysty maksamaan lainojaan yms. Ei tarvinne jatkaa, sillä ketju on riittävän pitkä ja ymmärrettävä ilmankin.

En tiedä mitä teet työksesi, mutta jos se millään tavalla liittyy normaaliin yritystoimintaan, ymmärrät varmaan miksi tuollainen äkillinen alasajo on tuhoisa.

Paljostako olet valmis lyömään vetoa tuleeko kovat toimet käyttöön ottaneissa länsimaissa epidemian jälkeenkin esiintymään normaalia yritystoimintaa ja yhteiskunta on moderniksi länsimaiseksi yhteiskunnaksi tunnistettavissa? Entäpä sinä @IceWalker ? Minä olen tässä positiivisella kannalla, mutta ilmeisesti talouden osalta tuo tuomiopäivän ennustaminen on jotenkin hyväksytympää kuin minkäänlaiset negatiiviset kommentit itse epidemiaan liittyen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös