Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 934 388
  • 81 126
K

kiwipilot

Itse olin vielä ennen tätä uusinta tulokasta (kaverini sanoi sitä osuvasti joululahjaksi koko maailmalle) vahvasti rokotepassimiehiä. Enää en ole. Ei passilla ole mikäänlaista käyttöä taudin kanssa joka on pääasiassa lyhyt, hyvin tehokkaasti leviävä flunssa. Sen sijaan että puuhastellaan höpöhöpöpassin tai koululaisten kotitestien (jeesus mitä typeryyttä) kanssa, voitaisiin paukut laittaa terveydenhuollon kantokyvyn parantamiseen ja ihmisten koronatrauman helpottamiseen. Paikat auki, hoidetaan sairaat ja lasketaan kuolleet. Samalla voidaan laskea myös muuhun kuin koronaan kupsahtaneet, ihan vertailun ja perspektiivin vuoksi.

Sen verran komppaan @flintstone että jos vaihtoehtona on rajoitukset tai passi niin tottakai passi. Mutta samalle viivalle en näitä laittaisi.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tämän päivän maailmassa tietomäärä on niin valtava, että tietoa pitää osata pilkkoa, annostella ja jakaa järkevästi. Tosiasioiden ristiaallokkoon mahtuu monenlaisia ja kirjavia tulkintoja koronaviruksesta, mutta tosiasiat hukkuvat tuhansiin erilaisiin tulkintoihin. Monet Suomen tämän hetken ongelmat ovat ikävä kyllä seurausta abstraktista puheesta, jota ei oikeastaan sidota kuin osaan faktoista. Tilanne muuttuu ja elää - on hauskaa naurella siinä itsessään rämpiville viranomaisille ja politiikoille, jotka ainoastaan jatkuvasti joutuvat uudestaan ja uudestaan reagoimaan. Vähän kuin jääkiekossa - kun jatkuvasti reagoit niin jostakin tilanteesta jo myöhästytkin. Joitain asioita täytyisi pystyä myös ennakoimaan.

Ensimmäinen määrittelykriisi on se, miten ylipäätään ymmärrämme terveyden. Onko terveys sairauksien vastakohta? Meidän keskustelu pyörii siinä, että koronavirus on ainoa terveysuhka ja määritelmän sisälle eivät meinaa sopia muut asiat. Minun on turha tähän lähteä availemaan, mitä terveys on. Jokainen voi kokeilla itse luoda määritelmänsä kysymällä "miten terveys vaikuttaa sinun elämääsi?" Kannustaisin kuitenkin määritelmässä siihen, että terveys nähtäisiin sen koko kontekstissa: miksi me yritämme edes yhdestä näkökulmasta estää syrjäytymistä, jos se on terveellistä? Syrjäytymistä ei normatiivisesti ottaen pidetä terveellisenä, mutta tässä ajassa se on saanut taipua.

Ja nämä ovat yhteiskunnallisia asioita, mutta ennen muuta ne ovat yksilöiden määrittelemiä asioita. Niin ikävää kuin se onkin niin jotain osia terveydestä on koronaviruksen kanssa vastakkain ja sille ei kukaan mahda mitään. Tulevaisuuteen ei tarvitse osata ennustaa, mutta jossakin määrin riittää tervepäinen vastavuoroinen keskustelu. Kuinka paljosta sinä olet valmis luopumaan välttääksesi koronaviruksen? Rajoituksista on päästävä pysyvästi eroon monen mielestä, mutta se vaatii sitä, että jossakin määrin määrittelemme erilaisia numeraaleja.

Johonkin rokotekattavuuteen pitää pystyä sitoutumaan.
Johonkin terveyden määritelmään on sitouduttuva.
Johonkin sairaalakuormitukseen on totuttava, elettävä ja mukauduttava.

Näistä asioista täytyy pystyä päättämään kokonaisuutena. Niistä pitää pystyä keskustelemaan kokonaisuuksina. Suomi on kaksi vuotta yrittänyt olla määrittelemättä asioita ja se ei ole johtanut mihinkään hyvään. Toivon, ettei koronavirusta nyt rajoituksien purkuun hukuteta vaan mietitään, kun se seuraava aalto alkaa, vieläkö vedämme pään alas.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Kyllä se rokote ja rokotteet varsin tehokkaasti estää vakavaa sairastumista ja siten sairaalakuormitusta, joten kyllä sille rokotepassille sinällään ihan peruste on. Sairastumiset ja tartunnat sinällään taas ei pidä enää olla mikään mittari millekään. Eli se että rokotettu voi sairastua ja tartuttaa muita ei pitäisi merkata mitään tehohoidon kuormituksen hallittu rajoittaminen voi sitä olla ja tähän rokotepassi voisi olla toimiva ratkaisu. Toki heti pois jos ja kun korona poistuu yleisvaarallisten tautien listalta. Minulle tosin ihan se ja sama jos rokotevastaiset hörhöt löytävät itsensä koronan takia teholta kunhan eivät vaaranna muiden tehohoitoa tarvitsevien hoitoa.

Ja tämä ei ollut puolustuspuhe rajoituksille, olen niitä vastaan mutta jos niistä päästään eroon rokotepassilla niin totta helvetissä mielummin se kuin tämä ettei mihinkään kulttuuri- ja urheilutapahtumiin pääse, salille pääsee sentään taas huomisesta lähtien, itseasiassa muutaman tunnin kuluttua.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Rokotetut eivät uhkaa terveydenhuollon kantokykyä eikä ole syytä rajoittaa rokotettujen elämää. Jos rokotepassi on välimuoto ennen kaikkien rajoitusten purkua, niin totta helvetissä se on järkevää.

Liekö tuolla suurta merkitystä, tehollahan on ollut jo paljon 2 rokotetta saaneita. Näillä henkilöillä on perussairauksia ja rokotteilla ei saada riittävää suojaa aikaan. Eihän tuo 3. piikkikään tuo kuin hetkeksi paremman suojan. Omikron on erittäin lievä ja nuorille perusterveille suhteellisen kevyt tauti.

Sanoisin itse, että tuo omikron on aiheuttanut tilanteen paranemisen ja hurjista tartuntamääristä huolimatta sairaalaluvut ovat olleet maltillisia. Rokotteiden merkitys on ollut tietysti mukana, mutta ei niin merkittävänä.

En itse keksi mitään syytä rokotepassille. Kuulostakin jo tyhmältä, rokotepassi rokotteelle, joka ei suojaa tartunnalta, eikä estä tartuttamista. No ehkä kestävä peruste on se, että rokote tuo turvallisuuden tunnetta kansalle. :)
 

Orvo Muusi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tukahduttaja Mäkijärvi äänessä. Mutta tulee sieltä sentää jotain positiivista kommenttiakin. Kuitenkin varoittaa Tanskan uudesta Omikron muunnoksesta, jonka takia pitää olla varovainen. Onneksi hallitus on alkanut reagoimaan, eikä seurata vaan näiden muutamien tukahduttamislinjaa.

Mäkijärvi kertoo, että arvio mahdollisuudesta rajoitusten keventämiseen perustuu siihen, että tartunnat ja potilasmäärät eivät enää nouse, vaan pikemminkin hiljalleen laskevat. Positiivista kehitystä on jatkunut jo toista viikkoa HUSissa sekä erikoisairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa.

– Mutta suunta on normaalimpaan päin ja se on jatkunut jo toista viikkoa. Siksi ajatellaan, että rajoituksia voidaan purkaa asteittain alkaen lievemmistä eli matalan riskin tilanteista ja arvioidaan, että se ei tätä myönteistä kehityssuuntaa kääntäisi, Mäkijärvi selittää.


Mäkijärvi huomauttaa, että myös THL:n jätevesiseurannassa koronatartuntojen löydösten määrä on kääntynyt laskuun. Senkin mukaan tartuntahuippu olisi ollut tammikuun toisella viikolla.

– Maltti on nyt valttia, vaikka me kaikki ollaan iloisia, että rajoituksia pystytään alkaa keventää, HUSin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi sanoo ensialkuun.

Hän korostaa, että rajoituksia tulisi keventää hiljalleen ja porrastetusti. Ensimmäisten kevennysten jälkeen on hyvä seurata pari viikkoa kevennettyjen rajoitusten vaikutusta ennen kuin uskalletaan keventää lisää. Liian suuri vauhti saattaisi kostautua ja siinä otettaisi turhia riskejä.

– Tanskassa uusi omikronmuunnos käsittää jo yli puolet tartunnoista ja tartuttaa myös omikronin juuri sairastaneet. On mahdollista, että se leviää Suomeenkin ja meillä on uusi aalto taas kohta päällä. Siksi suuria muutoksia omaan elämänmenoon ei kannata vielä tehdä, Mäkijärvi sanoo.

Vapalahti kertoi Ylelle eilen, että nykytiedon mukaan Tanskan muunnos ei aiheuta vanhaa enempää vakavaa koronataudin muotoa. Sane puolestaan näkee, että koko Euroopassa tautihuippu on nyt lähellä tai jo ohitettu ja että alkuvuosi tulee olemaan koronapandemian loppusuora.


Yle unohti pyytää Ruotsalaiselta kommenttia niin olisi saatu perin mittava kirjo erilaisia toimenpide-ehdotuksia.
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Mitenhän tuo spekuloitu kolmen rokotteen passi meinattaisiin järjestää, jos kerta tällä hetkellä ohjeistus ellei peräti vaatimus on, että kolmatta rokotetta ei anneta, jos on hiljattain sairastanut koronan? Rokotteen antaminen olisi ilmeisesti tässä tilanteessa lääketieteellisesti katsoen typeryyttä. Näitä tapauksiahan meillä kuitenkin on valtakunta täynnä tällä hetkellä.

Toinen kysymys, miten pääsen ulkomaille tällä hetkellä, jos olen koronan kotitestin perusteella sairastanut, mutta en ole ohjesäännön mukaisesti lähtenyt testausjärjestelmää kuormittamaan ja sitä virallisesti toteamaan? Käsittääkseni esimerkiksi Ruotsiin mennessä pitää antaa negatiivinen testi, mutta hiljattain koronan sairastaneellahan testi voi näyttää pitkän aikaa positiivista, vaikka tauti olisi sairastettu jo aikoja sitten.

Jälkimmäistä kysymystä taisi se yksi hevimuusikkokin ihmetellä pari päivää sitten lehdessä, kun olisi pitänyt päästä lähtemään Euroopan rundille. Itselle jäi kuitenkin vähän epäselväksi löytyikö tilanteeseen mitään nopeaa ratkaisua.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Rokotepassi virukselle, joka kiertää rokotteen, saat sen silti ja tartutat sitä silti. On joo erittäin järkevää.

Sanoisivat ennemmin sitten suoraan, että rokotepassin tarkoitus on pakottaa ihmiset piikille, koska mitään muuta virkaa siitä ei ole.
Tarkoitus on vähentää terveydenhuollon kuormitusta. Ei sillä ole niin väliä jos rokotetut sairastuvat, sillä on jos rokottamattomat sairastuvat. Heitä siis suojellaan heidän omalta typeryydltään ja samalla mahdollistetaan yhteiskunnan avaaminen.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Henkilökohtaisella tasolla voin näyttää kaikilla ovilla vaikka persettä, jos sillä saadaan yhteiskunta auki. Miksen rokotepassiakin. Perusteltua se ei nähdäkseni ole.

Lisäksi olen haistelevinani, että THL tarjoaa tätä ideaa digitaalisesta rokotustodistuksesta (keltaisen kortin digitoinnista) hallitukselle armolliseksi keinoksi hylätä rokotepassi menettämättä täysin kasvojaan lainvalmistelussa.
 

KooMT

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, San Jose Sharks
Käsittääkseni esimerkiksi Ruotsiin mennessä pitää antaa negatiivinen testi, mutta hiljattain koronan sairastaneellahan testi voi näyttää pitkän aikaa positiivista, vaikka tauti olisi sairastettu jo aikoja sitten.

Ainakin Viking Line mainosti Tukholman risteilyitään tässä hiljattain, että ei enää tarvitse negatiivista testiä.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Lisäksi olen haistelevinani, että THL tarjoaa tätä ideaa digitaalisesta rokotustodistuksesta (keltaisen kortin digitoinnista) hallitukselle armolliseksi keinoksi hylätä rokotepassi menettämättä täysin kasvojaan lainvalmistelussa.

En ymmärrä, miksi THL ottaa lainsäädäntöön ylipäätään mitään kantaa. Nämä asiat kuuluvat enemmän PeV:lle ja tietosuojavaltuutetulle.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olkoonkin, ettei Suomi vs. Ruotsi-vertailu ole aina kaikista hedelmällisintä, tein mielenkiintoisen havainnon mitä tulee koronavirukseen menehtyneisiin vuonna 2022.

Suomessa kuolinluvut ovat tunnetusti tällä hetkellä korkeat ja vuonna 2022 tilastoihin on päätynyt tähän päivään mennessä 559 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuollutta. Samana aikana Ruotsissa luku on vain 389. Luku on siis reilusti yli neljänneksen pienempi, vaikka Ruotsin väkiluku on miltei kaksi kertaa Suomea isompi. En ole ehtinyt pitää kirjaa maiden eroista määritellä koronakuolema koronakuolemaksi ja voi hyvin olla, että Suomessa useampi "with covid"-tapaus päätyy tilastoihin koronakuolemaksi, mutta Ruotsissa ei.

Joka tapauksessa mielenkiintoista nähdä, miten grafiikka tulee kehittymään. Väkisinkin voisi kuvitella Ruotsin ennen loppuvuoden 2021 Delta- ja Omikron-aaltoja aiemmin jo sairastettu immuniteetti voisi olla osatekijänä, yhdistettynä hyvään rokotekattavuuteen ja myös valitettava tosiasia, että keväällä 2020 ja 2021 koronavirukseen menehtyi jo huomattavasti enemmän vanhuksia, verrattuna Suomen kuolinlukuihin, jotka ovat edelleen Euroopan toisiksi alhaisimmat koko pandemian ajalta.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
En ymmärrä, miksi THL ottaa lainsäädäntöön ylipäätään mitään kantaa. Nämä asiat kuuluvat enemmän PeV:lle ja tietosuojavaltuutetulle.
Ei kai otakaan, tässä yhteydessä ainakaan.
 

Bunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Coyotes, Thrashers
Mitenhän tuo spekuloitu kolmen rokotteen passi meinattaisiin järjestää, jos kerta tällä hetkellä ohjeistus ellei peräti vaatimus on, että kolmatta rokotetta ei anneta, jos on hiljattain sairastanut koronan? Rokotteen antaminen olisi ilmeisesti tässä tilanteessa lääketieteellisesti katsoen typeryyttä. Näitä tapauksiahan meillä kuitenkin on valtakunta täynnä tällä hetkellä.

Tätä itsekkin edelleen mietin. Kolmannen rokotteen saan maaliskuussa, joten jos sairastuminen ennen sitä yllättäisi niin oliko se järkevintä pitää salassa? Syrjäytyminen se takia ettei lääkäri suostuisi kolmatta piikkiä antamaan sairastumisen vuoksi ei ole siis mikään vaihtoehto vaan sitten tauti salataan jos rehellisyys ei kannata.
Toisaalta olen myös miettinyt että suostuisivatkohan antamaan tuon piikin kuukautta etukäteen, jos vain menisi paikalle.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Markku Tervahauta otti illan A-studiossa oman tulkintani mukaan kantaa juridiseen puoleen ehdottaessaan muka paremmin toimivaa ratkaisua.
Lähinnä se oli hänestä (ja minusta) paremmin toimiva muista näkökulmista kuin juridisesta, voi toki olla että mainitsi tuostakin, saahan THL kuitenkin ottaa realiteetit huomioon.

On tässä minusta Sannalla oiva paikka säästyä lainsäädännölliseltä seinäänajolta ja passilimbon jatkumiselta toteamalla että "Mika sen siinä viime metreillä keksi, että tehdäänkin tämmönen digitaalinen rokotuskortti, näette sieltä onko teillä jäykkäkouristus voimassa. Nyt lähden Ilmarin kanssa tanssimaan." Voisi sitten jälkikäteen sanoa, että tämä hallitus kehitti rokotepassista huiman terveysturvallisuusinnovaation.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: aave

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Mikä tän pointti?

Jos syöpiä rajoitettaisiin samankaltaisilla rajoituksilla kuin covidia on rajoitettu, niin syöpien määrä romahtaisi.

Näin luulen, että toveri @Artyukhin tarkoittaa.

Ja on tottahan tuo, kiistämättä. Toki samalla kaipaisi jotain freesiä näkökulmaa jokavuotisesta influenssasta ja sen yhteyksistä koronaan.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Hieno päätös.

TANSKAN HALLITUS ei enää luokittele covid-19:tä yhteiskunnalle vaaralliseksi taudiksi. Päätöksestä ilmoitti keskiviikkona pitämässään lehdistötilaisuudessa maan pääministeri Mette Frederiksen

Toivottavasti toinen yritys toimii paremmin kuin ensimmäinen. Viimeksi Tanska teki tämän syksyllä: terveysministeriö poisti yleisvaarallisten listalta 10.9. ja viimeisetkin rajoitukset poistettiin. Sittemmin mm. koulujen täyssulku alkoi joulukuussa.

Sairaaloissa Tanskassa paine on ollut kovin koko pandemian ajalta tämän tammikuun, mutta silti rohkeasti lähtevät tälle tielle. Hyvää testiä muillekin lähialueille.
 
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
Sairastettu tauti, sen jälkeen kaksi piikkiä ja kotitesti antaa osviittaa, että olisi korona vol. 2 meneillään. Reipasta.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Toivottavasti toinen yritys toimii paremmin kuin ensimmäinen. Viimeksi Tanska teki tämän syksyllä: terveysministeriö poisti yleisvaarallisten listalta 10.9. ja viimeisetkin rajoitukset poistettiin. Sittemmin mm. koulujen täyssulku alkoi joulukuussa.

Ja jotta ei nyt niin älyllisesti epärehellisiä oltaisi, todettakoon kuitenkin, että "koulujen täyssulku alkoi joulukuussa" tarkoitti siis Tanskassa sitä, että koulut olivat joulukuussa kolme päivää etäopetuksessa. Lapset palasivat normaalisti kouluun tammikuun viides päivä, toinen aste jäi etäopetukseen. Mitään "koulujen täyssulkua" ei ollut.
 

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Ja jotta ei nyt niin älyllisesti epärehellisiä oltaisi, todettakoon kuitenkin, että "koulujen täyssulku alkoi joulukuussa" tarkoitti siis Tanskassa sitä, että koulut olivat joulukuussa kolme päivää etäopetuksessa. Lapset palasivat normaalisti kouluun tammikuun viides päivä, toinen aste jäi etäopetukseen. Mitään "koulujen täyssulkua" ei ollut.
Jaa. Sulku se silti oli. Serkkuni asuu Tanskassa ja lapsensa koulut menivät kiinni 15. päivä ja palasivat auki vasta tammikuussa. Osa avasi vasta 10.1. 3-6 päivää oli sulku joulukuussa eri kouluissa ja jotkut koulut eivät järjestäneet etäkoulua, vaan siirtyivät suoraan "lomille". (Minusta lähinnä vain fiksu päätös noilla tartunta- ja sairaalamäärillä tuolloin.)

Ps. Fakta on silti, että Tanska yrittää tätä uudelleen. Ja toivottavasti tosiaan nyt paremmalla menestyksellä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös