Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 891 817
  • 81 125

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Long covidista ei pitäisi puhua lainkaan. Ensinnäkin sen vuoksi, että pääsääntöisesti muista kierrossa olevista flunssista ei ole tehty tai viitsitty tehdä vastaavia tutkimuksia. Influenssaa on tutkittu vastaavalla tavalla. Tällä hetkellä LC-keskustelussa on se suuri ongelma, että yksittäistapauksia nostetaan aivan liian innokkaasti esille. Korona tarttuu ihan äärimmäisen helposti ja tämä on niin kuin nähty hyvinkin selvästi tässä jo tovi sitten. Kun korona tarttuu näin valtoimenaan niin sairastavien kansalaisten määrä on koko ajan järkyttävä. Kun tapausmäärät ovat korkeat niin joukkoon mahtuisi oikeastaan millä tahansa muullakin flunssalla varustettuna paljon ja monenlaista.
Siis onko niin että tietyt aiheet pitäisi kieltää medialta? Toki en ole koronakeskustelua tai uutisointia seurannut juurikaan jos ei lasketa sitä että vilkuilen tätä ketjua aina välillä ja ohitan valtaosan viesteistä edes lukematta niitä. "Kiuru/Linden/Marin/Ruotsalainen taas tuomionpasuunana, miksi näiden annetaan puhua" muuttui väsyneeksi jo joskus 2021 loppuvuodesta ja Ukrainan sodan alettua ei juuri edes huomionarvoiseksi.

Sinällään en olisi tähän keskusteluun osallistunut, mutta mielestäni long covidin (oli se oikeasti kuinka harvinainen tahansa) vertaaminen sähköyliherkkyyteen on typerää. Toinen on Maria Nordinin ja kumppaneiden huuhaata ja toinen sitten oikeasti olemassa oleva oirekuva.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jotenkin tuntuu, että Long Covid -oireyhtymää pidetään joidenkin mielestä huuhaana sen vuoksi, että ensimmäisenä Suomessa siihen liittyvistä oireistaan kertoi Tesla-Joni...

@peterra: ymmärrän sinällään pointtisi. Minä taas toivoisin, että aiheesta tehtäisiin tutkimusta, jossa seurattaisiin pitkittyneitä oireita kattavasti riittävän laajalla otannalla ja sen jälkeen verrattaisiin pitkittyneiden oireiden yleistyyttä eri koronavarianttien osalta eri rokotuskattavuuksilla. Tämän lisäksi verrattaisiin noiden yleisyyttä esimerkiksi influenssan vastaavien kanssa.

Minä en edelleenkään ohittaisi pitkittyneitä oireita, etenkin kun tuossa aiemmin linkittämässäni artikkelissa maailman yksi johtavista koronatutkijoista sanoo, että pitkittyneistä koronaoireista kärsivän elimistö ei palaudu samalla tavalla kuin esimerkiksi influenssan aikana. Minun korvaani tuo kuulostaa siltä, että korona on selvästi tilastollisesti pahempi pitkittyneiden oireiden aiheuttaja. Mutta kuinka paljon pahempi, se olisi kiva tietää.

Moni tuntuu pitävän koronaa ja flunssaa yhtä vaarallisena pitkittyneiden oireiden osalta, kun vertailuehto on se, että voiko molemmista saada pitkittyneitä oireita. Todellisuudessa vertailu pitäisi tehdä oireiden yleisyyden ja vakavuuden perusteella.

Minusta on taas hyvä, että asiasta puhutaan. Silloin pitkittyneistä oireista kärsivät tietävät, että vaivaa tutkitaan ja sen hoito kehittyy. Ja he osaavat myös hakea apua.

Tukahduttaja-siipi varmasti käyttää tätäkin omiin tarkoitusperiinsä, mutta juuri sen vuoksi minä peräänkuulutankin avoimuutta ja kattavia tutkimuksia. Tukahduttaminen on kuitenkin täysin mahdotonta, joten tuon porukan mölinät kannattaa suosiolla unohtaa. Olen itsekin hyökännyt täällä moneen kertaan heidän kuolintilastoihin liittyviä argumenttejaan vastaan. Eikä Long Covid ole myöskään mikään syy edes rajoituksiin. Se on vain asia, jonka esiintyminen pitäisi minusta myöntää, eikä vähätellä jo valmiiksi maahan lyötyjen ihmisten oireita. Varsinkin kun tiedeyhteisö ottaa myös vaivan vakavasti.

Sähköallergiasta ei taida olla juurikaan tieteellisiä artikkeleita, joissa ilmiölle olisi tunnistettu joku fysiologinen ja nimenomaan sähköstä johtuva syy...
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Tästä piti laittaa jo eilen, mutta tässä ihan mielenkiintoinen nosto eilisestä THL:n tiedotustilaisuudesta:





Yksinomaan koronasta johtuvia kuolemia siis 2,5v aikana 520kpl.

***

Tuohon LC keskusteluun sen verran, että vastikään oli tehty tutkimus Briteissä, jossa oli tutkittavana kaksi vertailuryhmää, koronan sairastaneet ja sairastamattomat. Sairastaneilla LC:hen sopivia oireita oli reilulla viidellä prosentilla ja sairastamattomilla reilulla 4 prosentilla.



 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Suomessa olisi hyvä alkaa keskustella vakavammin tästä yhteiskuntahäiriköinnistä, joita ns. eroon koronasta -ryhmä edustaa. Ryhmään näkyvimmin kuuluvat mm.

Kansalaisen olisi hyvä tietää mitä leiriä kommentoija edustaa. Muuten voi helposti luulla, että kyseessä olisi oikea asiantuntija eikä tietyn agendan ajaja.
Lainaan itseäni ja edelleen tarjoan tämän idean kaikille viestimille käyttöön ihan ilmaiseksi.


Pitäisikö mediassa asiantuntijoiden perässä olla puoluekannan tapaan tieto mitä koulukuntaa asiantuntija pandemian hallinnassa edustaa? Nimi voisi olla vaikka Tegnell-Scheinin-astetikko, jossa 0 olisi "annetaan levitä ja kerätään ruumiit" ja 10 sitten "saatana kaikki kiinni vaikka ikuisesti",
En usko, että mediaa seuraava keskivertokansalainen valittua asiantuntijaa kuunnellessaan tajuaa, että tällä asiantuntijalla on oma mielipiteensä koronan hoidosta ja kaikkeen hänen puhumaansa pitäisi osata suhtautua oikealla tavalla.

Mietin vain, että millä kokoonpanolla esimerkiksi Yle päättää kenet HUS:sta kutsuu studioon? Kun kutsuu Lehtosen, Ruotsalaisen tai Järvisen, niin tyhmempikin toimittaja heinäkuussa 2022 tietää mitä saa. Tokihan toimittajienkin joukossa selvästi tunnistaa ne, jotka itsekin ovat tällä esittämälläni asteikolla enemmän siellä Scheinin päässä ja pyytämällä saman pään haastateltavan saa haluamansa tuloksen.

Vitutti kun Ylen aamussa kyseltiin pitääkö rajoituksiin palata ja jotenkin tuntui, että Lehmusvesi olisi Vapalahdelta kaivannut rajoitussuosituksia, mutta joutui tyytymään vähän kädenlämpöiseen maskit joukkoliikenteessä -lausuntoon.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tokihan toimittajienkin joukossa selvästi tunnistaa ne, jotka itsekin ovat tällä esittämälläni asteikolla enemmän siellä Scheinin päässä ja pyytämällä saman pään haastateltavan saa haluamansa tuloksen.

Annika Dahlström ansaitsisi kyllä tuosta korona-ajan esiintymisestään Ylellä oman nimikkopalkinnon. Jotain tyyliin vuoden narisija olisi sopiva. Ihan sama, kuka siellä studiossa oli niin "koska tässä nyt laitetaan yhteiskunta jo viimein kiinni?"
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: msg

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuohon LC keskusteluun sen verran, että vastikään oli tehty tutkimus Briteissä, jossa oli tutkittavana kaksi vertailuryhmää, koronan sairastaneet ja sairastamattomat. Sairastaneilla LC:hen sopivia oireita oli reilulla viidellä prosentilla ja sairastamattomilla reilulla 4 prosentilla.




Kiitos! Hyvä, tällaisia kaipasinkin. Tämä taas ohjaa siihen suuntaan, että ilmiö ei erityisen yleinen ole, ja oireita voivat selittää muutkin tekijät.

Tarkennetaan, että itse en ole huolissani niistä koronan pitkittyneistä oireista, jotka muistuttavat voimakkuudeltaan ja kestoltaan minkä tahansa pitkittyneen flunssan oireita. Ja vaikka koronassa nämä olisivat tilastollisesti yleisempiä, niin silläkään ei ole merkitystä.

Olen enemmän huolissani niistä tapauksista, joissa pitkittyneet oireet ovat voimakkaasti elämää rajoittavia ja pitkäkestoisia. Näiden yleisyydestä ja esiintymisestä kaipaisin enemmän tutkimusta. Ja näiden potilaiden osalta lisätutkimuksia ja kehittyneitä hoitomuotoja tarvitaan.

Erityisen yleisenä en tuota jälkimmäistä pidä. Omassa kuplassani pahimmat jälkioireet sai alle 30-vuotias henkilö, joka sairasti kahdesti rokotettuna omikronin maaliskuussa. Akuutti tauti kesti kaksi viikkoa. Tuon jälkeen henkilö ehti olla viikon töissä, mutta sitten raskas väsymys pakotti sairauslomalle toiseksi pariksi viikoksi. Väsymyksen lisäksi henkilö kärsi rytmihäiriöistä. Hänenkin oireensa kuitenkin helpottivat noin kuukauden kuluttua. Long-covid -tapauksena en tuotakaan pidä. Ja kuukauden mittaiset jälkioireet eivät ole kuin lähinnä kiusallinen vaiva.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Tutkimusta on paljon tekeillä ja juuri nyt laatu on aika heikkoa, mutta jos tuota mainittua katsoo, ei kannata katsoa sitä että moniko koki kärsivänsä oireista vaan miten moni koki kärsivänsä/koki samoja oireita ilman sairastettua koronaa. Eli LC:n esiintyvyys ei ole, esimerkiksi 5%, vaan enemmän puhutaan prosenttiluokasta kun yritetään erottaa juuri diagnosoidun koronan vaikutus joskin tilastollisen merkittävyyden kannalta tämäkin voi olla ali- tai yliarvioitu. Ja sitten toisaalta pitäisi verrata näitä lukuja esim. Poikkeuksellisesti muuttuneeseen kausi-influenssaan joka ohitti tehokkaasti rokotteet ja aikaansai enemmän vakavia sairastumisia kuin keskimääräisenä vuonna. Se että korona tuli neitseelliseen populaatioon tuotti runsaasti vakavia sairastumisia, joista jollain prosentilla aina seuraa jälkioireita. Se onko sitten tosiaan yleistä LC:tä, selvinnee juuri vuosien tutkimuksen aikana, mutta jo nyt voi todennäköisesti sanoa että mitään merkittävää lyhyentähtäimen kansanterveydellistä uhkaa siitä ei aiheudu koska niin runsas joukko jo löytyy 2v sitten sairastaneita että ilmiön pitäisi näkyä esim. Ruotsissa tilastoissa. Mutta pitkiä vaikutuksia ei toki vielä tiedä, joten siltä osin voi vain arvioida asiaa kuten muita hengitystieinfektioita kunnes parempaa tietoa tulee esille. On toki totta että asia josta ei puhuta ei oikein saa rahoitusta mutta kääntäen, jos kyse olisi isosta uhasta (kuten vaikka Kiurun klaani toisteli ostotutkielmassaan talvella), rahoitusta tutkimukseen löytyy aina kansanterveyslaitoksista. Mutta mitä enemmän asiasta puhutaan, vailla todellista tietoa, sitä enemmän ilmenee oireita jotka johtuvat osin pelkoepidemiasta, ei kliinisestä epidemiasta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
BA5-aalto näyttää Euroopassakin ainakin pienellä otannalla laantumisen merkkejä. Eli "yhtä tarttuva kuin tuhkarokko, kiertää tehokkaasti rokotussuojaa ja aiempien tartuntojen aiheuttamaa immuniteettia, mutta aiheuttaa lievemmän aallon" -sarja näyttää joissain maissa jatkuvan.

Britanniassa todetut tartunnat ovat olleet nyt pari viikkoa selvässä laskussa. Tosin maassa ilmeisesti päivitetään tartuntoja noin kerran viikossa, joten kertajulkaisussa on aina riskinsä isollekin virheelle, jos viiveet osuvat kohdalle pahasti. Kuitenkin sairaalaan otettujen ja siellä olevien potilaiden määrä niin ikään on kääntynyt laskuun heinäkuun puolivälin kantissa.

Britanniassa nuo sairaalaluvut eivät itse asiassa jääneet hirveän pahasti jälkeen aiemman omikron-aallon huipuista, joita oli kaksi. Tammikuun ja huhtikuun alkuihin osuneissa huipuista sairaalassa oli noin 20 000 potilasta, kun nyt jäätiin noin 17 000 lukemiin. Alfa-variantin huippu viime vuoden alkumetreillä oli taas peräti lähes 40 000 potilasta...

Sitä en tiedä, että onko kyseessä with vai because of -potilaita. Mutta uskoisin tilastointitavan olleen suunnilleen samanlainen kaikissa omikron-aalloissa, joten tuosta voisi päätellä, että tämä aalto oli yllättävänkin voimakas aiempiin nähden.

Tanskassa tartunnat ovat laskussa. Siellä testaus on mitä ilmeisimmin romahtanut kesän aikana, joten lukuja ei kannata verrata omikron-huippuun, vaan katsoa ainoastaan viime aikojen kehitystä.

Suomen tilanteesta voisi jotain osoittaa antaa kerran viikossa päiväkohtaiset luvut julkistava Päijät-Hämeen Sairaanhoitopiiri. Varovaisia merkkejä näyttäisi olevan tartuntojen huipun saavuttamisesta sielläkin. Mutta osin tuo voi selittyä silläkin, että lomakauden aikana ei välttämättä haluta hakeutua testeihin sitäkään vähää kuin muulloin.

Katsoin pelkästään tartuntojen kehitystä lisäksi myös Espanjassa, Portugalissa, Ranskassa, Saksassa ja Belgiassa. Ja kaikkialla huippu on ohitettu joko hiljattain tai jo jonkin aikaa sitten. Testauskäytännöistä noissa maissa ei ole tietoa, mutta tuskin niin isoja muutoksia on tehty tämän aallon aikana, etteikö viime aikojen kehitystä voitaisi kuitenkin seurata...

Ei tämä tosiaankaan niin vaaralliselta variantilta vaikuta kuin on annettu joissain skenaarioissa ymmärtää.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Kivasti maailmallakin tartunnat laskee.
18.7. tartuntojen liukuva 7 päivän keskiarvo oli noin 1 005 000. 28.7. vastaava keskiarvo noin 926 000.
Pudotusta noin 7,8% 10pv:ssä.


Pientä tasaantumista Etelä-Pohjanmaallakin tilastoiduissa tartunnoissa havaittavissa.
29.7. 14pv:n ilmaantuvuus 637,8. 23.7. esim vastaava ilmaantuvuus oli hieman päälle 640.

 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Update: oireet keskiviikkona ja vitullinen olo illalla. Eilen hieman kuumetta ja välillä alilämpöä. Limaneritys kurkussa ja pientä kipua joka puolella kehoa. Tänään siis virallisen testin positiivinen tulos. Yskä tulee puuskittain ja päivällä todella huono olo. Nyt on olo ihmeenkin hyvä. Hieman tyhmältä tuntuu ja eräänkin nettisivun käyttö oli päivällä ihan liian vaikeaa. Sit piti tsekata huoltoliikettä Kenwoodin yleiskoneelle, mutta vittu en muistanut laitteen nimeä millään. En käynyt katsomassa vaan taistelin makkarissa vajaan tunnin ennenkuin muistin. Soitto liikkeeseen ja vittu mennyt 30 minsaa sitten kiinni. Eli ole helppoa.
Pääsenkö yllättävän vähällä jää nähtäväksi, mutta kyllä tähän mennessä vittumaisuudellaan lyö kaikki muut. Juttelin kaverini Jamesonin kanssa leffan ajan eilen illalla ja hänen neuvoillaan sain nukutuksi. Koko 0,5l tuokio siihen meni.

Uniapnea ei ihan helpota tuota nukkumista, kun välillä laitteen antama ilma ei vaan tunnu riittävän
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tässä tosiaan auttaa myös se, että sairastetut tautien määräkin kokoajan lisääntyy, eli ihmisten rokotteiden määrä kasvaa ilman rokotteitakin. Tilanteessa auttaa myös sairastetut Omikronit, jotka suojaavat tulevilta Omikroneilta, josta Olli Vapalahtikin puhunut tosi hyvin. Onneksi näistä rokotteista tosiaan päättävät THL:ä ja KRAR, eikä huutelevat sairaanhoitopiirien johtajat kuten Lehtonen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri, kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) sihteeri Hanna Nohynek kertoo, että rokotteiden saatavuus on tällä hetkellä hyvä, ja se näyttäisi pysyvän samanlaisena.

Nohynekin mukaan kuluu aikaa, ennen kuin laajaan käyttöön saadaan pitkäkestoista suojaa antava rokote, joka antaisi suojan eri koronavirustyyppejä vastaan. Odotuksia on hänen mukaansa kohdistettu muun muassa proteiiniadjuvanttirokotteisiin sekä pansarbecovirusrokotteisiin.

”Vielä on liian varhaista sanoa, miten paljon lisäannoksia tullaan jatkossa tarvitsemaan ja kenelle. Emme tiedä, miten virus muuntuu ja kuinka hyvin saavutettu immuniteetti siltä suojaa”, hän sanoo

 

Ujcik#11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Pittsburgh
En tiedä joko tässä uskaltaisi ajatella taudin taittuneen kun maanantaina illasta alkanut.
Kävin eilen saunassa kun kuumetta ei ole ollut keskiviikosta lähtien ja yleisvointi ollut kuitenkin tosi hyvä. Nuha ja kurkkukipu jäi tulematta. Ääni tosin ollut painoksissa.
Selkää tuntuu särkevän ja olo on sellainen kuin pikku kuumeessa olisi. Maku tai hajuaisteissa ei muutoksia.
5-6 päivän kokemuksella sanoisin että henkisesti vaikein on ikään kuin odotella että kehittyykö tämä pahemmaksi taudiksi ja meneekö hengitys vaikeaksi, sitä kait pelkää eniten.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Porukka on sanonut täällä että ainakin pääkaupunkiseudulla ei pääse testiin jollei ole riskiryhmäläinen. No Turun alueella just varattiin vaimolle ja pojalle 9lives rekasta tesriajat. Netissä täyttää lomakkeen ja sit hurauttaa testeihin. Hinta 0 euroa ja tulokset kantaan, kunhan on kelakortti. Muuten maksaa 135 euroa.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Joit siis puoli litraa viskiä noin pariin tuntiin koronan "kourissa"? Eiköhän tuo kuuri tehoa pöpöihinkin.
Sitä mää hain. Tyhmältä tuntui, kun makaat sängyssä katson leffaa ihan helvetillisessä kännissä.
 

AnFa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Älytöntä et ketään muuta kuin hoitohenkilökuntaa tai muita riskiryhmäläisten kanssa työskenteleviä enää testataan ”virallisilla” testeillä. Uskomatonta rahan ja resurssien tuhlausta. Jengi saa todistuksen et on oikeasti flunssassa - jee!
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit








Twitterissä viime päivinä kiertänyt ko. tutkimus maskien tehosta, jota eräs tietty porukka on käyttänyt todisteena siitä, että maskeja tarvitaan.

No, tuo tutkimus on malliesimerkki siitä, että tutkimuksia voidaan tehdä vaikka millä titteleillä ja saada ne näyttämään uskottavalta, mutta todellisuudessa ne ovatkin kasa sitä itseään.

Tutkimusta varten käytiin läpi mm. yli 1700 maskitutkimusta, joista syystä tai toisesta, hyväksyttiin tämän tutkimuksen lähteiksi kokonaista 13. Eikä yhtään tutkimusta heinäkuun 2020 jälkeen.

Lisää noista Twitter-ketjuista.
 

Rantsukoff

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Porukka on sanonut täällä että ainakin pääkaupunkiseudulla ei pääse testiin jollei ole riskiryhmäläinen. No Turun alueella just varattiin vaimolle ja pojalle 9lives rekasta tesriajat. Netissä täyttää lomakkeen ja sit hurauttaa testeihin. Hinta 0 euroa ja tulokset kantaan, kunhan on kelakortti. Muuten maksaa 135 euroa.
Taas tuhlattiin veronmaksajien rahaa turhaan. Onnittelut!
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Tutkimusta varten käytiin läpi mm. yli 1700 maskitutkimusta, joista syystä tai toisesta, hyväksyttiin tämän tutkimuksen lähteiksi kokonaista 13. Eikä yhtään tutkimusta heinäkuun 2020 jälkeen.

Lisää noista Twitter-ketjuista.

One word, Sokal.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Taas tuhlattiin veronmaksajien rahaa turhaan. Onnittelut!
Miten niin? Vaimolla lähti haju- ja makuaisti eilen 5 päivää oireiden alusta. Ei minkäänlaista tietoa mitä syö ja vaikka kuinka haisevaa haistaa, niin mitään ei rekisteröidy. Luuletko sinä, että tuo on jotenkin mukava tapa elää? Mitään takeita ei ole, että palautuuko tuo. Maut ja hajut on suht tärkeitä ihmiselle jo ihan turvallisuudenkin kannalta, saati nautinnon.
Se, että on virallinen testi syystä on jatkon kannalta tärkeää. Eilen hain jo hänelle neljä ainesosaa joita haistamalla saattaa olla mahdollista palauttaa aivoille kyvyn haistaa ja maistaa. Pitkä, useampien kuukausien prosessi, mutta mitä nopeammin sen aloittaa sen parempi mahdollisuus on saada ne takaisin.

Sulle yhdentekevää, mutta yksilölle erittäin paska homma. Yksilön kautta myös vaikutus perheeseen iso. Eli voit haistaa paskan, kun siihen pystyt
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Miten niin? Vaimolla lähti haju- ja makuaisti eilen 5 päivää oireiden alusta. Ei minkäänlaista tietoa mitä syö ja vaikka kuinka haisevaa haistaa, niin mitään ei rekisteröidy. Luuletko sinä, että tuo on jotenkin mukava tapa elää? Mitään takeita ei ole, että palautuuko tuo. Maut ja hajut on suht tärkeitä ihmiselle jo ihan turvallisuudenkin kannalta, saati nautinnon.
Se, että on virallinen testi syystä on jatkon kannalta tärkeää. Eilen hain jo hänelle neljä ainesosaa joita haistamalla saattaa olla mahdollista palauttaa aivoille kyvyn haistaa ja maistaa. Pitkä, useampien kuukausien prosessi, mutta mitä nopeammin sen aloittaa sen parempi mahdollisuus on saada ne takaisin.

Sulle yhdentekevää, mutta yksilölle erittäin paska homma. Yksilön kautta myös vaikutus perheeseen iso. Eli voit haistaa paskan, kun siihen pystyt

Ihan vaan tiedoksi, ihan tavallinen flunssa (tai influenssa, mistä näistä tietää, kun ei ketään ole ennen kiinnostanut) voi viedä haju- ja makuaistin. Ihan on omakohtaista kokemusta.

Ja itsellä oli viime viikolla myös kolme päivää haju- ja makuaisti jälleen pois. Kyseessä oli mahdollisesti korona, mutta vaikea sanoa, kun en testannut. Kyllä se on kaikilla kerroilla palautunut. Olen käsittänyt, että hyvin yksilöllistä tuo.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Sulle yhdentekevää, mutta yksilölle erittäin paska homma. Yksilön kautta myös vaikutus perheeseen iso. Eli voit haistaa paskan, kun siihen pystyt

Yhteiskunnallisella tasolla asioita ei katsella yksilön kautta. Ihan jokaisessa taudissa, myös influenssassa, on yksilötason tragedioita jotka voitaisiin välttää yhteisön toimilla mutta näin ei tehdä koska enemmistön hyöty ajaa valtaosassa tapauksia yksilön edun edelle.

On harmillista, että vaimoltasi lähti maku- ja hajuaisti, mutta eiköhän se muutamassa viikossa palaa kuten lähes kaikille saman kohdanneille. Meillä tyttärelle tuli koronasta talvella sellainen makumuutos, että kurkku(!) alkoi maistumaan oksettavalle jostain syystä. Kesti pari kuukautta, mutta en mä nyt tollaisen takia olisi keneltäkään yhtään mitään toimia vaatimassa. Elämässä asioita tapahtuu ja niihin sopeudutaan.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Yhteiskunnallisella tasolla asioita ei katsella yksilön kautta. Ihan jokaisessa taudissa, myös influenssassa, on yksilötason tragedioita jotka voitaisiin välttää yhteisön toimilla mutta näin ei tehdä koska enemmistön hyöty ajaa valtaosassa tapauksia yksilön edun edelle.

On harmillista, että vaimoltasi lähti maku- ja hajuaisti, mutta eiköhän se muutamassa viikossa palaa kuten lähes kaikille saman kohdanneille. Meillä tyttärelle tuli koronasta talvella sellainen makumuutos, että kurkku(!) alkoi maistumaan oksettavalle jostain syystä. Kesti pari kuukautta, mutta en mä nyt tollaisen takia olisi keneltäkään yhtään mitään toimia vaatimassa. Elämässä asioita tapahtuu ja niihin sopeudutaan.
Juu ei tässä ollakkaan mitään vaatimassa ja alussahan tämäkin on. Vain 3% menettää nuo aistimukset lopullisesti joko kokonaan tai osittain. Vitutti vaan tuo vähättelevä kommentti ja siksi kirjoitin. On myös muita oireita joita saattaa tulla koronataudista ja mikäli virallista tulosta sairastamisesta ei ole, niin hankalaa sitä on jälkeenpäin todentaa ainakaan kelalle.

Itsellä vaikea uniapnea ja ilman yhteiskunnan tekemää ja rahoittamaa tutkimusta sekä tarjoamaa laitetta olisin jo hyvin todennäköisesti kasvamassa horsmaa. Keskimäärin 80 katkosta tunnissa, ei pikää elinikää tuo ilman laitetta joka pudottaa katkokset keskimäärin yhteen tunnissa. Tämäkin veronmaksajien rahoilla hoidetaan, oli kiitos siitä.

Tämä nykyinen tapa vähätellä Koronaa ja sen mahdollisesti tuomia haittoja vaan ihmetyttää? Itse en enää rajoitusten tiukentamisen puolella ole, mutta alusta asti olen sentään ymmärtänyt, että ei tää nyt tavallinen flunssa ole. Tulevaisuudessa mennään varmaankin influenssatyylisesti kerran vuodessa saatavalla rokotteella niiden osalta jotka sen haluavat. Ja hyvä niin. Lähistöllä elävä yli 80-kymppinen pariskunta ihmetteli kun koiran kanssa oli kävelyllä ja pyysin heitä pitämään etäisyyttä kun minullaboli silloin vielä positiivinen tila. Ihmettelivät sitä, että eihän koronaa enää ole vaan loppuhan se on. Jos tämä on tietoisuus vanhusten parissa, THL:n tiedotteita kuunneltu, niin ne kaikkein hauraimmat on aika vaarassa. He kun kuulevat Salmiselta vain sen, että mitään vaaraa ei ole ja kaikki on normaalia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös