Tämä on juuri se syy, miksi en anna kamalasti arvoa tähän mennessä tehdyille tutkimuksille. Totta kai maski antaa suojaa tilanteessa, jossa kaksi henkilöä käyttää niitä hallitusti oikein suljetussa tilassa. Mutta vähentääkö maskien käyttö tartuntoja käytännössä?
Tämä on hyvä kysymys. Itseäni kiinnostaisi myös se, että onko siitä miten käytännön tietoa, että miten maskin käytön vaikutukset näkyvät kahdessa eri asiassa: muiden henkilöiden suojaamisessa altistukselta sekä maskin käyttäjän itsensä suojaamisessa muiden henkilöiden suunnalta tulevalta altistukselta.
Jos itse pohdin tuota asiaa, niin virusta kantavalla henkilöllä oleva maski suojaa todennäköisesti hyvin muita henkilöitä tartunnoilta, ja tässä maskin käyttäjän toimilla (maskin ronkkiminen yms.) ei olisi niin suurta vaikutusta, kunhan se maski vaan on siinä naaman edessä koko ajan.
Sen sijaan terveen henkilön suojautumisessa virusaltistukselta maskin hyöty voi käytännössä olla aika näennäinen. Oikein käytettynä se varmasti suojaa ainakin jonkin verran. Mutta koska käytännön tilanteessa harva varmaan muistaa koko aikaa olla niin skarppina, että tulisi käyttäydyttyä ohjesäännön mukaisesti, voi käyttäjä helpostikin jopa altistua todennäköisemmin virukselle, juuri tuosta mainitusta syystä (maskin räplääminen, kasvojen koskettelu).
Suomessa tämän hetken virustilanteessa yksittäistä maskinkäyttäjää varmastikin hyödyttää sen suoma sosiaalinen etäisyys. Jos jollain on maski kasvoillaan, niin varmasti ihmiset pysyvät turvallisen matkan päässä.