Tämä on kyllä jännä juttu. THL:ää kyllä muistetaan lyödä kuin vierasta sikaa ja kritisoida heidän arviotaan kuolleisuudesta, mutta samaan aikaan brittien imperialistiset aikuisopistot ym keräävät kehuja, vaikka arviot heittävät monta kertaluokkaa. Ei ole HUSin alueella ollut "ihan" 337 000 potilasta.
Helppo työkalu näyttää ennusteen: Näin koronavirus voisi iskeä kotikuntaasi
Suomalaisyritys Cubiqin koronasimulaatiossa voit katsoa, kuinka paljon koronavirukseen sairastuneita ja tehohoitoa vaativia alueellasi todennäköisesti on.www.iltalehti.fi
On todella ikävää huomata kuinka moni fiksukin palstalainen alkaa levittää misinformaatiota kun se tuntuu omaan agendaan sopivan kivasti. Valitettavasti näitä lukiessa usko tieteelliseen tietoon pohjautuvaan päätöksentekoon heikkenee nopeasti. Etenkin kun ne näyttävät olevan kovin suosittuja. Tuo 337000 on 20% Uudenmaan väestöstä eikä mikään "Imperial collegen ennuste" Suomen rajoituspolitiikan mukaisista tartunnansaaneista Uudellamaalla.
Ensinnäkään ennusteita ei ole tehty koskemaan ensimmäisiä kahta kuukautta vaan ennemminkin seuraavia paria vuotta. Toisekseen, se oli THL joka ennusteli parin miljoonan suomalaisen saavan koronan rajoituksista huolimatta, ei Imperial College. Kirjoitin jo pitkän aikaa sitten tästä (ks. linkki jonka takaa löytyy myös excelit joissa Suomeakin koskevia lukuja) kuinka Imperial Collegen tuloksissa rajoitukset purevat tehokkaasti ja vaikuttavat radikaalisti tartuntojen määrään, mutta taudin vakavuus on kohtalainen, kun taas THL:n mielestä tartunnan saa valtava joukko mutta tauti on lievempi. No, kumpikos nyt näyttää olleen enemmän oikeilla linjoilla? Niinpä...
@RaikkA : Tässä linkin takana tuoreempi Imperial Collegen mallinnus. Malli on hieman erilainen mutta tulokset samanlaisia. Linkkaan tämän sinulle siksi että tuolla on luvut myös Suomesta. Positiivisin skenaario, eli tiukka suppression joka aloitetaan ennen kahta kuolemaa per 100k asukasta per viikko, tuottaa sairaalahoidon tarpeeksi rapiat 3% tartunnan saaneista. THL:llä tämä luku siis oli sen 0,5%. Kuolleisuus optimistisimmassa skenaariossa on IC:n mallin mukaan 0,49%. Tartunnan saaneita puolestaan tulisi rapiat 270k vs THL:n yli kaksi miljoonaa.
Niin ja tehohoitopaikkojen tarpeen piikki on Imperial Collegen mallissa 458 kun THL:llä jäädään alle 300. THL:n mallissa tehohoitoa tarvitsevien osuus tartunnan saaneista on jotakuinkin 0,15%. Imperial Collegen mallissa rajoitusten jälkeen 0,65%. Jos ero ei tunnu isolta, kannattaa pureksia sitä, että skenaariossa jossa tukahduttamisstrategia on aloitettu hieman myöhässä. saadaan Imperial Collegen mallissa Suomeen tartunnan saaneita noin 1,3 miljoonaa (yhä reilusti vähemmän kuin THL:llä samaan aikaan) tehohoidon piikin ollessa kymmenkertainen THL:n lukemaan nähden. Tämä on siis skenaario, jossa lockdown astuu voimaan kun viikottaiset kuolemat ylittävät 1,6/100000 asukasta.
Ehkä näitä katsottuasi hyväksyt pikkuhiljaa näkemykseni siitä, että THL:n arvioissa matalaa tehohoidon tarpeen määrää ajaa ensisijaisesti matalaksi oletettu sairaalahoidon tarve ja Imperial Collegella rajoitusten tehokkuus (tartunnan saaneiden määrä putoaa miljoonilla).
PS. Fergusonin mallinnustahan vedetään maailmalla kölin ali tällä hetkellä ja täysin aiheesta. Eikä ongelmana ole edes se, että luvut olisivat olleet täysin pielessä. Samansuuntaisia on saatu muillakin koodeilla. Sen sijaan kyseessä on ollut 15000:n rivin dokumentoimaton C-koodi, josta edes Microsoft ei enää kyennyt selvittämään mitä siinä tapahtuu. Tuloksissa oli eri ajokertojen välillä vaihtelua joka ei johtunut stokastisen mallinnuksen pseudosatunnaisuudesta. On aivan kammottavaa että tuollaisen perusteella on tehty miljoonien ihmisten elämää määrittäviä päätöksiä. Oli tarkoitus kirjoittaa tästä aiheesta pidempikin viesti lähipäivinä.
Miksi Fergusonin mallinnusten ongelmat selvisivät? Koska häntä painostettiin julkaisemaan mallinnukset ja niiden takana oleva koodi. Kukaan ei ole tainnut vielä nähdä miten THL:n mallinnukset on tehty ja en yhtään ihmettelisi jos vastaavaa paljastuisi sieltäkin. Yksi valtava opetus tässä kriisissä on avoimuuden tärkeys.