Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 264 691
  • 81 151

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Jos tästä tekee johtopäätöksiä (toki pieni otos), tartuntoja ei missään tapauksissa ole kymmenkertaisia määriä ja vasta-aineita muodostuu vain aniharvalla, mikä kyseenalaistaa koko laumaimmuniteetin.

Tämä on totta, mutta pitää huomioida, että tutkittu 500 näytettä on vielä aivan liian pieni otos yleistyksen tekemiseen. Täytyy toivoa, että tutkittujen näytteiden määrän kasvaessa tuo vasta-aineita sisältävien prosentuaalinen määrä kasvaa merkittävästi. Muuten laumaimmuniteetti ei ole validi strategia.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Käsittääkseni peruskoulua voidaan jatkaa maksimissaan kuudella työpäivällä jos koulu keskeytyy. Nythän se ei ole keskeytynyt. Eli eiköhän toveri @sampio saa viettää ansaitsemansa kesäkeskeytyksen ihan täysimääräisenä.

Uskon että peruskouluissa palataan vielä luokkaopetukseen ainakin joksikin aikaa. Pedagogiset perusteet eivät kyllä ole päätöksen ykkös-, tai edes kakkossyy.
Minä olen itse valmistautunut siihen, että lätkin arvioinnit ainakin päättäville luokille 13.5. mennessä ja tuo pariviikkoinen sitten tehdään mitä tehdään koulussa. Aivan varmasti se muutamille yksilöille tekee hyvää kokonaisvaltaisesti ja suurimmalle osalle ainakin sosiaalisesti, mutta tosiaan, pedagogiset perusteet ovat aika kapeat pl. jotkut yksilöt ja alakoulun nuorimmat oppilaat ehkä laajemmin.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Sairaalahoidossa nyt 208 henkilöä, HYKS-alueella havaittavissa kasvua.

Näissä tuntuu olevan tuota päivittäistä heittoa ja sahannut nyt 199- 210 väliä. Aina tuntuu kun laskee niin seuraavina päivinä se reilun 10 nousu eli joku tilastointijuttu varmaan. Teholla olevien määrä varmaan parempi vertailu vaikka ihan täyttä kuvaa sekään ei kaikesta aina kerro.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ahaa, mutuarviosi on sinusta uskottavampi kuin tuo tutkimus. No eihän siinä sitten mitään, niinhän sen täytyy olla.
Jep ja perusteetkin kerroin. Tutkimusta ei ole tehty Suomen tilanteesta ja vaikka sinä varmasti poimit mielelläsi kirsikoita ja yleistät kaiken löytämäsi koskemaan myös Suomea, niin rakentavampaa olisi että ottaisit kantaan argumentteihin etkä sortuisi vain argumentaatiovirheisiin.
Se, että Soininvaara sortuu epäloogiseen olkiukkoiluun ja tempaa tuulesta oletuksia joihin perustuvien laskelmien lopputuloksia markkinoi somessa, kertoo lähinnä hänen alenneesta arvostelukyvystään. Mitään tekemistä noilla jutuilla ei pätevän tilastotieteellisen pohdinnan kanssa ollut enää hetkeen.
Silloin Sinulla tai Tuulilla on mahdollisuus ampua alas nuo argumentit eikä hyökätä henkilöä kohtaan.
Väännetään vielä rautalangasta sinulle että Ode kokee olevansa epäsuosittu realisti, koska muut haluavat uskoa ettei sairastamalla hankittua laumasuojaa tarvittaisikaan. Osmo kuitenkin rakentaa kivitalonsa juoksuhiekalle, koska hän haluaa uskoa, että laumasuojan mahdollistava immuniteetti on selviö. Ei hän ota tuota riskiä mitenkään huomioon esim. pohtimalla olisiko järkevää odottaa hetki kunnes immuniteetin kehittymisestä on parempaa tietoa päätösten tueksi tms. Hän vain haluaa uskoa, joten näinhän se sitten on.

Ainiin. "JOS talous nyt tuhoutuu rajoitusten seurauksena, niin se on ikävää." Tällähän näistä näemmä selviää. Olen nyt täysin vapautettu negatiivisten talousvaikutusten sisällyttämisistä pohdintoihini, sillä sanon vain että minusta niin ei käy.

Oletko nyt ihan tosissasi? Jos laumasuoja halutaan saavuttaa ennen rokotteen tulemista tautia sairastamalla, on tuo rokotteen saamisen aika takaraja. Jos, kuten implikoit, laumasuoja halutaan aikaisemmin, tuo laskelmahan muuttuu sinun ja Osmon kannalta vain entistä hankalammaksi. Voitko siis kertoa miten tuo ratkaistaan? Lupasithan "auttaa laskuharjoituksissa". Vai pitääkö tästäkin päätellä että olet vain sokeasti imenyt Osmon höpinät ilman kritiikin häivää?
Ehkä kannattaa koittaa ymmärtää argumentaatiota ennenkuin hyökkää sen kimppuun. Ei laumasuojan saavuttaminen ennen roketteen tulemista ole edellytys talouden avaamiselle. Talous avataan siinä määrin kuin sen hyödyt kansantaloudelle versus haitat kansanterveydelle ovat tarpeeksi suuret. Jos laumaimmuniteetti tulee lähikuukausina, niin hemmetin hyvä, mutta vaikka näin ei kävisi ja se saavutettaisiin vasta rokotteen myötä, niin silti taloutta on lukujen valossa "pakko" avata suurelta osin sitä ennen. Festareita tuskin vietetään vielä ensi kesänäkään.

Osmo kokee olevansa epäsuosittu realisti koska kukaan muu ei puhu siitä kiistattomasta faktasta ja norsusta olohuoneessa, että ihmishengellä on hinta ja jos päätöksiä ei optiomoida ne ovat vääriä. Laskelmat pitää olla päätöksien tueksi. Kovasti hallitus puhui joskus vuosi sitten, että vaikutusarviot pitää tehdä useammaltakin kantilta, mutta sitten maa halutaan kuitenkin laittaa kiinni puoleksitoistavuodeksi mutu-tuntumalta tuijottaen vain kansanterveydellistä puolta lääkärien toimesta.

Singaporen malli on mahdollinen Suomessakin jos Suomessa noudatetaan Singaporen mallia. Tiedätköhän kuitenkaan edes mitä tuo tarkoittaa?

Enpä tosiaan tajunnut että tämä oli nimimerkin @dana77 käsitys talouden avaamisesta. Ehkä olemmekin sitten enemmän samoilla linjoilla kun olen käsittänyt. Eli jos tätä Singaporen linjaa todella kannatat, niin hyvä. Voinetkin sitten lopettaa itkut talouden tuhoavista lockdowneista ja olla tyytyväinen tai alkaa kenties vaatia vielä kovempia toimia, kuten tällaisia syytteitä kotikaranteenin rikkojille (ICA | Singaporean Man To Be Charged After Breaching Stay-Home Notice).

Jotenkin vain ymmärsin että koit niin että yhteiskunta pitäisi ennemminkin saada auki.
En minä ole sanonut, että haluaisin Singaporen mallia tänne, sillä se on liian kallis. Minä olen sanonut että Ruotsin malli on se mitä haluan, mutta vanhukset pitää suojata niinkuin Suomessa on tehty (toivottavasti kokemuksien myötä vähän paremminin). Toki olkiukkojen rakentaminen voi olla kivempaa ja sen takiahan keskustelupalstoja on.
Muista jättää vakuutukset ottamatta tulevaisuudessa. "Enemmän olisi säästetty jos vakuutusta ei olisi otettu".
Ota sinä puolestasi 1200 euron kasko kuudensadan fiatillesi äläkä vain mieti kustannuksia ja ROI:ta.
Eikö Suomi kykene sulkemaan rajojaan ellei välissä ole vettä?
Kaikkihan mahdollista on, mutta meillä on ihmisiä jotka käyvät rajan yli töissä päivittäin Ruotsin, Norjan ja todennäköisesti Vironkin suuntaan, mitä esim Australiaan tuskin tapahtuu. Singaporeen tapahtuu ja siksi heillä on 11 000 tartuntaa. Ilman heitä maa ei pärjää ja heidän kanssaan tilanne ei pysy hallinnssa. With or without you.
Myös tavaraliikenne tapahtuu Suomeen rekka-autoilla ja vastaavilla rajojen yli, kun taas saarissa on jo valmiina toisenlaiset ratkaisut, joita ei tarvite jumpata uusiksi.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tietokannat eivät nyt ole ihan mitään suurinta rakettitiedettä - etenkin jos asiaan suhtautuu tietyllä, no, järjellä. Apotti pitäisi lailla kieltää. Ja sen implementoinnin tapaiset projektit. Tietysti voi olla, kuten sanot, että tässä asiassa onnistuminen on jostain syystä määritelmänomaisesti mahdotonta suomalaisen terveydenhoidon kohdalla.
Pirun hienoa kuulla, että nyt on niin kova asiantuntija, joka tämän osaa ja ymmärtää paremmin kuin alan ammattilaiset. Toivoittavasti tämä ideoimasi keskus-järjestelmä ei mene pesuveden mukana samalla kun Apotti kielletään lailla.
Ennenkuin vedetään suomi-korttia, niin onko tässä onnistuttu missään muussakaan maassa?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jos palstaveli @sampio huolii esittää näkemyksensä, niin nyt ihan kaikin mokomin sellaista vaan tänne.
Onhan noita kateissa olevia varmasti joka koulussa. Kävimme juuri eilen läpi huolta herättävät oppilaamme, ja niitä oli alle 10/400. Siis sellaisia, joita ovat opettajat kontaktoineet laajemmin ja nyt sitten kuraattori alkaa metsästää niitä. Huoltajat oli saatu kaikilla kiinni ja tukitoimia annettu ennenkin, eli eivät nämäkään mitään pommeja olleet, vaan tiedossa, eivätkä nimet yllättäneet. Sitten on joukko sellaisia, joiden huoltajat ovat täysin kartalla, mutta eivät ehdi kokoaikaa paimentaa muksujaan, joilla ei selkärankaa ole, ja siksi jäävät jälkeen duuneissaan. Niitä on vähän luokasta riippuen 0-3. Tämä siis koulualueelta, jossa ongelmia on ihan reilusti tilastollisestikin ja kevään aikana mm. kolme koulun entistä oppilasta kuollut huumeisiin/väkivaltaisesti. Jossain itähelsingissä ja varissuolla tilanne voi olla pahempi, mutta toisaalta jo tässä kaupungissa monessa koulussa myös parempi. Eli tällä pohjustuksella haluan sanoa, että en nyt aivan niele sitä, että tässä olisi aivan megalomaaninen ongelma käsillä, mutta ymmärrän perusteet. Ja toki luokkiin palataan silloin kun työnantaja niin määrää, ja meillä on sanottu, että mennään hallituksen linjaamissa raameissa eteenpäin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Muistaakseni Virossa on käytössä tasan yksi järjestelmä ja aika halpa sellainen. Lainaus Ylen vanhasta uutisesta: "Suomessa ihmetellään miksi terveydenhuollon tietojärjestelmän uudistaminen maksaa täällä niin paljon enemmän kuin Virossa. Suomessa sähköisen potilastietojärjestelmän hinnaksi on arvioitu pelkästään Uudellamaalla 450 miljoonaa ja koko Suomessa 1,8 miljardia. Madis Tiik oli keskeisessä asemassa, kun Virosa rakennettiin uutta potilastietojärjestelmää. Sen hinnaksi tuli noin 10 miljoonaa euroa."
Muistan hyvin tämän keskustelun Apotin hankkinan ajoilta. Muistan myös miten pienemmälle julkisuudelle jäi se tosiasia, että Viron järjestelmä oli ominaisuuksiltaan murto-osa siitä mitä Suomessa oli vaatimuksena. Eli vähän kun vertailtasiin kulkuneuvoja, niin järjettömältähän se tuntuu maksaa Airbus A380 laajarunkokoneesta 320 miljoonaa euroa kun käytetyn jopon saa varastettuna kolmellakympillä.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs

Ensimmäiset tulokset vasta-ainetestistä julkaistu. Tulokset Uudeltamaalta, eli Suomen ainoalta epidemia-alueelta.

"Tähän mennessä THL:lle on saapunut yli 1 000 näytettä, joista 516 on ehditty tutkia. Seulontatestillä positiivisiksi todettuja näytteitä on 11, joista 9 on tutkittu neutralisaatiotestillä tähän mennessä. Näistä vain yksi näyte on ollut positiivinen. "

Eli tähän mennessä 1 henkilöllä on varmuudella ollut vasta-aineita koronaan. Tälle henkilölle voidaan siis antaa ainakin lyhytaikainen "koronapassi."

Jos tästä tekee johtopäätöksiä (toki pieni otos), tartuntoja ei missään tapauksissa ole kymmenkertaisia määriä ja vasta-aineita muodostuu vain aniharvalla, mikä kyseenalaistaa koko laumaimmuniteetin.
Miten tätä tulkitaan? Jos jätetään otoksen pienuus huomioimatta, kyllä tuokin jo jotain osviittaa antaa.

eli testien perusteella koronan sairastaneet eivät muodosta vasta-aineita, ja voivat siis parannuttuaan saada koronan välittömästi uudestaan?
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
eli testien perusteella koronan sairastaneet eivät muodosta vasta-aineita, ja voivat siis parannuttuaan saada koronan välittömästi uudestaan?

Ei kun THL:n arvailu, että jokaista vakavasti sairastunutta kohti olisi 50 kertainen määrä lievästi tai oireettomasti sairastuneita on ehtaa bullshittiä. Samaa ovat tukeneet vasta-ainetestit niin Tukholmassa, New Yorkissa kuin Saksassakin.

Jotain positiivistakin tässä tuloksessa on. Virus ei kaikesta huolimatta tartukaan niin helposti kuin pelättiin. Eli tämän ehkä pystyy tukahduttamaan kohtuullisilla toimilla ja järkevällä etäisyyksien säilyttämisellä eikä tarvita mitään ulkonaliikkumiskieltoja.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Miten tätä tulkitaan? Jos jätetään otoksen pienuus huomioimatta, kyllä tuokin jo jotain osviittaa antaa.

eli testien perusteella koronan sairastaneet eivät muodosta vasta-aineita, ja voivat siis parannuttuaan saada koronan välittömästi uudestaan?

Tuossa oli siis löydetty 11 positiivista testitulosta, joista 9 oli tehty vasta-ainetesti. Noista 1 henkilöllä (1/9) oli löydetty vasta-aineita. Eli käytännössä nuo 8 muuta voivat sairastua uudelleen vaikkka heti, tai heille ei ole ehtinyt muodostua yhtään vasta-aineita.

Varmasti asiaan saadaan tarkennusta, kun otoksen koko kasvaa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Pirun hienoa kuulla, että nyt on niin kova asiantuntija, joka tämän osaa ja ymmärtää paremmin kuin alan ammattilaiset. Toivoittavasti tämä ideoimasi keskus-järjestelmä ei mene pesuveden mukana samalla kun Apotti kielletään lailla.
Ennenkuin vedetään suomi-korttia, niin onko tässä onnistuttu missään muussakaan maassa?

Niin meinaatko että Suomen terveydenhuoltojärjestelmä muodostaa tällä planeetalla volyymiltään ja kompleksisuudeltaan sen tason, jonka yli eivät tietojärjestelmät pääse? Paitsi ehkä Apotti. Hymiö.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Niin meinaatko että Suomen terveydenhuoltojärjestelmä muodostaa tällä planeetalla volyymiltään ja kompleksisuudeltaan sen tason, jonka yli eivät tietojärjestelmät pääse? Paitsi ehkä Apotti. Hymiö.
Meinaan että yksi koko maan kaikkien nykyisten terveydenhuoltojärjestestelmien tarpeet kattaa järjestelmä olisi todennäköisesti vaatimuksiltaan kompeksisin järjestelmä mitä Suomessa on koskaan nähty ja enkä onko tiedä onko maailmassakaan sen kompleksisempia, toimivia järjestelmiä.
 
Suosikkijoukkue
FC Barcelona
Hetken se kesti, rauha tällä palstalla, muutaman päivän ajan tätä oli ihan mukava seurata. Nyt taas tämä on mennyt yhdeksi saatanan vänkäämiseksi ja jankkaamiseksi. Voihan sitä yrittää kutsua keskusteluksi, mutta se on itsensä huijaamista.

Itse aiheesta. Kaikki te, jotka kuvittelette, että täällä elettäisiin oikeasti rajoitukset päällä vuosi/vuosia, niin nyt oikeasti, hakekaa apua. Se ei todellakaan ole tapahtumassa. Joko teistä on vain hauska trollailla netissä, jolloin elämänne on niin tyhjää, että tarvitte apua tai oikeasti uskotte asian olevan niin, silloin olette niin syvällä pessimismin suossa, että tarvitte apua. Mutta yhtäkaikki, apua te tarvitte ja sitä on saatavilla. Laittakaa vaikka yksityisviestillä sähköpostiosoite, voin kertoa terveempiä tapoja viettää aikaa tai tuoda valoa elämään :)

P.S. Voisko noille kouluhommille perustaa oman ketjun, aivan helvetin raskasta luettavaa.
 
Suosikkijoukkue
KK
Ei millään pahalla, mutta kyllä musta tuntuu, että jengi ei oikein ymmärrä, ettei Korona tule tappamaan samalla tavalla ihmisiä Suomessa, kuin esim Italiassa, USA:ssa ja Espanjassa. Noiden maiden sairaanhoitoa ei taideta olla tehty koko kansaa varten. En tiedä paljon Suomessa on hoitopaikkoja väkilukuun nähden, mutta veikkaisin, että hieman enemmän kuin esimerkiksi edellä mainituissa maissa. Muutenkin Pohjoismaat (vaikkei Suomi Pohjoismaat olekaan) ovat helvetin paljon paremmin hoitaneet homman, kuin tuo ns yllätyshyökkäys minkä he kokivat.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
enkä onko tiedä onko maailmassakaan sen kompleksisempia, toimivia järjestelmiä.
Niin tätä juuri kysyin, että tässä Suomen terveydenhuoltojärjestelmässä menee siis planeetan nykyinen tietoteknisen osaamisen ja kapasiteetin raja. Paitsi siis Apotin kohdalla, joka juuri ja juuri sen sentään rikkoo. Kummalla meistä tulisi tämän väitteen kohdalla olla todistustaakka, mitäs nää mietit?
 
Suosikkijoukkue
KK
Jengi tuntuu unohtavat, että meillä ei myöskään ole mitään käryä oikeasti viruksen kantajien ja jo sairastaneiden määrästä. Luvut voi olla huiman suuria verraten todettuihin. Muistakaa, ettei se kuolleisuus ole kovinkaan suurta todettujen ja kuolleiden suhteen. Saati sitten mitä se todellisuudessa on. Miettimään nyt jos heitätte noppaa jossa jokaisen kyljen mahdollisuus on 4%. Montako sivua siihen tulee? Sitten kun tauti lähinnä vie ihmisiä joilla on jokin perussairaus.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tietokannat eivät nyt ole ihan mitään suurinta rakettitiedettä - etenkin jos asiaan suhtautuu tietyllä, no, järjellä. Apotti pitäisi lailla kieltää. Ja sen implementoinnin tapaiset projektit. Tietysti voi olla, kuten sanot, että tässä asiassa onnistuminen on jostain syystä määritelmänomaisesti mahdotonta suomalaisen terveydenhoidon kohdalla.

Tietokannat eivät tosiaan ole rakettitiedettä, mutta ongelma onkin hajaisuudessa ja siinä, että ennestään jo käyttöikänsä lopussa olevia tietokantoja on paikattu paria seuraavaa vuotta varten. Esimerkiksi julkisen puolen potilasterveydenhoitojärjestelmät olivat kriittisessä vaiheessa jo vuosia sitten. Monet paikalliset ratkaisut eivät olleet yhteensopivia aina edes keskenään.
 

MHPeg

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tartunnoista kuolleisuuden prosentti sen kuin jatkaa nousuaan.
25.4. 4,15%
29.4. 5,05%

Saisi kyllä tuo prosentti alkaa putoamaan pikku hiljaa todettujen määrästä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Niin tätä juuri kysyin, että tässä Suomen terveydenhuoltojärjestelmässä menee siis planeetan nykyinen tietoteknisen osaamisen ja kapasiteetin raja. Paitsi siis Apotin kohdalla, joka juuri ja juuri sen sentään rikkoo. Kummalla meistä tulisi tämän väitteen kohdalla olla todistustaakka, mitäs nää mietit?
Olisko se vaikka sinulla. Minä kerroin että joskus HUSissa oli 1200 erilaista tietojärjestelmää. Olen niistä itseasiassa ollut joskus aikoinaan kahta toimittamassa. Sinä esitit kaikkien korvaamista yhdellä.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös