Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 025 084
  • 81 135

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Varmaan tänne linkattu jo aiemmin, mutta viestejä tulee sitä tahtia ettei pysty parhaalla tahdollakaan kaikkia lukemaan jos pyrkii mitään muuta päivän aikana tekemään:

Aika hurja on tosiaan ollut muutos havaitussa taudinkuvassa kun tietoa karttunut ja pandemia edennyt. Osalla potilaista täysin oireeton (tai oireet niin lieviä että sekoittuvat keväiseen katupölyaltistumiseen) ja osalla koko elimistön kattava tulehdus. Ylen toissapäiväisessä jutussa haastateltu Jorvin sairaalan tehohoidon ylilääkäri Tero Varpulaa:
...
He päättivät pitää uhasta ensimmäisen kokouksen helmikuun alussa, sanoo Jorvin sairaalaan tehohoidon ylilääkäri Tero Varpula.
– Suhtauduimme hieman epäuskoisesti ensiarvioihin taudin vaikeusasteesta. Ajatukset kuitenkin muuttuivat nopeasti seuraavien viikkojen aikana ja havahduimme siihen, että tehohoidolle koituu taudista merkittävä kuorma, Varpula muistelee.
...
Hän painottaa, että missään aiemmin tunnetussa virustaudissa ei vastaan ole tullut samankaltaista, koko elimistössä jylläävää tulehdustilaa, jossa kuumeilu junnaa paikoillaan ja aaltoilee edestakaisin.
– Kokemukseni mukaan kolmasosa vaikean infektion saaneista koronapotilaista toipuu noin viikossa teholta vuodeosastolle. Toisaalta meillä on myös potilaita, joita hoidetaan teholla nyt jo neljättä viikkoa.
Varpulan mukaan siitä joukosta, joita tauti piinaa erityisen pitkään, löytyvät useimmiten ne, joille käy lopulta huonosti. Nuoret selviävät raskaasta tehohoidosta yleensä vanhuksia paremmin.
...

Jorvissa tehohoidon potilaiden ikähaitari 30-kuolema ja tehohoitopaikat täyttyivät n. kuukausi sitten viikossa. Toivottava tosiaan että nuo vakavat tapaukset ovat ainoastaan pieni osuus sairastuneista ja vasta-ainetestit paljastavat että taudin on läpikäynyt oireettomana jo huomattavasti testattua väkimäärää suurempi joukko.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Mutta kun sitäkään ei kuulemma onnistuta ilmoittamaan reaaliajassa, vaan potilasluvuissakin on merkittävä viive.
Mutta ne kuitenkin päivittyvät lopulta sinne. Ja ne, joiden tarvitsee tietää tilanne reaaliajassa sen myös tietävät. Me jotka huutelemme sivusta, ei tarvitse tietää tilannetta reaaliajassa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mutta kun sitäkään ei kuulemma onnistuta ilmoittamaan reaaliajassa, vaan potilasluvuissakin on merkittävä viive.
Miksi Suomessa on 50 miljoonan kansalle riittävä hallintokoneisto? Ei ainakaan palvelemaan lystin maksajia!

Nythän THL epäilee jo, että todelliset tartuntamäärät ovat 50-80-kertaisia todettuihin nähden, joten olisi ihan tosi kiva alkaa kuulla vasta-ainetestien oikeista tuloksista.
New Yorkin lukuihin peilaamalla lukumme tullee olemaan vain 10x. oki luvut vasta kertoo totuuden, mutta 50-80 on aika optimistista.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Ymmärsin tiettyjen vouhottajien kirjoituksista, että maakunnissa piti alkaa valtava katastrofi, kun Uudenmaan sulku purettiin. Kuitenkaan näin ei näytä tapahtuneen. No ehkä 2 viikon kuluttua... ps älkää menkö mökeille ja jos menette niin lottoa ei ainakaan saa tehdä matkan varrella.

Täällä nousee käsi pystyyn virheen merkiksi. Kuuluin itsekin tähän ryhmään, joka ajatteli tilanteen räjähtävän käsiin, kun Uudenmaan sulku purettiin. Näin ei onneksi kuitenkaan käynyt.

Nythän tilanne on se, että osassa sairaanhoitopiireistä, edellisestä todusta tartunnasta on kulunut jo pari viikkoa jopa ylikin. Ja uudet tartunnat keskittyvät näihin ruuhka-Suomen maakuntiin ja Länsi-Pohjaan. Rajoitteita voi alkaa purkamaan hallitusti ainakin osassa maata.

Olen laittanut näitä THL:n ilmoittamia tartuntalukuja Exceliin maaliskuun loppupuolelta saakka. Ja nyt ihan mielenkiinnosta tarkastin kuinka paljon tartuntoja on HUS:n alueen ulkopuolella todettu tässä reilun kahden viikon aikana (13.4.-28.4.).

Tämänlaisia lukuja tuli. (Saattaa sisältää painovirheitä) Testausmäärät toki vaihtelevat melkoisesti eri sairaanhoitopiirien välillä, mutta eiköhän tuo jonkunlaisen tilannekuvan anna kuitenkin)
Ahvenanmaa
2​
Etelä-Karjala
0​
Etelä-Pohjanmaa
6​
Etelä-Savo
9​
Helsinki/Uusimaa
1444​
Itä-Savo
1​
Kainuu
20​
Kanta-Häme
24​
Keski-Pohjanmaa
0​
Keski-Suomi
22​
Kymenlaakso
7​
Lappi
12​
Länsi-Pohja
60​
Pirkanmaa
44​
Pohjois-Karjala
7​
Pohjois-Pohjanmaa
16​
Pohjois-Savo
25​
Päijät-Häme
26​
Satakunta
11​
Vaasa
11​
Varsinais-Suomi
96​
YHTEENSÄ
1843​
 
Viimeksi muokattu:

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Siis eikös juuri tällä jarruttamisella saatu aikaan terveydenhuollon kantokyky ja pelattiin kiitettävästi aikaa, jotta saatiin varauduttua, rakennettua ja koulutettua?

Olisi siis pitänyt tapattaa jengiä aikaisemmin ja ylittää puoliväkisin tehopaikat. Ruotsissa on jo itsekin myönnetty, että kusessa ollaan. Silti täällä löytyy näitä Tegnellin klaanin öyhöttäjiä.

Ihmettelen vaan sitä, miksi THL on nyt viime aikaisessa haastatteluissa sanonut että epidemia hidastui liikaa, Hehän itse sitä epidemian hidastamista tosiaan suosittelivat hallitukselle. Ja nyt sitten kun taudin eteneminen on lähes pysäytetty, niin sanotaankin että epidemia hidastui liian tehokkaasti ja vähätellään tukahduttamismallia, jonka puolesta hallitus on omissa istunnoissaan puhunut. Mistä tällainen takinkääntö nyt yhtäkkiä tuli? Miksi THL pitää tukahduttamismallia vain väliaikaisena ratkaisuna? Ja miksi THL on sitä mieltä, että kaikki pitää aloittaa nollasta jos/kun toinen aalto tulee?
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ymmärrän sen ettei tilastointi ole sähköisissä potilasjärjestelmissä se tärkein ominaisuus, mutta ihmettelen silti millä tasolla noi järjestelmät oikein ovat kun ei näitä tietoja saada reaaliajassa.

Meillähän on melkoinen vyyhti näitä järjestelmiä, mikä nykyaikana on suuri heikkous. Pitäisi olla yksi valtakunnallinen järjestelmä eikä mikään tilkkutäkki. Ilmeisesti esim. Oulussa ja Etelä-Karjalassa on hyvin toimivat järjestelmät, johon käyttäjät ovat tyytyväisiä. Sitten on eräs jättipiiri jonne on väkisin ajettu totaalisen kömpelöä ja vanhanaikaista systeemiä, minkä implementointi on maksanut satoja miljoonia euroja, ja jota ei voi hylätä sutena, koska se on maksanut satoja miljoonia euroja. Joskus niin suututtaa joku asia, eikä niinkään sellainen, että Niko 21v huumeaddikti saa ilmaista rahaa vaan että isoista asioista tehdään järkyttävän huonoja päätöksiä, joita ei pirullakaan peruta koska se merkitsisi virheen myöntämistä. Ei luoja tuota Apotti-sotkuakin.

edit: Tai jotain länsimetro-sotkua - muistaako enää kukaan? On ollut niin tikulla silmään -asenne sen jälkeen - ja kun implementointi oli kesken niin sanottiin, ettei nyt kesken kaiken kannata ruveta tutkimaan ja etsimään syyllisiä projektin totaaliseen virtsaamiseen. Eli se meni siinä sitten, valtakunnassa ja Espoossa ja Helsingissä kaikki hyvin.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jännää kyllä on, että hysteriasta huutelu ja norsunluutorniin kapuaminen on niin valloittavaa, kun itse meistä jokainen tietenkin toimii niin täydellisesti. Jotenkin mieleen livahtaa sellainenkin ajatus, että olisiko esim. koulujen välittömästi avaajat itse hysteerisiä? No eivät tietenkään omasta mielestään, mutta vähän siltä se vaikuttaa, kun keskustelua seuraa. Mites muuten vaikkapa @julle-jr , viitsisitkö jatkojalostaa tuo erehtymättömän älykkyystestisi vaikkapa koulumaailman käyttöön, mitä tulee käsienpesemisestä muistuttamiseen. Voisi auttaa meitä kaikkia.

Muutenkin tämä keskustelu koronasta on kyllä yksi saatanan työmaa, kun miettii tätä pätemisen määrää. Nyt kun kerrankin on ns. kokemusasiantuntijan roolissa, on kyllä huikeaa lueskella argumentteja eri suuntiin kouluista ja opettamisesta muillakin kuin tällä foorumilla. No, ei sinänsä yllätä, jokainen kun se peruskoulun on käynyt, eikä mikään ole tietenkään muuttunut sitten 80-90 -lukujen tai toisaalta, miksi vitussa työelämän käytänteet eivät muka soveltuisi peruskoulun arkeen, sen kun vain neppailee tiedostut purkkiin ja työpäivä on siinä!

Ehkä tästä itse oppii sen, että kun seuraava lakko tai muu vastaava tunteita kuohuttava työelämän tapahtuma vyöryy todellisuuteemme, yritän pitää suutani vähän pienemmällä.
 

Nickelback

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NHL yleisesti
Aivan huikea :
Muutenkin tämä keskustelu koronasta on kyllä yksi saatanan työmaa, kun miettii tätä pätemisen määrää. Nyt kun kerrankin on ns. kokemusasiantuntijan roolissa, on kyllä huikeaa lueskella argumentteja eri suuntiin kouluista ja opettamisesta muillakin kuin tällä foorumilla.

Haukut pätemisen määrästä mutta toki seuraavassa lauseessa pitää kertoa oman asiantuntijan roolisi ja siitä että koet että on huikeita argumentteja kouluista ja opettamisesta.

Mielestäni täällä nimenomaan on hyviä argumentteja puolesta ja vastaan eikä täällä kukaan pahemmin päde. Paitsi toki sinä tuossa yllä.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Lisäksi näissä keskusteluissa usein unohtuu, että ei kyse ole vain juomaravintoloista, vaan koskee ihan kahviloita ja ruokapaikkojakin (ei kaikilla ole take away samalla tavalla mahdollista kuin pizzapaikoissa).
Itsekkin koittanut ravintoloita nyt tukea, eli käytiin hakemassa ruokaa selvästi useammin ulkoa kuin tavallisesti. Normaalisti käytiin ulkona syömässä kerran kuussa tai kahdessa (ei sisällä siis lounaita), nyt käytiin 3-4 viikossa. Mutta kun otat sen 25e pihvin ja pääset kotiin, niin maustevoi on kaikki sulanut, pihvi on sellainen haalea lötkö ja vaikka muussi sentään oli helkutin hyvää, niin kyllähän se vähän fiilistä laskee. Nyt koittanut ostella noita annoksia jotka kestävät kuljetuksen kotiin, mutta kyllähän noista on alkanut maku menemään täysin ja tukeminen on sen takia jäänyt hyvin vähälle.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
En minä tiedä mitä sinä teet työksesi, joten ei aavistustakaan. Virassa olevat opettajat eivät kuitenkaan tässä keskustellulla ajanjaksolla ole lomalla.
Opettajilta olen aiempina vuosina kuullut, että siellä on niin perkuleesti muuta työtä jota ulkopuoliset eivät vain ymmärrä, että todennäköisesti kesäkuun puoleenväliin asti jatkaminen olisi vain helpotus.
Eli nyt opettajat pitäisi saada töihin ilman oppilaita kesäkuuksi? Eiku ei sittenkään? Vai kuitenkin? Mitä sä nyt oikein haet?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Aivan huikea :


Haukut pätemisen määrästä mutta toki seuraavassa lauseessa pitää kertoa oman asiantuntijan roolisi ja siitä että koet että on huikeita argumentteja kouluista ja opettamisesta.

Mielestäni täällä nimenomaan on hyviä argumentteja puolesta ja vastaan eikä täällä kukaan pahemmin päde. Paitsi toki sinä tuossa yllä.
Vaan kun pätee. Tällä kertaa minä tiedänkin asiasta jotain, tosin yritin korostaa kursiivilla sitä, että en nyt tässä aivan kiihkoillen kirjoita, mutta ei näyttänyt menevän läpi. Iso osa opetukseen liittyvistä pointeista on aivan vitun hukassa, sorry nyt vaan, vaikka ne sinusta ehkä maallikkona tosi kivoilta tuntuisikin. Että hei, avataan koulut nyt heti, niin ei niinku porukka syrjäydy. Tai pidetään koulut auki juhannukseen, koska... öö, niin koska?
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Mutta ne kuitenkin päivittyvät lopulta sinne. Ja ne, joiden tarvitsee tietää tilanne reaaliajassa sen myös tietävät. Me jotka huutelemme sivusta, ei tarvitse tietää tilannetta reaaliajassa.

Onhan tuosta jo julkisuudessa ollut tietoa, että esim. THL ei ole saanut tarvittavaa tietoa kuolleista ja/tai potilasmääristä. Onhan se noloa, että esim. tartuntojen kirjaamisessa rekisteriin saattaa olla pahimillaan jopa kuukauden viive. Lisäksi esim. hoivakodeissa kuolleita ei saada tilastoihin edes savumerkeillä saati sähköisesti.

Kun puhutaan hybridi-strategiasta, niin kyllä toiminta pitäisi minusta olla tilastoinnin suhteen aivan eri tasolla. Nyt ei kukaan tietä reealiaikaista tilannetta, ainoa suhteellisen luotettava mittari onsairaalahoidossa olevien lukumäärä.

THL lupasi vasta-ainetestistä ensimmäisiä tuloksia huhtikuun loppuun mennessä, eli kohta pitäisi olla saatavilla. Nythän todellisista tartuntojen määristä ei ole mitään tietoa, vain THL:n arvio.
 

Nickelback

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NHL yleisesti
Vaan kun pätee. Tällä kertaa minä tiedänkin asiasta jotain, tosin yritin korostaa kursiivilla sitä, että en nyt tässä aivan kiihkoillen kirjoita, mutta ei näyttänyt menevän läpi. Iso osa opetukseen liittyvistä pointeista on aivan vitun hukassa, sorry nyt vaan, vaikka ne sinusta ehkä maallikkona tosi kivoilta tuntuisikin. Että hei, avataan koulut nyt heti, niin ei niinku porukka syrjäydy. Tai pidetään koulut auki juhannukseen, koska... öö, niin koska?

Miten sun ylläolevat kysymykset on pätemistä?? Sitähän nimenomaan tarkoitin.

Joo, ei välttämättä kannata avata kouluja pariksi viikoksi, mutta ymmärrän kyllä tuon syrjäytymisargumentin mitä kirjoittajat ovat tuoneet esille. Pidetään koulut auki Juhannukseen, ei ehkä tarpeellista, mutta jälleen kerran näen argumentin että jos tuolla paljon perässä olevia opiskelijoita, niin ehkä tuo kk aukioloaika voisi taata parempia oppimistuloksia taantuneille jatkoa ajatellen. Tai sitten ei, mutta se että keskustellaan ja argumentoidaan, ei ole pätemistä.

Se että tullaan kertomaan että ollaan asiantuntijaa joka naureskelee muiden kirjoittelulle koska täällä on "huikeita argumentteja" on sitä pätemistä. Harmi jos et näin näe.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Se että tullaan kertomaan että ollaan asiantuntijaa joka naureskelee muiden kirjoittelulle koska täällä on "huikeita argumentteja" on sitä pätemistä. Harmi jos et näin näe.
Sulla kyllä meni nyt aika kovaa ja korkealta ohitse koko viestin sanoma. Lue ensimmäinen ja viimeinen kappale uudelleen ajatuksella, siinä viittaan siihen, että olen samassa tilanteessa usein itsekin. Asiantuntijuuttani korostin pilke silmäkulmassa, vaikka kyllä se tässä asiassa ihan paikkansa pitää.

Täällä on esitetty ihan hyviä pointteja koulujen avaamisen puolesta, mutta sitten on puoliälyttömiä vaatimuksia niiden avaamisesta heti tai toisaalta täysin tuulesta temmattuja ajatuksia siitä, että opetusta pitäisi jatkaa kesäkuulle. Niitä kun suu vaahdossa toistaan eikä vaivauduta perustelemaan muutoin kuin että kun mekin työskennellään, ei hirveästi jaksa kuin huvittua.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minusta tällainen lineaarinen ekstrapolointi on todella naiivia. Jos sairastavuus tulee äkillisesti moninkertaistumaan, lisääntyy myös kuolleisuus. Ne vanhainkoditkin on paljon helpompi pitää tautivapaina kun tartuttajia ei ole yhtä aikaa liikenteessä satoja tuhansia.
Sairastuvuuden äkilisyyttä voidaan todistettavasti säätää tarvittassa. Perusteita ei ole kuvitella, että vanhustenhoitajien tautitilanne poikkeaisi keskimäärin merkittävästi muusta väestöstä.

Joo, sinähän heitit tässä taannoin jonkun arvion jonka mukaan korona olisi maksanut meille jotakuinkin 300 elinvuotta, mikäli oikein muistan. Korjaa jos olen väärässä. Nythän aiheesta on julkaistu vertaisarviointia odottava tutkimus, jossa pitkäaikaissairauksien huomioimisen jälkeenkin koronakuolema vastaa miehillä noin 13 ja naisilla 11 menetettyä elinvuotta. Voitaisiin siis karkeasti hypätä tuosta arvioimastasi määrästä jonnekin pariin tuhanteen menetettyyn elinvuoteen, ja laskuoppisi mukaisesti tartuntojen määrän kymmenkertaistuessa 20 000 menetettyyn elinvuoteen. Muuttaako tällainen tieto vahvistuessaan noita "laatupainotettuihin elinvuosiin" perustuvia laskelmiasi kymmenkertaisesti? Mikä on päivitetty suhtautumisesi talouden ja elinvuosien vaateriin laittamiseen?

Näin tein ja uskottavammalta arviolta se edelleen kuulostaa kuin tuo. Yhdysvalloissa esim nähnyt luvut ovat olleet varsin erinäköisen, mutta minun arvioni koskee Suomea, jossa kuolleiden keski-ikä on ollut 82 ja vaikka huomioitaisiin että miesten kuolleisuus tapaturmaisesti nuorella laskee elinäinodotetta parilla vuodella, niin eivät kuolleet keskimäärin yli ysikymppisiksi elä. Minun suhtautumiseni elinvuosiin perustuu edellen Soininvaaran laskelmiin ja voit toki itsekin taitavaksi tunnettuna kansalaisena koittaa sitä erilaisilla parametreilla.
Mitä tulee Soininvaaraan, fani olen minäkin (tai ainakin ollut pitkään), mutta ajattelevana yksilönä kannattaa olla kriittinen kun idoli alkaa puhua pehmeitä. Soininvaaran argumentit koronan suhteen on todella heikkoja ja hänen tietämyksensä olematonta. Hän tekee jatkuvasti vahvoja oletuksia ja keksii olkiukkomaisia väitteitä (kuten talouden kiinnipitäminen syksyyn 2021 asti), joiden päälle sitten rakentaa heppoisen analyysinsa. Ollen jo esim. Ruotsin kuolemista suhteessa Suomeen aivan väärässä mutta antamatta sen mitenkään häiritä höyryämistään.

En tiedä alkaako vanhuus tehdä tehtäväänsä Soininvaaran kanssa vai mistä hänen näköalattomuutensa johtuu. Yksi epäjohdonmukaisuus monien joukossa Oden "analyyseissa" on, että hän kuittaa laumasuojastrategian vastustamisen "haluksi toivoa muuta", mutta samaan aikaan kuittaa täysin olankohautuksella sen skenaarion, että pidempiaikaista immuniteettia ei kenties muodostukaan.
Se että Soininvaara avoimesti kertoo mitä hän tietää ja mitä ei ja mihin oletuksiin hän laskelmansa perustaa on suurta viisautta. Jos jollain on oletuksiin korjattavaa, niin näin niitä voidaan korjata ja niin Ode on jo tehnytkin.
Osmon suurin vahvuus on, että hän on riippumaton ja uskaltaa siksi tehdä laskelmia ja sanoa ääneen asioita, joita muut eivät uskalla. Hänen laskelmansa voivat olla vaikka miten huonot sinun mielestäsi, mutta lainatakseni Risto Dufvaa: "ei tarvitse olla paras, riittää että on paras läsnäolijoista". THL, HUS tai joku Tuuli eivät parempia laskelmia taloudellisista vaikutuksista tee tai edes julkisesti yritä laskea hintaa kustannusvaikutuksille, vaan nämä pelkurit pitävät päänsä tukevasti hiekassa. No THL on sentään jossain määrin lusikkaa ollut kauniiseen käteen ottamassa.
Toisesta typeryydestä häntä huomautti Twitterissä Tuuli Lappalainen, joka (toisin kuin Ode), aiheesta jotain ymmärtääkin.



Ansiokasta jossittelut ja spekulointia Tuulilta. JOS vastustuskykyä ei synny sairastamalla tietylle osuudelle sairastuneista, niin se on ikävää. Tuulihan voisi tehdä tämän valossa paremman laskelman, muutoin vaihtoehtokustannus on se 100 miljardia.
Kolmas asia, josta hän huomauttaa, on että kovin vähän tämä ylpeänä edustamasi "lasken kustannuksia enkä pelkää keskustelua" -leiri oikeasti mitään laskelmia esittää. Ehtisitkö auttaa minua tässä laskuharjoituksessa lupauksesi mukaisesti? Miten ratkaisisit?


Entä onko Odella ja sinulla jotain sanottavaa tähän huomioon? "En usko" ja "ei mahdu minun käsitykseeni viruksista", tuntuu riittävän sokeimmille Ode-faneille.

Ei missään ole sanottu, että 3 miljoonaa olisi sairastanut silloin kuin rokote saadaan. Sehän olisi ehkä kaikkein hölmöin mahdollinen tilanne, että rokoto saapuisi samalla hetkellä kun laumasuoja on saavutettu.
Ei meillä ole takeita, että Ruotsi alkaa saavuttamaan Tukholman alueella laumaimmuniteettiä Toukokuun aikana, mutta nyt suomen tilanne on kaikkein hölmöin. Sairaalat ovat tyhjillään, ihmiset kärsivät ja talous seisoo ja immuniteetti ei etene oikein mihinkään. Ruotsilla on sentään mahdollisuus saavuttaa laumasuoja, Suomi on hirttäytynyt rokotuksien saamiseen vaikka sen kustannnus on hirveä.


Kuinka monet rattaat sinulla? Jos Osmo sanoo ettei usko Etelä-Korean mallin olevan mahdollinen, niin se on Osmon hölmöyttä ilman sen kummempia perusteluita.
Jos minä sanon että Singaroressa on vanhuksia onnistutta suojelemaan, niin annat ymmärtää että minä olen hölmö jos kuvittelen sen olevan mahdollinen. Littipeukku!
Tämä on jälleen yksi typerä vertaus. Ydinvoimakuolematkaan eivät ole kertautuvia siinä mielessä että esim. Fukushiman onnettomuus aiheuttaisi ydinonnettomuuden Suomessa. Sen sijaan, kuten hyvin tiedät, koronatartunnat Kiinassa ovat johtaneet koronakuolemiin Suomessa. Paikallisesti ydinvoimalta on @El Gordo :n esittämien ajatusten mukaisesti järkevää vaatia korostettua turvallisuutta, sillä se voi helposti tuhota koko paikallisen yhteisön.
Vertaus oli päinvastoin parempi kuin kuvittelinkaan. Fukusiman onnettomuuden takia kuoli 3 henkilöä. Väestönsiirtojen takia itsemurhan teki 29 ihmistä. Vähemmän olisi kuollut, jos ei olisi toimittu.
Ensinnäkään Suomessa ei ole mitään palaa ryhtyä niin rautaisiin toimiin kuin Singaporessa. Toiseksi katsellaan niitä Singaporen lukuja uudelleen kun aikaa kuluu. Siellä kuitenkin ketjujen jäljitys, tartunnan saaneiden eristäminen yms. on sellaista mitä ei pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa voi ihan äkkiä tapahtua.
Katsellaan ihmeessä. Singaporessa on nyt puolitoista viikkoa olllut tullut noin 1000 uutta tartuntaa joka päivä, joten se sota ketjujen jäljittämiseen näyttää aika heikolta, vaikka eristyksessä on 11 000 ihmistä ja kasvaa tuhannella per päivä. Silti tuntuu että niitä uusia tulee se tuhat.
Miksi muuten et halua tehdä vertailua Uuteen-Seelantiin tai Etelä-Koreaan?
Mihin perustuu väite, etten haluaisi? Kuitenkin Uusi-Seelanti, Taiwan, Singapore ja Austalia ovat saaria ja käytännössä Etelä-Korea myös sillä sen pohjois-raja on melko kova. Nämä antavat mahdollisuuksia ja toisaalta siitä johtuen maiden ruoka yms huolto on muovautunut sen mukaiseksi. Australia ja Uusi-Seelanti ovat vielä niin eristyksessä, että viruksen kulkeutuminen tavarakaupan myötä on helpommin tukittavissa. Suomessa sitten taas on naapurimaina Venäjä ja Ruotsi.
 

palle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Minnesota Wild, HIFK
Itsekkin koittanut ravintoloita nyt tukea, eli käytiin hakemassa ruokaa selvästi useammin ulkoa kuin tavallisesti. Normaalisti käytiin ulkona syömässä kerran kuussa tai kahdessa (ei sisällä siis lounaita), nyt käytiin 3-4 viikossa. Mutta kun otat sen 25e pihvin ja pääset kotiin, niin maustevoi on kaikki sulanut, pihvi on sellainen haalea lötkö ja vaikka muussi sentään oli helkutin hyvää, niin kyllähän se vähän fiilistä laskee. Nyt koittanut ostella noita annoksia jotka kestävät kuljetuksen kotiin, mutta kyllähän noista on alkanut maku menemään täysin ja tukeminen on sen takia jäänyt hyvin vähälle.

Sama. Itsekin olen pari kertaa viikossa pyrkinyt ulkoistamaan ruoanlaiton. Ongelma on se, että tässä lähellä ei ole paljoa muun tyyppisiä paikkoja kuin pizza ja kebab rafloja ja kun tässä yrittää jonkinlaista tervettä elämäntapaa ylläpitää, niin homma menee hankalaksi. Tottakai voisin tilata myös salaatteja, mutta oman kokemuksen mukaan ne ovat yleisesti melko ankeita, eikä niillä saa rahoilleen vastinetta. En tosiaan rupea 20-minuuttia suuntaansa ajamaan autolla "oikeaa ravintolaan", kun se lopputulos on juuri kuvaamasilainen.

Nyt kannattaisi näidenkin kioskien pitäjien hieman tarkastella menujaan. Pari lähellä olevaa tuttua paikkaa ovat ilahduttavasti laajentaneet perus pizzojen ja kebabien ulkopuolelle ja sieltä saa nyt ihan "kotiruokaa". Tästä iso peukku.
 

Sämppäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nythän THL epäilee jo, että todelliset tartuntamäärät ovat 50-80-kertaisia todettuihin nähden, joten olisi ihan tosi kiva alkaa kuulla vasta-ainetestien oikeista tuloksista.
Eli sairastuneita olisi noin 400k. Tehohoitoa on tarvinnut noin 0.05% sairastuneista? Sairaalat ammottaa tyhjillään ja firmat on kaatunut. Jos näin, niin ehkä vois olla oikea paikka jo palata "normaaliin". Vaikka kuulun itsekkin riskiryhmään, niin alkaa tää armageddon-meininki riittämään.

Jos nyt sairastuneita on 400k. Luku kasvaa päivässä about 7000. Viikossa 49 000 ihmistä. Kuukaudessa 200k. Tahti kiihtyy kun kesä tulee. Tehohoitoa tarvitsevien osuus jos on 0.05%, niin kuudesta miljoonasta se on 3000 ihmistä. Eli tauti käy läpi koko väestön kuudessa kuukaudessa ja tehohoitopaikat eivät ylikuormitu, olettaen, että siellä vuoteessa kuollaan ja parannutaan tasaisin väliajoin.

Noin. Siinä on THL:le malli, jonka puitteissa kannattaa toimia. Elo/syyskuussa on laumaimmuniteetti ja thäts it. Backhand forehand bum bum bum, sanois Tami.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Nyt kannattaisi näidenkin kioskien pitäjien hieman tarkastella menujaan. Pari lähellä olevaa tuttua paikkaa ovat ilahduttavasti laajentaneet perus pizzojen ja kebabien ulkopuolelle ja sieltä saa nyt ihan "kotiruokaa". Tästä iso peukku.
Kyllä on peiliin katsomisen paikka monella ravintolalla myös toisinpäin. Vaikka on kotiinkuljetus, niin listalle on sitten vain jätetty tai lisätty ne pizzat, eikä juuri muuta. Toimitusajat ovat pitkät, eikä ennakkotilauksia oteta vastaan. Paljonhan tuossa on sellainen ongelma, että ravintolat eivät pysty vastaamaan lounasajan kysyntään, kun valtaosa hnkilökunnasta on lomautettu. Sitten ei tule sitäkään vähää myyntiä, kun ei omistaja yksin ehdi myydä, pakata ja tehdä ruokaa.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat

Ohisalo on sitä mieltä, että koulut tulisi vielä tässä välissä avata. Eipäs ole tuossa enempää avannut, että mihin perustaa tämän lausuntonsa:
”Voi olla, että niillä lapsilla, joilla on ollut vaikeuksia koulupolulla, vaikeudet ovat pahentuneet entisestään viime aikoina. Jos heidät päästetään kesälaitumille ilman että opettajat ehtivät heitä nähdä, voi olla, että meillä on käsissä massiivinen ongelma kesän jälkeen”, Ohisalo sanoi HS:lle.

Kai tässä siihen viitataan, että oppimisvaikeuksista kärsiville ja syrjäytymisuhan alla oleville lapsille tekisi tässä hyvää, jos kävisivät välissä hetken fyysisesti koulussa. Oma asiantuntemus ei todellakaan riitä sanomaan puolesta tai vastaan, että pitääkö tämmöinen paikkansa.

Jos palstaveli @sampio huolii esittää näkemyksensä, niin nyt ihan kaikin mokomin sellaista vaan tänne.
 

Hexa

Jäsen

Tuossa on tietoa, miten koulunkäynti toimii Norjassa ja Tanskassa. Siellä siis alimmat luokat ovat palanneet koulun penkille.
Onhan täälläkin 1.-3.-luokat olleet periaatteessa koko ajan lähiopetuksessa, tai ainakin se on ollut mahdollista. Hallituksen antama suositus on etäopetus, aina kun se vain on ollut mahdollista. Käytännössä kouluissa ei ole ollut tuossakaan ikäryhmässä kuin muutamia oppilaita. Suurimmalle osalle on järjestynyt etäopetus kotona.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Itsekkin koittanut ravintoloita nyt tukea, eli käytiin hakemassa ruokaa selvästi useammin ulkoa kuin tavallisesti. Normaalisti käytiin ulkona syömässä kerran kuussa tai kahdessa (ei sisällä siis lounaita), nyt käytiin 3-4 viikossa. Mutta kun otat sen 25e pihvin ja pääset kotiin, niin maustevoi on kaikki sulanut, pihvi on sellainen haalea lötkö ja vaikka muussi sentään oli helkutin hyvää, niin kyllähän se vähän fiilistä laskee. Nyt koittanut ostella noita annoksia jotka kestävät kuljetuksen kotiin, mutta kyllähän noista on alkanut maku menemään täysin ja tukeminen on sen takia jäänyt hyvin vähälle.

Tähän sama. Itseäkin tuo hieman painaa, etten niitä arvokkaimpia annoksia viitsi hakea, koska eihän ne kotona yhtä tuoreesti maistu. Toisaalta lähimmät ravintolani ovat turkulainen pitseria, turkulainen kebula ja turkulainen grilli. Roskaruokaakaan ei pitäisi enempää koskea, mutta ehkä hieman useammin olen noilta hakenut kuin normaalisti. Pitsaa kun onneksi voi jakaa kahdellekin päivälle jne.

Toisaalta jos esim. limupullon tai suklaapatukan haluan, haenkin sen läheiseltä R-kioskilta, tuen pienempää yrittäjää.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

Ohisalo on sitä mieltä, että koulut tulisi vielä tässä välissä avata. Eipäs ole tuossa enempää avannut, että mihin perustaa tämän lausuntonsa:

Kai tässä siihen viitataan, että oppimisvaikeuksista kärsiville ja syrjäytymisuhan alla oleville lapsille tekisi tässä hyvää, jos kävisivät välissä hetken fyysisesti koulussa. Oma asiantuntemus ei todellakaan riitä sanomaan puolesta tai vastaan, että pitääkö tämmöinen paikkansa.

Onko se sosialismia, että ulkoistetaan vastuu lapsista opettajille? Onko tuossa takana se, että opettajat ehtivät tekemään lastensuojeluilmoitukset ennen pitkää kesälomaa?
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onko se sosialismia, että ulkoistetaan vastuu lapsista opettajille? Onko tuossa takana se, että opettajat ehtivät tekemään lastensuojeluilmoitukset ennen pitkää kesälomaa?
Jossain yläasteella yksi opettaja näkee kahdessa viikossa samoja lapsia ehkä korkeintaan muutaman tunnin ajan. Siinä voi olla aika haastava tunnistaa sieltä kymmenien lapsien keskeltä se yksi, josta täytyy tehdä lastensuojeluilmoitus. Ellei toki pidä opettajia yli-ihmisinä.

Ne pahimmat ongelmatapaukset ovat jo nyt erityisopetuksessa ihan lähiopetuksena. Sieltä ne lastensuojeluilmoitukset lähtevät.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Onko se sosialismia, että ulkoistetaan vastuu lapsista opettajille?
Kyllä minusta hyvällä peruskoulun opettajalla jonkinlainen moraalinen vastuu onkin oppilaista. On tietysti päivänselvää, että ei se ole kokonaan mitenkään ulkoistettavissa opettajille ja päävastuu tietenkin aina on vanhemmilla. Mutta jonkin verran sitä kuuluu minun mielestäni myös lapsia opettavalle opettajalle.

Rohkenen kuitenkin tulkita Ohisalon sanoman niin, että vaikka hän onkin a) vihreä kansanedustaja b) nainen c) nuori, niin hän ei tästäkään huolimatta ole kokonaan ulkoistamassa vastuuta lapsista opettajille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös