Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 010 141
  • 81 135

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Ihan vaan kysymyksenä, että oletko vielä koskaan elämässäsi jossittelut jotain positiivista?

Ymmärrän mitä ajat takaa. Olen samaa mieltä, että sellaista positiivistakin ilmapiiriä olisi hyvä ylläpitää. Ei siinä mitään. Ja onhan täällä onneksi myös sitäkin puolta jonkun verran.

Tässä vaiheessa katson kuitenkin parhaaksi pysyä tällä ns. "ikävämmällä" linjalla ja jätän positiivisuuden muille. Sen verta vakava paikka on nyt kyseessä ja nyt tähän voi vielä yrittää vaikuttaa, toisin kuin sitten myöhemmin. Varmaan tulee kirjoitettua positiivisemmin sitten kun tilanne alkaa helpottaa.
 

Saxon-747

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chelsea
Sanotaanko, että enemmän tuo tauti tulee leviämään nimenomaan sen porukan takia jolla oli tarve tällä viikolla tehdä kuukauden varmuus varastot.
Ihan normaali elämää ja välttämällä joukkoliikennettä ja kauppa jonoja.

Jos riskiryhmiä ei eristetä se lisää kuolleisuutta ja tartuntoja.

Nythän niillä on kuukauden varastot joten ei ne sieltä himasta mihinkään liiku. Sinä taas juoksentelet kaupassa parin päivän välein....
 

ijuka

Jäsen
Jännä juttu kun tänään oikeat asiantuntijoiden puolesta on sanottu 4-7 päivää joten en luottaisi kovin suuresti sinun asiantuntemukseen.

Eiköhän se kerro paljon jos kukaan Viikin karanteenissa olleista ei sairastunut ja heitä oli kuitenkin se ihan reipas otos.
Erään oireettoman Wuhanin tapauksen vuoksihan ne jopa sanoivat, että jopa 24 päivää. 4-7 en ole kuullut missään.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Eli päättää jo etukäteen, keitä ei hoideta tehohoidossa ja/tai päästetä hengityskoneeseen?
@Ck Sinä ja charger (ainakin) tiedätte tai ”tiedätte”, että kohta on tehohoito tukossa. Siitähän seuraa, että hoitokapasiteettia ei riitä kaikille, ja osa täytyy jättää hoitamatta. Tuolloin täytyy tehdä päätöksiä siitä, ketä hoidetaan tehohoidossa ja ketä ei hoideta.

Yhdessä viestissäsi toteat:
Järkevää olisi tehdä ne kaikki ratkaisut jo tänään, jotka joudutaan tekemään 2 viikon sisällä joka tapauksessa.
Yritin jo aiemmin kysyä, mutta ehkä kysymys meni ohi. Oletko siis sitä mieltä, että jo nyt, eikä vasta kahden viikon kuluttua, tulee tehdä päätöksiä siitä, keitä hoidetaan tehohoidossa ja keitä ei?
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Risa

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Juu, olisi mielenkiintoista kuulla ketkä ovat nämä @Jani82 mainitsemat asiantuntijat.
Tästähän voit lukea sieltä myös on saatavilla tietoa siitä miksi tilanne pääsi Italiassa käsistä.
Italiassa on myös kuollut vuosien 2013-2017 välissä 68000 ihmistä ihan normaaliin kausi influenssaan ja jos nyt sanotaan, että epidemia on ilmeisesti saavuttamassa huippuaan niin ei tuo niin tappava ja vakava ole.
Sama juttu on Suomessa edessä jos koulut ja päiväkodit suljetaan sillä se sitoo hoitohenkilökuntaa kotiin työpaikan sijaan, lisäten samalla myös maan sisäistä liikkumista kun porukka lähtee mm. Mökeille.

Normaalilla elämällä ja välttämällä niitä pahimpia ongelma kohtia on kaikista paras vaihtoehto toimia.
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Oletko siis sitä mieltä, että jo nyt, eikä vasta kahden viikon kuluttua, tulee tehdä päätöksiä siitä, keitä hoidetaan tehohoidossa ja keitä ei?

En ole kumpikaan, mutta sanon silti että pitää tehdä välittömästi. Ja se todennäköisin peruste tulee olemaan ikä, halusitte tai ei ja ettehän te halua. Vaan alkaa loppumattoman valituksen ihmisarvosta, natseista ja jumalasta ja sen sellaisesta mihin on hyvin aikaa lempeinä syysiltoina loimuavan takan äärellä toisessa kädessä lasillinen mallasviskiä ja toisessa pala suklaata. Mutta ei nyt.
Fyysinen kunto luonnollisesti tulee lääkärin arvion mukaan jo nyt mutta ikäperustetta ainakin Italiassa jo käytettiin.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Jep, ja hetki sitten Ilta-Sanomilla oli "Juuri nyt"-bannerissa otsikko "Kuinka moni suomalainen kuolee koronavirukseen? Näin asiantuntijat arvioivat". Järkyttävän edesvastuutonta uutisointia.

Mun on edelleen pakko kyllä sanoa samaa kun jo aiemmin tässä ketjussa. Toivon, että tämän epidemian jälkeen joku puuttuisi iltapäivälehtien toimintaan tällaisissa tilanteissa. Niin kuin sanoit, mielestäni kautta linjan ollut erittäin edesvastuutonta uutisointia, joka on lähinnä ollut ihan puhdasta klikkihuorausta.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Vaikka nämä vääntämiset on melko turhia. Niin pakko todeta että nämä Janit, juhahit ja kumppanit on sitä paskasakkia joiden takia tauti tulee leviämään, talous tulee sukeltamaan ja ihmisiä tulee kuolemaan.

Lässynlää. Suuri osa suomalaisista on jo sairastanut tämän taudin tietämättään ja vielä suurempi osa sairastaa sen tietämättään lähiviikkoina. Se näyttäytyy heille pienenä lämpönä ja kurkkukipuna. Ja toki kesän jälkeen taloudellisena lamana, kiitos kaltaisesi panikoijien.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Lässynlää. Suuri osa suomalaisista on jo sairastanut tämän taudin tietämättään ja vielä suurempi osa sairastaa sen tietämättään lähiviikkoina. Se näyttäytyy heille pienenä lämpönä ja kurkkukipuna. Ja toki kesän jälkeen taloudellisena lamana, kiitos kaltaisesi panikoijien.
Pieni osa suomalaisista on vasta sairastanut taudin ja nämä henkilöt ovat keskimääräistä parempikuntoisia Euroopan matkailijoita. Vasta lähiaikoina tauti on alkanut tarttua muihinkin kuten ikäihmisiin, jotka ovat riskiryhmässä. Jos itämisaika on 2-12 päivää kuten jossain oli sanottu.


Siinä lähdettä
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Pieni osa suomalaisista on vasta sairastanut taudin ja nämä henkilöt ovat keskimääräistä parempikuntoisia Euroopan matkailijoita. Vasta lähipäivinä tauti on alkanut tarttua muihinkin kuten ikäihmisiin, jotka ovat riskiryhmässä.

Ei pidä paikkaansa. Tämä tauti on erittäin todennäköisesti liikkunut jo viikkokaupalla Suomessa Aasiasta ja Italiasta tulleiden tuomisina. Todennäköisesti suurinta osaa tapauksista ei ikinä edes tulla diagnosoimaan koska niitä ei yhdistetty koronaan.

Se on toki totta, että kun riskiryhmiin tarttuu niin silloin tulee myös tehohoitotapauksia ja valitettavasti varmaan myös kuolemia - kuten vaikkapa influenssassa. On vaan satavarmaa, että toisin kuin influenssan viime vuonna tappamat yli 400 suomalaista, nämä tämän viruksen uhrit nostetaan paskalehdistössä tikun nokkaan.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Risa

Cloaca Maxima

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers
HUS:n toimitusjohtaja sanoo, että tämän tyyppiset virukset laantuvat kesän tullen mutta jäävät sitten kiertämään influenssan tavoin.

Juuri eilen luin ulkomaalaisten asiantuntijoiden lausuntoja, joiden mukaan koronavirus nimenomaan ei välttämättä häviä kuvasta kesänkään tullen.

On toki ymmärrettävää että viruksen ollessa näin uusi siitä ei vielä tiedetä yksityiskohtia kovin tarkasti, mutta jotenkin outoa että hyvin usein näissä asiantuntijalausunnoissa suomalaiset esittävät paljon lievempiä ennusteita ylätasolla kuin muualla maailmalla. En sano että suomalaiset ovat väärässä, sen aika näyttää mutta pistänyt tuo seikka jo hetken silmään.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Mitenköhän tuo nyt sitten menee jos esim päiväkoteja ja kouluja ei päätettäisi sulkea, koska se vaikuttaa negatiivisesti hoitajaresursseihin, niin onko sitten laskettu samojen resurssien siinä tapauksessa riittävän, jos tuota virusta kannetaan vielä muutama viikko noista laitoksistakin tarttumaan lapsien kautta niihin hoitajavanhempiin? Maallikkona ajattelisin että sama ongelma molemmissa tapauksissa on lopputulema, mutta ehkä hieman eri ajankohdassa.

Joku päivä sitten arvelin että suurempi lukitus tässä tehtäisiin vallanpitäjien toimesta jo viikonloppuna. Edelleen arvelen sen olevan tulossa, mutta näköjään vasta hieman myöhemmin.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Liigan koronaketjusta lainattuna mutta tännehän tämä selkeästi kuuluu:
Epidemian huippu tulee vasta touko-kesäkuun vaihteessa. Tämä on asiantuntijoiden arvio.
Totta että epidemian huippu tai ainakin eteneminen tullaan näkemään vasta muutaman kuukauden kuluessa, mutta tarkoitinkin että ensi viikon aikana tulee ilmi tapaukset jotka ovat saaneet tartunnan ennen isompien ehkäisytoimenpiteiden alkamista ja toivon että nyt aloitetut toimenpiteet, esimerkiksi laajamittaiset etätyöskentelyyn ja -opiskeluun siirtymiset sekä myös niiden ansiosta ihmisten aloittama hygieniasta, oikein yskimisestä yms. tiedostaminen näkyisi jo seuraavalla viikolla tartunnan saaneiden vähenemisenä. Hyvin suurella todennäköisyydellä iso osa kansaa tulee tämän viruksen jossain vaiheessa saamaan, mutta sitä parempi mitä harvempi kerrallaan.
 

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pieni osa suomalaisista on vasta sairastanut taudin ja nämä henkilöt ovat keskimääräistä parempikuntoisia Euroopan matkailijoita. Vasta lähiaikoina tauti on alkanut tarttua muihinkin kuten ikäihmisiin, jotka ovat riskiryhmässä. Jos itämisaika on 2-12 päivää kuten jossain oli sanottu.


Siinä lähdettä
Suomi tulee käyrällä muita maita perässä. Käyrä on sama. Tämä tuntuu olevan joillekin vaikeata hahmottaa.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Etelä-Koreassa ilmeisesti elämä on normaalia muualla kuin Daegun alueella. Sitten kun huomattiin ihmisten saaneen tartunnan niin alettiin katselemaan mm. pankkikortin tietojen kautta missä on käyty. Puolet tapauksista oli jossain kohtaa yhteydessä joihinkin kahjoihin. Jos tykkää luopua yksityisyydestä niin olishan toi Korean malli hyvä. Testataan suunnilleen kaikki. Koreassa kuollut muuten alle 60-vuotiaita yhteensä 8 kappaletta. Tartunnan saaneista alle 60-vuotiaat muodostavat enemmistön : 7 869 tartunnan saaneesta 6157 on alle 60.
 

LaiLaiLei

Jäsen
Ei pidä paikkaansa. Tämä tauti on erittäin todennäköisesti liikkunut jo viikkokaupalla Suomessa Aasiasta ja Italiasta tulleiden tuomisina.
Nyt on kyllä aika vahvaa tietoa, mihinköhän tämä perustuu?

Se on toki totta, että kun riskiryhmiin tarttuu niin silloin tulee myös tehohoitotapauksia ja valitettavasti varmaan myös kuolemia - kuten vaikkapa influenssassa. On vaan satavarmaa, että toisin kuin influenssan viime vuonna tappamat yli 400 suomalaista, nämä tämän viruksen uhrit nostetaan paskalehdistössä tikun nokkaan.
Tällainen influenssaan vertaaminen ärsyttää. Italiassa alkaa terveydenhoidon kapasiteetti olla äärirajoilla, Espanjasta pikkuhiljaa samanlaista viestiä. Normaalissa influenssassa on tottakai kuolonuhreja. Siltikin tämä tauti on täysin alkuvaiheessa Euroopan maissa, tehdään näitä influenssavertauksia sen jälkeen kun tämä virus on pyyhkäissyt Euroopan yli ja lopputulokset tiedetään.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
@Ck Sinä ja charger (ainakin) tiedätte tai ”tiedätte”, että kohta on tehohoito tukossa. Siitähän seuraa, että hoitokapasiteettia ei riitä kaikille, ja osa täytyy jättää hoitamatta. Tuolloin täytyy tehdä päätöksiä siitä, ketä hoidetaan tehohoidossa ja ketä ei hoideta.

Yhdessä viestissäsi toteat:

Yritin jo aiemmin kysyä, mutta ehkä kysymys meni ohi. Oletko siis sitä mieltä, että jo nyt, eikä vasta kahden viikon kuluttua, tulee tehdä päätöksiä siitä, keitä hoidetaan tehohoidossa ja keitä ei?

Kuinka paljon siellä on jo otettu?

Liittyen vanhainkotien sulkemiseen vierailijoilta, ne suljettiin. Kaikki tapahtumat voitaiisin hyvin perua, nyt suljettiin vasta alle 500 henkilöä. Lennot Italiaan ja Itävaltaan olisi pitänyt katkaista aikaisemmin. Enemmän testausta. Rajataan henkilöitä aktiivisesti, eristetään aktiivisesti. Kaikki yläasteesta ylöspäin koulut kiinni.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Niinno, influenssaan kuolee vuosittain Suomessa n. 400-500 ihmistä. Koronaan tullee, ikävä kyllä, kuolemaan ihmisiä myös.

Italiassa influenssaan kuolee vuosittain n. 22 700 ihmistä. Korona ei ole vielä lähelläkään niitä lukemia, mutta Italiassa siihen kuolleiden keski-ikä on 81 vuotta joten se jo kertoo jotain taudin tavasta toimia. Kyseessä on väestöltään maailman toisiksi vanhin maa, joten isoilta lukemilta ei valitettavasti voida välttyä.

Sinua ärsyttää influenssaan vertaaminen, fine. Minua ärsyttää yhtälailla hysterisointi ja se, että hengitystieinfektiota aiheuttavan viruksen annetaan lyödä koko yhteiskunta polvilleen, globaalisti. Se jos jokin, on tunarointia.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lässynlää. Suuri osa suomalaisista on jo sairastanut tämän taudin tietämättään...

Ihan oikeasti, jos olet näin pihalla niin kannattaa ottaa hetkeksi happea kirjoittelusta ja käydä vähän lukemassa sen sijaan. Joo, varmaan tuollaisiakin tapauksia on huomattavasti enemmän kuin tilastoitu, mutta että "suuri osa suomalaisista"...
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Kuinka paljon siellä on jo otettu?

Liittyen vanhainkotien sulkemiseen vierailijoilta, ne suljettiin. Kaikki tapahtumat voitaiisin hyvin perua, nyt suljettiin vasta alle 500 henkilöä. Lennot Italiaan ja Itävaltaan olisi pitänyt katkaista aikaisemmin. Enemmän testausta. Rajataan henkilöitä aktiivisesti, eristetään aktiivisesti. Kaikki yläasteesta ylöspäin koulut kiinni.
Eli kaikkia tulevia asioita ei tarvitsekaan tehdä etukäteen. Selvä.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Eli lähteesi oli Uusi Suomi, ja uutinen jossa ei ollut yhtään lähdettä alkuperäiseen juttuun. Ok.
Siinähän nimenomaan mainittiin lähde se Italian THL:n oma tiedotustilaisuus.
Eli kun juttu ei tukenutkaan tätä kaikki kiinni ja heti agendaa niin se ei ole totta?
 

ijuka

Jäsen
Mun on edelleen pakko kyllä sanoa samaa kun jo aiemmin tässä ketjussa. Toivon, että tämän epidemian jälkeen joku puuttuisi iltapäivälehtien toimintaan tällaisissa tilanteissa. Niin kuin sanoit, mielestäni kautta linjan ollut erittäin edesvastuutonta uutisointia, joka on lähinnä ollut ihan puhdasta klikkihuorausta.
Saisi muutenkin estää klikkihuorauksen ihan lailla. Ilta-Sanomien nettisivulla on kauheasti otsikoita joissa selvästi on vaan joku yksi olennainen juttu, mutta sitä ei voi otsikossa mainita. Sen pitäisi olla niin, että otsikko kertoo oleellisimman silmäyksellä. Esim. joku ihan
"Masked Singer Suomi - hahmon henkilöllisyys paljastui - tv-katsojilta yksimielinen tuomio uutuussarjalle" pitäisi tehdä laittomaksi, ja vaatia otsikoksi esim. "Masked singer suomi-hahmon henkilöllisyys paljastui - TV-katsojilta yksimielisesti kiitosta" tms. jotta sen sitten tietää pitääkö juttu lukea vai ei jos kiinnostaa saada tietää enemmän.

Varsinkin näissä Koronavirusjutuissa ne tiedot vois ihan hyvin kertoa otsikossa ja se ois paljon luettavampi. Ei kukaan halua kahlata tuhatta juttua läpi vaan että tietää olennaiset asiat, lukematta kokonaan yhtäkään näistä jutuista
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös