Suotta räknätä itse kun raportoitua dataakin on olemassa:
Live statistics and coronavirus news tracking the number of confirmed cases, recovered patients, tests, and death toll due to the COVID-19 coronavirus from Wuhan, China. Coronavirus counter with new cases, deaths, and number of tests per 1 Million population. Historical data and info. Daily...
www.worldometers.info
Katsohan vaan, niinhän sitä olikin. Lainaamassani viestissä todettiin, että kaikki maat eivät tätä lukua raportoi, joten heitin tuollaisen kaavan, millä näiden osuutta voisi arvioida. Ja kokeilin sitä Suomen luvuilla, mutta en tajunnut katsoa, onko sitä virallisesti saatavilla.
Tuon mukaan Suomessa olisi aktiivisia tautitapauksia enää 989 ja parantuneita näin ollen viitisen tuhatta.
Viimeisen 14 vuorokauden aikana on diagnosoitu 1110 tapausta, joskin kuolleita on tullut 67, joista osa ehkä tuona aikana sairastuneita. No, tuosta voisi päätellä, että noin kaksi viikkoa olisi se keskimääräinen sairauden kesto.
Noihin lukuihin perustin oman näkemykseni siitä että erittäin vittumaisiin arpajaisiin siinä osallistuu jos taudin hankkii kun vaikka siihen kuoleminen kovin epätodennäköistä onkin, niitä vakavia seurauksia tulee jo merkittävälle osalle sairastajista. Tuon mukaan joutuisi sairaalaan 12%, keistä neljännes teholle (olettaen että tehohoidossa olevat lasketaan mukaan sairaalahoidossa oleviin esim. hesarin seurannassa).
Ainakin Suomessa teholla olijat ovat mukana siinä sairaalahoidossa olevien luvussa. Omissa tilastoissani olen tuota sairaalassa ja teholla olijoiden lukua vertaillut tuohon kahden viikon aikana diagnosoituihin. Viime ajat ensimmäinen luku on ollut 10-12%, jälkimmäinen 2-3%. Pahimmassa vaiheessa ensimmäinen luku oli noin 16% ja jälkimmäinen 6%. Minusta tuo viittaa siihen, että tuolloin testauskapasiteetti oli niin rajoittunut, että vain noita vakavampia tapauksia tuli diagnosoitua. Eli todettujen tapausten määrä olisi ollut sillä hetkellä alakantissa todellisuuteen nähden. En usko millään, että virus olisi tässä ajassa lieventynyt niin paljoa, että se selittäisi tuota.
Toki tietoisuus taudista on voinut myös muuttua. Alkuvaiheessa on ehkä saatettu ottaa ihmisiä ehkä herkemmin osastolle tai jopa tehohoitoon, kun taudin luonne ei ole vielä ollut täysin selvillä?