Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 265 398
  • 81 151

Salama44

Jäsen
Olipa mukava nähdä taas vanhemmankin ihmisen päivällä koululaisia liikenteessä koulun lähellä ja muuallakin. Meillä on sittekin vielä lapsia ja nuoria olemassa jotka ovat pitkään olleet pääasiassa vain kotona. Hekin vaikuttivat iloisilta että pääsivät taas kouluun ja näkemään kavereita ja opettajia. Tuli ihan positiivinen olo.

Muutenkin on tullut viestiä että koulujen aloittaminen on sujunut varsin hyvin ja koululaiset oppivat näissä oloissa myös lisää vastuullisuutta kun on uudet käyttäytymissäännöt. Koulun arvostuskin korostuu nyt ihan eri tavalla. Tottakai uusissa asioissa on alussa opettelemista että ne sujuvat kaikilta, mutta koululaiset oppivat ne yhtä hyvin kuin etäopetuksenkin.

Yhdessä työmatkaliikenteen avaamisen kanssa Ruotsiin ja Viroon avattiin taas vähän lisää yhteiskuntaa.

Positiivista on myös että koronakuolemat ovat tällä viikolla asettuneet 4 päiväkeskiarvoon. Jos se pysyy samana loppuviikon, niin ollaan senkin suhteen laskussa. Kaikki muutkin mittarit joita hallitus seuraa jatkuvasti kuten sairaalahoidossa olevat 143 joista on tehohoidossa 33 ovat laskeneet. Varovaisella avaamisella ja yksilöiden vastuullisella käyttäytymisellä ei ole isoakaan riskiä että se siitä kauheasti muuttuisi.

Opposito näyttää hirttäytyneen ainoastaan tartuttavuuslukuun ja luulee että kaikki ratkeaa sillä jos se on alle 1 eikä puhu mitään näistä muista hyvistä tuloksista, koska niistä ei saa poliittisia irtopisteitä. Oppositiolle ei myöskään tunnu menevän millään perille se mikä on hallituksen koronastrategia vaikka se toistettaisiin kuinka monta kertaa. "Hallituksen tavoite on estää viruksen leviämistä että se ei tartu ihmisestä toiseen ja suojella riskirymiä". Pitää olla aikamoinen fakiiri että tuosta saa sanonnan että viruksen annetaan levitä tarkoituksella ja tavoitellaan laumaimmuniteettiä jonka syntymisestä ei ole mitään varmuutta vaikka alettaisiin heti halailla ja kätellä kaikki toisiamme ja avaisimme koko yhteiskunnan.

Kun koulut loppuvat kuun vaihteessa niin alkaa urheilutoiminta ja terasseille pääsee turvaetäisyyksillä ilmojen lämmetessä taas nauttimaan ensimmäiset kesäjuomat ja urheilutoiminta alkaa Suomessa 1.6 kovatasoisella kotimaisella keihään teemakilpailulla jossa on mukana 10 heittäjää sekä miehissä että naisissa. Sitä ennen jo ylihuomenna alkaa Bundesliiga tyhjille katsomoille ja ainakin ennen pelejä on nähnyt televisiosta. Itse pidän sitä kansainvälisen urheilutoiminnan uudelleen käynnistämisenä, koska en pidä Trunpin hehkuttamaa päähänpotkimista ja hakkamista urheiluna vaan enemmänkin väkivaltana jossa ei ole mitään järkeä.
 
Viimeksi muokattu:

Leijona

Jäsen
Ansiokasta pohdintaa edellisillä sivuilla. Tämän viruksen käyttäytyminen tuntuu paikoin varsin hämmentävältä.

• NYC, Lombardia ja leviäminen Lombardiasta muualle Eurooppaan
• Diamond Princessin tapaus (712 tartuntaa, matkustajia 3711)
• Etelä-Korean klubi jossa ilmeisesti yli sata tartunnan saanutta
• Hoivakodeissa ja terveydenhuollon työntekijöillä paljon tartuntoja vaikka näitä nimenomaan vältetään
• Nykyisillä rajoituksilla influenssa pysähtyi seinään, korona ei

Toisaalta:
• Yleisesti hidas leviäminen verrattuna influenssaan
• Kiinalaisnainen Lapissa ei tartuttanut yhtäkään
• Viikin tapaus (130 altistunutta, ei tartuntoja)
• Suuret alueelliset erot maiden ja jopa alueiden sisällä
• Tukahduttamisessa onnistuneet maat
• Eksponentiaalista kasvua ei ole missään*

(*Jo esim. R-luvulla 1,5 homma lähtisi käsistä kohtuullisen nopeasti.)

Ja tietysti viimeisimpänä Espanjan vasta-ainetutkimukset, joissa yllättävän vähän positiivisia.

Tapauskuolleisuuskin on varsin epäselvä. Islannissa ja Singaporessa alle puoli prosenttia. Diamond Princessin eläkeläisillä vain hiukan reilu prosentti, vaikka näitä ei varmasti osattu hoitaa yhtä hyvin kuin nyt. Toisaalta Lombardiassa, New Yorkissa ja San Marinossa on jo kuollut reilu promille koko väestöstä.

Mahdollisia selityksiä:
1. Supertartuttajat
2. Tiettyjen väestöryhmien aiempi immuniteetti koronaviruksia vastaan
3. Tietyt tapahtumat joissa virusta leviää
4. Pohjoisen pallonpuoliskon kesäefekti
5. Mutaatioiden johdosta maailmassa on liikkeellä useampi variantti
6. Virus on levinnyt laajalle, mutta tätä ei havaita, koska testit tuottavat vääriä negatiivisia (sekä PCR & vasta-aineet)

Myönnän kuuluneeni joukkoon, joka suhtautui varauksellisen avoimesti laumastrategiaan. Nyt tuntuu, että olen päivä päivältä epävarmempi jokaisen lähestymistavan osalta. Onneksi en ole vastuussa mistään.

***

Omassa tuttavapiirissäni on ollut viisi varmistettua tapausta sekä useampi ei-varmistettu. Jokainen tapaus on ollut sitkeä, mutta ei hengenvaarallinen.
 
Viimeksi muokattu:

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Niin, tämä onkin hyvä kysymys. Mitään ilmestyskirjan visioita ei olla nähty sairastuneiden ja kuolleiden tiimoilta ja tällä hetkellä sairaaloissa pyöritellään lähinnä peukaloita. Mahtikäskyllä ainoastaan ravintolat, tapahtumat ja matkailu ovat joutuneet laittamaan ovensa säppiin ja baarejakin aletaan reilun parin kk jälkeen varovasti availla. Kaikki muut yksityisen sektorin toimijat ovat saaneet pitää liikkeitään auki vaikka 24/7, jos ovat halunneet. Se, että ihmiset eivät liiku kuluttamassa olisi kai ollut vääjäämätön seuraus, oli strategia sitten mikä tahansa. Tauti olisi tullut Suomeen, vaikka meillä olisi ollut hallituksessa Joogalentäjät, Eläkeläisten Puolue ja Köyhien ystävät. Kaikilla mahdollisilla hallituskoalitioilla olisi jotain rajoitustoimia määrätty ja lopun, eli kysynnän laskun olisi hoitanut ihmisten luontainen epäluulo kaikkea potentiaalisesti vaarallista ja outoa kohtaan. Eli tuskin täällä olisi ollut Mardi Gras ja Jouluvappujuhannus, vaikka turvaväleistä ja kokoontumisrajoituksista ei olisi paasattukaan joka välissä, tai ne olisivat olleet hieman höllempiä. Minä sanon, että tällä hetkellä hyvä, mutta jos tämä aiemmin mainitsemani "asemasota" jatkuu ja jatkuu, niin tuleeko jossain vaiheessa sitten eteen se hetki, että pakko antaa taudin jyllätä vapaasti ja pyrkiä hoitamaan siitä kärsivät miten kantokyky antaa myöten. Ihmisten mielten muokkaaminen takaisin pre-korona-aikaan onkin sitten temppu ja miten se tehdään viruksen vielä jyllätessä. Palautuuko kulutus ja jos niin mille tasolle. Ei tästä paskasta ole muuta tietä kuin rokote.
No meillä on vain yksi vertailukohde ja se on tuo länsinaapurimme jossa kaikki on hoidettu pelkällä valistuksella ja ihmisiin luottamisella. Kyllä sielläkin on turvaväleistä puhuttu, mutta mitään muuta ei käytännössä ole tehty, koska kyllähän kansa nyt osaa käsiä pestä ja väliä pitää. Aika erilaiset on kuitenkin lukemat siellä kuin täällä, eli jokin näistä rajoitustoimista on ollut onnistunut.

Edit. lisätään nyt vielä, että vaan kun tietäsimme mikä/mitkä on olleet ne suurimmat syyt.
 
Viimeksi muokattu:

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Onko nykyhallitus puhunut menetetystä vuosikymmenestä? Se tiedetään, että ekonomistien mielestä vuonna 2018 päättyi talouden menetetty vuosikymmen (ks. linkki alla), jolloin Suomessa oli kepu- tai kokoomusvetoisia hallituksia, mutta uhkaako meitä koronakriisin vuoksi taas sama? :O


Se oli se edellinen menetetty vuosikymmen. Nyt tulee uusi. Mutta onneksi välissä ehti olemaan 2 vuotta kasvua.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
On kyllä taudin aiheuttamien kuolemien kasvuvauhti hidastunut selvästi viime viikkona. 100 000:sta uhrista 200 000:n kului 15 vuorokautta, ja 200 000:sta uhrista 300 000:n kului 20 vuorokautta. Seuraavat 100 000 vaatii jo 30 päivää?
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Britanniassa raportoidaan, että heidän kuolleisuuslukujensa perusteella diabetes on suurin riski coronatartunnoissa, osuus 26% kuolleista.

Tässä asiasta uutinen, Sky News, lähteenä NHS :

Ei yllätä, koska 67v. isäni sairastaa diabetesta ja sai jonkun random flunssaviruksen, joka äityi niin pahaksi että sai keuhkokuumeen ja sitten tulikin viikon reissu tehohoitoon. Varmasti koronan kanssa sama homma.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Britanniassa raportoidaan, että heidän kuolleisuuslukujensa perusteella diabetes on suurin riski coronatartunnoissa, osuus 26% kuolleista.

Tässä asiasta uutinen, Sky News, lähteenä NHS :


Onko tuo nyt sitten syy vai seuraus. Lainaus tähän ketjuun linkatusta Hesarin artikkelista:"Ylipaino altistaa sekä diabetekselle että verenpainetaudille ja maailmalla on julkaistu raportteja, joiden mukaan obesiteetti altistaa vaikealle tautimuodolle." Saman artikkelin mukaan Suomessa tehohoitoon joutuneiden kuolleisuusprosentti on noin 15 kun Yhdysvalloissa se on lähes 90. Tuossa on hirmuinen ero. Selasin linkkaamasi jutun mutta en huomannut että siinä olisi mainittu mikä on vastaava prosentti briteissä.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
On kyllä taudin aiheuttamien kuolemien kasvuvauhti hidastunut selvästi viime viikkona. 100 000:sta uhrista 200 000:n kului 15 vuorokautta, ja 200 000:sta uhrista 300 000:n kului 20 vuorokautta. Seuraavat 100 000 vaatii jo 30 päivää?

Ja tehohoidossa on 15 000 ihmistä vähemmän kuin huhtikuun lopulla:

30.4. 59 817 tehohoidossa
14.5. 45 890 tehohoidossa
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
On kyllä taudin aiheuttamien kuolemien kasvuvauhti hidastunut selvästi viime viikkona. 100 000:sta uhrista 200 000:n kului 15 vuorokautta, ja 200 000:sta uhrista 300 000:n kului 20 vuorokautta. Seuraavat 100 000 vaatii jo 30 päivää?
Tosin jos nyt uudeksi polttopisteeksi on muodostumassa Etelä-Amerikka niin sikäläiset tilastot todennäköisesti ovat hyvin puutteellisia. Joskus muutaman vuoden päästä on kiinnostava lukea tutkijoiden jälkiarvioita pandemiasta, kun dataa on voitu kunnolla analysoida ja kerätä ja viruksen luonnekin tunnetaan perinpohjin. Tällä hetkellä monet asiat ovat vielä täysin epäselviä ja avoimia kysymyksiä on ties miten paljon.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Pikakommentit:
1. Näitä on ollut, mutta miksi sitten osa tartuttaa superisti, osa ei niinkään?
Tätä olen minäkin pohtinut ja voisi ihan realistisesti olla, että virus kuolee pinnoilta varsin nopeasti ja ihmisen luontainen puolustus taas hyökkää kaikkia viruksia ja bakteereja vastaan varsin tehokkaasti. Eli vaaditaan suuri määrä viruksia tartuttamiseen. Tälläinen altistus tapahtuisi tehokkaasti käytännössä siis vain suljetuissa tiloissa missä on paljon ihmisiä samaan aikaan ja pitkäjaksoisesti. Tämä selittäisi aika hyvin miksi kaupoissa ei tartu, mutta äitienpäiväkonsertissa tarttui. Selittäisi myös miksi Ruotsissa on eri tilanne kuin meillä, kun ravintolat on siellä edelleen auki.

Tätä tukisi se saksalainen tukimus pinnoilta löytyneistä kuolleista viruksista, sekä Tirolin baarit, pohjoisen hiihtokisa biletystartunnat ja se äitienpäiväkonsertti, sekä tietysti se, että kaupoissa ei edes kassat ole saaneet paljoa tartuntoja edes Helsingissä. Mutta spekulaatiotahan tälläinen on.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tämä on ihan mielenkiintoinen kysymys, kenestä muodostuu supertartuttaja. Väittäisin että potentiaalisia supertartuttajia ovat aktiiviset ja ekstrovertit ihmiset, jotka suhaavat paikasta toiseen ja tapaavat paljon ihmisiä. Ja yleensä vieläpä niin, että mukana on paljon fyysistä kontaktia ja/tai lähietäisyydellä keskustelemista, kenties kovaan ääneen ja suurella tunteella. Teoriaa tukisi se, että tauti on levinnyt pahimmin Italiassa, Espanjassa, USAssa ja muissa maissa jossa tämänkaltaisia ihmisiä on enemmän ja kulttuuri muodostunut tukemaan aktiivista kanssakäymistä. Sitten vastakohtina esim. Pohjoismaat ja Itä-Aasia, joissa ihmiset ovat lähtökohtaisesti pidättyväisempiä.

En ole kyllä varma siitä, onko koronaviruksen kanssa supertartuttajia enemmän kuin muiden virus- tai bakteeriperäisten tautien kanssa. Nyt tätä asiaa on vaan tutkittu aiempaa enemmän ja tarkemmin käytännön esimerkkitilanteiden kautta, kuten vaikkapa se kuoro jenkeissä, joka järjesti harjoitukset joihin saapuneista laulajista joku 90% sai tartunnan, ja muutama taisi kuollakin. Sinänsä traaginen tapaus, mutta ainakin saatiin sen myötä globaalisti tärkeää tietoa viruksen leviämisestä.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Mielestäni lukemisen arvoinen Ylen Mika Mäkeläisen ( hän on dx-kuuntelun harrastaja, piti mainita tämä ns. luotettavuusnumerona) Analyysi-otsikoinnillinen juttu:

Ja linkkaan samaan syssyyn Firman linjakkuudessa ehkä hieman minua yllättäneenkin artikkelin:

Olin kiinnittänyt jo aiemmin huomiotani Helsingin alue-eroihin, miettinyt jotain kulttuuriperinteisiä yhteisöjä eli monikulttuuriutta ja tehnyt arvelun, ilman sosioekonomia-aspektin painotusta tosin. Ökyrikkaatkin somalit kai pitäisivät tiivistä yhteyttä toisiinsa, ruokailukulttuuria, suvun ja klaanin yhteisiä kulttuurihetkiä.?
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti




Päivitetään hieman Euroopan top-tilastoa kalmojen per miljoona asukasta osalta:

Belgia 768
Espanja 584
Italia 519
UK 495
Ranska 420
Ruotsi 349

Joissain toisissa olosuhteissa saattaisin hieman kadehtia sitä että länsinaapuri nousee jatkuvasti kansainvälisen median puheenaiheeksi, tällä kertaa en. Ruotsi on ohittanut tilastossa Hollannin ja on sijalla kuusi. Missäs ne Tegnellin fanipojat nyt ovat kun satoa korjataan, @Ikävänkantaja . Sinä kaipasit johtajuutta ja selkeää strategiaa sekä viestintää, täs siul o sellane.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tämän takia Suomessa mennään hybridistrategialla, jossa avaamista tehdään asteittain ja viruksen leviämistä pyritään estämään - ei kaikin mahdollisin vaan - mahdollisimman tehokkain keinoin. Tähänastiset rajoitustoimenpiteet ja muut ohjeistukset käsien pesemisestä ja yskimishygieniasta alkaen pyrkivät kaikki vähentämään taudin leviämistä. Nyt kun ollaan ns. tilanteen päällä, voidaan siirtyä askel kerrallaan kohti normaalia tai tarvittaessa pakittaa jos muuvit osoittautuvat tartuntatilanteen kannalta tuhoisiksi. Taudin kontrollointi on siis kuin nuorallatanssia, jossa keinoista priorisoidaan ne tehokkaimmat eli tehdään juuri ne, mistä on eniten vastinetta rahalle.

Tämä alkuperäinen "The Hammer and The Dance" artikkeli julkaistiin maaliskuun puolivälissä viikko sen jälkeen, kun WHO julisti taudin pandemiaksi. Siinä onnistuneesti selitettiin jo silloin se kuuluisa exit-strategia, eli kuinka jatkossa tullaan toimimaan. Se vasara-osuus, jossa tauti nuijitaan alas, on Suomessa jo nähty ja nyt vuorossa on tanssi, joka jatkuu tästä eteenpäin siihen asti, kunnes rokote jonain kauniina päivänä keksitään. Tuo artikkeli ja sitä viikkoa aikaisemmin julkaistu "Why You Must Act Now" ovat edelleen niitä, jotka kaikkien hallitusten olisi pitänyt lukea ja unohtaa kaiken maailman ruotsalaisten rodunjalostajien (tämä Tegnell on samaa sakkia, joka steriloi kehitysvammaisia pitkälle 70-luvulle asti) ja meidän omassa erinomaisuudessaan tärkeilevien "asiantuntijoiden" mielipiteet.

Mielestäni Suomen hallitus on tähän asti ansiokkaasti toiminut täsmälleen oikein näiden pohjalta eikä ole kuunnellut näitä salmisia sun muita .
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Tuota tuota. Oletko nyt huomioinut tässä hajatelmassa taudin itämisaikaa ollenkaan? Oikeastaan missäänhän tauti ei ole enää levinnyt kun on pistetty paikkoja kiinni jos huomioi, että tauti itää sen noin 1-2 viikkoa. Tai ainakaan minä en muista aluetta missä vielä lockdownien jälkeen olisi määrät kasvaneet tuon oletetun itämisajan jälkeen. Sinne asti määrät tottakai kasvaa siitä huolimatta, että paikat on kiinni, kun ihmiset ovat sen tartunnan jo saaneet.

Täsmennetään sen verran että en pyrkinyt väittämään, että tauti olisi jatkanut missään kiihtyvää leviämistä lockdownien jälkeen. Vaan että tietyillä alueilla on jouduttu ottamaan todella kovia toimenpiteitä käyttöön että tauti on saatu ylipäätään mitenkään kontrolliin, ja silti tartuntojen väheneminen on ollut todella hidasta.
Vaikkapa se Italia, lockdown 8.3., tautihuippu tästä täsmälleen 2vk kuluttua kuten ennakoit, mutta tästä kesti vielä toiset 2vk että tautimäärät lähtivät havaittavasti laskuun, ja senkin jälkeen lasku on ollut todella hidasta.

Viestini pointti oli se, että samaan aikaan joissain muissa maissa leviämistä on saatu hillittyä paljon nopeammin ja kevyemmillä toimenpiteillä. Tämän syitä pyrin spekuloimaan ja siitä herättämään keskutelua.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Olen jostain syystä aika varma, että tautimäärät eivät tule Suomessa lisääntymään mitenkään räjähdysmäisesti nyt enää, vaikka rajoituksia aletaan purkaa. Eri asia olisi ollut vaikka kuukausi sitten. Perustan tämän yksinkertaisesti siihen, että taudinkantajia vaan on niin paljon vähemmän enää, ja jatkuvasti vähenee. Tämän Suvantovaiheen aikana myös oireettomana viruksen saaneista iso osa on tartunta-ajan ohittaneet, kuten myös oireita saaneet, jotka ainakaan toivottavasti eivät ole muita altistaneet flunssan oireissa jne.

Mutta rajojen avaamista pelkään tämän Koronan kanssa kyllä. Luotan siihen, että täällä saadaan ns. omalla porukalla virusmäärät hallintaan kyllä (tämän hetkisen virusmuodon ainakin siis), mutta mitäs sitten kun rajat on auki, jos liikkuvuus on kuten ennenkin. On todella vaikea sellaista tilannetta hallita. Noh, toivottavasti sitä ei nyt ihan heti nähdä.
 

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Lieväoireiset ei edelleenkään pääse testiin, vaikka kapasiteettia on vapaana. Mikä on puhdasta järjettömyyttä ja tahallista taudin levittämistä. Suomeksi epäonnistuminen, kun puhutaan kohteliailla sanakäänteillä.
Ihan omakohtaisesti kun angiinan sairastin niin vaikka lääkäri oli varma että korona ei ole vaan angiina niin kysyi että haluanko vielä koronatestin vaikkei hänkään usko että siitä on kyse. Oireena oli vain kurkkukipua, ei mitään muuta. Sovittiin sitten että jos tässä ekassa testissä ei paljastu mitään niin katsotaan sitten uudestaan, osaan kyllä viettää sen pari päivää asunnossani tapaamatta ketään. Mikä tahansa hengitystieinfektio-oire oli syy testille. Ja tämä oli ennen pääsiäistä että ainakaan Helsingissä nämä "ei testata" -jutut on ihan fuulaa.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Olen jostain syystä aika varma, että tautimäärät eivät tule Suomessa lisääntymään mitenkään räjähdysmäisesti nyt enää, vaikka rajoituksia aletaan purkaa. Eri asia olisi ollut vaikka kuukausi sitten. Perustan tämän yksinkertaisesti siihen, että taudinkantajia vaan on niin paljon vähemmän enää, ja jatkuvasti vähenee. Tämän Suvantovaiheen aikana myös oireettomana viruksen saaneista iso osa on tartunta-ajan ohittaneet, kuten myös oireita saaneet, jotka ainakaan toivottavasti eivät ole muita altistaneet flunssan oireissa jne.

Mutta rajojen avaamista pelkään tämän Koronan kanssa kyllä. Luotan siihen, että täällä saadaan ns. omalla porukalla virusmäärät hallintaan kyllä (tämän hetkisen virusmuodon ainakin siis), mutta mitäs sitten kun rajat on auki, jos liikkuvuus on kuten ennenkin. On todella vaikea sellaista tilannetta hallita. Noh, toivottavasti sitä ei nyt ihan heti nähdä.
Ruotsin raja on jo apposen auki, eikä sitä voida sulkea uudelleen nykyisen lainsäädännön ollessa voimassa (maaliskuussa tapahtunut "sulku" olikin vain pelkkä suositus, kuten on ilmennyt). Tietenkin on mahdollista, että hommasta selvitään silkalla tuurilla, mutta olisi mukava jos lainsäätäjät nyt edes mahdollistaisivat rajanylityksen estämisen poikkeustilan vallitessa.
 

knttrtknkn1

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
”Jos puolet väestöstä käyttäisi kangasmaskeja, niin se laskisi tartuttavuuskerrointa yhden RO-yksikön verran, toteaa tutkimusprofessori Ali Harlin VTT:stä.” - IS

Oho! Tämähän tarkoittaisi sitä, että nuo ”enemmänhaittaakuinhyötyä”-maskit ovat itse asiassa populaatiotasolla järein käytettävissä oleva ase viruksen vastaisessa taistelussa ennen rokotetta. Missä viipyy kohuotsikot aiheesta!? Olisko siellä muualla maailmassa tiedetty jo jotain kun näitä suositeltiin tai jopa määrättiin pakolliseksi.

Harlinin näkemys perustunee mm. tähän tutkimukseen (jota ei ole vielä vertaisarvioitu):

Aasialaiset turistithan näitä on käyttänyt jo vuosikausia, vaikka mitään pandemiaa ole edes ollut.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Ja tämä oli ennen pääsiäistä että ainakaan Helsingissä nämä "ei testata" -jutut on ihan fuulaa.

Tästähän on ollut jo aiemmin juttua. HUS:issä testaus toimii mutta esim. E-Karjalassa ja Kymenlaaksossa on edelleen ollut vaikeuksia päästä testiin, jos ei ole ollut "kunnolla kipeä" jo pidemmän aikaa. Eipä noissa edellä mainituissa ole paljon positiivisia löydöksiä tehtykään, ehkä johtuen juuri pienestä testimäärästä...
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Hesarissa juttua tehohoitoon joutuneista tautisista:

Mielenkiintoista tuossa että yli puolet alle 60v ja kolmannes ilman perussairautta (toki ei tarkoita etteikö voisi olla esimerkiksi merkittävästi ylipainoinen korsteeni kelle ei vielä ole vaan elintasosairautta puhjennut). Lisäksi erittäin mielenkiintoisia vertailulukuja tehohoidosta selvinneistä. Suomessa tehohoitoon joutuneiden kuolleisuus n. 15% mikä on ilmeisesti globaalilla tasolla todella vähän, skaalan toisessa päässä sitten esim. USA missä päätyisi vaineeseen peräti 90% tehohoitoon joutuneista.
Ainakin näissä lehdissä olleista tapauksissa joissa alle 60v tai alle 40v ovat sairastuneet niin kaikki ovat polttaneet useita vuosia tupakkaa.
Vaikuttaa siis selvästi siltä, että ne jotka sairastuvat tuon riskiryhmän ulkopuolta ns. perusterveistä niin ovat suurelta osin nykyisiä tai entisiä tupakoitsijoita.

Etelä-Euroopassa tupakkaa vaan poltetaan reilusti enemmän kuin täällä niin se luonnollisesti tehostaa vaikutusta ja siihen kun lisätään suurempi kanssa käyminen ihmisten välillä, sukupolvien yhdessä asuminen, tieheämpi asuminen, ilmansaasteet, lääkkeiden (antibioottien) liika käyttö niin se kummasti selittää miksi virus leviää.
Ja kun virus leviää niin aiheuttaa monesti seurauksena bakteeritartunnan jonka voisi hoitaa antibiootilla jos niitä olisi käytetty jo muutenkin liikaa.
 
Suosikkijoukkue
Steelborn, Ich bin ein mouhijärveläinen
Tätä olen minäkin pohtinut ja voisi ihan realistisesti olla, että virus kuolee pinnoilta varsin nopeasti ja ihmisen luontainen puolustus taas hyökkää kaikkia viruksia ja bakteereja vastaan varsin tehokkaasti. Eli vaaditaan suuri määrä viruksia tartuttamiseen. Tälläinen altistus tapahtuisi tehokkaasti käytännössä siis vain suljetuissa tiloissa missä on paljon ihmisiä samaan aikaan ja pitkäjaksoisesti.

Olenkin ihmetellyt, että mitä tarkoitetaan sillä, kun puhutaan 15 minuutin kriittisestä altistumisajasta. Olen ajatellut, että eikö yksikin tippa voi jo tartuttaa, mutta tämä ihmisen luontainen puolustus selittäisi sen. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin mitään selitystä "vaaralliselle vartille".
 
Tästähän on ollut jo aiemmin juttua. HUS:issä testaus toimii mutta esim. E-Karjalassa ja Kymenlaaksossa on edelleen ollut vaikeuksia päästä testiin, jos ei ole ollut "kunnolla kipeä" jo pidemmän aikaa. Eipä noissa edellä mainituissa ole paljon positiivisia löydöksiä tehtykään, ehkä johtuen juuri pienestä testimäärästä...

Pohjois-Karjalassa (ei kolmeen viikkoon uutta tapausta) ei ole ainakaan kiinni testauskynnyksestä. Lähipäivinä kaverille nousi kuume ja tuntien sisällä oli jo otettu näyte terveyskeskuksessa. Aiemmin hänen kanssaan ulkona oleilleelta haettiin ensihoitajan toimesta 25 kilometrin päästä Joensuun keskustasta näyte, kun ei ollut mahdollisuutta ajaa itse paikalle. Oireet olivat muotoa lieviä vatsaoireita ja "voisi ehkä varmuuden vuoksi". Tässä vaiheessa ensimmäisen testi ei ollut vielä edes valmistunut.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös