Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 264 418
  • 81 151

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Se että tullaan kertomaan että ollaan asiantuntijaa joka naureskelee muiden kirjoittelulle koska täällä on "huikeita argumentteja" on sitä pätemistä. Harmi jos et näin näe.
Sulla kyllä meni nyt aika kovaa ja korkealta ohitse koko viestin sanoma. Lue ensimmäinen ja viimeinen kappale uudelleen ajatuksella, siinä viittaan siihen, että olen samassa tilanteessa usein itsekin. Asiantuntijuuttani korostin pilke silmäkulmassa, vaikka kyllä se tässä asiassa ihan paikkansa pitää.

Täällä on esitetty ihan hyviä pointteja koulujen avaamisen puolesta, mutta sitten on puoliälyttömiä vaatimuksia niiden avaamisesta heti tai toisaalta täysin tuulesta temmattuja ajatuksia siitä, että opetusta pitäisi jatkaa kesäkuulle. Niitä kun suu vaahdossa toistaan eikä vaivauduta perustelemaan muutoin kuin että kun mekin työskennellään, ei hirveästi jaksa kuin huvittua.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minusta tällainen lineaarinen ekstrapolointi on todella naiivia. Jos sairastavuus tulee äkillisesti moninkertaistumaan, lisääntyy myös kuolleisuus. Ne vanhainkoditkin on paljon helpompi pitää tautivapaina kun tartuttajia ei ole yhtä aikaa liikenteessä satoja tuhansia.
Sairastuvuuden äkilisyyttä voidaan todistettavasti säätää tarvittassa. Perusteita ei ole kuvitella, että vanhustenhoitajien tautitilanne poikkeaisi keskimäärin merkittävästi muusta väestöstä.

Joo, sinähän heitit tässä taannoin jonkun arvion jonka mukaan korona olisi maksanut meille jotakuinkin 300 elinvuotta, mikäli oikein muistan. Korjaa jos olen väärässä. Nythän aiheesta on julkaistu vertaisarviointia odottava tutkimus, jossa pitkäaikaissairauksien huomioimisen jälkeenkin koronakuolema vastaa miehillä noin 13 ja naisilla 11 menetettyä elinvuotta. Voitaisiin siis karkeasti hypätä tuosta arvioimastasi määrästä jonnekin pariin tuhanteen menetettyyn elinvuoteen, ja laskuoppisi mukaisesti tartuntojen määrän kymmenkertaistuessa 20 000 menetettyyn elinvuoteen. Muuttaako tällainen tieto vahvistuessaan noita "laatupainotettuihin elinvuosiin" perustuvia laskelmiasi kymmenkertaisesti? Mikä on päivitetty suhtautumisesi talouden ja elinvuosien vaateriin laittamiseen?

Näin tein ja uskottavammalta arviolta se edelleen kuulostaa kuin tuo. Yhdysvalloissa esim nähnyt luvut ovat olleet varsin erinäköisen, mutta minun arvioni koskee Suomea, jossa kuolleiden keski-ikä on ollut 82 ja vaikka huomioitaisiin että miesten kuolleisuus tapaturmaisesti nuorella laskee elinäinodotetta parilla vuodella, niin eivät kuolleet keskimäärin yli ysikymppisiksi elä. Minun suhtautumiseni elinvuosiin perustuu edellen Soininvaaran laskelmiin ja voit toki itsekin taitavaksi tunnettuna kansalaisena koittaa sitä erilaisilla parametreilla.
Mitä tulee Soininvaaraan, fani olen minäkin (tai ainakin ollut pitkään), mutta ajattelevana yksilönä kannattaa olla kriittinen kun idoli alkaa puhua pehmeitä. Soininvaaran argumentit koronan suhteen on todella heikkoja ja hänen tietämyksensä olematonta. Hän tekee jatkuvasti vahvoja oletuksia ja keksii olkiukkomaisia väitteitä (kuten talouden kiinnipitäminen syksyyn 2021 asti), joiden päälle sitten rakentaa heppoisen analyysinsa. Ollen jo esim. Ruotsin kuolemista suhteessa Suomeen aivan väärässä mutta antamatta sen mitenkään häiritä höyryämistään.

En tiedä alkaako vanhuus tehdä tehtäväänsä Soininvaaran kanssa vai mistä hänen näköalattomuutensa johtuu. Yksi epäjohdonmukaisuus monien joukossa Oden "analyyseissa" on, että hän kuittaa laumasuojastrategian vastustamisen "haluksi toivoa muuta", mutta samaan aikaan kuittaa täysin olankohautuksella sen skenaarion, että pidempiaikaista immuniteettia ei kenties muodostukaan.
Se että Soininvaara avoimesti kertoo mitä hän tietää ja mitä ei ja mihin oletuksiin hän laskelmansa perustaa on suurta viisautta. Jos jollain on oletuksiin korjattavaa, niin näin niitä voidaan korjata ja niin Ode on jo tehnytkin.
Osmon suurin vahvuus on, että hän on riippumaton ja uskaltaa siksi tehdä laskelmia ja sanoa ääneen asioita, joita muut eivät uskalla. Hänen laskelmansa voivat olla vaikka miten huonot sinun mielestäsi, mutta lainatakseni Risto Dufvaa: "ei tarvitse olla paras, riittää että on paras läsnäolijoista". THL, HUS tai joku Tuuli eivät parempia laskelmia taloudellisista vaikutuksista tee tai edes julkisesti yritä laskea hintaa kustannusvaikutuksille, vaan nämä pelkurit pitävät päänsä tukevasti hiekassa. No THL on sentään jossain määrin lusikkaa ollut kauniiseen käteen ottamassa.
Toisesta typeryydestä häntä huomautti Twitterissä Tuuli Lappalainen, joka (toisin kuin Ode), aiheesta jotain ymmärtääkin.



Ansiokasta jossittelut ja spekulointia Tuulilta. JOS vastustuskykyä ei synny sairastamalla tietylle osuudelle sairastuneista, niin se on ikävää. Tuulihan voisi tehdä tämän valossa paremman laskelman, muutoin vaihtoehtokustannus on se 100 miljardia.
Kolmas asia, josta hän huomauttaa, on että kovin vähän tämä ylpeänä edustamasi "lasken kustannuksia enkä pelkää keskustelua" -leiri oikeasti mitään laskelmia esittää. Ehtisitkö auttaa minua tässä laskuharjoituksessa lupauksesi mukaisesti? Miten ratkaisisit?


Entä onko Odella ja sinulla jotain sanottavaa tähän huomioon? "En usko" ja "ei mahdu minun käsitykseeni viruksista", tuntuu riittävän sokeimmille Ode-faneille.

Ei missään ole sanottu, että 3 miljoonaa olisi sairastanut silloin kuin rokote saadaan. Sehän olisi ehkä kaikkein hölmöin mahdollinen tilanne, että rokoto saapuisi samalla hetkellä kun laumasuoja on saavutettu.
Ei meillä ole takeita, että Ruotsi alkaa saavuttamaan Tukholman alueella laumaimmuniteettiä Toukokuun aikana, mutta nyt suomen tilanne on kaikkein hölmöin. Sairaalat ovat tyhjillään, ihmiset kärsivät ja talous seisoo ja immuniteetti ei etene oikein mihinkään. Ruotsilla on sentään mahdollisuus saavuttaa laumasuoja, Suomi on hirttäytynyt rokotuksien saamiseen vaikka sen kustannnus on hirveä.


Kuinka monet rattaat sinulla? Jos Osmo sanoo ettei usko Etelä-Korean mallin olevan mahdollinen, niin se on Osmon hölmöyttä ilman sen kummempia perusteluita.
Jos minä sanon että Singaroressa on vanhuksia onnistutta suojelemaan, niin annat ymmärtää että minä olen hölmö jos kuvittelen sen olevan mahdollinen. Littipeukku!
Tämä on jälleen yksi typerä vertaus. Ydinvoimakuolematkaan eivät ole kertautuvia siinä mielessä että esim. Fukushiman onnettomuus aiheuttaisi ydinonnettomuuden Suomessa. Sen sijaan, kuten hyvin tiedät, koronatartunnat Kiinassa ovat johtaneet koronakuolemiin Suomessa. Paikallisesti ydinvoimalta on @El Gordo :n esittämien ajatusten mukaisesti järkevää vaatia korostettua turvallisuutta, sillä se voi helposti tuhota koko paikallisen yhteisön.
Vertaus oli päinvastoin parempi kuin kuvittelinkaan. Fukusiman onnettomuuden takia kuoli 3 henkilöä. Väestönsiirtojen takia itsemurhan teki 29 ihmistä. Vähemmän olisi kuollut, jos ei olisi toimittu.
Ensinnäkään Suomessa ei ole mitään palaa ryhtyä niin rautaisiin toimiin kuin Singaporessa. Toiseksi katsellaan niitä Singaporen lukuja uudelleen kun aikaa kuluu. Siellä kuitenkin ketjujen jäljitys, tartunnan saaneiden eristäminen yms. on sellaista mitä ei pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa voi ihan äkkiä tapahtua.
Katsellaan ihmeessä. Singaporessa on nyt puolitoista viikkoa olllut tullut noin 1000 uutta tartuntaa joka päivä, joten se sota ketjujen jäljittämiseen näyttää aika heikolta, vaikka eristyksessä on 11 000 ihmistä ja kasvaa tuhannella per päivä. Silti tuntuu että niitä uusia tulee se tuhat.
Miksi muuten et halua tehdä vertailua Uuteen-Seelantiin tai Etelä-Koreaan?
Mihin perustuu väite, etten haluaisi? Kuitenkin Uusi-Seelanti, Taiwan, Singapore ja Austalia ovat saaria ja käytännössä Etelä-Korea myös sillä sen pohjois-raja on melko kova. Nämä antavat mahdollisuuksia ja toisaalta siitä johtuen maiden ruoka yms huolto on muovautunut sen mukaiseksi. Australia ja Uusi-Seelanti ovat vielä niin eristyksessä, että viruksen kulkeutuminen tavarakaupan myötä on helpommin tukittavissa. Suomessa sitten taas on naapurimaina Venäjä ja Ruotsi.
 

palle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Minnesota Wild, HIFK
Itsekkin koittanut ravintoloita nyt tukea, eli käytiin hakemassa ruokaa selvästi useammin ulkoa kuin tavallisesti. Normaalisti käytiin ulkona syömässä kerran kuussa tai kahdessa (ei sisällä siis lounaita), nyt käytiin 3-4 viikossa. Mutta kun otat sen 25e pihvin ja pääset kotiin, niin maustevoi on kaikki sulanut, pihvi on sellainen haalea lötkö ja vaikka muussi sentään oli helkutin hyvää, niin kyllähän se vähän fiilistä laskee. Nyt koittanut ostella noita annoksia jotka kestävät kuljetuksen kotiin, mutta kyllähän noista on alkanut maku menemään täysin ja tukeminen on sen takia jäänyt hyvin vähälle.

Sama. Itsekin olen pari kertaa viikossa pyrkinyt ulkoistamaan ruoanlaiton. Ongelma on se, että tässä lähellä ei ole paljoa muun tyyppisiä paikkoja kuin pizza ja kebab rafloja ja kun tässä yrittää jonkinlaista tervettä elämäntapaa ylläpitää, niin homma menee hankalaksi. Tottakai voisin tilata myös salaatteja, mutta oman kokemuksen mukaan ne ovat yleisesti melko ankeita, eikä niillä saa rahoilleen vastinetta. En tosiaan rupea 20-minuuttia suuntaansa ajamaan autolla "oikeaa ravintolaan", kun se lopputulos on juuri kuvaamasilainen.

Nyt kannattaisi näidenkin kioskien pitäjien hieman tarkastella menujaan. Pari lähellä olevaa tuttua paikkaa ovat ilahduttavasti laajentaneet perus pizzojen ja kebabien ulkopuolelle ja sieltä saa nyt ihan "kotiruokaa". Tästä iso peukku.
 

Sämppäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nythän THL epäilee jo, että todelliset tartuntamäärät ovat 50-80-kertaisia todettuihin nähden, joten olisi ihan tosi kiva alkaa kuulla vasta-ainetestien oikeista tuloksista.
Eli sairastuneita olisi noin 400k. Tehohoitoa on tarvinnut noin 0.05% sairastuneista? Sairaalat ammottaa tyhjillään ja firmat on kaatunut. Jos näin, niin ehkä vois olla oikea paikka jo palata "normaaliin". Vaikka kuulun itsekkin riskiryhmään, niin alkaa tää armageddon-meininki riittämään.

Jos nyt sairastuneita on 400k. Luku kasvaa päivässä about 7000. Viikossa 49 000 ihmistä. Kuukaudessa 200k. Tahti kiihtyy kun kesä tulee. Tehohoitoa tarvitsevien osuus jos on 0.05%, niin kuudesta miljoonasta se on 3000 ihmistä. Eli tauti käy läpi koko väestön kuudessa kuukaudessa ja tehohoitopaikat eivät ylikuormitu, olettaen, että siellä vuoteessa kuollaan ja parannutaan tasaisin väliajoin.

Noin. Siinä on THL:le malli, jonka puitteissa kannattaa toimia. Elo/syyskuussa on laumaimmuniteetti ja thäts it. Backhand forehand bum bum bum, sanois Tami.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Nyt kannattaisi näidenkin kioskien pitäjien hieman tarkastella menujaan. Pari lähellä olevaa tuttua paikkaa ovat ilahduttavasti laajentaneet perus pizzojen ja kebabien ulkopuolelle ja sieltä saa nyt ihan "kotiruokaa". Tästä iso peukku.
Kyllä on peiliin katsomisen paikka monella ravintolalla myös toisinpäin. Vaikka on kotiinkuljetus, niin listalle on sitten vain jätetty tai lisätty ne pizzat, eikä juuri muuta. Toimitusajat ovat pitkät, eikä ennakkotilauksia oteta vastaan. Paljonhan tuossa on sellainen ongelma, että ravintolat eivät pysty vastaamaan lounasajan kysyntään, kun valtaosa hnkilökunnasta on lomautettu. Sitten ei tule sitäkään vähää myyntiä, kun ei omistaja yksin ehdi myydä, pakata ja tehdä ruokaa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat

Ohisalo on sitä mieltä, että koulut tulisi vielä tässä välissä avata. Eipäs ole tuossa enempää avannut, että mihin perustaa tämän lausuntonsa:
”Voi olla, että niillä lapsilla, joilla on ollut vaikeuksia koulupolulla, vaikeudet ovat pahentuneet entisestään viime aikoina. Jos heidät päästetään kesälaitumille ilman että opettajat ehtivät heitä nähdä, voi olla, että meillä on käsissä massiivinen ongelma kesän jälkeen”, Ohisalo sanoi HS:lle.

Kai tässä siihen viitataan, että oppimisvaikeuksista kärsiville ja syrjäytymisuhan alla oleville lapsille tekisi tässä hyvää, jos kävisivät välissä hetken fyysisesti koulussa. Oma asiantuntemus ei todellakaan riitä sanomaan puolesta tai vastaan, että pitääkö tämmöinen paikkansa.

Jos palstaveli @sampio huolii esittää näkemyksensä, niin nyt ihan kaikin mokomin sellaista vaan tänne.
 

Hexa

Jäsen

Tuossa on tietoa, miten koulunkäynti toimii Norjassa ja Tanskassa. Siellä siis alimmat luokat ovat palanneet koulun penkille.
Onhan täälläkin 1.-3.-luokat olleet periaatteessa koko ajan lähiopetuksessa, tai ainakin se on ollut mahdollista. Hallituksen antama suositus on etäopetus, aina kun se vain on ollut mahdollista. Käytännössä kouluissa ei ole ollut tuossakaan ikäryhmässä kuin muutamia oppilaita. Suurimmalle osalle on järjestynyt etäopetus kotona.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Itsekkin koittanut ravintoloita nyt tukea, eli käytiin hakemassa ruokaa selvästi useammin ulkoa kuin tavallisesti. Normaalisti käytiin ulkona syömässä kerran kuussa tai kahdessa (ei sisällä siis lounaita), nyt käytiin 3-4 viikossa. Mutta kun otat sen 25e pihvin ja pääset kotiin, niin maustevoi on kaikki sulanut, pihvi on sellainen haalea lötkö ja vaikka muussi sentään oli helkutin hyvää, niin kyllähän se vähän fiilistä laskee. Nyt koittanut ostella noita annoksia jotka kestävät kuljetuksen kotiin, mutta kyllähän noista on alkanut maku menemään täysin ja tukeminen on sen takia jäänyt hyvin vähälle.

Tähän sama. Itseäkin tuo hieman painaa, etten niitä arvokkaimpia annoksia viitsi hakea, koska eihän ne kotona yhtä tuoreesti maistu. Toisaalta lähimmät ravintolani ovat turkulainen pitseria, turkulainen kebula ja turkulainen grilli. Roskaruokaakaan ei pitäisi enempää koskea, mutta ehkä hieman useammin olen noilta hakenut kuin normaalisti. Pitsaa kun onneksi voi jakaa kahdellekin päivälle jne.

Toisaalta jos esim. limupullon tai suklaapatukan haluan, haenkin sen läheiseltä R-kioskilta, tuen pienempää yrittäjää.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

Ohisalo on sitä mieltä, että koulut tulisi vielä tässä välissä avata. Eipäs ole tuossa enempää avannut, että mihin perustaa tämän lausuntonsa:

Kai tässä siihen viitataan, että oppimisvaikeuksista kärsiville ja syrjäytymisuhan alla oleville lapsille tekisi tässä hyvää, jos kävisivät välissä hetken fyysisesti koulussa. Oma asiantuntemus ei todellakaan riitä sanomaan puolesta tai vastaan, että pitääkö tämmöinen paikkansa.

Onko se sosialismia, että ulkoistetaan vastuu lapsista opettajille? Onko tuossa takana se, että opettajat ehtivät tekemään lastensuojeluilmoitukset ennen pitkää kesälomaa?
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onko se sosialismia, että ulkoistetaan vastuu lapsista opettajille? Onko tuossa takana se, että opettajat ehtivät tekemään lastensuojeluilmoitukset ennen pitkää kesälomaa?
Jossain yläasteella yksi opettaja näkee kahdessa viikossa samoja lapsia ehkä korkeintaan muutaman tunnin ajan. Siinä voi olla aika haastava tunnistaa sieltä kymmenien lapsien keskeltä se yksi, josta täytyy tehdä lastensuojeluilmoitus. Ellei toki pidä opettajia yli-ihmisinä.

Ne pahimmat ongelmatapaukset ovat jo nyt erityisopetuksessa ihan lähiopetuksena. Sieltä ne lastensuojeluilmoitukset lähtevät.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Onko se sosialismia, että ulkoistetaan vastuu lapsista opettajille?
Kyllä minusta hyvällä peruskoulun opettajalla jonkinlainen moraalinen vastuu onkin oppilaista. On tietysti päivänselvää, että ei se ole kokonaan mitenkään ulkoistettavissa opettajille ja päävastuu tietenkin aina on vanhemmilla. Mutta jonkin verran sitä kuuluu minun mielestäni myös lapsia opettavalle opettajalle.

Rohkenen kuitenkin tulkita Ohisalon sanoman niin, että vaikka hän onkin a) vihreä kansanedustaja b) nainen c) nuori, niin hän ei tästäkään huolimatta ole kokonaan ulkoistamassa vastuuta lapsista opettajille.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Jossain yläasteella yksi opettaja näkee kahdessa viikossa samoja lapsia ehkä korkeintaan muutaman tunnin ajan. Siinä voi olla aika haastava tunnistaa sieltä kymmenien lapsien keskeltä se yksi, josta täytyy tehdä lastensuojeluilmoitus. Ellei toki pidä opettajia yli-ihmisinä.

Ne pahimmat ongelmatapaukset ovat jo nyt erityisopetuksessa ihan lähiopetuksena. Sieltä ne lastensuojeluilmoitukset lähtevät.

Alakouluja tässä tarkoitin, uskoisin ne avattavan. Arvuuttelin olisiko tuo lastensuojeluilmoituksien radikaali vähentyminen yksi syy asiaan. Sekä se, että kaikkiin alakoulun oppilaisiin ei ole saatu yhteyttä, siinä alkaa huoli tulemaan pienistä lapsista.
 

knttrtknkn1

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP

Tätä ei ilmeisesti ollut vielä täällä. Itse kun asuu itäisessä Helsingissä niin välillä tulee väkisinkin mieleen että mitenhän tuollakin lapsella menee. Vanhemmat saattaa olla jonkun mielestä ihan normaalissa kunnossa ostelemassa ruokia lapsille, mutta sitten jos yhtään ymmärtää katsoa niin siellä kaupassa saatetaan olla ns. "pienissä". Ehkä tietysti hieman typerää stereotyyppistä mainita tässä yhteydessä nimenomaan Itä-Helsinki varmasti tätä tapahtuu muuallakin.

Ihan hyvää puintia asiasta yllä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Meillähän on melkoinen vyyhti näitä järjestelmiä, mikä nykyaikana on suuri heikkous. Pitäisi olla yksi valtakunnallinen järjestelmä eikä mikään tilkkutäkki. Ilmeisesti esim. Oulussa ja Etelä-Karjalassa on hyvin toimivat järjestelmät, johon käyttäjät ovat tyytyväisiä. Sitten on eräs jättipiiri jonne on väkisin ajettu totaalisen kömpelöä ja vanhanaikaista systeemiä, minkä implementointi on maksanut satoja miljoonia euroja, ja jota ei voi hylätä sutena, koska se on maksanut satoja miljoonia euroja. Joskus niin suututtaa joku asia, eikä niinkään sellainen, että Niko 21v huumeaddikti saa ilmaista rahaa vaan että isoista asioista tehdään järkyttävän huonoja päätöksiä, joita ei pirullakaan peruta koska se merkitsisi virheen myöntämistä.
En työskentele terveydenhuollon tietojärjestelmien kanssa, mutta olen joskus jutellut ihmisten kanssa jotka tekevät. Useinhan aiheessa puhutaan kokemuksen syvällä rintaäänellä, jonka vain täydellinen tietämättömyys asioista voi antaa. Vaikka Etelä-Karjalassa olisi toimiva järjestelmä, niin jos se ei täytä jättipiirin tarpeita, niin miten pitäisi toimia? Tiedän että tietojärjestelmien vaihtaminen on helvetin vaikeaa, kun järjestelmä ei voi olla pois käytössä oikein koskaan. Joku kaupan tai jopa puhelinoperaattorin järjestelmä voi olla viikonlopun telakalla kun vanhat järjestelmän tiedot viedään uuteen ja tehdään yliheitto, mutta sairaalassa ei. Muistan myös joskus kuulleeni, että HUSissa oli käytössä joskus satoja eri järjestelmiä. Väittäisin että luku oli 1200 mutta sehän ei tietenkään ole mahdollista (paitsi jos muistan oikein). Se että nuo korvataan yhdellä kuulostaa melko kunnianhimoiselta ja siinä rinnalla Apottikin kalpenisi rinnalla. Minä kuitenkin lupaan perustaa firman sen kun valtio lopettaa velkaantumisen, rikollisuus loppuu ja maailmaan saapuu rauha.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti

Jussi Latva-Laho haikailee tänne vissiin totalitaarista järjestelmää: "Ratkaisu on yksinkertainen, tuotetaan mahdollisimman suuri osa tarvitsemistamme tuotteista kotimaassa." Hallituksen mahtikäskylläkö tämä pitäisi toteuttaa?
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
WTF HIFK - FC Liverpool
Onhan tuosta jo julkisuudessa ollut tietoa, että esim. THL ei ole saanut tarvittavaa tietoa kuolleista ja/tai potilasmääristä.
Se olennainen eli tarvittava teho-hoitopaikkojen määrä on kuitenkin ollut kokoajan matalalla tasolla. Jopa liian matalalla poikkeustilan pitkittymisen kannalta.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki

Jussi Latva-Laho haikailee tänne vissiin totalitaarista järjestelmää: "Ratkaisu on yksinkertainen, tuotetaan mahdollisimman suuri osa tarvitsemistamme tuotteista kotimaassa." Hallituksen mahtikäskylläkö tämä pitäisi toteuttaa?

Siis tämähän on oikein parodiaesimerkki populismista eli yksinkertaisten ratkaisujen tarjoamista erittäin monimutkaiseen asiaan.

Että hallitus nyt tuosta vain päättäisi, että alkaen per heti ja ab sofort, kotimaiset ja ulkomaiset yritykset alkavat tekemään kaikkea mahdollista Suomessa.

Ei jumalauta.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Näin tein ja uskottavammalta arviolta se edelleen kuulostaa kuin tuo. Yhdysvalloissa esim nähnyt luvut ovat olleet varsin erinäköisen, mutta minun arvioni koskee Suomea, jossa kuolleiden keski-ikä on ollut 82 ja vaikka huomioitaisiin että miesten kuolleisuus tapaturmaisesti nuorella laskee elinäinodotetta parilla vuodella, niin eivät kuolleet keskimäärin yli ysikymppisiksi elä. Minun suhtautumiseni elinvuosiin perustuu edellen Soininvaaran laskelmiin ja voit toki itsekin taitavaksi tunnettuna kansalaisena koittaa sitä erilaisilla parametreilla.

Ahaa, mutuarviosi on sinusta uskottavampi kuin tuo tutkimus. No eihän siinä sitten mitään, niinhän sen täytyy olla.

Se että Soininvaara avoimesti kertoo mitä hän tietää ja mitä ei ja mihin oletuksiin hän laskelmansa perustaa on suurta viisautta. Jos jollain on oletuksiin korjattavaa, niin näin niitä voidaan korjata ja niin Ode on jo tehnytkin.
Osmon suurin vahvuus on, että hän on riippumaton ja uskaltaa siksi tehdä laskelmia ja sanoa ääneen asioita, joita muut eivät uskalla. Hänen laskelmansa voivat olla vaikka miten huonot sinun mielestäsi, mutta lainatakseni Risto Dufvaa: "ei tarvitse olla paras, riittää että on paras läsnäolijoista". THL, HUS tai joku Tuuli eivät parempia laskelmia taloudellisista vaikutuksista tee tai edes julkisesti yritä laskea hintaa kustannusvaikutuksille, vaan nämä pelkurit pitävät päänsä tukevasti hiekassa. No THL on sentään jossain määrin lusikkaa ollut kauniiseen käteen ottamassa.

Se, että Soininvaara sortuu epäloogiseen olkiukkoiluun ja tempaa tuulesta oletuksia joihin perustuvien laskelmien lopputuloksia markkinoi somessa, kertoo lähinnä hänen alenneesta arvostelukyvystään. Mitään tekemistä noilla jutuilla ei pätevän tilastotieteellisen pohdinnan kanssa ollut enää hetkeen.

Ansiokasta jossittelut ja spekulointia Tuulilta. JOS vastustuskykyä ei synny sairastamalla tietylle osuudelle sairastuneista, niin se on ikävää. Tuulihan voisi tehdä tämän valossa paremman laskelman, muutoin vaihtoehtokustannus on se 100 miljardia.

Typeryyden huippu. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin sinusta, minä luulen ettei asioiden todellisen laidan kannalta ole mitään merkitystä tekeekö Tuuli uuden laskelman vai ei. Riittää osoittaa Osmon juttujen puutteet jotta niiden tulokset voi jättää ottamatta vakavasti ihan ilman tarvetta laatia omia laskelmia tilalle.

Väännetään vielä rautalangasta sinulle että Ode kokee olevansa epäsuosittu realisti, koska muut haluavat uskoa ettei sairastamalla hankittua laumasuojaa tarvittaisikaan. Osmo kuitenkin rakentaa kivitalonsa juoksuhiekalle, koska hän haluaa uskoa, että laumasuojan mahdollistava immuniteetti on selviö. Ei hän ota tuota riskiä mitenkään huomioon esim. pohtimalla olisiko järkevää odottaa hetki kunnes immuniteetin kehittymisestä on parempaa tietoa päätösten tueksi tms. Hän vain haluaa uskoa, joten näinhän se sitten on.

Ainiin. "JOS talous nyt tuhoutuu rajoitusten seurauksena, niin se on ikävää." Tällähän näistä näemmä selviää. Olen nyt täysin vapautettu negatiivisten talousvaikutusten sisällyttämisistä pohdintoihini, sillä sanon vain että minusta niin ei käy.

Ei missään ole sanottu, että 3 miljoonaa olisi sairastanut silloin kuin rokote saadaan. Sehän olisi ehkä kaikkein hölmöin mahdollinen tilanne, että rokoto saapuisi samalla hetkellä kun laumasuoja on saavutettu.
Ei meillä ole takeita, että Ruotsi alkaa saavuttamaan Tukholman alueella laumaimmuniteettiä Toukokuun aikana, mutta nyt suomen tilanne on kaikkein hölmöin. Sairaalat ovat tyhjillään, ihmiset kärsivät ja talous seisoo ja immuniteetti ei etene oikein mihinkään. Ruotsilla on sentään mahdollisuus saavuttaa laumasuoja, Suomi on hirttäytynyt rokotuksien saamiseen vaikka sen kustannnus on hirveä.

Oletko nyt ihan tosissasi? Jos laumasuoja halutaan saavuttaa ennen rokotteen tulemista tautia sairastamalla, on tuo rokotteen saamisen aika takaraja. Jos, kuten implikoit, laumasuoja halutaan aikaisemmin, tuo laskelmahan muuttuu sinun ja Osmon kannalta vain entistä hankalammaksi. Voitko siis kertoa miten tuo ratkaistaan? Lupasithan "auttaa laskuharjoituksissa". Vai pitääkö tästäkin päätellä että olet vain sokeasti imenyt Osmon höpinät ilman kritiikin häivää?

Tee ne laskelmat kun kerran olet niin laskelmantekijää ja realistia olevinasi.

Kuinka monet rattaat sinulla? Jos Osmo sanoo ettei usko Etelä-Korean mallin olevan mahdollinen, niin se on Osmon hölmöyttä ilman sen kummempia perusteluita.
Jos minä sanon että Singaroressa on vanhuksia onnistutta suojelemaan, niin annat ymmärtää että minä olen hölmö jos kuvittelen sen olevan mahdollinen. Littipeukku!

Singaporen malli on mahdollinen Suomessakin jos Suomessa noudatetaan Singaporen mallia. Tiedätköhän kuitenkaan edes mitä tuo tarkoittaa?

Voin valaista hieman:
  • Matkustajien on pakollista palattuaan Singaporeen viettää kaksi viikkoa palaamisestaan valtion määrittämissä eristyslaitoksissa (ei kotona).
  • Kasvomaskien käyttö ulkona on pakollista (ensimmäisestä rikkeestä 300$ sakko, seuraavasta 1000$, törkeistä tapauksista syyte oikeudessa)
  • "Disease Outbreak Response System Condition" on tällä hetkellä oranssi ja ihmisiä kehotetaan pysymään kotona tämän "katkaisuvaiheen" (kestää ainakin kesäkuun alkuun asti) ajan
  • Matkustussuosituksista välinpitämättömät matkaajat (lähteneet Singaporsesta 27.3. jälkeen) joutuvat kustantamaan itse mahdollisen koronahoitonsa julkisissa laitoksissa
  • Koulut ovat kiinni ja oppilaat kotiopetuksessa
  • Esikoulut ja lastentarhat ovat kiinni
  • Parturit ja baarit ovat kiinni, ruokaravintolat saavat toimia kuljetusten ja takeawayn kautta
  • Lemmikkien ruokakaupat yms. ovat kiinni (pl. nettikauppa)
  • Optikkoliikkeet saavat olla auki vain ajanvarauksille, ei "walk-in-asiakkaita"

Circuit Breaker extension and tighter measures: What you need to know

Enpä tosiaan tajunnut että tämä oli nimimerkin @dana77 käsitys talouden avaamisesta. Ehkä olemmekin sitten enemmän samoilla linjoilla kun olen käsittänyt. Eli jos tätä Singaporen linjaa todella kannatat, niin hyvä. Voinetkin sitten lopettaa itkut talouden tuhoavista lockdowneista ja olla tyytyväinen tai alkaa kenties vaatia vielä kovempia toimia, kuten tällaisia syytteitä kotikaranteenin rikkojille (ICA | Singaporean Man To Be Charged After Breaching Stay-Home Notice).

Jotenkin vain ymmärsin että koit niin että yhteiskunta pitäisi ennemminkin saada auki.


Vertaus oli päinvastoin parempi kuin kuvittelinkaan. Fukusiman onnettomuuden takia kuoli 3 henkilöä. Väestönsiirtojen takia itsemurhan teki 29 ihmistä. Vähemmän olisi kuollut, jos ei olisi toimittu.

Muista jättää vakuutukset ottamatta tulevaisuudessa. "Enemmän olisi säästetty jos vakuutusta ei olisi otettu".

Mihin perustuu väite, etten haluaisi? Kuitenkin Uusi-Seelanti, Taiwan, Singapore ja Austalia ovat saaria ja käytännössä Etelä-Korea myös sillä sen pohjois-raja on melko kova. Nämä antavat mahdollisuuksia ja toisaalta siitä johtuen maiden ruoka yms huolto on muovautunut sen mukaiseksi. Australia ja Uusi-Seelanti ovat vielä niin eristyksessä, että viruksen kulkeutuminen tavarakaupan myötä on helpommin tukittavissa. Suomessa sitten taas on naapurimaina Venäjä ja Ruotsi.

Eikö Suomi kykene sulkemaan rajojaan ellei välissä ole vettä?
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

Ensimmäiset tulokset vasta-ainetestistä julkaistu. Tulokset Uudeltamaalta, eli Suomen ainoalta epidemia-alueelta.

"Tähän mennessä THL:lle on saapunut yli 1 000 näytettä, joista 516 on ehditty tutkia. Seulontatestillä positiivisiksi todettuja näytteitä on 11, joista 9 on tutkittu neutralisaatiotestillä tähän mennessä. Näistä vain yksi näyte on ollut positiivinen. "

Eli tähän mennessä 1 henkilöllä on varmuudella ollut vasta-aineita koronaan. Tälle henkilölle voidaan siis antaa ainakin lyhytaikainen "koronapassi."

Jos tästä tekee johtopäätöksiä (toki pieni otos), tartuntoja ei missään tapauksissa ole kymmenkertaisia määriä ja vasta-aineita muodostuu vain aniharvalla, mikä kyseenalaistaa koko laumaimmuniteetin.
 
THL:n tuon (toki poikkeuksellisen pahan) influenssakauden seurantaraportin 16-17 mukaan Suomessa diagnosoitiin kliinisesti 19401 influenssa-A tapausta, tähän hätään en kuitenkaan keksi millä googlata arviot taudin levinneisyydestä. Muistelisin kuitenkin lukeneeni että taudin olisi sairastanut tuolla influenssakaudella jopa yli puolet suomalaisista (minkä muistikuvan saa debunkata jos/kun löytyy jokin lähde missä aihetta pohditaan). Raportin arvioitu ylikuolleisuus oli 1432 (95% luottamusväli 914-1962). Eli kuolleita toki enemmän kuin koronalla tähän mennessä, mutta todennäköisesti koko todella pitkän (marraskuulta toukokuun loppuun) influenssakauden aikana myös sairastaneita käsittämätön määrä. Lisäksi Suomi taisi kuulua maihin jotka kärsivät epidemiasta ainakin Euroopan tasolla melko vahvasti (kuten voisi olettaa siitäkin että kliinisesti todettuja tapauksia puolet enemmän kuin tuplasti isommassa Ruotsissa).

Kuinkahan moni työikäinen olisi tuolloin ollut valmis luopumaan toimeentulostaan, jotta influenssaan kuolleet pitkäaikaissairaat olisi saatu pidettyä muutaman kuukauden tai korkeintaan pari vuotta pidempään elävänä nauriina hoitokotien kusilakanoissa?

Alan ymmärtämään, miksi Hitlerin jutut menivät kansalle läpi, kun niitä non-stoppina tiedotusvälineissä toitotettiin. Tai no, en ymmärrä henkilökohtaisella tasolla vieläkään, mutta tämä lauma-ajattelu.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Eli nyt opettajat pitäisi saada töihin ilman oppilaita kesäkuuksi? Eiku ei sittenkään? Vai kuitenkin? Mitä sä nyt oikein haet?
Minä en ole ottanut kantaa siihen että onko koulua syytä jatkaa kesäkuulle ja paikata esim siten ala-asteen heikompaa opiskelua tai yläasteen lunttaamisten takia saatuja koetuloksia.
Otin kantaa siihen, että jos tuohon päädytään niin mitään erillistä korvausta siitä että kesäloma lyhenisi vain 8-10 viikkoon ei ole tarvetta pl sijaiset.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Se että nuo korvataan yhdellä kuulostaa melko kunnianhimoiselta ja siinä rinnalla Apottikin kalpenisi rinnalla. Minä kuitenkin lupaan perustaa firman sen kun valtio lopettaa velkaantumisen, rikollisuus loppuu ja maailmaan saapuu rauha.
Tietokannat eivät nyt ole ihan mitään suurinta rakettitiedettä - etenkin jos asiaan suhtautuu tietyllä, no, järjellä. Apotti pitäisi lailla kieltää. Ja sen implementoinnin tapaiset projektit. Tietysti voi olla, kuten sanot, että tässä asiassa onnistuminen on jostain syystä määritelmänomaisesti mahdotonta suomalaisen terveydenhoidon kohdalla.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Jos tästä tekee johtopäätöksiä (toki pieni otos), tartuntoja ei missään tapauksissa ole kymmenkertaisia määriä ja vasta-aineita muodostuu vain aniharvalla, mikä kyseenalaistaa koko laumaimmuniteetin.

Hetkinen, nyt tarvitsen kyllä tulkkausta tämän suhteen. Eli siis tämän otoksen perusteella tartuntoja ei ole kymmenkertaista määrää, tämä on selvää, mutta miten vasta-aineita voisi muodostua, jos tartuntaa ei ole?

Edit. Tarkoititkin aniharvalla tuota kymmenesosaa tartunnan saaneista...
 
Viimeksi muokattu:
Minä en ole ottanut kantaa siihen että onko koulua syytä jatkaa kesäkuulle

Käsittääkseni peruskoulua voidaan jatkaa maksimissaan kuudella työpäivällä jos koulu keskeytyy. Nythän se ei ole keskeytynyt. Eli eiköhän toveri @sampio saa viettää ansaitsemansa kesäkeskeytyksen ihan täysimääräisenä.

Uskon että peruskouluissa palataan vielä luokkaopetukseen ainakin joksikin aikaa. Pedagogiset perusteet eivät kyllä ole päätöksen ykkös-, tai edes kakkossyy.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös