Pientä tilanneanalyysiä itseltäkin.
Suurin ongelma keskusteluissa ja monien ajatusmaailmassa tällä hetkellä on nyt se, että ei tiedosteta sitä, että Omikronin myötä ovat pelisäännöt muuttuneet. Kolme keskeistä muutosta ovat:
1. Lisääntyneen tarttuvuuden myötä rajoituksilla saavutettu hyöty epidemian hillitsemisessä on minimoitunut verrattuna kevääseen 2020.
2. Rokote ei tehoa Omikroniin enää yhtä hyvin kuin aiempiin variantteihin
3. Virus ja sen aiheuttama tauti ovat muuttuneet lievempään suuntaan
Kahdesta ensinmainitusta kohdasta seuraa, että tukahdutusstrategia ei ole enää mahdollista, ainakaan ihmisen toimesta. Virus tukahtuu kesällä hetkeksi, jos sitä huvittaa. Kolmannesta taas seuraa, että tukahdutustoimia ei kannata yrittää senkään takia, koska niiden aiheuttamat haitat ovat suurempia kuin hyödyt. Myöskään säännölliset massarokotuskampanjat koko väestölle tai rokotepassit eivät kakkos- ja kolmoskohdan myötä tunnu enää järkeviltä ideoilta pitkällä tähtäimellä.
Ylipäänsä nyt pitäisi vaan saada ohjelmoitua aivot uudelleen siihen suuntaan, että virus on täällä kaverinamme seuraavat vuodet ja todennäköisesti myös vuosikymmenet, halusimme tai emme.
Mitä sitten pitäisi tehdä?
1. Yhteiskunnan tasolla purkaa mahdollisimman nopeasti kaikki rajoitukset, joista on nykyisin enemmän haittaa kuin hyötyä. Kaikki tarmo pitäisi kiinnittää siihen, että tehohoitokapasiteetti, sairaalakapasiteetti ja terveydenhuollon yleinen toimivuus saadaan mahdollisimman korkealle tasolle mahdollisimman nopeasti, jotta tulevat tartunta-aallot eivät aiheuta katastrofia yhteiskunnan pyöriessä muuten normaalisti.
2. Yksilön tasolla koittaa saada oma immuunipuolustus viritettyä mahdollisimman hyväksi, jotta tartunnan osuessa kohdalle vahingot olisivat mahdollisimman lievät. Kannattaa lopettaa ajattelu, jossa pyritään välttymään tartunnalta viimeiseen asti, ja sopeutua siihen ajatukseen, että ennemmin tai myöhemmin tartunta kuitenkin osuu omalle kohdalle.
3. Median tasolla lopettaa tartuntaluvuilla ja koronaan sairastuneiden tarinoilla mässäily sekä pelon lietsominen, ja siirtyä ihmisten kannustamiseen kohti edes jollain tavalla normaalia elämää, vaikka siinä koronavirus olisikin jatkossa mukana. (En elättele toiveita, että Ilta-Pulut tähän lähtevät, mutta jospa vaikka edes Yle, HS ja muut näyttäisivät esimerkkiä.)
Ja tässä kaikessa yllämainitussa jättäisin taas sen varauksen sille, että JOS Omikronin jälkeen virus odotusten vastaisesti mutatoituukin uudelleen virulentimmaksi, niin pelikirjaa pitää taas toki muuttaa kireämpään suuntaan.