Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 934 826
  • 81 126

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Suomessa ei myöskään ole tullut suurta määrää koronasta johtuvia kuolemia tähänkään asti ja omikron ei näitä määriä juurikaan lisää.
Onko sulle jäänyt epäselväksi, että minkä vuoksi kuolemia tai edes sairaalakuormitusta ei ole tullut suurta määrää verrattuna moniin muihin maihin. Ei tietenkään ole, siksi en viitsinyt laittaa edes kysymysmerkkiä.
 

Altec

Jäsen
IS:n liveseurannasta:

"48,4 % maailman väestöstä on saanut täyden perusrokotussarjan."

Uusi termi tämä täysi perusrokotussarja? Ilmeisesti siis kaksi piikkiä?
 

Altec

Jäsen
Salminen sanoi, että Skotlannissa ja Englannissa tutkittu kohtuu luotettavasti Omikronia. Sairaalahoidon tarve sen mukaan 40-60%.

40-60% mistä?
 

Hexa

Jäsen
Jossain on väitetty, että alkuperäisen wuhanilaisen R0 olisi ollut 2-3, deltalla tuplat, eli 4-6 ja omikronilla taas tästä tuplat, eli 8-12.

R-luku on sitten se "tehollinen" tartuntaluku, joka saadaan tuosta, kun huomioidaan rokotteiden ja sairastamalla saadun immuniteetin, rajoitusten ja suositusten sekä ihmisten varovaisemman käyttäytymisen vuoksi esitetyt tartunnat.
Tuo on hyvä erottaa toisistaan nuo R0- ja R-luvut. Suomessahan media käyttää pääsääntöisesti vain tuota R0-lukua terminä koronasta puhuttaessa, vaikka tarkoittaa monessa yhteydessä juuri tuota toista.
 

Karpat46

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Україна
Onko tietoa että mikä tämä Japanin juttu nyt oikein on?
Viimeisen kuukauden aikana ei kauehasti ole piikkejä jaeltu (3. piikkiäkin puolisen miljoonaa) ja silti tartunnat on alle 500 koko ajan?

Mitä siellä tehdään eri tavalla nyt? Edelleen testataan kuten aikaisemminkin, edelleen maskit ovat käytössä kuin aikaisemminkin ja aivan varmasti omikronikin siellä pyörii jonka pitäisi tarttua kuin hapen ihmisestä toiseen.

Eiköhän tuolla ole pyyhkäissyt jossain vaiheessa hyvin vähäoireinen tai oireeton variantti, jota ei ole tunnistettu. Nauttivat siellä tietämättään laumasuojasta.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Kolmesti rokotettujen määrä nyt 1 013 038 eli 40817 enemmän kuin eilen. 18,2 % koko väestöstä on nyt saanut kolmannen annoksen. Yli 12-vuotiaista 20,7 % on saanut nyt kolmannen annoksen. Kaksi annosta on saanut 73,6 % koko väestöstä ja yhden annoksen 77,3 %. Yli 12-vuotiaista yhden annoksen on saanut 87,8 %. ja kaksi annosta 83,6 %.

Rokotekattavuus tänään:

1. annos 4 296 768 (+1370)
2 annosta 4 093 073 (-+2940)
3 annosta 1 013 038 (+40817)
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tehomäärän laskua ei tunnu oikein Voipio-Pulkki pystyvän myöntämään. Toki myöntää, että sairaalamäärät ovat tasaisia nyt.
Viimeviikolla alkoi 38 uutta tehohoitojaksoa. Viikolla 50 alkoi 44 uutta tehohoitojaksoa. Kivaa pientä laskua tehomäärässä.
 
Onko tietoa että mikä tämä Japanin juttu nyt oikein on?
Viimeisen kuukauden aikana ei kauehasti ole piikkejä jaeltu (3. piikkiäkin puolisen miljoonaa) ja silti tartunnat on alle 500 koko ajan?

Mitä siellä tehdään eri tavalla nyt? Edelleen testataan kuten aikaisemminkin, edelleen maskit ovat käytössä kuin aikaisemminkin ja aivan varmasti omikronikin siellä pyörii jonka pitäisi tarttua kuin hapen ihmisestä toiseen.

Ulkomaalaisten tulo kiellettiin maahan marraskuun lopulla. Ei ole omicron vielä päässyt samalla tavoin leviämään.

Lisäksi ilmeisesti etniset japanilaiset ovat luonnostaan vastustuskykyisiä virukselle :

"HLA-A24 is found in about 60% of ethnic Japanese people. When a peptide called QYI derived from the SARS-CoV-2 virus's spike protein was introduced to blood samples from donors with HLA-A24, killer T cells in the samples responded by multiplying.

The team found that the cells reacting to that peptide also responded similarly to similar peptides from other coronavirus families, including seasonal coronaviruses. The study concluded that in people with HLA-A24, killer T cells that remember past infections with seasonal coronaviruses also mount an immune response against the virus that causes COVID-19."
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Hexa

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
On uskallettu. :)

En oikein tiedä, voiko tuota vielä varsinaisesti laskea, sillä lainauksissa sitä ei sanota suoraan nähdäkseni. Jutun kirjoittaja siitä uskaltaa toki mainita ja jokainen voi noista numeroista tehdä johtopäätöksensä. Mutta äskettäin alkaneessa tiedotustilaisuudessa tuo sanottiin vihdoinkin suoraan.
 

Altec

Jäsen
Ensin sanoivat, että tartunnat kasvattaneet tehohoidon tarvetta ja viisi minuuttia myöhemmin, että pelättyä nousua tehohoidon tarpeessa ei ole tapahtunut.

Miten oli?
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Salminen: Suomessa todettu 172 omikrontapausta.

Taitaa olla todellisuudessa ihan pikkuisen enemmän...
Tuossa Iltapulun uutisessa todetaan, että jo pelkästään Varsinais-Suomessa tapauksia on yli 500.

"OMIKRON on nyt valtavirus Varsinais-Suomen alueella. Maakunnassa on todettu noin 500 omikrontapausta."

Hämmentävää.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Ensin sanoivat, että tartunnat kasvattaneet tehohoidon tarvetta ja viisi minuuttia myöhemmin, että pelättyä nousua tehohoidon tarpeessa ei ole tapahtunut.

Miten oli?

En myönnä enkä kiellä vaan pikemminkin päinvastoin. Ovat ottaneet eräästä politiikan suomalaisesta legendasta mallia lausuntoihinsa.
 

Jeffrey

Jäsen
Sori vaan, kannattaa ehkä tutustua menetelmäkirjallisuuteen ennen tällaisten "täysin väärässä" -väittämien suoltamista. Datassa on aivan luonnollinen hierarkkinen rakenne näin karkeasti ilmaistuna virus -> koronavirus -> SARS-CoV2 -> variantit. Olisi täysin mieletöntä jättää jokaisen tason sisältämä informaatio hyödyntämättä. Eri tasoilla ilmenee näille tasoille ominaista vaihtelua jotka tulee kaikki huomioida. Se ei tarkoita että lähtöoletus uudella variantilla on pahin mahdollinen tai että tiedettäisiin sen olevan "uusi delta", vaan että otetaan oikealla tavalla huomioon joka tasosta saatavissa oleva arvokas informaatio. Näistä yksi taso on, että kyse on SARS-CoV2-variantista, ei "perusflunssasta", jollaiseksi myös SARS-CoV2 toki voi kehittyä ja toivottavasti kehittyykin.

Tämä ei edelleenkään muut sitä, että sinun kaavallasi laskettuna olemme aikalailla ihmiskunnan loppuun saakka sulkutilassa. Uusia viruksia ja uusia vaarallisia viruksia tulee jatkuvasti. Mikäli se perusoletus on edeltäjien vaarallisuus tai tietysti tässä kaavassasi uuden viiruksen antamat vertailukohdat, niin tämä on se todellisuus jossa tulemme tällä logiikalla elämään.

Tunnut olevan niin perillä menetelmäkirjallisuudesta (mitä muuten tarkoitat tällä tässä yhteydessä?), että kysyisin mitkä ovat viruksessa ne olennaisimmat yhteydet vaarallisimpiin sukulaisiinsa? Siis muu kuin sukulaissuhde? Sukulaissuhde itsessään taitaa kuitenkin olla määritelmällinen ja ihmisen luomus, vaikka toki sisältääkin varmasti jotain tieteellistä yhteyttä ainakin yhteisten määritelmien kautta? Tosin pelkästään sukulaissuhteisiin vetoaminen olisi tässä vähän yhtä hassua kuin sanoa, että Suomenkieliset kyllä ymmärtävät unkarinkielisiä, tai näin ainakin tulee olettaa kunnes meillä on tarpeeksi vankkumatonta dataa ja tieteellistä tutkimusta osoittamaan toisin.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eli vielä on epävarmuutta ilmassa, mutta nyt puhutaan lähinnä siitä kuinka paljon lievempi omikron on missäkin populaatiossa ja miten hyvin se riittää syrjäyttämään nopeamman tartuntamäärien kasvun. Nyt olisikin ensiarvoisen tärkeää, että viranomaiset alkaisivat viestiä määrätietoisesti siitä, mitä epävarmuustekijöitä vielä odotellaan ja kuinka rajoitukset perutaan täysin ja välittömästi mikäli näihin saadaan tietty varmuus. Oma toiveeni ja uskoni on, että lähipäivinä omikronin muodostaman uhkan lievyydestä saadaan verrokkimaissa sen verran hyvä varmuus että asetettujen lisärajoitteiden tarpeettomuus on selvä. Tässä pelkään, että viranomaisilla ja hallituksella ei riitä päättäväisyys ja rohkeus purkaa asetettuja rajoituksia vaan jäädään kitkuttelemaan "no kun nyt tuli päätettyä" -hengessä. Mutta usko ei tietysti riitä ja pitää varautua olemaan väärässä.
Tuo boldaamani lauseesi tulee olemaan tosi. Viranomaisilla ei tule riittämään kanttia alkaa purkamaan rajoituksia näiden nyt kuluvien 2-3 viikon jälkeen. Siellä ajatellaan, että siitä syntyisi kuva jossa ne rajoitukset olivat hätiköiden tehtyjä jolloin moni pääsisi kyseenalaistamaan heidän toimintaansa. Tätähän ei virkamies halua eikä kestä. Virkamies kun on aina oikeassa. Kaikessa. Mieluummin sitten jatketaan rajoituksia jollain varmuuden vuoksi -verukkeella vielä muutaman viikon, että saadaan pidettyä uskottavuutta yllä.
Saa ottaa talteen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös