Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 266 316
  • 81 152

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä on kyllä jännä juttu. THL:ää kyllä muistetaan lyödä kuin vierasta sikaa ja kritisoida heidän arviotaan kuolleisuudesta, mutta samaan aikaan brittien imperialistiset aikuisopistot ym keräävät kehuja, vaikka arviot heittävät monta kertaluokkaa. Ei ole HUSin alueella ollut "ihan" 337 000 potilasta.

On todella ikävää huomata kuinka moni fiksukin palstalainen alkaa levittää misinformaatiota kun se tuntuu omaan agendaan sopivan kivasti. Valitettavasti näitä lukiessa usko tieteelliseen tietoon pohjautuvaan päätöksentekoon heikkenee nopeasti. Etenkin kun ne näyttävät olevan kovin suosittuja. Tuo 337000 on 20% Uudenmaan väestöstä eikä mikään "Imperial collegen ennuste" Suomen rajoituspolitiikan mukaisista tartunnansaaneista Uudellamaalla.

Ensinnäkään ennusteita ei ole tehty koskemaan ensimmäisiä kahta kuukautta vaan ennemminkin seuraavia paria vuotta. Toisekseen, se oli THL joka ennusteli parin miljoonan suomalaisen saavan koronan rajoituksista huolimatta, ei Imperial College. Kirjoitin jo pitkän aikaa sitten tästä (ks. linkki jonka takaa löytyy myös excelit joissa Suomeakin koskevia lukuja) kuinka Imperial Collegen tuloksissa rajoitukset purevat tehokkaasti ja vaikuttavat radikaalisti tartuntojen määrään, mutta taudin vakavuus on kohtalainen, kun taas THL:n mielestä tartunnan saa valtava joukko mutta tauti on lievempi. No, kumpikos nyt näyttää olleen enemmän oikeilla linjoilla? Niinpä...

@RaikkA : Tässä linkin takana tuoreempi Imperial Collegen mallinnus. Malli on hieman erilainen mutta tulokset samanlaisia. Linkkaan tämän sinulle siksi että tuolla on luvut myös Suomesta. Positiivisin skenaario, eli tiukka suppression joka aloitetaan ennen kahta kuolemaa per 100k asukasta per viikko, tuottaa sairaalahoidon tarpeeksi rapiat 3% tartunnan saaneista. THL:llä tämä luku siis oli sen 0,5%. Kuolleisuus optimistisimmassa skenaariossa on IC:n mallin mukaan 0,49%. Tartunnan saaneita puolestaan tulisi rapiat 270k vs THL:n yli kaksi miljoonaa.

Niin ja tehohoitopaikkojen tarpeen piikki on Imperial Collegen mallissa 458 kun THL:llä jäädään alle 300. THL:n mallissa tehohoitoa tarvitsevien osuus tartunnan saaneista on jotakuinkin 0,15%. Imperial Collegen mallissa rajoitusten jälkeen 0,65%. Jos ero ei tunnu isolta, kannattaa pureksia sitä, että skenaariossa jossa tukahduttamisstrategia on aloitettu hieman myöhässä. saadaan Imperial Collegen mallissa Suomeen tartunnan saaneita noin 1,3 miljoonaa (yhä reilusti vähemmän kuin THL:llä samaan aikaan) tehohoidon piikin ollessa kymmenkertainen THL:n lukemaan nähden. Tämä on siis skenaario, jossa lockdown astuu voimaan kun viikottaiset kuolemat ylittävät 1,6/100000 asukasta.

Ehkä näitä katsottuasi hyväksyt pikkuhiljaa näkemykseni siitä, että THL:n arvioissa matalaa tehohoidon tarpeen määrää ajaa ensisijaisesti matalaksi oletettu sairaalahoidon tarve ja Imperial Collegella rajoitusten tehokkuus (tartunnan saaneiden määrä putoaa miljoonilla).



PS. Fergusonin mallinnustahan vedetään maailmalla kölin ali tällä hetkellä ja täysin aiheesta. Eikä ongelmana ole edes se, että luvut olisivat olleet täysin pielessä. Samansuuntaisia on saatu muillakin koodeilla. Sen sijaan kyseessä on ollut 15000:n rivin dokumentoimaton C-koodi, josta edes Microsoft ei enää kyennyt selvittämään mitä siinä tapahtuu. Tuloksissa oli eri ajokertojen välillä vaihtelua joka ei johtunut stokastisen mallinnuksen pseudosatunnaisuudesta. On aivan kammottavaa että tuollaisen perusteella on tehty miljoonien ihmisten elämää määrittäviä päätöksiä. Oli tarkoitus kirjoittaa tästä aiheesta pidempikin viesti lähipäivinä.

Miksi Fergusonin mallinnusten ongelmat selvisivät? Koska häntä painostettiin julkaisemaan mallinnukset ja niiden takana oleva koodi. Kukaan ei ole tainnut vielä nähdä miten THL:n mallinnukset on tehty ja en yhtään ihmettelisi jos vastaavaa paljastuisi sieltäkin. Yksi valtava opetus tässä kriisissä on avoimuuden tärkeys.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Sehän on erinomainen esimerkki siitä kuinka alhaalla kuolleisuus saadaan pidettyä kun päättäväisesti ja monipuolisesti sovelletaan erilaisia keinoja koronan leviämisen rajoittamiseksi ja tapausten löytämiseksi ja eristämiseksi.
päättäväisellä toiminnalla ja rajoituksilla, sekä tapausten löytämisellä ja eristämisellä saadaan Suomen kokoisen maan tartumäärä pysymään 30 000 kappaleessa ja uusia tapauksien määrä noin viidessä sadassa. Onneksi kuolleisuus on alle promille.
Esim. sinä olet kertonut kannattaneesi Ruotsin mallia. Tästä kun sinulle on huomautettu ettei riskiryhmien suojelu ole realistista pelkästään heitä koskevilla rajoituksilla, olet vedonnut Singaporen malliin. Kyllä se on Ruotsin mallin perustelua Singaporella.
Olen sanonut, että vaikka Suomi olisi auki ja vanhuksia pyrittäisiin suojelemaan, niin kuolleiden määrä kasvaisi merkittävästi.
Mutta ilmeisesti tämä on asia joka pitää sinulle kerran viikossa kertoa.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
eksakti vihjailuni oli, että statista.comin sivuille ei aikavälillä 14.5.-18.5.2020 päivitetty uusia lukuja eli uudet luvut tulivat vasta tänään:

Ehkä kannattaa jatkossa katsoa alkuperäislähteistä eikä kaupallisilta koontisivustoilta ennen kuin vihjailee moisia. Singaporen hallinnolla on erinomiaiset koronatiedotussivustot.

450 uutta tapausta päivässä mutta 530 parantunutta samana päivänä, eli aktiivisten tapausten määrä laski 80:llä. Kyllä tämä siltä näyttää että Singapore on tosiaankin saamassa tilanteen haltuun, mikä ilmeisesti Ruotsin linjaa alusta asti kannattaneita harmittaa.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olen sanonut, että vaikka Suomi olisi auki ja vanhuksia pyrittäisiin suojelemaan, niin kuolleiden määrä kasvaisi merkittävästi.
Mutta ilmeisesti tämä on asia joka pitää sinulle kerran viikossa kertoa.

Tuo skenaario voi kenties onnistua jopa merkittävästi suurempaa kuolleisuutta kun tauti saadaan tarpeeksi hyvin tukahdutettua. Sinun arvioitasi en koe realistisiksi sillä niissä maa olisi pidetty auki jo varhaisesta vaiheesta asti ja tällöin "merkittävä kasvu" olisi ollut mitä todennäköisimmin paljon suurempaa kuin se mistä sinä olet puhunut. Ihan kuten se on ollut kaikkialla maailmassa jossa niin on toimittu. On melkoinen itsepetos kuvitella että kaikki muut maat jotka sanoivat lähtevänsä suojaamaan riskiryhmiä mutta pitämään maata muuten auki eivät oikeasti "edes yrittäneet", mutta meillä tilanne olisi jotenkin aivan toinen.

Vieläkö muuten luet Oden blogeista mitä tästä kuuluu ajatella? Siellähän aletaan pikkuhiljaa tehdä melkoista kuperkeikkaa vaikka tarrataankin vielä kiinni kaikenlaisiin oljenkorsiin. Kuulemma Osmo joutuu (ellei Espanjan ja Ranskan tuloksia saada horjutettua) nostamaan kuolleisuusarviotaan vaivaisella 150%:lla. Jo pidemmän aikaa sittenhän hän tuli takaperin kun joutui myöntämään että kyllähän siellä Ruotsissa tulee niitä kuolleita sittenkin enemmän ja ajan ostamisella oli kuin olikin arvoa ihan jo parempien hoitojen kehittämisen ansiosta.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Hieman kyllä täytyy sanoa, että Kokoomuksen uskottavuutta syö se, että ensin nillitetään viikkokaupalla, että hallitus haluaa "levittää" virusta ja ollaan pirusti huolissaan - ja sitten sujuvasti halutaankin baarit ja ravintolat jne. mahdollisimman täysillä auki. Onko sitten kansalaisilla kultakalan muisti. Anyways, minusta kummassakin asiassa ovat enemmän väärässä kuin hallitus, mutta sen sijaan huoli yrityksistä on täysin järkevää ja hallitusta pitäisi todella kaikin tavoin patistaa parempaan toimintaan elinkeinoelämän tukemisessa, ja etunenässä ravintola-alan. Mutta tukea voi muutenkin kuin läväyttää baarit ja yökerhot täysin auki.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
On melkoinen itsepetos kuvitella että kaikki muut maat jotka sanoivat lähtevänsä suojaamaan riskiryhmiä mutta pitämään maata muuten auki eivät oikeasti "edes yrittäneet", mutta meillä tilanne olisi jotenkin aivan toinen.
En nyt heti osaa nimetä tällaisia maita. Mitkä sellaisia mielestäsi ovat? Lisäksi tällä viikolla ei ole mainittu, että maiden lähtökohdat kohdata virus ovat varsin erilaiset. Suomen ja New Yorkin tilanteet ovat kovin erilaiset.
Vieläkö muuten luet Oden blogeista mitä tästä kuuluu ajatella? Siellähän aletaan pikkuhiljaa tehdä melkoista kuperkeikkaa vaikka tarrataankin vielä kiinni kaikenlaisiin oljenkorsiin. Kuulemma Osmo joutuu (ellei Espanjan ja Ranskan tuloksia saada horjutettua) nostamaan kuolleisuusarviotaan vaivaisella 150%:lla. Jo pidemmän aikaa sittenhän hän tuli takaperin kun joutui myöntämään että kyllähän siellä Ruotsissa tulee niitä kuolleita enemmän ja ajan ostamisella oli kuin olikin arvoa ihan jo parempien hoitojen kehittämisen ansiosta.
Totta helvetissä luen koska Ode on Suomen fiksuin poliitikko. Fiksuutta kun ei ole se, että arvaa oikeat luvut ja vaan se että pystyy uusien tietojen valossa päivittämään käsityksiään.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hieman kyllä täytyy sanoa, että Kokoomuksen uskottavuutta syö se, että ensin nillitetään viikkokaupalla, että hallitus haluaa "levittää" virusta ja ollaan pirusti huolissaan ja sitten sujuvasti halutaankin baarit ja ravintolat jne. mahdollisimman täysillä auki. Onko sitten kansalaisilla kultakalan muisti. Anyways, minusta kummassakin asiassa ovat enemmän väärässä kuin hallitus, mutta sen sijaan huoli yrityksistä on täysin järkevää ja hallitusta pitäisi todella kaikin tavoin patistaa parempaan toimintaan elinkeinoelämän tukemisessa, ja etunenässä ravintola-alan. Mutta tukea voi muutenkin kuin läväyttää baarit ja yökerhot täysin auki.

Wallinheimo on aivan erityisen kunnostautunut tässä aivottomassa nillittämisessä. Loistava esimerkki tässä twiitissä:





Joku huomauttikin Sinuhelle varsin osuvalla pisteliäisyydellä kuinka ihmeellistä on myös se että 17-vuotias ei saa äänestää eikä käydä baarissa mutta 18-vuotiaalle tämä on jo sallittua. Kenties Sinuhe voi laittaa tarmonsa moisten epäkohtien korjaamiseen jatkossa.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En nyt heti osaa nimetä tällaisia maita. Mitkä sellaisia mielestäsi ovat? Lisäksi tällä viikolla ei ole mainittu, että maiden lähtökohdat kohdata virus ovat varsin erilaiset. Suomen ja New Yorkin tilanteet ovat kovin erilaiset.

Virkistetään muistiasi:

Ruotsissa ei rehellisesti sanottuna yritetty. Vanhainkodit laitettiin kiinni vasta Huhtikuun vaihteessa kun maassa oli diagnosoituja tartuntoja yli 13 000 kappaletta. Singoporessa sama määrä taruntoja tuli täyteen puolitoista viikkoa sitten. Silti jälkimmäinen maa on ollut kiinni jo pari kuukautta.


Totta helvetissä luen koska Ode on Suomen fiksuin poliitikko. Fiksuutta kun ei ole se, että arvaa oikeat luvut ja vaan se että pystyy uusien tietojen valossa päivittämään käsityksiään.

Kyllä Oden koronakriisin aikaisia hölmöyksiä on kritisoitu ihan asiasisällön ja heikon argumentaation eikä ainoastaan ennustusten osuvuuden perusteella.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Wallinheimo on aivan erityisen kunnostautunut tässä aivottomassa nillittämisessä. Loistava esimerkki tässä twiitissä:





Joku huomauttikin Sinuhelle varsin osuvalla pisteliäisyydellä kuinka ihmeellistä on myös se että 17-vuotias ei saa äänestää eikä käydä baarissa mutta 18-vuotiaalle tämä on jo sallittua. Kenties Sinuhe voi laittaa tarmonsa moisten epäkohtien korjaamiseen jatkossa.

Täytyy muuten sanoa, että hauska kommenttiketju. Mutta Sinuhe haluaa siis "epidemilogisen" mielipiteen siitä, miksi korona on vaarallisempi klo 22.01 kuin 21.59 - ja jää sangen huvittavasti makaamaan tuleen. Ei hyvää päivää.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
On todella ikävää huomata kuinka moni fiksukin palstalainen alkaa levittää misinformaatiota kun se tuntuu omaan agendaan sopivan kivasti. Valitettavasti näitä lukiessa usko tieteelliseen tietoon pohjautuvaan päätöksentekoon heikkenee nopeasti. Etenkin kun ne näyttävät olevan kovin suosittuja. Tuo 337000 on 20% Uudenmaan väestöstä eikä mikään "Imperial collegen ennuste" Suomen rajoituspolitiikan mukaisista tartunnansaaneista Uudellamaalla.

Ensinnäkään ennusteita ei ole tehty koskemaan ensimmäisiä kahta kuukautta vaan ennemminkin seuraavia paria vuotta. Toisekseen, se oli THL joka ennusteli parin miljoonan suomalaisen saavan koronan rajoituksista huolimatta, ei Imperial College. Kirjoitin jo pitkän aikaa sitten tästä (ks. linkki jonka takaa löytyy myös excelit joissa Suomeakin koskevia lukuja) kuinka Imperial Collegen tuloksissa rajoitukset purevat tehokkaasti ja vaikuttavat radikaalisti tartuntojen määrään, mutta taudin vakavuus on kohtalainen, kun taas THL:n mielestä tartunnan saa valtava joukko mutta tauti on lievempi. No, kumpikos nyt näyttää olleen enemmän oikeilla linjoilla? Niinpä...
THL:n arviot eivät ole virheettömiä olleet, mutta muistan kyllä ne Imperial Collegen käyrät, miten eristyksillä saatiin sairastuneiden määrät painettua 40%:iin. THL arvioi kuolleisuuden ehkä alakanttiin ja taruntamäärät yläkanttiin, mutta ei nuo Imperial Collegen laskennatkaan ihan putkeen ole menneet:

"THL:ää on kritisoitu siitä, että esimerkiksi Britannian Imperial Collegen laskentatapaa suoraan Suomeen soveltaen koronavirukseen kuolisi Suomessakin 40 000 ihmistä, kun THL:n oma arvio on ollut sadoista reiluun 3 000 tapaukseen. Tulevista mahdollisista kuolemistakin tehdään parhaillaan uutta laskelmaa.

– Olemme pyörittäneet skenaariota myös Imperial Collegen arviolla, joka tarkoittaisi noin 40 000 kuollutta. Meistä ei kukaan usko siihen. Arviomme mukaan Suomessa esiintyy paljon enemmän lievää tautimuotoa."

Tämä oli siis se viesti jota nimenomaan tarjosit todisteeksi Imperial Collegen onnistumisista... boldaus minun
Imperial Collegen mallissa rajoitusten jälkeen 0,65%. Jos ero ei tunnu isolta, kannattaa pureksia sitä, että skenaariossa jossa tukahduttamisstrategia on aloitettu hieman myöhässä. saadaan Imperial Collegen mallissa Suomeen tartunnan saaneita noin 1,3 miljoonaa (yhä reilusti vähemmän kuin THL:llä samaan aikaan) tehohoidon piikin ollessa kymmenkertainen THL:n lukemaan nähden. Tämä on siis skenaario, jossa lockdown astuu voimaan kun viikottaiset kuolemat ylittävät 1,6/100000 asukasta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Virkistetään muistiasi:
Eli Ruotsi ei ollut ja Singaporekin vähän siinä ja siinä.
Kyllä Oden koronakriisin aikaisia hölmöyksiä on kritisoitu ihan asiasisällön ja heikon argumentaation eikä ainoastaan ennustusten osuvuuden perusteella.
Oden tapa kertoa aluksi oletuksensa ("olen ymmärtänyt että x,y, z") ja niistä tekemänsä loogiset johtopäätökset on ainoa oikea. Johtupäätöksien logiikkaa ei ole voitu kumota, mutta oletukset ovat päivittyneet uuden tiedon perusteella. On erikoista että jaksat kehua mallinnoksia joiden lähdekoodit on avattu, mutta kun Ode kertoo oletukset ja laskelmat, niin se ei sitten kelpaa. Molemmissa voi olla virheitä, mutta juuri tuo malli mahdollista niiden löytämisen ja parempien laskelmien tekemisen.
Tällä viikolla ei ole mainittu, että ei ole parempia laskelmia näkynyt.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eli Ruotsi ei ollut ja Singaporekin vähän siinä ja siinä.

Ei ollut mitä? Ruotsi nimenomaan on esimerkki maasta joka lähti suojaamaan vanhuksia ja pitämään talouden auki. Tuloksena on valtavasti kuolleita ja talous kuralla eikä epidemialle loppua näkyvissä. Se on myös esimerkki tällaisesta maasta jonka kohdalla sinä sovellat "ei ne oikeasti yrittäneet" -selitystä. En epäile hetkeäkään etteikö Suomessa olisi käynyt ihan samoin kun seuraa esim. tätä kasvomaskien hyötyjen julkisen tunnustamisen hitautta. Sitten jonkun toisen maan @dana77 olisi todennut että "ei Suomessa oikeasti yritetty" ja halunnut samaa avointa politiikkaa eri lopputuloksella.

Mitä tulee Osmoon, hänen kohdallaan on kyllä vedetty matto moneen kertaan alta niin itse päättelyn kuin lähtöoletustenkin osalta. Sinä nyt vain valitset sivuuttaa nuo, eikä siitä enempää kun menee uskovaisen vakuutteluksi ja näitä on aiemminkin käyty. Minä kuitenkin olen melkoinen Soininvaara-fanclubin jäsen itsekin joten ihan kevein perustein en lähde Odea haukkumaan.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ei ollut mitä? Ruotsi nimenomaan on esimerkki maasta joka lähti suojaamaan vanhuksia ja pitämään talouden auki. Tuloksena on valtavasti kuolleita ja talous kuralla eikä epidemialle loppua näkyvissä. Se on myös esimerkki tällaisesta maasta jonka kohdalla sinä sovellat "ei ne oikeasti yrittäneet" -selitystä.
Niin, Ruotsi ei lähtenyt suojaamaan vanhuksia. Vanhuksia ei suojata pitämämällä vanhainkoteja auki.
Muutenkin tämä sinun päätelmä on riemastuttava. Sanot, että ei kaikkien muiden maiden kanssa voida käyttää samaa selitystä epäonnistumiselle kuin Ruotsi. Sitten kun rivien välistä kysyn, että mitkä muut ovat samaa taktiikkaa koittaneet, niin vastaus on että Ruotsi.

Se että onko Ruotsin talous kuralla verrattuna Suomeen on muuten vielä toteen näyttämättä. Tietoja on että työttömyys ei räjähtänyt kasvuun alkuvaiheessa yhtä pahasti kuin Suomessa ja sitten hetki sitten oli ennuste, että Ruotsin talous sakkaisi melkein yhtä paljon kuin Suomessa.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
THL:n arviot eivät ole virheettömiä olleet, mutta muistan kyllä ne Imperial Collegen käyrät, miten eristyksillä saatiin sairastuneiden määrät painettua 40%:iin. THL arvioi kuolleisuuden ehkä alakanttiin ja taruntamäärät yläkanttiin, mutta ei nuo Imperial Collegen laskennatkaan ihan putkeen ole menneet:

"THL:ää on kritisoitu siitä, että esimerkiksi Britannian Imperial Collegen laskentatapaa suoraan Suomeen soveltaen koronavirukseen kuolisi Suomessakin 40 000 ihmistä, kun THL:n oma arvio on ollut sadoista reiluun 3 000 tapaukseen. Tulevista mahdollisista kuolemistakin tehdään parhaillaan uutta laskelmaa.

– Olemme pyörittäneet skenaariota myös Imperial Collegen arviolla, joka tarkoittaisi noin 40 000 kuollutta. Meistä ei kukaan usko siihen. Arviomme mukaan Suomessa esiintyy paljon enemmän lievää tautimuotoa."

Tämä oli siis se viesti jota nimenomaan tarjosit todisteeksi Imperial Collegen onnistumisista... boldaus minun

Mikä tuossa nyt oli taas ajatuksena? Boldasit kohdan jossa Suomen politiikkaa myöhäisempi reagointi (meillä ei reagoitu lähimainkaan niin myöhään eli tuo ei ole oikea skenaario vertailuun, osaat tuon threshold-laskun suorittaa kyllä itsekin) tuotti Imperial Collegen mallinnuksessa jotakuinkin miljoona tartunnan saanutta vähemmän kuin THL:n vastaava ja pidät sitä todisteena siitä että IC:n arviot oli yhtä huonoja?

Edelleen siellä linkin takana on Imperial Collegen luvut Suomelle niin ei tarvitse ihan eri porukan haastattelusta otettuja tietyllä tartunnan saaneiden määrällä mutta IC:n kuolleisuus- yms. oletuksilla laskettuja kuolleiden määriä toistella. Sitäpaitsi jos yhtään luit viestiäni ajatuksella ei siinä ole mitään Imperial Collegen onnistumisten hehkutusta, vaan toteamus siitä että heidän oletuksensa rajoitusten toimimisesta ja taudin vakavuudesta näyttävät osuneen paljon paljon lähemmäksi maalia kuin THL:n oletukset. Salminenhan itsekin kertoili lehdissä kuinka yllättyi rajoitusten tehosta ja oli siitä syystä huolissaan että leviäminen hidastui "liikaa".
 

Jeffrey

Jäsen
Se että onko Ruotsin talous kuralla verrattuna Suomeen on muuten vielä toteen näyttämättä. Tietoja on että työttömyys ei räjähtänyt kasvuun alkuvaiheessa yhtä pahasti kuin Suomessa ja sitten hetki sitten oli ennuste, että Ruotsin talous sakkaisi melkein yhtä paljon kuin Suomessa.

Se taisi olla melko monen hallituksen kannattajan tulkinta, että sakkaisi lähes yhtä pahasti. Esimerkiksi SEB arvioi, että Ruotsissa bkt laskisi 6% ja Suomessa 9%. Kyllähän tuon voi nähdä lähes yhtä pahana jos oma ideologia sitä puoltaa. Ja varsinkin jos taloudesta ei niin ymmärretä.

Usein talouskasvusta puhuttaessa jopa prosentin kymmenykset aiheuttavat suuria eroja. Tässä puhuisin jo valtavasta erosta vaikka "eihän se ole kuin kolme prosenttia".
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Mikä tuossa nyt oli taas ajatuksena? Boldasit kohdan jossa Suomen politiikkaa myöhäisempi reagointi (meillä ei reagoitu lähimainkaan niin myöhään eli tuo ei ole oikea skenaario vertailuun, osaat tuon threshold-laskun suorittaa kyllä itsekin) tuotti Imperial Collegen mallinnuksessa jotakuinkin miljoona tartunnan saanutta vähemmän kuin THL:n vastaava ja pidät sitä todisteena siitä että IC:n arviot oli yhtä huonoja?

Edelleen siellä linkin takana on Imperial Collegen luvut Suomelle niin ei tarvitse ihan eri porukan haastattelusta otettuja tietyllä tartunnan saaneiden määrällä mutta IC:n kuolleisuus- yms. oletuksilla laskettuja kuolleiden määriä toistella. Sitäpaitsi jos yhtään luit viestiäni ajatuksella ei siinä ole mitään Imperial Collegen onnistumisten hehkutusta, vaan toteamus siitä että heidän oletuksensa rajoitusten toimimisesta ja taudin vakavuudesta näyttävät osuneen paljon paljon lähemmäksi maalia kuin THL:n oletukset. Salminenhan itsekin kertoili lehdissä kuinka yllättyi rajoitusten tehosta ja oli siitä syystä huolissaan että leviäminen hidastui "liikaa".
THL:n arvio oli perseestä, mutta niin oli IC:nkin. Tämä varmaan siksikin koska THL:n arvio perustui samaan leviämislukuun kuin IC:n.

Imperial College ja monet muut tahot (ml THL) ovat yliarvioineet taudin leviämisen oli rajoitteita tai ei. Se että johtuuko se siitä, että osalla ihmisistä on immuniteetti esim flunssan takia tai siitä, että tauti ei vain leviä normitilanteissa (ellei kyseessä ole joku Manhattan) on vielä auki. Saat ihan rauhassa viilata pilkkua, että rajoitteet tulivat suomeen hieman aikaisemmin kuin juuri tuossa laskelmassa oli osoitettu. Jos IC:n mallinnoksella Suomeen on saatu 1,3 miljoonaa tartuntaa, niin Ruotsiin niitä pitäisi saada vähintään 2,6 miljoonaa tartuntaa.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Ja kaikki HUS:n alueella, jos olen luvut oikein Excel-taulukkoon merkinnyt. Rajoitteet pidetään toki maanlaajuisena, koska elämmehän Demari-Suomessa. Jos yhdessä sairaanhoitopiirissä on tilanne noin paha, niin miksi rangaista siitä koko maata?

Millään alueella toki tilanne ei ole noin "paha", vaan tuo määrä on HUS-alueellakin aika olematon.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Niin, Ruotsi ei lähtenyt suojaamaan vanhuksia. Vanhuksia ei suojata pitämämällä vanhainkoteja auki.
Muutenkin tämä sinun päätelmä on riemastuttava. Sanot, että ei kaikkien muiden maiden kanssa voida käyttää samaa selitystä epäonnistumiselle kuin Ruotsi. Sitten kun rivien välistä kysyn, että mitkä muut ovat samaa taktiikkaa koittaneet, niin vastaus on että Ruotsi.

Minä nyt vain yritän huomauttaa, että "Ruotsi ei lähtenyt suojaamaan vanhuksia" on sinun jälkikäteen vetämäsi tulkinta. Kyllä ruotsalaisilla itsellään oli kauniit aikomukset siitäettä pidetään talous auki mutta riskiryhmät turvassa. Britithän lähtivät myös aluksi tuolle "suojataan vain vanhukset" -linjalle ja tuloksen voi käydä katsomassa tilastoista.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
THL:n arvio oli perseestä, mutta niin oli IC:nkin. Tämä varmaan siksikin koska THL:n arvio perustui samaan leviämislukuun kuin IC:n.

Imperial College ja monet muut tahot (ml THL) ovat yliarvioineet taudin leviämisen oli rajoitteita tai ei. Se että johtuuko se siitä, että osalla ihmisistä on immuniteetti esim flunssan takia tai siitä, että tauti ei vain leviä normitilanteissa (ellei kyseessä ole joku Manhattan) on vielä auki. Saat ihan rauhassa viilata pilkkua, että rajoitteet tulivat suomeen hieman aikaisemmin kuin juuri tuossa laskelmassa oli osoitettu. Jos IC:n mallinnoksella Suomeen on saatu 1,3 miljoonaa tartuntaa, niin Ruotsiin niitä pitäisi saada vähintään 2,6 miljoonaa tartuntaa.

Mihin itse arvioit Ruotsin tartuntojen lopullisen määrän jäävän? Ei tuo 2,6 miljoonaa kahden vuoden aikana kuulosta mitenkään mahdottomalta. Enemmänhän Tegnell esikuntineen oletti tartuntoja saatavan jo paljon nopeammin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Mihin itse arvioit Ruotsin tartuntojen lopullisen määrän jäävän? Ei tuo 2,6 miljoonaa kahden vuoden aikana kuulosta mitenkään mahdottomalta. Enemmänhän Tegnell esikuntineen oletti tartuntoja saatavan jo paljon nopeammin.
Tegnell esikuntineen on käyttänyt samaa levinneisyyslukua. Se voi pääkaupungeissa pitää paikkaansa, mutta haja-asutusalueilla ei. Ruotsin lopullinen tartuntamäärä on liian vaikea arvioitavaksi ja jos testejä ei tehdä, niin lopullisen luvun jälkikäteenkään tietäminen ei välttämättä onnistu. Emme tiedä nykyistäkään tilannetta. Faktaa ei ole vasta-ainetestienkään pätevyydestä. Siinä pitäisi pystyä arvioimaan rokotteen valmistumisajankohta olettaen, että tulee ensi vuonna ja tottakai on rehellistä myöskin myöntää, että Ruotsissakin tehdään toimia jos tarve vaatii.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Maailmassa lienee yksi henkilö tällä hetkellä, joka toivoo laajaa ja pitkää toista aaltoa.


Anders Tegnell
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Maailmassa lienee yksi henkilö tällä hetkellä, joka toivoo laajaa ja pitkää toista aaltoa.


Anders Tegnell
Niin, hän on kyllä todella hirttäytynyt tuohon Ruotsin linjaan - ja jos nyt nämä uudemmat tiedot luultua matalammasta tarttuvuudesta pitävätkin paikkansa niin siinä on kyllä naapurissa miettimistä.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Onkohan muuten kukaan vielä ottanut Mika Salminen-tatuointia?
Tai vielä räväkämpi uskontunnustus olisi Tegnell - Salminen kimppakuva.
Tegnellin pärstäkuvat ovat olleet nimittäin Ruotsissa trendikkäitä.

Jokin soraääni Ruotsista. Varmaan jo vanhuuden höppänä ja lisäksi vielä nainenkin, edellinen Kuninkaallinen Epidemioloogikko Annikka Linde ( ei sentään Linnee) on saanut mediahuomiota Dagens Nyheterin kautta myös Hesariin:

Suomessa eemeritus proffa (THL) Matti Jantunen oli yksi ns. tukahduttamislistan allekirjoittajista ja nyt hän on kirjoittanut jälleen tälleen

Setämiehet ja tätinaiset viisastelevat epidemian tässä vaiheessa.
Odottakaapa vain sitä seitsemättä aaltoa! Eikun seitsemäs aalto taisikin olla jotain surffausta.

Odottakaapa vain Toista Aaltoa. Se tulee olemaan Massiivinen Hyöky.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Hesarissa oli 1-2 viikkoa sitten paikallisen kirjeenvaihtajan kirjoitus, että Ruotsissa nykyinen linja on laajalti tuettu eikä mitään laajempaa mekkalaa ja krittikkiä ole päällä.

Osaako joku tarkemmin kertoa ruotsalaisesta koronakeskustelusta? Varmasti palstalla on useitakin Ruotsissa asuvia ja Ruotsin tilannetta muista syistä tarkkaan seuraavia?

Sehän se vasta olisi lystikästä, että kun koronakriisin tähän mennessä oppikirjamaisesti hoitaneessa Suomessa on päällä yleinen älämölö ja lietsonta hallituksen sekä viranomaisten ympärillä, kansainvälisesti tikunnokkaan otetussa Ruotsissa kansalaiset tuekevat coolisti oman valtionsa linjaa. Mitä nyt vähän diskuteeraa.

Varsinainen "Meanwhile in Sweden" -efekti, joka kertoisi paljon meistä naapuruksista. Toinen ei luota itseensä, vaikka olisi julistettu suunnilleen maailman parhaaksi ja toinen tietää tekevänsä paremmin kuin muut, vaikka kaikkialta muualta sataa kritiikkiä. Kiihtyvästi.

***

Vakavasti otettuna, se alkaa vaikuttaa aika selvältä, ettei Ruotsi taloudellisesti tästä mitenkään poikkeavan hyvin selviä. Ruotsi on erittäin vientiriippuvainen valtio, joka ottaa pahasti osumaa globaalin talouden sakkaamisesta. Mutta ilmeisesti Ruotsissa myöskään kotimarkkina ei vedä juuri Suomea kummemmin, koska huolimatta varsinaisten kieltojen ja rajoitusten puutteesta, ruotsalaiset ovat rajoittaneet liikkumistaan (ja siten kuluttamistaan) merkittävästi. Tämä siitä huolimatta, että Ilta-Sanomat kävi tekemässä tutkivaa journalismia Tukholmassa kuvaamalla baarien ja kahviloiden terasseja, joilla yllättäen oli aurinkoisena päivänä ihmisiä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
KalPa
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös