Niin, ne kaikkein hauraimmat on joka ikinen influenssakausi myös ihan yhtä vaarassa. Korona ei tosiaan ole mikään tavallinen flunssa, mutta ei sitä ole myöskään influenssa. Väestötasolla kumpikaan ei vain aiheuta sen suurempaa kansanterveydellistä riskiä, vaikka joka vuosi kumpikin niittävät ikävällä tavalla erityisesti vanhuksia. Tämä on aiempina vuosina hyväksytty osana elämää ja ymmärretty, ettei kaikkein hauraimpia vain voida pelastaa kuolemalta.
Tämä pitää paikkansa yksilötasolla, mutta nimenomaan väestötasolla ja tässä ajankohdassa ei oikein. Koronaan on sairastunut nyt Omikron-aikana virallisella testillä vahvistetusti viikossa enemmän ihmisiä kuin influenssaan sairastuu vuodessa. Molempien osalta on sitten iso osuus tapauksia virallisten testien tavoittamattomissa - vaikea arvioida, kumman osalta tämä osuus on suurempi. Joka tapauksessa virusten tarttumispotentiaali on aivan eri planeetoilta. Tästä seuraa, että koronan aiheuttama kuorma kansanterveydelle on monikymmenkertainen influenssaan verrattuna, vaikka yksilötasolla koronan ja influenssan voidaan arvioida olevan suurin piirtein yhtä vakavia.
Itsekin tuli nyt heinäkuussa ensimmäistä kertaa sairastettua korona, kolmen rokotteen kera toki. Silti kolme päivää kuumetta, taisi olla meikäläisellä ensimmäinen kunnon kuume vajaaseen pariinkymmeneen vuoteen. Lisäksi flunssaoireita pari viikkoa ja sitten vielä näitä neurologisia vaivoja makuaistin menetyksen ja jonkinlaisen hämmentävän sekavuuden muodossa. Aivosumu on kyllä hyvä termi kuvaamaan tilannetta. Onneksi tilanne näidenkin vaivojen osalta on jo lähes normalisoitunut.
Täälläkin mainittu brittiläinen tubettaja Dr. John Campbell on muutamaan otteeseen videoissaan maininnut, että jos sairastut flunssatyyppisiin oireisiin UK:ssa, on 50-50 mahdollisuus siihen, että kyseessä on koronavirus. Eli jos halutaan kansanterveydellisesti puntaroida vaikutuksia, niin koronavirus vs. inluenssavirus on huono vertaus, tasaisempi matsi olisi koronavirus vs. kaikki muut kiertävät virukset yhteensä. Toki on mahdollista että tilanne tästä paranee, mutta Omikronin kyky kiertää aiempaa immuniteettia uusilla alavarianteilla tuntuu olevan harmillisen hyvä.
Olen täällä jo pitkän aikaa sitten koittanut huutaa sitä, että terveydenhuoltoon tarvittaisiin lisää rahoitusta ja resursseja. Eikä todellakaan pelkästään koronan takia, mutta on hyvin mahdollista, että koronaviruksen aiheuttamista taudeista voi tulla pysyvästi terveydenhuoltoa kuormittava tekijä. Tällä hetkellä ei julkisessa keskustelussa enää juuri käsitellä tätä ongelmaa, nyt kun sota- ja energiauutiset ovat vallanneet median. Ensi talvesta voi kuitenkin tulla hyvinkin vaikea myös terveydenhuollossa.
Siitä olen Salmisen kanssa hyvinkin samoilla linjoilla, että mitkään yhteiskunnalliset rajoitukset eivät enää tästä eteenpäin ole oikea ratkaisu, olettaen että viruksen evoluutio ei ota yllätyskäännettä virulentimpaan suuntaan.