Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 945 691
  • 81 126

kone82

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Paljon on nyt koronaa omissa piireissä. Ala-asteelta tuli viime viikolla monta kertaa viestiä että koronaa on ollut luokassa, ja tytön vieruskaveri ja paras kaveri on myös nyt kipeänä. Meille ei ole vielä osunut, ollaan varmaan oireettomina sairastettu. Omat yli 70 vee vanhemmatkin tulivat viime viikolla kipeäksi. Mutsilla ei ole ollut kuumetta mutta yöllistä yskää ja veto pois. Isällä on hankalampi tilanne, on vaikea keuhkoahtauma ja syöpäkasvain keuhkoissa, nyt ei ole onneksi mitään muita hoitoja päällä kuin normaalit avaavat lääkkeet. Hän on ollut kuumeessa, mutta buranalla sekin on tippunut. Ei ole ollut normaali enempää yskää mutta räkää on tullut. Voi toki johtua noista sairauksistakin.

Ovat kolmisen päivää sairastaneet, toivottavasti ei tästä mene huonompaan suuntaan, ovat kolme piikkiä saaneet kummatkin. Paikallisissa eläkepiireissä on vähintään joka toinen koronassa...
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Pitkästä aikaa Helsingin kaupungin koronaseurantakin päivittynyt. Siellä oli jotain tietoteknisiä ongelmia.

7pv:n tartuntojen keskiarvo 8.3. 493. 25.2. vastaava keskiarvo oli 440.
Eli pientä kasvua tartunnoissa ollut näillä testauskäytännöillä.

Helsingin kaupungin sairaaloissa 8.3. vain 30 potilasta. 16.1. oli tosiaan 141 potilasta.
78,7% pudonnut siis sairaalamäärä vajaassa 2 kuukaudessa.

 
Suosikkijoukkue
HIFK
Pitkästä aikaa Helsingin kaupungin koronaseurantakin päivittynyt. Siellä oli jotain tietoteknisiä ongelmia.

7pv:n tartuntojen keskiarvo 8.3. 493. 25.2. vastaava keskiarvo oli 440.
Eli pientä kasvua tartunnoissa ollut näillä testauskäytännöillä.

Helsingin kaupungin sairaaloissa 8.3. vain 30 potilasta. 16.1. oli tosiaan 141 potilasta.
78,7% pudonnut siis sairaalamäärä vajaassa 2 kuukaudessa.

Hienoa, että jaksat edelleen tiivistää nämä. Pelkäsin, että mm. sinä, @Sistis ja @Flonaldo jää kokonaan työttömiksi.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP

Synkistä koronaluvuista huolimatta Lindén pitää rajoituksista luopumista perusteltuna.
– Omikron-muunnos muutti tilanteen, koska se on niin valtavan tarttuva. Hallituksen päätökseen vaikutti kysymys siitä, kuinka paljon me rajoituksilla pystytään ylipäätään estämään sen tarttumista.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
"Synkistä koronaluvuista". Hieron hetken ohimoitani ja hengittelen pari kertaa syvään. Samalla alkoi myös päässä soimaan erään naisartistin erästä tämän vuosisadan myöhempää vuosikymmentä käsittelevä kappale.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat

TERVEYDEN ja hyvinvoinnin laitos (THL) aikoo muuttaa maskisuositusta kevyemmäksi ensi viikolla. Asiasta kertoi torstaina THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen tiedotustilaisuudessa.

Vihdoin ja viimein!

Vaikka se maskeista luopuminen tai niiden pitäminen joillekin onkin ihan yhdentekevää, niin itse olen noista jaksanut kiukutella ihan koko tämän pandemian ajan. Tämä saattaisi vihdoin ja viimein tarkoittaa sitä, että meillä töissäkin noista kohta uskalletaan luopua!
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tänään 10 051 tartuntaa. Keräilypäivän tuntua, kun katsoo miten noita tartuntoja rekisteröitiin alueille.
Huomenna tulee kohtuu pieni tartuntamäärä.

14pv:n tartuntamäärä 75 445. 14pv:ä sitten vastaava summa 78 071.

0-20v osuus tartunnoista 16,1%.

20-40v osuus tartunnoista 42%. Näissä ikäluokissa virus nyt siis pyörii eniten.
 

Orvo Muusi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Koronauutisia on kyllä ollut ikävä tässä nykyisessä maailmantilanteessa. Sairastin myös koronan (kuten noin 80% tutuistakin) tässä tohinassa mutta valitettavasti oireet olivat niin lievät etten ehtinyt olla "karanteenissa" kuin päivän. Mukavaa myös että maskisuositus kevenee.
 

kone82

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Vaikeasta keuhkoahtaumasta ja paikallisesta keuhkosyövästä kärsivä isäni vaikuttaisi parantuneen koronasta. Ei ollut lopulta flunssaa kummempia oireita, kuumetta hiukan ja räkää. Hiukan kyllä jännitti tämä, mutta hyvin meni ja helpottaa jatkoa. Ei tämä tauti ainakaan meidän maailmaa muuttanyt pysyvästi onneksi.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Jostain taioittu 21 159 tartuntaa. Kauheen kova luku. Olisko jotain vääristymää luvuissa.

14pv:n tartuntamäärä kohtuullisessa nousussa. En usko, että on loppupeleissä noin kovassa nousussa näillä testauskäytännöillä.

Tänään tosiaan sairaalahoidossa 807 potilasta. Keskiviikkona vielä 851 potilasta. 44 potilaan lasku.

Teholla + erikoissairaanhoidos 384 potilasta. Keskiviikkona vielä 385 potilasta. 1 potilaan lasku.
Vakavuus ei kauheesti nouse, vaan pikemminki laskee tai pysyy samoissa luvuissa.
Erikoissairaanhoidossa tänään 348 potilasta. Keskiviikkona vielä 355 potilasta. 7 potilaan lasku.
Perusterveydenhuollossa tänään 423 potilasta. Keskiviikkona vielä 466 potilasta. 43 potilaan lasku!
Luultavasti tilastoista vähän pois näitä no-covid potilaita. Onneksi THL:ä erottelee covid potilaat ja no-covid potilaat, vaikka se THL:n koronabotista ilmi tulekaan.

Teholla 36 potilasta. Keskiviikkona 30 potilasta. 6 potilaan kasvu.

Kuolemia viikossa raportointipäivän mukaan 266.

HYKS:n erva-alueella 211 sairaalahoidossa. Keskiviikkona 218 potilasta. 7 potilaan lasku.
Teholuku noussut 8:sta 11:sta.


TYKS:n erva-alueella tänään 168 sairaalahoidossa. Keskiviikkona 199 potilasta. 31 potilaan lasku.
Kiva lasku lukuihin.
Tehomäärä pysynyt 3:ssa.


TAYS:n erva-alueella tänään 199 sairaalahoidossa. Keskiviikkona 223 potilasta. 24 potilaan lasku.
Tehomäärä pysynyt 7:ssä.


OYS:n erva-alueella tänään 125 potilasta. Keskiviikkona vielä 117 potilasta. 8 potilaan kasvu.
Teholuku pysynyt 6:ssa.


KYS:n erva-alueella tänään 101 sairaalahoidossa. Keskiviikkona vielä 94 potilasta. 7 potilaan kasvu.
Teholuku noussut 6:sta 9:ään.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jostain taioittu 21 159 tartuntaa. Kauheen kova luku. Olisko jotain vääristymää luvuissa.

Keräilyeriä pitkältä ajalta väkisinkin. Myös kuolemantapauksissa on ollut samaa hommaa. Esimerkiksi Pirkanmaa ja Varainais-Suomi raportoivat YLE:n seurannassa niin kovat luvut, että mitään muutakaan selitystä ei ole. Esimerkiksi Varsinais-Suomi on raportoinut kahdessa päivässä enemmän tartuntoja kuin viime aikoina viikossa. Kuolemantapauksissa - jos mittarina on viimeisen 14 vuorokauden aikana julkistettujen tapausten määrä - oli selvä äkillinen ja syvä pudotus ja sen jälkeen taas nousu korkealle tasolle. Eli viive ja keräilyerä selityksenä.

Kuten olen todennut, mitään erityisen hyvää mittaria seurannalle ei enää ole. Tartunnat kirjaantuvat milloin sattuu, ja vain pieni osa testataan. Sairaalatilastoissa ei erotella toisistaan because of ja with -tapauksia. Sama pätee tehohoitoon. Kuolintilastoissa jonkun uutisen mukaan riittää kuolema 30 vuorokauden sisällä todetusta infektiosta - oli syy mikä hyvänsä. No, en tiedä, että miten esimerkiksi onnettomuudet ja vaikka henkirikokset sisältyvät tuohon...

Kaikesta tilastoepävarmuudesta huolimatta: vaikka tartuntoja on moninkertaisesti vuoden takaiseen verrattuna, ja vaikka sairaalapotilaita on nyt kolminkertainen määrä, niin teholla on porukkaa vähemmän. Rokotteet ovat selkeästi muuttaneet pelin. Ja myös omikronin vaarattomuus aiempiin variantteihin verrattuna näkyy tuossa varmasti.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Tuon ymmärtää hyvin, että sairaalaan muista syistä hakeutuneilta löytyy korona. Mutta missäköhän tilanteissa testaavat? Olen itse käynyt lähikuukausina "pari hassua" kertaa vuodeosastoilla ja poliklinikoilla, ei ensimmäistäkään testausta. Päivystyksen puolella ymmärrän, että tekevät herkemmin. Toki en ole oireillutkaan mitenkään, tuon aina kysäisevät.

Itse olen vetänyt aika hyvällä ignorella monet rokotejutut jo, mutta toisinaan pohdin. Pohdin, miten salaliittoväki koittaa tulkita, mikä oire johtuu sairastetusta koronasta ja mikä rokotteesta. Vaikeneeko rokottamattomat jo enemmän siitä, että ovatkin sairastaneet koronan ja jokin oire jääkin vähän vellomaan? Ja rokoteuthan ovat hiljaa, koska niitä haittoja ei vaan tule. Ei niistä oikein väkisin voi keskustella. Nyt rokotetut sairastaa paljon, paljonko heillä on long-covidia?
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Muistelen uutisoidun, että varsinaista long-covidia olisi paljon vähemmän. Pitkittyneitä oireita on toki raportoitu.

Näin tietenkin uskalsin arvailla.

Naisten juttuja kun jonkin verran tulee luettua, huomaan monessa aiheen kuukautiset. Ensin tuosta vauhkosi vain rokottamattomat, jotka jauhoivat sitä, kuinka sekaisin onkaan rokotetuilla kierto. No nyt törmäsin ketjuun, jossa monet koronan sairastaneet kertoi tuonkin vaikuttaneen kiertoon. Eli fifty-sixty mennään.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Kuolintilastoissa jonkun uutisen mukaan riittää kuolema 30 vuorokauden sisällä todetusta infektiosta - oli syy mikä hyvänsä. No, en tiedä, että miten esimerkiksi onnettomuudet ja vaikka henkirikokset sisältyvät tuohon...
Pahoittelut, että jankutan aiheesta, mutta kyseessä ei ole mikään "joku uutinen", vaan THL on useita kertoja vahvistanut sen, että koronaan liittyviksi kuolemiksi merkitään kaikki sellaiset tapaukset, joissa kuolleella on ollut tartunta 30 päivän sisällä kuolemasta. Tilastointi on siis ollut vakio koko pandemian ajan ja sen kriteerit ovat olleet julkista tietoa. Tähän systeemiin on päädytty lähinnä siitä syystä, että varsinaiseen kuolinsyyhyn käsiksi pääseminen aiheuttaisi vielä huomattavasti suurempia viiveitä kirjauksissa.

Itse uskoisin että homma menee yksinkertaisesti niin, että "hetulla X varustettu ihminen kuoli, tarkistetaan, onko samalla hetulla rekisteröityä koronatartuntaa viimeisten 30 vuorokauden sisältä". Jos tulee match, niin kyseessä on koronavirukseen liittyvä kuolema. Onnettomuuksissa ja henkirikoksissa kuolleet ovat yksittäistapauksia tässä tilastossa, mutta taas pitkäaikaisiin sairauksiin kuolleet todennäköisesti kattavat huomattavan osan suomen "koronakuolemista", vaikka koronalla ei ole ollut mitään vaikutusta heidän kuolemiinsa. Vielä deltan myötä osuus on ollut paljon korkeampi, mutta omikronin myötä tästä tilastointitavasta olisi ehdottomasti pitänyt luopua, koska hyvin monen on vaikea ymmärtää sitä kunnolla, mikä johtaa taas vääristyneeseen tilannekuvaan ja kohtuuttomaan pelkoon/paniikkiin. Esimerkiksi Hesarin kommenttipuolella tämä tulee surullisella tavalla ilmi.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Pahoittelut, että jankutan aiheesta, mutta kyseessä ei ole mikään "joku uutinen", vaan THL on useita kertoja vahvistanut sen, että koronaan liittyviksi kuolemiksi merkitään kaikki sellaiset tapaukset, joissa kuolleella on ollut tartunta 30 päivän sisällä kuolemasta.

Viittasinkin "johonkin uutiseen", jossa THL kertoi näin olevan. :)

Kiireessä en ehtinyt kaivaa lähdettä, enkä varmistaa, että oliko kyse THL:n virallisesta lausunnosta, vai uutisesta, jossa THL:n edustaja kertoo näin olevan. Jälkimmäisessä on vielä se mahdollisuus, että edustaja kertoo asian väärin (väärä henkilö organisaatiosta kertomassa asiasta) tai toimittaja tulkitsee asian väärin. Harvinaista, muttei mahdotonta.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Viittasinkin "johonkin uutiseen", jossa THL kertoi näin olevan. :)

Kiireessä en ehtinyt kaivaa lähdettä, enkä varmistaa, että oliko kyse THL:n virallisesta lausunnosta, vai uutisesta, jossa THL:n edustaja kertoo näin olevan. Jälkimmäisessä on vielä se mahdollisuus, että edustaja kertoo asian väärin (väärä henkilö organisaatiosta kertomassa asiasta) tai toimittaja tulkitsee asian väärin. Harvinaista, muttei mahdotonta.
Noita vanhoja tilannekatsauksia on muuten perhanan vaikea kaivaa esiin, mutta onpahan sentään THL:n tilannekatsaussivuille sentään saatu seuraava tieto ylös:

"Kansainvälisissä tilastoissa kuolema siis arvioidaan koronavirusinfektioon ja COVID-19-tautiin liittyväksi kuolemaksi, kun se on tapahtunut 30 päivän sisällä positiivisesta koronavirustestituloksesta."

Sekä:

"Kuolintiedot haetaan väestötietojärjestelmästä henkilötunnuksen perusteella kaikille tartuntatautirekisteriin tallennetuille SARS-CoV-2-positiivisille tapauksille ja yhdistetään tietoihin, jos kuolema on tapahtunut 30 päivän sisällä laboratorion ilmoittamasta näytteenottopäivästä."

Eli näyttäisi menevän juuri tuolla aikaisemmin epäilemälläni tavalla.

 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
Itellä on nyt melkein viikon ollut todettu korona. En ainakaan suositella voi. Piti hakea vielä pari päivää saikkua, kun pienikin rasitus nostaa pirusti sykettä ja saa hengästymään ja uupumaan.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eli käytännössä päinvastainen linja Suomeen nähden. Huomionarvoista, että Viron median ohella asiasta uutisoi satojen tuhansien lukijoiden Iltalehti, mutta liekö tällä yhtään vaikutusta maamme koronalinjauksiin...
Kävin Tallinnassa. Paikat kiinni klo 23, sitä ennen koronapassin näyttämällä sai ravintolassa ruokaa/juomaa, sama museoiden sisäänpääsyn kanssa, ei sisään ilman voimassaolevaa passia. Maskipakko oli, mutta se vaikutti aika samalta kuin Suomen suositus, ei sitä kukaan kai kytännyt, mutta esim. ruokakaupassa oli kaikilla maskit vähintään suun edessä.

Eli edelleen "käytännössä päinvastainen linja Suomeen nähden" :-)
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kävin Tallinnassa. Paikat kiinni klo 23, sitä ennen koronapassin näyttämällä sai ravintolassa ruokaa/juomaa, sama museoiden sisäänpääsyn kanssa, ei sisään ilman voimassaolevaa passia. Maskipakko oli, mutta se vaikutti aika samalta kuin Suomen suositus, ei sitä kukaan kai kytännyt, mutta esim. ruokakaupassa oli kaikilla maskit vähintään suun edessä.

Eli edelleen "käytännössä päinvastainen linja Suomeen nähden" :-)

Kieltämättä olen vähän yllättynyt Viron tämänhetkisestä tiukasta linjasta, verrattuna ~100 päivän takaiseen. Virossa kun rajoituksilla ei ole ymmärtäneekseni tehty missään vaiheessa samalla tavalla politiikkaa kuin täällä.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP

ADX_03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Tampa Bay Lightning
Eeva Ruotsalainen ei tykkää, kun koronan suhteen aletaan gonahdella siellä täällä.


Haha, piti juuri tulla laittamaan sama linkki, että siellä on Ruotsalainen taas kaivettu naftaliinista pelottelemaan kansalaisia.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kieltämättä olen vähän yllättynyt Viron tämänhetkisestä tiukasta linjasta, verrattuna ~100 päivän takaiseen. Virossa kun rajoituksilla ei ole ymmärtäneekseni tehty missään vaiheessa samalla tavalla politiikkaa kuin täällä.

Tosin eikös tuolla ainakin pari viikkoa sitten vielä ollut melkein saman verran porukkaa sairaalassa kun Suomessa, jos täällä olisi tuo joku 4-5 kertaa enemmän mitä nyt niin täällähän olisi varmaan ulkonaliikkumiskielto. Tavallaan kertoo hyvin kyllä tuosta myös että rokotteet kyllä oikeasti näyttäisi melko hyvin toimivan. Tosin tuota en nyt ymmärrä alkuukaan että ihmisiä pidetään tuollein pienesti talutushihnassa, joko on kunnon rajoitukset tai sitten ei mitään eikä vähän sieltä ja täältä rajoiteta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös